LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL VYNŲ, KURIŲ KILMĖS ŠALIS MOLDOVA, SKIRTŲ PUTOJANČIŲ VYNŲ GAMYBAI
2003 m. spalio 20 d. Nr. 3D-440
Vilnius
Vadovaujantis Lietuvos Respublikos derybinės pozicijos „Žemės ūkis“ (7 derybinis skyrius), patvirtintos Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2001 m. sausio 15 d. nutarimu Nr. 43 (Žin., 2001, Nr. 6-165), nuostatomis:
1. Tvirtinu:
1.1. Vynų, kurių kilmės šalis Moldova, skirtų putojančių vynų gamybai, ir iš jų pagamintų putojančių vynų inventorizavimo taisykles (pridedama);
2. Sudarau komisiją vynų, kurių kilmės šalis Moldova, skirtų putojančių vynų gamybai, ir iš jų pagamintų putojančių vynų inventorizavimo duomenims patikrinti:
Vytautas Grušauskas – Žemės ūkio ministerijos sekretorius, komisijos pirmininkas;
Ramunė Baranauskienė – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyr. specialistė – valstybinė maisto produktų inspektorė;
Jolita Grigaitė – Žemės ūkio ministerijos Ekonomikos departamento Apskaitos skyriaus vedėjo pavaduotoja;
Irena Kryževičiūtė – Žemės ir maisto ūkio integracijos į Europos Sąjungą departamento prie ŽŪM Europos Sąjungos žemės ūkio politikos skyriaus vyr. specialistė;
Nerijus Raudonis – Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio ir maisto departamento Perdirbtų produktų skyriaus vyr. specialistas;
Artūras Ugenskas – Žemės ūkio ministerijos Vidaus audito tarnybos vyr. specialistas.
3. Nustatau, kad:
3.1. Vynų, kurių kilmės šalis Moldova, skirtų putojančių vynų gamybai, ir iš jų pagamintų putojančių vynų inventorizavimas pagal šio įsakymo 1 punktu patvirtintas taisykles turi būti atliktas iki 2003 m. gruodžio 1 d.;
3.2. ūkio subjektai, atlikę vynų, kurių kilmės šalis Moldova, skirtų putojančių vynų gamybai, ir iš jų pagamintų putojančių vynų likučių inventorizavimą, nuo jo atlikimo dienos Žemės ūkio ministerijai teikia ataskaitas, nurodytas šio įsakymo 1.2 punktu patvirtintose taisyklėse. Ataskaitos pradedamos teikti už pirmos dienos po inventorizavimo ir paskutinės to mėnesio dienos laikotarpį.
4. Pavedu komisijai iki 2004 m. sausio 1 d. atlikti vynų, kurių kilmės šalis Moldova, skirtų putojančių vynų gamybai, ir iš jų pagamintų putojančių vynų likučių inventorizavimo duomenų patikrinimą ir iki 2004 m. sausio 15 d. pateikti ataskaitą apie atliktus patikrinimus.
ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS JERONIMAS KRAUJELIS
______________
SUDERINTA
Ūkio ministerijos
2003 10 08 raštas Nr. (11.14-D8)-5343
Muitinės departamento prie Finansų ministerijos
2003-10-08 raštas Nr. 3B-3.3-10872
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
2003 10 08 raštas Nr. B6-(1.8)-1784
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2003 m. spalio 20 d. įsakymu Nr. 3D-440
VYNŲ, KURIŲ KILMĖS ŠALIS MOLDOVA, SKIRTŲ PUTOJANČIŲ VYNŲ GAMYBAI, IR IŠ JŲ PAGAMINTŲ PUTOJANČIŲ VYNŲ INVENTORIZAVIMO TAISYKLĖS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
II. SĄVOKOS
2. Šiose taisyklėse vartojamos sąvokos:
Putojantis vynas – produktas, gautas pirminio ar antrinio alkoholinio fermentavimo būdu iš šviežių vynuogių, vynuogių misos, vyno, tinkančio stalo vynui gauti, stalo vyno, rūšinio vyno, pagaminto konkrečiame regione, trečiųjų šalių kilmės vynų, kuris, atidarius talpyklą, išskiria anglies dioksidą, susidariusį tik fermentavimo metu, ir kurio perteklinis slėgis uždarytoje talpykloje yra ne mažesnis kaip 300 kPa laikant 20 °C temperatūroje (produkto kodas pagal Kombinuotosios prekių nomenklatūros 2003 m. versiją – 2204 10).
