LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL PIENO SUDĖTIES IR KOKYBĖS VERTINIMO SISTEMOS PRIEŽIŪROS TVARKOS NUOSTATŲ PATVIRTINIMO

 

2004 m. kovo 22 d. Nr. B1-229

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) bei siekdamas užtikrinti pieno sudėties ir kokybės vertinimo sistemos priežiūrą:

1. Tvirtinu Pieno sudėties ir kokybės vertinimo sistemos priežiūros tvarkos nuostatus.

2. Nurodau Kauno apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkui Pieno žaliavos sudėties ir kokybės nagrinėjimo arbitražinės komisijos priimtus sprendimus įforminti įsakymu.

3. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Maisto ir veterinarijos audito tarnybos viršininkui.

 

 

DIREKTORIAUS PAVADUOTOJAS

L. E. DIREKTORIAUS PAREIGAS                                                                 DARIUS REMEIKA

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2004 m. kovo 22 d.

įsakymu Nr. B1-229

 

PIENO SUDĖTIES IR KOKYBĖS VERTINIMO SISTEMOS PRIEŽIŪROS TVARKOS NUOSTATAI

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Pieno sudėties ir kokybės vertinimo sistemos priežiūros tvarkos nuostatų tikslas – prižiūrėti pieno sudėties ir kokybės vertinimo sistemą bei įgaliotos laboratorijos – VĮ „Pieno tyrimai“ (toliau – laboratorijos) – atliekamų tyrimų darbų organizavimą, tikrinti ir patvirtinti procesų valdymo sąlygas, kad tyrimų kokybė atitiktų teisės aktų reikalavimus.

2. Pieno supirkimo sistemos priežiūrą bei arbitražą vykdo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) direktoriaus įsakymu patvirtinta Pieno žaliavos sudėties ir kokybės nagrinėjimo arbitražinė komisija (toliau – arbitražinė komisija).

3. Laboratorijos darbo kontrolę atlieka VMVT įgaliota įstaiga Nacionalinė veterinarijos laboratorija (toliau – arbitražinė laboratorija). Laboratorija ir arbitražinė laboratorija privalo būti akredituotos pagal standarto LST EN/ISO IEC 17025 reikalavimus ir ne rečiau kaip kartą per ketvirtį dalyvauti tose pačiose tarptautinėse tarplaboratorinių sulyginimų programose. Dalyvavimas programose turi apimti visus standarto LST 1137 nurodytus pieno sudėties ir kokybės rodiklius (riebalų, baltymų kiekis, somatinių ląstelių skaičius, bendras bakterinis užterštumas, inhibitorinės medžiagos, pieno užšalimo temperatūra). Skundus dėl pieno mėginių tyrimų rezultatų nagrinėja teritorinė VMVT arba arbitražinė komisija. Sprendimus dėl pieno mėginių tyrimų rezultatų anuliavimo priima arbitražinė komisija. Sprendimai įforminami Kauno apskrities VMVT viršininko įsakymu.

4. Pieno supirkimo sistemos priežiūros bei žaliavos tyrimų arbitražas apima šias sritis:

4.1. kontrolinio pieno mėginio parametrų reikšmių, gautų pamatiniais metodais laboratorijoje ir arbitražinėje laboratorijoje, sulyginimas;

4.2. laboratorijos rutininių prietaisų darbo tikslumo įvertinimas;

4.3. laboratorijos auditas;

4.4. mėginių atrinkimo vietų ir mėginių laikymo sąlygų kontrolė;

4.5. teisingas mėginio atrinkimas;

4.6. skundų nagrinėjimo tvarka.

5. Mėginiai pieno žaliavos arbitražiniam tyrimui atrenkami laboratorijoje ir ūkyje arba pieno supirkimo punkte pagal II skyriuje nustatytus reikalavimus.

6. Arbitražinės laboratorijos tyrimų rezultatai taikomi apmokėjimui už pieną.

 

II. PIENO MĖGINIŲ ATRINKIMAS ARBITRAŽINIAM TYRIMUI

 

7. Mėginius pieno žaliavos arbitražiniam tyrimui atrenka teritorinės VMVT įgaliotas asmuo (toliau – inspektorius). Mėginių atrinkimo laboratorijoje metu privalo dalyvauti šios laboratorijos atstovas, mėginių atrinkimo ūkyje arba pieno supirkimo punkte metu privalo dalyvauti gamintojas arba supirkėjas.

