LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL PRIVALOMŲJŲ OBUOLIŲ, KRIAUŠIŲ IR AGURKŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ

 

2001 m. vasario 23 d. Nr. 37

Vilnius

 

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279; 1999, Nr. 42-1337) patvirtintų priemonių sąrašo 8.10 ir 8.11 punktus,

Tvirtinu pridedamus:

1. Privalomuosius obuolių ir kriaušių vaisių kokybės reikalavimus;

2. Privalomuosius ilgavaisių agurkų kokybės reikalavimus;

3. Privalomuosius trumpavaisių agurkų kokybės reikalavimus.

 

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                  KĘSTUTIS KRISTINAITIS


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 02 23 įsakymu Nr. 37

 

PRIVALOMIEJI OBUOLIŲ IR KRIAUŠIŲ VAISIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

Privalomieji obuolių ir kriaušių vaisių reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1989 m. balandžio 28 d. reglamentu 920/89/EEC, nustatančiu morkų, citrusinių vaisių ir desertinių obuolių bei kriaušių kokybės standartus ir papildančiu Komisijos reglamentą Nr. 58;

reglamentą 920/89/EEC papildančiais:

Europos Komisijos 1990 m. vasario 19 d. reglamentu 421/90/EEC;

Europos Komisijos 1990 m. vasario 27 d. reglamentu 487/90/EEC;

Europos Komisijos 1990 m. gruodžio 7 d. reglamentu 3544/90/EEC;

Europos Komisijos 1990 m. birželio 27 d. reglamentu 1763/90/EEC;

Europos Komisijos 1992 m. vasario 6 d. reglamentu 292/92/EEC;

Europos Komisijos 1992 m. spalio 30 d. reglamentu 3185/92/EEC;

Europos Komisijos 1993 m. rugsėjo 23 d. reglamentu 2611/93/EEC;

Europos Komisijos 1996 m. vasario 16 d. reglamentu 298/96/EC;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti desertinių obuolių ir kriaušių veislių, kilusių iš Malus domestica Borkh. L. ir Pyrus communis L. rūšių, vaisiams, klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijose 0808.10 ir 0808.20, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:

2.1. pramoniniam perdirbimui skirtiems obuoliams ir kriaušėms, jei jų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“;

2.2. Lietuvoje užaugintiems obuoliams ir kriaušėms:

2.2.1. kuriuos augintojai parduoda rūšiavimo, pakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.2.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;

2.2.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodininkų bendrijos sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.2.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.2.5. kuriuos užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

 

II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visų klasių obuolių ir kriaušių vaisiai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų, turi būti sveiki, nepradėję pūti ar kitaip gesti ir dėl to netinkami vartoti, švarūs, be priemaišų, be kenkėjų ir jų nepažeisti, nusausinti, be pašalinio kvapo ir skonio.

4. Obuoliai ir kriaušės turi būti nepažeisti skinant ir pakankamai subrendę, kad toliau nokdami pasiektų savo veislei būdingus subrendimo požymius, nenukentėtų transportuojant, ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežti tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKAVIMAS

 

5. Obuoliai ir kriaušės pagal kokybę klasifikuojami taip:

5.1. ekstra klasė: vaisiai labai geros kokybės, tipingos veislei formos, išvaizdos ir spalvos (1 ir 2 priedai), nepažeistais vaiskočiais, be defektų, išskyrus nežymius odelės defektus, kurie nekenkia kokybei ir išvaizdai, kriaušių odelė nešiurkšti;

5.2. pirma klasė: vaisiai geros kokybės, tipingi veislei (1 ir 2 priedai), minkštimas turi būti visiškai sveikas, leistini nedideli formos, brandos ir spalvos defektai, truputį pažeistas vaiskotis, gali būti odelės defektų, kurie nekenkia vaisiaus išvaizdai ir išsilaikymui, tačiau pailgos formos defektai neturi būti ilgesni kaip 2 cm, dėmių plotas neturi viršyti 1/4 cm2, kitų defektų pažeistas plotas neturi viršyti 1 cm2, kriaušių odelė nešiurkšti;

5.3. antra klasė: vaisiai neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus, gali būti su formos, brandos ir spalvos defektais, tačiau tipingi veislei (1 ir 2 priedai), vaiskočio gali nebūti, tačiau odelė vaiskočio duburėlyje nepažeista, minkštimas be didesnių defektų, odelė gali būti su ne ilgesniais kaip 4 cm pailgos formos defektais, dėmių plotas neturi viršyti 1 cm2, kitų defektų plotas neturi viršyti 2,5 cm2.

