VALSTYBINĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS TARNYBOS PRIE SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJOS DIREKTORIAUS
Į S A K Y M A S
DĖL MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO VISUOMENĖS SVEIKATOS SAUGOS EKSPERTIZĖS TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO
2005 m. gruodžio 30 d. Nr. V-99
Vilnius
Atsižvelgdamas į Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo reikalavimų, patvirtintų Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. B1-727 (Žin., 2005, Nr. 153-5668), 3 punktą:
1. Tvirtinu pridedamą Maisto tvarkymo subjekto visuomenės sveikatos saugos ekspertizės tvarkos aprašą.
2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos strategijos skyriaus vedėjai Astai Aranauskienei.
PATVIRTINTA
Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros
tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos
direktoriaus
2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. V-99
MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO VISUOMENĖS SVEIKATOS SAUGOS EKSPERTIZĖS TVARKOS APRAŠAS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Maisto tvarkymo subjektų visuomenės sveikatos saugos ekspertizės tvarkos aprašas (toliau – tvarkos aprašas) nustato maisto tvarkymo subjekto visuomenės sveikatos saugos ekspertizės (toliau – ekspertizė) atlikimo tvarką bei Maisto tvarkymo subjekto visuomenės sveikatos saugos ekspertizės protokolo (toliau – ekspertizės protokolas) formą ir išdavimo tvarką.
2. Ekspertizės protokolas – visuomenės sveikatos centrų apskrityse maisto tvarkymo subjektui šiame tvarkos apraše nustatyta tvarka išduotas šio tvarkos aprašo 2 priede nustatytos formos dokumentas, liudijantis, kad maisto tvarkymo subjektas atitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų, išskyrus reglamentuojančių maisto saugą bei tvarkymą, reikalavimus ar jų neatitinka.
II. EKSPERTIZĖS VYKDYMO TVARKA
3. Maisto tvarkymo subjektas, norintis gauti ekspertizės protokolą, visuomenės sveikatos centrui apskrityje turi pateikti šiuos dokumentus:
3.2. juridiniai asmenys – registracijos pažymėjimą, fiziniai asmenys – asmens tapatybę liudijantį dokumentą;
3.3. statinio (-ių), kuriame (-iuose) vykdoma ar numatoma vykdyti maisto tvarkymo veiklą, valstybės įmonės Registrų centro išduotą pažymėjimą apie Nekilnojamojo turto registre įregistruotus statinius ir teises į juos arba apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento (skyriaus) patvirtintą statinio pripažinimo tinkamu naudoti aktą;
3.4. dokumentą, įrodantį teisę naudotis patalpomis, kuriose numatoma vykdyti maisto tvarkymo veiklą;
4. Jeigu maisto tvarkymo subjektas numato vykdyti maisto tvarkymo veiklą keliose skirtingose vietose, 3.3-3.5 punktuose nurodyti dokumentai pateikiami apie kiekvieną maisto tvarkymo vietą.
5. Visuomenės sveikatos centras apskrityje privalo per 10 darbo dienų nuo 3 punkte nurodytų visų dokumentų pateikimo atlikti ekspertizę ir išduoti ekspertizės protokolą (tvarkos aprašo 2 priedas).
6. Visuomenės sveikatos centras apskrityje atsisako išduoti ekspertizės protokolą, jei pareiškėjas nepateikia visų 3 punkte nurodytų dokumentų.
7. Ekspertizė atliekama tada, kai maisto tvarkymo subjektas yra visiškai pasirengęs (patalpos visiškai įrengtos, sukomplektuota reikalinga įranga, veikia inžinerinės sistemos ir pan.) vykdyti maisto tvarkymo veiklą.
