LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL PRIVERSTINIO GYVŪNŲ SKERDIMO

 

2002 m. rugpjūčio 1 d. Nr. 354

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymo (Žin., 1992, Nr. 2-15) 6 ir 7 straipsniais ir siekdamas užtikrinti vartotojų apsaugą bei nustatyti gyvūnų su fiziologiniais ar funkciniais sutrikimais, traumomis arba kai dėl kitų priežasčių jiems gresia pavojus gyvybei, skerdimo tvarką ir jų mėsos panaudojimą:

 

1. Tvirtinu pridedamus:

 

1.1. Priverstinio gyvūnų skerdimo tvarką;

 

1.2. Priverstinio gyvūno skerdimo aktą;

 

1.3. Skerdyklų, kuriose leidžiama priverstinai skersti gyvūnus, sąrašą.

 

2. Pavedu įsakymo vykdymą kontroliuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir Veterinarijos sanitarijos skyriams.

 

 

 

Direktoriaus pavaduotojas

l. e. direktoriaus pareigas                                                                 Darius Remeika

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2002 m. rugpjūčio 1 d.

įsakymu Nr. 354

 

GYVŪNŲ PRIVERSTINIO SKERDIMO TVARKA

 

1. Gyvūnų priverstinio skerdimo tvarkos tikslas – nustatyti gyvūnų priverstinio skerdimo dėl traumos, nelaimingo atsitikimo ar fiziologinių ir funkcinių organizmo sutrikimų, turint tikslą mėsą naudoti maistui, bei mėsos tolesnio naudojimo tvarką.

 

Ši tvarka netaikoma tais atvejais, kai likviduojant gyvūnų pavojingų ligų židinius Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų nurodymu nustatytoje vietovėje (teritorijoje) priverstinai paskersti (nužudyti, eutanizuoti) gyvūnai sudeginami, užkasami ar kitaip sunaikinami.

 

Priverstinai skerdžiami gyvūnai, kuriuos užkrečiamosios ligos diagnozės patikslinimui valstybinis veterinarijos gydytojas nurodo paskersti (kontrolinis skerdimas).

 

2. Dokumente vartojamos sąvokos nurodytos Šviežios mėsos paruošimo ir pateikimo į rinką taisyklėse (Žin., 1999, Nr. 16-437).

 

3. Gyvūno savininkui sutikus ar pageidaujant, sergančius ir neišgydomus gyvūnus ir gyvūnus, kurių ekonomiškai neapsimoka gydyti, galima skersti gyvūnų skerdyklose tik leidus veterinarijos gydytojui. Gyvūnus priverstinai skersti galima ir ne skerdykloje, jei veterinarijos gydytojas nusprendžia, kad transportavimas priverstų gyvūną kentėti.

 

4. Priverstinai neskerdžiami gyvūnai, kurie yra priešmirtinės agonijos būsenos, sergantys užkrečiamosiomis ligomis, kuriomis sergant skersti draudžiama, išliesėję, esant gyvūno žūties grėsmei stichinių nelaimių metu, sveiki gyvūnai, patyrę traumų skerdykloje prieš skerdimą.

 

5. Priimti priverstiniam skerdimui gyvūnus ir priverstinai paskerstų gyvūnų mėsą gali tik Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintos įmonės. Priverstiniam skerdimui pristatytiems gyvūnams privalomas poilsio laikas neskiriamas – jie turi būti nedelsiant paskersti.

 

6. Priverstinai paskerdus gyvūną vežimo į skerdyklą metu, tokio gyvūno mėsa negali būti naudojama žmonių maistui.

 

7. Skerdykloms draudžiama priimti priverstiniam skerdimui gyvūnus be veterinarijos gydytojo išduoto Gyvūno sveikatos pažymėjimo, o priverstinai paskerstų gyvūnų ūkyje mėsą – be Priverstinio gyvūno skerdimo akto.

 

8. Priverstiniam skerdimui pristatyti gyvūnai turi būti skerdžiami atskirai nuo sveikų gyvūnų. Atskira patalpa tokių gyvūnų skerdimui nebūtina skerdykloje, kur gyvūnai priverstinai skerdžiami baigus sveikų gyvūnų skerdimą ir imamasi priemonių, kad nebūtų užteršta sveikų gyvūnų mėsa. Po priverstinio skerdimo patalpos turi būti išvalytos ir išdezinfekuotos.

