LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO

 

Į S A K Y M A S

DĖL PRIVALOMŲJŲ MARGARINO IR JO PRODUKTŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ

 

2000 m. kovo 1 d. Nr. 66

Vilnius

Siekdamas suderinti Lietuvos teisės bazę su Europos Sąjungoje taikoma teisės baze ir vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimą Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279),

1. Tvirtinu Privalomuosius margarino ir jo produktų kokybės reikalavimus (pridedama).

2. Nustatau, kad Privalomieji margarino ir jo produktų kokybės reikalavimai įsigalioja nuo 2001 m. sausio 1 d.

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                       EDVARDAS MAKELIS

______________


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2000 03 01 įsakymu Nr. 66

 

PRIVALOMIEJI MARGARINO IR JO PRODUKTŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

Šis dokumentas nustato privalomuosius Lietuvos rinkoje parduodamo vietinės gamybos ir importuoto margarino ir jo produktų kokybės reikalavimus.

Šie reikalavimai parengti remiantis tokiais dokumentais:

Europos Tarybos reglamentu (EC) Nr. 2991/94, priimtu 1994 m. gruodžio 5 d., nustatančiu tepamų riebalų standartus;

Europos Tarybos reglamentu (EC) Nr. 577/97, priimtu 1997 m. balandžio 1 d., dėl Tarybos reglamento (EC) Nr. 2991/94, nustatančio tepamų riebalų standartus, ir Tarybos reglamento (EEC) Nr. 1898 dėl pieno ir pieno produktų pavadinimų apsaugos rinkoje taikymo taisyklių;

Europos Tarybos reglamentu (EC) Nr. 1278/97, priimtu 1997 m. liepos 2 d., papildančiu Tarybos reglamentą (EC) Nr. 577/97, nustatantį kai kurias Tarybos reglamentų (EC) Nr. 2991/94 ir (EEC) Nr. 1898/87 taikymo taisykles;

Europos Tarybos reglamentu (EC) Nr. 2181/98, priimtu 1997 m. lapkričio 3 d., papildančiu Tarybos reglamentą (EC) Nr. 577/97, nustatantį kai kurias Tarybos reglamentų (EC) Nr. 2991/94 ir (EEC) Nr. 1898/87 taikymo taisykles;

Europos Tarybos reglamentu (EC) Nr. 2521/98, priimtu 1998 m. lapkričio 24 d., papildančiu Tarybos reglamentą (EC) Nr. 577/97, nustatantį kai kurias Tarybos reglamentų (EC) Nr. 2991/94 ir (EEC) Nr. 1898/87 taikymo taisykles;

Maisto kodeksu, 7 t. CODEX STAN 32-1981 „Margarinas“. Pasaulinė sveikatos organizacija;

Maisto kodeksu, 7 t. CODEX STAN 135-1981 „Minarinas“. Pasaulinė sveikatos organizacija;

Lietuvos higienos norma HN 15:1998 „Maisto higiena. Bendrieji reikalavimai“;

Lietuvos higienos norma HN 16:1998 „Medžiagos ir gaminiai, kontaktuojantys su maisto produktais. Bendrieji reikalavimai“;

Lietuvos higienos norma HN 26:1998 „Maisto žaliavos ir produktai. Didžiausias leidžiamas mikrobinio užterštumo lygis“;

Lietuvos higienos norma HN 53:1998 „Leidžiami vartoti maisto priedai“;

Lietuvos higienos norma HN 54:1998 „Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai“;

Lietuvos higienos norma HN 24:1998 „Geriamasis vanduo. Kokybės reikalavimai ir programinė priežiūra“;

Kombinuotąja prekių nomenklatūra, 1999.

Šiame dokumente nenurodyti reikalavimai, jau reglamentuoti higienos normomis, ženklinimo taisyklėmis ar kitais Lietuvos teisės aktais.

 

I. TAIKYMO SRITIS

 

1. Šie reikalavimai taikomi margarinui ir jo produktams, kurie atitinka II skyriaus sąvokas.

2. Margarinas ir jo produktai gali būti parduodami arba pateikiami vartotojui tik tada, kai jų pavadinimai, sudėtis ir kokybės rodikliai atitinka šiuos reikalavimus.

3. Šie reikalavimai gali būti netaikomi margarinui ir jo produktams, skirtiems eksportuoti iš Lietuvos.

 

II. MARGARINO IR JO PRODUKTŲ SĄVOKOS

 

1 lentelė

Riebalų grupės apibūdinimas

Produkto pavadinimas ir kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą

Produkto sudėtis

Margarinas ir jo produktai – iš kietų ar skystų augalinių arba gyvūnų riebalų pagaminti tepamųjų riebalų grupės produktai, kurių sudėtyje ne daugiau kaip 3 % pieno riebalų. Šiuose produktuose vanduo disperguotas riebaluose, o tekstūra kietoka, bet tepli.

