LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ SURINKIMO, VEŽIMO IR NAUDOJIMO GYVŪNŲ ŠĖRIMUI
2006 m. rugpjūčio 4 d. Nr. B1-459
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-898) 6 straipsnio 2 punktu bei Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Lietuvos Respublikos pašarų įstatymu (Žin., 2000, Nr. 34-952) ir Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. birželio 4 d. įsakymu Nr. 3D-225 patvirtintu Produktų, skirtų gyvūnų mitybai, privalomųjų saugos reikalavimų techniniu reglamentu (Žin., 2003, Nr. 56-2501) ir siekdamas, kad negyvūniniai maisto produktai būtų tinkamai naudojami gyvūnų šėrimui:
1. Tvirtinu pridedamus Negyvūninių maisto produktų surinkimo, vežimo ir naudojimo gyvūnų šėrimui reikalavimus.
2. Pavedu įsakymo vykdymą kontroliuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto, Gyvūnų sveikatingumo ir Vidaus audito skyriams.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus
2006 m. rugpjūčio 4 d. įsakymu Nr. B1-459
NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ SURINKIMO, VEŽIMO IR NAUDOJIMO GYVŪNŲ ŠĖRIMUI REIKALAVIMAI
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Negyvūninių maisto produktų surinkimo, vežimo ir naudojimo gyvūnų šėrimui reikalavimų (toliau – Reikalavimai) tikslas – nustatyti dėl komercinių priežasčių netinkamų maistui, bet tinkančių gyvūnų šėrimui, negyvūninių maisto produktų surinkimo negyvūninio maisto tvarkymo subjektuose, vežimo ir jų naudojimo gyvūnams šerti tvarką.
2. Reikalavimai privalomi negyvūninio maisto tvarkymo subjektams (išskyrus viešojo maitinimo subjektus), kurie dėl komercinių priežasčių surinktus netinkamus maistui negyvūninius maisto produktus, nurodytus 1 priede, atiduoda ūkio subjektams gyvūnų šėrimui, ir ūkio subjektams, iš negyvūninio maisto tvarkymo subjektų gautais negyvūniniais produktais šeriantiems gyvūnus.
3. Vartojamos sąvokos:
Negyvūniniai maisto produktai – negyvūniniai maisto produktai, surinkti negyvūninio maisto tvarkymo subjektuose, išskyrus viešojo maitinimo subjektus, kurie neturėjo kontakto su gyvūniniais produktais ir kurie dėl komercinių priežasčių (pvz.: mechaninis pakuotės pažeidimas, negyvūninio maisto produkto deformacija) netinkami maistui, tačiau nekelia pavojaus žmonių sveikatai (nėra pasibaigusio tinkamumo vartoti termino, be gedimo, puvimo, pelėjimo požymių, neužteršti pakuotės liekanomis ir kitomis medžiagomis, kenkėjais) ir pagal Produktų, skirtų gyvūnų mitybai, privalomųjų saugos reikalavimų techninį reglamentą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. birželio 4 d. įsakymu Nr. 3D-225 (Žin., 2003, Nr. 56-2501), tinka gyvūnų šėrimui.
Teritorinė VMVT – apskrities, miesto ir rajono valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
II. ŪKIO SUBJEKTŲ REGISTRAVIMAS
4. Ūkio subjektas, norintis gyvūnus šerti negyvūniniais maisto produktais, turi būti registruotas teritorinėje VMVT. Ūkio subjektas turi pateikti teritorinei VMVT laisvos formos prašymą, kuriame turi būti nurodyta:
6. Teritorinės VMVT ūkio subjektus, kurie nori gyvūnus šerti negyvūniniais maisto produktais ir pateikia informaciją, nurodytą šių Reikalavimų 4.1–4.7 punktuose, registruoja Ūkio subjektų, gyvūnus šeriančių negyvūniniais maisto produktais, registre (2 priedas).
7. Jei pasikeičia 4 punkte nurodyta informacija, ūkio subjektas ne vėliau kaip per 30 dienų raštu informuoja teritorinę VMVT.