 

IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI

 

6. Dydis nustatomas pagal maksimalų skersmenį vidurinėje vaisiaus dalyje.

7. Vienoje pakuotėje esančių pirmos ir antros klasės vaisių, sudėtų eilėmis ir sluoksniais, bei ekstra klasės vaisių skersmuo neturi skirtis daugiau kaip 5 mm.

8. Jei vaisiai neįpakuoti, pirmos klasės vaisių skersmuo gali skirtis iki 10 mm, o antros klasės neįpakuotiems vaisiams šio pobūdžio reikalavimo nėra.

9. Minimalus leistinas vaisių dydis (mm) nurodytas lentelėje:

 

Klasė

Stambiavaisės obuolių veislės (3 priedas)

Kitos obuolių veislės

Stambiavaisės kriaušių veislės (3 priedas)

Kitos kriaušių veislės

Ekstra

70

60

60

55

I

65

55

55

50

II

65

55

55

45

10. Vasarinių veislių kriaušėms, išvardytoms 4 priede ir parduodamoms laikotarpiu nuo birželio 10 d. iki liepos 31 d., minimalaus dydžio reikalavimai netaikomi.

 

V. LEISTINI NUKRYPIMAI

 

11. Pakuotėje ir bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis vaisių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

12. Leistini kokybės nukrypimai:

12.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5% viso kiekio ar svorio vaisių, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

12.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio ar svorio vaisių, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų, taip pat ne daugiau kaip 25% viso kiekio ar svorio obuolių gali būti be vaiskočio, jei odelė vaiskočio duburėlyje nepažeista. Be vaiskočio gali būti ir Granny Smith veislės obuoliai, jei jų odelė vaiskočio duburėlyje nepažeista;

12.3. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio ar svorio vaisių, kurie neatitinka nei šios klasės reikalavimų, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau vaisių, pažeistų kenkėjų arba pakenktų puvinio, taip pat vandeningais sėklalizdžiais, šiek tiek sužalotų arba su neužsitraukusiais įtrūkimais, gali būti ne daugiau kaip 2%. Negali būti pradėjusių pūti, sudaužytų ir dėl to netinkamų vartoti vaisių.

13. Leistini dydžio nukrypimai: bet kurios klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio ar svorio vaisių, kurių dydis yra 5 mm mažesnis už minimalų.

 

VI. ĮPAKAVIMO REIKALAVIMAI

 

14. Pakuotėje ir bendroje pakuotėje turi būti tos pačios kilmės šalies, veislės, kokybės klasės ir dydžio kategorijos vienodai prinokę vaisiai, ekstra klasės vaisiai tos pačios spalvos. Jei ekstra ar pirmos klasės vaisių masė pakuotėje neviršija 2 kg, nereikalaujama, kad jie būtų tos pačios veislės ir kilmės.

15. Matomoji kiekvienos pakuotės ir bendrosios pakuotės dalis turi būti būdinga visam jos turiniui.

16. Ekstra klasės obuoliai ir kriaušės pakuojami sluoksniais.

17. Obuoliai ir kriaušės turi būti įpakuoti taip, kad būtų tinkamai apsaugoti. Pakuotė ir bendroji pakuotė turi atitikti Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatytus reikalavimus. Jei pakuotės viduje naudojamos medžiagos vaisiams apsaugoti, jos turi būti naujos, švarios ir nepakenkti vaisių kokybei.

18. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.

