VALSTYBINĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS TARNYBOS PRIE SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJOS DIREKTORIAUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO VISUOMENĖS SVEIKATOS SAUGOS EKSPERTIZĖS TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO

 

2005 m. gruodžio 30 d. Nr. V-99

Vilnius

 

Atsižvelgdamas į Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo reikalavimų, patvirtintų Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. B1-727 (Žin., 2005, Nr. 153-5668), 3 punktą:

1. Tvirtinu pridedamą Maisto tvarkymo subjekto visuomenės sveikatos saugos ekspertizės tvarkos aprašą.

2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos strategijos skyriaus vedėjai Astai Aranauskienei.

 

 

DIREKTORIUS                                                                                      VYTAUTAS BAKASĖNAS

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros

tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos

direktoriaus

2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. V-99

 

MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO VISUOMENĖS SVEIKATOS SAUGOS EKSPERTIZĖS TVARKOS APRAŠAS

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Maisto tvarkymo subjektų visuomenės sveikatos saugos ekspertizės tvarkos aprašas (toliau – tvarkos aprašas) nustato maisto tvarkymo subjekto visuomenės sveikatos saugos ekspertizės (toliau – ekspertizė) atlikimo tvarką bei Maisto tvarkymo subjekto visuomenės sveikatos saugos ekspertizės protokolo (toliau – ekspertizės protokolas) formą ir išdavimo tvarką.

2. Ekspertizės protokolas – visuomenės sveikatos centrų apskrityse maisto tvarkymo subjektui šiame tvarkos apraše nustatyta tvarka išduotas šio tvarkos aprašo 2 priede nustatytos formos dokumentas, liudijantis, kad maisto tvarkymo subjektas atitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų, išskyrus reglamentuojančių maisto saugą bei tvarkymą, reikalavimus ar jų neatitinka.

 

II. EKSPERTIZĖS VYKDYMO TVARKA

 

3. Maisto tvarkymo subjektas, norintis gauti ekspertizės protokolą, visuomenės sveikatos centrui apskrityje turi pateikti šiuos dokumentus:

3.1. paraišką gauti ekspertizės protokolą (tvarkos aprašo 1 priedas);

3.2. juridiniai asmenys – registracijos pažymėjimą, fiziniai asmenys – asmens tapatybę liudijantį dokumentą;

3.3. statinio (-ių), kuriame (-iuose) vykdoma ar numatoma vykdyti maisto tvarkymo veiklą, valstybės įmonės Registrų centro išduotą pažymėjimą apie Nekilnojamojo turto registre įregistruotus statinius ir teises į juos arba apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento (skyriaus) patvirtintą statinio pripažinimo tinkamu naudoti aktą;

3.4. dokumentą, įrodantį teisę naudotis patalpomis, kuriose numatoma vykdyti maisto tvarkymo veiklą;

3.5. jei būtina, pateikti laboratorinių tyrimų protokolus, reikalingus maisto tvarkymo vietos sąlygų įvertinimui atlikti (triukšmo, aplinkos taršos ir kt.).

4. Jeigu maisto tvarkymo subjektas numato vykdyti maisto tvarkymo veiklą keliose skirtingose vietose, 3.3-3.5 punktuose nurodyti dokumentai pateikiami apie kiekvieną maisto tvarkymo vietą.

5. Visuomenės sveikatos centras apskrityje privalo per 10 darbo dienų nuo 3 punkte nurodytų visų dokumentų pateikimo atlikti ekspertizę ir išduoti ekspertizės protokolą (tvarkos aprašo 2 priedas).

6. Visuomenės sveikatos centras apskrityje atsisako išduoti ekspertizės protokolą, jei pareiškėjas nepateikia visų 3 punkte nurodytų dokumentų.

7. Ekspertizė atliekama tada, kai maisto tvarkymo subjektas yra visiškai pasirengęs (patalpos visiškai įrengtos, sukomplektuota reikalinga įranga, veikia inžinerinės sistemos ir pan.) vykdyti maisto tvarkymo veiklą.

