LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO

ĮSAKYMAS

 

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2004 M. LAPKRIČIO 5 D. ĮSAKYMO Nr. 3D-605 „DĖL KIAULIŲ IR GALVIJŲ SKERDENŲ PARUOŠIMO KLASIFIKUOTI TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2010 m. sausio 27 d. Nr. 3D-51

Vilnius

 

 

1. Pakeičiu Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. lapkričio 5 d. įsakymą Nr. 3D-605 „Dėl kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 163-5966; 2009, Nr. 18-716) ir išdėstau jį nauja redakcija:

 

„LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO

MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL KIAULIŲ IR GALVIJŲ SKERDENŲ PARUOŠIMO KLASIFIKUOTI TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

 

Vadovaudamasis 2007 m. spalio 22 d. Tarybos reglamentu (EEB) Nr. 1234/2007, nustatančiu bendrą žemės ūkio rinkų organizavimą ir konkrečias tam tikriems žemės ūkio produktams taikomas nuostatas (OL 2007 L 299, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. lapkričio 20 d. Tarybos reglamentu (EB) Nr. 1140/2009 (OL 2009 L 312, p. 4), ir atsižvelgdamas į Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. birželio 25 d. įsakymą Nr. 217 „Dėl skerdenų klasifikavimo sistemos administravimo ir kontrolės“ (Žin., 2001, Nr. 57-2056; 2009, Nr. 128-5575) bei siekdamas, kad skerdyklose klasifikuojamų galvijų ir kiaulių skerdenų paruošimas klasifikuoti atitiktų 2008 m. gruodžio 10 d. Komisijos reglamento (EB) Nr. 1249/2008, kuriuo nustatomos išsamios Bendrijos galvijų, kiaulių ir avių skerdenų klasifikavimo skalių taikymo ir pranešimo apie tų skerdenų kainas taisyklės (OL 2008 L 337, p. 3), nuostatas,

tvirtinu Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti taisykles (pridedama)“.

2. Nustatau, kad šis įsakymas įsigalioja 2010 m. vasario 1 d.

 

 

 

Žemės ūkio ministras                                                           Kazys Starkevičius

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio

ministro 2004 m. lapkričio 5 d.

įsakymu Nr. 3D-605

(Lietuvos Respublikos žemės ūkio

ministro 2010 m. sausio 27 d.

įsakymo Nr. 3D-51 redakcija)

 

Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti taisyklės

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti taisyklės (toliau – taisyklės) nustato kiaulių bei galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti reikalavimus.

2. Šių taisyklių turi laikytis skerdyklos, kurios klasifikuoja kiaulių ir (arba) galvijų skerdenas.

3. Šiose taisyklėse vartojamos 2007 m. spalio 22 d. Tarybos reglamente (EEB) Nr. 1234/2007, nustatančiame bendrą žemės ūkio rinkų organizavimą ir konkrečias tam tikriems žemės ūkio produktams taikomas nuostatas (OL 2007 L 299, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. lapkričio 20 d. Tarybos reglamentu (EB) Nr. 1140/2009 (OL 2009 L 312, p. 4), ir 2008 m. gruodžio 10 d. Komisijos reglamente (EB) Nr. 1249/2008, kuriuo nustatomos išsamios Bendrijos galvijų, kiaulių ir avių skerdenų klasifikavimo skalių taikymo ir pranešimo apie tų skerdenų kainas taisyklės (OL 2008 L 337, p. 3), nurodytos sąvokos.

 

II. Galvijų skerdenų paruošimo REIKALAVIMAI

 

4. Skerdžiant galviją, dūris turi būti kiek galima mažesnis, o išbėgantis kraujas kuo mažiau įsiskverbti į aplinkinius audinius. Kraujo liekanos ir audiniai aplink dūrio vietą turi būti pašalinti nepažeidžiant kaklo raumenų.

5. Lupant galvijo odą, poodiniai riebalai ir kiti audiniai turi būti kuo mažiau pažeidžiami.

6. Galvijo galva turi būti šalinama atskiriant ją tarp pakaušio kaulo ir pirmojo kaklo slankstelio. Sprando riebalai, jungo vena ir šalia jos esantys riebalai turi būti pašalinti.