19. Pakuotėje ir bendrojoje pakuotėje neturi būti jokių priemaišų.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

20. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos pakuotės ir bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai neišsitrinantys ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

20.1. pakuotojo/siuntėjo pavadinimas ir adresas arba identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ arba „siuntėjas“;

20.2. produkcijos pavadinimas: „obuoliai“ arba „kriaušės“, jei tara nepermatoma;

20.3. veislės pavadinimas, jei vaisiai ekstra ir pirmos klasės;

20.4. kilmės šalis;

20.5. kokybės klasė;

20.6. sluoksnių skaičius, jei vaisiai sudėti sluoksniais;

20.7. jei vaisiai nesudėti sluoksniais, – jų dydis, nurodant

20.7.1. minimalų ir maksimalų vaisių skersmenį, jei vienodumo reikalavimai privalomi;

20.7.2. minimalų vaisių skersmenį ir nuorodą „ir daugiau“, jei maksimalaus skersmens nurodyti neįmanoma.

______________


1 priedas

 

KRITERIJAI OBUOLIŲ SPALVAI NUSTATYTI

 

Obuolių veislės pagal jų spalvą skirstomos į keturias grupes:

A grupė

Raudonvaisės veislės:

ekstra klasė: bent trys ketvirtadaliai viso vaisiaus paviršiaus yra raudonos spalvos;

I klasė: bent pusė viso vaisiaus paviršiaus yra raudonos spalvos;

II klasė: bent ketvirtadalis viso vaisiaus paviršiaus yra raudonos spalvos.

Veislės

Black Ben Davis, Black Stayman, Carmio, Democrat, Jonagored, King David, Red Delicious ir mutacijos (Richared, Starking, Starkrimson, Well Spur, Oregon, Fortuna Delicious, Top Red, Red Chief ir Royal Red), Red Dougherty, Red Rome, Red Stayman (Staymared), Red York, Roja de Benejama (Verruga, Roja del Valle, Clavelina), Royal Gala (Tenroy), Stark Delicious, Spartan, Rose de Berne, Reinette étoilée, Winesap (Winter Winesap).

 

Lietuvoje auginamos veislės:

Antej, Florina, Liberty, Lodel, Prima, Štaris.

B grupė

Iš dalies raudonvaisės veislės (raudonoji dalis labai ryški):

ekstra klasė: bent pusė viso vaisiaus paviršiaus yra raudonos spalvos;

I klasė: bent trečdalis viso vaisiaus paviršiaus yra raudonos spalvos;

II klasė: bent vienas dešimtadalis viso vaisiaus paviršiaus yra raudonos spalvos.

Veislės

Akane (Prime Rouge, Tohoku 3), Alice, Aroma amorosa, Bellavista (Vista bella), Belfort (Pella), Boskoop rouge, Cardinal, Cherry Cox, Cortland, Delicious ordinaire, Discovery, Delicious Pilafa, Gloster 69, Idared, Ingrid Marie, Jerseymac, Jonathan, Katy (Katja), Kim, Lobo, McIntosh, Morgenduft (Rome Beauty), Nueva Orleans, Piglos, Stayman Winesap, Tydeman’s Early Worcester (Tydeman’s Early), Wealthy, York, Gravenstein rouge, James Grieve rouge, Odin, Ontario, Ortell, Paula Red, Rambour Franc, Red Berlepsch, Reineta Encarnada, Reineta Roja del Canada, Stalapfel, Summerred, Wagener, Worcester Peramain.

 

Lietuvoje auginamos veislės

Aldas, Alva, Auksis, Avenarijus, Beloruskoje malinovoje, Delikates, Freedom, Kulono renetas, Ligol, Mantet, Melrose, Noris, Renet Kičunova, Slava peremoržcam, Veteran, Zorenka, Žiguliovskoje.

C grupė

Veislės raudondryžiais vaisiais:

ekstra klasė: bent trečdalis viso vaisiaus paviršiaus yra su raudonos spalvos dryžiais;

I klasė: bent vienas dešimtadalis viso vaisiaus paviršiaus yra su raudonos spalvos dryžiais.

 

Veislės

Abbondanza, Alkmene, Apollo, Arlet, Aroma, Berlepsch, Braeburn, Carola, Casanova de Alcoba(a, Cunha (Riscadinha), Chata Encarnada, Commercio, Cox's orange pippin (Cox orange) ir mutacijos1, Ellisons's orange, Elstar, Fuji, Gala, Imperatore (Emperor Alexander), Jamba, Jonagold2, Karmijn de Sonnaville, Kidd's orange red, Laxton's Superb, Lord Lambourne, Mantet rouge, Maigold, Melrose, Normanda, Nueva Europa, Oldenburg, Pimona, Pinova, Piros, Pomme raisin, Reglindis, Reine des Reinettes (Goldparmaene), Rose de Caldaro (Kalterer), Shampion, Stark's Earliest, Winston.

