KALĖJIMŲ DEPARTAMENTO PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS TEISINGUMO MINISTERIJOS DIREKTORIAUS
ĮSAKYMAS
DĖL VALGIARAŠČIŲ VEGETARAMS PATVIRTINIMO IR KALĖJIMŲ DEPARTAMENTO PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS TEISINGUMO MINISTERIJOS DIREKTORIAUS 2006 M. GEGUŽĖS 2 D. ĮSAKYMO NR. 4/07-117 „DĖL ASMENŲ, LAIKOMŲ KARDOMOJO KALINIMO IR LAISVĖS ATĖMIMO VIETOSE, MAITINIMO ORGANIZAVIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2008 m. liepos 2 d. Nr. V-174
Vilnius
1. Tvirtinu pridedamus:
2. Pakeičiu asmenų, laikomų kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo vietose, maitinimo organizavimo taisykles, patvirtintas Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos direktoriaus 2006 m. gegužės 2 d. įsakymu Nr. 4/07-117 „Dėl asmenų, laikomų kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo vietose, maitinimo organizavimo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2006, Nr. 52-1923, Nr. 78-3096; 2007, Nr. 58-2270; 2008, Nr. 19-716):
2.1. 6 punkte po žodžių „Valgiaraštį krūtimi maitinančioms motinoms“ įrašau žodžius „Valgiaraštį dirbantiems vyrams (vegetarams), Valgiaraštį nedirbantiems vyrams (vegetarams), Valgiaraštį dirbančioms moterims (vegetarėms), Valgiaraštį nedirbančioms moterims (vegetarėms)“.
2.2. 7 punkte po žodžių „Valgiaraštį nepilnamečiams“ įrašau žodžius „Valgiaraštį nėščioms moterims, Valgiaraštį krūtimi maitinančioms moterims, Valgiaraštį dirbantiems vyrams (vegetarams), Valgiaraštį dirbančioms moterims (vegetarėms)“.
2.5. Papildau 3 priedą skyriumi „Vegetariškų patiekalų receptūros ir jų maistinė bei energetinė vertė“ ir jį išdėstau taip:
„VEGETARIŠKŲ PATIEKALŲ RECEPTŪROS
IR JŲ MAISTINĖ BEI ENERGETINĖ VERTĖ
VIRTOS PUPELĖS
Džiovintos pupelės 48,0
Vanduo 200,0
Joduota valgomoji druska 1,2
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 10,7
Riebalai (g) 0,7
Angliavandeniai (g) 28,6
Energetinė vertė (kcal) 163,5
PUPELIŲ IR SVOGŪNŲ SALOTOS
Virtos pupelės 80,0 (38.4 nevirtų)
Svogūnai 16,0
Aliejus 6,0
Joduota valgomoji druska 1,0
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 8,8
Riebalai (g) 6,6
Angliavandeniai (g) 24,2
Energetinė vertė (kcal) 189,4
VIRTOS PUPELĖS SU KEPINTAIS SVOGŪNAIS
Virtos pupelės 87,0 (41,8 nevirtų)
Svogūnai 12,0
Aliejus kepimui 8,7
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 9,5
Riebalai (g) 9,4
Angliavandeniai (g) 25,9
Energetinė vertė (kcal) 226,7
BUROKĖLIŲ SALOTOS SU PUPELĖMIS
Virti burokėliai 30,0(31,5 nevirtų)
Virtos pupelės 30,0 (14,4 nevirtų)
Rauginti arba marinuoti agurkai 30,0
Svogūnai 5,0
Aliejus 10,0
Joduota valgomoji druska 0,5
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 4,0
Riebalai (g) 10,3
