LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ SURINKIMO, VEŽIMO IR NAUDOJIMO GYVŪNŲ ŠĖRIMUI

 

2006 m. rugpjūčio 4 d. Nr. B1-459

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-898) 6 straipsnio 2 punktu bei Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Lietuvos Respublikos pašarų įstatymu (Žin., 2000, Nr. 34-952) ir Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. birželio 4 d. įsakymu Nr. 3D-225 patvirtintu Produktų, skirtų gyvūnų mitybai, privalomųjų saugos reikalavimų techniniu reglamentu (Žin., 2003, Nr. 56-2501) ir siekdamas, kad negyvūniniai maisto produktai būtų tinkamai naudojami gyvūnų šėrimui:

1. Tvirtinu pridedamus Negyvūninių maisto produktų surinkimo, vežimo ir naudojimo gyvūnų šėrimui reikalavimus.

2. Pavedu įsakymo vykdymą kontroliuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto, Gyvūnų sveikatingumo ir Vidaus audito skyriams.

 

 

 

PIRMASIS DIREKTORIUS PAVADUOTOJAS

L. E. DIREKTORIAUS PAREIGAS                                                                 DARIUS REMEIKA


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus

2006 m. rugpjūčio 4 d. įsakymu Nr. B1-459

 

NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ SURINKIMO, VEŽIMO IR NAUDOJIMO GYVŪNŲ ŠĖRIMUI REIKALAVIMAI

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Negyvūninių maisto produktų surinkimo, vežimo ir naudojimo gyvūnų šėrimui reikalavimų (toliau – Reikalavimai) tikslas – nustatyti dėl komercinių priežasčių netinkamų maistui, bet tinkančių gyvūnų šėrimui, negyvūninių maisto produktų surinkimo negyvūninio maisto tvarkymo subjektuose, vežimo ir jų naudojimo gyvūnams šerti tvarką.

2. Reikalavimai privalomi negyvūninio maisto tvarkymo subjektams (išskyrus viešojo maitinimo subjektus), kurie dėl komercinių priežasčių surinktus netinkamus maistui negyvūninius maisto produktus, nurodytus 1 priede, atiduoda ūkio subjektams gyvūnų šėrimui, ir ūkio subjektams, iš negyvūninio maisto tvarkymo subjektų gautais negyvūniniais produktais šeriantiems gyvūnus.

3. Vartojamos sąvokos:

Negyvūniniai maisto produktai – negyvūniniai maisto produktai, surinkti negyvūninio maisto tvarkymo subjektuose, išskyrus viešojo maitinimo subjektus, kurie neturėjo kontakto su gyvūniniais produktais ir kurie dėl komercinių priežasčių (pvz.: mechaninis pakuotės pažeidimas, negyvūninio maisto produkto deformacija) netinkami maistui, tačiau nekelia pavojaus žmonių sveikatai (nėra pasibaigusio tinkamumo vartoti termino, be gedimo, puvimo, pelėjimo požymių, neužteršti pakuotės liekanomis ir kitomis medžiagomis, kenkėjais) ir pagal Produktų, skirtų gyvūnų mitybai, privalomųjų saugos reikalavimų techninį reglamentą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. birželio 4 d. įsakymu Nr. 3D-225 (Žin., 2003, Nr. 56-2501), tinka gyvūnų šėrimui.

Teritorinė VMVT – apskrities, miesto ir rajono valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

 

II. ŪKIO SUBJEKTŲ REGISTRAVIMAS

 

4. Ūkio subjektas, norintis gyvūnus šerti negyvūniniais maisto produktais, turi būti registruotas teritorinėje VMVT. Ūkio subjektas turi pateikti teritorinei VMVT laisvos formos prašymą, kuriame turi būti nurodyta:

4.1. ūkio subjekto pavadinimas, adresas, kontaktiniai duomenys;

4.2. veterinarinio patvirtinimo numeris, jei suteiktas, ir galvijų, kiaulių bandos kodas;

4.3. trumpas veiklos aprašymas;

4.4. laikomos gyvūnų rūšys;

4.5. gyvūnų, kuriems numatoma naudoti negyvūninius maisto produktus, rūšys;

4.6. negyvūninių maisto produktų, kuriuos numatoma naudoti gyvūnų šėrimui, pavadinimas;

4.7. negyvūninio maisto tvarkymo subjektų, iš kurių bus imami negyvūniniai maisto produktai, pavadinimas, kodas, maisto tvarkymo subjekto pažymėjimo numeris ir jo išdavimo data, adresas.

