LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2008 M. BIRŽELIO 4 D. ĮSAKYMO Nr. 3D-308 „DĖL IŠSKIRTINĖS KOKYBĖS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ SPECIFIKACIJŲ“ PAKEITIMO
2011 m. kovo 18 d. Nr. 3D-210
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. rugsėjo 15 d. nutarimu Nr. 1120 (Žin., 1998, Nr. 83-2327; 2010, Nr. 125-6405), 9.16 punktu ir atsižvelgdamas į Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų pripažinimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 (Žin., 2007, Nr. 126-5142), 10 punktą:
1. P a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2008 m. birželio 4 d. įsakymą Nr. 3D-308 „Dėl išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų specifikacijų“ (Žin., 2008, Nr. 66-2520; 2010, Nr. 113-5781) ir papildau 9 punktu:
2. T v i r t i n u Išskirtinės kokybės cukrinės konditerijos ir šokolado gaminių specifikaciją (pridedama).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio
ministro 2011 m. kovo 18 d.
įsakymu Nr. 3D-210
IŠSKIRTINĖS KOKYBĖS CUKRINĖS KONDITERIJOS IR ŠOKOLADO GAMINIŲ SPECIFIKACIJA
I. Bendrosios nuostatos
1. Išskirtinės kokybės cukrinės konditerijos ir šokolado gaminių specifikacijos (toliau – specifikacija) reikalavimai taikomi cukrinės konditerijos ir (arba) šokolado gaminiams, gaminamiems panaudojant išskirtinės kokybės vaisius, uogas, daržoves, medų ar jų produktus (toliau – produktai), sertifikuojamiems pagal Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 (Žin., 2007, Nr. 126-5142) (toliau – Taisyklės).
II. CUKRINĖS KONDITERIJOS IR ŠOKOLADO GAMINIŲ GAMYBOS reikalavimai
3. Bendrieji produktų gamybos reikalavimai:
Nr. |
Kontroliuojamieji kriterijai |
Įvykdymo reikalavimai |
3.1. |
Žinios apie Taisykles |
Darbuotojai, tiesiogiai susiję su Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų (toliau – IKP) gamyba, turi būti pasirašytinai susipažinę su Taisyklėmis. |
3.2. |
Žaliavos naudojimo reikalavimai |
Produktų gamyboje naudojamos pagal Taisykles sertifikuotos uogos, vaisiai ir daržovės ir tai turi būti įrodyta dokumentais. Šokolade kakavos sviestas negali būti pakeistas kitais augaliniais riebalais. Draudžiama naudoti kaip sudedamąsias dalis tos pačios rūšies sertifikuotą pagal Taisykles ir įprastinės gamybos būdu pagamintą žaliavą. |
3.3. |
Gamybos vietos reikalavimai |
Visi produktų gamybos etapai, išskyrus šokoladą, turi vykti tame pačiame regione. Regiono plotas negali būti didesnis nei šalies, kurioje jis yra, administracinės ribos. |
3.4. |
Atsekamumas |
Turi būti užtikrintas produktų atsekamumas visuose gamybos etapuose. |
3.5. |
Įrenginių paruošimo reikalavimai |
Jeigu IKP ir įprastiniai produktai perdirbami tais pačiais įrenginiais, technologinės operacijos turi būti atliekamos skirtingu laiku. Prieš pradedant perdirbti IKP, įrenginius reikia išplauti 4.1.3 punkte nurodytu būdu arba išvalyti bent vienu ciklu IKP skirtos žaliavos, tačiau iš šios žaliavos pagaminta produkcija negali būti ženklinama kaip IKP. |
3.6. |
Produktų sandėliavimas |
IKP turi būti laikomi atskirai nuo įprastinių produktų, atskirose patalpose arba atskirame patalpos sektoriuje, tvarkoma jų apskaita. |
3.7. |
Produktų tiekimas rinkai |
Produktai rinkai patiekiami sufasuoti uždarose fasuotėse ir paženklinti pagal Taisyklių reikalavimus. |
3.8. |
Vidaus auditas |
Ne rečiau kaip 2 kartus per metus reikia atlikti vidaus auditą dėl Taisyklių reikalavimų laikymosi. |
3.9. |
Privalomųjų reikalavimų laikymasis |
Jeigu abejojama dėl reikalavimų, privalomų pagal teisės aktus, laikymosi, sertifikavimo įstaiga gali kreiptis į šių reikalavimų kontrolę atliekančias įstaigas, prašydama atlikti patikrinimą, arba organizuoti papildomus tyrimus. |