Angliavandeniai (g) 14,0
Energetinė vertė (kcal) 164,2
PUPELIŲ IR KOPŪSTŲ TROŠKINYS
Virtos pupelės 50,0 (24 nevirtų)
Švieži kopūstai 57,0
Aliejus 10,0
Svogūnai 3,0
Pomidorų padažas 2,0
Cukrus 1,0
Morkos 3,0
Kvietiniai miltai 1,0
Actas 0,1
Prieskoniai 0,5
Joduota valgomoji druska 0,4
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 5,7
Riebalai (g) 10,4
Angliavandeniai (g) 13,8
Energetinė vertė (kcal) 171,4
ŽIRNIŲ IR PUPELIŲ ŠUSTINĖ
Žirniai (džiovinti) 18,0
Pupelės (džiovintos) 18,0
Perlinės kruopos 10,0
Svogūnai (pakepinti) 15,5
Aliejus 12,0
Prieskoniai 2,0
Joduota valgomoji druska 0,8
Vanduo 80,0
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 9,6
Riebalai (g) 12,9
Angliavandeniai (g) 31,4
Energetinė vertė (kcal) 276,3
MORKŲ IR PUPELIŲ APKEPAS
Virtos morkos 57,0 (58 nevirtų)
Virtos pupelės 52,5 (25 nevirtų)
Kiaušiniai 6,5
Džiūvėsėliai 2,5
Sviestas arba margarinas 6,0
Joduota valgomoji druska 1,0
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 7,2
Riebalai (g) 6,2
Angliavandeniai (g) 21,2
Energetinė vertė (kcal) 165,4
TROŠKINTOS PUPELĖS
Virtos pupelės 70,0 (33,6 nevirtų)
Pomidorų padažas 9,6
Sviestas arba margarinas 8,0
Grietinė 30% 7,5
Kvietiniai miltai 1,5
Joduota valgomoji druska 0,4
Vanduo 9,0
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 8,3
Riebalai (g) 9,1
Angliavandeniai (g) 22,8
Energetinė vertė (kcal) 203,3
KEPINTI SVOGŪNAI
Svogūnai 80,0
Aliejus 60,0
Joduota valgomoji druska 1,0
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 1,1
Riebalai (g) 60,1
Angliavandeniai (g) 7,2
Energetinė vertė (kcal) 567,0
DARŽOVIŲ BALANDĖLIAI
Baltagūžiai kopūstai 69,0
Morkos 12,8
Svogūnai 10,8
Virtos ryžių kruopos 23,6 (8,0 nevirtų)
Prieskoniai 0,7
Joduota valgomoji druska 0,9
Padažas
Margarinas arba sviestas 6,8
Pomidorų padažas 3,2
Kvietiniai miltai 7,5
Grietinė 7,9
Vanduo 23,7
Prieskoniai 0,5
Joduota valgomoji druska 0,9
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 3,1
Riebalai (g) 6,6
Angliavandeniai (g) 19,0
Energetinė vertė (kcal) 146,8
PLOVAS SU DARŽOVĖMIS
Ryžių kruopos 27,2
Svogūnai 11,3
Morkos 21,0
Aliejus (daržovių pakepinimui) 9,0
Pomidorų padažas 6,0
Prieskoniai 1,6
Joduota valgomoj i druska 1,6
Vanduo 64,0
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 3,2
Riebalai (g) 9,3
Angliavandeniai (g) 26,1
Energetinė vertė (kcal) 199,8
GRIKIŲ KOŠĖ SU PAKEPINTAIS SVOGŪNAIS
Grikių kruopos 38,1
Svogūnai 16,0
Aliejus (pakepimui) 8,0
Joduota valgomoji druska 0,8
Vanduo 56,8
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 5,0
Riebalai (g) 9,2
Angliavandeniai (g) 27,8
Energetinė vertė (kcal) 210,6
KRUOPAINIS
Kvietinės arba miežinės kruopos 24,0
Vanduo 50,5
Varškė 35,0
Kiaušiniai 4,0
Džiūvėsėliai 3,0
