LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

 

2001 m. spalio 2 d. Nr. 416

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir siekdamas įgyvendinti Europos Sąjungos direktyvos 71/118/EEB reikalavimus:

1. Tvirtinu pridedamas Šviežios paukštienos paruošimo ir tiekimo į rinką taisykles.

2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriui.

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2001 m. spalio 2 d.

įsakymu Nr. 416

 

ŠVIEŽIOS PAUKŠTIENOS PARUOŠIMO IR TIEKIMO Į RINKĄ TAISYKLĖS

 

Šviežios paukštienos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklės (toliau – taisyklės) paruoštos vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir atitinka Europos Sąjungos direktyvos 71/118/EEB reikalavimus.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Taisyklių tikslas – užtikrinti, kad į rinką būtų tiekiama tik saugi ir kokybiška žmonių maistui tinkama paukštiena.

2. Šios taisyklės nustato šviežios paukštienos ruošimo ir tiekimo į rinką reikalavimus.

3. Šiose taisyklėse vartojamos pagrindinės sąvokos:

Paukštiena – visos vištų, kalakutų, perlinių vištų, ančių, žąsų kūno dalys, tinkamos žmonių maistui.

Šviežia paukštiena – paukštiena, taip pat įpakuota vakuuminiu būdu ar inertinių dujų atmosferoje, kuri nebuvo apdorota jokiu kitu būdu, o tik atšaldyta ar sušaldyta.

Skerdenėlė – visas paukščio kūnas, nuleistu krauju, nupeštas ir išdarinėtas. Širdies, kepenų, plaučių, skilvių, gūžio, inkstų, kojų žemiau kulnies sąnario ir galvos, stemplės, trachėjos pašalinti nebūtina.

Skerdenėlės dalys – supjaustyta skerdenėlė.

Skerdenėlės atliekos – šviežia paukštiena, išskyrus skerdenėlę, net jei ji išlieka natūraliai sujungta su skerdenėle, taip pat galva ir kojos, jei jos yra atskirtos nuo skerdenėlės.

Vidaus organai – organai iš krūtinės ląstos, pilvo ar dubens ertmių, įskaitant trachėją, stemplę ir gūžį.

Atsakingas įmonės asmuo – įmonės savininkas arba jo įgaliotas asmuo, atsakingas už įmonės veiklą.

Kompetentinga institucija – Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Veterinarijos inspektorius – kompetentingos institucijos įgaliotas veterinarijos inspektorius arba privatus veterinarijos gydytojas, kuriam pavesta išduoti veterinarijos dokumentus.

Transporto priemonės – krovinius vežantis motorinis, geležinkelio, oro transportas ir laivų triumai ar konteineriai transportuoti žeme, jūra, oru.

Įmonė – patvirtinta skerdykla, išpjaustymo įmonė, šaldymo sandėlis, perpakavimo centras ar vieta, kuri apima kelias tokias įmones.

Mažo pajėgumo skerdykla – skerdykla, kurioje per metus papjaunama ne daugiau kaip 150 000 paukščių.

4. Šios taisyklės netaikomos:

4.1. šviežios paukštienos išpjaustymui ir laikymui mažmeninėje prekyboje ar arti pardavimo vietų, kur išpjaustoma ir laikoma paukštiena patenka tiesiogiai vartotojui;

4.2. šviežiai paukštienai, skirtai ne žmonių maistui;

4.3. šviežiai paukštienai, skirtai parodoms, specialioms studijoms ir analizei;

4.4. šviežiai paukštienai, skirtai tiekti išimtinai tarptautinėms organizacijoms.

5. Kompetentinga institucija gali leisti nukrypti nuo šių taisyklių reikalavimų ūkininkams, kurie augina ne daugiau kaip 10 000 paukščių per metus ir tiekia šviežią paukštieną, kilusią iš jų laikymo vietos, mažais kiekiais:

5.1. tiesiogiai galutiniam vartotojui auginimo vietoje ar arčiausiai esančiame turguje;

5.2. mažmenininkui, tame pačiame rajone, kaip ir augintojas, ar kaimyniniame rajone tiekiančiam paukštieną tiesioginiai galutiniam vartotojui;

PASTABA. 5 punkto išimtis netaikoma prekybai užsakant paštu ir mažmeninei prekybai turguje.

 

II. ATSAKINGO ĮMONĖS ASMENS PAREIGOS

 

6. Atsakingas įmonės asmuo:

6.1. pateikia prašymą dėl įmonės veterinarinio patvirtinimo;

6.2. atsako už veterinarijos reikalavimų įmonėje laikymąsi;

6.3. reguliariai tikrina bendras gamybos higienos sąlygas įmonėje, vykdo mikrobiologinę kontrolę;

6.4. tikrina viso gamybos proceso įrankius, įrangą, instaliaciją, o jei reikia – ir produktus;

6.5. kompetentingai institucijai paprašius, praneša apie atliekamų tyrimų pobūdį, dažnumą ir rezultatus, taip pat atliekančios tyrimą laboratorijos pavadinimą;

6.6. išpjaustymo įmonės ar perpakavimo centro atsakingas asmuo tvarko į įmonę įvežamos ir išvežamos šviežios paukštienos apskaitą, nurodo gautos paukštienos pobūdį;

6.7. sudaro ir įgyvendina įmonės savikontrolės priemonių planą;

6.8. užtikrina, kad būtų tinkamai vykdomos priskirtos produktų ženklinimo sveikumo ženklu funkcijos;

6.9. atsako už trūkumų, kurie buvo nustatyti savikontrolės sistemos tikrinimo metu arba kuriuos nurodė kompetentinga institucija, pašalinimą;

6.10. parengia programą, pagal kurią personalas supažindinamas su gamybos proceso higienos reikalavimais;

6.11. kompetentingai institucijai paprašius, pateikia dokumentus, liudijančius, kad į rinką tiekiami tik saugūs ir kokybiški produktai;

6.12. užtikrina, kad visų tikrinimų ir tyrimų rezultatai būtų saugomi mažiausiai 2 metus.

7. Atsakingas įmonės asmuo užtikrina, kad personalui būtų rengiami apmokymai apie gamybos higienos reikalavimus. Higienos mokymo programos planavimo ir įgyvendinimo darbe dalyvauja už valstybinę veterinarinę priežiūrą atsakingas veterinarijos inspektorius ar kompetentingos institucijos atstovas.

 

III. KOMPETENTINGOS INSTITUCIJOS FUNKCIJOS

 

8. Kompetentinga institucija tvirtina ir prižiūri įmones.

9. Kompetentingos institucijos atstovas privalo tikrinti įmonės savikontrolės priemones ir kontroliuoti įmonės savikontrolės sistemos veikimą, imti mėginius tyrimams atlikti.

10. Patvirtinimo dokumentuose, atsižvelgus į įmonės gamybos ir savikontrolės sistemos pobūdį ir veikimą, nustatomas minimalus tikrinimo dažnumas, kuris turi atitikti tarptautinius šios srities Lietuvos Respublikos įsipareigojimus. Savikontrolės programą derina kompetentinga institucija.

