LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS
Į S A K Y M A S
DĖL BRAZILINIŲ RIEŠUTŲ SU KEVALAIS IŠ BRAZILIJOS FEDERACINĖS RESPUBLIKOS ĮVEŽIMO REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
2003 m. rugpjūčio 18 d. Nr. B1-680
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893) ir įgyvendindamas 2003 m. liepos 4 d. Komisijos sprendimą 2003/493/EB dėl specialiųjų reikalavimų braziliškiems ar įvežtiems iš Brazilijos Federacinės Respublikos braziliniams riešutams su kevalais:
1. Tvirtinu pridedamus Brazilinių riešutų su kevalais iš Brazilijos Federacinės Respublikos įvežimo reikalavimus.
2. Nustatau, kad Brazilinių riešutų su kevalais iš Brazilijos Federacinės Respublikos įvežimo reikalavimų 10 punktas įsigalioja nuo 2004 m. balandžio 1 d.
3. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojui negyvūninio maisto klausimams Z. Stanevičiui ir Pasienio ir transporto valstybinės veterinarijos tarnybos viršininkui D. Jonauskui.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2003 m. rugpjūčio 18 d.
įsakymu Nr. B1-680
BRAZILINIŲ RIEŠUTŲ su kevalais iš brazilijos FEDERACINĖS RESPUBLIKOS įvežimo reikalavimai
1. Brazilinių riešutų su kevalais iš Brazilijos Federacinės Respublikos įvežimo reikalavimai (toliau – Reikalavimai) paruošti vadovaujantis Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893) ir įgyvendina 2003 m. liepos 4 d. Komisijos sprendimą 2003/493/EB dėl specialiųjų reikalavimų braziliškiems ar įvežtiems iš Brazilijos Federacinės Respublikos braziliniams riešutams su kevalais.
2. Reikalavimų tikslas – nustatyti braziliškų ar įvežtų iš Brazilijos Federacinės Respublikos brazilinių riešutų su kevalais įvežimo į Lietuvos Respubliką sąlygas.
3. Į Lietuvos Respubliką gali būti importuojami iš Brazilijos Federacinės Respublikos braziliniai riešutai su kevalais (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą 0801.21.00), kurių siuntų mėginiai buvo atrinkti ir ištirti Brazilijos Federacinėje Respublikoje ir kuriems išduotas Brazilijos Federacinės Respublikos oficialios kontrolės laboratorijos (Laboratorio de Controle de Qalidade de Seguranca Alimentar – LACQSA) tyrimo dokumentas ir Reikalavimų priede nurodytas Brazilijos Federacinės Respublikos kompetentingos institucijos (Ministerio da Agricultura, Pecuaria e Abastecimento – MAPA (toliau – MAPA)) sveikatos sertifikatas.
4. Kiekvienos brazilinių riešutų siuntos identifikavimo kodas turi sutapti su kodu, nurodytu mėginių atrinkimo, tyrimo dokumentuose bei sveikatos sertifikate.
5. Brazilinių riešutų siuntos gali būti įvežamos tik per tuos Lietuvos Respublikos valstybės perėjimo punktus, kuriuose veikia pasienio veterinarijos postai.
6. Pasienio veterinarijos postuose atliekamas įvežamų iš Brazilijos Federacinės Respublikos brazilinių riešutų siuntų dokumentų patikrinimas, kad pateikiamas sveikatos sertifikatas, mėginių atrinkimo ir tyrimų rezultatai atitiktų Reikalavimų 3 ir 4 punktus.
7. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinių padalinių įsteigtuose maisto kontrolės postuose prieš leidžiant realizuoti brazilinių riešutų siuntą, atrenkami mėginiai aflatoksinui B1 ir bendram aflatoksinų kiekiui nustatyti, vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 679 „Dėl maisto bandinių paėmimo ir analizės metodų patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 21-917). Mėginiai atrenkami ir ištiriami ne ilgiau kaip per 15 darbo dienų. Leidžiama realizuoti tik tas brazilinių riešutų siuntas, kuriose aflatoksino B1 ir aflatoksinų sumos kiekis atitinka HN 54:2001 „Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos“ (Žin., 2002, Nr. 34(1); 34(2)-1269) nustatytas didžiausias leidžiamas aflatoksinų koncentracijas.
8. Tais atvejais, kai brazilinių riešutų siunta dalijama į dalis, siuntą lydinčių tyrimo dokumentų, sveikatos sertifikato kopijos ir valstybėje, kurioje siunta buvo padalyta, atliktų tyrimo dokumentų kopijos turi lydėti kiekvieną padalytos siuntos dalį. Šios kopijos turi būti patvirtintos valstybės, kurioje siunta buvo padalyta, kompetentingos institucijos.
