LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
ĮSAKYMAS
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2004 M. LAPKRIČIO 5 D. ĮSAKYMO Nr. 3D-605 „DĖL KIAULIŲ IR GALVIJŲ SKERDENŲ PARUOŠIMO KLASIFIKUOTI TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2010 m. sausio 27 d. Nr. 3D-51
Vilnius
1. Pakeičiu Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. lapkričio 5 d. įsakymą Nr. 3D-605 „Dėl kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 163-5966; 2009, Nr. 18-716) ir išdėstau jį nauja redakcija:
„LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO
MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL KIAULIŲ IR GALVIJŲ SKERDENŲ PARUOŠIMO KLASIFIKUOTI TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO
Vadovaudamasis 2007 m. spalio 22 d. Tarybos reglamentu (EEB) Nr. 1234/2007, nustatančiu bendrą žemės ūkio rinkų organizavimą ir konkrečias tam tikriems žemės ūkio produktams taikomas nuostatas (OL 2007 L 299, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. lapkričio 20 d. Tarybos reglamentu (EB) Nr. 1140/2009 (OL 2009 L 312, p. 4), ir atsižvelgdamas į Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. birželio 25 d. įsakymą Nr. 217 „Dėl skerdenų klasifikavimo sistemos administravimo ir kontrolės“ (Žin., 2001, Nr. 57-2056; 2009, Nr. 128-5575) bei siekdamas, kad skerdyklose klasifikuojamų galvijų ir kiaulių skerdenų paruošimas klasifikuoti atitiktų 2008 m. gruodžio 10 d. Komisijos reglamento (EB) Nr. 1249/2008, kuriuo nustatomos išsamios Bendrijos galvijų, kiaulių ir avių skerdenų klasifikavimo skalių taikymo ir pranešimo apie tų skerdenų kainas taisyklės (OL 2008 L 337, p. 3), nuostatas,
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio
ministro 2004 m. lapkričio 5 d.
įsakymu Nr. 3D-605
(Lietuvos Respublikos žemės ūkio
ministro 2010 m. sausio 27 d.
įsakymo Nr. 3D-51 redakcija)
Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti taisyklės
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti taisyklės (toliau – taisyklės) nustato kiaulių bei galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti reikalavimus.
3. Šiose taisyklėse vartojamos 2007 m. spalio 22 d. Tarybos reglamente (EEB) Nr. 1234/2007, nustatančiame bendrą žemės ūkio rinkų organizavimą ir konkrečias tam tikriems žemės ūkio produktams taikomas nuostatas (OL 2007 L 299, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. lapkričio 20 d. Tarybos reglamentu (EB) Nr. 1140/2009 (OL 2009 L 312, p. 4), ir 2008 m. gruodžio 10 d. Komisijos reglamente (EB) Nr. 1249/2008, kuriuo nustatomos išsamios Bendrijos galvijų, kiaulių ir avių skerdenų klasifikavimo skalių taikymo ir pranešimo apie tų skerdenų kainas taisyklės (OL 2008 L 337, p. 3), nurodytos sąvokos.
II. Galvijų skerdenų paruošimo REIKALAVIMAI
4. Skerdžiant galviją, dūris turi būti kiek galima mažesnis, o išbėgantis kraujas kuo mažiau įsiskverbti į aplinkinius audinius. Kraujo liekanos ir audiniai aplink dūrio vietą turi būti pašalinti nepažeidžiant kaklo raumenų.
6. Galvijo galva turi būti šalinama atskiriant ją tarp pakaušio kaulo ir pirmojo kaklo slankstelio. Sprando riebalai, jungo vena ir šalia jos esantys riebalai turi būti pašalinti.
8. Vidaus (plaučiai, širdis, kepenys, inkstai) ir lyties organai, užkrūčio liauka, karvių ir telyčių tešmenys bei aplinkiniai riebalai turi būti pašalinti.
9. Galvijo skerdena turi būti padalyta simetriškai per „baltąją“ liniją ir per kiekvieno stuburo slankstelio centrą.
13. Riebalai, esantys išorinėje ir vidinėje dubens lanko srityje (ties uodegos pašakniu bei kirkšnies srityje), taip pat, visi dubens ląstos vidiniai riebalai turi būti pašalinti.
14. Riebalai, esantys vidinėje krūtinės ląstos dalyje ir tarp šonkaulių, sudarantys vienodas, tolygias sankaupas, turi būti paliekami.
15. Krūtinės ertmės riebalai (širdies), esantys vidinėje krūtinkaulio dalyje, turi būti pašalinti, o poodiniai riebalai, esantys krūtinkaulio išorėje, paliekami. Taip pat turi būti pašalinti blogi, kraujosruvų pažeisti riebalai.
16. Inkstų riebalai, esantys pilvo ertmėje, turi būti pašalinti. Tačiau visi pilvo ertmės audiniai tarp dubens ir krūtinės ląstos turi likti nepažeisti.
19. Sprando audinių pažeidimas bei nupjaustymas turi būti minimalus, siekiant palikti nepažeistą sprando raumenų plėvelę.
III. Kiaulių skerdenų paruošimo reikalavimai
21. Skerdžiant kiaules, dūris turi būti kiek galima mažesnis, kad aplinkiniai kaklo raumenys būtų kuo mažiau pažeisti.
24. Skerdimo ir tolesnio apdorojimo metu skerdenos odos spalva turi išlikti nepakitusi, o skerdena turi būti visiškai švari, be šerių likučių.