11. Visi tikrinimai turi būti įforminami aktu. Nustatyti trūkumai šalinami nedelsiant arba ne ilgiau kaip per aktuose nurodytą laiką.

12. Kompetentingos institucijos atstovas turi teisę bet kuriuo metu patekti į įmonę ir gauti šių taisyklių laikymosi kontrolei reikalingus dokumentus.

13. Kompetentingos institucijos atstovui gali padėti pagalbinis personalas, kuris kompetentingos institucijos atstovui prižiūrint ir kontroliuojant gali atlikti šiuos darbus:

13.1. padėti vykdyti praktines užduotis;

13.2. vykdyti šiose taisyklėse nurodytų reikalavimų įgyvendinimo ir laikymosi kontrolę.

14. Pagalbinio personalo darbą kontroliuoja ir už jį atsako kompetentingos institucijos atstovas. Pagalbinio personalo, kuris yra nepavaldus įmonei, sudėtį nustato kompetentinga institucija.

 

IV. BENDRIEJI ĮMONIŲ PATVIRTINIMO REIKALAVIMAI

 

15. Įmonės privalo turėti:

15.1. patalpas šviežiai paukštienai ruošti ir laikyti bei patalpas ir koridorius šviežiai paukštienai transportuoti, kurios turi turėti:

15.1.1. vandeniui ir puvimui atsparias, lengvai valomas bei dezinfekuojamas ir taip paklotas grindis, kad vanduo lengvai nutekėtų; vanduo turi būti nukreiptas į nuotėkų surinkimo sistemą su grotelėmis ir įrangą kanalizacijos kvapams sulaikyti,

15.1.2. lygias, tvirtas, atsparias vandeniui sienas, kurios turi būti ne mažiau kaip du metrus nuo grindų padengtos šviesiomis plaunamomis dangomis; atšaldymo ir šaldymo bei laikymo patalpų sienos turi būti padengtos tokiu paviršiumi bent iki produktų pakrovimo aukščio; sienų ir grindų sujungimai turi būti užapvalinti, išskyrus užšaldymo patalpas,

15.1.3. duris ir langų rėmus iš atsparių, antikorozinių medžiagų, o kai jos medinės – iš visų pusių padengtas lygia, neperšlampama danga,

15.1.4. atsparias puvimui ir bekvapes izoliacines medžiagas,

15.1.5. pakankamą ventiliaciją ir garų surinkimą,

15.1.6. pakankamą natūralų ar dirbtinį apšvietimą, kuris neiškreipia spalvų,

15.1.7. švarias ir lengvai valomas lubas; jei lubų nėra, stogo vidinis paviršius turi būti padengtas lengvai valomomis medžiagomis;

15.2. kuo arčiau darbo vietų:

15.2.1. pakankamą skaičių įrangos rankoms plauti ar dezinfekuoti bei įrankiams plauti karštu vandeniu; čiaupai neturi būti tiesiogiai valdomi rankomis; rankoms plauti įrenginiai turi būti aprūpinti karštu ir šaltu tekančiu vandeniu ar sumaišytu tinkamos temperatūros tekančiu vandeniu; turi būti plovimo ir dezinfekavimo priemonių bei vienkartinių priemonių rankoms šluostyti,

15.2.2. įrenginius įrankiams dezinfekuoti ne vėsesniu kaip +82oC temperatūros vandeniu;

15.3. tinkamas priemones ir įrangą apsisaugoti nuo vabzdžių ir graužikų;

15.4. instrumentus, darbo įrankius, įrenginius paukštienai tvarkyti, išpjaustymo stalus, stalus su nuimamais pjaustymo paviršiais, konteinerius, konvejerines juostas ir pjūklus, pagamintus iš antikorozinės medžiagos, neteršiančius mėsos, lengvai valomus ir dezinfekuojamus; medienos naudojimas draudžiamas, išskyrus patalpas, kur laikoma supakuota paukštiena;

15.5. korozijai atsparius įrankius ir įrenginius, kurie atitinka higienos reikalavimus:

15.5.1. mėsos ruošimui,

15.5.2. konteinerius, skirtus paukštienos laikymui taip, kad nei paukštiena, nei konteineriai tiesiogiai nesiliestų su grindimis ir sienomis;

15.6. įrangą higieniškam mėsos ruošimui ir apsaugai pakrovimo ir iškrovimo metu bei tinkamai įrengtą priėmimo ir manevravimo teritoriją;

15.7. specialius vandeniui nelaidžius konteinerius su dangčiais ir sklendėmis, kad pašaliniai asmenys negalėtų iš jų nieko išimti, skirtus paukštienos atliekoms laikyti, ar rakinamą patalpą minėtoms paukštienos atliekoms laikyti, jeigu jų kiekiai dideli ar jos nėra pašalinamos ir sunaikinamos kiekvienos darbo dienos pabaigoje; jei tokios atliekos šalinamos per angas, jos turi būti suprojektuotos ir įrengtos taip, kad neužterštų šviežios mėsos;

15.8. patalpas higieniškam vyniojimo ir pakavimo medžiagoms laikyti, jei vyniojimas ir pakavimas atliekamas įmonėje;

15.9. patalpas su šaldymo įrenginiais reikiamai šviežios paukštienos vidaus temperatūrai palaikyti; šaldymo įrenginiai turi turėti vandens surinkimo sistemą, kad neužterštų šviežios paukštienos;

15.10. vandens tiekimo sistemą – geriamasis vanduo turi atitikti Sveikatos apsaugos ministerijos 1998 m. lapkričio 25 d. įsakymu N. 684 patvirtintos HN 24:1998 „Geriamasis vanduo. Kokybės reikalavimai ir programinė priežiūra“ (Žin., 1998, Nr. 105-2926) reikalavimus; negeriamojo vandens tiekimas yra leidžiamas vandens garų gamybai, priešgaisrinei apsaugai, šaldymo įrenginių aušinimui, jeigu šiems tikslams skirtas vamzdynas įrengtas taip, kad šio vandens negalima panaudoti kitiems tikslams ir nėra pavojaus tiesioginiam ar netiesioginiam mėsos užteršimui; negeriamojo vandens vamzdynas turi būti aiškiai atskirtas nuo geriamojo vandens vamzdyno ir negali būti įrengtas gamybinėse, sandėliavimo patalpose;

15.11. paukštienos atliekų pašalinimo sistemą, kuri atitinka higienos reikalavimus;

15.12. tinkamai įrengtą rakinamą patalpą, skirtą kompetentingos institucijos reikmėms;

15.13. įrangą, leidžiančią bet kada efektyviai atlikti veterinarinius patikrinimus;

15.14. persirengimo patalpas su lygiomis, vandeniui atspariomis, plaunamomis sienomis ir grindimis, praustuvais, dušais, sroviniais tualetais, kurie neturi tiesiogiai jungtis su darbo patalpomis; dušai nebūtini šaldymo sandėliuose, kur tik priimama ir išsiunčiama higieniškai įpakuota šviežia paukštiena; praustuvuose turi tekėti karštas ir šaltas vanduo arba sumaišytas reikiamos temperatūros vanduo, būti medžiagų rankoms plauti ir dezinfekuoti bei vienkartinių priemonių rankoms šluostyti; praustuvų čiaupai neturi būti tiesiogiai valdomi rankomis; turi būti pakankamas skaičius tokių praustuvų prie tualetų;

15.15. vietą ir atitinkamą įrangą paukštienos transportavimo priemonėms valyti ir dezinfekuoti, išskyrus šaldytuvus, kurie tik priima ir išsiunčia higieniškai įpakuotą šviežią paukštieną;

15.16. patalpą ar atskirą vietą valymo, dezinfekavimo ar panašioms medžiagoms laikyti.

