LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL PRIVALOMŲJŲ KONSERVUOTŲ BRAŠKIŲ IR PRIVALOMŲJŲ KONSERVUOTO OBUOLIŲ PADAŽO KOKYBĖS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
2002 m. gegužės 8 d. Nr. 174
Vilnius
Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279; 1999, Nr. 42-1337) patvirtinto rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių 8.6 punktą,
1.Tvirtinu pridedamus:
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2002 m. gegužės 8 d. įsakymu Nr. 174
PRIVALOMIEJI KONSERVUOTŲ BRAŠKIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Šie reikalavimai nustato privalomuosius kokybės reikalavimus (toliau – Reikalavimai) į Lietuvos rinką tiekiamoms konservuotoms braškėms, pagamintoms Lietuvoje arba importuotoms į Lietuvą.
I. REIKALAVIMŲ TAIKYMO SRITIS
II. PAGRINDINĖS SĄVOKOS
Konservuotos braškės – produktas, pagamintas iš šviežių, sveikų braškių, iš kurių pašalintos augalinės priemaišos (taurėlapiai), užpiltas užpilu, nurodytų 3 punkte, išfasuotas į hermetiškai uždaromus indelius, konservuotas karštu būdu, sterilizuotas ar pasterizuotas.
III. KONSERVUOTŲ BRAŠKIŲ PAGRINDINĖ SUDĖTIS
3. Braškės gali būti užpilamos užpilu:
4. Užpilo, į kurį pridėta cukraus, koncentracija, išreikšta Brikso laipsniais, turi būti:
4.1. pasaldintų vienos rūšies vaisių sulčių – ne mažiau kaip 14 °, labai pasaldintų sulčių – ne mažiau kaip 18 °;
5. Gali būti naudojami ir kitokie užpilai, pagaminti iš vandens ir cukraus, kurių koncentracija: labai silpno sirupo – ne mažiau kaip 10, bet ne daugiau kaip 14 °, labai stipraus sirupo – daugiau kaip 22 °.
IV. PAGRINDINIAI KONSERVUOTŲ BRAŠKIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
7. Skonis, kvapas ir spalva, išskyrus dirbtinai nudažytas konservuotas braškes, turi būti natūralūs, būdingi konservuotoms braškėms ir vartojamai braškių veislei, be pašalinio skonio ir kvapo.
9. Įdėto CaCl2 (E 509, kaip kietinimo medžiaga) kiekio konservuotose braškėse turi būti ne daugiau kaip 350 mg/kg galutinio produkto, apskaičiuoto kaip bendras Ca kiekis.
11. Braškės ir užpilas indelyje turi užimti ne mažiau kaip 90 % indelio vandens talpos. Indelio vandens talpa yra distiliuoto vandens tūris esant 20 °C temperatūrai, kuris telpa į sklidinai pripildytą uždarytą indelį.
12. Braškių masė, nuvarvinus užpilą, indelyje turi būti ne mažesnė kaip 35 %, apskaičiavus pagal distiliuoto vandens tūrį, kuris telpa į sklidinai pripildytą uždarytą indelį, esant 20 °C temperatūrai.
13. Turi būti laikoma, kad mažiausia masė, nuvarvinus skystį, atitinka reikalavimus, jei visų tiriamų indelių masių, nuvarvinus skystį, vidurkis yra ne mažesnis už reikalaujamą mažiausią masę.
V. HIGIENOS REIKALAVIMAI
15. Konservuotų braškių gamyboje vartojami maisto priedai turi atitikti Lietuvos HN 53 Leidžiami vartoti maisto priedai nurodytus reikalavimus.
16. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos neturi viršyti normų, nurodytų Lietuvos HN 54 Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos.
17. Mikrobinis užterštumas turi atitikti reikalavimus, nurodytus Lietuvos HN 26 Maisto žaliavos ir produktai. Didžiausias leidžiamas mikrobinio užterštumo lygis.
18. Konservuotos braškės turi būti gaminamos, laikomos, gabenamos ir parduodamos laikantis reikalavimų, nurodytų Lietuvos HN 15 Maisto higiena. Bendrieji reikalavimai.
VI. ŽENKLINIMAS
20. Į Lietuvos vidaus rinką tiekiamos konservuotos braškės ženklinamos vadovaujantis Lietuvos Respublikos parduodamų prekių ženklinimo ir kainų nurodymo taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos ūkio ministerijos 1998 m. balandžio 16 d. įsakymu Nr. 137 Dėl Lietuvos Respublikoje parduodamų prekių ženklinimo taisyklių patvirtinimo (Žin., 1998, Nr. 38-1024).
