VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS
Į S A K Y M A S
DĖL IMPORTUOJAMO NEGYVŪNINIO MAISTO, KURIAM TAIKOMA SUSTIPRINTA VALSTYBINĖ MAISTO KONTROLĖ, SĄRAŠO PATVIRTINIMO
2013 m. kovo 28 d. Nr. B1-255
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574; 2003, Nr. 92-4139) 11 straipsnio 2 dalimi, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 882/2004 dėl oficialios kontrolės, kuri atliekama siekiant užtikrinti, kad būtų įvertinama, ar laikomasi pašarus ir maistą reglamentuojančių teisės aktų, gyvūnų sveikatos ir gerovės taisyklių (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 200), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2012 m. birželio 27 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 563/2012 (OL 2012 L 168, p. 24), įgyvendindamas Importuojamo negyvūninio maisto valstybinės maisto kontrolės tvarkos aprašo, patvirtinto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. rugsėjo 24 d. įsakymu Nr. B1-478 (Žin., 2008, Nr. 113-4324; 2012, Nr. 91-4764), 15.1.2 punktą ir siekdamas sustiprinti iš trečiųjų šalių į Lietuvos Respubliką importuojamo negyvūninio maisto valstybinę maisto kontrolę:
1. T v i r t i n u pridedamą Importuojamo negyvūninio maisto, kuriam taikoma sustiprinta valstybinė maisto kontrolė, sąrašą (toliau – sąrašas).
2. P a v e d u:
2.1. įsakymo vykdymą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Pasienio maisto ir veterinarinės kontrolės skyriaus pasienio veterinarijos postams (poskyriams) ir teritorinėms valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms;
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus
2013 m. kovo 28 d. įsakymu Nr. B1-255
Importuojamo negyvūniniO maistO, kuriam taikoma sustiprinta valstybinė maisto kontrolė, sąrašas
Eil. Nr. |
Negyvūninio maisto pavadinimas |
Kilmės šalis |
Tiriamas rodiklis* |
Fizinio ir atitikties tikrinimo dažnumas, (%)*** |
1. |
Mangai |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai Metalai (švinas, kadmis)** |
Ne mažiau kaip 10 |
2. |
Arbūzai |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai Metalai (švinas, kadmis)** |
Ne mažiau kaip 10 |
3. |
Uogos (šviežios ir šaldytos) (spanguolės, mėlynės, bruknės, šilauogės) |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai Metalai (švinas) |
Ne mažiau kaip 10 |
4. |
Džiovinti vaisiai (bananai, datulės, ananasai, abrikosai, alyvos, obuoliai, persikai, kriaušės, tikrosios papajos ir kt.) |
Visos trečiosios šalys |
Mikotoksinai (aflatoksinai) Sieros dioksidas ir sulfitai Sorbo rūgštis ir sorbatai |
Ne mažiau kaip 10 |
5. |
Konservuotos daržovės, vaisiai, uogos |
Visos trečiosios šalys |
Alavas (neorganinis) Sieros dioksidas ir sulfitai Saldikliai (aspartamas, acesulfamas K, sacharinas)** (konservai su cukrumi) |
Ne mažiau kaip 10 |
6. |
Ankštinės daržovės |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai Metalai (švinas, kadmis)** |
Ne mažiau kaip 10 |
7. |
Kopūstinės daržovės |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai Metalai (švinas, kadmis)** |
Ne mažiau kaip 10 |
8. |
Lapinės daržovės |
Visos trečiosios šalys |
Metalai (švinas, kadmis)** Nitratai |
Ne mažiau kaip 10 |
9. |
Baklažanai |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai Metalai (švinas, kadmis)** |
Ne mažiau kaip 10 |
10. |
Grybai (švieži ir šaldyti) |
Visos trečiosios šalys |
Metalai (švinas, kadmis)** Radionuklidai (cezis-134, cezis-137)** |
Ne mažiau kaip 10 |
11. |
Saldžiosios paprikos |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai Metalai (švinas, kadmis)** |