 

9. Priverstinai ūkyje paskerstų gyvūnų skerdenos į skerdyklą turi būti vežamos laikantis Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklėse nustatytų mėsos transportavimo reikalavimų, nepadalytos. Nesant galimybės kitaip nuvežti suaugusių galvijų ir arklių skerdeną, leidžiama ją padalyti pusiau arba ketvirčiais. Skerdenos pusės ar ketvirčiai ženklinami taip, kad būtų galima nustatyti skerdenos tapatumą. Priverstinai ūkyje skerdžiant kiaules, galva nuo skerdenos neatidalijama. Jei skerdena į skerdyklą pristatoma vėliau negu per 1 valandą, transporto priemonėje turi būti 0–4°C temperatūra.

 

10. Priverstinai skerdykloje ar ūkyje paskerstų gyvūnų mėsa nepriklausomai nuo paskerdimo priežasčių turi būti ištirta bakteriologiškai.

 

11. Priverstinai paskerstų gyvūnų mėsa gali būti realizuojama maistui tik vidaus rinkoje, jeigu:

 

11.1. banda, kurios gyvūnas paskerstas, yra reguliariai tikrinama veterinarijos gydytojo ir nėra jokių apribojimų dėl užkrečiamųjų ligų ir kenksmingų medžiagų;

 

11.2. veterinarijos gydytojas apžiūrėjo gyvūnus prieš skerdimą;

 

11.3. buvo sudarytos tinkamos higienos sąlygos gyvūnus skersti ir nuleisti kraują;

 

11.4. skerdžiami gyvūnai buvo svaiginami prižiūrint veterinarijos gydytojui; tam tikrais atvejais veterinarijos gydytojas gali leisti gyvūnus nušauti;

 

11.5. paskerstiems gyvūnams buvo nuleistas kraujas ir jie nedelsiant transportuojami į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintą skerdyklą tinkamomis higienos sąlygomis;

 

11.6. paskersti gyvūnai išdoroti ne vėliau kaip per vieną valandą po skerdimo (jei išdorojama vietoje, vidaus organai turi būti siunčiami kartu su skerdena);

 

11.7. poskerdiminio patikrinimo metu nustatytas geras kraujo ištekėjimas, nerasta organų pakitimų, dėl kurių mėsa negali būti tinkama maistui;

 

11.8. priverstinai skerdžiamiems gyvūnams veterinarijos gydytojas surašė Priverstinio gyvūno skerdimo aktą, kuriame nurodė skerdimo priežastis, laiką (val., min.), jei gyvūnas buvo gydytas – gydymui skirtus vaistus ir, jei reikia, vidaus organų tyrimo rezultatus;

 

11.9. kol neatliktas gyvūno poskerdiminis patikrinimas (kartu ir bakteriologinis tyrimas), skerdena saugoma izoliuotoje rakinamoje patalpoje. Skerdena turi būti laikoma ne aukštesnėje kaip +7°C temperatūroje. Skerdena tvarkoma taip, kad ji nesiliestų su kitomis sveikų gyvūnų skerdenomis ar skerdimo atliekomis, tinkamomis žmonių maistui.

 

12. Gyvūnų, kuriems valstybinio veterinarijos gydytojo nurodymu buvo atliktas kontrolinis skerdimas tuberkuliozės diagnozei patikslinti ir nerasta patologinių anatominių pakitimų, mėsa naudojama be apribojimų.

 

13. Priverstinai paskerstų gyvūnų mėsa turi būti paženklinta trikampiu ženklu, kaip nurodyta Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklėse.

 

14. Priverstinai paskerstų gyvūnų specifinės rizikos medžiagos turi būti nustatyta tvarka pašalintos ir sunaikintos.

 

15. Visų priverstinai paskerstų gyvūnų mėsa, pagal juslinio, biocheminio ir bakteriologinio tyrimų duomenimis pripažinta tinkama žmonių maistui, skiriama tolesniam perdirbimui (perdirbimui į virtus produktus). Tiekti į rinką, įskaitant visuomeninio maitinimo įmones, priverstinai paskerstų gyvūnų mėsą termiškai neapdorojus draudžiama. Tokios mėsos nukenksminimą ir panaudojimą kontroliuoja valstybinis veterinarijos gydytojas.

 

______________

 


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2002 m. rugpjūčio 1 d.

įsakymu Nr. 354

 

 

PRIVERSTINIO GYVŪNO SKERDIMO

AKTAS

 

200…………Nr. ……….