8. Mėginių talpykla ir jos uždoris turi būti iš stiklo arba plastmasės, t. y. iš tokių medžiagų, kurios nesukeltų jokių pakitimų, galinčių sąlygoti tyrimų rezultatus.

9. Iš laboratorijoje paruoštų konservuotų kontrolinio pieno mėginių inspektorius ne rečiau kaip vieną kartą per mėnesį paima 6 kontrolinio pieno indelius riebalų, baltymų, somatinių ląstelių skaičiaus tyrimui arbitražinėje laboratorijoje pamatiniais metodais. Iš nekonservuotų kontrolinio pieno mėginių paimami 3 kontrolinio pieno indeliai bendram bakterijų skaičiui ir užšalimo temperatūrai nustatyti pamatiniais metodais ir 2 indeliai (teigiama ir neigiama kontrolė) – inhibitorinėms medžiagoms nustatyti:

9.1. riebalų kiekio tyrimui (standartas LST ISO 1211:2000) imami 2 mėginiai ir ištiriami 2 pakartojimais;

9.2. baltymų kiekio tyrimui (standartas LST IDF 20B) imami 2 mėginiai ir ištiriami 2 pakartojimais;

9.3. somatinių ląstelių skaičiaus nustatymui (standartas LST EN ISO 13366-1) imami 2 mėginiai ir ištiriami 2 pakartojimais;

9.4. bendro bakterijų skaičiaus nustatymui (standartas LST ISO 6610) imamas 1 mėginys ir ištiriamas 2 pakartojimais;

9.5. inhibitorinių medžiagų nustatymui imami 2 mėginiai (teigiama ir neigiama kontrolė) ir ištiriami 2 pakartojimais;

9.6. užšalimo temperatūros nustatymui (standartas LST ISO 5764) imami 2 mėginiai ir ištiriami 2 pakartojimais.

10. Mėginiai rutininiams tyrimams laboratorijoje imami ne rečiau kaip kartą per metų ketvirtį. Inspektorius laboratorijoje paima po 4 pieno mėginius, ištirtus IR matuokliu (pieno sudėties tyrimas pagal standartą LST ISO 9622 ir somatinių ląstelių skaičiaus tyrimas pagal standartą LST EN ISO 13366-3). Tyrimui atrenkami natūralios sudėties pieno mėginiai, somatinių ląstelių skaičius juose neturi būti didesnis kaip 500 tūkst. ml.

11. Atsakingam už mėginio paėmimą darbuotojui įprasta tvarka paėmus mėginį, antrąjį mėginį pieno sudėties tyrimams paima inspektorius. Mėginys imamas pagal Pieno supirkimo taisyklių (Žin., 2002, Nr. 49-1920) reikalavimus. Paimtas mėginys užkonservuojamas ir pieno sudėties tyrimui vežamas į arbitražinę laboratoriją. Inspektorius ne rečiau kaip vieną kartą per metus privalo patikrinti kiekvieną pieno supirkimo punktą (mėginių atrinkimo vietą, laikymo sąlygas ir mėginių atrinkimą).

 

III. MĖGINIŲ IDENTIFIKAVIMAS IR LYDIMŲJŲ DOKUMENTŲ UŽPILDYMAS

 

12. Atrinkti išsiuntimui į arbitražinę laboratoriją mėginiai ženklinami kodu taip, kad juos būtų galima lengvai atpažinti. Mėginiams identifikuoti ant kiekvieno indelio dangtelio ir indelio šono inspektorius užklijuoja lipnią etiketę su identifikavimo kodu.

13. Etiketes su identifikavimo kodu savo reikmėms bei mėginių kodavimui paruošia arbitražinė laboratorija. Etikečių panaudojimo kontrolę ir apskaitą vykdo inspektorius.

14. Mėginiai su užklijuotu identifikavimo kodu sudedami į konteinerį-šaldytuvą. Mėginius atrinkęs inspektorius užpildo nustatytos formos lydraštį (priedas), kurio vienas egzempliorius lieka mėginių atrinkimo vietoje, o kitas kartu su mėginiais vežamas į arbitražinę laboratoriją.

15. Mėginius į arbitražinę laboratoriją pristato inspektorius. Mėginiai turi būti gabenami ir laikomi ne aukštesnėje kaip 8 oC temperatūroje. Laiko tarpas tarp mėginių paėmimo ir tyrimų turi būti kiek galima trumpesnis ir neviršyti 20 valandų.