8. Ekspertizę sudaro šie etapai:

8.1. veiklos sąlygų atitikties visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimams įvertinimas maisto tvarkymo veiklos vykdymo vietoje: teritorijos, pastatų, patalpų, kuriose vykdoma ar numatoma vykdyti veiklą, įrengimas, su maisto tvarkymo veiklos vykdymu susiję fizikinės, cheminės, biologinės taršos bei kitos taršos šaltiniai, galintys daryti įtaką visuomenės sveikatai;

8.2. maisto tvarkymo subjekto dokumentų, kurie reikalingi ekspertizei atlikti, įvertinimas maisto tvarkymo veiklos vykdymo vietoje;

8.3. su maisto tvarkymo veiklos sąlygomis susijusių veiksnių, galinčių daryti įtaką visuomenės sveikatai, bei šių veiksnių kontrolės ir valdymo įvertinimas;

8.4. reikalingų laboratorinių tyrimų apimčių nustatymas, tyrimo metodų parinkimas;

8.5. laboratorinių tyrimų įvertinimas;

8.6. ekspertizės protokolo užpildymas;

8.7. ekspertizės išvados patvirtinimas.

9. Ekspertizės metu nustačius, kad maisto tvarkymo veiklos sąlygos atitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus, ekspertizės protokolo išvadoje nurodoma, jog maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygos atitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus.

10. Ekspertizės metu nustačius, kad maisto tvarkymo veiklos sąlygos neatitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimų, ekspertizės protokolo išvadoje nurodoma, jog maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygos neatitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimų.

11. Jeigu maisto tvarkymo subjektas nesudarė ekspertizės vykdytojui galimybių ekspertizei atlikti arba nepateikė ekspertizės atlikimui būtinų dokumentų, visuomenės sveikatos centras apskrityje per 5 darbo dienas raštu informuoja pareiškėją apie ekspertizės neatlikimo priežastis.

 

III. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

12. Visuomenės sveikatos centras apskrityje privalo motyvuotu raštu pranešti apskričių, miestų, rajonų teritorinėms valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms, jeigu:

12.1. maisto tvarkymo subjektas ekspertizės protokolą gavo pateikęs klaidingą informaciją, suklastotus dokumentus, taip pat nuslėpęs faktus, dėl kurių ekspertizės protokolas neturėjo būti išduotas;

12.2. maisto tvarkymo subjekto vykdoma veikla nebeatitinka visuomenės sveikatos saugos reikalavimų.

13. Už ekspertizės išvadų teisingumą atsako ekspertizės vykdytojas Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

14. Už pateiktų dokumentų teisingumą atsako maisto tvarkymo subjektas Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

______________


Maisto tvarkymo subjekto visuomenės

sveikatos saugos ekspertizės tvarkos aprašo

1 priedas

 

____________________________  visuomenės sveikatos centrui

                                                       (apskrities pavadinimas)

 

PARAIŠKA GAUTI EKSPERTIZĖS PROTOKOLĄ

 

200 __ m. _____________________  mėn. ___ d. Nr. ____

 

1. Pareiškėjo pavadinimas

 

 

2. Pareiškėjo (juridinis asmuo) įmonės kodas/Pareiškėjo (fizinis asmuo) asmens kodas

 

 

3. Numatoma vykdyti/vykdoma maisto tvarkymo veikla

 

 

4. Patalpų, kuriose numatoma vykdyti/vykdoma maisto tvarkymo veika, adresas

 

 

5. Maisto tvarkymo veiklos pavadinimas ir aprašymas (teikiamų paslaugų, gaminamų produktų asortimentas, vidutiniai kiekiai ir pan.)

 

 

6. Triukšmo šaltiniai (aprašymas)

 

 

7. Vidutinis paslaugų gavėjų, pirkėjų, klientų skaičius per darbo dieną

 

 

8. Darbo laikas, kuriuo numatoma vykdyti/vykdoma maisto tvarkymo veikla

 

 

9. Patalpų, kuriose numatoma vykdyti/vykdoma maisto tvarkymo veikla, bendras plotas (m2)

 

 

10. Patalpų paskirtis (pagal pažymėjimą apie Nekilnojamojo turto registre įregistruotus statinius (butus, patalpas) ir teises į juos)

 

 

 

11. Svarbiausieji technologijos etapai

 

 

 

 

 

 

______________________                   _____________             _____________________

(pareiškėjo arba įgalioto                                                 (parašas)                                       (vardas, pavardė)

asmens pareigos)

______________


Maisto tvarkymo subjekto visuomenės

sveikatos saugos ekspertizės tvarkos aprašo

2 priedas

 

