VALSTYBINĖS GYVULIŲ VEISLININKYSTĖS PRIEŽIŪROS TARNYBOS PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKO
Į S A K Y M A S
DĖL VALSTYBINĖS GYVULIŲ VEISLININKYSTĖS PRIEŽIŪROS TARNYBOS PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKO 2002 m. GRUODŽIO 31 d. ĮSAKYMO Nr. 34 „DĖL GALVIJŲ VEISLININKYSTĖS SRITIES TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2013 m. liepos 29 d. Nr. 1A-35
Vilnius
P a k e i č i u Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2002 m. gruodžio 31 d. įsakymą Nr. 34 „Dėl galvijų veislininkystės srities taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 26-1072):
1. Išdėstau įsakymo preambulę taip:
„Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos gyvulių veislininkystės įstatymo (Žin., 1994, Nr. 14-226; 1998, Nr. 110-3023) 3 straipsnio 2 dalimi, Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. gegužės 11 d. įsakymu Nr. 3D-228 „Dėl Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos nuostatų ir administracijos struktūros patvirtinimo“ (Žin., 2007, Nr. 54-2102; 2011, Nr. 14-616) 5.8 punktu:“
2. Nurodytuoju įsakymu patvirtintas Karvių vertinimo taisykles ir Bulių vertinimo pagal palikuonių mėsos produkciją taisykles pripažįstu netekusiomis galios.
3. Nurodytuoju įsakymu patvirtintas Mėsinių veislių bulių vertinimo pagal palikuonis taisykles išdėstau nauja redakcija (pridedama).
PATVIRTINTA
Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko
2002 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. 34
(Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko
2013 m. liepos 29 d. įsakymo Nr. 1A-35
redakcija)
MĖSINIŲ VEISLIŲ BULIŲ VERTINIMO PAGAL PALIKUONIS TAISYKLĖS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Mėsinių veislių bulių vertinimo pagal palikuonis taisyklės (toliau – Taisyklės) nustato vertinamo buliaus palikuonių (buliukų) atrinkimo kontroliniam penėjimui tvarką, kontrolinio penėjimo ir skerdimo reikalavimus bei mėsinių veislių bulių, naudojamų kergimui ir (ar) spermai kaupti, veislinės vertės nustatymą pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes.
II. BULIUKŲ ATRINKIMAS KONTROLINIAM PENĖJIMUI
5. Buliaus įvertinimui pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes buliukai turi būti atrenkami:
5.1. kergimui naudojamų bulių įvertinimui po 8–10 grynaveislių 200 dienų amžiaus buliukų, vertinamo buliaus palikuonių;
6. Pirmaveršių karvių buliukai buliaus įvertinimui pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes neatrenkami.
7. Tikrinamojo buliaus palikuonių buliukų (toliau – buliukai) masė gimus turi būti artima veislės vidurkiui.
9. Išvežant buliukus iš ūkio surašomas aktas, kuriame nurodomas kiekvieno buliuko inventoriaus numeris, gimimo data, spalva, masė pirmąją amžiaus dieną ir išvežimo metu, motinos bandos ir kilmės knygos numeriai, veislė, amžius, masė, tėvo vardas ir inventorinis numeris.
III. BULIUKŲ KONTROLINIS PENĖJIMAS
12. Kontrolinis penėjimo laikotarpis:
12.1. kergimui naudojamų bulių vertinimui – palikuonims pasiekus 210 dienų amžių iki 500 dienų amžiaus;
14. Buliukai sveriami pradėjus kontrolinį penėjimą, iki metų amžiaus – vieną kartą per du mėnesius, vėliau – 500 dienų amžiaus. Sveriama prieš rytinį šėrimą arba praėjus ne mažiau kaip 3 val. po šėrimo.
15. Kontrolinio penėjimo laikotarpiu turi būti vykdoma tiksli suėstų pašarų apskaita. Žolinių pašarų gyvuliai turi gauti iki soties, o kombinuotųjų pašarų – pagal poreikį raciono subalansavimui. Suėstų žolinių pašarų kiekis nustatomas atliekant kontrolinius įdedamo pašaro ir nesuėstų likučių svėrimus vieną kartą per 2 savaites 2 dienas iš eilės. Pašaro maistingumas ir normos nurodytos šių Taisyklių priede.
