LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL PRIVALOMŲJŲ OBUOLIŲ, KRIAUŠIŲ IR AGURKŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ
2001 m. vasario 23 d. Nr. 37
Vilnius
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2001 02 23 įsakymu Nr. 37
PRIVALOMIEJI OBUOLIŲ IR KRIAUŠIŲ VAISIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Privalomieji obuolių ir kriaušių vaisių reikalavimai parengti remiantis:
Europos Komisijos 1989 m. balandžio 28 d. reglamentu 920/89/EEC, nustatančiu morkų, citrusinių vaisių ir desertinių obuolių bei kriaušių kokybės standartus ir papildančiu Komisijos reglamentą Nr. 58;
reglamentą 920/89/EEC papildančiais:
Europos Komisijos 1990 m. vasario 19 d. reglamentu 421/90/EEC;
Europos Komisijos 1990 m. vasario 27 d. reglamentu 487/90/EEC;
Europos Komisijos 1990 m. gruodžio 7 d. reglamentu 3544/90/EEC;
Europos Komisijos 1990 m. birželio 27 d. reglamentu 1763/90/EEC;
Europos Komisijos 1992 m. vasario 6 d. reglamentu 292/92/EEC;
Europos Komisijos 1992 m. spalio 30 d. reglamentu 3185/92/EEC;
Europos Komisijos 1993 m. rugsėjo 23 d. reglamentu 2611/93/EEC;
Europos Komisijos 1996 m. vasario 16 d. reglamentu 298/96/EC;
Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti desertinių obuolių ir kriaušių veislių, kilusių iš Malus domestica Borkh. L. ir Pyrus communis L. rūšių, vaisiams, klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijose 0808.10 ir 0808.20, išskyrus atvejus, nurodytus 2 punkte.
2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi:
2.1. pramoniniam perdirbimui skirtiems obuoliams ir kriaušėms, jei jų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“;
2.2. Lietuvoje užaugintiems obuoliams ir kriaušėms:
2.2.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar pakavimo įmonėms;
2.2.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodininkų bendrijos sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;
2.2.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;
II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI
3. Visų klasių obuolių ir kriaušių vaisiai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų, turi būti sveiki, nepradėję pūti ar kitaip gesti ir dėl to netinkami vartoti, švarūs, be priemaišų, be kenkėjų ir jų nepažeisti, nusausinti, be pašalinio kvapo ir skonio.
III. KLASIFIKAVIMAS
5. Obuoliai ir kriaušės pagal kokybę klasifikuojami taip:
5.1. ekstra klasė: vaisiai labai geros kokybės, tipingos veislei formos, išvaizdos ir spalvos (1 ir 2 priedai), nepažeistais vaiskočiais, be defektų, išskyrus nežymius odelės defektus, kurie nekenkia kokybei ir išvaizdai, kriaušių odelė nešiurkšti;
5.2. pirma klasė: vaisiai geros kokybės, tipingi veislei (1 ir 2 priedai), minkštimas turi būti visiškai sveikas, leistini nedideli formos, brandos ir spalvos defektai, truputį pažeistas vaiskotis, gali būti odelės defektų, kurie nekenkia vaisiaus išvaizdai ir išsilaikymui, tačiau pailgos formos defektai neturi būti ilgesni kaip 2 cm, dėmių plotas neturi viršyti 1/4 cm2, kitų defektų pažeistas plotas neturi viršyti 1 cm2, kriaušių odelė nešiurkšti;
5.3. antra klasė: vaisiai neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus, gali būti su formos, brandos ir spalvos defektais, tačiau tipingi veislei (1 ir 2 priedai), vaiskočio gali nebūti, tačiau odelė vaiskočio duburėlyje nepažeista, minkštimas be didesnių defektų, odelė gali būti su ne ilgesniais kaip 4 cm pailgos formos defektais, dėmių plotas neturi viršyti 1 cm2, kitų defektų plotas neturi viršyti 2,5 cm2.
IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI
7. Vienoje pakuotėje esančių pirmos ir antros klasės vaisių, sudėtų eilėmis ir sluoksniais, bei ekstra klasės vaisių skersmuo neturi skirtis daugiau kaip 5 mm.