5. Prašymą turi pasirašyti ūkio subjekto vadovas (gyvūnų laikytojas) arba jo įgaliotas asmuo.

6. Teritorinės VMVT ūkio subjektus, kurie nori gyvūnus šerti negyvūniniais maisto produktais ir pateikia informaciją, nurodytą šių Reikalavimų 4.1–4.7 punktuose, registruoja Ūkio subjektų, gyvūnus šeriančių negyvūniniais maisto produktais, registre (2 priedas).

7. Jei pasikeičia 4 punkte nurodyta informacija, ūkio subjektas ne vėliau kaip per 30 dienų raštu informuoja teritorinę VMVT.

8. Teritorinės VMVT kas ketvirtį iki kito ketvirčio pirmo mėnesio 10 d. registruotų ūkio subjektų, gyvūnus šeriančių negyvūniniais maisto produktais, sąrašą pagal Ūkio subjektų, gyvūnus šeriančių negyvūniniais maisto produktais, registro formą teikia Lietuvos valstybinei veterinarijos preparatų inspekcijai.

 

III. NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ SURINKIMAS IR LAIKYMAS NEGYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTUOSE

 

9. Negyvūninio maisto tvarkymo subjektai turi užtikrinti negyvūninių maisto produktų surinkimą, laikymą iki atsiėmimo iš negyvūninio maisto tvarkymo subjekto.

10. Negyvūninio maisto tvarkymo subjektai surinktus negyvūninius maisto produktus turi laikyti atskiroje patalpoje ar tam skirtose vietose, laikantis bendrų maisto produktų laikymo higienos reikalavimų. Šios patalpos turi būti švarios, periodiškai valomos ir dezinfekuojamos, negyvūniniai maisto produktai turi būti laikomi taip, kad negalėtų užsikrėsti kenkėjais.

11. Reikalavimų 10 punkte nurodytose patalpose ar vietose negyvūniniai maisto produktai surūšiuojami pagal produktų grupes (1 priedas) ir sudedami į atskiras talpyklas. Supakuoti negyvūniniai maisto produktai gali būti laikomi vienoje talpykloje.

12. Negyvūninio maisto tvarkymo subjektai turi užtikrinti negyvūninių maisto produktų atsekamumą ir tvarkyti jų apskaitą. Negyvūninio maisto tvarkymo subjekto nustatytos formos apskaitos dokumente privalo būti nurodyta negyvūninių maisto produktų rūšis, kiekis, gavėjas (ūkio subjekto pavadinimas), atidavimo data bei negyvūninių maisto produktų važtaraščio (3 priedas) (toliau – važtaraštis) data ir numeris.

13. Negyvūniniai maisto produktai iš negyvūninio maisto tvarkymo subjekto į ūkio subjektą vežami su negyvūninių maisto produktų važtaraščiu (3 priedas). Visais atvejais už važtaraščio pildymą atsako negyvūninio maisto tvarkymo subjektas. Negyvūninius maisto produktus iš negyvūninio maisto tvarkymo subjekto gali atsiimti ūkio subjektas transporto priemone, atitinkančia minimalius higienos reikalavimus. Važtaraštis pildomas 2 egzemplioriais. Vienas važtaraščio egzempliorius skirtas negyvūninio maisto tvarkymo subjektui, antras – negyvūninius maisto produktus gaunančiam ir juos naudojančiam gyvūnų šėrimui ūkio subjektui.

14. Negyvūninių maisto produktų perdavimą visuose važtaraščio egzemplioriuose raštu patvirtina negyvūninio maisto tvarkymo subjekto įgaliotas asmuo (siuntėjas). Negyvūninių maisto produktų priėmimą iš negyvūninio maisto tvarkymo subjekto visuose važtaraščio egzemplioriuose raštu patvirtina transporto priemonės vairuotojas.

 

IV. NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ VEŽIMAS, NAUDOJIMAS IR APSKAITA ŪKIO SUBJEKTE

 

15. Už transporto priemonės paruošimą negyvūniniams maisto produktams vežti į ūkio subjektą atsako ūkio subjektas. Transporto priemonės turi būti išvalytos, švarios, periodiškai dezinfekuojamos. Negyvūninio maisto tvarkymo subjektui draudžiama pakrauti į netvarkingą transporto priemonę negyvūninius maisto produktus.

16. Gavęs negyvūninių maisto produktų siuntą, ūkio subjekto vadovas (gyvūnų laikytojas) arba jo įgaliotas asmuo (gavėjas) raštu patvirtina, kad siuntą gavo – pasirašo jam paliekamame važtaraščio egzemplioriuje. Tais atvejais, kai ūkio subjektas akivaizdžiai mato, kad iš negyvūninio maisto tvarkymo subjekto gauti Reikalavimų neatitinkantys negyvūniniai maisto produktai, jis turi teisę

atsisakyti juos priimti. Tokiu atveju važtaraštyje ūkio subjektas įrašo „Siuntą atsisakau priimti dėl …..“, nurodydamas atsisakymo

priežastį, paremtą konkrečiu šių Reikalavimų nuostatų nesilaikymu.

