LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL PRIVALOMŲJŲ MARGARINO IR JO PRODUKTŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ
2000 m. kovo 1 d. Nr. 66
Vilnius
Siekdamas suderinti Lietuvos teisės bazę su Europos Sąjungoje taikoma teisės baze ir vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimą Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279),
2. Nustatau, kad Privalomieji margarino ir jo produktų kokybės reikalavimai įsigalioja nuo 2001 m. sausio 1 d.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2000 03 01 įsakymu Nr. 66
PRIVALOMIEJI MARGARINO IR JO PRODUKTŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Šis dokumentas nustato privalomuosius Lietuvos rinkoje parduodamo vietinės gamybos ir importuoto margarino ir jo produktų kokybės reikalavimus.
Šie reikalavimai parengti remiantis tokiais dokumentais:
Europos Tarybos reglamentu (EC) Nr. 2991/94, priimtu 1994 m. gruodžio 5 d., nustatančiu tepamų riebalų standartus;
Europos Tarybos reglamentu (EC) Nr. 577/97, priimtu 1997 m. balandžio 1 d., dėl Tarybos reglamento (EC) Nr. 2991/94, nustatančio tepamų riebalų standartus, ir Tarybos reglamento (EEC) Nr. 1898 dėl pieno ir pieno produktų pavadinimų apsaugos rinkoje taikymo taisyklių;
Europos Tarybos reglamentu (EC) Nr. 1278/97, priimtu 1997 m. liepos 2 d., papildančiu Tarybos reglamentą (EC) Nr. 577/97, nustatantį kai kurias Tarybos reglamentų (EC) Nr. 2991/94 ir (EEC) Nr. 1898/87 taikymo taisykles;
Europos Tarybos reglamentu (EC) Nr. 2181/98, priimtu 1997 m. lapkričio 3 d., papildančiu Tarybos reglamentą (EC) Nr. 577/97, nustatantį kai kurias Tarybos reglamentų (EC) Nr. 2991/94 ir (EEC) Nr. 1898/87 taikymo taisykles;
Europos Tarybos reglamentu (EC) Nr. 2521/98, priimtu 1998 m. lapkričio 24 d., papildančiu Tarybos reglamentą (EC) Nr. 577/97, nustatantį kai kurias Tarybos reglamentų (EC) Nr. 2991/94 ir (EEC) Nr. 1898/87 taikymo taisykles;
Maisto kodeksu, 7 t. CODEX STAN 32-1981 „Margarinas“. Pasaulinė sveikatos organizacija;
Maisto kodeksu, 7 t. CODEX STAN 135-1981 „Minarinas“. Pasaulinė sveikatos organizacija;
Lietuvos higienos norma HN 15:1998 „Maisto higiena. Bendrieji reikalavimai“;
Lietuvos higienos norma HN 16:1998 „Medžiagos ir gaminiai, kontaktuojantys su maisto produktais. Bendrieji reikalavimai“;
Lietuvos higienos norma HN 26:1998 „Maisto žaliavos ir produktai. Didžiausias leidžiamas mikrobinio užterštumo lygis“;
Lietuvos higienos norma HN 53:1998 „Leidžiami vartoti maisto priedai“;
Lietuvos higienos norma HN 54:1998 „Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai“;
Lietuvos higienos norma HN 24:1998 „Geriamasis vanduo. Kokybės reikalavimai ir programinė priežiūra“;
Kombinuotąja prekių nomenklatūra, 1999.
Šiame dokumente nenurodyti reikalavimai, jau reglamentuoti higienos normomis, ženklinimo taisyklėmis ar kitais Lietuvos teisės aktais.
I. TAIKYMO SRITIS
2. Margarinas ir jo produktai gali būti parduodami arba pateikiami vartotojui tik tada, kai jų pavadinimai, sudėtis ir kokybės rodikliai atitinka šiuos reikalavimus.