8. Jei vaisiai neįpakuoti, pirmos klasės vaisių skersmuo gali skirtis iki 10 mm, o antros klasės neįpakuotiems vaisiams šio pobūdžio reikalavimo nėra.
9. Minimalus leistinas vaisių dydis (mm) nurodytas lentelėje:
Klasė |
Stambiavaisės obuolių veislės (3 priedas) |
Kitos obuolių veislės |
Stambiavaisės kriaušių veislės (3 priedas) |
Kitos kriaušių veislės |
Ekstra |
70 |
60 |
60 |
55 |
I |
65 |
55 |
55 |
50 |
II |
65 |
55 |
55 |
45 |
V. LEISTINI NUKRYPIMAI
11. Pakuotėje ir bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis vaisių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.
12. Leistini kokybės nukrypimai:
12.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5% viso kiekio ar svorio vaisių, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;
12.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio ar svorio vaisių, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų, taip pat ne daugiau kaip 25% viso kiekio ar svorio obuolių gali būti be vaiskočio, jei odelė vaiskočio duburėlyje nepažeista. Be vaiskočio gali būti ir Granny Smith veislės obuoliai, jei jų odelė vaiskočio duburėlyje nepažeista;
12.3. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio ar svorio vaisių, kurie neatitinka nei šios klasės reikalavimų, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau vaisių, pažeistų kenkėjų arba pakenktų puvinio, taip pat vandeningais sėklalizdžiais, šiek tiek sužalotų arba su neužsitraukusiais įtrūkimais, gali būti ne daugiau kaip 2%. Negali būti pradėjusių pūti, sudaužytų ir dėl to netinkamų vartoti vaisių.
VI. ĮPAKAVIMO REIKALAVIMAI
14. Pakuotėje ir bendroje pakuotėje turi būti tos pačios kilmės šalies, veislės, kokybės klasės ir dydžio kategorijos vienodai prinokę vaisiai, ekstra klasės vaisiai tos pačios spalvos. Jei ekstra ar pirmos klasės vaisių masė pakuotėje neviršija 2 kg, nereikalaujama, kad jie būtų tos pačios veislės ir kilmės.
17. Obuoliai ir kriaušės turi būti įpakuoti taip, kad būtų tinkamai apsaugoti. Pakuotė ir bendroji pakuotė turi atitikti Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatytus reikalavimus. Jei pakuotės viduje naudojamos medžiagos vaisiams apsaugoti, jos turi būti naujos, švarios ir nepakenkti vaisių kokybei.
18. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.
VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI
20. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos pakuotės ir bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai neišsitrinantys ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:
20.1. pakuotojo/siuntėjo pavadinimas ir adresas arba identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ arba „siuntėjas“;
1 priedas
KRITERIJAI OBUOLIŲ SPALVAI NUSTATYTI
Obuolių veislės pagal jų spalvą skirstomos į keturias grupes:
A grupė
Raudonvaisės veislės:
ekstra klasė: bent trys ketvirtadaliai viso vaisiaus paviršiaus yra raudonos spalvos;
I klasė: bent pusė viso vaisiaus paviršiaus yra raudonos spalvos;
II klasė: bent ketvirtadalis viso vaisiaus paviršiaus yra raudonos spalvos.
Veislės
Black Ben Davis, Black Stayman, Carmio, Democrat, Jonagored, King David, Red Delicious ir mutacijos (Richared, Starking, Starkrimson, Well Spur, Oregon, Fortuna Delicious, Top Red, Red Chief ir Royal Red), Red Dougherty, Red Rome, Red Stayman (Staymared), Red York, Roja de Benejama (Verruga, Roja del Valle, Clavelina), Royal Gala (Tenroy), Stark Delicious, Spartan, Rose de Berne, Reinette étoilée, Winesap (Winter Winesap).
Lietuvoje auginamos veislės:
Antej, Florina, Liberty, Lodel, Prima, Štaris.