17. Ūkio subjekte negyvūniniai maisto produktai turi būti laikomi produktams laikyti tinkamose patalpose arba vietose.

18. Gavęs iš negyvūninio maisto tvarkymo subjekto negyvūninius maisto produktus ir juos sunaudojęs gyvūnams, ūkio subjektas turi pildyti Negyvūninių maisto produktų apskaitos registrą (žurnalą) (4 priedas).

 

V. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

19. Visi apskaitos dokumentai, susiję su negyvūninių maisto produktų atsekamumu ir apskaita negyvūninio maisto tvarkymo subjekte ir ūkio subjekte, saugomi 2 metus ir pateikiami teritorinei VMVT paprašius.

20. Teritorinės VMVT turi kontroliuoti Reikalavimų laikymąsi.

21. Nustačius šių Reikalavimų pažeidimų, taikomos administracinio poveikio priemonės Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

______________


Negyvūninių maisto produktų surinkimo,

vežimo ir naudojimo gyvūnų šėrimui

reikalavimų

1 priedas

 

NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ, KURIAIS GALIMA ŠERTI GYVŪNUS,

SĄRAŠAS

 

1. Grūdai ir jų produktai.

2. Duonos ir pyragų gaminiai (be įdarų su gyvūniniais produktais, išskyrus kiaušinių ir pieno produktus).

3. Makaronai.

4. Bulvės ir jų gaminiai.

5. Sėmenys.

6. Aliejus.

7. Saulėgrąžos.

8. Pupelės, pupos, kitos ankštinės kultūros.

9. Morkos.

10. Burokėliai.

11. Kopūstai.

12. Riešutai.

______________


Negyvūninių maisto produktų surinkimo,

vežimo ir naudojimo gyvūnų šėrimui

reikalavimų

2 priedas

 

ŪKIO SUBJEKTŲ, GYVŪNUS ŠERIANČIŲ NEGYVŪNINIAIS MAISTO PRODUKTAIS, REGISTRAS

 

Registracijos numeris

Ūkio subjekto pavadinimas, adresas, kontaktiniai duomenys

Registruota veikla

Registravimo data

Negyvūninių maisto produktų pavadinimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________


Negyvūninių maisto produktų surinkimo,

vežimo ir naudojimo gyvūnų šėrimui

reikalavimų

3 priedas

 

NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ VAŽTARAŠTIS

 

200_-_-_Nr. ______________

 

1. Siuntėjas: ____________________________________

______________________________________________

______________________________________________

(negyvūninio maisto tvarkymo subjekto pavadinimas, įmonės kodas, adresas, telefonas, faksas)

4. Negyvūninių maisto produktų pavadinimas ir kiekis, kg: ______________________________________

_________________________________________

_________________________________________

5. Bendras kiekis, kg: ________________________

 

2. Transporto priemonės rūšis ir valstybinis numeris: _____

______________________________________________

 

6. Gavėjas: ________________________________

_________________________________________

_________________________________________

(ūkio subjekto pavadinimas, adresas, veterinarinio patvirtinimo numeris ir galvijų, kiaulių bandos kodas, telefonas, faksas)

3. Siuntos pakrovimo data ir valanda: _______

______________________________________________

 

 

Perdavė                                                                     Priėmė

________________________________________________________________________________

          (negyvūninio maisto tvarkymo subjekto vadovo                                      Transporto priemonės vairuotojas

                           ar jo įgalioto asmens pareigos)

________________________________________________________________________________

                                      (vardas, pavardė)                                                                                (vardas, pavardė)

________________________________________________________________________________

                                              (parašas)                                                                                                (parašas)

 

Siuntą gavau:

________________________________________

                (ūkio subjekto vadovo (gyvūno laikytojo)

                           ar jo įgalioto asmens pareigos)

 

________________________________________

                                      (vardas, pavardė)

________________________________________

                                              (parašas)

________________________________________

                                                 (data)

______________


Negyvūninių maisto produktų surinkimo,

vežimo ir naudojimo gyvūnų šėrimui

reikalavimų

4 priedas

 

NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ APSKAITOS REGISTRAS

 

Eil. Nr.

Siuntėjo pavadinimas, adresas

Negyvūninių maisto produktų grupė

Gavimo data

Kiekis, kg

Važtaraščio data ir numeris

Šertų gyvūnų rūšis

Šėrimo data (laikotarpis)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________