8. Ekspertizę sudaro šie etapai:
8.1. veiklos sąlygų atitikties visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimams įvertinimas maisto tvarkymo veiklos vykdymo vietoje: teritorijos, pastatų, patalpų, kuriose vykdoma ar numatoma vykdyti veiklą, įrengimas, su maisto tvarkymo veiklos vykdymu susiję fizikinės, cheminės, biologinės taršos bei kitos taršos šaltiniai, galintys daryti įtaką visuomenės sveikatai;
8.2. maisto tvarkymo subjekto dokumentų, kurie reikalingi ekspertizei atlikti, įvertinimas maisto tvarkymo veiklos vykdymo vietoje;
8.3. su maisto tvarkymo veiklos sąlygomis susijusių veiksnių, galinčių daryti įtaką visuomenės sveikatai, bei šių veiksnių kontrolės ir valdymo įvertinimas;
9. Ekspertizės metu nustačius, kad maisto tvarkymo veiklos sąlygos atitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus, ekspertizės protokolo išvadoje nurodoma, jog maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygos atitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus.
10. Ekspertizės metu nustačius, kad maisto tvarkymo veiklos sąlygos neatitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimų, ekspertizės protokolo išvadoje nurodoma, jog maisto tvarkymo subjekto veiklos sąlygos neatitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimų.
III. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
12. Visuomenės sveikatos centras apskrityje privalo motyvuotu raštu pranešti apskričių, miestų, rajonų teritorinėms valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms, jeigu:
12.1. maisto tvarkymo subjektas ekspertizės protokolą gavo pateikęs klaidingą informaciją, suklastotus dokumentus, taip pat nuslėpęs faktus, dėl kurių ekspertizės protokolas neturėjo būti išduotas;
13. Už ekspertizės išvadų teisingumą atsako ekspertizės vykdytojas Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.
Maisto tvarkymo subjekto visuomenės
sveikatos saugos ekspertizės tvarkos aprašo
1 priedas
____________________________ visuomenės sveikatos centrui
(apskrities pavadinimas)
PARAIŠKA GAUTI EKSPERTIZĖS PROTOKOLĄ
200 __ m. _____________________ mėn. ___ d. Nr. ____
1. Pareiškėjo pavadinimas
|
|
2. Pareiškėjo (juridinis asmuo) įmonės kodas/Pareiškėjo (fizinis asmuo) asmens kodas
|
|
3. Numatoma vykdyti/vykdoma maisto tvarkymo veikla
|
|
4. Patalpų, kuriose numatoma vykdyti/vykdoma maisto tvarkymo veika, adresas
|
|
5. Maisto tvarkymo veiklos pavadinimas ir aprašymas (teikiamų paslaugų, gaminamų produktų asortimentas, vidutiniai kiekiai ir pan.)
|
|
6. Triukšmo šaltiniai (aprašymas)
|
|
7. Vidutinis paslaugų gavėjų, pirkėjų, klientų skaičius per darbo dieną
|
|
8. Darbo laikas, kuriuo numatoma vykdyti/vykdoma maisto tvarkymo veikla
|
|
9. Patalpų, kuriose numatoma vykdyti/vykdoma maisto tvarkymo veikla, bendras plotas (m2)
|
|
10. Patalpų paskirtis (pagal pažymėjimą apie Nekilnojamojo turto registre įregistruotus statinius (butus, patalpas) ir teises į juos)
|
|
Maisto tvarkymo subjekto visuomenės
sveikatos saugos ekspertizės tvarkos aprašo
2 priedas
(maisto tvarkymo subjekto visuomenės sveikatos saugos ekspertizės protokolo formos pavyzdys)
_____________________________________
(įstaigos pavadinimas)
MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO VISUOMENĖS SVEIKATOS SAUGOS EKSPERTIZĖS PROTOKOLAS
200 d. Nr. ___
__________________
(sudarymo vieta)
1. Maisto tvarkymo subjekto pavadinimas/ vardas, pavardė; atsakingas asmuo (vardas, pavardė); įmonės kodas/asmens kodas |
|
2. Maisto tvarkymo subjekto adresas, tel., faks. numeriai, elektorinio pašto adresas |
|
3. Adresas, kuriuo galima siųsti korespondenciją |
|
4. Paraiškos gauti ekspertizės protokolą data, Nr. |
|
5. Maisto tvarkymo veiklos vieta |
5.1. Maisto tvarkymo veiklos vykdymo vietos adresas (miestas, rajonas, kaimas, gatvė, pastato, patalpų Nr.; tel., faks. numeriai, elektroninio pašto adresas) |
5.2. Pastatai, statiniai ar patalpos, kuriose numatoma vykdyti ar vykdoma maisto tvarkymo veikla, jų paskirtis. Pastatų, statinių ar patalpų kadastrinių matavimų bylos numeris, data, pastato ar patalpų indeksai |
5.3. Pagrindas naudotis pastatais, statiniais, patalpomis, kuriuose numatoma vykdyti ar vykdoma maisto tvarkymo veikla (dokumento pavadinimas, data, Nr.) |
6. Maisto tvarkymo veiklos sąlygų aprašymas |
|||||
6.1. Teritorija, pastatai, statiniai, patalpos ir kt., kuriuose numatoma vykdyti ar vykdoma maisto tvarkymo veikla |
|||||
6.2. Sanitarinės apsaugos zona |
|||||
6.3. Inžinerinė įranga |
|||||
|
Aprašymas, būdas (tipas) |
Veiksniai, galintys turėti įtakos visuomenės sveikatai |
Pastabos |
||
6.3.1. Vandens tiekimas |
|
|
|
||
6.3.2. Nuotekų šalinimas |
|
|
|
||
6.3.3. Šildymas |
|
|
|
||
6.3.4. Vėdinimas, oro kondicionavimas |
|
|
|
||
6.3.5. Apšvietimas |
|
|
|
||
6.3.6. Kita (nurodyti) |
|
|
|
||
6.4. Kitų visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimų įgyvendinimas |
|||||
|
Atitikimo visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimams įvertinimas |
Pastabos |
|||
6.4.1. Svarbiausieji technologinio proceso etapai |
|
|
|
||
6.4.2. Atliekų tvarkymas |
|
|
|
||
6.4.3. Kenkėjų kontrolė |
|
|
|
||
6.4.4. Rūkymui skirtos patalpos |
|
|
|||
6.4.5. Buitinės patalpos |
|
|
|||
6.4.6. Kiti reikalavimai (nurodyti) |
|
|
|||
7. Su maisto tvarkymo veiklos sąlygomis susijusių veiksnių, galinčių turėti įtakos visuomenės sveikatai, įvertinimas |
|||||
Veiksniai, galintys turėti įtakos visuomenės sveikatai |
Veiksnio aktualumas (taip/ne) |
Teisės akto reikalavimas (nurodant teisės aktą) |
Veiksnio įvertinimas (laboratorinių tyrimų/matavimų rezultatai, jei veiksnys neaktualus, pateikti motyvaciją) |
||
7.1. Fizikiniai veiksniai |
|
|
|
||
7.2. Cheminiai veiksniai |
|
|
|
||
7.3. Biologiniai veiksniai |
|
|
|
||
7.4. Kiti veiksniai |
|
|
|
||
8. Išvada
|
|
__________________________ ___________ _____________________
(ekspertizės vykdytojo pareigų (parašas) (vardas ir pavardė)
pavadinimas)
EKSPERTIZĖS PROTOKOLO IŠVADĄ TVIRTINU:
__________________________ ___________ _____________________
(visuomenės sveikatos centro (parašas) (vardas ir pavardė)
apskrityje direktorius ar jo
įgaliotas asmuo)
SUSIPAŽINAU, VIENĄ PROTOKOLO EGZEMPLIORIŲ GAVAU
_____________________________________________________
(maisto tvarkymo veiklos vykdytojo ar jo įgalioto asmens pareigų pavadinimas)
_________________________
(parašas)
_________________________
(vardas ir pavardė)
_________________________
(data)
______________