Grietinė 2,0
Aliejus 2,0
Joduota valgomoji druska 1,0
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 9,8
Riebalai (g) 5,2
Angliavandeniai (g) 21,3
Energetinė vertė (kcal) 168,0
RYŽIŲ MUŠTINĖLIAI
Ryžių kruopos 19,1
Pienas (košės virimui) 34,8
Virtos morkos 23,9 (28,8 nevirtų)
Kiaušiniai 4,3
Kvietiniai miltai 4,3
Aliejus 3,5
Joduota valgomoji druska 1,4
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 4,0
Riebalai 5,3
Angliavandeniai (g) 21,0
Energetinė vertė (kcal) 147,7
LIETINIAI SU VARŠKE
Pienas, 2,5 % riebumo 52,0
Kvietiniai miltai 20,8
Kiaušiniai 4,2
Cukrus 1,3
Aliejus 1,0
Joduota valgomoji druska 0,4
Įdaras
Varškė, 9 % riebumo 45,0
Cukrus 4,5
Kiaušiniai 1,8
Aliejus (kepimui) 7,5
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 13,0
Riebalai (g) 9,0
Angliavandeniai (g) 33,0
Energetinė vertė (kcal) 260,3
KAIMIŠKI BLYNAI
Varškė 57,0
Kefyras 23,3
Kvietiniai miltai 20,0
Kiaušiniai 13,3
Aliejus (kepimui) 10,0
Cukrus 2,0
Joduota valgomoji druska 0,7
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 10,8
Riebalai (g) 13,8
Angliavandeniai (g) 15,9
Energetinė vertė (kcal) 229,1
BULVINIAI BLYNAI
Tarkuotos bulvės 120,0
Kiaušiniai 5,0
Aliejus (kepimui) 10,0
Joduota valgomoji druska 1,0
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 3,0
Riebalai (g) 10,7
Angliavandeniai (g) 22,0
Energetinė vertė (kcal) 188,5
VIRTOS BULVĖS, PAKEPINTOS ALIEJUJE
Virtos bulvės 90,0 (95,4 nevirtų)
Aliejus 10,0
Joduota valgomoji druska 1,0
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 1,8
Riebalai (g) 10,1
Angliavandeniai (g) 15,7
Energetinė vertė (kcal) 159,4
BULVIŲ KOTLETAI
Virtos bulvės 107,5 (110,8 nevirtų)
Kiaušiniai 3,0
Kvietiniai miltai 6,0
Džiūvėsėliai 3,0
Aliejus (kepimui) 10,0
Prieskoniai 0,8
Joduota valgomoji druska 0,5
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 3,5
Riebalai (g) 10,7
Angliavandeniai (g) 25,5
Energetinė vertė (kcal) 209,8
ŠVILPIKAI
Virtų bulvių masė 105,9 (109,2 nevirtų)
Kvietiniai miltai 24,7
Kiaušiniai 4,7
Joduota valgomoji druska 1,0
Išeiga: 100,0
Baltymai (g) 4,9
Riebalai (g) 1,1
Angliavandeniai (g) 40,2
Energetinė vertė (kcal) 180,4
MAKARONAI SU DARŽOVĖMIS
Virti makaronai 83,0 (30,5 nevirtų)
Morkos 14,0
Svogūnai 8,0
Sviestas arba margarinas 5,0
Pomidorų tyrė 5,0
Prieskoniai 0,8
Joduota valgomoji druska 1,2
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 3,9
Riebalai (g) 4,3
Angliavandeniai (g) 26,8
Energetinė vertė (kcal) 161,6
GRIETINĖS PADAŽAS SU DARŽOVĖMIS
Grietinė, 30 % riebumo 60,0
Vanduo 30,0
Svogūnai 10,0
Morkos 7,3
Sviestas 7,0
Kvietiniai miltai 3,0
Joduota valgomoji druska 0,8
Išeiga 100,0
Baltymai (g) 2,3
Riebalai (g) 20,2
Angliavandeniai (g) 6,1
Energetinė vertė (kcal) 213,0“