LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS IR MIŠKŲ ŪKIO MINISTERIJA

 

Į S A K Y M A S

DĖL NAUJOS SUPERKAMO PIENO KOKYBĖS VERTINIMO IR ATSISKAITYMO SISTEMOS ĮDIEGIMO

 

1997 m. lapkričio 3 d. Nr. 637

Vilnius

 

 

Siekiant gerinti pieno perdirbimo įmonių superkamo pieno kokybę bei atsiskaityti už jį pagal objektyvius vertinimus:

1. Patvirtinti Pieno supirkimo, kokybės vertinimo ir atsiskaitymo taisykles (1 priedas) ir nustatyti jų įsigaliojimo datą nuo 1998 m. sausio 1 d.

2. Įgalioti valstybinę įmonę „Pieno tyrimai“ nuo 1998 metų sausio mėn. pradėti tirti įmonėse superkamą pieną pagal sudėties ir kokybės rodiklius. Šios įmonės nustatyti pieno sudėties (riebalų, baltymų) ir kokybės (rūšies) rodikliai yra privalomi visoms pieną superkančioms įmonėms apmokant gamintojams už pieną.

3. Patvirtinti VĮ „Pieno tyrimai“ atliekamų pieno sudėties ir kokybės tyrimų pieno perdirbimo įmonėse palaipsninio įdiegimo 1998 metais grafiką (2 priedas).

4. Nustatyti, kad pieną superkančios įmonės, kurių superkamo pieno sudėties ir kokybės VĮ „Pieno tyrimai“ netiria, pereinamuoju laikotarpiu tai atlieka savo laboratorijose Pieno supirkimo, kokybės vertinimo ir atsiskaitymo taisyklėse nustatyta tvarka.

5. Įsakymo vykdymą kontroliuoti ministerijos sekretoriui A. Svitojui.

 

 

 

ŽEMĖS IR MIŠKŲ ŪKIO MINISTRAS                                                      VYTAUTAS KNAŠYS


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ir miškų ūkio

ministerijos 1997 11 03 įsakymu Nr. 637

1 priedas

 

PIENO SUPIRKIMO, KOKYBĖS VERTINIMO IR ATSISKAITYMO TAISYKLĖS

 

Įsigalioja nuo 1998 m. sausio 1 d.

 

1. Bendrieji reikalavimai

 

1.1. Superkant pieną iš pieno pardavėjų (toliau – pardavėjų) ir jį rūšiuojant, turi būti vadovaujamasi LST 1137-97 „Žalias karvių pienas. Kokybės reikalavimai. Nustatymas ir įvertinimas“ ir šiomis taisyklėmis. Pieno sudėties ir kokybės rodiklius, reikalingus išmokoms už pieną nustatyti, vertina Žemės ir miškų ūkio ministerijos šiam darbui įgaliota tyrimų laboratorija (toliau – įgaliota laboratorija). Pereinamuoju laikotarpiu įgaliota laboratorija gali leisti pieno perdirbimo įmonėms pačioms nustatyti sudėties ir kokybės rodiklius.

1.2. Pienas superkamas tik iš pardavėjų, sudariusių sutartį su pieno perdirbimo įmone. Pieno perdirbimo įmonė negali sudaryti sutarties, jei pardavėjas neturi dokumentų apie gyvulių sveikatingumą. Sutartyje aptariamos priemonės, nustačius nerūšinį pieną, radus jame inhibitorinių medžiagų ar išaiškinus pieno falsifikavimą vandeniu.

1.3. Pardavėjams, sudariusiems sutartį pateikti ne mažiau kaip 10 tonų pieno per metus, pirkėjas turi užtikrinti sutartyje pieno sudėties (riebalų ir baltymų kiekio), somatinių ląstelių skaičiaus, bakterinio užterštumo, pieno užšalimo temperatūros, inhibitorinių medžiagų ištyrimą įgaliotoje laboratorijoje.

1.4. Pardavėjams, sudariusiems sutartį pateikti mažiau kaip 10 tonų pieno per metus, pirkėjas turi užtikrinti sutartyje kiekvieno pardavėjo pieno sudėties (riebalų, baltymų kiekio) nustatymą įgaliotoje laboratorijoje, o bakterinį užterštumą, somatinių ląstelių skaičių, pieno užšalimo temperatūrą, inhibitorines medžiagas tirti įgaliotoje laboratorijoje – iš vienoje (bendroje) talpykloje surinkto pieno. Bendra talpykla – tai stacionariame ar mobiliame pieno supirkimo punkte, pienovežio sekcijoje surinktas pienas. Pardavėjams, parduodantiems apie 10 t pieno per metus, pirkėjas gali organizuoti pieno sudėties ir kokybės rodiklių nustatymą įgaliotoje laboratorijoje. Tai numatoma sutartyje.