 

Lietuvoje auginamos veislės

Konfetnoje, Melba, Orlovskoje polosatoje, Persikinis, Rudens dryžuotasis.

 

D grupė

Kitos veislės.

______________


2 priedas

 

OBUOLIŲ RŪDĖTUMO KRITERIJAI

 

Obuolių veislės, su natūraliai rudėtais vaisiais:

Ashmead’s Kernel, Egremont Russet, Dunns Seedling, Groupe des Boskoop, Golden Russet, Groupe des Cox’s orange, Ingrid Marie, Karmijn de Sonnaville, Kent, Kidd’s Orange red, Fortune, Laxton’s Superb, Mingan (Peromingan, Mingana), Reinette du Canada, Reinette grise, St. Edmund’s Pippin, Sturmer Pippin, Suntan, Sunset, Toreno, Yellow Newton (Albemarle Pippin).

 

Lietuvoje auginamos veislės

Auksis,

 

Kitų, šiame sąraše nepaminėtų, veislių obuoliai gali būti rūdėti, tačiau iki tam tikros ribos:

Rūdėtumo pobūdis

Ekstra klasė

Pirma klasė

Antra klasė

Leistini nukrypimai antrai klasei

Dėmės

Neturi būti matomos vaiskočio duburėlio išorėje

Gali būti šiek tiek žemiau kotelio arba piestelės ertmės, nešiurkščios

Gali būti žemiau kotelio arba piestelės ertmės, nešiurkščios

Gali būti vaisiai, dėl kurių nepasikeičia pakuotėje esančių vaisių išvaizda ir būklė, šiek tiek šiurkščios

 

Maksimaliai leidžiamas pažeisto vaisiaus paviršiaus plotas

 

Netankus tinklelis (beveik nesiskiriantis nuo bendros vaisiaus spalvos)

Neištisinis tinklelis, nekeičiantis atskiro vaisiaus ir visų pakuotėje esančių vaisių išvaizdos

Penktadalis

Pusė

Nėra tokių vaisių, dėl kurių stipriai pasikeistų bendra vaisių išvaizda ir būklė

Ryškus tinklelis

Negali būti

Viena dvidešimtoji

Trečdalis

Nėra tokių vaisių, dėl kurių stipriai pasikeistų bendra vaisių išvaizda ir būklė

Pažeidimų visuma (išskyrus dėmes)

 

Penktadalis

Pusė

Nėra tokių vaisių, dėl kurių stipriai pasikeistų bendra vaisių išvaizda ir būklė

______________


3 priedas

 

STAMBIAVAISIAI OBUOLIAI IR KRIAUŠĖS

 

1. Obuoliai

Altlaender, Appolo, Arlet, Belle de Boskoop ir mutacijos, Belle fleur double, Bismarck, Black Ben Davis, Black Stayman, Blenheim, Braeburn, Bramley’s Seedling (Bramley, Triomphe de Kiel), Brettacher, Carola, Charden, Charles Ross, Cortland, Cox pomona, Crimson Bramley, Delicious Pilafa, Democrat, Elan, Ellison’s orange (Ellison), Empire, Finkenwerder, Fortuna Delicious, Fuji, Garcia, Gelber Edel, Glorie von Holland, Gloster 69, Golden Delicious ir mutacijos, Graham, Granny Smith, Gravensteiner, Greesleeves, Grossherzog Friedrich von Baden, Groupe des Calvilles, Herma, Honey gold, Horneburger, Howgate wonder, Idared, Imperatore, Jacob Fisher, Jacques Lebel, Jamba, James Grieve ir mutacijos, Jester, Jonagold, Jonagored ir kitos mutacijos, Jupiter, Karmijn de Sonnaville, Koenigin (The Queen), Lane’s Prince Albert, Lemoen Apfel (Lemoenappel), Maingold, Melrose, Morgenduft (Rome Beauty), Museh, Mutsu (Crispin), Normanda, Notarapfel (Notaris, Notarisappel), Nueva Orleans, Orleans Reinette, Ontario, Ozargold, Pater v. d. Elsen, Pero del Cirio, Pero Mingan, Piglos, Pinova, Piros, Rambour d’hiver, Red Chief, Red Delicious ir mutacijos, Reglindis, Reinette de Orleans, Reineta roja del Canada, Reinette blanche ir Reinette grise du Canada, Reinette de France, Reinette de Lansberg, Royal Red, Saure Gamers (Gamers zure), Septer, Shampion, Signe Tillisch, Staymanred, Stayman Winesap, Starkrimson, Transparente de Croncels (Concels), Triomphe de Luxembourg, Tydeman’s Early Worcester, Winter Banana, Zabergau, Zigeunerin.