27. Riebalai, esantys vidinėje krūtinkaulio dalyje ties šonkaulių galais ir sudarantys vienodas sankaupas, turi likti.
28. Riebalai iš dubens ląstos, lyties organai, pridėtinės liaukos, kraujo likučiai, limfiniai mazgai taukinė ir vidaus organų riebalai, esantys pilvo ertmėje, turi būti pašalinti.
IV. Skerdenų paruošimo klasifikuoti KONTROLĖ
31. Kontroliuojančios institucijos darbuotojas (toliau – kontrolierius) ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius atlieka galvijų ir kiaulių skerdenų paruošimo klasifikuoti kontrolę.
32. Kontrolės rezultatai fiksuojami Galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti ir (arba) Kiaulių skerdenų paruošimo klasifikuoti protokoluose (atitinkamai 1 ir 2 priedai, toliau – protokolai).
33. Kontrolės metu pasirinktinai vertinama 40 galvijų ir (arba) kiaulių skerdenų. Jeigu kontrolės metu skerdykloje randama mažiau nei 40 galvijų ir (arba) kiaulių skerdenų, tikrinamos visos rastosios.
34. Protokolai užpildomi, įvertinant kiekvienos galvijo ir (arba) kiaulės skerdenos atitikimą išvardytiems reikalavimams pagal penkių laipsnių skalę, įrašant vertinimo balus:
1 – puikus (labai geras, aukštos kokybės įvertinimas);
2 – geras;
3 – patenkinamas;
4 – nepatenkinamas;
5 – labai blogas.
35. Kontrolierius, apibendrinęs kontrolės rezultatus, surašo išvadas ir rekomendacijas skerdyklai protokolo skiltyje „Pastabos“.
36. Kontrolieriui užfiksavus skerdenų paruošimo pažeidimus, skerdykloje per 10 darbo dienų atliekama pakartotinė kontrolė.
37. Skerdykloje pakartotinai užfiksavus tuos pačius pažeidimus, kontroliuojanti institucija per 10 dienų raštu apie tai informuoja Žemės ūkio ministeriją ir gyvulių augintojų asociacijas.
38. Su patikrinimo metu nustatytais skerdenų paruošimo klasifikuoti rezultatais supažindinama skerdyklos administracija, paliekant užpildyto ir pasirašyto (kontrolieriaus ir skerdyklos atstovo) protokolo kopiją. Protokolo originalas lieka kontroliuojančioje institucijoje, kur saugomas teisės aktų nustatyta tvarka.
V. skerdyklos atsakomybė
39. Skerdyklos vadovas užtikrina, kad būtų griežtai laikomasi šiose taisyklėse pateiktų gyvulių skerdenų paruošimo technologinių reikalavimų.
Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo
klasifikuoti taisyklių
1 priedas
___________________________________
(skerdyklos pavadinimas)
Galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti protokolas
______________ Nr.
(data)
Skerdimo Nr. Eil. Nr. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
1 |
Poodiniai riebalai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
2 |
Stuburo smegenų pašalinimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
3 |
Riebalų pašalinimas |
nuo išorinio dubens lanko |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
nuo vidinio dubens lanko |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
5 |
nuo dubens ląstos |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
6 |
nuo tešmens ar sėklidžių |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
7 |
kraujosruvų pažeistų |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
8 |
inkstų |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
9 |
Pilvo ertmės audiniai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
10 |
Diafragmos pašalinimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
11 |
Krūtinės ertmės riebalai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
12 |
Pjūvis per „baltąją“ liniją |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
13 |
Kaklo sritis |
Jungo venos pašalinimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
14 |
Kraujas, pažeidimai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
15 |
Galvos atskyrimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
16 |
Svorio nuostoliai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
17 |
Stuburo padalijimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
18 |
Krūtinkaulio padalijimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
19 |
Nešvarumai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
20 |
Plaukų likučiai nuo odos |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
Pastabos _________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
Kontrolierius __________________ ____________________________________________
(parašas) (vardas, pavardė)
Skerdyklos atstovas ______________ ___________________________________________
(parašas) (vardas, pavardė)
_________________
Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo
klasifikuoti taisyklių
2 priedas
________________________
(skerdyklos pavadinimas)
Kiaulių skerdenų paruošimo klasifikuoti protokolas
___________ Nr.
(data)
Skerdimo Nr. Eil. Nr. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
1 |
Lyties organų pašalinimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
Diafragmos pašalinimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
Dubens ląstos riebalai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
Pilvo ertmės riebalai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
Krūtinės ertmės riebalai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6 |
Kaklas |
Raumenų pažeidimai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7 |
Kraujas, krešuliai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8 |
Dūrio vieta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9 |
Svorio nuostoliai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10 |
Nukraujinimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11 |
Stuburo padalijimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12 |
Krūtinkaulio padalijimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
13 |
Limfiniai mazgai, liaukos |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
14 |
Kojos |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15 |
Nešvarumai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
16 |
Šeriai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pastabos
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
Kontrolierius __________________ ____________________________________________
(parašas) (vardas, pavardė)
Skerdyklos atstovas _______________ __________________________________________
(parašas) (vardas, pavardė)
_________________