LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL ŠVIEŽIŲ VAISIŲ, UOGŲ, DARŽOVIŲ, GRYBŲ OPTIMALIŲ LAIKYMO (SANDĖLIAVIMO) SĄLYGŲ PATVIRTINIMO

 

2001 m. rugpjūčio 7 d. Nr. 334

Vilnius

 

Siekdamas užtikrinti įvežamų ir Lietuvoje išaugintų šviežių vaisių, uogų, daržovių, grybų kokybę ir saugą:

1. Tvirtinu pridedamas Šviežių vaisių, uogų, daržovių, grybų optimalias laikymo (sandėliavimo) sąlygas.

2. Nurodau apskričių, miestų, rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų viršininkams, vertinant šviežių vaisių, uogų, daržovių, grybų laikymo (sandėliavimo) patalpas Maisto tvarkymo (išskyrus gyvūninių produktų gamybą) įmonės patvirtinimo pažymėjimui ir Maisto prekių importuotojų pažymėjimui gauti, vadovautis Šviežių vaisių, uogų, daržovių, grybų optimaliomis laikymo (sandėliavimo) sąlygomis.

3. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinei maisto produktų inspekcijai.

 

 

Direktoriaus pavaduotojas,

l. e. direktoriaus pareigas                                                                                    Konstantinas Gedrimas

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos

tarnybos direktoriaus

2001 m. rugpjūčio 7 d.

įsakymu Nr. 334

 

ŠVIEŽIŲ VAISIŲ, UOGŲ, DARŽOVIŲ, GRYBŲ OPTIMALIOS LAIKYMO (SANDĖLIAVIMO) SĄLYGOS

 

Pavadinimas

Laikymo sąlygos

 

Temperatūra, 0C

Santykinė drėgmė proc.

VAISIAI:

 

 

Obuoliai:

 

 

- nejautrūs šalčiui (‘Granny Smith’, ‘Red Delicious’, ‘Spartan’)

– 1-0

90-95

- jautrūs šalčiui (‘Yellow Newtown’, ‘Grimes Golden’, ‘Melntosh’, ‘Golden Delicious’, ‘Idared’, ‘Jonathan’)

2-4

90-95

Abrikosai, persikai, nektarinai

– 1-0

90-95

Figos

– 0,5-0

85-90

Papajos

5-9

85-90

Bananai

13-15

85-95

Kriaušės

– 1-0,5

90-95

Kivonai

13-15

85-95

Melionai

4-6

85-90

Kiviai

– 0,5-0

90-95

Greipfrutai

10-15

85-95

Citrinos

10-15

85-95

Mandarinai

4-8

85-95

Apelsinai

1-5

85-95

Mangai

7-14

85-90

Mangostanai

7-14

85-90

Ananasai

7-12

85-90

Granatai

3-7

90-95

Svarainiai

– 0,5-0

85-95

Slyvos

– 0,5-0

90-95

Arbūzai

10-15

85-95

Rambutanai

10-12

90-95

Atemoja

10-12

85-90

Arugulos

0

95-100

Avokados:

 

 

- nesunokusios

8-13

85-90

- sunokusios

2-5

85-90

Ličiai

5-10

90-95

Karambolos

0-2

85-90

Amarantai

0-2

95-100

UOGOS:

1- (+1)

90-95

iš jų spanguolės

2-5

90-95

DARŽOVĖS:0

 

 

Artišokai

– 0,5-0

90-95

Šparagai (smidrai)

2,5

95-100

Pupelės

4-10

90-95

Burokėliai (su lapais ir be lapų)

0

95-100

Gelteklės

0-1

95-98

Kopūstai (visų rūšių)

0

95-100

Cukinijos

5-10

90-95

Morkos

0

98-100

Salierai

0

98-100

Mangoldai

0

95-100

Baklažanai

8-12

90-95

Cikorijos, endivijos

0

95-100

Česnakai

0

65-70

Laiškiniai česnakai

0

95-100

Bazilijus

10

90-95

Žaluminės lapinės ir prieskoninės daržovės, salotos

0

90-100

Krienai

– 1-0

98-100

Kaliaropės

0

98-100

Porai

0

95-100

Žirneliai, žali

4-5

90-95

Pipirai

5-10

85-95

Bulvės:

 

 

- ankstyvosios

10-15

90-95

- vėlyvosios

4-10

90-95

- saldžiosios

13-16

85-90

Moliūgai

12-15

50-70

Ridikai

0

95-100

Rabarbarai

0

98-100

Turnepsas, griežčiai, pasternokai

0

98-100

Svogūnai

0-2,5

65-70

Agurkai

10-13

80-95

Špinatai

0

95-100

Anyžiai, pankoliai

0

95-98

Pomidorai:

 

 

- nesunokę

10-13

90-95

- visiškai sunokę

8-10

85-90

Ropės šaknys

0

90-95

Daigintos sėklos

0

95-100

GRYBAI

0

90-95

______________