Inventorizavimas – vynų, kurių kilmės šalis Moldova, skirtų putojančių vynų gamybai, ir iš jų pagamintų putojančių vynų patikrinimas ir faktiškas rastų likučių palyginimas su apskaitos duomenimis.
Inventorizavimo aprašas – vynų, kurių kilmės šalis Moldova, skirtų putojančių vynų gamybai, ir iš jų pagamintų putojančių vynų inventorizavimo faktą ir jo metu nustatytą šių produktų likutį patvirtinantis dokumentas.
III. PASIRENGIMAS INVENTORIZAVIMUI IR INVENTORIZAVIMAS
3. Inventorizavimo komisija, sudaryta iš ūkio subjekto, pas kurį atliekamas inventorizavimas, atstovų, privalo inventorizuoti vynų, kurių kilmės šalis Moldova, skirtų putojančių vynų gamybai, ir iš jų pagamintų putojančių vynų likučius, priklausančius ūkio subjektams, Lietuvos Respublikoje gaminantiems putojančius vynus ir/ar užsiimantiems jų didmenine prekyba bei nurodytiems šių taisyklių 1 priede. Likučiai turi būti inventorizuoti visuose ūkio subjekto sandėliuose, nurodytuose Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos išduotose licencijose, suteikiančiose teisę verstis vyno gamyba ir/ar jo didmenine prekyba.
4. Inventorizavimo komisija tvirtinama ūkio subjekto, pas kurį atliekamas inventorizavimas, administracijos vadovo įsakymu, kuriame nurodoma:
5. Inventorizavimo komisija, prieš pradėdama darbą, turi patikrinti, ar veikia matavimo priemonės, ar atlikta jų patikra Lietuvos Respublikos metrologijos įstatyme (Žin., 1996, Nr. 74-1768) nustatyta tvarka.
6. Inventorizavimo rezultatams įforminti sudaromi inventorizavimo aprašai (šių taisyklių 2 ir 3 priedai), kuriuose būtina nurodyti:
6.5. kiekvienoje saugojimo vietoje saugomų vynų, kurių kilmės šalis Moldova, skirtų putojančių vynų gamybai, ir iš jų pagamintų putojančių vynų kiekį;
6.6. bendrą, visuose ūkio subjektui priklausančiose vietose saugomų vynų, kurių kilmės šalis Moldova, skirtų putojančių vynų gamybai, ir iš jų pagamintų putojančių vynų kiekį;
7. Vynai, kurių kilmės šalis Moldova, skirti putojančių vynų gamybai, ir iš jų pagaminti putojantys vynai į inventorizavimo aprašus įrašomi pagal apskaitoje vartojamą jo pavadinimą.
8. Surašomi du inventorizavimo aprašo egzemplioriai ir pateikiami Žemės ūkio ministerijos Perdirbtų produktų skyriui (adresas: Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Perdirbtų produktų skyrius, Gedimino pr. 19, LT-2025 Vilnius). Vienas inventorizavimo aprašo egzempliorius paliekamas ministerijos Perdirbtų produktų skyriuje, o antras su ministerijos žyma apie gavimą grąžinamas ūkio subjektui, pas kurį buvo atliktas inventorizavimas.