 

V. SPECIALIEJI PAUKŠČIŲ SKERDYKLŲ PATVIRTINIMO REIKALAVIMAI

 

16. Be bendrųjų reikalavimų, nurodytų IV skyriuje, skerdyklos privalo turėti:

16.1. patalpą ar dengtą vietą, kuri yra pakankamai didelė, lengvai valoma ir dezinfekuojama, paukščių apžiūrai prieš pjovimą;

16.2. pakankamai didelę pjovimo patalpą paukščių svaiginimui bei kraujo nuleidimui ir nuplikinimui bei nupešimui; šie veiksmai turi būti atliekami skirtingose patalpos vietose; ši patalpa bei 16.1 punkte nurodyta patalpa, išskyrus siaurą angą, per kurią gali patekti tik papjauti paukščiai, privalo turėti automatiškai užsidarančias duris;

16.3. pakankamai didelę vidaus organų pašalinimo ir ruošimo patalpą, kad ši procedūra būtų atliekama pakankamai toli nuo kitų darbo vietų ar būtų atskirta nuo jų pertvara, siekiant užkirsti kelią užteršimui; bet koks vidaus organų pašalinimo ir paruošimo patalpų susisiekimas su skerdimo patalpa, išskyrus siaurą angą, per kurią gali patekti tik papjauti paukščiai, privalo turėti automatiškai užsidarančias duris;

16.4. jei būtina – išsiuntimo patalpą;

16.5. vieną ar daugiau pakankamai didelių atšaldymo ar šaldymo patalpų sulaikytai šviežiai paukštienai laikyti;

16.6. patalpą plunksnų laikymui, nebūtiną, jei jos laikomos kaip atliekos;

16.7. atskirus praustuvus ir tualetus personalui, tvarkančiam gyvus paukščius.

 

VI. SPECIALIEJI IŠPJAUSTYMO ĮMONIŲ PATVIRTINIMO REIKALAVIMAI

 

17. Be bendrųjų reikalavimų, nurodytų IV skyriuje, išpjaustymo įmonės privalo turėti:

17.1. pakankamai dideles atšaldymo ar šaldymo patalpas paukštienai laikyti;

17.2. patalpą išpjaustymui, iškaulinimui ir įvyniojimui, kada šios operacijos atliekamos išpjaustymo įmonėje:

17.2.1. patalpą vidaus organams pašalinti iš ančių ir žąsų, auginamų kepenėlių paštetui, kurios buvo apsvaigintos, nukraujintos ir nupeštos ūkyje;

17.2.2. patalpą vidaus organų pašalinimui iš paukštienos, kuri ruošiama pagal niujorkietišką procedūrą;

17.3. pakavimo patalpą, jeigu išpjaustymo įmonė atlieka pakavimo operacijas, išskyrus atvejus, jei sąlygos, nurodytos 78 punkte, yra įvykdytos.

 

VII. SPECIALIEJI MĖSOS ŠALDYMO SANDĖLIŲ PATVIRTINIMO REIKALAVIMAI

 

18. Be bendrųjų reikalavimų, nurodytų IV skyriuje, sandėliai, kuriuose šviežia paukštiena laikoma pagal XV skyriaus reikalavimus, turi turėti:

18.1. pakankamai dideles, lengvai valomas atšaldymo ir šaldymo patalpas;

18.2. registruojantį termometrą ar teletermometrą kiekvienoje laikymo patalpoje.

 

VIII. BENDRIEJI MAŽO PAJĖGUMO ĮMONIŲ PATVIRTINIMO REIKALAVIMAI

 

19. Mažo pajėgumo įmonės turi turėti:

19.1. patalpas šviežios paukštienos ruošimui ir apdorojimui, kurios turi:

19.1.1. vandeniui atsparias, lengvai valomas ir dezinfekuojamas nepūvančias grindis, paklotas taip, kad vanduo nutekėtų į nuotėkų surinkimo sistemą su grotelėmis ir įrangą kanalizacijos kvapams sulaikyti,

19.1.2. lygias, tvirtas, vandeniui nepralaidžias sienas, ne mažiau kaip iki 2 m padengtas šviesia plaunama danga,

19.1.3. duris, pagamintas iš lengvai valomos, nepūvančios ir bekvapės medžiagos; jei paukštiena laikoma įmonėje, ji turi turėti laikymo patalpas, kurios atitinka IV skyriaus reikalavimus,

19.1.4. nepūvančias ir bekvapes izoliacines medžiagas,

19.1.5. pakankamą ventiliaciją ir, jeigu reikia, gerą garų trauką,

19.1.6. pakankamą natūralų ar dirbtinį apšvietimą, neiškreipiantį spalvų;

19.2. kuo arčiau darbo vietų pakankamai įrangos rankoms plauti ir dezinfekuoti bei įrankiams plauti karštu vandeniu; rankoms plauti turi tekėti karštas ar šaltas tekantis vanduo ar iki reikiamos temperatūros sumaišytas vanduo, turi būti plovimo ir dezinfekavimo priemonių ir vienkartinių priemonių rankoms šluostyti;

19.3. įrangą darbo vietoje arba gretimoje patalpoje įrankiams dezinfekuoti karštu, ne žemesnės kaip +820C vandeniu;

19.4. įrengimus ir priemones apsisaugoti nuo vabzdžių ir graužikų;

19.5. instrumentus ir darbo įrengimus, tokius kaip: pjaustymo stalai, stalai su nuimamais pjaustymo paviršiais, konteineriai, konvejerių juostos ir pjūklai – pagamintus iš korozijai atsparių medžiagų, neteršiančių paukštienos, lengvai valomų ir dezinfekuojamų; medieną naudoti draudžiama;

19.6. korozijai atsparią įrangą ir instrumentus, kurie atitinka higienos reikalavimus:

19.6.1. paukštienai ruošti,

19.6.2. konteinerius paukštienai laikyti; paukštiena ir konteineriai neturi tiesiogiai liestis su grindimis ar sienomis;

19.7. specialius vandeniui nepralaidžius nerūdijančius konteinerius su dangčiais ir sklendėmis, kad pašaliniai asmenys negalėtų jų atidaryti, paukštienai, netinkamai žmonių maistui, laikyti; tokia paukštiena turi būti pašalinta ir išvežta kiekvienos darbo dienos pabaigoje;