21. Be reikalavimų, nurodytų 18 punkte, konservuotų braškių pavadinime turi būti nurodoma: „Braškės“.
22. Užpilas turi būti nurodomas produkto pavadinime arba šalia jo:
22.1. Jei užpilą sudaro vanduo arba vanduo ir vienos ar kelių rūšių vaisių sultys ir tame užpile vanduo sudaro 50 % ar daugiau, užpilas turi būti nurodomas: „vandenyje“ arba „užpiltos vandeniu“.
22.2. Jei užpilą sudaro vienos rūšies vaisių sultys, užpilas nurodomas: „braškių sultyse“ arba „(vaisių pavadinimas) sultyse“.
22.3. Jei užpilą sudaro sumaišytos dviejų ar kelių rūšių vaisių sultys, užpilas nurodomas taip: „(vaisių pavadinimas) sultyse arba „vaisių sultyse“, arba „įvairių vaisių sultyse“.
22.4. Jei cukraus pridėta į vienos rūšies vaisių sultis, užpilas etiketėje nurodomas taip: „pasaldintos (vaisių pavadinimas) sultys“ arba „labai pasaldintos (vaisių pavadinimas) sultys“.
22.5. Jei cukraus pridėta į vandenį arba į vandenį ir vienos ar kelių rūšių vaisių sultis, užpilas etiketėje nurodomas taip: „silpnas sirupas“ arba „stiprus sirupas“, arba „labai silpnas sirupas“, arba „labai stiprus sirupas“.
VII. PAMATINIAI MĖGINIŲ ĖMIMO IR TYRIMO METODAI
23. Konservuotų braškių mėginiai imami ir jų kokybė nustatoma vadovaujantis:
Žemės ūkio ministro 2000 m. gruodžio 14 d. įsakymu Nr. 355 Dėl Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių, vaisių sulčių, džemų ir panašių produktų kokybės tyrimų metodų papildymo patvirtinta Konservuotų vaisių ir daržovių produktų priėmimo ir šių produktų mėginių ėmimo laboratorinėms analizėms metodika (Žin., 2001, Nr. 104-3727).
LST ISO 2173 Vaisių ir daržovių produktai. Tirpių sausųjų medžiagų kiekio nustatymas. Refraktometrinis metodas.
LST 1542 Kalcio daržovių konservuose nustatymas.
LST 1543 Indelių vandens talpos nustatymas.
LST 1777 Produktų masės nustatymas pašalinus skystį.
SUDERINTA SUDERINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos Respublikinio mitybos centro
tarnybos direktorius direktorius
Kazimieras Lukauskas Albertas Barzda
2001 12 19 2001 12 19
______________
Priedas
LEIDŽIAMŲ DEFEKTŲ KIEKIAI
Defektai |
Maksimalūs dydžiai |
Uogos su vaislapių dalelėmis arba visais vaislapiais |
15 % viso skaičiaus |
Dėmėtos uogos, susidedančios iš uogų su pelėsių pakenktomis dėmėmis skaičiaus arba paukščių iškapotomis vietomis, didesnėmis nei 5 mm skersmens, ir deformuotų uogų |
15 % viso |
Sumaigytos uogos, kai didesnė uogos dalis yra sumaigyta arba visiškai sutrinta viso skaičiaus |
20 % |
Iš viso paminėtų defektų |
30 % viso skaičiaus |
Pašalinė augalinė medžiaga (pagrįsta vidurkiais):taurėlapiai arba jų dalys, ilgesnės nei 3 mm |
1 vienetas šimte gramų nuvarvintų braškių |
lapai, atplėšti vaislapiai arba jų dalys arba kitokia panaši nekenksminga pašalinė augalinė medžiaga |
1 cm2 šimte gramų nuvarvintų braškių |
______________
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2002 m. gegužės 8 d. įsakymu Nr. 174
PRIVALOMIEJI KONSERVUOTO OBUOLIŲ PADAŽO KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Šie reikalavimai nustato privalomuosius kokybės reikalavimus (toliau – Reikalavimai) į Lietuvos rinką tiekiamam konservuotam obuolių padažui, pagamintam Lietuvoje arba importuotam į Lietuvą.
I. REIKALAVIMŲ TAIKYMO SRITIS
1. Reikalavimai taikomi konservuotam obuolių padažui, pagamintam iš šviežių, prinokusių Malus domesticus Borkhausen rūšių obuolių.