8. Teritorinės VMVT kas ketvirtį iki kito ketvirčio pirmo mėnesio 10 d. registruotų ūkio subjektų, gyvūnus šeriančių negyvūniniais maisto produktais, sąrašą pagal Ūkio subjektų, gyvūnus šeriančių negyvūniniais maisto produktais, registro formą teikia Lietuvos valstybinei veterinarijos preparatų inspekcijai.
III. NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ SURINKIMAS IR LAIKYMAS NEGYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTUOSE
9. Negyvūninio maisto tvarkymo subjektai turi užtikrinti negyvūninių maisto produktų surinkimą, laikymą iki atsiėmimo iš negyvūninio maisto tvarkymo subjekto.
10. Negyvūninio maisto tvarkymo subjektai surinktus negyvūninius maisto produktus turi laikyti atskiroje patalpoje ar tam skirtose vietose, laikantis bendrų maisto produktų laikymo higienos reikalavimų. Šios patalpos turi būti švarios, periodiškai valomos ir dezinfekuojamos, negyvūniniai maisto produktai turi būti laikomi taip, kad negalėtų užsikrėsti kenkėjais.
11. Reikalavimų 10 punkte nurodytose patalpose ar vietose negyvūniniai maisto produktai surūšiuojami pagal produktų grupes (1 priedas) ir sudedami į atskiras talpyklas. Supakuoti negyvūniniai maisto produktai gali būti laikomi vienoje talpykloje.
12. Negyvūninio maisto tvarkymo subjektai turi užtikrinti negyvūninių maisto produktų atsekamumą ir tvarkyti jų apskaitą. Negyvūninio maisto tvarkymo subjekto nustatytos formos apskaitos dokumente privalo būti nurodyta negyvūninių maisto produktų rūšis, kiekis, gavėjas (ūkio subjekto pavadinimas), atidavimo data bei negyvūninių maisto produktų važtaraščio (3 priedas) (toliau – važtaraštis) data ir numeris.
13. Negyvūniniai maisto produktai iš negyvūninio maisto tvarkymo subjekto į ūkio subjektą vežami su negyvūninių maisto produktų važtaraščiu (3 priedas). Visais atvejais už važtaraščio pildymą atsako negyvūninio maisto tvarkymo subjektas. Negyvūninius maisto produktus iš negyvūninio maisto tvarkymo subjekto gali atsiimti ūkio subjektas transporto priemone, atitinkančia minimalius higienos reikalavimus. Važtaraštis pildomas 2 egzemplioriais. Vienas važtaraščio egzempliorius skirtas negyvūninio maisto tvarkymo subjektui, antras – negyvūninius maisto produktus gaunančiam ir juos naudojančiam gyvūnų šėrimui ūkio subjektui.
14. Negyvūninių maisto produktų perdavimą visuose važtaraščio egzemplioriuose raštu patvirtina negyvūninio maisto tvarkymo subjekto įgaliotas asmuo (siuntėjas). Negyvūninių maisto produktų priėmimą iš negyvūninio maisto tvarkymo subjekto visuose važtaraščio egzemplioriuose raštu patvirtina transporto priemonės vairuotojas.
IV. NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ VEŽIMAS, NAUDOJIMAS IR APSKAITA ŪKIO SUBJEKTE
15. Už transporto priemonės paruošimą negyvūniniams maisto produktams vežti į ūkio subjektą atsako ūkio subjektas. Transporto priemonės turi būti išvalytos, švarios, periodiškai dezinfekuojamos. Negyvūninio maisto tvarkymo subjektui draudžiama pakrauti į netvarkingą transporto priemonę negyvūninius maisto produktus.