B grupė
Iš dalies raudonvaisės veislės (raudonoji dalis labai ryški):
ekstra klasė: bent pusė viso vaisiaus paviršiaus yra raudonos spalvos;
I klasė: bent trečdalis viso vaisiaus paviršiaus yra raudonos spalvos;
II klasė: bent vienas dešimtadalis viso vaisiaus paviršiaus yra raudonos spalvos.
Veislės
Akane (Prime Rouge, Tohoku 3), Alice, Aroma amorosa, Bellavista (Vista bella), Belfort (Pella), Boskoop rouge, Cardinal, Cherry Cox, Cortland, Delicious ordinaire, Discovery, Delicious Pilafa, Gloster 69, Idared, Ingrid Marie, Jerseymac, Jonathan, Katy (Katja), Kim, Lobo, McIntosh, Morgenduft (Rome Beauty), Nueva Orleans, Piglos, Stayman Winesap, Tydeman’s Early Worcester (Tydeman’s Early), Wealthy, York, Gravenstein rouge, James Grieve rouge, Odin, Ontario, Ortell, Paula Red, Rambour Franc, Red Berlepsch, Reineta Encarnada, Reineta Roja del Canada, Stalapfel, Summerred, Wagener, Worcester Peramain.
Lietuvoje auginamos veislės
Aldas, Alva, Auksis, Avenarijus, Beloruskoje malinovoje, Delikates, Freedom, Kulono renetas, Ligol, Mantet, Melrose, Noris, Renet Kičunova, Slava peremoržcam, Veteran, Zorenka, Žiguliovskoje.
C grupė
Veislės raudondryžiais vaisiais:
ekstra klasė: bent trečdalis viso vaisiaus paviršiaus yra su raudonos spalvos dryžiais;
I klasė: bent vienas dešimtadalis viso vaisiaus paviršiaus yra su raudonos spalvos dryžiais.
Veislės
Abbondanza, Alkmene, Apollo, Arlet, Aroma, Berlepsch, Braeburn, Carola, Casanova de Alcoba(a, Cunha (Riscadinha), Chata Encarnada, Commercio, Cox's orange pippin (Cox orange) ir mutacijos1, Ellisons's orange, Elstar, Fuji, Gala, Imperatore (Emperor Alexander), Jamba, Jonagold2, Karmijn de Sonnaville, Kidd's orange red, Laxton's Superb, Lord Lambourne, Mantet rouge, Maigold, Melrose, Normanda, Nueva Europa, Oldenburg, Pimona, Pinova, Piros, Pomme raisin, Reglindis, Reine des Reinettes (Goldparmaene), Rose de Caldaro (Kalterer), Shampion, Stark's Earliest, Winston.
Lietuvoje auginamos veislės
Konfetnoje, Melba, Orlovskoje polosatoje, Persikinis, Rudens dryžuotasis.
2 priedas
OBUOLIŲ RŪDĖTUMO KRITERIJAI
Obuolių veislės, su natūraliai rudėtais vaisiais:
Ashmead’s Kernel, Egremont Russet, Dunns Seedling, Groupe des Boskoop, Golden Russet, Groupe des Cox’s orange, Ingrid Marie, Karmijn de Sonnaville, Kent, Kidd’s Orange red, Fortune, Laxton’s Superb, Mingan (Peromingan, Mingana), Reinette du Canada, Reinette grise, St. Edmund’s Pippin, Sturmer Pippin, Suntan, Sunset, Toreno, Yellow Newton (Albemarle Pippin).