1. Margarinas

 

 

2. 3/4 riebumo margarinas arba mažesnio riebumo margarinas, arba 60 % riebumo margarinas.

3. 1/2 riebumo margarinas arba pusriebis margarinas, arba minarinas, arba halvarinas

4. X % riebumo margarino produktas

Ne mažiau kaip 80 %, bet ne daugiau kaip 90 % augalinių ar gyvūnų riebalų

Ne mažiau kaip 60 %, bet ne daugiau kaip 62 %

augalinių ar gyvūnų riebalų

Ne mažiau kaip 39 %, bet ne daugiau kaip 41 % augalinių ar gyvūnų riebalų

Daugiau kaip 10 %, bet mažiau kaip 39 %; daugiau kaip 41 %, bet mažiau kaip 60 %; daugiau kaip 62 %, bet mažiau kaip 80 % augalinių ar gyvūnų riebalų

 

III. SUDĖTIES IR KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

4. Margarinas ir jo produktai gaminami iš šių žaliavų:

4.1. maistinės kokybės riebalų, gautų iš augalų, sausumos ar vandens gyvūnų. Gyvūninės kilmės riebalai turi būti gauti iš sveikų gyvūnų, aliejaus kokybė atitikti žemės ūkio ministro 1999 04 15 įsakymu Nr. 155 patvirtintus Privalomuosius maistinio augalinio aliejaus kokybės reikalavimus. Riebaluose kitų lipidų (fosfolipidų, nesimuilinančių medžiagų, laisvų riebalų rūgščių) kiekis turi būti nedidelis, neviršijantis natūralaus;

4.2. vandens ir (arba) pieno arba pieno produktų.

5. Margarine ir jo produktuose gali būti: vitaminų, valgomosios druskos, cukraus arba saldiklių, maistinių baltymų, dažiklių, aromato ir skonio stipriklių, emulsiklių, konservantų, antioksidantų, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų.

6. Margarine ir jo produktuose riebalai turi sudaryti daugiau kaip du trečdalius sausųjų medžiagų kiekio be valgomosios druskos.

7. Margarinas ir jo produktai 20 oC temperatūroje yra teplios konsistencijos riebalų emulsija, kurioje vanduo yra iš dalies disperguotas riebaluose.

 

IV. MARGARINO IR JO PRODUKTŲ KOKYBĖS RODIKLIAI

 

2 lentelė

Kokybės rodikliai

Margarinas*

Margarino produktų pavadinimai

Tyrimo metodai

3/4 riebumo margarinas, arba mažesnio riebumo margarinas, arba 60 % riebumo margarinas

1/2 riebumo margarinas arba pusriebis margarinas, arba minarinas, arba halvarinas

X % riebumo margarino produktas

Riebalai % (iš jų pieno riebalų ne daugiau kaip 3 %)

Ne mažiau kaip 80, ne daugiau kaip 90

Ne mažiau kaip 60, bet ne daugiau kaip 62

Ne mažiau kaip 39, bet ne daugiau kaip 41

Daugiau kaip 10, bet mažiau kaip 39; daugiau kaip 41, bet mažiau kaip 60; daugiau kaip 62, bet mažiau kaip 80

LST ISO 3727

Drėgmė ir lakiosios

medžiagos %

Ne daugiau

kaip 16

Ne mažiau kaip 33

Ne mažiau kaip 50

-

LST ISO 3727

Druska, ne daugiau kaip %

1,5

2,0

2,5

2,5

**

Rūgštumas, ne daugiau kaip Ketstorferio laipsnių

2,5

4

5

4

**

Riebalų, išskirtų iš margarino, lydymosi temperatūra oC

 

 

26–34

 

**

Peroksidų skaičius riebalinėje fazėje, ne daugiau kaip mekv/kg

 

4

 

 

**

Eruko rūgšties kiekis bendrame riebalų rūgščių kiekyje, ne daugiau kaip %

 

2

 

 

**

Riebalų rūgščių trans – izomerų, ne daugiau kaip bendrame riebalų rūgščių kiekyje %*

10

5

5

10

**

 

*Riebalų rūgščių transizomerų kiekis ribojamas nuo 2004 01 01.

** Iki bus priimti atitinkami reglamentai ar standartai, šie rodikliai nustatomi pagal techninėje dokumentacijoje nurodytas metodikas.