1.5. Pieno perdirbimo įmonė supažindina pardavėją su galiojančiu standartu superkamam pienui, norminiais priėmimo dokumentais, kokybės įvertinimo ir atsiskaitymo už pieną tvarka.

1.6. Pieno supirkimas vyksta pagal surinkimo (mobiliuose pieno supirkimo punktuose) arba supirkimo (perdirbimo įmonėse, stacionariuose punktuose, žemės ūkio bendrovėse) grafiką. Tuo pačiu metu atrenkami bandiniai pieno sudėties ir kokybės tyrimams. Į perdirbimo įmonę pristatytą pieną įvertinus jo kokybę pagal LST 1137 6.2 punktą būtina priimti per 45 min. nuo transporto priemonės atvykimo (važtaraštyje pažymėto laiko). Jeigu pieno kokybė neįvertinama per 45 min., pienas turi būti superkamas pagal tuos kokybės rodiklius, kurie buvo nustatyti pieno išsiuntimo į įmonę metu. Jei surenkant pieną į transporto priemones dėl įmonės kaltės nesilaikoma grafiko ir tai pablogina pieno kokybę, nuostolius dengia perdirbimo įmonė.

1.7. Pienas sveriamas ar matuojamas ir perskaičiuojamas į svorį dalyvaujant pardavėjui. Susitarus pardavėjo dalyvavimas nebūtinas. Pieno kiekio perskaičiavimas pagal bazinius riebalų ir baltymų rodiklius atliekamas vadovaujantis patvirtinta metodika.

1.8. Už pieną apmokama sutartyje nustatyta tvarka priklausomai nuo jo svorio, sudėties ir rūšies, remiantis Žemės ir miškų ūkio ministerijos šiam darbui įgaliotos laboratorijos tyrimų rezultatais, atsižvelgiant į Vyriausybės reglamentuojančius dokumentus.

 

2. Pieno sudėties ir kokybės tyrimo tvarka

 

2.1. Nustatoma pieno spalva, kvapas, konsistencija, temperatūra, kilus įtarimui imami bandiniai pagal LST ISO 707* pieno skoniui, rūgštingumui, švarumui, neutralizuojančioms medžiagoms nustatyti. Pienas priimamas ir pieno sudėties bei kokybės tyrimai atliekami, jei prieš tai išvardyti rodikliai atitinka nurodytus LST 1137-1997. Jei rodikliai neatitinka, pienas nepriimamas ir grąžinamas su atitinkamomis žymomis lydinčiuose dokumentuose.

2.2. Jei 2.1 punkte išvardyti rodikliai atitinka nurodytus LST 1137-1997, imami bandiniai sudėčiai ir kokybei tirti pagal LST ISO 707*. Nepriklausomai nuo to, kokie numatomi tyrimai, pienas turi būti prieš tai gerai išmaišytas.

2.3. Bandinius sudėties ir kokybės tyrimams ima įmonės laborantas, vairuotojas-laborantas arba pieno supirkėjas, turintys Valstybinės kokybės inspekcijos licenciją (pažymėjimą) šiam darbui atlikti.

2.4. Imant bandinius gali dalyvauti pardavėjas ar jo atstovas.

2.5. Pieno sudėtis ir kokybė tiriami pagal šią schemą:

 

Pieno spalva, kvapas, konsistencija, temperatūra, kilus įtarimui – skonis, rūgštingumas, švarumas, neutralizuojančios medžiagos.

Nustatoma iš kiekvieno pardavėjo pieno

Nustato pieno pirkėjas

Sudėtis (riebalų ir baltymų kiekis)

Nustatoma iš kiekvieno pardavėjo pieno1

Nustato įgaliota laboratorija2

 

Pieno rūšiavimas

 

Pardavėjams, pristatantiems mažiau kaip 10 t pieno per metus

Pardavėjams, pristatantiems daugiau kaip 10 t pieno per metus

Bendras bakterijų sk.

Nustato įgaliota laboratorija2 iš vienoje talpykloje surinkto pieno

Bendras bakterijų sk.