4. Specialieji produktų gamybos reikalavimai:
Nr. |
Kontroliuojamieji kriterijai |
Įvykdymo reikalavimai |
4.1. |
NATŪRALUMAS |
|
4.1.1. |
Gamybai naudojamos sudedamosios dalys ir maisto priedai |
Produktai turi būti gaminami pagal sertifikavimo įstaigai pateiktą receptūrą. Nepažeidžiant 3.2 punkto reikalavimų, gamybai gali būti naudojamos tik natūralios, vietinės gamybos sudedamosios dalys, išskyrus atvejus, kai jos neauginamos ar negaminamos regione (regiono plotas negali būti didesnis nei šalies, kurioje jis yra, administracinės ribos). Apdoroti bei perdirbti vaisiai, uogos ar daržovės, naudojami įdarų ar produktų gamybai, turi būti sertifikuoti pagal Išskirtinės kokybės šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikacijos reikalavimus. Jei naudojami maisto priedai, jie turi būti tik natūralios kilmės ir tai pagrindžiama dokumentais. |
4.1.2. |
Genetiškai modifikuotų organizmų naudojimas |
Negalima naudoti žaliavų, gautų iš genetiškai modifikuotų organizmų, arba kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų. |
4.1.3. |
Įrenginių valymo reikalavimai |
Patalpoms, įrenginiams valyti ir dezinfekuoti gali būti naudojamos tik specifikacijos priede išvardytos medžiagos. |
4.2. |
MAISTINGUMAS |
|
4.2.1. |
Produktų tinkamumo vartoti terminas |
Tinkamumo vartoti terminas turi būti bent 1/5 trumpesnis nei įprastinėmis sąlygomis pagamintų tos grupės produktų. |
4.2.2. |
Gamybos procesų parinkimas |
Produktams gaminti leidžiama naudoti mechaninius, fizikinius ir biocheminius procesus. Draudžiama perdirbtą produktą apdoroti jonizuojančiais spinduliais, aukšto dažnio srovėmis ir naudoti cheminius apdorojimo būdus. |
4.2.3. |
Sumažinta energinė vertė ir/ar padidintas biologiškai vertingų medžiagų kiekis |
IKP turi atitikti vieną ar keletą iš šių kriterijų (pasirinktinai), palyginti su įprastiniais produktais, ir būtina pateikti tai įrodančius dokumentus: |
4.2.3.1. |
Medaus naudojimas |
Produktų gamyboje naudojama ne mažiau kaip 5 proc. IKP medaus, skaičiuojant nuo produktų masės. |
4.2.3.2. |
Aromatinių augalų ir jų ekstraktų naudojimas |
Aromatui suteikti naudojami aromatiniai augalai (džiovinti ar kitaip perdirbti) ar jų ekstraktai. Aromatinių augalų auginimas, jų apdorojimas bei perdirbimas, taip pat ir ekstraktų gamyba turi būti atliekami pagal Išskirtinės kokybės šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikacijos reikalavimus. |
4.2.3.3. |
Produkto biologinė vertė |
Produktų gamyboje naudojami vaisiai ir daržovės bei aromatiniai augalai (pvz., aktinidijos, šaltalankiai, braškės, juodieji serbentai, moliūgai ir pan.) ar iš jų išgauti komponentai (pvz., antocianinai, likopenas ir pan.), kuriuose gausu vitaminų ir (arba) antioksidantų. |
4.2.3.4. |
Įdarų gamyba |
Įdarai gaminami liofilizuojant žaliavas, tuo išsaugant natūralumą, biologiškai aktyvias medžiagas bei specifinę tekstūrą. |
4.3. |
Ženklinimo reikalavimai |
Privalomas produkto ženklinimas, nurodant maistingumą. |
4.4. |
APLINKOS TAUSOJIMAS |
|
4.4.1. |
Įmonės teritorijos tvarkingumas |
Teritorija turi būti švari, sutvarkyta, šiukšlės turi būti uždarose talpyklose, technika ir įrankiai turi būti laikomi tvarkingai. |
4.4.2. |
Atliekų tvarkymas |
Biologiškai nesuyrančios gamybinės atliekos (polietileno plėvelės, plastikiniai indai ir kitos pakavimo medžiagos) turi būti atiduodamos perdirbti ar sunaikinti ir tai įrodoma dokumentais. |
Išskirtinės kokybės cukrinės konditerijos
ir šokolado gaminių specifikacijos
priedas
MEDŽIAGOS, KURIAS LEIDŽIAMA NAUDOTI VALANT IR DEZINFEKUOJANT PASTATUS, PATALPAS, ĮRENGINIUS, INVENTORIŲ AR INDUS
Valant ir dezinfekuojant pastatus, patalpas, įrenginius, inventorių ir (ar) indus leidžiama naudoti šias medžiagas: