LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJOS

 

Į S A K Y M A S

DĖL ALKOHOLIO KONTROLĖS ĮSTATYMO NUSTATYTŲ ĮPAREIGOJIMŲ VYKDYMO

 

1995 m. spalio 11 d. Nr. 543

Vilnius

 

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymo 6, 10, 11 straipsnius bei siekdamas apsaugoti gyventojų sveikatą, įsakau:

1. Patvirtinti:

1.1. Alkoholinių gėrimų privalomuosius higieninius rodiklius (pridedama);

1.2. Alkoholinių gėrimų pripažinimo namų gamybos stipriais alkoholiniais gėrimais kriterijus (pridedama);

1.3. Alkoholio produktų pripažinimo denatūruotais kriterijus (pridedama).

2. Šio įsakymo vykdymo kontrolę pavesti Lietuvos Respublikos vyriausiajam valstybiniam gydytojui higienistui.

 

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                        ANTANAS VINKUS


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos

ministerijos 1995 10 11 įsakymu Nr. 543

 

ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ PRIVALOMIEJI HIGIENINIAI REIKALAVIMAI ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ PRIVALOMIEJI REIKALAVIMAI

 

Gaminio pavadinimas

Privalomojo rodiklio pavadinimas

Dydis

Degtinė

Aldehidai, perskaičiuoti į acetaldehidą, mg/dm3 absoliutaus alkoholio, ne daugiau kaip

8

Aukštesnieji spiritai, perskaičiuoti į izoamilo ir izobutilo spiritą (3:1), mg/dm3 absoliutaus alkoholio, ne daugiau kaip

4

Esteriai, perskaičiuoti į acetaldehidą, mg/dm3 absoliutaus alkoholio, ne daugiau kaip

30

Metilo alkoholis, perskaičiuotas į absoliutų alkoholį, % ne daugiau kaip

0,05

Likerio ir degtinės gaminiai

Metilo alkoholis, perskaičiuotas į absoliutų alkoholį, % ne daugiau kaip

0,05

Konjakas

Metilo alkoholis, %, ne daugiau kaip

Aldehidai *

Aukštesnieji spiritai*

Esteriai*

Furfurolas*

0,1

Vynas, šampanas, putojantis vynas

Bendroji sulfitinė rūgštis, mg/dm3, ne daugiau kaip

200

Laisvoji sulfitinė rūgštis, mg/dm3, ne daugiau kaip

40

Raudonas vynas

Metilo alkoholis, perskaičiuotas į absoliutų alkoholį, %, ne daugiau kaip

0,03

Baltas vynas

- „ -

0,015

Brendis, džinas, romas, viskis

Aldehidai*

Aukštesnieji spiritai*

Esteriai*

Metilo alkoholis, perskaičiuotas į absoliutų alkoholį, %, ne daugiau kaip

0,1

Alus ir alaus gėrimai

Bakterinis užteršimas**

 

 

* Privalomojo rodiklio dydį nurodo gamintojas sertifikate.

** Leidžiamas bakterinio užteršimo lygis pateiktas Lietuvos higienos normoje HN 26-1994.

Didžiausios leidžiamos teršalų koncentracijos ir leistini užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai turi atitikti Lietuvos higienos normą HN 54-1995.

Leidžiami vartoti maisto priedai alkoholiniuose gėrimuose nurodyti Lietuvos higienos normoje HN 53-1995.

______________


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos

ministerijos 1995 10 11 įsakymu Nr. 543

 

ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ PRIPAŽINIMO NAMŲ GAMYBOS STIPRIAIS ALKOHOLINIAIS GĖRIMAIS KRITERIJAI

 

Alkoholiniai gėrimai pripažįstami namų gamybos stipriais alkoholiniais gėrimais, jeigu įgaliotų kontroliuojančių institucijų pareigūnai nustato bent vieną iš žemiau išvardintų kriterijų:

1. Namų gamybos gėrimai, kuriuose tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė nei 20% (aluje – didesnė nei 5,6%).

2. Gamintojas neturi nustatyta tvarka išduoto leidimo gamybai.

3. Gaminama nesilaikant normatyvinės dokumentacijos (standarto, techninių sąlygų) reikalavimų.

4. Gėrimai, neturintys kilmės dokumentų arba šie dokumentai yra neaiškūs (blogai įskaitomi, kyla įtarimas dėl suklastojimo ir pan.).

5. Gėrimai, neatitinkantys privalomųjų alkoholinių gėrimų kokybės reikalavimų.

______________


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos

ministerijos 1995 10 11 įsakymu Nr. 543

 

ALKOHOLIO PRODUKTŲ PRIPAŽINIMO DENATŪRUOTAIS KRITERIJAI

 

Alkoholio produktai pripažįstami denatūruotais, jeigu:

1. Jų sudėtyje yra žaliavinis etilo alkoholis, turintis daugiau nei leidžiama fuzelių, metanolio ir kitų organizmą žalingai veikiančių medžiagų.

2. Pridėta nemalonaus skonio ar kvapo medžiagų (dažniausiai piridino bazės).

3. Pridėtos priemaišos visiškai ištirpusios ir neatskiriamos paprastais fizikiniais cheminiais metodais (distiliavimu, iššaldymu ir kt.).

______________