Lietuvoje auginamos veislės
Auksis,
Kitų, šiame sąraše nepaminėtų, veislių obuoliai gali būti rūdėti, tačiau iki tam tikros ribos:
Rūdėtumo pobūdis |
Ekstra klasė |
Pirma klasė |
Antra klasė |
Leistini nukrypimai antrai klasei |
Dėmės |
Neturi būti matomos vaiskočio duburėlio išorėje |
Gali būti šiek tiek žemiau kotelio arba piestelės ertmės, nešiurkščios |
Gali būti žemiau kotelio arba piestelės ertmės, nešiurkščios |
Gali būti vaisiai, dėl kurių nepasikeičia pakuotėje esančių vaisių išvaizda ir būklė, šiek tiek šiurkščios |
Maksimaliai leidžiamas pažeisto vaisiaus paviršiaus plotas
Netankus tinklelis (beveik nesiskiriantis nuo bendros vaisiaus spalvos) |
Neištisinis tinklelis, nekeičiantis atskiro vaisiaus ir visų pakuotėje esančių vaisių išvaizdos |
Penktadalis |
Pusė |
Nėra tokių vaisių, dėl kurių stipriai pasikeistų bendra vaisių išvaizda ir būklė |
Ryškus tinklelis |
Negali būti |
Viena dvidešimtoji |
Trečdalis |
Nėra tokių vaisių, dėl kurių stipriai pasikeistų bendra vaisių išvaizda ir būklė |
Pažeidimų visuma (išskyrus dėmes) |
|
Penktadalis |
Pusė |
Nėra tokių vaisių, dėl kurių stipriai pasikeistų bendra vaisių išvaizda ir būklė |
______________
3 priedas
STAMBIAVAISIAI OBUOLIAI IR KRIAUŠĖS
1. Obuoliai
Altlaender, Appolo, Arlet, Belle de Boskoop ir mutacijos, Belle fleur double, Bismarck, Black Ben Davis, Black Stayman, Blenheim, Braeburn, Bramley’s Seedling (Bramley, Triomphe de Kiel), Brettacher, Carola, Charden, Charles Ross, Cortland, Cox pomona, Crimson Bramley, Delicious Pilafa, Democrat, Elan, Ellison’s orange (Ellison), Empire, Finkenwerder, Fortuna Delicious, Fuji, Garcia, Gelber Edel, Glorie von Holland, Gloster 69, Golden Delicious ir mutacijos, Graham, Granny Smith, Gravensteiner, Greesleeves, Grossherzog Friedrich von Baden, Groupe des Calvilles, Herma, Honey gold, Horneburger, Howgate wonder, Idared, Imperatore, Jacob Fisher, Jacques Lebel, Jamba, James Grieve ir mutacijos, Jester, Jonagold, Jonagored ir kitos mutacijos, Jupiter, Karmijn de Sonnaville, Koenigin (The Queen), Lane’s Prince Albert, Lemoen Apfel (Lemoenappel), Maingold, Melrose, Morgenduft (Rome Beauty), Museh, Mutsu (Crispin), Normanda, Notarapfel (Notaris, Notarisappel), Nueva Orleans, Orleans Reinette, Ontario, Ozargold, Pater v. d. Elsen, Pero del Cirio, Pero Mingan, Piglos, Pinova, Piros, Rambour d’hiver, Red Chief, Red Delicious ir mutacijos, Reglindis, Reinette de Orleans, Reineta roja del Canada, Reinette blanche ir Reinette grise du Canada, Reinette de France, Reinette de Lansberg, Royal Red, Saure Gamers (Gamers zure), Septer, Shampion, Signe Tillisch, Staymanred, Stayman Winesap, Starkrimson, Transparente de Croncels (Concels), Triomphe de Luxembourg, Tydeman’s Early Worcester, Winter Banana, Zabergau, Zigeunerin.
Lietuvoje auginamos veislės
Bogatyr, Ligol, Moskovskoje zimneje, Orlovskoje polosatoje, Rudens dryžuotasis, Sinap orlovskij, Veteran, Žiguliovskoje.
2. Kriaušės
Abb, Alexandrine Douillard, Beurre Alexandre Lucas (Lucas)- Beurre de Aremberg, Beurre Clairgeau, Beurre Diel, Beurre Lebrun, Catillac (Pondspaer, Ronde Gratio, Grand Monarque, Charteuse), Cure (Curato, Pastoren, Del cura de Ouro, Espadon de invierno, Bella de Berry, Lombardia de Rioja, Batall de Campana), Devoe, Don Guido, Doyenne d’hiver, Doyenne du comice, Duchesse d’Angoulme, Empereur Alexandre (Beurre Bose, Beurre d’Apremont, Bosc), Flor de invierno, General Levlerc, Grand champion, Jeanne d’Arc, Marguerite Marillat, Packham’s Triumph (Williams d’Automne), Passe Crassane, President Drouart, Souvenir du Congres (Kongress, Congress), Triomphe de Vienne, William’s Duchess (Pitmaston).