Nustato įgaliota laboratorija2 iš kiekvieno pardavėjo pieno

Somatinių ląstelių sk.

Somatinių ląstelių skaičius

Pieno užšalimo ˚C ir/arba tankis

Pieno užšalimo ˚C ir/arba tankis

Inhibitorinės medž. 3

Inhibitorinės medž.

 

1 Pardavėjams, parduodantiems ne mažiau kaip 20 t pieno per metus, pieno riebumas iš vienkartinio bandinio nustatomas 4 kartus per mėnesį**.

2 Pereinamuoju laikotarpiu nustato tyrimų laboratorija ir/arba pieno pirkėjas.

3 Radusi falsifikavimo atvejį ar inhibitorines medžiagas talpykloje, įmonė privalo išaiškinti pardavėją, falsifikuojantį pieną. Bandiniai pakartotiniams tyrimams atlikti imami iš kiekvieno pardavėjo perdirbimo įmonėje nustatyta tvarka. Pakartotinius tyrimus atlieka įmonė.

2.6. Pieno bandinių, siunčiamų į įgaliotą laboratoriją, paruošimą pagal šios laboratorijos techninius reikalavimus organizuoja pieno pirkėjas.

2.7. Jei pieno sudėtį ir kokybę tiria pieno pirkėjas, jis turi atlikti tyrimus pagal savo laboratorijos techninius reikalavimus.

3. Kokybės įvertinimas

 

3.1. Pieno kokybės rodikliai turi atitikti LST 1137-1997 reikalavimus:

3.1.1. pienas, melžtas per pirmąsias ir paskutiniąsias 7 laktacijos dienas, nepriimamas;

3.1.2. jei bandiniai nekonservuoti, užterštumas bakterijomis ir inhibitoriais nustatomas būtinai iš to paties bandinio;

3.1.3. karvių, kurios yra leukozės viruso nešiotojos, pienas negali būti priskiriamas aukščiausiajai ir pirmajai rūšiai.

3.2. Superkant pieną punktuose, rūgštingumą galima nustatyti indikatoriniais popierėliais, skirtais ribiniam pieno rūgštingumui nustatyti.

3.3. Jeigu pieno užšalimo temperatūra ir/arba tankis neatitinka standarto reikalavimų, pienas priimamas, pardavėjas įspėjamas, tačiau pieno pirkėjas, siekdamas nustatyti pieno natūralumą, organizuoja pieno bandinių paėmimą ūkyje. Nustačius, kad pienas buvo falsifikuotas, pardavėjui taikoma pieno kainos nuoskaita. Šios analizės duomenys galioja pieno kiekiui, parduotam per laikotarpį nuo paskutiniojo tyrimo iki kito tyrimo dienos.

3.4. Radus piene inhibitorinių medžiagų, pieno pardavėjas įspėjamas, o radus jų pakartotinai, taikoma pieno kainos nuoskaita ir informuojamos valstybinės kontroliuojančios institucijos. Šios analizės duomenys galioja pieno kiekiui, parduotam per laikotarpį nuo paskutiniojo tyrimo iki kito tyrimo dienos, bet ne ilgiau kaip 15 dienų. Trečią kartą nustačius inhibitorines medžiagas, pienas iš šio pardavėjo nebepriimamas.

3.5. Nustačius, kad bendras bakterijų ir/ar somatinių ląstelių skaičius neatitinka antros rūšies pieno reikalavimų, pienas vertinamas kaip nerūšinis, o pardavėjas įspėjamas. Šios analizės duomenys galioja pieno kiekiui, parduotam per laikotarpį nuo paskutiniojo tyrimo iki kito tyrimo dienos, bet ne ilgiau kaip 15 dienų. Nustačius neatitikimą antrą kartą, informuojamos valstybinės kontroliuojančios institucijos, o trečią kartą – pienas iš šio pardavėjo nebepriimamas.

3.6. Nutraukus pieno priėmimą 3.4 ir 3.5 punktuose nurodytais atvejais, pieno pirkimas atnaujinamas vadovaujantis valstybinių kontroliuojančių institucijų išvadomis.

3.7. Nustačius pieno falsifikavimą vandeniu, radus inhibitorinių medžiagų, taip pat nerūšinio pieno atvejus, įmonė pati pasirenka bandinių atrinkimo datą pakartotiniam tyrimui.