 

IV. TYRIMO REZULTATŲ ĮVERTINIMAS

 

16. Lyginami kontrolinio pieno mėginių parametrų reikšmių, gautų pamatiniais metodais, tyrimų rezultatų vidurkiai. Tyrimų rezultatų skirtumas tarp laboratorijos ir arbitražinės laboratorijos neturi būti didesnis kaip:

16.1. riebalų kiekio (Rose-Gottlieb metodu) – 0,04%;

16.2. baltymų kiekio (Kjeldalio metodu) – 0,064%;

16.3. somatinių ląstelių skaičiaus (mikroskopiniu metodu) – 10%;

16.4. bendro bakterijų skaičiaus (lėkšteliniu metodu) neturi viršyti vidutinės reikšmės dešimtainio logaritmo ±0,15 (standartinis nuokrypis);

16.5. inhibitorinių medžiagų nustatymo rezultatai tarp laboratorijos ir arbitražinės laboratorijos turi sutapti;

16.6. užšalimo temperatūros – ±0,002o C.

Pamatiniais metodais laboratorijoje ir arbitražinėje laboratorijoje gauti tyrimo rezultatai surašomi į 1 lentelę.

 

                                                                                                                                        1 lentelė

 

Pamatiniais metodais ištirto kontrolinio pieno mėginio tyrimų rezultatai

 

Mėginio atrinkimo data __________________

 

Ištyrimo data

Tiriami rodikliai

Tyrimų skaičius

Gautos reikšmės

Tyrė (v., pavardė, parašas)

 

Riebalų kiekis

 

 

 

 

Baltymų kiekis

 

 

 

 

Somatinių ląstelių skaičius

 

 

 

 

Bendras bakterijų skaičius

 

 

 

 

Inhibitorinės medžiagos

 

 

 

 

Užšalimo temperatūra

 

 

 

 

Arbitražinė laboratorija palygina laboratorijos ir arbitražinės laboratorijos gautus tyrimų rezultatus, suveda juos į 2 lentelę ir ne vėliau kaip per 5 darbo dienas išsiunčia į laboratoriją.

 

                                                                                                                                        2 lentelė

 

Pamatiniais metodais ištirto kontrolinio pieno mėginio rezultatų skirtumų vidurkis

 

Mėginių paėmimo data __________________

 

Tiriami rodikliai

Tyrimų skaičius

Skirtumų vidurkis

Leidžiama paklaida, ne daugiau kaip

Įvertinimas

Riebalų kiekis

 

 

0,04 %

 

Baltymų kiekis

 

 

0,064 %

 

Somatinių ląstelių skaičius

 

 

10 %

 

Bendras bakterijų skaičius

 

 

±0,15 log

 

Inhibitorinės medžiagos

 

 

-

 

Užšalimo temperatūra

 

 

±0,002°C

 

 

17. Laboratorijoje ir arbitražinėje laboratorijoje ištirtų pieno mėginių tyrimų rezultatų, gautų naudojant tuos pačius tyrimo metodus ir matavimo įrangą (matuoklius), skirtumų vidurkis gali būti ne didesnis kaip:

17.1. riebalų kiekio (matuokliu) – ± 0,06 g/100 g;

17.2. baltymų kiekio (matuokliu) – ± 0,04 g/100 g;

17.3. somatinių ląstelių skaičiaus (matuokliu) – 10%.

Laboratorijoje rutininiais metodais (matuokliais) gautų pieno mėginių tyrimų rezultatai surašomi į 3 lentelę.

 

                                                                                                                                        3 lentelė

 

Rutininiais metodais (matuokliais) gautų pieno mėginių tyrimų rezultatai

 

Mėginių ištyrimo data ____________________

 

Mėginio Nr.

Riebalų kiekis, %

Baltymų kiekis, %

Somatinių ląstelių skaičius, tūkst./ml

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arbitražinė laboratorija palygina laboratorijos ir arbitražinės laboratorijos gautus tyrimų rezultatus (4 lentelė).