19.8. šaldymo įrengimus, kurie palaikytų reikiamą paukštienos vidaus temperatūrą, nurodytą šiose taisyklėse; šiuose įrengimuose turi būti drenažo sistema, sujungta su nuotėkų vamzdynu, kuri apsaugotų paukštieną nuo užteršimo;

19.9. vandens tiekimo sistemą – geriamasis vanduo turi atitikti HN 24:1998 „Geriamasis vanduo. Kokybės reikalavimai ir programinė priežiūra“ reikalavimus; negeriamojo vandens tiekimas yra leidžiamas tik vandens garų gamybai, priešgaisrinei apsaugai, šaldymo įrenginių aušinimui, jeigu šiems tikslams skirtas vamzdynas įrengtas taip, kad šio vandens nebūtų galima panaudoti kitiems tikslams ir nekiltų pavojaus tiesioginiam ar netiesioginiam mėsos užteršimui; negeriamojo vandens vamzdynas turi būti aiškiai atskirtas nuo geriamojo vandens vamzdyno ir negali būti įrengtas gamybinėse, sandėliavimo patalpose;

19.10. higienišką vandens nuotėkų tvarkymo sistemą;

19.11. praustuvus ir nutekamuosius tualetus, kurie negali tiesiogiai susisiekti su gamybinėmis patalpomis; praustuvais turi tekėti karštas ir šaltas vanduo ar sumaišytas reikiamos temperatūros vanduo, būti medžiagų rankoms plauti ir dezinfekuoti bei vienkartinių priemonių rankoms šluostyti; praustuvai turi būti prie tualetų.

 

IX. SPECIALIEJI MAŽO PAJĖGUMO SKERDYKLŲ PATVIRTINIMO REIKALAVIMAI

 

20. Be bendrųjų reikalavimų, nurodytų VIII skyriuje, mažo pajėgumo skerdyklos turi turėti:

20.1. pakankamai didelę pjovimo patalpą paukščiams svaiginti, kraujui nuleisti ir nuplikinti bei nupešti; šie veiksmai turi būti atliekami skirtingose patalpos vietose;

20.2. skerdimo patalpas, bent iki 2 m arba iki lubų padengtas šviesiomis plaunamomis medžiagomis;

20.3. pakankamai didelę vidaus organų pašalinimo ir paruošimo patalpą, kad vidaus organai būtų šalinami pakankamai toli nuo kitų darbo vietų, ar atskirtą pertvaromis, kad paukštiena būtų apsaugota nuo užteršimo;

20.4. pakankamo dydžio, pagal pjaunamų paukščių dydį ir rūšį, paukštienos atšaldymo patalpą.

21. Paukščiai, atvežti į skerdyklą, turi būti nedelsiant po apsvaiginimo papjauti.

22. Silpni ir įtariami sergant paukščiai gali būti pjaunami tik leidus kompetentingai institucijai. Tokių paukščių pjovimas turi būti vykdomas prižiūrint kompetentingai institucijai.

23. Kompetentinga institucija pagal VIII, IX skyrių reikalavimus gali leisti nukrypti nuo šių taisyklių reikalavimų įmonėms, kurių apyvarta per metus ne didesnė kaip 150 000 paukščių, jei jos atitinka šiuos reikalavimus:

23.1. įmonės yra registruojamos ir joms suteikiamas specialus veterinarinis patvirtinimo numeris; įmonė, norinti gauti šį numerį, turi įvykdyti šiuos reikalavimus:

23.1.1. turi atitikti sąlygas, nurodytas VIII, IX skyriuose,

23.1.2. atsakingas įmonės asmuo turi vesti apskaitą apie:

- į įmonę įvežamus paukščius ir išvežamą paukštieną,

- atliekamus tikrinimus,

- tikrinimo rezultatus,

23.1.3. kompetentingą instituciją iš anksto informuoti apie pjovimo datą, paukščių kilmę bei skaičių,

23.1.4. pjovimo metu turi dalyvauti veterinarijos inspektorius; turi būti užtikrintos higienos sąlygos; kai veterinarijos inspektorius pjovimo metu dalyvauti negali, paukštienos negalima išgabenti iš įmonės, kol nebus atliktas poskerdiminis patikrinimas, išskyrus atvejus, kai paukštiena ruošiama pagal niujorkietišką metodą,

23.1.5. kompetentinga institucija turi kontroliuoti iš įmonės išvežamos paukštienos paskirstymo grandinę ir stebėti, kaip žymimi žmonių maistui netinkami produktai bei kur jie nukreipiami ir panaudojami,

23.1.6. kompetentinga institucija turi užtikrinti, kad 23.1.5 punkte nurodyta paukštiena, išvežama iš įmonės, būtų žymima antspaudais ar etiketėmis;

23.2. kompetentinga institucija taip pat gali suteikti išimtis pagal VIII, IX skyrių reikalavimus išpjaustymo įmonėms, kurios nėra įsikūrę patvirtintoje įmonėje ir kurios yra patvirtintos pagal Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklių reikalavimus, jeigu išpjaustymo įmonė neapdoroja daugiau kaip 3 t per savaitę ir laikosi temperatūros reikalavimų, nurodytų XV skyriuje;

PASTABA. XII skyriaus ir XIII skyriaus 62 punkto reikalavimai netaikomi 23.2 punkte paminėtų įmonių sandėliavimo ir išpjaustymo operacijoms.

23.3. šių taisyklių higienos ir sveikatos reikalavimus atitinkanti paukštiena turi būti žymima antspaudu;

23.4. paukštiena turi būti:

23.4.1. laikoma šviežia ar perdirbta tiesioginiam pardavimui vietos rinkoje, mažmeninei prekybai ar vartotojams be išankstinio įpakavimo ar įvyniojimo,

23.4.2. įvežama iš įmonės transporto priemonėmis, kurios atitinka higienos reikalavimus.

 

X. ĮMONIŲ PERSONALO, PATALPŲ IR ĮRENGIMŲ HIGIENA

 

24. Personalas, dirbantis su neįvyniota ar įvyniota paukštiena ar dirbantis tokiose patalpose, kur paukštiena apdorojama, įpakuojama ar transportuojama, privalo dėvėti švarius galvos apdangalus, avėti avalynę, vilkėti šviesius darbo drabužius ar kitus apsauginius drabužius. Personalas, dirbantis su šviežia paukštiena, turi vilkėti švarius darbo drabužius ir privalo, jei reikia, keisti drabužius, plauti ir dezinfekuoti rankas kelis kartus per dieną ir kiekvieną kartą prieš pradedant dirbti. Su sergančiais paukščiais ar infekuota paukštiena turėję sąlytį darbuotojai privalo nedelsiant nusiplauti rankas karštu vandeniu ir jas dezinfekuoti. Darbo, sandėliavimo patalpose ar kitose vietose bei koridoriuose, per kuriuos gabenama šviežia paukštiena, rūkyti draudžiama.