II. MARGARINO IR JO PRODUKTŲ SĄVOKOS
1 lentelė
Riebalų grupės apibūdinimas |
Produkto pavadinimas ir kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą |
Produkto sudėtis |
Margarinas ir jo produktai – iš kietų ar skystų augalinių arba gyvūnų riebalų pagaminti tepamųjų riebalų grupės produktai, kurių sudėtyje ne daugiau kaip 3 % pieno riebalų. Šiuose produktuose vanduo disperguotas riebaluose, o tekstūra kietoka, bet tepli. |
1. Margarinas
2. 3/4 riebumo margarinas arba mažesnio riebumo margarinas, arba 60 % riebumo margarinas. 3. 1/2 riebumo margarinas arba pusriebis margarinas, arba minarinas, arba halvarinas 4. X % riebumo margarino produktas |
Ne mažiau kaip 80 %, bet ne daugiau kaip 90 % augalinių ar gyvūnų riebalų Ne mažiau kaip 60 %, bet ne daugiau kaip 62 % augalinių ar gyvūnų riebalų Ne mažiau kaip 39 %, bet ne daugiau kaip 41 % augalinių ar gyvūnų riebalų Daugiau kaip 10 %, bet mažiau kaip 39 %; daugiau kaip 41 %, bet mažiau kaip 60 %; daugiau kaip 62 %, bet mažiau kaip 80 % augalinių ar gyvūnų riebalų |
III. SUDĖTIES IR KOKYBĖS REIKALAVIMAI
4. Margarinas ir jo produktai gaminami iš šių žaliavų:
4.1. maistinės kokybės riebalų, gautų iš augalų, sausumos ar vandens gyvūnų. Gyvūninės kilmės riebalai turi būti gauti iš sveikų gyvūnų, aliejaus kokybė atitikti žemės ūkio ministro 1999 04 15 įsakymu Nr. 155 patvirtintus Privalomuosius maistinio augalinio aliejaus kokybės reikalavimus. Riebaluose kitų lipidų (fosfolipidų, nesimuilinančių medžiagų, laisvų riebalų rūgščių) kiekis turi būti nedidelis, neviršijantis natūralaus;
5. Margarine ir jo produktuose gali būti: vitaminų, valgomosios druskos, cukraus arba saldiklių, maistinių baltymų, dažiklių, aromato ir skonio stipriklių, emulsiklių, konservantų, antioksidantų, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų.
6. Margarine ir jo produktuose riebalai turi sudaryti daugiau kaip du trečdalius sausųjų medžiagų kiekio be valgomosios druskos.
IV. MARGARINO IR JO PRODUKTŲ KOKYBĖS RODIKLIAI
2 lentelė
Kokybės rodikliai |
Margarinas* |
Margarino produktų pavadinimai |
Tyrimo metodai |
||
3/4 riebumo margarinas, arba mažesnio riebumo margarinas, arba 60 % riebumo margarinas |
1/2 riebumo margarinas arba pusriebis margarinas, arba minarinas, arba halvarinas |
X % riebumo margarino produktas |
|||
Riebalai % (iš jų pieno riebalų ne daugiau kaip 3 %) |
Ne mažiau kaip 80, ne daugiau kaip 90 |
Ne mažiau kaip 60, bet ne daugiau kaip 62 |
Ne mažiau kaip 39, bet ne daugiau kaip 41 |
Daugiau kaip 10, bet mažiau kaip 39; daugiau kaip 41, bet mažiau kaip 60; daugiau kaip 62, bet mažiau kaip 80 |
LST ISO 3727 |
Drėgmė ir lakiosios medžiagos % |
Ne daugiau kaip 16 |
Ne mažiau kaip 33 |
Ne mažiau kaip 50 |
- |
LST ISO 3727 |
Druska, ne daugiau kaip % |
1,5 |
2,0 |
2,5 |
2,5 |
** |
Rūgštumas, ne daugiau kaip Ketstorferio laipsnių |
2,5 |
4 |
5 |
4 |
** |
Riebalų, išskirtų iš margarino, lydymosi temperatūra oC |
|
|
26–34 |
|
** |
Peroksidų skaičius riebalinėje fazėje, ne daugiau kaip mekv/kg |
|
4 |
|
|
** |
Eruko rūgšties kiekis bendrame riebalų rūgščių kiekyje, ne daugiau kaip % |
|
2 |
|
|
** |
Riebalų rūgščių trans – izomerų, ne daugiau kaip bendrame riebalų rūgščių kiekyje %* |
10 |
5 |
5 |
10 |
** |
V. MAISTO PRIEDAI
VI. HIGIENOS REIKALAVIMAI
10. Margarino ir jo produktų mikrobinis užterštumas neturi viršyti didžiausių leistinų mikrobinio užteršimo lygių, nurodytų HN 26.