 

Lietuvoje auginamos veislės

Bogatyr, Ligol, Moskovskoje zimneje, Orlovskoje polosatoje, Rudens dryžuotasis, Sinap orlovskij, Veteran, Žiguliovskoje.

 

2. Kriaušės

Abb, Alexandrine Douillard, Beurre Alexandre Lucas (Lucas)- Beurre de Aremberg, Beurre Clairgeau, Beurre Diel, Beurre Lebrun, Catillac (Pondspaer, Ronde Gratio, Grand Monarque, Charteuse), Cure (Curato, Pastoren, Del cura de Ouro, Espadon de invierno, Bella de Berry, Lombardia de Rioja, Batall de Campana), Devoe, Don Guido, Doyenne d’hiver, Doyenne du comice, Duchesse d’Angoulme, Empereur Alexandre (Beurre Bose, Beurre d’Apremont, Bosc), Flor de invierno, General Levlerc, Grand champion, Jeanne d’Arc, Marguerite Marillat, Packham’s Triumph (Williams d’Automne), Passe Crassane, President Drouart, Souvenir du Congres (Kongress, Congress), Triomphe de Vienne, William’s Duchess (Pitmaston).

 

Lietuvoje auginamos veislės

Alka, Alna, Alsa, Alva, Alvita, Kliapo mėgstamoji, Mramornaja, Vasarinė sviestinė.

______________


4 priedas

 

VASARINIŲ KRIAUŠIŲ VEISLĖS, KURIOMS NETAIKOMI MINIMALAUS DYDŽIO REIKALAVIMAI, JEIGU JOS PARDUODAMOS LAIKOTARPIU NUO BIRŽELIO 10 d. IKI LIEPOS 31 d.

 

Abugo o Siete en Boca, Andre Desporter, Azucar Verde (de confitar), Bergamotten, Beurre Giffard, Beurre Gris, Beurre precoce Morettini, Blanca de Aranuez (Agua de Aranjuez, Espadona), Buntrocks, Carapinheira, Carusella, Castell (Castell de Verano), Claude Blanchet, Colore de Luillet (Bunte Juli), Condoula, Coscia (Ercolini), D. Joaquina (Doyenne de Juillet), Gentile, Gentile Bianca di Firenze, Gentilona, Giardina, Gramshirtle, Harleffs, Leonardeta (Morqueruela, Margallon, Colorada de Alcanadre, Leonarda de Magallon), Moscatella, Oomskinderen, Perita de San Juan, Precoce de Trevoux, Precoce di Altedo, Santa Maria (Santa Maria Morettini), Spadoncina (Agua de Verano, Agua de Agosto), Wilder, Witthoeftsbirne. Beurre De Aremberg, Beurre Clairgeau, Beurre Diel, Beurre Lebrun, Catillac (Pondspaer, Ronde Gratio, Grand Monarque, Charteuse), Cure (Curato, Pastoren, Del Cura De Ouro, Espadon De Invierno, Bella De Berry, Lombardia De Rioja, Batall De Campana), Devoe, Don Guido, Doyenne D’hiver, Doyenne Du Comice, Duchesse D’angouleme, Empereur Alexandre (Beurre Bose, Beurre D’apremont, Bosc), Flor De Invierno, General Leclerc, Grand Champion, Jeanne D’arc, Marguerite Marillat, Paskham’s Triumph (Williams D’automne), Passe Crassane, President Drouart, Souvenir Du Congress (Kongress, Congress), Triomphe De Vienne, William’s Duchess (Pitmaston).