II. PAGRINDINĖS SĄVOKOS
Konservuotas obuolių padažas – produktas, pagamintas iš šviežių, neluptų arba nuluptų, trintų arba smulkintų obuolių, pridėjus arba nepridėjus 3 punkte nurodytų leistinų sudedamųjų dalių, išfasuotas į hermetiškai uždaromus indelius, konservuotas karštu būdu, sterilizuotas ar pasterizuotas. Atsižvelgiant į tirpių sausųjų medžiagų kiekį, gaminama:
nesaldintas obuolių padažas – konservuotas obuolių padažas, į kurį nepridėta angliavandenių, turintis ne mažiau kaip 9 % tirpių sausųjų medžiagų (9,0 ° pagal Briksą);
saldintas obuolių padažas – konservuotas obuolių padažas, į kurį pridėta cukraus ir/arba kitų angliavandenių, pvz., medaus, turintis ne mažiau kaip 16,5 % tirpių sausųjų medžiagų (16,5 ° pagal Briksą).
III. KONSERVUOTO OBUOLIŲ PADAŽO PAGRINDINĖ SUDĖTIS
IV. KONSERVUOTO OBUOLIŲ PADAŽO KOKYBĖS REIKALAVIMAI
4. Skonis ir kvapas būdingas termiškai apdorotiems obuoliams ir kitoms sudedamosioms dalims, be pašalinio skonio ir kvapo.
5. Spalva, išskyrus dirbtinai nudažytą konservuotą obuolių padažą, būdinga obuoliams su žalsvu, rausvu ar gelsvu atspalviu ir kitoms sudedamosioms dalims.
6. Konsistencija – tokia, kad išmaišius ir užpylus ant sauso plokščio paviršiaus susidarytų nedidelis, ne per kietas kauburėlis. Esant skystesnei konsistencijai, kauburėlis gali šiek tiek išsilyginti, tačiau po dviejų minučių sustingus laisvo skysčio turi likti nedaug.
7. Obuolių padažas turi užimti ne mažiau kaip 90 % indelio vandens talpos. Indelio vandens talpa yra distiliuoto vandens tūris esant 20 °C temperatūrai, kuris telpa į sklidinai pripildytą uždarytą indelį.
V. HIGIENOS REIKALAVIMAI
9. Konservuoto obuolių padažo gamyboje vartojami maisto priedai turi atitikti Lietuvos HN 53 Leidžiami vartoti maisto priedai nurodytus reikalavimus.
10. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos neturi viršyti normų, nurodytų Lietuvos HN 54 Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos.
11. Mikrobinis užterštumas turi atitikti reikalavimus, nurodytus Lietuvos HN 26 Maisto žaliavos ir produktai. Didžiausias leidžiamas mikrobinio užterštumo lygis.
12. Konservuotas obuolių padažas turi būti gaminamas, laikomas, gabenamas ir parduodamas laikantis reikalavimų, nurodytų Lietuvos HN 15 Maisto higiena. Bendrieji reikalavimai.
VI. ŽENKLINIMAS
14. Į Lietuvos vidaus rinką tiekiamas konservuotas obuolių padažas ženklinamas vadovaujantis Lietuvos Respublikoje parduodamų prekių ženklinimo ir kainų nurodymo taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos ūkio ministerijos 1998 m. balandžio 16 d. įsakymu Nr. 137 Dėl Lietuvos Respublikoje parduodamų prekių ženklinimo taisyklių patvirtinimo (Žin., 1998, Nr. 38-1024).
15. Be reikalavimų, nurodytų 14 punkte, konservuoto obuolių padažo pavadinime turi būti nurodoma: „Obuolių padažas“. Jei padažas nesaldintas – „Nesaldintas obuolių padažas“, jei padažas saldintas arba pridėta kitų angliavandenių, arba kvapiųjų medžiagų – po pavadinimo turi būti žymuo „saldintas“, „su medumi“, „su obuolių aromatu“ ir t. t.
VII. PAMATINIAI MĖGINIŲ ĖMIMO IR TYRIMO METODAI
16. Konservuoto padažo mėginiai imami ir jų kokybė nustatoma vadovaujantis:
Žemės ūkio ministro 2000 m. gruodžio 14 d. įsakymu Nr. 355 Dėl Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių, vaisių sulčių, džemų ir panašių produktų kokybės tyrimų metodų papildymo patvirtinta Konservuotų vaisių ir daržovių produktų priėmimo ir šių produktų mėginių ėmimo laboratorinėms analizėms metodika (Žin., 2001, Nr. 104-3727).
LST 1543 Indelių vandens talpos nustatymas.
LST ISO 2173 Vaisių ir daržovių produktai. Tirpių sausųjų medžiagų kiekio nustatymas. Refraktometrinis metodas.
SUDERINTA SUDERINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos Respublikinio mitybos centro
tarnybos direktorius direktorius
Kazimieras Lukauskas Albertas Barzda
2001 12 19 2001 12 19
______________