9. Brazilinių riešutų siunta, neatitinkanti HN 54:2001 nustatytų didžiausių leidžiamų aflatoksinų koncentracijų, gali būti grąžinta į siuntos kilmės šalį tik tais atvejais, kai MAPA raštu pateikia šiuos dokumentus:
9.2. įsipareigojimą, kad grąžinama siunta bus oficialiai kontroliuojama nuo grąžinimo į kilmės šalį datos;
Brazilinių riešutų su kevalais iš Brazilijos
Federacinės Respublikos įvežimo reikalavimų
Priedas
SVEIKATOS SERTIFIKATAS IMPORTUOJAMIEMS Į EUROPOS SĄJUNGĄ BRAZILIŠKIEMS AR ĮVEŽAMIEMS IŠ BRAZILIJOS FEDERACINĖS RESPUBLIKOS BRAZILINIAMS RIEŠUTAMS SU KEVALAIS
HEALTH CERTIFICATE FOR THE IMPORTATION INTO THE EUROPEAN COMMUNITY OF BRAZIL NUTS IN SHELL ORIGINATING IN OR CONSIGNED FROM BRAZIL
Siuntos kodas:/Consignment Code:………… Sertifikato Nr./Certificate Number:………
Pagal 2003 m. liepos 4 d. Komisijos sprendimą 2003/493/EB, nustatantį specialiąsias braziliškų ar įvežamų iš Brazilijos Federacinės Respublikos brazilinių riešutų (kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą 0801.21.00) įvežimo sąlygas
In accordance with the provisions of Commission Decision 2003/493/EC imposing special conditions on the import of Brazil nuts in shell falling with the category code 0801 21 00 originating in or consigned from Brazil
...............................................................………………………………………………………………
(Žemės ūkio ir maisto saugos ministerija (Ministerio da Agricultura, Pecuaria e Abastecimento — MAPA)/the Ministry of Agriculture and Food Safety (Ministerio da Agricultura, Pecuaria e Abastecimento — MAPA))
PATVIRTINA, KAD:/CERTIFIES:
šios siuntos braziliniai riešutai, kodo numeris/that the Brazil nuts in shell of this consignment, Code Number ……….......…………………(įrašyti siuntos kodo numerį/insert Consignment Code Number), susideda iš:/composed of:..........................................................................................
.......................................................................................................................................................……..............……………………………………………………………………………………………….,
(siuntos, produkto aprašymas, pakuočių tipas ir skaičius, svoris bruto ir neto/description of consignment, product, number and type of packages, gross or net weight)
pakrauti/embarked at………………………………………………………………………………,
(pakrovimo vieta/embarkation place)
gabenami/by…………………………………………………………………………………………
(vežėjas/identification of transporter)
į/going to………………………………………………………………………………………………
(paskirties vieta ir šalis/place and country of destination)
iš/which comes from the establishment
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………...…,
(įmonės pavadinimas ir adresas/name and address of establishment)
tvarkomi vadovaujantis geros higienos praktikos principais./have been handled in line with good hygiene practices.
Iš šios siuntos……………..(mėginių kiekis) brazilinių riešutų su kevalais mėginiai buvo paimti ………. (data) bei ištirti ……….. (data) Laboratorio de Controle de Qualidade de Seguranca Alimentar — (LACQSA) aflatoksinui B1 ir bendrajam aflatoksino kiekiui nustatyti. Mėginių atrinkimo, tyrimų rezultatų bei metodų dokumentai pridedami. Mėginių atrinkimas ir tyrimai atlikti pagal 1998 m. liepos 16 d. direktyvą 98/53/EB, nustatančią oficialios kontrolės mėginių atrinkimo ir tyrimų metodus ir kai kurių teršalų kiekius maisto produktuose.
From this consignment,...........……… (number of samples) samples of Brazil nuts in shell were taken on ……………(date) subjected to laboratory analysis on.................... (date) in the Laboratorio de Controle de Qualidade de Seguranca Alimentar — (LACQSA) (name of laboratory), to determine the level of aflatoxin B1 and level of total aflatoxin contamination, and the details of sampling, methods of analysis used and all results are attached. The sampling and the analysis have performed in accordance with the provisions of Commission Directive 98/53/EC of 16 July 1998 laying down the sampling methods and the methods of analysis for the official control of the levels for certain contaminants in foodstuffs.
Surašyta (vieta)/Done at....……………………..... data/on............…………………………………...
Antpaudas/
Stamp
………………………………………………………………………………………….
Žemės ūkio ir maisto saugos ministerijos atsakingos institucijos atstovo parašas/