IV. BULIUKŲ KONTROLINIS SKERDIMAS
16. Grupei pasiekus vidutinį 500 dienų amžių, 1–9 taškais įvertinamas buliukų raumeningumas, nustatomi pagrindiniai kūno matmenys:
16.6. spiralinis kumpio matmuo, cm (matuojamas kryžmai apjuosiant kumpį nuo klubikaulio iki sėdynkaulio);
17. Atrenkama po 4 labiausiai atitinkančius grupės vidurkį gyvulius kontroliniam skerdimui. Buliukai skerdžiami po 24 alkinimo valandų. Vandens neduodama likus 3 val. iki skerdimo. Nustatoma priešskerdiminė masė, šiltos skerdenos masė, klubo – šlaunies dalies masė ir morfologinė sudėtis (minkštos dalys ir kaulai).
18. Mėsos kokybei įvertinti bandinys imamas iš ilgiausiojo nugaros raumens ties paskutiniais dviem šonkauliais.
19. Buliukų mėsos produkcija apibūdinama tokiais rodikliais:
19.1. kiekybiniai:
19.2. kokybiniai:
V. BULIŲ VEISLINĖS VERTĖS NUSTATYMAS
21. Kontrolinio penėjimo stotis buliukų kontrolinio penėjimo duomenis perduoda Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Gyvulių mėsinių savybių ir mėsos kokybės įvertinimo laboratorijai (toliau – laboratorija), kuri apibendrina buliukų kontrolinio penėjimo rezultatus, nustato mėsos chemines ir fizines savybes bei atlieka galutinį buliaus veislinės vertės įvertinimą pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes.
22. Atlikus buliaus įvertinimą, laboratorija surašo Buliaus įvertinimo pagal palikuonis lapą, kuriame turi būti nurodyta buliaus veislė, vardas, individualus numeris, kontrolinio penėjimo pradžia ir pabaiga, vertintų palikuonių skaičius ir 16, 17 ir 19 punktuose išvardinti rodikliai.
23. Buliaus įvertinimo pagal palikuonis lapas surašomas 2 egzemplioriais (1 egz. gyvulio savininkui, 1 egz. pripažintai veislininkystės institucijai).
24. Laboratorija įvertinimo duomenis suveda į VĮ „Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras“ Mėsinių galvijų kilmės knygos informacinę sistemą.
Mėsinių veislių bulių vertinimo pagal palikuonis taisyklių
priedas
(Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko
2013 m. liepos 29 d. įsakymo Nr. 1A-35
redakcija)
BULIUKŲ IKI 5 MĖNESIŲ (119 DIENŲ) AMŽIAUS ŠĖRIMO NORMOS KONTROLINIO PENĖJIMO STOTYJE
(priesvoris per parą 900–950 g)
Amžius dienomis |
Masė laikotarpio pabaigoje, kg |
Pašarų norma per parą |
||||||
Nenugriebtas pienas, kg |
Nugriebtas pienas, kg |
Koncentratai, kg |
Šienas, kg |
Sultingieji pašarai, kg |
Druska, g |
Kreida, g |
||
1–5 |
|
6 |
|
|
|
|
|
|
6–15 |
|
7 |
Pratinama iki soties |
|
|
|||
16–25 |
|
8 |
|
|
||||
26–30 |
57 |
6 |
2 |
0,1 |
iki soties |
iki soties |
5 |
|
31 |
|
5 |
3 |
0,1 |
iki soties |
iki soties |
7 |
10 |
32 |
|
5 |
3 |
0,1 |
iki soties |
iki soties |