 

                                                                                                                                              4 lentelė

 

Rutininiais metodais ištirtų pieno mėginių rezultatų skirtumų vidurkis

 

Mėginių tyrimo data __________________

 

Tiriami parametrai

Mėginių skaičius

Leidžiama paklaida, ne daugiau kaip

Įvertinimas

Riebalų kiekis, % ±

 

0,06 %

 

Baltymų kiekis, %

 

± 0,04%

 

Somatinių ląstelių skaičius, tūkst./ml

 

± 10 %

 

 

V. LABORATORIJOS KONTROLĖ

 

18. Kartą per metus atliekamas laboratorijos auditas. Jo metu patikrinamos kokybės sistemos procedūros, kontrolinės diagramos, tarplaboratorinių palyginamųjų programų rezultatai. Tikrinimą atlieka du inspektoriai (vienas iš jų – arbitražinės komisijos inspektorius).

19. Pagal 11 punktą atrinktų mėginių rezultatai, gauti arbitražinėje laboratorijoje, palyginami su tyrimo duomenimis, gautais laboratorijoje. Jei skirtumas tarp šių rezultatų didesnis už leistiną, papildomai atliekamas pieno supirkėjo kvalifikacijos patikrinimas.

 

VI. SKUNDŲ NAGRINĖJIMO TVARKA

 

20. Gamintojai ir supirkėjai raštiškus skundus dėl pieno sudėties ir kokybės vertinimo pateikia arbitražinei komisijai arba teritorinėms VMVT.

21. Visi raštu gauti skundai registruojami nustatytos formos žurnale. Teritorinės VMVT inspektorius aiškinasi skundo turinį. Jeigu ginčas išsprendžiamas abipusiu sutarimu, priimtas sprendimas registruojamas teritorinės VMVT viršininko įsakymu patvirtintame skundų registracijos žurnale. Jei ginčas abipusiu sutarimu neišsprendžiamas, skundas ne vėliau kaip per 2 darbo dienas persiunčiamas nagrinėti arbitražinei komisijai. Šiuo atveju interesantui išsiunčiamas pranešimas, kad skundas gautas ir nagrinėjamas.

22. Jeigu gautas skundas nėra susijęs su mėginių atrinkimu ar konkrečių tyrimų rezultatais, arbitražinės komisijos inspektorius ne vėliau kaip per 3 darbo dienas po skundo gavimo raštu atsako į gautą paklausimą.

23. Jeigu skundas susijęs su mėginių atrinkimu ar reikalinga papildoma informacija, arbitražinės komisijos inspektorius paveda teritorinės VMVT inspektoriui ne vėliau kaip per 3 darbo dienas atlikti neplaninį pieno supirkimo punkto (supirkėjo darbo), pieno ūkio, perdirbimo įmonės patikrinimą pagal arbitražinės komisijos pateiktus klausimynus ir ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo pavedimo gavimo dienos pateikti ataskaitą ir išvadas arbitražinei komisijai.

24. Arbitražinės komisijos inspektorius, tirdamas skundus, kiekvienu atveju turi palyginti duomenis pagal trijų klausimynų atsakymus: pieno ūkio, supirkimo punkto ir perdirbimo įmonės.

25. Jeigu skundas susijęs su konkrečiais tyrimais, arbitražinės komisijos inspektorius nurodo laboratorijai atlikti ankstesnių tyrimų duomenų analizę ir tyrimų eigos tikrinimą ir ne vėliau kaip per 3 darbo dienas po pavedimo gavimo pateikti ataskaitą ir išvadas.

26. Gavęs ataskaitą, arbitražinės komisijos inspektorius atlieka jos analizę ir išvadas pateikia arbitražinei komisijai, kuri priima galutinį sprendimą. Arbitražinės komisijos sprendimas tvirtinamas Kauno apskrities VMVT viršininko įsakymu.

27. Pieno gamintojai, turintys melžimo ir šaldymo įrangą ir gaminantys aukščiausios rūšies pieną, gali raštiškai kreiptis į arbitražinę komisiją dėl tyrimo rezultato anuliavimo per 15 kalendorinių dienų nuo tyrimų rezultatų gavimo dienos. Į arbitražinę komisiją gali kreiptis pats pieno gamintojas arba jo atstovas, kuris prie prašymo turi pateikti raštišką pieno gamintojo įgaliojimą. Arbitražinės komisijos inspektorius registruoja prašymą anuliuoti tyrimo rezultatą nustatytos formos žurnale. Arbitražinės komisijos inspektorius paveda teritorinės VMVT inspektoriui ir laboratorijai išnagrinėti prašymą ir ne vėliau kaip per 3 darbo dienas po pavedimo gavimo pateikti ataskaitą ir išvadas (teritorinės VMVT inspektorius tikrina su mėginių paėmimu susijusias vietas, laboratorija pateikia ankstesnių tyrimų duomenų analizę bei tyrimų eigos tikrinimo rezultatus). Gavęs ataskaitą, arbitražinės komisijos inspektorius atlieka analizę ir ne vėliau kaip per 15 darbo dienų po prašymo gavimo pateikia išvadas arbitražinei komisijai dėl tyrimo rezultato anuliavimo. Skundo tyrimo išvados yra pateikiamos laboratorijai, gamintojui ir supirkėjui. Gavusi Kauno apskrities VMVT viršininko įsakymą dėl tyrimų rezultatų anuliavimo, laboratorija turi ne vėliau kaip per 2 darbo dienas tyrimų rezultatą anuliuoti.