                                        

(Surašymo vieta)

 

Aš, ________________________________________ ,_______________________________ rajono

                   (Veterinarijos gydytojo vardas, pavardė)                                 (Nurodyti)

privatus veterinarijos gydytojas, nurodžiau priverstinai paskersti_____________________________

________________________________________________________________________________

(Nurodyti gyvūno savininką (įmonės pavadinimą, savininko vardą, pavardę), adresą)

________________________________________________________________________________

(Nurodyti gyvūno rūšį, veislę, lytį, amžių, identifikacijos numerį)

Dėl_____________________________________________________________________________

                                                                        (Nurodyti gyvūno priverstinio skerdimo priežastį)

Gyvūno būklė prieš skerdimą_________________________________________________________

                                                                                                                         (Nurodyti klinikinius požymius)

Gyvūnui gydyti buvo naudoti________________________________________________________

                                                                                                                (Nurodyti gydymui naudotus vaistus)

 

Priverstinio paskerdimo data ir tikslus laikas ____________ m. ________  mėn. ____val. ___ min.

 

Surašyti akto 2 egzemplioriai ir perduoti:

1. Gyvūno savininkui.

2. Aktą surašiusiam veterinarijos gydytojui.

 

 

Veterinarijos gydytojas                                                           ________________________________

                                                                                           (Parašas)                                                               (Vardas, pavardė)

Gyvūno savininkas                                                                  ________________________________

                                                                                           (Parašas)                                                               (Vardas, pavardė)

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2002 m. rugpjūčio 1 d.

įsakymu Nr. 354

 

 

SKERDYKLŲ, KURIOSE LEIDŽIAMA PRIVERSTINAI SKERSTI GYVŪNUS, SĄRAŠAS

 

 

Eil. Nr.

Vet. Nr.

Įmonės pavadinimas

Adresas

Miestas, rajonas

1.

33-02

UAB „Alytaus mėsinė“

Pramonės g. 16

Alytus

2.

55-03

UAB „Sikasta“

Vėžaičiai

Klaipėdos r.

3.

75-04

G. Šilansko IĮ

Gėsalų k.

Skuodo r.

4.

88-19

S. Budrio IĮ „Aisytė“

Vilkyčių k.

Šilutės r.

5.

32-02

UAB „Norfa“

Šapnagių k.

Akmenės r.

6.

71-16

UAB „Ropokalnis“

Žvejų g. 10, Šeduva

Radviliškio r.

7.

77-15

AB „Tauragės maistas“

Pramonės g. 2

Tauragė

8.

94-16

AB „Dainiai“

Dainių k.

Jurbarko r.

9.

61-12

UAB „Vigesta“

Senkelio g. 13

Mažeikiai

10.

41-05

UAB „Cesta“

Žemoji Riešė

Vilniaus r.

11.

66-21

V. Baliūno IĮ

Vaivadų k.

Panevėžio r.

12.

36-09

UAB „Agaras“

Balandiškių k.

Biržų r.

13.

51-02

V. Žibūdos f. „Lavirda“

Patašinės k., Marijampolės sen.

Marijampolės sav.

14.

39-02

UAB „Damsa“

J. Basanavičiaus g. 123, Kybartai

Vilkaviškio r.

15.

29-09

R. Kairio IĮ

Sūdavos k., Klausučių sen.

Vilkaviškio r.

16.

84-01

UAB „Lekėčiai“

Sirvydų k., Lekėčių sen.

Šakių r.

17.

72-01

BLRĮ „Litmos“

Kaulakių k.

Raseinių r.

18.

72-04

Žilienės IĮ

Algimantų k.

Raseinių r.

19.

32

UAB „Kaišiadorių agrofirma“

Sodų g. 13

Kaišiadorių m.

20.

49-05

UAB „Entropija“

Pakertų k.

Kaišiadorių r.

21.

49-04

ŽŪB „Nematekas“

Dovainonių k.

Kaišiadorių r.

22.

53-05

Krakių ŽŪB

Norkūnų k.

Kėdainių r.

23.

46-01

AB „Beržų kompleksas“

Beržų k., Šilių sen.

Jonavos r.

24.

30

UAB „Giraitės Leda“

Giraitės k., Užliedžių sen.

Kauno r.

25.

52-44

BLRĮ UAB „Sistem“

Biliūno g. 2, Šlienavos k.

Kauno r.

______________