LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL PRIVALOMŲJŲ ARBŪZŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ
2001 m. lapkričio 5 d. Nr. 375
Vilnius
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio
ministro 2001 m. lapkričio 5 d. įsakymu Nr. 375
PRIVALOMIEJI ArBŪZŲ kokybės REIKALAVIMAI
Privalomieji arbūzų kokybės reikalavimai parengti remiantis:
Europos Komisijos 1997 m. birželio 16 d. reglamentu 1093/97 EC, nustatančiu melionų ir arbūzų kokybės reikalavimus, pakeistu Europos Komisijos 2000 m. balandžio 27 d. reglamentu 850/2000;
Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.
I. bendrosIOS nuostatos
1. Šie Privalomieji kokybės reikalavimai taikomi į rinką tiekiamiems kultūrinių veislių arbūzams, išaugintiems iš Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai veislių, klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0807 11 00.
II. minimalūs KOKYBĖS Reikalavimai
3. Visi arbūzai, be kiekvienai klasei nustatytų kokybės reikalavimų ir V skyriuje pateiktų leistinų nukrypimų, turi būti sveiki, be puvinio, nepažeisti mechaniškai, švarūs, be priemaišų, be kenkėjų ir jų nepažeisti, tvirti bei pakankamai sunokę (minkštimo spalva ir skonis atitinka pakankamą sunokimo laipsnį), nesuskilę, sausi, be pašalinio kvapo ir skonio.
III. Klasifikacija
5. Pagal kokybę arbūzai klasifikuojami:
5.1. pirma klasė: geros kokybės arbūzai, atitinkantys veislės savybes, gerai susiformavę, neįtrūkę ir nesumušti (smulkūs paviršiniai įtrūkimai nelaikomi defektais). Blyškioje arbūzo dalyje, kuri augimo metu lietėsi su žeme, galimi nedideli spalvos defektai. Vaiskočiai neturi būti ilgesni kaip 5 cm;
5.2. antra klasė: arbūzai, kurie neatitinka pirmai klasei keliamų reikalavimų, tačiau atitinka 3 ir 4 punktuose nurodytus minimalius kokybės reikalavimus. Leistini šie defektai, jeigu jie nekenkia arbūzų kokybei, išsilaikymui bei pakuotės turiniui:
IV. DYDŽIo reikalavimai
7. Jeigu arbūzai pateikiami įpakuoti, masių skirtumas tarp lengviausio ir sunkiausio arbūzo pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje neturi viršyti:
V. LEISTINI NUKRYPIMAI
9. Kiekvienoje pakuotėje, bendrojoje pakuotėje arba teikiant į rinką neįpakuotus arbūzus kiekvienoje siuntoje gali būti tam tikras kiekis arbūzų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.
10. Leistini kokybės nukrypimai:
10.1. tarp pirmos klasės arbūzų gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų arbūzų (skaičiaus ar masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija antrai klasei leistinų nukrypimų;
11. Leistini dydžio nukrypimai: abiejų klasių pakuotėje, bendrojoje pakuotėje ir teikiant į rinką neįpakuotus arbūzus siuntoje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų arbūzų (skaičiaus ar masės), kurie neatitinka nustatytų dydžio reikalavimų, bet ne daugiau kaip 1 kg lengvesni ar sunkesni, nei nurodyta ant pakuotės, tačiau ne lengvesni nei 1 kg.
VI. PAKAVIMO reikalavimai
12. Kiekvienos pakuotės arba bendros pakuotės, arba teikiant į rinką neįpakuotus arbūzus kiekvienos siuntos turinys turi būti vienodas. Pakuotėje (siuntoje) turi būti tik tos pačios kilmės, veislės bei kokybės arbūzai.
13. Matomoji kiekvienos pakuotės arba teikiant į rinką neįpakuotus arbūzus siuntos dalis turi atitikti visą jos turinį.
16. Pakuotės viduje naudojamos pakavimo medžiagos turi būti naujos, švarios bei neturinčios neigiamos įtakos arbūzų kokybei.
17. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tik tokiu atveju, jei jų spausdinimui ar klijavimui naudojami popierius, dažai ir klijai atitinka higienos normų reikalavimus.
19. Pakrauti į transporto priemonę neįpakuoti arbūzai turi būti specialiomis apsauginėmis medžiagomis atskirti nuo transporto priemonės šonų ir grindų. Šios medžiagos turi būti naujos, švarios ir nesuteikiančios arbūzams pašalinio kvapo bei skonio.
VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI
22. Ženklinama pagal Lietuvos Respublikoje galiojančias prekių ženklinimo taisykles, be to, ant kiekvienos arbūzų pakuotės arba bendrosios pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:
22.1. pakuotojo ir/ar siuntėjo: pavadinimas, adresas ar oficialiai suteiktas ar pripažintas identifikacinis kodas su nuoroda „pakuotojas“ ir/ar „siuntėjas“ (arba atitinkama nuorodos santrumpa);
23. Kai arbūzai pakraunami į transporto priemonę neįpakuoti, 22 punkte nurodyta informacija turi būti pateikiama važtaraštyje ir transporto priemonės kėbule matomoje vietoje esančioje kortelėje. Teikiant į rinką neįpakuotus arbūzus, nebūtina nurodyti jų dydžio, neto masės arba vienetų skaičiaus.
24. Mažmeninės prekybos įmonės korteles su 22 punkte nurodyta informacija pateikia pirkėjams matomoje vietoje šalia arbūzų.
SUDERINTA |
SUDERINTA |
Valstybinės maisto ir veterinarijos |
Valstybinės augalų apsaugos |
tarnybos direktorius |
tarnybos viršininkas |
Kazimieras Lukauskas |
Edmundas Morkevičius |
2001 m. spalio 26 d. |
2001 m. spalio 26 d. |
______________