9. Gavus inventorizavimo aprašus, žemės ūkio ministro įsakymu patvirtinta komisija (toliau – komisija), sudaryta iš Žemės ūkio ministerijos ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovų, atlieka (ne mažiau kaip 20 % ūkio subjektų sandėlių, nurodytų Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos išduotose licencijose, suteikiančiose teisę verstis vyno gamyba ir/ar jo didmenine prekyba) duomenų, nurodytų inventorizavimo aprašuose, patikrinimą.
10. Komisijai nustačius, kad inventorizavimo aprašuose pateikta informacija neteisinga, netiksli ar kitu būdu neatitinka šių taisyklių reikalavimų, laikoma, kad vynų, kurių kilmės šalis Moldova, skirtų putojančių vynų gamybai, ir iš jų pagamintų putojančių vynų likučių, priklausančių tiems ūkio subjektams, inventorizavimas neatliktas ir taikomos šių taisyklių 11 punkto nuostatos.
IV. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
11. Ūkio subjektams, pas kuriuos iki 2003 m. gruodžio 1 d. nebus atliktas vynų, kurių kilmės šalis Moldova, skirtų putojančių vynų gamybai, ir iš jų pagamintų putojančių vynų inventorizavimas, draudžiama gaminti putojančius vynus iš Moldovos kilmės vynų ir/ar jais prekiauti.
12. Šių taisyklių 11 punktas netaikomas ūkio subjektams:
12.1. kurie putojančių vynų gamybos iš vynų, kurių kilmės šalis Moldova, skirtų putojančių vynų gamybai, veiklą pradės po 2003 m. gruodžio 31 d.;
Vynų, kurių kilmės šalis Moldova, skirtų
putojančių vynų gamybai, ir iš jų pagamintų
putojančių vynų inventorizavimo taisyklių
1 priedas
ūkio subjektaI, Lietuvos Respublikoje gaminantYs putojančius vynus ir/ar užsiimantYs jų didmenine prekyba
Vynų, kurių kilmės šalis Moldova, skirtų
putojančių vynų gamybai, ir iš jų pagamintų
putojančių vynų inventorizavimo taisyklių
2 priedas
______________________________________________________________________
(įmonės pavadinimas, adresas)
VYNŲ, KURIŲ KILMĖS ŠALIS MOLDOVA, SKIRTŲ PUTOJANČIŲ VYNŲ GAMYBAI, Inventorizavimo aprašas
Inventorizavimas atliktas: _______________________
(data)
Eil. Nr. |
Vyno saugojimo vieta (sandėlio adresas pagal licenciją) |
Saugomo vyno apibūdinimas ir gamintojo pavadinimas |
Saugomo vyno kiekis, dal |
Pastabos |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IŠ VISO: |
|
|
Faktinis vynų, kurių kilmės šalis Moldova ir kurie skirti putojančių vynų gamybai, kiekis iš viso (skaitmenimis ir žodžiais): ______________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
Komisijos pirmininkas ________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
Komisijos nariai: _______________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
(vardas, pavardė, parašas)
(vardas, pavardė, parašas)
(vardas, pavardė, parašas)
Išrašymo data:_____________________
______________
Vynų, kurių kilmės šalis Moldova, skirtų
putojančių vynų gamybai, ir iš jų pagamintų
putojančių vynų inventorizavimo taisyklių
3 priedas
______________________________________________________________________
(įmonės pavadinimas, adresas)
PUTOJANČIŲ VYNŲ, PAGAMINTŲ IŠ MOLDOVOS KILMĖS VYNŲ, Inventorizavimo aprašas
Inventorizavimas atliktas: _______________________
(data)
Eil. Nr. |
Vyno saugojimo vieta (sandėlio adresas pagal licenciją) |
Saugomo vyno apibūdinimas ir gamintojo pavadinimas |
Saugomo vyno kiekis, dal |
Pastabos |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IŠ VISO: |