12. Cheminių teršalų koncentracijos ir užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai turi neviršyti nurodytųjų HN 54.
VII. ŽENKLINIMAS
14. Margarinas ir jo produktai ženklinami Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka.
16. Privalomos nuorodos:
16.1. etiketėje ir lydinčiuose dokumentuose – valgomosios druskos kiekis procentais, minimalus riebalų kiekis procentais be dešimtųjų dalių;
VIII. BANDINIŲ PAĖMIMO IR ANALIZĖS METODAI
18. Margarino ir jo produktų kokybės ir nekenksmingumo rodikliai nustatomi higienos normose, Lietuvos Respublikos standartuose, žemės ūkio ministro patvirtintuose privalomuosiuose kokybės reikalavimuose ar reglamentuose nurodytais metodais.
19. Margarinas ir jo produktai nuo šių privalomųjų reikalavimų paskelbimo dienos tiriami ir atitinkami kokybės rodikliai nustatomi vadovaujantis tokiais Lietuvos standartais:
LST ISO 5555:1997 „Gyvuliniai ir augaliniai riebalai ir aliejus. Bandinių ėmimas“;
LST ISO 661:1997 „Gyvuliniai ir augaliniai riebalai ir aliejus. Bandinio paruošimas“;
LST ISO 660:1995 „Gyvuliniai riebalai ir aliejai. Rūgšties skaičiaus ir rūgštingumo nustatymas“;
LST ISO 6564:1998 „Juslinė analizė. Metodika. Skoninių savybių nustatymo metodai“;
LST ISO 6658:1997 „Juslinė analizė. Metodika. Bendrieji nurodymai“;
LST ISO 11036:1998 „Juslinė analizė. Metodika. Tekstūra“;
LST ISO 3727:1997 „Sviestas. Drėgmės, sausosios neriebalinės medžiagos ir riebalų kiekio nustatymas tame pačiame bandinyje“;
LST IDF 137:1996 „Sviestas. Drėgmės kiekio nustatymas. Įprastinis metodas“.
20. Margarino ar jo produktų sudėtinio bandinio riebumas gali skirtis nuo nurodytojo ne daugiau kaip + 1 %, jų vienkartinio bandinio riebumas gali skirtis nuo nurodytojo + 2 %.
21. Margarino ar jo produktų riebumas laikomas atitinkančiu 2 ir 3 skyrių nuostatas, jeigu penkių atsitiktinių momentinių bandinių riebumo nustatymo rezultatų aritmetinis vidurkis skiriasi nuo nurodytojo ne daugiau kaip 1 %, o skirtumas tarp didžiausios ir mažiausios riebumo reikšmių ne didesnis kaip 4 % ir jeigu tik vieno momentinio bandinio riebumas nuo nurodytojo skiriasi daugiau kaip 2 %.
22. Tie margarino ir jo produktų kokybės rodikliai, kurių nustatymui nėra Lietuvos Respublikos standartų, laikinai, iki bus priimti standartai ar patvirtinti reglamentai, gali būti nustatomi šių produktų techninėje dokumentacijoje nurodytais metodais.
SUDERINTA SUDERINTA
Valstybinės kokybės inspekcijos viršininkas Respublikinio mitybos centro direktorė
B. Pauža K. Kadziauskienė
2000 02 25 2000 02 14
______________