16. Gavęs negyvūninių maisto produktų siuntą, ūkio subjekto vadovas (gyvūnų laikytojas) arba jo įgaliotas asmuo (gavėjas) raštu patvirtina, kad siuntą gavo – pasirašo jam paliekamame važtaraščio egzemplioriuje. Tais atvejais, kai ūkio subjektas akivaizdžiai mato, kad iš negyvūninio maisto tvarkymo subjekto gauti Reikalavimų neatitinkantys negyvūniniai maisto produktai, jis turi teisę
atsisakyti juos priimti. Tokiu atveju važtaraštyje ūkio subjektas įrašo „Siuntą atsisakau priimti dėl …..“, nurodydamas atsisakymo
priežastį, paremtą konkrečiu šių Reikalavimų nuostatų nesilaikymu.
17. Ūkio subjekte negyvūniniai maisto produktai turi būti laikomi produktams laikyti tinkamose patalpose arba vietose.
V. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
19. Visi apskaitos dokumentai, susiję su negyvūninių maisto produktų atsekamumu ir apskaita negyvūninio maisto tvarkymo subjekte ir ūkio subjekte, saugomi 2 metus ir pateikiami teritorinei VMVT paprašius.
Negyvūninių maisto produktų surinkimo,
vežimo ir naudojimo gyvūnų šėrimui
reikalavimų
1 priedas
NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ, KURIAIS GALIMA ŠERTI GYVŪNUS,
SĄRAŠAS
2. Duonos ir pyragų gaminiai (be įdarų su gyvūniniais produktais, išskyrus kiaušinių ir pieno produktus).
Negyvūninių maisto produktų surinkimo,
vežimo ir naudojimo gyvūnų šėrimui
reikalavimų
2 priedas
ŪKIO SUBJEKTŲ, GYVŪNUS ŠERIANČIŲ NEGYVŪNINIAIS MAISTO PRODUKTAIS, REGISTRAS
Registracijos numeris |
Ūkio subjekto pavadinimas, adresas, kontaktiniai duomenys |
Registruota veikla |
Registravimo data |
Negyvūninių maisto produktų pavadinimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
______________
Negyvūninių maisto produktų surinkimo,
vežimo ir naudojimo gyvūnų šėrimui
reikalavimų
3 priedas
NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ VAŽTARAŠTIS
200_-_-_Nr. ______________
1. Siuntėjas: ____________________________________ ______________________________________________ ______________________________________________ (negyvūninio maisto tvarkymo subjekto pavadinimas, įmonės kodas, adresas, telefonas, faksas) |
4. Negyvūninių maisto produktų pavadinimas ir kiekis, kg: ______________________________________ _________________________________________ _________________________________________ 5. Bendras kiekis, kg: ________________________
|
2. Transporto priemonės rūšis ir valstybinis numeris: _____ ______________________________________________
|
6. Gavėjas: ________________________________ _________________________________________ _________________________________________ (ūkio subjekto pavadinimas, adresas, veterinarinio patvirtinimo numeris ir galvijų, kiaulių bandos kodas, telefonas, faksas) |
3. Siuntos pakrovimo data ir valanda: _______ ______________________________________________
|
Perdavė Priėmė
________________________________________________________________________________
(negyvūninio maisto tvarkymo subjekto vadovo Transporto priemonės vairuotojas
ar jo įgalioto asmens pareigos)
________________________________________________________________________________
(vardas, pavardė) (vardas, pavardė)
________________________________________________________________________________
(parašas) (parašas)
Siuntą gavau:
________________________________________
(ūkio subjekto vadovo (gyvūno laikytojo)
ar jo įgalioto asmens pareigos)
________________________________________
(vardas, pavardė)
________________________________________
(parašas)
________________________________________
(data)
______________
Negyvūninių maisto produktų surinkimo,
vežimo ir naudojimo gyvūnų šėrimui
reikalavimų
4 priedas
NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ APSKAITOS REGISTRAS
Eil. Nr. |
Siuntėjo pavadinimas, adresas |
Negyvūninių maisto produktų grupė |
Gavimo data |
Kiekis, kg |
Važtaraščio data ir numeris |
Šertų gyvūnų rūšis |
Šėrimo data (laikotarpis) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
______________