Lietuvoje auginamos veislės
Alka, Alna, Alsa, Alva, Alvita, Kliapo mėgstamoji, Mramornaja, Vasarinė sviestinė.
______________
4 priedas
VASARINIŲ KRIAUŠIŲ VEISLĖS, KURIOMS NETAIKOMI MINIMALAUS DYDŽIO REIKALAVIMAI, JEIGU JOS PARDUODAMOS LAIKOTARPIU NUO BIRŽELIO 10 d. IKI LIEPOS 31 d.
Abugo o Siete en Boca, Andre Desporter, Azucar Verde (de confitar), Bergamotten, Beurre Giffard, Beurre Gris, Beurre precoce Morettini, Blanca de Aranuez (Agua de Aranjuez, Espadona), Buntrocks, Carapinheira, Carusella, Castell (Castell de Verano), Claude Blanchet, Colore de Luillet (Bunte Juli), Condoula, Coscia (Ercolini), D. Joaquina (Doyenne de Juillet), Gentile, Gentile Bianca di Firenze, Gentilona, Giardina, Gramshirtle, Harleffs, Leonardeta (Morqueruela, Margallon, Colorada de Alcanadre, Leonarda de Magallon), Moscatella, Oomskinderen, Perita de San Juan, Precoce de Trevoux, Precoce di Altedo, Santa Maria (Santa Maria Morettini), Spadoncina (Agua de Verano, Agua de Agosto), Wilder, Witthoeftsbirne. Beurre De Aremberg, Beurre Clairgeau, Beurre Diel, Beurre Lebrun, Catillac (Pondspaer, Ronde Gratio, Grand Monarque, Charteuse), Cure (Curato, Pastoren, Del Cura De Ouro, Espadon De Invierno, Bella De Berry, Lombardia De Rioja, Batall De Campana), Devoe, Don Guido, Doyenne D’hiver, Doyenne Du Comice, Duchesse D’angouleme, Empereur Alexandre (Beurre Bose, Beurre D’apremont, Bosc), Flor De Invierno, General Leclerc, Grand Champion, Jeanne D’arc, Marguerite Marillat, Paskham’s Triumph (Williams D’automne), Passe Crassane, President Drouart, Souvenir Du Congress (Kongress, Congress), Triomphe De Vienne, William’s Duchess (Pitmaston).
______________
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2001 02 23 įsakymu Nr. 37
PRIVALOMIEJI ILGAVAISIŲ AGURKŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Privalomieji agurkų kokybės reikalavimai parengti remiantis:
Europos Komisijos 1988 m. birželio 15 d. reglamentu 1677/88/EEC, nustatančiu agurkų kokybės reikalavimus;
Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai (toliau – reikalavimai) taikomi paruoštiems realizuoti ilgavaisiams kultūrinių veislių agurkams, kilusiems iš Cucumis sativus L., klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0707.00.05.
2. Šie reikalavimai netaikomi:
2.1. dygliuotiesiems agurkams (kornišonams), klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0707.00.90;
2.3. pramoniniam perdirbimui skirtiems agurkams, jei agurkų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“;
2.4. Lietuvoje užaugintiems agurkams:
2.4.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių yra siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar įpakavimo įmonėms;
2.4.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;
2.4.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;
II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI
3. Visų klasių agurkai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų ribų, turi būti sveiki, švieži, kieti, švarūs, be kenkėjų, nekartūs, su vaiskočiais arba be jų, ne per daug drėgni, be pašalinio kvapo, skonio ir priemaišų.