|
|
Faktinis putojančių vynų, pagamintų iš Moldovos kilmės vynų, kiekis iš viso (skaitmenimis ir žodžiais):
________________________________________________________________________________
Komisijos pirmininkas ______________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
Komisijos nariai: ___ _______________________________________________________________
(vardas, pavardė, parašas)
(vardas, pavardė, parašas)
(vardas, pavardė, parašas)
(vardas, pavardė, parašas)
Išrašymo data:_____________________
______________
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2003 m. spalio 20 d. įsakymu Nr. 3D-440
PUTOJANČIŲ VYNŲ, GAMINAMŲ IŠ TREČIŲJŲ ŠALIŲ KILMĖS VYNŲ, GAMYBOS IR PREKINIO PATEIKIMO BEI INFORMACIJOS TEIKIMO TAISYKLĖS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
II. SĄVOKOS
2. Šiose taisyklėse vartojamos sąvokos:
Putojantis vynas – produktas, gautas pirminio ar antrinio alkoholinio fermentavimo būdu iš šviežių vynuogių, vynuogių misos, vyno, tinkančio stalo vynui gauti, stalo vyno, rūšinio vyno, pagaminto konkrečiame regione, trečiųjų šalių kilmės vynų, kuris, atidarius talpyklą, išskiria anglies dioksidą, susidariusį tik fermentavimo metu, ir kurio perteklinis slėgis uždarytoje talpykloje yra ne mažesnis kaip 300 kPa laikant 20 °C temperatūroje (produkto kodas pagal Kombinuotosios prekių nomenklatūros 2003 m. versiją – 2204 10).
Trečioji šalis – valstybė, esanti už Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos muitų teritorijos ribų.
Importas –vyno įvežimas iš trečiųjų šalių, įforminant išleidimo laisvai cirkuliuoti muitinės procedūrą.
Eksportas –vyno išvežimas į trečiąsias šalis, įforminant jiems negrąžinamo eksporto muitinės procedūrą.
III. PUTOJANČIŲ VYNŲ GAMYBA IŠ TREČIŲJŲ ŠALIŲ KILMĖS VYNŲ
3. Lietuvos Respublikoje putojantys vynai gali būti gaminami iš trečiųjų šalių importuotų:
3.1. vynų, tinkamų putojančio vyno gamybai, pagamintų iš Techninio reglamento dėl alkoholinių gėrimų terminų, apibrėžimų bei procesų apibūdinimo ir prekinio pateikimo nuostatų, patvirtintų žemės ūkio ministro 2001 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. 222 (Žin., 2001, Nr. 60-2171; 2002, Nr. 3-85), 16 priede nurodytų vynuogių veislių;
IV. PUTOJANČIŲ VYNŲ, GAMINAMŲ IŠ MOLDOVOS KILMĖS VYNŲ, PREKINIS PATEIKIMAS
4. Lietuvos Respublikoje gaminami putojantys vynai, pagaminti iš Moldovos kilmės vynų, gali būti parduodami Lietuvos teritorijoje arba eksportuojami į trečiąsias šalis, jeigu:
4.1. jų kontretiketėje arba papildomoje etiketėje, kurios dydį ir apipavidalinimą ūkio subjektai pasirenka patys, lietuvių kalba, o prireikus ir kitomis kalbomis, papildomai pateikiama ši informacija:
V. INFORMACIJOS APIE PUTOJANČIŲ VYNŲ, GAMINAMŲ IŠ MOLDOVOS KILMĖS VYNŲ, GAMYBĄ IR PREKYBĄ PATEIKIMAS
6. Visi ūkio subjektai, Lietuvos Respublikoje gaminantys putojančius vynus iš Moldovos kilmės vynų, privalo kas mėnesį iki 10 d. pateikti ataskaitą apie per praėjusį mėnesį iš Moldovos kilmės vynų pagamintus putojančius vynus pagal 1 priede pateiktą formą.
7. Visi ūkio subjektai, Lietuvos Respublikoje vykdantys taisyklių 4 punkte nurodytų putojančių vynų didmeninę prekybą, privalo kas mėnesį iki 15 d. pateikti ataskaitą apie per praėjusį mėnesį įsigytus ir parduotus putojančius vynus, nurodytus taisyklių 4 punkte, pagal 2 priede pateiktą formą.
