LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJOS
Į S A K Y M A S
DĖL ALKOHOLIO KONTROLĖS ĮSTATYMO NUSTATYTŲ ĮPAREIGOJIMŲ VYKDYMO
1995 m. spalio 11 d. Nr. 543
Vilnius
Vykdydamas Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymo 6, 10, 11 straipsnius bei siekdamas apsaugoti gyventojų sveikatą, įsakau:
1. Patvirtinti:
1.2. Alkoholinių gėrimų pripažinimo namų gamybos stipriais alkoholiniais gėrimais kriterijus (pridedama);
2. Šio įsakymo vykdymo kontrolę pavesti Lietuvos Respublikos vyriausiajam valstybiniam gydytojui higienistui.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos
ministerijos 1995 10 11 įsakymu Nr. 543
ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ PRIVALOMIEJI HIGIENINIAI REIKALAVIMAI ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ PRIVALOMIEJI REIKALAVIMAI
Gaminio pavadinimas |
Privalomojo rodiklio pavadinimas |
Dydis |
Degtinė |
Aldehidai, perskaičiuoti į acetaldehidą, mg/dm3 absoliutaus alkoholio, ne daugiau kaip |
8 |
Aukštesnieji spiritai, perskaičiuoti į izoamilo ir izobutilo spiritą (3:1), mg/dm3 absoliutaus alkoholio, ne daugiau kaip |
4 |
|
Esteriai, perskaičiuoti į acetaldehidą, mg/dm3 absoliutaus alkoholio, ne daugiau kaip |
30 |
|
Metilo alkoholis, perskaičiuotas į absoliutų alkoholį, % ne daugiau kaip |
0,05 |
|
Likerio ir degtinės gaminiai |
Metilo alkoholis, perskaičiuotas į absoliutų alkoholį, % ne daugiau kaip |
0,05 |
Konjakas |
Metilo alkoholis, %, ne daugiau kaip Aldehidai * Aukštesnieji spiritai* Esteriai* Furfurolas* |
0,1 |
Vynas, šampanas, putojantis vynas |
Bendroji sulfitinė rūgštis, mg/dm3, ne daugiau kaip |
200 |
Laisvoji sulfitinė rūgštis, mg/dm3, ne daugiau kaip |
40 |
|
Raudonas vynas |
Metilo alkoholis, perskaičiuotas į absoliutų alkoholį, %, ne daugiau kaip |
0,03 |
Baltas vynas |
- „ - |
0,015 |
Brendis, džinas, romas, viskis |
Aldehidai* Aukštesnieji spiritai* Esteriai* Metilo alkoholis, perskaičiuotas į absoliutų alkoholį, %, ne daugiau kaip |
0,1 |
Alus ir alaus gėrimai |
Bakterinis užteršimas** |
|
* Privalomojo rodiklio dydį nurodo gamintojas sertifikate.
** Leidžiamas bakterinio užteršimo lygis pateiktas Lietuvos higienos normoje HN 26-1994.
Didžiausios leidžiamos teršalų koncentracijos ir leistini užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai turi atitikti Lietuvos higienos normą HN 54-1995.
Leidžiami vartoti maisto priedai alkoholiniuose gėrimuose nurodyti Lietuvos higienos normoje HN 53-1995.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos
ministerijos 1995 10 11 įsakymu Nr. 543
ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ PRIPAŽINIMO NAMŲ GAMYBOS STIPRIAIS ALKOHOLINIAIS GĖRIMAIS KRITERIJAI
Alkoholiniai gėrimai pripažįstami namų gamybos stipriais alkoholiniais gėrimais, jeigu įgaliotų kontroliuojančių institucijų pareigūnai nustato bent vieną iš žemiau išvardintų kriterijų:
1. Namų gamybos gėrimai, kuriuose tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė nei 20% (aluje – didesnė nei 5,6%).
4. Gėrimai, neturintys kilmės dokumentų arba šie dokumentai yra neaiškūs (blogai įskaitomi, kyla įtarimas dėl suklastojimo ir pan.).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos
ministerijos 1995 10 11 įsakymu Nr. 543
ALKOHOLIO PRODUKTŲ PRIPAŽINIMO DENATŪRUOTAIS KRITERIJAI
Alkoholio produktai pripažįstami denatūruotais, jeigu:
1. Jų sudėtyje yra žaliavinis etilo alkoholis, turintis daugiau nei leidžiama fuzelių, metanolio ir kitų organizmą žalingai veikiančių medžiagų.
3. Pridėtos priemaišos visiškai ištirpusios ir neatskiriamos paprastais fizikiniais cheminiais metodais (distiliavimu, iššaldymu ir kt.).