25. Jokie kiti gyvūnai, išskyrus skerdžiamus skerdyklose, negali patekti į įmones. Graužikai, kenkėjai, vabzdžiai turi būti sistemingai naikinami.

26. Įrenginiai ir instrumentai, naudojami paukštienai ruošti, turi būti laikomi švarūs ir tvarkingi. Jie turi būti rūpestingai valomi ir dezinfekuojami keletą kartų per darbo dieną, darbo dienos pabaigoje ir prieš kiekvieną naudojimą, jeigu susitepė.

27. Konteineriai paukščiams pristatyti turi būti pagaminti iš atsparių rūdijimui medžiagų, lengvai valomi ir dezinfekuojami. Jie turi būti kiekvieną kartą po panaudojimo išvalyti ir išdezinfekuoti.

28. Patalpos, instrumentai ir darbo įrankiai turi būti naudojami tik pagal paskirtį.

29. Paukštiena ar konteineriai su paukštiena negali tiesiogiai liestis su grindimis.

30. Geriamasis vanduo gali būti naudojamas visiems tikslams; negeriamasis vanduo gali būti naudojamas tik garų gamybai, priešgaisrinei apsaugai, šaldymo įrenginių aušinimui ir plunksnų atliekų pašalinimui skerdyklose su sąlyga, kad vamzdynai bus įrengti taip, kad nebūtų galimas vandens panaudojimas kitiems tikslams ir jis nekeltų paukštienos užteršimo pavojaus. Negeriamojo vandens vamzdynas turi būti aiškiai atskirtas nuo geriamojo vandens vamzdyno.

31. Plunksnos ir visi kiti pjovimo produktai, netinkami žmonių maistui, turi būti nedelsiant šalinami.

32. Darbo patalpose ir šviežios paukštienos laikymo patalpose draudžiama grindis kloti pjuvenomis ar kitomis panašiomis medžiagomis.

33. Plovimo, dezinfekavimo ir kitos panašios medžiagos turi būti naudojamos taip, kad negadintų instrumentų, darbo įrenginių ir nekenktų paukštienai. Jas panaudojus, instrumentus ir darbo įrankius reikia perplauti geriamuoju vandeniu.

34. Draudžiama dirbti su paukštiena asmenims, kurie gali ją užkrėsti. Dirbti su paukštiena gali tik asmenys, turintys Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka išduotas medicinos pažymas, leidžiančias dirbti su maisto produktais.

 

XI. SKERDIMO IR ŠVIEŽIOS PAUKŠTIENOS TVARKYMO HIGIENOS REIKALAVIMAI

 

35. Į pjovimo patalpas gali būti atgabenti tik gyvi paukščiai. Po apsvaiginimo paukščius reikia iš karto pjauti.

36. Nukraujinimas turi būti atliktas taip, kad krauju nebūtų užterštos kitos paukštienos ruošimo vietos.

37. Po nukraujinimo paukščiams nedelsiant pašalinamos plunksnos.

38. Vidaus organai turi būti šalinami nedelsiant. Papjauti paukščiai turi būti atveriami tokiu būdu, kad ertmės ir visi vidaus organai būtų apžiūrėti. Šiam tikslui vidaus organai gali būti arba atskirti, arba palikti raiščiais prisijungę prie skerdenėlės. Jeigu jie atskiriami, procesas turi būti atliktas taip, kad būtų galima identifikuoti vidaus organų priklausymą tam tikrai skerdenėlei.

Kepenėlių paštetui augintos ir pjaunamos antys ir žąsys gali būti išdarinėtos per 24 val. nuo jų papjovimo; neišdarinėtos skerdenėlės turi būti nedelsiant atšaldomos ir laikomos +40C ir žemesnėje temperatūroje.

39. Po apžiūrėjimo vidaus organai tuojau pat atskiriami nuo skerdenėlės, pašalinamos žmonių maistui netinkamos dalys. Skerdenėlėje liekantys vidaus organai ar jų dalys, išskyrus inkstus, turi būti, jei tik būtina, išimti laikantis higienos reikalavimų.

40. Skerdenėlės dalys su vietiniais trauminiais pažeidimais ar užteršimais, nedarančiais įtakos likusioms skerdenėlės dalims, turi būti pripažintos netinkamomis žmonių maistui ir atskirtos nuo kitų skerdenėlės dalių.

41. Draudžiama valyti paukštieną pašluoste. Į skerdenėlės vidų galima dėti tik žmonių maistui skirtus vidaus organus ir kaklą.

42. Draudžiama skerdenėlę pjaustyti ar kitaip apdoroti, kol nebaigtas poskerdiminis patikrinimas.

43. Dėl tam tikrų priežasčių sulaikyta paukštiena ar žmonių maistui netinkama paukštiena, plunksnos ir atliekos turi būti kuo greičiau nugabentos į 15.7, 16.5, 16.6 punktuose nurodytas patalpas ar sudėtos į talpyklas ir tvarkomos laikantis higienos reikalavimų.

44. Po poskerdiminio patikrinimo ir išdarinėjimo šviežia paukštiena turi būti nedelsiant nuplauta ir atšaldyta pagal higienos reikalavimus, kad kuo greičiau būtų pasiektos XV skyriuje nurodytos temperatūros.

45. Paukštiena, kuri atšaldoma panardinant pagal 46 punkte numatytą procedūrą, iš karto po išdarinėjimo turi būti kruopščiai nuplaunama purškiamu vandeniu. Purškimui turi būti naudojama įranga, gerai nuplaunanti vidinį ir išorinį skerdenėlės paviršių.

Skerdenėlėms, kurių svoris yra ne didesnis kaip:

2,5 kg – reikia sunaudoti ne mažiau kaip 1,5 litro vandens vienai skerdenėlei,

2,5-5 kg – reikia sunaudoti ne mažiau kaip 2,5 litro vandens vienai skerdenėlei,

5 kg ar daugiau – reikia sunaudoti ne mažiau kaip 3,5 litro vandens vienai skerdenėlei.

46. Atšaldymas panardinant turi atitikti tokius reikalavimus:

46.1. skerdenėlės turi būti transportuojamos pro vieną ar daugiau talpyklų su vandeniu arba su ledu ir vandeniu, kurių turinys nuolat atnaujinamas; tokia sistema yra priimtina, kai skerdenėlės transportuojamos prieš vandens tėkmę;

46.2. vandens temperatūra talpykloje skerdenėlių įdėjimo vietoje turi būti ne aukštesnė kaip +160C, o išėmimo taške – ne aukštesnė kaip +40C;

46.3. atšaldoma turi būti taip, kad 70 punkte nurodyta temperatūra būtų pasiekta kuo greičiau;

46.4. minimalus vandens kiekis atšaldant pagal 46.1 punktą turi būti:

46.4.1. 2,5 l skerdenėlei, kurios svoris 2,5 kg ar mažesnis,

46.4.2. 4 l skerdenėlei, kurios svoris 2,5-5 kg,

46.4.3. 6 l skerdenėlei, kurios svoris 5 kg ir didesnis;

46.5. jeigu yra kelios talpyklos, vandens tiekimas ir vandens ištekėjimas turi būti nukreiptas prieš skerdenėlių judėjimo kryptį, paskirstant vandenį tarp talpyklų taip, kad vandens srautas paskutinėje talpykloje būtų ne mažesnis kaip:

46.5.1. 1 litras skerdenėlei, kurios svoris 2,5 kg ar mažesnis,

46.5.2. 1,5 litro skerdenėlei, kurios svoris 2,5-5 kg,

46.5.3. 2 litrai skerdenėlei, kurios svoris 5 kg ar didesnis.

PASTABA. Apskaičiuojant vandens kiekį, pirminis talpyklų užpildymas į vandens sąnaudas neįtraukiamas.

46.6. skerdenėlės neturi būti laikomos pirmoje įrenginio dalyje arba pirmoje talpykloje ilgiau negu pusę valandos, kitose įrenginio dalyse ar talpyklose – ilgiau, negu to būtinai reikia;

46.7. turi būti imamasi visų atsargumo priemonių nutrūkus gamybos procesui; prieš naujai pradedant gamybą veterinarijos inspektorius turi įsitikinti, kad skerdenėlės atitinka šių taisyklių reikalavimus ir tinka žmonių maistui, jeigu ne – užtikrinti, kad jos kuo greičiau būtų nugabentos į 15.7 punkte nurodytas patalpas;

46.8. visos įrengimų dalys turi būti išvalytos ir išdezinfekuotos pasibaigus darbui ir bent vieną kartą per dieną;

46.9. kontrolės įrengimai turi sudaryti galimybę tinkamai ir nuolat prižiūrėti šių parametrų matavimus ir registravimą:

46.9.1. vandens sunaudojimą plaunant purškiamu vandeniu prieš panardinimą,

46.9.2. vandens temperatūrą talpyklose skerdenėlių įdėjimo ir išėmimo taškuose,

46.9.3. sunaudoto panardinti skirto vandens kiekį,

46.9.4. skerdenėlių, nurodytų 45, 46.4, 46.5 punktuose, skaičių;

46.10. atliktų tikrinimų rezultatai turi būti saugomi ir pateikti veterinarijos inspektoriui paprašius;

46.11. teisingas atšaldymo sistemos funkcionavimas ir jos įtaka higienai vertinama lyginant bendrąjį bakterinį skerdenėlių užterštumą bei užterštumą enterobakterijomis prieš ir po panardinimo; tokie palyginimai turi būti atliekami periodiškai pradėjus naudoti sistemą bei kiekvieną kartą padarius kokius nors pakeitimus.

47. Nepatikrintoms skerdenėlėms ir vidaus organams negalima leisti liestis su patikrintomis skerdenėlėmis ir vidaus organais. Nepatikrintų skerdenėlių perkėlimas, pjaustymas ar kitoks jų apdorojimas yra draudžiamas.

48. Negalima leisti sulaikytai ar pripažintai netinkama žmonių maistui paukštienai bei nevalgomiems vidaus organams liestis su pripažinta maistui tinkama paukštiena; netinkami žmonių maistui produktai turi būti kuo greičiau nugabenti į specialias patalpas ar sudėti į talpyklas, kurios yra išdėstytos taip, kad būtų išvengta užteršimo.

49. Tolesnis paukštienos, taip pat vidaus organų apdorojimas turi būti atliekamas laikantis higienos reikalavimų. Pakuojant tokius produktus reikia laikytis reikalavimų, nurodytų 16.4 punkte ir XVI skyriuje. Supakuota ar suvyniota paukštiena turi būti laikoma kitoje patalpoje nei nepakuota paukštiena.

50. Žmonių maistui skirtos paukštienos negalima tiekti į rinką, jei:

50.1. ji pripažinta netinkama žmonių maistui pagal Gyvūnų priešskerdiminės apžiūros ir jų skerdimo produktų poskerdiminio patikrinimo taisykles;

50.2. joje kenksmingų medžiagų likučiai viršija leistiną ribą arba ji buvo apdorota antibiotikais, minkštikliais ar konservantais, išskyrus atvejus, kai tie konservantai yra leidžiami, laikantis nuostatos, kad draudžiama naudoti medžiagas, sulaikančias produktuose vandenį.

51. Neleidžiama žmonių maistui naudoti tokių vidaus organų: trachėjos, plaučių, atskirtų nuo skerdenėlės, stemplės gūžio, žarnų, tulžies pūslės, taip pat nuo skerdenėlės atskirtos galvos su išimtu liežuviu ir nuimta skiautere.

52. Paukštienos negalima veikti jonizuojančiais ir ultravioletiniais spinduliais.

53. Mechaniškai atskirta paukštiena prekiauti galima tik tada, jei ji prieš tai buvo termiškai apdorota kilmės ar kitoje kompetentingos institucijos paskirtoje įmonėje pagal Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisykles (Žin., 2000, Nr. 1-26).

 

XII. PAUKŠTIENOS IŠPJAUSTYMO REIKALAVIMAI

 

54. Skerdenėlės supjaustomos į dalis ir iškaulinėjamos tik patvirtintose išpjaustymo patalpose.

55. Paukštiena, tinkama žmonių maistui, bet neatitinkanti šių taisyklių reikalavimų, kompetentingos institucijos leidimu gali būti atgabenta į patvirtintas išpjaustymo įmones, jeigu laikoma specialiose saugojimo patalpose; ji turi būti išpjaustoma kitoje vietoje arba kitu metu negu tuos reikalavimus atitinkanti paukštiena. Veterinarijos inspektorius turi turėti galimybę bet kuriuo metu patekti į visas sandėliavimo ir darbo patalpas, kad įsitikintų, jog griežtai laikomasi šių taisyklių reikalavimų.

56. Išpjaustymui skirta paukštiena turi būti nedelsiant nugabenta į išpjaustymo patalpą ir iki išpjaustymo turi būti laikoma 17.1 punkte nurodytoje patalpoje. Tačiau, nepaisant 44 punkto reikalavimų, paukštiena iš skerdimo patalpos gali būti gabenama tiesiai į išpjaustymo patalpą, jei skerdimo ir išpjaustymo patalpos arti viena kitos, toje pačioje pastatų grupėje. Išpjaustyta ir supakuota paukštiena turi būti perkeliama į atšaldymo patalpą, nurodytą 17.1 punkte.

57. Paukštiena turi būti išpjaustoma 17.2 punkte nurodytose patalpose. Išpjaustyta ar supakuota paukštiena turi būti perkeliama į atšaldymo patalpas, nurodytas 17.1 punkte.

58. Pjaustyti galima tik tada, jei mėsa pasiekia ne aukštesnę kaip +40C temperatūrą, išskyrus atvejus, kai išpjaustoma šilta paukštiena.

59. Draudžiama šviežią paukštieną valyti audeklu.

60. Išpjaustyti paukštieną reikia taip, kad ji nebūtų užteršta. Turi būti pašalintos kaulų nuolaužos bei kraujo krešuliai. Išpjaustymo metu gauta žmonių maistui netinkama paukštiena turi būti surinkta į talpyklas ar patalpas, kaip nurodyta 15.7 punkte.

 

XIII. IŠPJAUSTYTOS IR SANDĖLIUOJAMOS PAUKŠTIENOS STEBĖSENA

 

61. Patvirtintos išpjaustymo įmonės, pervyniojimo centrai, šaldymo sandėliai turi būti prižiūrimi veterinarijos inspektoriaus.

62. 61 punkte nurodytą priežiūrą sudaro:

62.1. šviežios paukštienos įvežimo ir išvežimo priežiūra;

62.2. įmonėje laikomos šviežios paukštienos sveikumo patikrinimas;

62.3. įmonės personalo, patalpų ir įrengimų, nurodytų X skyriuje, higienos tikrinimas.

 

XIV. ŽENKLINIMAS SVEIKUMO ŽENKLU

 

63. Už ženklinimą sveikumo ženklu atsako veterinarijos inspektorius. Jis turi prižiūrėti:

63.1. sveikumo ženklą;

63.2. etiketes ir žymėtą įpakavimo medžiagą, kaip nurodyta šiame skyriuje.

64. Sveikumo ženklas ir jo rekvizitai turi būti dedami:

64.1. jei paukštiena supakuota į individualius vienetus ar mažas pakuotes:

64.1.1. viršutinėje dalyje – šalies pavadinimas – LT,

64.1.2. centre – įmonės ar, kur reikia, išpjaustymo ar perpakavimo centro veterinarinio patvirtinimo numeris,

64.1.3. raidės ir skaičiai turi būti 0,2 cm aukščio;

64.2. jei paukštiena supakuota į dideles pakuotes:

64.2.1. ovalo formos, ne mažesnis kaip 6,5 cm pločio, 4,5 cm aukščio, su informacija, nurodyta 64.1 punkte,

64.2.2. raidės turi būti ne mažesnės kaip 0,8 cm aukščio, skaičiai – ne mažesni kaip 1 cm aukščio; sveikumo ženkle gali būti nurodytas tikrinimą atlikusio veterinarijos inspektoriaus numeris.

65. Medžiagos, naudojamos sveikumo ženklui, turi atitikti visus higienos reikalavimus, o 64.1 punkte nurodyta informacija turi būti aiškiai įskaitoma.

66. Sveikumo ženklas, aprašytas 64.1 punkte, turi būti:

66.1. matomas ant įvyniojimo ar po juo arba kitos individualiai supakuotos skerdenėlės pakuotės;

66.2. ant ne individualiai supakuotų skerdenėlių pakuočių šalia spaudo ar vienkartinės etiketės;

66.3. ant mažais kiekiais supakuotų skerdenėlės dalių ar vidaus organų įvyniojimo ar pakuotės ar aiškiai matomas po įvyniojimo medžiaga.

67. Sveikumo ženklas, nurodytas 64.2 punkte, turi būti dedamas ant didelių pakuočių su skerdenėlėmis, jų dalimis ar vidaus organais.

68. Kai sveikumo ženklas dedamas ant įvyniojimo medžiagos arba pakuotės, jas atidarant jis turi būti sunaikinamas arba vyniojimo ar pakavimo medžiagos turi būti taip užantspauduotos, kad atidarius jų negalima būtų pakartotinai panaudoti.

69. Skerdenėlės, jos dalių ar vidaus organų ženklinimas sveikumo ženklu pagal 66 punktą neprivalomas:

69.1. skerdenėlių siuntoms, įskaitant tas, kurių dalys pašalintos pagal 40 punktą, siunčiamoms iš patvirtintų skerdyklų į patvirtintas išpjaustymo įmones išpjaustymui; šiuo atveju:

69.1.1. didelės pakuotės su šviežia paukštiena turi turėti ant išorinio paviršiaus sveikumo ženklą pagal 66, 68 punktų reikalavimus,

69.1.2. išsiuntimo įmonė turi registruoti išsiųstos siuntos kiekį, rūšį ir paskirties vietą,

69.1.3. priėmusi siuntą išpjaustymo įmonė turi registruoti gaunamos siuntos kiekį, rūšį ir kilmę,

69.1.4. pakuočių sveikumo ženklas turi būti sunaikinamas atidarant pakuotę išpjaustymo įmonėje, prižiūrint veterinarijos inspektoriui,

69.1.5. siuntos paskirties vieta ir panaudojimo tikslas turi būti aiškiai nurodytas ant didelės pakuotės išorinio paviršiaus;

69.2. skerdenėlių siuntoms, įskaitant ir tas, kurių dalys pašalintos pagal 40 punktą, skerdenėlių siuntoms iš šių vidaus organų: širdžių, kepenų, skilvių – siunčiamoms iš patvirtintų skerdyklų, išpjaustymo įmonių ar perpakavimo centrų į mėsos ir mėsos produktų įmones; šiuo atveju:

69.2.1. ant didelių pakuočių su šviežia paukštiena išorinio paviršiaus turi būti sveikumo ženklas pagal 66, 68 punktų reikalavimus,

69.2.2. išsiuntimo įmonė turi saugoti duomenis apie išsiųstos siuntos kiekį, rūšį ir paskirties vietą,

69.2.3. priimanti mėsos ir mėsos produktus įmonė turi saugoti gautos siuntos kiekio, rūšies ir kilmės duomenis,

69.2.4. kai šviežia paukštiena yra skirta mėsos produktams gaminti, sveikumo ženklas ant didelių pakuočių sunaikinamas jas atidarant, prižiūrint veterinarijos inspektoriui,

69.2.5. siuntų paskirties vieta ir naudojimo tikslas turi būti aiškiai nurodytas ant išorinių didelių pakuočių paviršiaus;

69.3. skerdenėlių siuntoms, įskaitant tas, kurių dalys pašalintos pagal 40 punktą, siunčiamoms iš patvirtintos skerdyklos, pervyniojimo centro ar išpjaustymo įmonės į viešojo maitinimo įmones; šiuo atveju:

69.3.1. ant išorinio šviežios paukštienos pakuotės paviršiaus turi būti sveikumo ženklas pagal 66, 68 punktų reikalavimus,

69.3.2. išsiuntimo įmonė turi saugoti duomenis apie išsiųstos siuntos kiekį, rūšį ir paskirties vietą,

69.3.3. tiekimo įmonė turi saugoti priimtos siuntos kiekio, rūšies ir kilmės duomenis,

69.3.4. tiekimo įmones kontroliuoja kompetentinga institucija, kuriai turi būti prieinami visi duomenys,

69.3.5. siuntos paskirties vieta ir paskirtis turi būti aiškiai nurodyta ant didelės pakuotės paviršiaus.