______________


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 02 23 įsakymu Nr. 37

 

PRIVALOMIEJI ILGAVAISIŲ AGURKŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

Privalomieji agurkų kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1988 m. birželio 15 d. reglamentu 1677/88/EEC, nustatančiu agurkų kokybės reikalavimus;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai (toliau – reikalavimai) taikomi paruoštiems realizuoti ilgavaisiams kultūrinių veislių agurkams, kilusiems iš Cucumis sativus L., klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0707.00.05.

2. Šie reikalavimai netaikomi:

2.1. dygliuotiesiems agurkams (kornišonams), klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0707.00.90;

2.2. trumpavaisiams agurkams;

2.3. pramoniniam perdirbimui skirtiems agurkams, jei agurkų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“;

2.4. Lietuvoje užaugintiems agurkams:

2.4.1. kuriuos augintojai parduoda rūšiavimo, įpakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.4.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių yra siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar įpakavimo įmonėms;

2.4.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.4.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.4.5. kuriuos užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

 

II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visų klasių agurkai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų ribų, turi būti sveiki, švieži, kieti, švarūs, be kenkėjų, nekartūs, su vaiskočiais arba be jų, ne per daug drėgni, be pašalinio kvapo, skonio ir priemaišų.

4. Agurkai turi būti pakankamai subrendę. Agurkų būklė turi būti tokia, kad nepakenktų transportavimas, prekinis paruošimas ir paskirties vietą jie pasiektų tinkamos kokybės, nepageltę ir neapvytę.

 

III. KlasifikaVIMAS

 

5. Agurkai klasifikuojami taip:

5.1. ekstra klasė: agurkai turi būti labai aukštos kokybės, turėti visus veislei būdingus požymius: būti subrendę, tipingos formos ir tiesūs (maksimalus išlinkimo dydis – 10 mm per 10 cm agurko ilgį), veislei būdingos spalvos, be defektų ir deformacijų, kurios atsiranda formuojantis sėkloms;

5.2. pirma klasė: agurkai turi būti geros kokybės – gerai išsivystę, tipingos formos ir tiesūs (maksimalus išlinkimo dydis – 10 mm per 10 cm agurko ilgį); leistina nedidelė deformacija, išskyrus deformaciją, atsiradusią formuojantis sėkloms; leistinas nedidelis spalvos defektas ir nedideli odos pažeidimai, atsiradę dėl agurkų trinties juos kraunant ar dėl žemos temperatūros, bet su sąlyga, kad šie pažeidimai užgiję ir nekenkia agurkų išsilaikymui;

5.3. antra klasė: agurkai, kurie neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, bet atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Jie gali būti su užgijusiais įtrūkimais, nedideliais pažeidimais, atsiradusiais dėl trinties ar kraunant, tačiau neturinčiais didesnės įtakos jų išsilaikymui ir išvaizdai, taip pat deformuoti. Visi išvardyti defektai leistini agurkams, kurių maksimalus išlinkimo dydis – 20 mm per 10 cm agurko ilgį. Labiau išlinkusiems agurkams neleistini dideli spalvos defektai ir formos deformacijos. Tokie agurkai ženklinami su nuoroda „Lenkti agurkai“ ir turi būti pakuojami atskirai.

 

IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI

 

6. Agurkų dydis nustatomas pagal jų svorį.

7. Agurkai turi sverti ne mažiau kaip 250 g.

8. Ekstra ir pirmos klasės agurkai, sveriantys daugiau kaip 500 g, turi būti ne trumpesni kaip 30 cm ilgio, o sveriantys 250–500 g – ne trumpesni kaip 25 cm ilgio.

9. Ekstra ir pirmos klasės agurkų svorio skirtumas tarp sunkiausio ir lengviausio agurko toje pačioje pakuotėje arba bendroje pakuotėje neturi viršyti:

9.1. 100 g, kai lengviausias pakuotės agurkas sveria nuo 250 iki 400 g;

9.2. 150 g, kai lengviausias pakuotės agurkas sveria daugiau kaip 400 g.