III. KlasifikaVIMAS
5. Agurkai klasifikuojami taip:
5.1. ekstra klasė: agurkai turi būti labai aukštos kokybės, turėti visus veislei būdingus požymius: būti subrendę, tipingos formos ir tiesūs (maksimalus išlinkimo dydis – 10 mm per 10 cm agurko ilgį), veislei būdingos spalvos, be defektų ir deformacijų, kurios atsiranda formuojantis sėkloms;
5.2. pirma klasė: agurkai turi būti geros kokybės – gerai išsivystę, tipingos formos ir tiesūs (maksimalus išlinkimo dydis – 10 mm per 10 cm agurko ilgį); leistina nedidelė deformacija, išskyrus deformaciją, atsiradusią formuojantis sėkloms; leistinas nedidelis spalvos defektas ir nedideli odos pažeidimai, atsiradę dėl agurkų trinties juos kraunant ar dėl žemos temperatūros, bet su sąlyga, kad šie pažeidimai užgiję ir nekenkia agurkų išsilaikymui;
5.3. antra klasė: agurkai, kurie neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, bet atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Jie gali būti su užgijusiais įtrūkimais, nedideliais pažeidimais, atsiradusiais dėl trinties ar kraunant, tačiau neturinčiais didesnės įtakos jų išsilaikymui ir išvaizdai, taip pat deformuoti. Visi išvardyti defektai leistini agurkams, kurių maksimalus išlinkimo dydis – 20 mm per 10 cm agurko ilgį. Labiau išlinkusiems agurkams neleistini dideli spalvos defektai ir formos deformacijos. Tokie agurkai ženklinami su nuoroda „Lenkti agurkai“ ir turi būti pakuojami atskirai.
IV. DYDŽIO REIKALAVIMAI
8. Ekstra ir pirmos klasės agurkai, sveriantys daugiau kaip 500 g, turi būti ne trumpesni kaip 30 cm ilgio, o sveriantys 250–500 g – ne trumpesni kaip 25 cm ilgio.
V. LEISTINI NUKRYPIMAI
10. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti agurkų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.
11. Leistini kokybės nukrypimai:
11.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5% viso kiekio agurkų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus, arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;
11.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio agurkų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus, arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;
11.3. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 2% viso kiekio agurkų su karčiais galiukais ir ne daugiau kaip 10% viso kiekio agurkų, kurie neatitinka nei šios klasės, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti pradėjusių gesti ir dėl to netinkamų vartoti.
VI. ĮPAKAVIMO REIKALAVIMAI
13. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tos pačios veislės, kokybės klasės ir dydžio kategorijos (pagal 9 punkto reikalavimus) agurkai.
15. Agurkai turi būti įpakuoti plastmasinėje arba gofruoto kartono taroje taip, kad būtų tinkamai apsaugoti. Agurkus būtina įpakuoti pakankamai kietai, kad transportuojant jiems nebūtų padaryta žalos.
16. Jei pakuotės viduje naudojama medžiaga agurkams apsaugoti, ji turi būti nauja, švari ir nepakenkti agurkų kokybei.
17. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.
VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI
19. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos agurkų pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:
19.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojo/siuntėjo identifikavimo kodas;
20. Jei tara daugkartinio naudojimo, 19 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2001 02 23 įsakymu Nr. 37
PRIVALOMIEJI TRUMPAVAISIŲ AGURKŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Privalomieji agurkų kokybės reikalavimai parengti remiantis:
Europos Komisijos 1988 m. birželio 15 d. reglamentu 1677/88/EEC, nustatančiu agurkų kokybės reikalavimus;
Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu 2200/96/EC dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai (toliau – reikalavimai) taikomi paruoštiems realizuoti trumpavaisiams kultūrinių veislių agurkams, kilusiems iš Cucumis sativus L., klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0707.00.05.
2. Šie reikalavimai netaikomi:
2.1. dygliuotiesiems agurkams (kornišonams), klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0707.00.90;
2.3. pramoniniam perdirbimui skirtiems agurkams, jei agurkų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbimui“.
2.4. Lietuvoje užaugintiems agurkams:
2.4.2. kurie iš sandėliavimo patalpų ar įmonių yra siunčiami arba parduodami rūšiavimo ar įpakavimo įmonėms;
2.4.3. kuriuos fiziniai asmenys užaugina asmeniniame pagalbiniame ūkyje ar sodo sklype ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą;
2.4.4. kuriuos fiziniai asmenys užaugina ūkininko ūkyje, įregistruotame Ūkininko ūkio įstatymo nustatyta tvarka, ir parduoda galutiniam vartotojui, prekybos vietoje turėdami ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą arba šį pažymėjimą ir įgaliojimą, jei prekiauja ūkininko įgaliotas ūkio narys;
II. BENDRIEJI KOKYBĖS REIKALAVIMAI
3. Visų klasių agurkai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų ribų, turi būti sveiki, švieži, kieti, švarūs, be kenkėjų, nekartūs, su vaiskočiais arba be jų, ne per daug drėgni, be pašalinio kvapo, skonio ir priemaišų.