7. Po odos lupimo galvijo skerdena turi likti visiškai švari, neaplipusi plaukeliais.

8. Vidaus (plaučiai, širdis, kepenys, inkstai) ir lyties organai, užkrūčio liauka, karvių ir telyčių tešmenys bei aplinkiniai riebalai turi būti pašalinti.

9. Galvijo skerdena turi būti padalyta simetriškai per „baltąją“ liniją ir per kiekvieno stuburo slankstelio centrą.

10. Stuburo smegenys iš galvijo skerdenos turi būti pašalinti.

11. Galvijo uodega turi būti pašalinta tarp 2–3 uodegos slankstelių.

12. Priekinės ir užpakalinės kojos turi būti nupjautos per riešo ir kulno sąnarius.

13. Riebalai, esantys išorinėje ir vidinėje dubens lanko srityje (ties uodegos pašakniu bei kirkšnies srityje), taip pat, visi dubens ląstos vidiniai riebalai turi būti pašalinti.

14. Riebalai, esantys vidinėje krūtinės ląstos dalyje ir tarp šonkaulių, sudarantys vienodas, tolygias sankaupas, turi būti paliekami.

15. Krūtinės ertmės riebalai (širdies), esantys vidinėje krūtinkaulio dalyje, turi būti pašalinti, o poodiniai riebalai, esantys krūtinkaulio išorėje, paliekami. Taip pat turi būti pašalinti blogi, kraujosruvų pažeisti riebalai.

16. Inkstų riebalai, esantys pilvo ertmėje, turi būti pašalinti. Tačiau visi pilvo ertmės audiniai tarp dubens ir krūtinės ląstos turi likti nepažeisti.

17. Diafragma turi būti pašalinta paliekant ne platesnę kaip 15 mm storio juostą.

18. Skerdenoje turi nelikti paviršinių matomų limfinių mazgų, liaukų, kraujo likučių.

19. Sprando audinių pažeidimas bei nupjaustymas turi būti minimalus, siekiant palikti nepažeistą sprando raumenų plėvelę.

20. Pašalinus daugiau nei 100 g raumenų ar riebalų (išskyrus atvejus, kai jie brokuoti), jie turi būti pasverti ir šis svoris pridėtas prie šiltos skerdenos svorio.

 

III. Kiaulių skerdenų paruošimo reikalavimai

 

21. Skerdžiant kiaules, dūris turi būti kiek galima mažesnis, kad aplinkiniai kaklo raumenys būtų kuo mažiau pažeisti.

22. Kiaulės skerdena turi būti padalyta simetriškai per kiekvieno stuburo slankstelio centrą.

23. Audiniai aplink dūrio vietą ir kraujo likučiai turi būti pašalinti.

24. Skerdimo ir tolesnio apdorojimo metu skerdenos odos spalva turi išlikti nepakitusi, o skerdena turi būti visiškai švari, be šerių likučių.

25. Kojos turi būti nupjautos per riešo ir kulno čiurnos sąnarius.

26. Krūtinės ertmės riebalai (širdies), esantys vidinėje krūtinkaulio dalyje, turi būti pašalinti.

27. Riebalai, esantys vidinėje krūtinkaulio dalyje ties šonkaulių galais ir sudarantys vienodas sankaupas, turi likti.

28. Riebalai iš dubens ląstos, lyties organai, pridėtinės liaukos, kraujo likučiai, limfiniai mazgai taukinė ir vidaus organų riebalai, esantys pilvo ertmėje, turi būti pašalinti.

29. Diafragma turi būti pašalinta paliekant ne platesnę kaip 10 mm storio juostą.

30. Pašalinus daugiau nei 100 g raumenų ar riebalų (išskyrus atvejus, kai jie brokuoti), jie turi būti pasverti ir šis svoris pridėtas prie šiltos skerdenos svorio.

 

IV. Skerdenų paruošimo klasifikuoti KONTROLĖ

 

31. Kontroliuojančios institucijos darbuotojas (toliau – kontrolierius) ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius atlieka galvijų ir kiaulių skerdenų paruošimo klasifikuoti kontrolę.

32. Kontrolės rezultatai fiksuojami Galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti ir (arba) Kiaulių skerdenų paruošimo klasifikuoti protokoluose (atitinkamai 1 ir 2 priedai, toliau – protokolai).