Ne mažiau kaip 10 |
12. |
Alyvuogės (šviežios ar konservuotos) |
Visos trečiosios šalys |
Metalai (švinas, kadmis, alavas)** |
Ne mažiau kaip 10 |
13. |
Pistacijos, žemės, lazdynų, braziliniai, anakardžių, makadamijų riešutai ir jų produktai, į kurių sudėtį įeina daugiau kaip 20 % šių riešutų |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai Mikotoksinai (aflatoksinai)
|
Ne mažiau kaip 10 |
14. |
Vynas |
Visos trečiosios šalys |
Faktinė etilo alkoholio koncentracija Bendras cukraus kiekis Ekstraktas be cukraus Lakiųjų rūgščių kiekis Bendras sieros dioksido kiekis Mikotoksinai (ochratoksinas A) |
Ne mažiau kaip 10 |
15. |
Alus |
Visos trečiosios šalys |
Sausųjų medžiagų kiekis pradinėje misoje Faktinė etilo alkoholio koncentracija Spalva |
Ne mažiau kaip 10 |
16. |
Spiritiniai gėrimai |
Visos trečiosios šalys |
Faktinė etilo alkoholio koncentracija Metilo alkoholis Aldehidai Aukštesnieji alkoholiai Esterių kiekis Gintaro rūgštis (degtinė) |
Ne mažiau kaip 10 |
17. |
Nealkoholiniai gėrimai, išskyrus vaisių sultis, nektarus |
Visos trečiosios šalys |
Tirpios sausosios medžiagos (gira) Alkoholio koncentracija (gira) Sorbo rūgštis ir sorbatai Benzoinė rūgštis ir benzoatai Saldikliai (aspartamas, acesulfamas K, sacharinas)** |
Ne mažiau kaip 10 |
18. |
Vaisių sultys, nektarai |
Visos trečiosios šalys |
Mikotoksinai (patulinas (obuolių ir vynuogių sultys)) Mikotoksinai (ochratoksinas A (vynuogių sultys)) |
Ne mažiau kaip 10 |
19. |
Žemės riešutų, alyvuogių, saulėgrąžų ar rapsų ir kt. augalinis aliejus ir margarinas |
Visos trečiosios šalys |
Metalai (švinas) Policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (benzo(a)pirenas) |
Ne mažiau kaip 10 |
20. |
Kava |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai Mikotoksinai (ochratoksinas A) |
Ne mažiau kaip 10 |
21. |
Arbata, matė |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai Radionuklidai (cezis-134, cezis-137)** |
Ne mažiau kaip 10 |
22. |
Duona, makaronai, sausainiai, javainiai, pyragaičiai |
Visos trečiosios šalys |
Mikotoksinai (deoksinivalenolis, zearalenonas)** |
Ne mažiau kaip 10 |
23. |
Javų (kviečių, rugių, miežių, avižų, kukurūzų, ryžių, grikių, sorų) grūdai ir žmonėms vartoti tiesiogiai skirti galutiniai jų produktai (kruopos, miltai, sėlenos, gemalai ir kt.) |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai Mikotoksinai (aflatoksinai, ochratoksinas A, deoksinivalenolis, zearalenonas, fumozinai (kukurūzai ir jų produktai))** Metalai (švinas, kadmis)** Jusliniai tyrimai (tik kruopos, miltai, sėlenos) |
Ne mažiau kaip 10 |
24. |
Linų sėmenys, sezamų, rapsų, garstyčių, saulėgrąžų, melionų sėklos |
Visos trečiosios šalys |
Pesticidai |
Ne mažiau kaip 10 |
25. |
Natūralus mineralinis vanduo, šaltinio vanduo |
Visos trečiosios šalys |
Sudedamosios dalys (arsenas, stibis, baris, kadmis, chromas, varis, cianidai, fluoridai, švinas, manganas, gyvsidabris, nikelis, nitratai, nitritai, selenas)** Žarninių lazdelių (Escherichia coli) skaičius Koliforminių bakterijų skaičius Žarninių enterokokų skaičius Sulfitus redukuojančių klostridijų skaičius Žaliamėlių pseudomonų (Pseudomonas aeruginosa) skaičius |
Ne mažiau kaip 10 |
* – atsižvelgiant į riziką, gali būti tiriamas vienas ar keli iš lentelės eilutėje nurodytų rodiklių;
** – atsižvelgiant į riziką, tiriamas tik vienas iš skliaustuose nurodytų rodiklių;
*** – fizinio ir atitikties tikrinimo dažnumas skaičiuojamas kiekvienai negyvūninio maisto kilmės šaliai atskirai. Ekologiško negyvūninio maisto siuntos tikrinamos 100 % dažnumu.