7 |
10 |
33 |
|
5 |
3 |
0,2 |
iki soties |
iki soties |
7 |
10 |
34 |
|
4 |
4 |
0,2 |
iki soties |
iki soties |
7 |
10 |
35 |
|
5 |
3 |
0,3 |
iki soties |
iki soties |
7 |
10 |
36 |
|
3 |
5 |
0,3 |
iki soties |
iki soties |
7 |
10 |
37 |
|
3 |
5 |
0,4 |
iki soties |
iki soties |
7 |
10 |
38 |
|
2 |
6 |
0,4 |
iki soties |
iki soties |
7 |
10 |
39 |
|
2 |
6 |
0,4 |
iki soties |
iki soties |
7 |
10 |
40 |
|
2 |
6 |
0,5 |
iki soties |
iki soties |
7 |
10 |
41–45 |
|
- |
8 |
0,5 |
iki soties |
iki soties |
7 |
10 |
46–50 |
|
- |
8 |
0,6 |
iki soties |
iki soties |
7 |
10 |
51–55 |
|
- |
8 |
0,6 |
iki soties |
iki soties |
7 |
10 |
56–60 |
|
- |
8 |
0,7 |
iki soties |
iki soties |
7 |
10 |
61–65 |
|
- |
8 |
0,8 |
iki soties |
iki soties |
10 |
20 |
66–70 |
|
- |
8 |
1,0 |
iki soties |
iki soties |
10 |
20 |
71–75 |
|
- |
8 |
1,1 |
iki soties |
iki soties |
10 |
20 |
76–80 |
|
- |
8 |
1,2 |
iki soties |
iki soties |
10 |
20 |
81–85 |
|
- |
8 |
1,3 |
iki soties |
iki soties |
10 |
20 |
86–90 |
111 |
- |
8 |
1,3 |
|
|
10 |
20 |
91–95 |
|
- |
8 |
1,4 |
|
|
10 |
20 |
96–100 |
|
- |
8 |
1,5 |
|
|
10 |
20 |
101–105 |
|
- |
6 |
1,7 |
|
|
10 |
20 |
106–110 |
|
- |
5 |
1,8 |
|
|
10 |
20 |
111–115 |
|
- |
4 |
2,0 |
|
|
10 |
20 |
116–119 |
139 |
- |
3 |
2,2 |
|
|
10 |
20 |
5–17 MĖNESIŲ AMŽIAUS BULIUKŲ ŠĖRIMO NORMOS KONTROLINIO PENĖJIMO STOTYJE
(priesvoris per parą 1100–1200 g)
Rodikliai |
Amžius, mėn. |
|||||
5–6 |
7–10 |
11–12 |
13–14 |
15–16 |
17 |
|
Sausos medžiagos, kg |
6,0 |
7,8 |
8,4 |
9,2 |
10,5 |
11,2 |
Apykaitos energija, MJ |
53 |
75 |
80 |
88 |
98 |
110 |
Žali baltymai, proc./ SM |
16,7 |
14,5 |
14 |
13,8 |
13,5 |
13,5 |
Žalia ląsteliena, proc./ SM |
21,0 |
22,0 |
22,4 |
23,5 |
23,5 |
23,5 |
Krakmolas, proc./ SM |
14,9 |
12,0 |
12,0 |
12,0 |
12,7 |
12,8 |
Cukrus, proc./ SM |
10,3 |
7,6 |
7,6 |
7,6 |
7,9 |
7,9 |
Žali riebalai, proc./ SM |
4,8 |
3,0 |
3,0 |
3,0 |
3,1 |
3,2 |
Kalcis, g/ SM |
38 |
49 |
52 |
59 |
67 |
75 |
Fosforas, g/ SM |
26 |
33 |
35 |
40 |
45 |
50 |
Karotinas, mg/ SM |
140 |
172 |
185 |
202 |
220 |
246 |
Vit. D (kalcioferolis), tūkst. TV |
2,6 |
3,6 |
4 |
4,4 |
4,8 |
5,0 |
Vit. E (tokoferolis), mg |
220 |
230 |
248 |
271 |
295 |
330 |
Iki 12 mėn. 100 kg gyvulio masės turi tekti 2,5–2,7 kg raciono sausųjų medžiagų (SM) ir 20–26 MJ AE. Raciono SM žali baltymai turi sudaryti 14–15 proc., krakmolas 12–13 proc., cukrus 5,5–6,0 proc., riebalai 2,8–3,2 proc.
Nuo 12 mėn. 100 kg gyvulio masės turi tekti 2,1–2,3 kg raciono SM ir 18–21 MJ AE. Raciono SM žali baltymai turi sudaryti 13,7–14,1 proc., krakmolas 12–13 proc., cukrus 6–7,5 proc., žalieji riebalai 2,8–3,2 proc.