LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO

Į S A K Y M A S

 

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2010 m. VASARIO 10 d. ĮSAKYMO Nr. V-108 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 53:2010 „LEIDŽIAMI NAUDOTI MAISTO PRIEDAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2010 m. liepos 12 d. Nr. V-627

Vilnius

 

 

Įgyvendindamas 2009 m. gruodžio 22 d. Komisijos direktyvą 2009/163/ES, iš dalies keičiančią Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos 94/35/EB dėl maisto produktuose naudojamų saldiklių nuostatas dėl neotamo (OL 2009 L 344, p. 37):

1. P a k e i č i u Lietuvos higienos normą HN 53:2010 „Leidžiami naudoti maisto priedai“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. vasario 10 d. įsakymu Nr. V-108 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 53:2010 „Leidžiami naudoti maisto priedai“ patvirtinimo“ (Žin., 2010, Nr. 21-1009):

1.1. Išdėstau preambulėje po žodžio „saldiklių“ tekstą skliaustuose taip: „(OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 13 tomas, p. 288), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. gruodžio 22 d. Komisijos direktyva 2009/163/ES (OL 2009 L 344, p. 37)“.

1.2. Papildau 1 priedą po įrašo „E 959“ šiuo E 961 įrašu:

 

„E 961

Neotamas

Iš vandens pagaminti aromatizuoti nealkoholiniai gėrimai, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus

20 mg/l

 

 

Iš pieno ir pieno gaminių arba vaisių sulčių pagaminti nealkoholiniai gėrimai, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus

20 mg/l

 

 

Iš vandens pagaminti aromatizuoti desertai, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus

32 mg/kg

 

 

Iš pieno ir pieno gaminių pagaminti desertai ir panašūs produktai, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus

32 mg/kg

 

 

Iš vaisių ir daržovių pagaminti desertai, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus

32 mg/kg

 

 

Iš kiaušinių pagaminti desertai, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus

32 mg/kg

 

 

Iš grūdinių kultūrų pagaminti desertai, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus

32 mg/kg

 

 

Iš riebalų pagaminti desertai, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus

32 mg/kg

 

 

Užkandžiai: tam tikrų aromatų gatavi, fasuoti, sausi, pikantiški krakmolo produktai ir glaistyti riešutai

18 mg/kg

 

 

Konditerijos gaminiai be cukraus

32 mg/kg

 

 

Konditerijos gaminiai su kakava arba džiovintais vaisiais, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus

65 mg/kg

 

 

Konditerijos gaminiai iš krakmolo, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus

65 mg/kg

 

 

Valgomiesiems ledams skirti vafliniai indeliai be cukraus

60 mg/kg

 

 

Essoblaten

60 mg/kg

 

 

Sumuštinių aptepai su kakava, pienu, džiovintais vaisiais arba pagaminti iš riebalų, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus

32 mg/kg

 

 

Pusryčių dribsniai grūdų pagrindu, kuriuose yra daugiau kaip 15 % skaidulų ir ne mažiau kaip 20 % sėlenų, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus

32 mg/kg

 

 

Gaivinamosios pastilės arba dražė be cukraus

200 mg/kg

 

 

Stipriai aromatizuotos gaivinamosios pastilės be cukraus

65 mg/kg

 

 

Kramtomoji guma be cukraus

250 mg/kg

 

 

Mažiau kalorijų turintys tablečių formos saldumynai

15 mg/kg

 

 

Sidras arba kriaušių sidras

20 mg/l

 

 

Gėrimai, pagaminti iš nealkoholinio gėrimo ir alaus, sidro, kriaušių sidro, spirito arba vyno

20 mg/l

 

 

Alkoholiniai gėrimai, kurių tūrinė alkoholio koncentracija yra mažesnė kaip 15 %

20 mg/l

 

 

Nealkoholinis alus arba ne stipresnis kaip 1,2 % alus

20 mg/l

 

 

„Biere de table/Tafelbier/Stalo alus“ (pirmoji misa, ne stipresnė kaip 6 %), išskyrus „Obergäriges Einfachbier

20 mg/l

 

 

Minimalaus (30 miliekvivalentų) rūgštingumo, išreikšto NaOH, alaus rūšys

20 mg/l

 

 

Oud bruin“ tipo tamsaus alaus rūšys

20 mg/l

 

 

Mažiau kalorijų turintis alus

1 mg/l

 

 

Valgomieji ledai, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus

26 mg/kg

 

 

Vaisiai, konservuoti skardinėse arba stiklainiuose, turintys mažiau kalorijų arba be cukraus

32 mg/kg

 

 

Mažiau kalorijų turintys džemai, želė ir marmeladai

32 mg/kg

 

 

Mažiau kalorijų turintys vaisių ir daržovių produktai

32 mg/kg

 

 

Saldžiarūgščiai vaisių ir daržovių prezervai

10 mg/kg

 

 

Feinkostsalat

12 mg/kg

 

 

Saldžiarūgščiai žuvies ir žuvies marinatų, vėžiagyvių ir moliuskų prezervai ir pusiau prezervai

10 mg/kg

 

 

Mažiau kalorijų turinčios sriubos

5 mg/l

 

 

Padažai

12 mg/kg

 

 

Garstyčios

12 mg/kg

 

 

Konditerijos kepiniai, skirti specialiai mitybai

55 mg/kg

 

 

Maisto produktai, skirti mažo energijos kiekio svorį mažinančioms dietoms pagal HN 107

26 mg/kg

 

 

Specialios medicininės paskirties dietiniai maisto produktai pagal HN 107

32 mg/kg

 

 

Skystieji maisto papildai pagal HN 17

20 mg/kg

 

 

Kietieji maisto papildai pagal HN 17

60 mg/kg

 

 

Maisto papildai, sirupai ar kramtomieji, kurių pagrindinės dalys yra vitaminai ir (arba) mineralinės medžiagos pagal HN 17

185 mg/kg

 

 

Saldikliai, skirti maistui pasaldinti valgant

quantum satis

 

2. N u s t a t a u, kad šio įsakymo nuostatas atitinkančiais produktais gali būti prekiaujama nuo įsakymo įsigaliojimo dienos.

3. P a v e d u įsakymo vykdymo kontrolę viceministrui pagal administruojamą sritį.

 

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                           RAIMONDAS ŠUKYS