LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2001 M. BIRŽELIO 29 D. ĮSAKYMO NR. 221 „DĖL PRIVALOMŲJŲ BRAŠKIŲ, ŽEMUOGIŲ, VYŠNIŲ IR TREŠNIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ“ PAKEITIMO
2003 m. rugsėjo 19 d. Nr. 3D-381
Vilnius
Vykdydamas teisės derinimo priemonių 2003 metų plano, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. kovo 5 d. nutarimu Nr. 292 (Žin., 2003, Nr. 25-1019), 3.7.2.5-T33 priemonę,
pakeičiu Privalomuosius braškių ir žemuogių uogų kokybės reikalavimus, patvirtintus Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. 221 „Dėl privalomųjų braškių, žemuogių, vyšnių ir trešnių kokybės reikalavimų“ (Žin., 2001, Nr. 58-2109) ir
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2001 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. 221
(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2003 m. rugsėjo 19 d. įsakymo
Nr. 3D- 381 redakcija)
PRIVALOMIEJI BRAŠKIŲ IR ŽEMUOGIŲ UOGŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Privalomieji braškių ir žemuogių uogų (toliau – braškės ir žemuogės) kokybės reikalavimai parengti remiantis:
Europos Komisijos 2002 m. gegužės 21 d. reglamentu (EB) Nr. 843/2002, nustatančiu braškių kokybės standartus ir pakeičiančiu Europos Komisijos reglamentą (EEB) Nr. 899/87;
Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu (EB) Nr. 2200/96 dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštoms realizuoti kultūrinių veislių braškėms ir žemuogėms, kilusioms iš Fragaria L. rūšies, klasifikuojamoms Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0810.10.00, išskyrus atvejus, nurodytus šių reikalavimų 2 punkte.
2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:
2.1. perdirbti skirtoms braškėms ir žemuogėms, jei jų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbti“;
2.2. Lietuvoje užaugintoms braškėms ir žemuogėms:
2.2.2. kurios iš sandėliavimo patalpų ar įmonių siunčiamos arba parduodamos rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;
2.2.3. kurias fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;
2.2.4. kurias fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą;
II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI
3. Paruoštos realizuoti braškės ir žemuogės, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir V skyriuje nurodytų leistinų nukrypimų, turi būti sveikos, nesužalotos, šviežios, nepažeistos puvinio bei kitų ligų, beveik be kenkėjų bei jų nepažeistos, be priemaišų, švarios, bet neplautos, be jokių nenatūralios drėgmės pėdsakų, be pašalinio kvapo ir skonio, su žalia nesuvytusia taurele (išskyrus žemuoges), gali būti ir su trumpu žaliu nesuvytusiu vaiskočiu.
III. KLASIFIKAVIMAS
5. Braškės ir žemuogės skirstomos į tris klases:
5.1. ekstra klasė: aukščiausios kokybės uogos, veislei būdingo blizgesio bei kitų savybių ir nežemėtos. Uogos turi būti be defektų, išskyrus labai nežymius paviršinius defektus, jeigu jie neturi neigiamos įtakos uogų išvaizdai, kokybei, išsilaikymui bei bendram pakuotės turiniui.
5.2. pirma klasė: geros kokybės uogos, veislei būdingos spalvos bei formos. Leistini šie nedideli defektai, jeigu jie neturi neigiamos įtakos uogų kokybei, išvaizdai, išsilaikymui bei bendram pakuotės turiniui:
5.3. antra klasė: uogos, kurios neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Leidžiami šie defektai, jeigu jie neturi neigiamos įtakos uogų kokybei, išsilaikymui bei bendrai jų išvaizdai:
IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI
V. LEISTINI NUKRYPIMAI
8. Visų klasių braškių bei žemuogių pakuotėje ar bendrojoje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis uogų, neatitinkančių nustatytų kokybės bei dydžio reikalavimų.
9. Leistini kokybės nukrypimai:
9.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5 proc. iš viso kiekio (masės arba vienetų skaičiaus) uogų, neatitinkančių šios klasės, bet atitinkančių pirmos klasės reikalavimus, tačiau neviršijančių pirmai klasei leistinų nukrypimų. Ne daugiau kaip 2 proc. iš minėtų 5 proc. uogų gali būti įgedusios;
9.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. iš viso kiekio (masės arba vienetų skaičiaus) uogų, neatitinkančių šios klasės, bet atitinkančių antros klasės reikalavimus, tačiau neviršijančių antrai klasei leistinų nukrypimų. Ne daugiau kaip 2 proc. iš minėtų 10 proc. uogų gali būti įgedusios;
9.3. antros klasės pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. iš viso kiekio (masės arba vienetų skaičiaus) uogų, neatitinkančių šios klasės bei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti pradėjusių pūti, labai suspaustų ar dėl kitų priežasčių netinkamų vartoti braškių ar žemuogių. Ne daugiau kaip 2 proc. iš minėtų 10 proc. uogų gali būti įgedusios.
VI. PAKAVIMO REIKALAVIMAI
11. Kiekvienoje pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje turi būti tos pačios kilmės, veislės bei kokybės klasės braškės ir žemuogės.
12. Ekstra klasės braškės turi būti vienodos formos, spalvos, dydžio bei sunokimo. Pirmos klasės uogoms leistinas mažesnis dydžio vienodumas. Žemuogėms vienodumo reikalavimas netaikomas.
15. Pakuotė ir bendroji pakuotė turi būti švarios, o pakuočių viduje naudojamos medžiagos uogoms apsaugoti turi būti naujos, švarios, atitinkančios higienos normos HN 16 reikalavimus.
16. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami popierius, dažai arba klijai atitinka higienos normos reikalavimus.
VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI
19. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos braškių ir žemuogių pakuotės arba bendrosios pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:
19.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ arba „siuntėjas“ arba atitinkama šios nuorodos santrumpa;
20. Jei pakuotė daugkartinio naudojimo, šių reikalavimų 19 punkte nurodyta informacija turi būti pateikta kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje pakuotės viduje.