LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
Į S A K Y M A S
DĖL ŠVIEŽIŲ VAISIŲ, UOGŲ, DARŽOVIŲ, GRYBŲ OPTIMALIŲ LAIKYMO (SANDĖLIAVIMO) SĄLYGŲ PATVIRTINIMO
2001 m. rugpjūčio 7 d. Nr. 334
Vilnius
Siekdamas užtikrinti įvežamų ir Lietuvoje išaugintų šviežių vaisių, uogų, daržovių, grybų kokybę ir saugą:
1. Tvirtinu pridedamas Šviežių vaisių, uogų, daržovių, grybų optimalias laikymo (sandėliavimo) sąlygas.
2. Nurodau apskričių, miestų, rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų viršininkams, vertinant šviežių vaisių, uogų, daržovių, grybų laikymo (sandėliavimo) patalpas Maisto tvarkymo (išskyrus gyvūninių produktų gamybą) įmonės patvirtinimo pažymėjimui ir Maisto prekių importuotojų pažymėjimui gauti, vadovautis Šviežių vaisių, uogų, daržovių, grybų optimaliomis laikymo (sandėliavimo) sąlygomis.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos direktoriaus
2001 m. rugpjūčio 7 d.
įsakymu Nr. 334
ŠVIEŽIŲ VAISIŲ, UOGŲ, DARŽOVIŲ, GRYBŲ OPTIMALIOS LAIKYMO (SANDĖLIAVIMO) SĄLYGOS
Pavadinimas |
Laikymo sąlygos |
|
|
Temperatūra, 0C |
Santykinė drėgmė proc. |
VAISIAI: |
|
|
Obuoliai: |
|
|
- nejautrūs šalčiui (‘Granny Smith’, ‘Red Delicious’, ‘Spartan’) |
– 1-0 |
90-95 |
- jautrūs šalčiui (‘Yellow Newtown’, ‘Grimes Golden’, ‘Melntosh’, ‘Golden Delicious’, ‘Idared’, ‘Jonathan’) |
2-4 |
90-95 |
Abrikosai, persikai, nektarinai |
– 1-0 |
90-95 |
Figos |
– 0,5-0 |
85-90 |
Papajos |
5-9 |
85-90 |
Bananai |
13-15 |
85-95 |
Kriaušės |
– 1-0,5 |
90-95 |
Kivonai |
13-15 |
85-95 |
Melionai |
4-6 |
85-90 |
Kiviai |
– 0,5-0 |
90-95 |
Greipfrutai |
10-15 |
85-95 |
Citrinos |
10-15 |
85-95 |
Mandarinai |
4-8 |
85-95 |
Apelsinai |
1-5 |
85-95 |
Mangai |
7-14 |
85-90 |
Mangostanai |
7-14 |
85-90 |
Ananasai |
7-12 |
85-90 |
Granatai |
3-7 |
90-95 |
Svarainiai |
– 0,5-0 |
85-95 |
Slyvos |
– 0,5-0 |
90-95 |
Arbūzai |
10-15 |
85-95 |
Rambutanai |
10-12 |
90-95 |
Atemoja |
10-12 |
85-90 |
Arugulos |
0 |
95-100 |
Avokados: |
|
|
- nesunokusios |
8-13 |
85-90 |
- sunokusios |
2-5 |
85-90 |
Ličiai |
5-10 |
90-95 |
Karambolos |
0-2 |
85-90 |
Amarantai |
0-2 |
95-100 |
UOGOS: |
– 1- (+1) |
90-95 |
iš jų spanguolės |
2-5 |
90-95 |
DARŽOVĖS:0 |
|
|
Artišokai |
– 0,5-0 |
90-95 |
Šparagai (smidrai) |
2,5 |
95-100 |
Pupelės |
4-10 |
90-95 |
Burokėliai (su lapais ir be lapų) |
0 |
95-100 |
Gelteklės |
0-1 |
95-98 |
Kopūstai (visų rūšių) |
0 |
95-100 |
Cukinijos |
5-10 |
90-95 |
Morkos |
0 |
98-100 |
Salierai |
0 |
98-100 |
Mangoldai |
0 |
95-100 |
Baklažanai |
8-12 |
90-95 |
Cikorijos, endivijos |
0 |
95-100 |
Česnakai |
0 |
65-70 |
Laiškiniai česnakai |
0 |
95-100 |
Bazilijus |
10 |
90-95 |
Žaluminės lapinės ir prieskoninės daržovės, salotos |
0 |
90-100 |
Krienai |
– 1-0 |
98-100 |
Kaliaropės |
0 |
98-100 |
Porai |
0 |
95-100 |
Žirneliai, žali |
4-5 |
90-95 |
Pipirai |
5-10 |
85-95 |
Bulvės: |
|
|
- ankstyvosios |
10-15 |
90-95 |
- vėlyvosios |
4-10 |
90-95 |
- saldžiosios |
13-16 |
85-90 |
Moliūgai |
12-15 |
50-70 |
Ridikai |
0 |
95-100 |
Rabarbarai |
0 |
98-100 |
Turnepsas, griežčiai, pasternokai |
0 |
98-100 |
Svogūnai |
0-2,5 |
65-70 |
Agurkai |
10-13 |
80-95 |
Špinatai |
0 |
95-100 |
Anyžiai, pankoliai |
0 |
95-98 |
Pomidorai: |
|
|
- nesunokę |
10-13 |
90-95 |
- visiškai sunokę |
8-10 |
85-90 |
Ropės šaknys |
0 |
90-95 |
Daigintos sėklos |
0 |
95-100 |
GRYBAI |
0 |
90-95 |
______________