 

V. MAISTO PRIEDAI

 

8. Margarino ir jo produktų gamyboje galima naudoti tik HN 53 nurodytus maisto priedus, neviršijant jų ribų.

 

VI. HIGIENOS REIKALAVIMAI

 

9. Margarino ir jo produktų gamyba, laikymas ir gabenimas turi atitikti HN 15.

10. Margarino ir jo produktų mikrobinis užterštumas neturi viršyti didžiausių leistinų mikrobinio užteršimo lygių, nurodytų HN 26.

11. Margarino ir jo produktų pakuotės medžiagos turi atitikti HN 16 reikalavimus.

12. Cheminių teršalų koncentracijos ir užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai turi neviršyti nurodytųjų HN 54.

13. Margarino ir jo produktų gamybai naudojamų gyvūninės kilmės žaliavų higienos ir veterinarijos rodikliai turi atitikti Lietuvos Respublikos higienos ir veterinarijos normų reikalavimus.

 

VII. ŽENKLINIMAS

 

14. Margarinas ir jo produktai ženklinami Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka.

15. Produkto pavadinimas turi atitikti II skyriaus sąvokas.

16. Privalomos nuorodos:

16.1. etiketėje ir lydinčiuose dokumentuose – valgomosios druskos kiekis procentais, minimalus riebalų kiekis procentais be dešimtųjų dalių;

16.3. etiketėje ir lydinčiuose dokumentuose – sočių, mononesočių, polinesočių riebalų rūgščių kiekis procentais visos produkto masės, o nuo 2004 01 01 – riebalų rūgščių transizomerų kiekis.

17. Produkto pavadinime galimos nuorodos:

17.1. „augalinis“ arba „pagamintas iš augalinio aliejaus“, jei jo sudėtyje yra ne daugiau kaip 2 % gyvūnų riebalų;

17.2. kilmė, gamybos vieta, riebalų rūšis, gamybos būdas, jeigu tai neprieštarauja galiojantiems reikalavimams ir normoms.

 

VIII. BANDINIŲ PAĖMIMO IR ANALIZĖS METODAI

 

18. Margarino ir jo produktų kokybės ir nekenksmingumo rodikliai nustatomi higienos normose, Lietuvos Respublikos standartuose, žemės ūkio ministro patvirtintuose privalomuosiuose kokybės reikalavimuose ar reglamentuose nurodytais metodais.

19. Margarinas ir jo produktai nuo šių privalomųjų reikalavimų paskelbimo dienos tiriami ir atitinkami kokybės rodikliai nustatomi vadovaujantis tokiais Lietuvos standartais:

LST ISO 5555:1997 „Gyvuliniai ir augaliniai riebalai ir aliejus. Bandinių ėmimas“;

LST ISO 661:1997 „Gyvuliniai ir augaliniai riebalai ir aliejus. Bandinio paruošimas“;

LST ISO 660:1995 „Gyvuliniai riebalai ir aliejai. Rūgšties skaičiaus ir rūgštingumo nustatymas“;

LST ISO 6564:1998 „Juslinė analizė. Metodika. Skoninių savybių nustatymo metodai“;

LST ISO 6658:1997 „Juslinė analizė. Metodika. Bendrieji nurodymai“;

LST ISO 11036:1998 „Juslinė analizė. Metodika. Tekstūra“;

LST ISO 3727:1997 „Sviestas. Drėgmės, sausosios neriebalinės medžiagos ir riebalų kiekio nustatymas tame pačiame bandinyje“;

LST IDF 137:1996 „Sviestas. Drėgmės kiekio nustatymas. Įprastinis metodas“.

20. Margarino ar jo produktų sudėtinio bandinio riebumas gali skirtis nuo nurodytojo ne daugiau kaip + 1 %, jų vienkartinio bandinio riebumas gali skirtis nuo nurodytojo + 2 %.

21. Margarino ar jo produktų riebumas laikomas atitinkančiu 2 ir 3 skyrių nuostatas, jeigu penkių atsitiktinių momentinių bandinių riebumo nustatymo rezultatų aritmetinis vidurkis skiriasi nuo nurodytojo ne daugiau kaip 1 %, o skirtumas tarp didžiausios ir mažiausios riebumo reikšmių ne didesnis kaip 4 % ir jeigu tik vieno momentinio bandinio riebumas nuo nurodytojo skiriasi daugiau kaip 2 %.

22. Tie margarino ir jo produktų kokybės rodikliai, kurių nustatymui nėra Lietuvos Respublikos standartų, laikinai, iki bus priimti standartai ar patvirtinti reglamentai, gali būti nustatomi šių produktų techninėje dokumentacijoje nurodytais metodais.

 

SUDERINTA                                                           SUDERINTA

Valstybinės kokybės inspekcijos viršininkas             Respublikinio mitybos centro direktorė

B. Pauža                                                                    K. Kadziauskienė

2000 02 25                                                                2000 02 14

______________