LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS 2001 M. GRUODŽIO 22 D. ĮSAKYMO NR. 666 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 107:2001 „SPECIALIOS PASKIRTIES MAISTO PRODUKTAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2007 m. sausio 22 d. Nr. V-30
Vilnius
Įgyvendindamas 2006 m. gruodžio 5 d. Komisijos direktyvą 2006/125/EB dėl perdirbtų grūdinių maisto produktų ir maisto kūdikiams bei mažiems vaikams (OL 2006 L 339, p. 16):
1. Pakeičiu Lietuvos higienos normą HN 107:2001 „Specialios paskirties maisto produktai“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2001 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. 666 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 107:2001 „Specialios paskirties maisto produktai“ patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 5-199; 2003, Nr. 12-447, Nr. 99-4451):
1.1. Papildau šiuo 24.5 punktu:
1.2. Išdėstau 25.4 punktą taip:
1.3. Išdėstau 25.5 punktą taip:
1.4. Išdėstau 26.1.1 punktą taip:
„26.1.1. nuo kokio amžiaus toks produktas tinkamas vartoti, atsižvelgus į jo sudėtį, struktūrą ar kitas specifines savybes. Ant visų produktų turi būti nurodyta, kad jie skirti ne mažesniems kaip 4 mėn. amžiaus kūdikiams. Ant produktų, rekomenduojamų vartoti nuo 4 mėn. amžiaus, gali būti nurodyta, kad jie tinka vartoti nuo šio amžiaus, nebent nepriklausomi asmenys, turintys mediko, mitybos specialisto ar farmacininko kvalifikaciją, arba kiti už motinos ir kūdikio priežiūrą atsakingi darbuotojai patartų kitaip;“
1.5. Išdėstau 26.1.2 punktą taip:
1.6. Papildau J priedą šiuo J.7 punktu:
Maistinės medžiagos pavadinimas |
Maksimumas, 100 kcal |
|
1. |
Vitaminas A (mg RE) |
180 |
2. |
Vitaminas E (mg a -TE) 1) |
3 |
3. |
Vitaminas D (mg) |
3 |
4. |
Vitaminas C (mg) |
12,5/25 2) |
5. |
Tiaminas (mg) |
0,5 |
6. |
Riboflavinas (mg) |
0,4 |
7. |
Niacinas (mg NE) 3) |
4,5 |
8. |
Vitaminas B6 (mg) |
0,35 |
9. |
Folio rūgštis (mg) |
50 |
10. |
Vitaminas B12 (mg) |
0,35 |
11. |
Pantoteno rūgštis (mg) |
1,5 |
12. |
Biotinas (mg) |
10 |
13. |
Kalis (mg) 6) |
160 |
14. |
Kalcis (mg)6) |
80/1804)/1005) |
15. |
Magnis (mg) |
40 |
16. |
Geležis (mg) |
3 |
17. |
Cinkas (mg) |
2 |
18. |
Varis (mg) |
40 |
19. |
Jodas (mg) |
35 |
20. |
Manganas (mg) |
0,6 |
1) a -TE = d-a -tokoferolio ekvivalentas. 2) taikoma produktams, į kuriuos pridėta geležies. 3) NE – Niacino ekvivalentai = nikotino rūgštis (mg) + mg triptofanas/60 (mg). 4) taikoma produktams, minimiems šios higienos normos 24.2.1 ir 24.2.2 punktuose. 5) taikoma produktams, minimiems šios higienos normos 24.2.4 punkte. 6) taikoma parduodamam produktui.“ |
„
1.7. Papildau K priedą šiuo K.6 punktu:
„K.6. Maksimalūs leidžiami vitaminų, mineralų ir mikroelementų, jei jų dedama, kiekiai
Maistinės medžiagos pavadinimas |
Maksimumas, 100 kcal |
|
1. |
Vitaminas A (mg RE) |
1801) |
2. |
Vitaminas E (mg a -TE) |
3 |
3. |
Vitaminas C (mg) |
12,5/252)/1253) |
4. |
Tiaminas (mg) |
0,25 |
5. |
Riboflavinas (mg) |
0,4 |
6. |
Niacinas (mg NE) |
4,5 |
7. |
Vitaminas B6 (mg) |
0,35 |
8. |
Folio rūgštis (mg) |
50 |
9. |
Vitaminas B12 (mg) |
0,35 |
10. |
Pantoteno rūgštis (mg) |
1,5 |
11. |
Biotinas (mg) |
10 |
12. |
Kalis (mg)4) |
160 |
13. |
Kalcis (mg)4) |
80 |
14. |
Magnis (mg) |
40 |
15. |
Geležis (mg) |
3 |
16. |
Cinkas (mg) |
2 |
17. |
Varis (mg) |
40 |
18. |
Jodas (mg) |
35 |
19. |
Manganas (mg) |
0,6 |
1) pagal šios higienos normos K priedo K.5 punkto nuostatas. 2) taikoma produktams, į kuriuos pridėta geležies. 3) taikoma vaisių patiekalams, vaisių sultims, nektarams ir daržovių sultims. 4) taikoma parduodamam produktui.“ |
„
1.9. Išdėstau M priedo M.2.6 punktą taip:
„6. Cinkas (Zn) |
Cinko acetatas |
Cinko chloridas |
|
Cinko citratas |
|
Cinko laktatas |
|
Cinko sulfatas |
|
Cinko oksidas |
|
Cinko gliukonatas“. |