33. Kontrolės metu pasirinktinai vertinama 40 galvijų ir (arba) kiaulių skerdenų. Jeigu kontrolės metu skerdykloje randama mažiau nei 40 galvijų ir (arba) kiaulių skerdenų, tikrinamos visos rastosios.

34. Protokolai užpildomi, įvertinant kiekvienos galvijo ir (arba) kiaulės skerdenos atitikimą išvardytiems reikalavimams pagal penkių laipsnių skalę, įrašant vertinimo balus:

1 – puikus (labai geras, aukštos kokybės įvertinimas);

2 – geras;

3 – patenkinamas;

4 – nepatenkinamas;

5 – labai blogas.

35. Kontrolierius, apibendrinęs kontrolės rezultatus, surašo išvadas ir rekomendacijas skerdyklai protokolo skiltyje „Pastabos“.

36. Kontrolieriui užfiksavus skerdenų paruošimo pažeidimus, skerdykloje per 10 darbo dienų atliekama pakartotinė kontrolė.

37. Skerdykloje pakartotinai užfiksavus tuos pačius pažeidimus, kontroliuojanti institucija per 10 dienų raštu apie tai informuoja Žemės ūkio ministeriją ir gyvulių augintojų asociacijas.

38. Su patikrinimo metu nustatytais skerdenų paruošimo klasifikuoti rezultatais supažindinama skerdyklos administracija, paliekant užpildyto ir pasirašyto (kontrolieriaus ir skerdyklos atstovo) protokolo kopiją. Protokolo originalas lieka kontroliuojančioje institucijoje, kur saugomas teisės aktų nustatyta tvarka.

 

V. skerdyklos atsakomybė

 

39. Skerdyklos vadovas užtikrina, kad būtų griežtai laikomasi šiose taisyklėse pateiktų gyvulių skerdenų paruošimo technologinių reikalavimų.

40. Asmenys, pažeidę šių taisyklių reikalavimus, atsako teisės aktų nustatyta tvarka.

 

_________________

 

Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo

klasifikuoti taisyklių

1 priedas

 

___________________________________

(skerdyklos pavadinimas)

 

Galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti protokolas

 

______________ Nr.

(data)

 

Skerdimo

Nr.

Eil.

Nr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Poodiniai riebalai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Stuburo smegenų pašalinimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Riebalų pašalinimas

nuo išorinio dubens lanko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

nuo vidinio dubens lanko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

nuo dubens ląstos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

nuo tešmens ar sėklidžių

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

kraujosruvų pažeistų

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

inkstų

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Pilvo ertmės audiniai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Diafragmos pašalinimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

Krūtinės ertmės riebalai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Pjūvis per „baltąją“ liniją

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

Kaklo sritis

Jungo venos pašalinimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

Kraujas, pažeidimai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

Galvos atskyrimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

Svorio nuostoliai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

Stuburo padalijimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

Krūtinkaulio padalijimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

Nešvarumai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

Plaukų likučiai nuo odos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pastabos _________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

 

Kontrolierius __________________     ____________________________________________

(parašas)                                              (vardas, pavardė)

 

Skerdyklos atstovas ______________    ___________________________________________

(parašas)                                              (vardas, pavardė)

_________________

 

Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo

klasifikuoti taisyklių

2 priedas

 

________________________

(skerdyklos pavadinimas)

 

Kiaulių skerdenų paruošimo klasifikuoti protokolas

 

___________ Nr.

(data)

 

Skerdimo

Nr.

Eil.

Nr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Lyties organų pašalinimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Diafragmos pašalinimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Dubens ląstos riebalai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Pilvo ertmės riebalai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Krūtinės ertmės riebalai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Kaklas

Raumenų pažeidimai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Kraujas, krešuliai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Dūrio vieta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Svorio nuostoliai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Nukraujinimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

Stuburo padalijimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Krūtinkaulio padalijimas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

Limfiniai mazgai, liaukos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

Kojos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

Nešvarumai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

Šeriai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pastabos

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

 

Kontrolierius __________________    ____________________________________________

(parašas)                                           (vardas, pavardė)

 

Skerdyklos atstovas _______________    __________________________________________

(parašas)                                           (vardas, pavardė)

 

_________________