 

4. Apmokėjimo už pieną tvarka

 

4.1. Pieno kaina nustatoma pagal jo svorį, vadovaujantis riebalų ir baltymų kiekių bazinėmis normomis ir kokybės rodikliais, nustatytais įgaliotos laboratorijos.

4.2. Pardavėjams, parduodantiems daugiau kaip 10 tonų pieno per metus, už pieną apmokama pagal pieno sudėtį (riebalų ir baltymų kiekį) ir rūšį. Šiuos duomenis įmonė gauna iš įgaliotos laboratorijos arba (pereinamuoju laikotarpiu) vadovaujasi savo tyrimų duomenimis.

4.3. Pardavėjams, parduodantiems mažiau kaip 10 tonų pieno per metus, už pieną apmokama pagal kiekvieno pardavėjo pieno sudėtį (riebalų ir baltymų kiekį) ir pieno rūšį, nustatytą bendroje talpykloje. Šiuos duomenis įmonė gauna iš įgaliotos laboratorijos arba (pereinamuoju laikotarpiu) vadovaujasi savo tyrimų duomenimis.

4.4. Radus piene inhibitorinių medžiagų, jis vertinamas 80% antros rūšies pieno kainos. Pieno kainos nuoskaitos už pieno falsifikavimą vandeniu numatomos sutartyse. Nerūšinis pienas vertinamas 85% antros rūšies pieno kainos.

 

5. Apmokėjimas už tyrimą

 

Už visus tyrimus, atliekamus įgaliotoje laboratorijoje, apmoka pieno pirkėjas.

 

6. Ginčų sprendimas

 

Ginčus priklausomai nuo jų pobūdžio sprendžia Valstybinė kokybės inspekcija, Valstybinė veterinarijos tarnyba, Visuomenės sveikatos priežiūros centrai arba teismas. Išlaidas dėl ginčų atveju atliktų analizių dengia pralaimėjusioji pusė.

 

SUDERINTA

Lietuvos Respublikos valstybinės

veterinarijos tarnybos direktorius

K. Lukauskas        

 

1997 m. lapkričio 3 d.

 

Lietuvos Respublikos vyriausiasis

valstybinis gydytojas higienistas

Z. Stanevičius

 

1997 m. lapkričio 3 d.

 

Lietuvos Respublikos valstybinės

kokybės inspekcijos viršininkas

B. Pauža

 

1997 m. lapkričio 5 d.

______________


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ir miškų ūkio

ministerijos 1997 11 03 įsakymu Nr. 637

2 priedas

 

VĮ „Pieno tyrimai“ atliekamų pieno sudėties ir kokybės tyrimų palaipsninio įdiegimo 1998 metais pieno perdirbimo įmonėse grafikas

 

Eil. Nr.

Pieną superkanti įmonė

Eksperim. 1997 m. IV ketv

Sudėtį ir kokybę atsiskaitymui nustato

VĮ „Pieno tyrimai“

Pieną superkanti įmonė

I ketv.

II ketv.

III ketv.

IV ketv.

I ketv.

II ketv.

III ketv.

IV ketv.

1.

AB „Žemaitijos pienas“

+

+

+

+

+

-

-

-

-

2.

AB „Rokiškio sūris“

+

+

+

+

+

 

-

-

-

3.

Koop. „Aukštaitijos pienas“

+

+

+

+

+

-

-

-

-

4.

AB „Šalčininkų pieninė“

-

+

+

+

+

-

-

-

-

5.

ŽŪB „Kyviškės“ (Vilniaus r.)

-

+

+

+

+

-

-

-

-

6.

AB „Kaišiadorių pienas“

-

+

+

+

+

-

-

-

-

7.

AB „Eišiškių pieninė“

-

+

+

+

+

-

-

-

-

8.

Druskininkų AB „Šviežumėlis“

-

+

+

+

+

-

-

-

-

9.

AB „Kelmės pieninė“

-

+

+

+

+

-

-

-

-

10.

ŽŪB „Karklynėlis“ (Kelmės r.)

-

+

+

+

+

-

-

-

-

11.

AB „Radviliškio pieninė“

-

-

+

+

+

+

-

-

-

12.

Bariūnų ŽŪB (Joniškio r.)

-

-

+

+

+

+

-

-

-

13.

AB „Klaipėdos pienas“

-

-

+

+

+

+

-

-

-

14.

