LIETUVOS RESPUBLIKOS PRAMONĖS IR PREKYBOS MINISTERIJA

 

Į S A K Y M A S

DĖL VIEŠOJO MAITINIMO RECEPTŪRŲ IR TECHNOLOGIJOS APRAŠYMŲ RENGIMO, TVIRTINIMO IR TAIKYMO TAISYKLIŲ

 

1995 m. balandžio 27 d. Nr. 102

Vilnius

 

Siekdamas sureguliuoti viešojo maitinimo patiekalų, kulinarijos ir konditerijos gaminių gamybą pagal standartizacijos reikalavimus,

ĮSAKAU:

Patvirtinti Viešojo maitinimo receptūrų ir technologijos aprašymų rengimo, tvirtinimo ir taikymo taisykles.

 

 

PRAMONĖS IR PREKYBOS MINISTRAS                             KAZIMIERAS KLIMAŠAUSKAS

______________


Pramonės ir prekybos ministerijos

1995 m. balandžio 27 d. įsakymu

Nr. 102

 

VIEŠOJO MAITINIMO RECEPTŪRŲ IR TECHNOLOGIJOS

APRAŠYMŲ RENGIMO, TVIRTINIMO IR TAIKYMO

TAISYKLĖS

 

1. Viešojo maitinimo patiekalai, kulinarijos ir konditerijos gaminiai gaminami vadovaujantis įmonės vadovo patvirtintomis receptūromis ir technologijos aprašymais arba techninėmis sąlygomis, arba standartais ir turi atitikti juose numatytus reikalavimus.

2. Viešojo maitinimo receptūra ir technologijos aprašymas, kuriuo vadovaujamasi gamyboje, – tai įmonės vadovo patvirtintas ir įmonėje įregistruotas dokumentas, kuriame nurodoma: gaminio pavadinimas, žaliavų normos, pusgaminio ir gatavo gaminio išeigos, gamybos technologijos aprašymas, tvirtinimo įmonėje data ir registravimo numeris bei autorius arba autorių grupė.(Vartotojų kooperacijos receptūros registruojamos Lietkoopsąjungos valdyboje).

3. Naujos patiekalų, kulinarijos ir konditerijos gaminių receptūros turi skirtis nuo jau patvirtintų žaliavomis, technologija, apipavidalinimu, skoniu. Gaminys, atitinkantis Lietuvos Respublikos patentų įstatymo reikalavimus, gali būti registruojamas Valstybiniame patentų biure.

4. Sudarant kulinarijos gaminių receptūras, rekomenduojama vadovautis 1983 metų Vieningame lietuviškų tautinių, firminių patiekalų ir kulinarijos gaminių receptūrų bei technologijos aprašymų rinkinyje nustatytąja tvarka, o sudarant konditerijos gaminių receptūras – 1984 metų Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinyje pateikta metodika.

5. Viešojo maitinimo įmonės gali naudotis Prekybos ministerijos bei Lietkoopsąjungos patvirtintomis arba jų leistomis naudotis buvusios SSRS receptūromis ir technologijos aprašymais (priedas-Galiojančių receptūrų ir technologijos aprašymų rinkinių sąrašas).

6. Naudodamasis šiomis receptūromis, įmonės vadovas turi teisę:

– savarankiškai spręsti, pagal kokią receptūrų rinkinio skiltį, jeigu rinkinyje yra skiltys pagal įmonių kategorijas, gaminti patiekalus ir gaminius;

– nustatyti gamybos nuostolių normas naujų rūšių žaliavoms kontrolinių darbų metu;

– nustatyti laikinas gamybos nuostolių normas bulvėms ir kitoms daržovėms įvairių sezonų metu;

– keisti, išbraukti arba papildomai įtraukti į receptūras prieskonius, žalumynus ir kitus nepagrindinius maisto produktus tokiais kiekiais, kad nesikeistų patiekalui (gaminiui) būdingos savybės;

– laisvai parinkti padažus ir garnyrus prie patiekalų;

– keisti patiekalų (gaminių) bei padažų ir garnyrų išeigas, atsižvelgiant į lankytojų pageidavimus.

Receptūras su padarytais pakeitimais tvirtina įmonės vadovas.

7. Receptūra bei gamybos technologijos aprašymas yra pagrindas viešojo maitinimo įmonių produkcijos gamybai ir jos pardavimo kainai nustatyti.

 

SUDERINTA

Lietkoopsąjungos valdybos pirmininkas P. Šimanskas

 

Lietuvos standartizacijos tarnybos direktorius B. Šičkus

 


Priedas

 

GALIOJANČIŲ RECEPTŪRŲ RINKINIAI

 

1. Vieningas lietuviškas tautinių, firminių patiekalų ir kulinarijos gaminių receptūrų bei technologijos aprašymų rinkinys. Vilnius, 1983 m.

2. Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys. Vilnius, 1984 m.

3. Рецептуры на печение, рулеты и вафли. Москва, 1969 г.

4. Рецептуры на торты, пирожные, кексы и рулеты. I часть. Москва, 1978г.

5. Рецептуры на торты, пирожные, кексы и рулеты. II часть. Москва, 1978г.

6. Рецептуры на торты, пирожные, кексы и рулеты. III часть, Москва, 1979г.

7. Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для предпреятий общественного питания. Москва, „Экономика „, 1983г. (I издание – 1981г.)

8. Сборник рецептур н диетическое питания. Вильнюс, 1934г.

9. Сборник рецептур мучных кондитерских и булочных изделий для предпреятий общественного питания. Москва, „Экономика „, 1985г.

10. Сборник дополнительных рецептур на некоторые фирменные блюда, изделия и рекомендации по применению нового союзного
сборника рецептур блюд и кулинарных изделий, изделия 1981 года, утвержденного приказом Министерств торговли СССР Ы 310 от 12 12 90 и нового литовского сборника рецептур на националиные и фирменные блюда и кулинарные изделия, изделия 1983 года, также других нормативных документов, включенных в Сборник. Билинюс, 1984г.

11. Сборник рецептур блюда диетического питания для для предпреятий общественного питания. Москва, 1989г.

12. Prekybos ministerijos įsakymais patvirtintos kulinarijos ir konditerijos gaminių receptūros (1984–1991m).

13. Firminių patiekalų, gėrimų ir konditerijos gaminių receptūrų rinkinys. Lietkoopsąjunga, Vilnius, 1968 m.

14. Firminių ir etnografinių patiekalų, konditerijos gaminių ir gaivinančių gėrimų receptūros. Lietkoopsąjunga, 1971 m.

15. Firminių patiekalų, konditerijos gaminių ir gaivinančių gėrimų receptūros. Lietkoopsąjunga, 1976 m.

16. Naujų patiekalų receptūrų ir gamybos technologijos aprašymai. Lietkoopsąjunga, 1990 m.

17. Firminių patiekalų receptūrų ir gamybos technologijos aprašymų rinkinys. Lietkoopsąjunga, 1987 m.

18. Patikslintos rūkytos mėsos gaminių receptūros ir gamybos technologijos aprašymai, skirti Lietkoopsąjungos sistemos visuomeninio maitinimo įmonėms. Lietkoopsąjunga, 1988 m.

19. Firminių konditerijos gaminių, bandelių ir pyragų receptūros ir gamybos technologijos aprašymai. Lietkoopsąjunga, 1990 m.

20. Naujų firminių patiekalų receptūros ir technologijos aprašymai. Lietkoopsąjunga, 1980 m.

21. Firminių patiekalų, gėrimų, kokteilių ir miltinių konditerijos gaminių receptūrų rinkinys. Lietkoopsąjunga, 1983 m.

______________