STATISTIKOS DEPARTAMENTO PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS GENERALINIO DIREKTORIAUS
Į S A K Y M A S
DĖL MAISTO PREKIŲ MAŽMENINIŲ KAINŲ TYRIMO REGISTRAVIMO ANKETOS PATVIRTINIMO
2004 m. spalio 20 d. Nr. DĮ-188
Vilnius
Siekdamas įgyvendinti Lietuvos Respublikos statistikos įstatymo (Žin., 1993, Nr. 54-1048; 1999, Nr. 114-3299) nuostatas ir vadovaudamasis 12 straipsnio 2 dalimi,
tvirtinu Maisto prekių mažmeninių kainų spalio mėnesį registravimo anketą (pridedama).
GENERALINIS DIREKTORIUS ALGIRDAS ŠEMETA
______________
Statistikos departamento prie LRV Kainų statistikos skyriui Gedimino pr. 29, LT-01500 Vilnius |
Forma patvirtinta Statistikos departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės generalinio direktoriaus 2004 m. spalio 20 d. įsakymu Nr. DĮ-188 |
Prekybos įmonės pavadinimas |
|
|
||||
Prekybos įmonės sąlyginis Nr. |
|
|
|
|
|
|
Adresas |
|
|
||||
|
|
Statistikos departamentas garantuoja duomenų konfidencialumą |
||||
Telefonas |
|
|
||||
Miesto sąlyginis kodas |
|
|
|
Registracijos laikotarpis – spalio mėn. |
kaina: litais ir centais
Prekės Nr. |
Prekės pavadinimas |
Reikalaujamas matavimo vnt. |
Kaina už reikalaujamą matavimo vnt. |
Stebimas matavimo vnt. |
Kaina už stebimą matavimo vnt. |
Išsamus prekės aprašymas |
Pastabos |
||||
Kilmės šalis arba šalis-gamintoja |
Įmonė-gamintoja arba fasuotoja |
Prekės ženklas |
Pavadinimas |
Pakuotė |
|||||||
A |
B |
C |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|
Grūdų produktai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. |
Ilgagrūdžiai ryžiai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. |
Kvietiniai miltai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. |
Kvietiniai nesijoti (šveistiniai) miltai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. |
Kukurūzų miltai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. |
Kukurūzų sveiki grūdai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6. |
Avižiniai dribsniai |
500 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7. |
Stambios manų kruopos (angl. cous cous) |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8. |
Sorų grūdai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. |
Kvietinė duona: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) |
balta, supjaustyta riekėmis, įpakuota |
500 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b) |
balta, nesupjaustyta, neįpakuota |
500 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
c) |
„bagetės“ tipo ilgas batonas |
250 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
d) |
batonas |
500 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10. |
Ruginė duona |
500 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11. |
Tortiljos (kukurūziniai paplotėliai) |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12. |
Sveriami, pagerinti trapieji sausainiai |
250 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
13. |
Kukurūzų dribsniai |
500 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
14. |
Košė kūdikiams |
250 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15. |
Spagečiai |
500 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mėsa, paukštiena, žuvys |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
16. |
Jautienos kumpis be kaulo |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
17. |
Jautiena troškinimui |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
18. |
Jautiena |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) |
kumpis su kaulu |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b) |
nugarinė be kaulo |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
19. |
Sūdyta konservuota jautiena |
340 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
20. |
Veršiena, kumpis |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
21. |
Ėriena, koja |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
22. |
Aviena troškinimui |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23. |
Kiaulienos muštinis, nugarinė |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
24. |
Kiauliena |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) |
kumpis su kaulu |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b) |
nugarinė be kaulo |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
25. |
Virtas kumpis |
500 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
26. |
Įpakuotas bekonas |
250 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
27. |
Viščiukai broileriai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
28. |
Gyvos vištos |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
29. |
Išdarinėtos antys |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30. |
Šviežios žuvys |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) |
gyvi karpiai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b) |
kuojos, plekšnės |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
c) |
menkės |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
31. |
Šaldytos menkės |
500 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
32. |
Konservuotos sardinės aliejuje |
110 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
33. |
Konservuotos skumbrės |
500 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pienas ir pieno produktai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
34. |
Šviežias nenugriebtas karvių pienas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) |
pasterizuotas pienas 3,2% riebumo |
1 l |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b) |
pasterizuotas pienas 3,5% riebumo |
1 l |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
c) |
nepasterizuotas pienas |
1 l |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
35. |
Karvių pieno milteliai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) |
nenugriebto pieno |
500 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b) |
nugriebto pieno |
500 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
36. |
Konservuotas karvių pienas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) |
sutirštintas be cukraus |
400 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b) |
kondensuotas su cukrumi |
400 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
37. |
Pieno milteliai kūdikiams |
500 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
38. |
Sūriai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) |
čederis |
250 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b) |
mėlynųjų pelėsių |
250 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
c) |
kitas |
250 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
39. |
Sviestas |
250 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
40. |
Vanilininiai ledai |
0,5 l |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kiaušiniai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
41. |
Švieži vištų kiaušiniai |
12 vnt. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
42. |
Švieži ančių kiaušiniai |
12 vnt. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Riebalai ir aliejus |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
43. |
Margarinas |
250 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
44. |