UAB „Plungės pienas“

-

-

+

+

+

+

-

-

-

15.

UAB „Kretingos pienas“

-

-

+

+

+

+

-

-

-

16.

AB „Plateliai“ (Plungės r.)

-

-

+

+

+

+

-

-

-

17.

AB „Priekulės pieninė“

-

-

+

+

+

+

-

-

-

18.

Labūnavos ŽŪB (Kėdainių r.)

-

-

+

+

+

+

-

-

-

19.

AB „Kėdainių pienas“

-

-

+

+

+

+

-

-

-

20.

AB „Beržų kompleksas“ (Jonava)

-

-

+

+

+

+

-

-

-

21.

AB „Rokiškio sūris“ fil. „Ukmergės pieninė“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22.

AB „Sūrmena“ (Širvintos)

-

-

+

+

+

+

-

-

-

23.

AB „Modest“ (Širvintų r.)

-

-

+

+

+

+

-

-

-

24.

AB „Utenos pienas“

-

-

-

+

+

+

+

-

-

25.

AB „Ignalinos pieninė“

-

-

-

+

+

+

+

-

-

26.

AB „Švenčionių pieninė“

-

-

-

+

+

+

+

-

-

27.

AB „Rokiškio sūris“ fil. „Zarasų pieninė“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28.

AB „Varėnos pieninė“

-

-

-

+

+

+

+

-

-

29.

AB „Pasvalio sūriai“

-

-

-

+

+

+

+

-

-

30.

UAB „Kolora“(Alytaus r.)

-

-

-

+

+

+

+

-

-

31.

AB „Alytaus pieninė“

-

-

-

+

+

+

+

-

-

32.

Matulionio firma „Koleandra“ (Alytaus r.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33.

AB „Šėtos sūrinė“

-

-

-

+

+

+

+

-

-

34.

UAB „Vilkyškių pieninė“ (Šilutės r.)

-

-

-

+

+

+

+

-

-

35.

AB „Šiaulių pienas“

-

-

-

+

+

+

+

-

-

36.

AB „Panevėžio pienas“

-

-

-

+

+

+

+

-

-

37.

Biržų akcinė pieno b-vė

-

-

-

+

+

+

+

-

-

38.

UAB „Ūta“ (Šilutės r.)

-

-

-

+

+

+

+

-

-

39.

AB „Vilniaus pienas“

-

-

-

+

+

+

+

-

-

40.

„Kauno pienas“

-

-

-

+

+

+

+

-

-

41.

AB „Kauno sūrinė“

-

-

-

+

+

+

+

-

-

42.

AB „Mažeikių pieninė“

-

-

-

+

+

+

+

-

-

43.

AB „Tauragės pieninė“

-

-

-

+

+

+

+

-

-

44.

AB „Marijampolės pieno konservai“

-

-

-

-

+

+

+

+

-

45.

AB „Kauno pieno centras“

-

-

-

-

+

+

+

+

-

46.

UAB „Pakalniškių pieninė“ (Kauno r.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

47.

ŽŪM „Šaltekšnis“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Marijampolės r.)

-

-

-

-

+

+

+

+

-

48.

Dadurkos TŪB „Sausininkai“ (Vilkaviškio r.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

49.

A. Jaudagio įm. „Sodžius“ (Vilkaviškio r.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50.

AB „Melkomsta“ (Kėdainių r.)

-

-

-

-

+

+

+

+

-

51.

Firma „Senera“ (Tauragė)

-

-

-

-

+

+

+

+

-

52.

R. Bertašiaus ind. įm. (Šilalės r.)

-

-

-

-

+

+

+

+

-

53.

UAB „Medėja“ (Šakių r.)

-

-

-

-

+

+

+

+

-

54.

Kiti subjektai, superkantys pieną

-

-

-

-

+

+

+

+

-

Pastaba. Pardavėjui pageidaujant, pieno sudėties ir kokybės tyrimai įgaliotoje laboratorijoje gali būti atliekami anksčiau, nei nustatyta grafike, jei pieną superkanti įmonė tam pasirengusi.

 

 

GYVULININKYSTĖS STRATEGIJOS

DEPARTAMENTO DIREKTORIUS                                                                               V. DRŪLIA



* Iki 1999 m. pagal LST ISO 707 arba GOST 13928 2.2p.

** Iki 1999 m. pieno riebumas nustatomas tik iš sudėtinio konservuoto bandinio 2 kartus per mėnesį.