28. Arbitražinės komisijos posėdžiai rengiami 1 kartą per 15 dienų.

29. Jei gamintojui ar supirkėjui kyla įtarimas, kad galėjo įvykti klaida mėginių atrinkimo metu, jis raštu turi kreiptis į inspektorių su pagrįstu prašymu anuliuoti tyrimų rezultatus (prašymas turi būti motyvuotas). Prašymas registruojamas. Siūlymus dėl tyrimų rezultatų teritorinės VMVT pateikia arbitražinei komisijai per 3 darbo dienas po prašymo gavimo. Atsižvelgusi į teritorinės VMVT siūlymus, arbitražinė komisija priima sprendimą ir apie jį informuoja VMVT, teritorinę VMVT ir laboratoriją, kad ji anuliuotų tyrimų rezultatus.

30. Gamintojas ir supirkėjas turi teisę apskųsti arbitražinės komisijos sprendimą teisės aktuose nustatyta tvarka.

31. Jei gamintojas (arba jo atstovas) nedalyvavo mėginių atrinkimo metu ir raštiškai nepaaiškino priežasties, pretenzijos ir skundai dėl pieno sudėties ir kokybės nenagrinėjami.

 

VII. INFORMAVIMAS

 

32. Tarp laboratorijos ir arbitražinės laboratorijos tyrimų rezultatų nustačius didesnius nei leistini skirtumus, arbitražinė laboratorija parengia ataskaitą su nurodymu laboratorijai nustatyti ir pašalinti trūkumus, priimti sprendimus ir juos ne vėliau kaip per 10 darbo dienų pranešti arbitražinei komisijai. Tokiu atveju gali būti atliekamas papildomas patikrinimas.

33. Arbitražinės laboratorijos ir laboratorijos vadovybė ar įgalioti darbuotojai privalo 2 kartus per metus susitikti aptarti rezultatų.

34. Metiniai arbitražinės laboratorijos ir laboratorijos tikrinimo rezultatai apibendrinami ataskaitoje, pateikiamoje VMVT ir Žemės ūkio ministerijai. Ataskaitoje turi būti pateikiamos arbitražinės laboratorijos ir laboratorijos patikrinimų datos, trumpos patikrinimų išvados.

35. Pieno supirkimo sistemos priežiūros, kontrolės bei laboratorijos ir visų mėginių tyrimo rezultatai bei gauta informacija yra konfidenciali ir gamintojams bei supirkėjams nepateikiama. Asmenys, kuriems ši informacija pateikiama, privalo užtikrinti surinktos informacijos konfidencialumą.

______________

 


Pieno sudėties ir kokybės vertinimo sistemos

priežiūros tvarkos nuostatų

priedas

 

________________________________________________

(įstaigos pavadinimas)

 

Žalio karvių pieno ATRINKTŲ MĖGINIŲ pristatymo į arbitražinę laboratoriją lydraštis

_________________ Nr.___________

                                                            (data)

 

 

Mėginių atrinkimo data ir laikas:             ____________________________

Mėginių atrinkimo vieta:                                                                                

Mėginius atrinko:                                                                                                                        

                                                                                                               (vardas, pavardė, pareigos)

Dalyvavo:                                                                                                                                   

                                                                                   (vardas, pavardė, pareigos)

 

Eil. Nr.

Mėginio numeris

Pirminis identifikavimo kodas

Konservantas

Tiriami rodikliai

Pamatiniais metodais

Įprastiniu metodu

R

B

SL

UT

BBU

Inh

R

B

SL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surašyti lydraščio 2 egz. ir perduoti:

1. ______________________________

2. ______________________________

 

 

Inspektorius       ________________________________________________________

                                                          (parašas)                                                        (vardas, pavardė)

______________