 

XV. LAIKYMAS

 

70. Po atšaldymo, nurodyto 44 punkte, šviežia paukštiena turi būti laikoma ne aukštesnėje kaip +40C temperatūroje.

71. Sušaldyta šviežia paukštiena turi būti laikoma ne aukštesnėje kaip -120C temperatūroje.

72. Supakuota šviežia paukštiena negali būti sandėliuojama toje pačioje patalpoje su nepakuota šviežia paukštiena.

 

XVI. VYNIOJIMAS IR PAKAVIMAS

 

73. Pakuotė turi atitikti Lietuvos higienos normos HN16:1998 „Medžiagos ir gaminiai, kontaktuojantys su maisto produktais“ (Žin., 1999, Nr. 3-75) reikalavimus:

73.1. negali keisti šviežios paukštienos juslinių savybių;

73.2. negali perduoti šviežiai paukštienai kenksmingų žmogaus sveikatai medžiagų;

73.3. turi būti pakankamai tvirta, kad apsaugotų paukštieną vežant ir tvarkant;

73.4. pakartotinai pakuotė gali būti naudojama tada, kai yra pagaminta iš antikorozinių, lengvai valomų medžiagų ir prieš naudojimą buvo išvalyta ir išdezinfekuota.

74. Pjaustyta šviežia paukštiena ar skerdenėlės atliekos turi būti vyniojamos iš karto po išpjaustymo, laikantis higienos reikalavimų.

75. Vyniojimo medžiaga turi būti permatoma ir bespalvė arba spalvotos permatomos medžiagos, kad šviežia paukštiena ar skerdenėlės atliekos būtų matomos.

76. Įvyniota šviežia paukštiena turi būti supakuota.

77. Kada įvyniojimas atlieka visas apsaugines įpakavimo funkcijas, supakuoti nebūtina.

78. Išpjaustyti, iškaulinėti, įvynioti ir įpakuoti galima toje pačioje patalpoje, jeigu yra laikomasi šių sąlygų:

78.1. patalpa pakankamai didelė ir taip įrengta, kad būtų užtikrinta operacijų higiena;

78.2. įpakavimo ir įvyniojimo medžiagos iš karto po pagaminimo dedamos į sandarų apsauginį apvalkalą; šis apvalkalas vežant į įmonę turi būti apsaugotas nuo mechaninio pažeidimo, įmonėje laikomas higieniškai, atskiroje patalpoje;

78.3. patalpose, kur laikomos įpakavimo medžiagos, neturi būti dulkių ir parazitų, jos neturi tiesiogiai susisiekti su patalpomis, kuriose laikomos medžiagos, galinčios užteršti šviežią paukštieną; pakuočių negalima laikyti ant grindų;

78.4. pakavimo medžiagos turi būti komplektuojamos laikantis higienos reikalavimų;

78.5. į pakavimo patalpą pakuotės turi būti gabenamos laikantis higienos reikalavimų;

78.6. pakuočių negali tvarkyti personalas, dirbantis su šviežia paukštiena;

78.7. po įpakavimo paukštiena turi būti nedelsiant nugabenta į saugojimo patalpą.

 

XVII. GABENIMAS

 

79. Šviežia paukštiena turi būti gabenama hermetiškai uždarytomis transporto priemonėmis, kurios yra suprojektuotos ir įrengtos taip, kad per visą transportavimo laiką būtų palaikoma šiose taisyklėse nurodyta temperatūra.

80. Transporto priemonės turi būti:

80.1. lygiu vidiniu lengvai plaunamu ir dezinfekuojamu paviršiumi;

80.2. aprūpintos tokiomis priemonėmis, kurios apsaugotų gabenamą paukštieną nuo dulkių, parazitų ir būtų nepralaidžios vandeniui.

81. Transporto priemonės šviežiai paukštienai gabenti negali būti naudojamos gyvūnams ar kitiems produktams, kurie gali paveikti paukštieną ar ją užkrėsti, gabenti.

82. Produktai, galintys užteršti paukštieną, negali būti gabenami kartu su paukštiena tuo pačiu metu ir ta pačia transporto priemone.

83. Įpakuotą paukštieną su neįpakuota paukštiena gabenti ta pačia transporto priemone leidžiama tik tuo atveju, jeigu yra įrengta tinkama pertvara neįpakuotai paukštienai apsaugoti nuo įpakuotos.

84. Šviežia paukštiena turi būti gabenama transporto priemonėmis ar sudėta į konteinerius, kurie yra švarūs ar išdezinfekuoti.

85. Šviežia paukštiena turi būti lydima kompetentingos institucijos nustatytų dokumentų.

86. Eksportui skirta šviežia paukštiena privalo turėti veterinarijos sertifikatą, kurio turinį nustato importuojančios šalies atsakinga institucija ir Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija.

 

XVIII. ATSAKOMYBĖ

 

87. Atsakingas įmonės asmuo atsako už įmonei nustatytų reikalavimų laikymąsi.

88. Kompetentinga institucija už taisyklių pažeidimus ar/ir jos nurodymų nevykdymą gali:

88.1. raštiškai įspėti atsakingą įmonės asmenį ir nustatyti terminą trūkumams ištaisyti;

88.2. laikinai sustabdyti įmonės veterinarinį patvirtinimą, kol bus pašalinti nurodyti trūkumai;

88.3. panaikinti įmonės veterinarinį patvirtinimą.

89. Jeigu nustatoma, kad dėl taisyklių pažeidimo vartotojui gali būti patiektas nesaugus produktas, pažeidimo rimtumą vertina kompetentinga institucija ir priima sprendimą dėl taikytinų priemonių.

90. Kompetentingos institucijos priimtas sprendimas gali būti skundžiamas įstatymų nustatyta tvarka. Sprendimų sustabdyti ar panaikinti įmonės veterinarinį patvirtinimą apskundimas nesustabdo jų vykdymo.

91. Atsakingam įmonės asmeniui gali būti taikoma administracinė atsakomybė pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodeksą.

92. 88-89 punktuose nurodytų priemonių taikymas nepanaikina atsakomybės už taisyklių pažeidimą pagal kitus Lietuvos Respublikos teisės aktus.

 

XIX. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

93. Šių taisyklių nuostatos privalo būti galutinai įgyvendintos iki 2004 01 01. Ženklinimo sveikumo ženklu reikalavimai įsigalioja nuo jų paskelbimo „Valstybės žiniose“.

94. Įmonės, kurios siekia būti įtrauktos į Europos Sąjungos trečiųjų šalių įmonių, galinčių eksportuoti į ES, sąrašą, turi įvykdyti taisyklių reikalavimus ir gauti veterinarinį patvirtinimą pagal šias taisykles.

95. Įmonei, neįgyvendinusiai taisyklėse nustatytų reikalavimų iki 2004 01 01, veterinarinis patvirtinimas bus panaikintas.

96. Atskirais atvejais kompetentinga institucija raštišku sprendimu gali įmonei pratęsti taisyklių įgyvendinimui skirtą laiką. Šiuo atveju su prašymu dėl termino pratęsimo turi būti pateiktas priemonių įgyvendinimo planas, kurį įvykdžiusi įmonė atitiks taisyklių reikalavimus.

______________