8. Kai ūkio subjektai taisyklių 4 punkte nurodytų putojančių vynų prekybą vykdo iš vieno ar kelių sandėlių (filialų ar padalinių, priklausančių tai pačiai įmonei), ataskaitas gali teikti įmonės centrinė būstinė. Tokiu atveju formos skiltyje „Pastabos“ nurodomas sandėlio, kuriame vykdoma prekyba, adresas pagal Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos išduotą licenciją.
9. Žemės ūkio ministerijai papildomai pareikalavus, ūkio subjektai privalo pateikti išsamią ataskaitą apie pirktus ar parduotus (išskyrus mažmeninėje prekyboje) putojančius vynus, nurodytus taisyklių 4 punkte, nurodydami prikimo–pardavimo sutarties bei PVM sąskaitos faktūros numerius.
10. Taisyklių 6 ir 7 punktuose nurodytos ataskaitos siunčiamos Žemės ūkio ministerijos Perdirbtų produktų skyriui paštu (Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Perdirbtų produktų skyrius, Gedimino pr. 19, LT-2025 Vilnius) arba faksu (239 12 12). Jos turi būti pasirašytos įmonės vadovo ar jo įgalioto asmens bei patvirtintos įmonės antspaudu. Informacija apie asmenis (vardas, pavardė, pareigos), įmonės vadovo įgaliotus pasirašyti ataskaitas, turi būti pateikiama Žemės ūkio ministerijos Perdirbtų produktų skyriui.
VI. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
12. Už taisyklių IV skyriaus ir V skyriaus 6 punkto nuostatų įgyvendinimą atsakingi ūkio subjektai, putojančius vynus gaminantys iš Moldovos kilmės vynų.
13. Už taisyklių V skyriaus 7 punkto nuostatų įgyvendinimą atsakingi ūkio subjektai, vykdantys putojančių vynų, pagamintų iš Moldovos kilmės vynų, didmeninę prekybą.
Putojančių vynų, gaminamų iš trečiųjų šalių
kilmės vynų, gamybos ir prekinio pateikimo
bei informacijos teikimo taisyklių
1 priedas
______________________________________________________________________
(įmonės pavadinimas, adresas)
ataskaitA apie putojančių vynų gamybą iš Moldovos kilmės vynų
_______________________ Nr.______________
(data)
Eil. Nr. |
Vyno apibūdinimas |
Talpyklos, iš kurios vynas imamas gamybai, Nr. |
Gamybai panaudoto vyno kiekis, dal |
Pagaminto putojančio vyno prekinis apibūdinimas ir gamybos akto numeris |
Pagaminto putojančio vyno kiekis, dal |
Išpilstyta į butelius, vnt. |
Pastabos |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Įmonės vadovo (įgalioto asmens) ____
pareigos (parašas) (vardas ir pavardė)
______________
Putojančių vynų, gaminamų iš trečiųjų šalių
kilmės vynų, gamybos ir prekinio pateikimo
bei informacijos teikimo taisyklių
2 priedas
______________________________________________________________________
(įmonės pavadinimas, adresas)
ataskaitA apie putojančiŲ vynŲ, pagamintŲ iš Moldovos kilmės vynų, PREKYBĄ
_______________________ Nr.______________
(data)
Eil. Nr. |
Putojančio vyno prekinis apibūdinimas ir numeris pagal įmonės numeraciją |
Ūkio subjekto, iš kurio putojantis vynas pirktas ar kuriam parduotas, pavadinimas ir adresas |
Putojančio vyno kiekis, dal (+ pirkimas/–pardavimas) |
Pastabos |
Didmeninė prekyba |
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IŠ VISO: |
|
|
||
Mažmeninė prekyba |
||||
IŠ VISO: |
|
|
Įmonės vadovo (įgalioto asmens) ____
pareigos (parašas) (vardas ir pavardė)
______________