(maisto tvarkymo subjekto visuomenės sveikatos saugos ekspertizės protokolo formos pavyzdys)

 

_____________________________________

(įstaigos pavadinimas)

 

MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO VISUOMENĖS SVEIKATOS SAUGOS EKSPERTIZĖS PROTOKOLAS

 

200                                   d. Nr. ___

__________________

(sudarymo vieta)

 

1. Maisto tvarkymo subjekto pavadinimas/ vardas, pavardė; atsakingas asmuo (vardas, pavardė); įmonės kodas/asmens kodas

 

2. Maisto tvarkymo subjekto adresas, tel., faks. numeriai, elektorinio pašto adresas

 

3. Adresas, kuriuo galima siųsti korespondenciją

 

4. Paraiškos gauti ekspertizės protokolą data, Nr.

 

 

5. Maisto tvarkymo veiklos vieta

5.1. Maisto tvarkymo veiklos vykdymo vietos adresas (miestas, rajonas, kaimas, gatvė, pastato, patalpų Nr.; tel., faks. numeriai, elektroninio pašto adresas)

5.2. Pastatai, statiniai ar patalpos, kuriose numatoma vykdyti ar vykdoma maisto tvarkymo veikla, jų paskirtis. Pastatų, statinių ar patalpų kadastrinių matavimų bylos numeris, data, pastato ar patalpų indeksai

5.3. Pagrindas naudotis pastatais, statiniais, patalpomis, kuriuose numatoma vykdyti ar vykdoma maisto tvarkymo veikla (dokumento pavadinimas, data, Nr.)

 

6. Maisto tvarkymo veiklos sąlygų aprašymas

6.1. Teritorija, pastatai, statiniai, patalpos ir kt., kuriuose numatoma vykdyti ar vykdoma maisto tvarkymo veikla

6.2. Sanitarinės apsaugos zona

6.3. Inžinerinė įranga

 

Aprašymas, būdas (tipas)

Veiksniai, galintys turėti įtakos visuomenės sveikatai

Pastabos

6.3.1. Vandens tiekimas

 

 

 

6.3.2. Nuotekų šalinimas

 

 

 

6.3.3. Šildymas

 

 

 

6.3.4. Vėdinimas, oro kondicionavimas

 

 

 

6.3.5. Apšvietimas

 

 

 

6.3.6. Kita (nurodyti)

 

 

 

6.4. Kitų visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimų įgyvendinimas

 

Atitikimo visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimams įvertinimas

Pastabos

6.4.1. Svarbiausieji technologinio proceso etapai

 

 

 

6.4.2. Atliekų tvarkymas

 

 

 

6.4.3. Kenkėjų kontrolė

 

 

 

6.4.4. Rūkymui skirtos patalpos

 

 

6.4.5. Buitinės patalpos

 

 

6.4.6. Kiti reikalavimai (nurodyti)

 

 

7. Su maisto tvarkymo veiklos sąlygomis susijusių veiksnių, galinčių turėti įtakos visuomenės sveikatai, įvertinimas

Veiksniai, galintys turėti įtakos visuomenės sveikatai

Veiksnio aktualumas (taip/ne)

Teisės akto reikalavimas (nurodant teisės aktą)

Veiksnio įvertinimas (laboratorinių tyrimų/matavimų rezultatai, jei veiksnys neaktualus, pateikti motyvaciją)

7.1. Fizikiniai veiksniai

 

 

 

7.2. Cheminiai veiksniai

 

 

 

7.3. Biologiniai veiksniai

 

 

 

7.4. Kiti veiksniai

 

 

 

 

8. Išvada

 

 

 

__________________________             ___________               _____________________

(ekspertizės vykdytojo pareigų                                     (parašas)                                      (vardas ir pavardė)

pavadinimas)

 

EKSPERTIZĖS PROTOKOLO IŠVADĄ TVIRTINU:

__________________________             ___________               _____________________

(visuomenės sveikatos centro                                       (parašas)                                      (vardas ir pavardė)

apskrityje direktorius ar jo

įgaliotas asmuo)

 

SUSIPAŽINAU, VIENĄ PROTOKOLO EGZEMPLIORIŲ GAVAU

_____________________________________________________

(maisto tvarkymo veiklos vykdytojo ar jo įgalioto asmens pareigų pavadinimas)

_________________________

(parašas)

_________________________

(vardas ir pavardė)

_________________________

(data)

______________