III. KlasifikaVIMAS
5. Agurkai klasifikuojami taip:
5.1. ekstra klasė: agurkai turi būti labai aukštos kokybės, turėti visus veislei būdingus požymius: būti subrendę, tipingos formos ir tiesūs (maksimalus išlinkimo dydis – 10 mm per 10 cm agurko ilgį), veislei būdingos spalvos, be defektų ir deformacijų, kurios atsiranda formuojantis sėkloms;
5.2. pirma klasė: agurkai turi būti geros kokybės – gerai išsivystę, tipingos formos ir tiesūs (maksimalus išlinkimo dydis – 10 mm per 10 cm agurko ilgį); leistina nedidelė deformacija, išskyrus deformaciją, kuri atsiranda formuojantis sėkloms; leistinas nedidelis spalvos defektas, ypač šviesiosios agurko dalies, kuri lietė žemę; taip pat nedideli odos pažeidimai, atsiradę dėl agurkų trinties juos kraunant ar dėl žemos temperatūros, bet su sąlyga, kad šie pažeidimai užgiję ir nekenkia išsilaikymui;
5.3. antra klasė: agurkai, kurie neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, bet atitinka II skyriuje nurodytus bendruosius kokybės reikalavimus. Jie gali būti deformuoti (išskyrus dideles deformacijas, atsiradusias dėl sėklų formavimosi), ne daugiau kaip vienas trečdalis odelės paviršiaus gali turėti spalvos defektų; gali būti užgijusių įtrūkimų, nedidelių pažeidimų dėl trinties ar kraunant, kurie nedaro didesnės įtakos išsilaikymui ir išvaizdai. Visi išvardyti defektai leistini agurkams, kurių maksimalus išlinkimo dydis – 20 mm per 10 cm agurko ilgį. Labiau išlenktiems agurkams neleistini dideli spalvos defektai ir formos deformacijos. Tokie agurkai ženklinami su nuoroda „Lenkti agurkai „ ir turi būti pakuojami atskirai.
IV. LEISTINI NUKRYPIMAI
6. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti agurkų, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės reikalavimų.
7. Leistini nukrypimai:
7.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5% viso kiekio agurkų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus, arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;
7.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10% viso kiekio agurkų, kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus, arba bent jau neviršija jai leistinų nukrypimų;
7.3. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 2% viso kiekio agurkų su karčiais galiukais ir ne daugiau kaip 10% viso kiekio agurkų, kurie neatitinka nei šios klasės, nei bendrųjų kokybės reikalavimų, tačiau tarp jų negali būti pradėjusių gesti ir dėl to netinkamų vartoti.
V. ĮPAKAVIMO REIKALAVIMAI
8. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tos pačios veislės ir kokybės klasės agurkai.
10. Agurkai turi būti įpakuoti taip, kad būtų tinkamai apsaugoti. Agurkus būtina įpakuoti pakankamai kietai, kad transportuojant jiems nebūtų padaryta žalos.
11. Jei pakuotės viduje naudojamos medžiagos agurkams apsaugoti, jos turi būti naujos, švarios ir nepakenkti agurkų kokybei.
12. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.
VI. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI
14. Ženklinama Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka. Be to, ant kiekvienos agurkų pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:
14.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba pakuotojo/siuntėjo identifikavimo kodas;
15. Jei tara daugkartinio naudojimo, 14 punkte nurodyta informacija gali būti pateikiama kortelėje, įdėtoje matomoje vietoje taros viduje.
16. Jei agurkai siunčiami urmu ir pakraunami į transporto priemonę nepakuoti, 14 punkte nurodyta informacija turi būti pateikiama agurkų kokybę liudijančiame dokumente arba transporto priemonės kėbule matomoje vietoje esančioje kortelėje.