 

V. LEISTINI NUKRYPIMAI

 

10. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti agurkų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

11. Leistini kokybės nukrypimai:

11.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5% viso kiekio agurkų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus, arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

11.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio agurkų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus, arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

11.3. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 2% viso kiekio agurkų su karčiais galiukais ir ne daugiau kaip 10% viso kiekio agurkų, kurie neatitinka nei šios klasės, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti pradėjusių gesti ir dėl to netinkamų vartoti.

12. Leistini dydžio nukrypimai: visų klasių agurkų pakuotėse arba bendrose pakuotėse gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio agurkų, kurių dydis ir svoris skiriasi nuo nurodyto IV skirsnyje ne daugiau kaip 10%.

 

VI. ĮPAKAVIMO REIKALAVIMAI

 

13. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tos pačios veislės, kokybės klasės ir dydžio kategorijos (pagal 9 punkto reikalavimus) agurkai.

14. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendros pakuotės dalis turi būti būdinga visam jos turiniui.

15. Agurkai turi būti įpakuoti plastmasinėje arba gofruoto kartono taroje taip, kad būtų tinkamai apsaugoti. Agurkus būtina įpakuoti pakankamai kietai, kad transportuojant jiems nebūtų padaryta žalos.

16. Jei pakuotės viduje naudojama medžiaga agurkams apsaugoti, ji turi būti nauja, švari ir nepakenkti agurkų kokybei.

17. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.

18. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje neturi būti jokių priemaišų.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

19. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos agurkų pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

19.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojo/siuntėjo identifikavimo kodas;

19.2. produkcijos pavadinimas: „agurkai“, jei tara nepermatoma;

19.3. nuoroda „užauginta po danga“, jei taip yra;

19.4. kilmės šalis (importuojamiems ir eksportuojamiems agurkams);

19.5. kokybės klasė;

19.6. nuoroda „lenkti agurkai“, jei taip yra;

19.7. dydis, nurodant minimalų ir maksimalų agurkų svorį (jei agurkai suskirstyti pagal dydį);

19.8. vienetų skaičius pakuotėje (pasirinktinai).

20. Jei tara daugkartinio naudojimo, 19 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.

21. Mažmeninės prekybos įmonės kortelę su 19 punkte nurodyta informacija pateikia matomoje vietoje šalia agurkų.

______________


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2001 02 23 įsakymu Nr. 37

 

PRIVALOMIEJI TRUMPAVAISIŲ AGURKŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

Privalomieji agurkų kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1988 m. birželio 15 d. reglamentu 1677/88/EEC, nustatančiu agurkų kokybės reikalavimus;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai (toliau – reikalavimai) taikomi paruoštiems realizuoti trumpavaisiams kultūrinių veislių agurkams, kilusiems iš Cucumis sativus L., klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0707.00.05.

2. Šie reikalavimai netaikomi:

2.1. dygliuotiesiems agurkams (kornišonams), klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0707.00.90;

2.2. ilgavaisiams agurkams;

2.3. pramoniniam perdirbimui skirtiems agurkams, jei agurkų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“.

2.4. Lietuvoje užaugintiems agurkams:

2.4.1. kuriuos augintojai parduoda rūšiavimo, įpakavimo ar sandėliavimo įmonėms;

2.4.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių yra siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar įpakavimo įmonėms;

2.4.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;

2.4.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;

2.4.5. kuriuos užauginusios įmonės galutiniam vartotojui parduoda savo teritorijoje.

 

II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visų klasių agurkai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų ribų, turi būti sveiki, švieži, kieti, švarūs, be kenkėjų, nekartūs, su vaiskočiais arba be jų, ne per daug drėgni, be pašalinio kvapo, skonio ir priemaišų.

4. Agurkai turi būti pakankamai subrendę, bet jų sėklos dar minkštos. Agurkų būklė turi būti tokia, kad nepakenktų transportavimas, prekinis paruošimas ir paskirties vietą jie pasiektų tinkamos kokybės.

 

III. KlasifikaVIMAS

 

5. Agurkai klasifikuojami taip:

5.1. ekstra klasė: agurkai turi būti labai aukštos kokybės, turėti visus veislei būdingus požymius: būti subrendę, tipingos formos ir tiesūs (maksimalus išlinkimo dydis – 10 mm per 10 cm agurko ilgį), veislei būdingos spalvos, be defektų ir deformacijų, kurios atsiranda formuojantis sėkloms;

5.2. pirma klasė: agurkai turi būti geros kokybės – gerai išsivystę, tipingos formos ir tiesūs (maksimalus išlinkimo dydis – 10 mm per 10 cm agurko ilgį); leistina nedidelė deformacija, išskyrus deformaciją, kuri atsiranda formuojantis sėkloms; leistinas nedidelis spalvos defektas, ypač šviesiosios agurko dalies, kuri lietė žemę; taip pat nedideli odos pažeidimai, atsiradę dėl agurkų trinties juos kraunant ar dėl žemos temperatūros, bet su sąlyga, kad šie pažeidimai užgiję ir nekenkia išsilaikymui;

5.3. antra klasė: agurkai, kurie neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, bet atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Jie gali būti deformuoti (išskyrus dideles deformacijas, atsiradusias dėl sėklų formavimosi), ne daugiau kaip vienas trečdalis odelės paviršiaus gali turėti spalvos defektų; gali būti užgijusių įtrūkimų, nedidelių pažeidimų dėl trinties ar kraunant, kurie nedaro didesnės įtakos išsilaikymui ir išvaizdai. Visi išvardyti defektai leistini agurkams, kurių maksimalus išlinkimo dydis – 20 mm per 10 cm agurko ilgį. Labiau išlenktiems agurkams neleistini dideli spalvos defektai ir formos deformacijos. Tokie agurkai ženklinami su nuoroda „Lenkti agurkai „ ir turi būti pakuojami atskirai.

 

IV. LEISTINI NUKRYPIMAI

 

6. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti agurkų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės reikalavimų.

7. Leistini nukrypimai:

7.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5% viso kiekio agurkų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus, arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

7.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio agurkų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus, arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;

7.3. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 2% viso kiekio agurkų su karčiais galiukais ir ne daugiau kaip 10% viso kiekio agurkų, kurie neatitinka nei šios klasės, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti pradėjusių gesti ir dėl to netinkamų vartoti.

 

V. ĮPAKAVIMO REIKALAVIMAI

 

8. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tos pačios veislės ir kokybės klasės agurkai.

9. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendros pakuotės dalis turi būti būdinga visam jos turiniui.

10. Agurkai turi būti įpakuoti taip, kad būtų tinkamai apsaugoti. Agurkus būtina įpakuoti pakankamai kietai, kad transportuojant jiems nebūtų padaryta žalos.

11. Jei pakuotės viduje naudojamos medžiagos agurkams apsaugoti, jos turi būti naujos, švarios ir nepakenkti agurkų kokybei.

12. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.

13. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje neturi būti jokių priemaišų.

 

VI. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

14. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos agurkų pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

14.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojo/siuntėjo identifikavimo kodas;

14.2. produkcijos pavadinimas: „trumpavaisiai agurkai“, jei tara nepermatoma;

14.3. nuoroda „užauginta po danga“, jei taip yra;

14.4. kilmės šalis (importuojamiems ir eksportuojamiems agurkams);

14.5. kokybės klasė;

14.6. nuoroda „lenkti agurkai“, jei taip yra.

15. Jei tara daugkartinio naudojimo, 14 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.

16. Jei agurkai siunčiami urmu ir pakraunami į transporto priemonę nepakuoti, 14 punkte nurodyta informacija turi būti pateikiama agurkų kokybę liudijančiame dokumente arba transporto priemonės kėbule matomoje vietoje esančioje kortelėje.

17. Mažmeninės prekybos įmonės kortelę su 14 punkte nurodyta informacija pateikia matomoje vietoje šalia agurkų.

______________

 



1 Išskyrus Cherry Cox.

2 Tačiau Jonagold veislės II klasės obuolių bent trečdalis paviršiaus turi būti su raudonos spalvos dryžiais.