Koncentruotas sviestas „gi“ (angl. ghee) |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
45. |
Aliejus salotoms ir valgiui gaminti |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) |
augalinių aliejų mišinys |
1 l |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b) |
žemės riešutų |
1 l |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
c) |
kukurūzų |
1 l |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
d) |
medvilnės |
1 l |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
e) |
palmių |
1 l |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
f) |
saulėgrąžų |
1 l |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
g) |
sojų pupelių |
1 l |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
46. |
Alyvuogių aliejus |
1 l |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
47. |
Kiauliniai taukai |
500 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vaisiai ir daržovės |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
48. |
Apelsinai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
49. |
Citrinos |
500 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
50. |
Bananai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
51. |
Ananasai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) |
švieži |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b) |
konservuoti |
822 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
52. |
Importiniai obuoliai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
53. |
Vynuogės |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
54. |
Papajos |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
55. |
Mangai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
56. |
Kokosai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
57. |
Žemės riešutai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) |
negliaudyti |
500 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b) |
gliaudyti |
100 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
58. |
Bulvės |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
59. |
Svogūnai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
60. |
Morkos |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
61. |
Kopūstai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
62. |
Kininiai kopūstai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
63. |
Pomidorai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
64. |
konservuota pomidorų tyrė |
70 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
65. |
šaldyti špinatai |
400 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
66. |
Baklažanai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
67. |
Žaliosios paprikos |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
68. |
Džiovintos aitriosios paprikos |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
69. |
Plantanai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
70. |
Bamijos |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
71. |
Džiovintos baltos pupelės |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
72. |
Sojų pupelių daigai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
73. |
Džiovintos pupuolės |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
74. |
Sojos varškė |
250 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
75. |
Džiovinti avinžirniai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
76. |
džiovinti skaldyti žirniai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
77. |
Sausas daržovių sriubos mišinys |
80 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
78. |
Kūdikių maistas daržovių pagrindu |
200 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krakmolingi šakniavaisiai ir gumbavaisiai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
79. |
Manijokai (Cassava) |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
80. |
Saldžiosios bulvės |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
81. |
Valgomieji batatai |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cukrus |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
82. |
Baltasis cukrus |
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nealkoholiniai gėrimai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
83. |
Kava |
500 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a) |
pupelėmis |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b) |
malta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
84. |
Tirpi kava |
250 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
85. |
Juodoji arbata |
100 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
86. |
Žalioji arbata |
100 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
87. |
Žaliųjų mėtų mišinys |
100 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
88. |
Nealkoholinis gėrimas, kolos ar apelsinų skonio |
0,33 l |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alkoholiniai gėrimai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
89. |
Raudonasis stalo vynas |
1 l |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
90. |
Alus |
0,5 l |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kitos prekės |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
91. |
Druska |
250 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
92. |
Konservuotas apelsinų marmeladas |
454 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
93. |
Pieniškas šokoladas |
100 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_______________________________________________________________________________________
INFORMACIJA DĖL maisto prekių mažmeninių kainų tyrimo spalio mėnesį
TEISINIS PAGRINDAS |
Lietuvos Respublikos statistikos įstatymas (Žin., 1993, Nr. 54-1048; 1999, Nr. 114-3299). |
TYRIMO RŪŠIS, APIMTIS IR TIKSLAS |
Atrankinis tyrimas. Kainos tiriamos atrinktų teritorinių vienetų atrinktose prekybos įmonėse. Tiriamasis laikotarpis – ataskaitinių metų spalio mėn. Tyrimo tikslas – gautų duomenų pagrindu apskaičiuoti vidutines mažmenines maisto prekių kainas spalio mėn. šalyje ir laiku pateikti jas Tarptautinei darbo organizacijai (TDO). |
DUOMENŲ PATEIKIMO PAREIGA |
Lietuvos Respublikos statistikos įstatymo 14 straipsnis. „Juridiniai asmenys privalo neatlygintinai teikti statistinius duomenis Oficialiosios statistikos darbų programai įgyvendinti“ (antra dalis). |
DUOMENŲ KONFIDENCIALUMAS |
Lietuvos Respublikos statistikos įstatymo 15 straipsnis. „Oficialiosios statistikos duomenys, jei pagal juos tiesiogiai ar netiesiogiai galima identifikuoti respondentą, apie kurį ar kurio veiklos rezultatus buvo surinkti pirminiai statistiniai duomenys, yra konfidencialūs ir saugomi įstatymų nustatyta tvarka“ (antra dalis). |
NURODYMAI maisto prekių mažmeninių kainų spalio mėnesį registravimo anketai PILDYTI
Ši anketa parengta pagal TDO pateiktą maisto prekių sąrašą. Joje maisto prekių kainos registruojamos spalio mėn. Konkrečios kainų registravimo dienos ataskaitiniams metams numatomos Teritorinių statistikos valdybų statistikos darbų programoje, kuri kasmet patvirtinama Statistikos departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės generalinio direktoriaus įsakymu. Anketą pildo teritorinių statistikos įstaigų kainų klausėjai.
Maisto prekių kainos registruojamos tuo pačiu metu ir tose pačiose parduotuvėse, kuriose kiekvieną mėnesį registruojamos maisto prekių kainos vartotojų kainų indeksui skaičiuoti. Jeigu kai kurių prekių parduotuvėse, atrinktose vartotojų kainoms tirti, nėra, reikia atrinkti kitas parduotuves maisto prekių kainoms registruoti.
Anketoje maisto prekės sugrupuotos pagal jų rūšis. Anketa skirta maisto prekių mažmeninėms kainoms vienoje parduotuvėje registruoti.
Anketos adresinėje dalyje klausėjas turi įrašyti prekybos įmonės rekvizitus: pavadinimą, sąlyginį numerį iš miestui Statistikos departamento Kainų statistikos skyriaus priskirto intervalo, jos adresą, telefono numerį, miestui Kainų statistikos skyriaus suteiktą sąlyginį kodą.
Anketos A skiltyje nurodytas prekių eilės numeris, B skiltyje – prekės pavadinimas, C skiltyje – reikalaujamas matavimo vienetas, kurio kainą reikia registruoti ir kurio reikia pagal galimybę laikytis. Likusios 1–9 skiltys skirtos duomenims apie prekę bei pastaboms įrašyti. Prekėms, kurių stebimas matavimo vienetas sutampa su reikalaujamu, kaina įrašoma į pirmąją skiltį. Jei parduodamos kitokio nei reikalaujama matavimo vieneto prekės (kito svorio, kitokios pakuotės ir t. t.), tai registruojama prekės stebimo matavimo vieneto kaina. Pavyzdžiui, registruojame ilgagrūdžių ryžių kainą. Parduotuvėje parduodami po 800 g supakuoti ilgagrūdžiai ryžiai. Pirmoji skiltis paliekama tuščia, nes stebimas matavimo vienetas nesutampa su reikalaujamu. Šiuo atveju stebimas matavimo vienetas nurodomas antrojoje skiltyje, o stebimo matavimo vieneto kaina įrašoma trečiojoje skiltyje. Kompiuterinė programa vėliau ją perskaičiuos į reikalaujamą matavimo vieneto kainą. Šių skilčių (2–3) nereikia pildyti, jei stebimas matavimo vienetas sutampa su reikalaujamu. 4–8 skiltys skirtos išsamiam prekės aprašymui. Atitinkamose skiltyse reikia nurodyti kilmės šalį arba šalį gamintoją, įmonę gamintoją arba fasuotoją, prekės ženklą, pavadinimą, pakuotę (pvz., polietileninis maišelis, kartoninė dėžutė, neįpakuota ir pan.). Paskutinėje skiltyje nurodomos kitos prekės charakteristikos ir pastabos, kurios, klausėjo nuomone, yra svarbios (pvz., be priedų). Jei, palyginti su praėjusiais metais, parduotuvėje gerokai pasikeitė kaina, „Pastabų“ skiltyje būtina nurodyti kainos pasikeitimo priežastį. Kai kuriais atvejais gali būti užpildytos ne visos 4–9 skiltys. Pavyzdžiui, registruojant mėsos kainas nereikia nurodyti prekės ženklo, turgavietėse nebūtina nurodyti įmonės gamintojos ir pan.
Anketos gale įrašomi: anketą užpildžiusio klausėjo vardas, pavardė, telefono ir fakso numeriai, elektroninio pašto adresas.
Statistikos departamento
prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės