VALSTYBINIS TURIZMO DEPARTAMENTAS
Į S A K Y M A S
DĖL VIEŠBUČIŲ IR MOTELIŲ KLASIFIKAVIMO
1998 m. liepos 8 d. Nr. 27
Vilnius
PATVIRTINTA
Valstybinio turizmo departamento
1998 m. liepos 8 d. įsakymu Nr. 27
VIEŠBUČIŲ, MOTELIŲ, KEMPINGŲ KLASIFIKAVIMO KOMISIJOS NUOSTATAI
Bendroji dalis
1. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos turizmo įstatymo 17 straipsniu ir siekiant informuoti turizmo paslaugų vartotojus apie Lietuvoje esančių viešbučių, motelių, kempingų apgyvendinimo paslaugų kokybę, sudaryti šių paslaugų vartotojams galimybę rinktis bei gauti atitinkamo aptarnavimo lygio paslaugas, yra taikomas viešas viešbučių, motelių, bei kempingų apgyvendinimo paslaugų klasifikavimas, kurį vykdo Viešbučių, motelių, kempingų klasifikavimo komisija (toliau – komisija).
2. Komisija yra kolegiali tarpžinybinė institucija, veikianti prie Valstybinio turizmo departamento ir įsteigta Valstybinio turizmo departamento įsakymu.
3. Komisija savo veikloje vadovaujasi Turizmo įstatymu, Vartotojų teisių gynimo įstatymu, kitais teisės aktais, reguliuojančiais paslaugų teikimą, šiais nuostatais ir nustatyta tvarka patvirtintais Viešbučių, motelių klasifikavimo reikalavimais bei Kempingų klasifikavimo reikalavimais.
Komisijos uždaviniai ir funkcijos
4. Pagrindinis komisijos uždavinys – vykdyti apgyvendinimo paslaugų įmonių – viešbučių, motelių, kempingų klasifikavimą.
5. Komisija, vykdydama jai pavestą uždavinį:
5.1. nagrinėja įmonės paraišką suteikti viešbučiui, moteliui, kempingui atitinkamą klasę, įvertinant tai 1, 2, 3, 4 ar 5 žvaigždutėmis;
5.2. tvirtina komisijos narių parengtas ar komisijos pirmininko teikimu sudarytos ekspertų grupės išvadas klasei nustatyti, parengtas pagal atitinkamus viešbučių, motelių ar kempingų klasifikavimo reikalavimus;
5.3. remdamasi komisijai pateikta medžiaga, priima sprendimą suteikti atitinkamą įvertinimo klasę arba nesuteikti, nurodydama raštu nesuteikimo priežastis;
5.5. nagrinėja ginčus ar skundus dėl viešbučio, motelio ar kempingo neatitikimo jo turimos klasės ir priima sprendimus dėl suteiktos klasės panaikinimo ar nurodo trūkumus ir terminą jiems pašalinti;
Komisijos teisės
6. Komisija, atlikdama jai pavestas funkcijas, turi teisę:
6.1. gauti iš pareiškėjo visus reikiamus duomenis apie klasifikuojamą apgyvendinimo paslaugų įmonę, išskyrus duomenis, priskiriamus komercinei paslapčiai, taip pat apžiūrėti objektą vietoje;
6.2. teikti paklausimus valstybės priežiūros (kontrolės) institucijoms dėl patikrinimo ar informacijos suteikimo apie klasifikuojamo viešbučio ar kempingo būklę, teikiamų paslaugų kokybę, higienos (sanitarijos), priešgaisrinės apsaugos, darbo saugos, paslaugų vartotojų saugos garantijas ir kitais klausimais, kurie nustatyti klasifikavimo reikalavimuose arba tai susiję su apgyvendinimo paslaugų įvertinimu;
6.3. teikti raštu pareiškėjui rekomendacijas dėl nustatytų trūkumų, susijusių su neatitikimu klasifikavimo reikalavimus, pašalinimo;
6.4. kreiptis į valstybės institucijas, kontroliuojančias apgyvendinimo paslaugų įmones, dėl jų priimtų sprendimų, susijusių su įmonės veikla, išaiškinimo bei peržiūrėjimo;
6.6. atšaukti anksčiau išduotą pažymėjimą (sertifikatą) ir išduoti naują, atitinkantį klasifikavimo reikalavimus: pasikeitus įmonės būklei, paslaugų kokybei, įmonės savininko prašymu ar esant nustatytiems esminiams pažeidimams;
6.7. reikalauti, kad įvertintų (klasifikuotų) viešbučių, motelių ar kempingų administracijos viešai demonstruotų pažymėjimą (sertifikatą), o reklamuodamos savo paslaugas, nurodytų komisijos suteiktą klasę;
6.8. reikalauti iš viešbučio, motelio ar kempingo administracijos informuoti paslaugų vartotojus apie tuo metu vykdomą įmonės klasifikavimą (ar patikrinimą);
Komisijos darbo organizavimas
7. Komisija sudaroma iš turizmo valdymo institucijų, turizmo verslo asociacijų ir paslaugų priežiūros kontrolės (inspekcijų) atstovų. Komisijos nariais skiriami: du Valstybinio turizmo departamento atstovai, du Lietuvos viešbučių asociacijos atstovai, du Nacionalinės viešbučių ir restoranų asociacijos atstovai, Lietuvos turizmo asociacijos atstovas, Konkurencijos ir vartotojų teisių gynimo tarnybos atstovas, Valstybinio visuomenės sveikatos centro atstovas, Priešgaisrinės apsaugos priežiūros atstovas, Lietuvos turizmo fondo atstovas. Institucija, skyrusi komisijos narį, bet kuriuo metu gali jį atšaukti ir pakeisti kitu, tos institucijos darbuotoju (atstovu).
8. Komisijos pirmininkas ir jo pavaduotojas yra renkamas komisijos narių balsų dauguma. Atsistatydinus komisijos pirmininkui ar perėjus į kitą darbą nei nurodyta 7 punkte bei pasikeitus daugiau kaip pusei komisijos narių, komisijos pirmininkas ir pavaduotojas renkami iš naujo. Komisijos pirmininkas skiria komisijos sekretorių.
9. Paraiška dėl viešbučio, motelio ar kempingo klasifikavimo pateikiama Viešbučių, motelių, kempingų klasifikavimo komisijai (Valstybinio turizmo departamento adresu) įmonės firminiame blanke, su nuoroda įvertinti ir suteikti klasę viešbučiui (moteliui, kempingui). Prie paraiškos pridedama informacija apie viešbučio, motelio ar kempingo veiklos trukmę, plotų (gyvenamasis, poilsio, maitinimo, pagalbinis, garažų, parkavimo aikštelės) dydžius, valdymo struktūrą ir etatus, darbuotojų kvalifikaciją (skaičiais), technines-inžinerines patalpų charakteristikas (pagal klasifikavimo reikalavimus), teikiamas paslaugas, pageidaujamą įmonės įvertinimą. Ši informacija pateikiama pagal komisijos patvirtintą formą ir reikalavimus.
10. Gavus paraišką (ar esant skundui), komisijos pirmininkas paveda komisijos narių ir ekspertų 3-5 asmenų grupei atlikti įmonės patikrinimą pagal klasifikavimo reikalavimus vietoje ir kreipiasi į kontroliuojančias valstybines visuomenės sveikatos bei priešgaisrinės apsaugos institucijas dėl įmonės atitinkamų sąlygų įvertinimo. Vykdant įmonės patikrinimą gali būti pakviesti dalyvauti vietos savivaldybės ir vietos kontrolės (inspekcijų) atstovai.
Komisijos posėdžio rengimo ir sprendimų priėmimo tvarka
12. Komisijos posėdžiai šaukiami kartą per mėnesį, komisijos nustatytu laiku, o dažniau – komisijos pirmininko teikimu, nurodant posėdžio svarstymo klausimą(-us).
13. Posėdžio medžiaga turi būti parengta ne vėliau kaip 3 darbo dienos iki posėdžio dienos, apie tai informuojant visus posėdžio dalyvius.
14. Posėdžio metu komisijos narys ar ekspertų grupės narys pateikia informaciją ir išvadas apie patikrinimo eigą ir rezultatus.
15. Posėdyje privalo dalyvauti svarstomos apgyvendinimo paslaugų įmonės savininkas ar administracijos vadovas, ar įgaliotas atstovas. Nesant savininko (vadovo ar įgalioto atstovo), paraiška dėl klasifikavimo nesvarstoma ir atidedama kitam posėdžiui.
18. Komisijos sprendimas yra teisėtas, jeigu sprendimas buvo priimtas ne mažesniu kaip 2/3 visos komisijos narių balsų dauguma.
19. Viešbučiui, moteliui ar kempingui išduodamą pažymėjimą (sertifikatą) pasirašo komisijos pirmininkas ir atitinkamos asociacijos prezidentas. Jeigu įmonė nėra asociacijos narys, pažymėjimą (sertifikatą) pasirašo komisijos pirmininkas ir sekretorius.
20. Komisijos darbą koordinuoja komisijos sekretorius, kuris vykdo komisijos pirmininko pavedimus ir rengia medžiagą komisijos posėdžiams.
PATVIRTINTA
Valstybinio turizmo departamento
1998 m. liepos 8 d. įsakymu Nr. 27
VIEŠBUČIŲ, MOTELIŲ KLASIFIKAVIMO REIKALAVIMAI
KLASIFIKAVIMO SISTEMA
Klasifikavimo objektai yra apgyvendinimo paslaugas teikiantys viešbučiai ir moteliai. Klasifikavimo reikalavimų sistemoje naudojama penkių žvaigždučių vertinimo skalė: 5*, 4*, 3*, 2*, 1*. Aukščiausias viešbučio ar motelio įvertinimas yra 5*. Klasifikavimą vykdo speciali tarpžinybinė komisija, vadovaudamasi šiais reikalavimais ir jos nuostatais.
Klasifikavimo reikalavimai orientuoti į objektyvius elementus: pastato inžinerines technines charakteristikas bei įrangos buvimą ar trūkumą. Tačiau jei įranga yra nepatenkinamos kokybės ar neveikia, tai objektas neklasifikuojamos. Įrangos kokybė parodo objekto tinkamumą klasifikacijai.
Taip pat objektas gali būti neklasifikuojamas esant nepatenkinamai aptarnavimo (paslaugų) kokybei (pvz., prastas maistas ar aptarnavimas, bloga patalynės būklė, nepatenkinama baldų, įrangos, kilimų bei elektros instaliacijos priežiūra, pažeidžiamos sanitarijos, priešgaisrinio saugumo ir svečių apsaugos sąlygos).
KLASIFIKAVIMO SISTEMOS TAIKYMAS
1 etapas
Atliekama visų patalpų charakteristikų ir įrangos inventorizacija ir įvertinamas jų atitikimas minimalius
reikalavimus.
2 etapas
Įvertinamas įrangos ir paslaugų buvimas bei jų kokybė klasifikavimo požiūriu. Jei įranga, taip pat aptarnavimo (paslaugų) kokybė atitinka klasifikavimo reikalavimus, viešbučiui (moteliui) suteikiama įvertinimo klasė, išduodant ją liudijantį pažymėjimą (sertifikatą). Klasifikavimo komisija įvertinimą gali fiksuoti surinktų taškų suma, gauta pagal klasifikavimo reikalavimų rodiklius atitinkamai viešbučio (motelio) klasei.
Jei įrangos ir aptarnavimo kokybė neatitinka klasifikavimo reikalavimų, apie tai informuojamas savininkas ar vadovas ir jie privalo raštu įsipareigoti pagerinti įrangos būklę ir aptarnavimo kokybę per tam tikrą laikotarpį. Jei reikalavimų įvykdymas ir kokybės pagerinimas negali būti išspręstas per nustatytą terminą, objektas neklasifikuojamas arba suteikiama žemesnė klasė.
Aptarnavimo (paslaugų) kriterijus yra lemiamas veiksnys, į kurį atsižvelgiant yra suteikiama klasė. Galimi tam tikri neatitikimai ar skirtumai susiję su motelio, viešbučio specializacija ar geografine vieta. Darbuotojų kvalifikacijos kriterijus yra indikacinis, rodantis, kokios aptarnavimo kokybės galima tikėtis.
NAUDOJAMI SIMBOLIAI
¨ Šiuo ženklu pažymėti minimalūs reikalavimai apgyvendinimo paslaugoms teikti.
x Šiuo ženklu pažymėta klasifikacijai privaloma įranga.
o Šiuo ženklu pažymėta įranga jau buvo vertinama kito reikalavimo požiūriu.
PAVYZDŽIAI:
Reikalavimas |
5* |
4* |
3* |
2* |
1* |
|
|
|
|
|
|
Bendrojo naudojimo poilsio patalpų plotas nustatomas pagal santykį: |
|
|
|
|
|
iki 25 vietų ne mažesnis kaip 17 kv. m |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Šis reikalavimas yra minimalus reikalavimas viešbučio, motelio veiklai – paslaugoms teikti. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reikalavimas |
5* |
4* |
3* |
2* |
1* |
|
|
|
|
|
|
Garažas svečių transporto priemonėms |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Šis reikalavimas privalomas tik 5 žvaigždučių klasės viešbučiui (moteliui). |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reikalavimas |
5* |
4* |
3* |
2* |
1* |
|
|
|
|
|
|
Televizorius įrengtas atskirose patalpose, tuose viešbučiuose |
o |
o |
o |
x |
|
(moteliuose), kurių kambariuose nėra televizoriaus |
|
|
|
|
|
Šis reikalavimas privalomas 2 žvaigždučių viešbučiui (moteliui). Privalomas reikalavimas 3, 4, 5 žvaigždučių viešbučiams – televizoriai visuose kambariuose.
Klasifikavimo komisija, priimdama sprendimus, gali daryti kai kurias išimtis, atsižvelgdama į galimus veiklos (paslaugų) pakitimus, kurie bendrame viešbučio (motelio) veiklos rezultate nesukelia vartotojų nepasitenkinimo.
Klasifikavimo komisija, taikydama tokias išimtis, raštu pateikia viešbučio (motelio) savininkui ar vadovui išimties taikymo trukmę ir sąlygas, kurioms esant tokios išimtys taikomos.
PRIVALOMI REIKALAVIMAI VISŲ KATEGORIJŲ VIEŠBUČIAMS IR MOTELIAMS
Patalpos turi būti kruopščiai valomos ir tenkinti šiuos reikalavimus:
Eksploatavimas vykdomas vadovaujantis: įstatyminiais ir poįstatyminiais aktais nustatytomis statybos ir planavimo normomis, reikalavimais maisto, maitinimo, higienos, vandens tiekimo, kanalizacijos, priešgaisrinio ir bendro saugumo srityse bei atitinkamomis paslaugų teikimo taisyklėmis.
Garso pralaidumas: kambarių garso izoliacija turi veikti kaip 112 mm storio plytų siena ar neviršyti 38 dB.
Apšildymas: šildymo sistema turi užtikrinti patalpose temperatūrą ne žemesnę kaip +18°C.
Elektros instaliacija: prijungta prie elektros tiekimo sistemos.
Ryšių sistema: prijungta prie telefonų tinklų sistemos.
Apšvietimas/ventiliacija: apšvietimas ir ventiliacija atitinka normatyvinius ir šių nuostatų reikalavimus. Mažiausias bendrųjų patalpų apšvietimas – 10 W/m2, koridorių – 5 W/m2.
Sandėliai: pritaikyti valymo medžiagoms, patalynei, antklodėms ir kitiems reikmenims laikyti.
Vandens tiekimas: vietinis arba prijungtas prie centrinės vandentiekio sistemos, tinkamas gerti bei praustis.
Pirmosios pagalbos priemonės: lengvai prieinamos svečiams (gyventojams) ir darbuotojams.
Takeliai invalidams: įrengti pagal galimybes visuose viešbučiuose (moteliuose).
Automobilių parkavimas: galimybė privažiuoti ir parkuoti tarnybinius ir individualius automobilius – viešbučiams ir būtinas reikalavimas – moteliams.
Pastato architektūrinis sprendimas: 4–5 žvaigždučių viešbučiams pastato architektūrinis projektas originalus.
Apsauga: parengta speciali instrukcija, kaip elgtis pavojaus atveju, nurodytas pavojaus telefono Nr., atsakingas darbuotojas, į kurį kreiptis pavojaus atveju. Viešbučio įėjimas saugomas arba užrakinamas nakčiai ir nuolat dirba budintis tarnautojas.
BENDRIEJI REIKALAVIMAI
ĮĖJIMAS |
KLASĖ |
|||||
|
|
5* |
4* |
3* |
2* |
1* |
|
Durys: atitinka aptarnavimo pajėgumą bei saugumo |
|
|
|
|
|
|
reikalavimus ir mažiausias jų dydis 90x120 cm |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
|
|
Tamburas |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pagrindinis įėjimas svečiams: veikiantis visą parą, patogus |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
svečių priėmimui, atskirtas nuo tarnybinio įėjimo |
|
|
|
|
|
|
atskiras įėjimas į kavinę ar restoraną, kuriuose |
x |
x |
|
|
|
|
aptarnaujami ne tik gyvenantys svečiai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Automobilių parkavimas: garažas viešbučio (motelio) |
x |
|
|
|
|
|
svečių automobiliams |
|
|
|
|
|
|
prie viešbučio (motelio) įrengta saugoma automobilių |
x |
x |
x |
|
|
|
stovėjimo aikštelė |
|
|
|
|
|
|
automobilių stovėjimo aikštelė motelio svečių transportui |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
|
|
Transporto serviso paslaugos (reikalavimas moteliams) |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
|
|
Speciali apsaugumo sistema |
x |
x |
x |
|
|
FOJĖ |
KLASĖ |
||||
|
5* |
4* |
3* |
2* |
1* |
|
|
|
|
|
|
Aprūpinta atvykstančių ir išvykstančių svečių aptarnavimo |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
ir kontrolės įranga, patogi svečių aptarnavimui |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Telefonai: bendro naudojimo telefono kabinos ir telefonai, |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
įrengti patogiose svečiams vietose |
|
|
|
|
|
vidinio ir išorinio telefono ryšio sistema |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Baldai: baldai, pagaminti pagal specialų užsakymą |
x |
x |
|
|
|
krėslai, minkštasuolis ir nedideli staliukai |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Peleninės: nuolat keičiamos švariomis |
x |
x |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Saugojimo kamera: įranga arba patalpa pritaikyta |
x |
x |
x |
x |
x |
laikinam svečių daiktų saugojimui |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Liftas (jeigu pastatas yra trijų ar daugiau aukštų – 5*, 4* ir |
|
|
|
|
|
4 ir daugiau aukštų – 3*, 2*): |
|
|
|
|
|
du ar daugiau liftų |
x |
|
|
|
|
vienas liftas svečiams |
o |
x |
x |
x |
|
atskiras liftas aptarnavimui (tarnybinis) |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nešikai / bagažo priėmimas: 24 valandas |
x |
|
|
|
|
8 – 22 valandos |
o |
x |
x |
|
|
pagal pageidavimą |
o |
o |
o |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Portjė stalas: kitas nei priėmimo stalas, kurį aptarnauja |
x |
x |
|
|
|
uniformuotas portjė, dirbantis visą parą |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pranešimų (žinučių) perdavimas svečiams: |
|
|
|
|
|
susisiekimas su viešbučio darbuotoju 24 val. |
x |
x |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Rūbinė: patalpa su įranga šalia fojė |
x |
x |
|
|
|
PRIĖMIMAS IR PASLAUGOS |
KLASĖ |
||||
|
5* |
4* |
3* |
2* |
1* |
|
|
|
|
|
|
Tinkamai apipavidalintas ir išdėstytas, įrengtas svečių |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
priėmimui/išleidimui organizuoti su svečių registravimo |
|
|
|
|
|
įranga ir kasos aparatu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Priėmimo stalas: veikia visą parą |
x |
|
|
|
|
7–23 valandos |
o |
x |
x |
x |
|
pagal pareikalavimą (skambučio principu) |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Kambarių raktai/kortelės raktai |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Laikrodis: nuolat rodo vietos laiką |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Seifas/saugykla: svečių vertybių saugojimui |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Individualūs depozitiniai seifai: asmeniniam svečių |
x |
|
|
|
|
vertybių saugojimui (minimalus skaičius – 25 % |
|
|
|
|
|
nuo bendro kambarių skaičiaus) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pirmoji medicininė pagalba |
x |
x |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Kreditinių kortelių priėmimas: priimamos |
x |
x |
x |
|
|
mažiausiai 2 pagrindinės kreditinės kortelės |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bilietų į teatrą, koncertą užsakymas |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Automobilių nuoma, taksi iškvietimas: pagal užsakymą |
x |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
Kelionių/ekskursijų užsakymas |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Vietinė informacija: priėmimo/fojė patalpose |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Vaikų priežiūra: specialiai įrengta patalpa ir etatinis darbuotojas |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pašto paslaugos |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Valiutos keitimas: įrengtas gerai matomoje vietoje, |
x |
x |
x |
|
|
skelbiant keitimo kursą |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelionės čekių keitimas |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Faksas/kopijavimas/spausdinimas: |
|
|
|
|
|
individualiai ar pagal užsakymą |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Prekyba: gėlės, tualeto reikmenys |
x |
x |
|
|
|
spauda, suvenyrai, fotoreikmenys bei tabako gaminiai |
x |
x |
x |
|
|
prekyba įvairiais reikmenimis |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Šunų priežiūra |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Skalbimas, lyginimas, cheminis valymas: |
|
|
|
|
|
pagal užsakymą |
x |
x |
x |
x |
|
skubus paslaugų atlikimas |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kirpykla |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sporto patalpa ir įranga |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sauna, baseinas: minimalus baseino dydis 3x4 m |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atviras baseinas (poilsio viešbučiams) |
x |
|
|
|
|
POILSIO IR BENDROS PATALPOS |
KLASĖ |
||||
|
5* |
4* |
3* |
2* |
1* |
|
|
|
|
|
|
Bendrojo naudojimo poilsio patalpų plotas |
|
|
|
|
|
nustatomas pagal apgyvendinimo pajėgumų dydį: |
|
|
|
|
|
iki 25 vietų – ne mažesnis kaip 17 kv. m plotas |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
daugiau kaip 25 vietos – papildomai 0,5 kv. m žmogui |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Aukštis ne mažiau kaip 2,5 m |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Mažiausiai vienas langas ar apšvietimas iš viršaus: |
|
|
|
|
|
lango plotas ne mažesnis kaip 1/10 grindų ploto, |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
ne mažiau pusės atidaromas ar įrengta |
|
|
|
|
|
efektyvi mechaninio vėdinimo sistema |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grindys: speciali grindų danga (sugerianti garsą) |
x |
x |
|
|
|
kiliminė danga |
o |
o |
x |
|
|
linoleumas, grindlentės ar parketas ir kilimėliai ar tinkamas |
o |
o |
o |
x |
x |
pakaitalas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sienos: sienos turi būti dekoruotos įrėmintais |
x |
x |
x |
x |
x |
paveikslais ar reprodukcijomis |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Baldai: pagaminti pagal specialų užsakymą |
x |
x |
|
|
|
žurnalinis staliukas, minkštasuolis, krėslai |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Televizorius: įrengtas, kai kambariuose nėra televizoriaus |
o |
o |
o |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Gėlės, spauda, knygos |
x |
x |
x |
|
|
SVEČIŲ KAMBARIAI |
KLASĖ |
||||
|
5* |
4* |
3* |
2* |
1* |
|
|
|
|
|
|
Mažiausiai turi būti įrengta 10 svečių kambarių (numerių) |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
viešbutyje ir 5 – motelyje (toliau vartojama tik „kambarių“) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kambariai: visi svečių kambariai su tualetu, kriaukle, |
x |
x |
|
|
|
vonia ar dušu, iš jų pusė su vonia |
|
|
|
|
|
visi svečių kambariai su tualetu, kriaukle, vonia ar dušu |
o |
o |
x |
|
|
visi svečių kambariai su kriaukle ir pusė |
o |
o |
o |
x |
|
iš jų su dušu ar visi su dušu |
|
|
|
|
|
visi svečių kambariai su kriaukle ir tualeto reikmenų spintele |
o |
o |
o |
o |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Apartamentai: mažiausiai 3% nuo kambarių skaičiaus |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Liuksai: mažiausiai 5% nuo bendro kambarių skaičiaus |
o |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mažiausias kambarių plotas (kv. metrais) |
|
|
|
|
|
(neskaičiuojant vonios, tualeto patalpos): |
|
|
|
|
|
Vienviečiai Dviviečiai |
|
|
|
|
|
14 19 |
x |
|
|
|
|
12 17 |
o |
x |
|
|
|
10 15 |
o |
o |
x |
|
|
9 13 |
o |
o |
o |
x |
|
8 12 |
o |
o |
o |
o |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Kambarių aukštis: mažiausias aukštis 2,5 metro |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Langai: mažiausiai vienas langas kambaryje, kurio plotas |
|
|
|
|
|
ne mažesnis kaip 1/10 grindų ploto ir pusė atidaromas |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Šildymas: sistema, užtikrinanti patalpose ne žemesnę |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
kaip +18oC temperatūrą |
|
|
|
|
|
svečio individualiai nustatomas termostatas |
x |
x |
|
|
|
individuali svečio kontrolė įjungiant/išjungiant |
o |
o |
x |
|
|
papildoma šildymo priemonė teikiama be |
o |
o |
o |
x |
|
papildomo apmokėjimo (svečiui pageidaujant) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Durys: sunumeruotos ir atidaromos į vidų atskirai |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
į kiekvieną kambarį |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Užraktai: užraktas iš vidaus ir iš išorės |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
akutė duryse/ durų grandinėlė |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grindys: kilimas (garsą sugerianti danga) per visas grindis |
x |
x |
|
|
|
kilimas, grindlentės ar parketas su prie lovos tiesiamu kilimėliu |
o |
o |
x |
|
|
linoleumas, grindlentės ar parketas su prie lovos |
o |
o |
o |
x |
x |
tiesiamu kilimėliu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sienos: dekoruotos įrėmintais paveikslais ar reprodukcijomis |
x |
x |
x |
x |
|
elektros įvadai |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
elektros įvadai prie lovos |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Užuolaidos ar žaliuzi: nepraleidžiančios šviesos ar žaliuzi |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
dieninės užuolaidos |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Apšvietimas: bendrasis apšvietimas (mažiausiai 15W/m2) |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
lempa ant rašomojo stalo |
x |
x |
x |
|
|
lempa prie lovos |
x |
x |
x |
x |
x |
toršeras |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lovos: mažiausias vienvietės lovos dydis 90 cm x 190 cm |
x |
x |
x |
|
|
mažiausias vienvietės lovos dydis 80 cm x 190 cm |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
mažiausias dvivietės lovos dydis 140 cm x 190 cm |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Pagalvės: mažiausiai viena kiekvienai lovai |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
papildomai teikiama pagal pareikalavimą be mokesčio |
x |
x |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Čiužiniai: minkšti, su natūraliu apmušalu ar apdangalu |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Antklodės / apklotai: mažiausiai viena kiekvienai lovai |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
papildomai teikiama pagal pareikalavimą be mokesčio |
x |
x |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Patalynė: geros kokybės, natūralaus audinio (medvilninė) |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Patalynės keitimas: kasdien |
x |
x |
|
|
|
mažiausiai kartą per tris paras |
o |
o |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Lovatiesė ar apdangalas |
x |
x |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Kambarių valymas: kasdien |
x |
x |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Spintelė: prie kievienos lovos |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Drabužių spinta: sieninė ar paprasta (180x90x50) |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
su stalčiais ar lentynomis |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Pakabos: mažiausiai penkios kiekvienam svečiui |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Vieta bagažui: kiekviename kambaryje |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Rašomasis stalas / tualetinis staliukas |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Kėdės: vienas krėslas ir kėdė svečiui |
x |
x |
|
|
|
dvi kėdės arba krėslas ir kėdė svečiui |
o |
o |
x |
|
|
dvi kėdės svečiui |
o |
o |
o |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Saloninis staliukas |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Peleninė: kiekviename kambaryje, kasdien valoma |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Šiukšlių dėžė: kiekviename kambaryje, kasdien valoma |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Veidrodis: didelis veidrodis kiekviename kambaryje |
x |
x |
|
|
|
vienas veidrodis kiekviename kambaryje |
o |
o |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Ryšių sistema (telefonas): ryšys su personalu(priėmimu) |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
tiesioginio (vietinio) ryšio įranga |
x |
x |
|
|
|
telefonas |
o |
o |
x |
|
|
50% kambarių su telefonu |
o |
o |
o |
x |
|
|
|
|
|
|
|
Spalvotas televizorius: |
|
|
|
|
|
kiekviename kambaryje (mažiausiai 34 cm įstrižainės) |
x |
x |
|
|
|
su distanciniu valdymu ir satelitiniu ryšiu |
|
|
|
|
|
kiekviename kambaryje |
o |
o |
x |
|
|
pristatomas už papildomą mokestį |
|
|
|
x |
|
|
|
|
|
|
|
Radijas: kiekviename kambaryje |
x |
x |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Mini baras |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Informacija apie viešbutį: paslaugų rodyklė su mokėjimo |
x |
x |
x |
|
|
tarifais bei paslaugų užsakymo kortelės |
|
|
|
|
|
informacijos sąrašas |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Vietinė informacija: aplanke |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Priešgaisrinė (pavojaus) instrukcija: kiekviename kambaryje |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Kambario valymo paslaugos: visą parą |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iškvietimų sistema, veikianti visą parą |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rašomas popierius ir vokai: kiekviename kambaryje |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Rašymo priemonės |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kortelės „Prašome netrukdyti“,“Prašome sutvarkyti“: |
x |
x |
x |
|
|
mažiausiai keturiomis kalbomis |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelnių lyginimo presas: kambaryje |
x |
|
|
|
|
pagal pareikalavimą |
o |
x |
x |
|
|
VONIOS (DUŠO) PATALPA IR ĮRANGA |
KLASĖ |
||||
|
5* |
4* |
3* |
2* |
1* |
|
|
|
|
|
|
Mažiausi reikalavimai svečių kambaryje įrengiamai |
|
|
|
|
|
vonios (dušo) patalpai (1* – jei yra įrengta): |
|
|
|
|
|
plotas 3,5 kv. m, jei yra vonia (dušas) |
x |
x |
x |
|
|
plotas 2,6 kv. m, jei yra tik dušas |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Grindys ir sienos: vandeniui nepralaidi danga |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Ventiliacija: natūralus ar mechaninis vėdinimas |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Vonia: visiškai sukomplektuota, ne mažesnė kaip 150 cm, |
x |
x |
x |
|
|
užuolaida, pastovus šalto ir karšto vandens tiekimas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dušas: saugus, atskirtas judančia sienele (užuolaida) |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Bidė |
|
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kriauklė (praustuvas): su pastoviai tiekiamu šaltu ir karštu vandeniu |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Veidrodis: pritvirtintas virš praustuvo |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Fenas plaukams |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tualetas/unitazas: gerai sureguliuotas vandens nuleidimas |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Tualetinis šepetys ir laikiklis |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Spintelė ar lentynėlė: tualeto reikmenų laikymui |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Muilas: naujas atvykimo laikui |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Šampūnas: pastovus aprūpinimas |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rankšluosčiai: po vieną rankoms ir voniai kiekvienam |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
svečiui (minimalūs dydžiai atitinkamai 30 x 70 cm ir 50 x 100 cm) |
|
|
|
|
|
keičiami kasdien |
x |
x |
|
|
|
mažiausiai kartą per tris paras |
o |
o |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Kilimėlis ar rankšluostis prie vonios/dušo |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Dirbtinis apšvietimas: mažiausiai 75 W lemputė |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Elektros rozetė skutimuisi: instaliuota prie veidrodžio |
x |
x |
x |
|
|
(nurodyta įtampa) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tualetinis popierius: pastovus aprūpinimas |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Servetėlės veidui: kiekviena svečiui |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Putos voniai: pastovus aprūpinimas |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kepuraitė voniai: kiekvienam svečiui |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Higieninių paketų maišeliai |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Stiklinė: kiekvienam svečiui |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Šiukšlių dėžė (sanitarinis krepšys): kasdien valomas |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Kabykla drabužiams |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Jei kambaryje (numeryje) nėra vonios/dušo patalpos: |
o |
o |
o |
¨ |
¨ |
kiekviename kambaryje turi būti vienas kriauklė (praustuvas) |
|
|
|
|
|
su pastoviu šilto ir karšto vandens tiekimu, virš praustuvo |
|
|
|
|
|
veidrodis ir tualetinė lentynėlė (spintelė), lempa, muilas, |
|
|
|
|
|
pakabos ir du rankšluosčiai, stiklinė kiekvienam svečiui, viena |
|
|
|
|
|
elektros rozetė, kilimėlis prie praustuvo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atskiros vonios ir tualetai: |
|
|
|
|
|
kambariuose, kuriuose nėra vonios (dušo) ir tualeto, jie |
o |
o |
o |
¨ |
¨ |
įrengiami atskiroje patalpoje (kiekviename aukšte) viena |
|
|
|
|
|
vonia (dušas) ir atskiras tualetas 10 asmenų, papildoma |
|
|
|
|
|
vonia (dušas) ir atskiras tualetas kitiems 13 asmenų |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kiekviename tualete turi būti: geros kokybės unitazas, praustuvas |
o |
o |
o |
¨ |
¨ |
su šalto ir karšto vandens tiekimu, rankšluostis, muilas, |
|
|
|
|
|
tualetinis šepetys, higieninių paketų maišeliai, tualetinis |
|
|
|
|
|
popierius (pastoviai) |
|
|
|
|
|
PASLAUGOS Į KAMBARIUS |
KLASĖ |
||||
|
5* |
4* |
3* |
2* |
1* |
|
|
|
|
|
|
Paslaugų organizavimą atlieka paslaugų skyrius |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Paslaugų skyrius turi turėti: atspausdintą paslaugų |
x |
x |
x |
|
|
sąrašą (kiekviename kambaryje), atskirą telefoną, |
|
|
|
|
|
uniformuotus darbuotojus |
x |
x |
|
|
|
pietų, priešpiečių, pusryčių meniu (kaip restorane) |
x |
x |
|
|
|
vynų sąrašą (pateiktą su meniu) |
x |
|
|
|
|
tiekiamų į kambarius užsakymų korteles |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Užkandžių, sumuštinių, šaltų ir karštų gėrimų |
x |
|
|
|
|
tiekimas į kambarius visą parą |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maitinimas: pusryčiai – paprasti ir švieži patiekalai |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
visą dieną |
x |
x |
|
|
|
kontinentiniai pusryčiai |
o |
o |
x |
|
|
MAITINIMO PASLAUGOS |
KLASĖ |
||||
|
5* |
4* |
3* |
2* |
1* |
|
|
|
|
|
|
Valgomasis (restoranas, kavinė) (valgomojo plotas nustatomas |
|
|
|
|
|
pagal apgyvendinimo pajėgumų dydį): |
|
|
|
|
|
iki 25 vietų – ne mažesnis kaip 20 kv. m |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
pagal priede parodytą diagramą |
x |
x |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Langai ir ventiliacija/oro kondicionieriai: |
|
|
|
|
|
mažiausiai vienas langas ar apšvietimas iš viršaus, kurio plotas |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
ne mažesnis kaip 1/10 grindų ploto, ne mažiau pusės atidaromas |
|
|
|
|
|
ar įrengta efektyvi ventiliacinė sistema |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aukštis: mažiausias aukštis 2,5 m |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Apšvietimas: pritaikytas dienos ir vakaro metui, taip pat |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
tinkamas patalpų valymui (mažiausiai 10 W/m2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grindys: kilimai, kiliminiai takai, parketas ar tinkamas pakaitalas |
x |
x |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Baldai: pietų stalai ir kėdės |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Staltiesės |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Servetėlės: medžiaginės nuolat |
x |
|
|
|
|
medžiaginės pietums ir medžiaginės ar |
o |
x |
|
|
|
kokybiškos popierinės pusryčiams bei priešpiečiams |
|
|
|
|
|
popierinės pusryčiams, priešpiečiams, pietums |
o |
o |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Meniu: skelbiamas meniu (mažiausiai 3 kalbomis) |
x |
x |
x |
|
|
tiekiami visi parašyti patiekalai nurodytomis kainomis |
x |
x |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Pusryčiai: kiekvieną dieną |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
kontinentiniai |
o |
o |
x |
x |
x |
kontinentiniai, angliški, bufetas (savitarna) |
x |
x |
|
|
|
kontinentiniai, bufetas (savitarna) |
o |
o |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Priešpiečiai: užsakomi patiekalai ir gėrimai |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Pietūs: kiekvieną dieną |
|
|
|
|
|
d’hote (kompleksas) ir la carte (meniu) |
x |
|
|
|
|
d’hote (kompleksas) ar la carte (meniu) |
o |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Vynai: pateikiamas įvairių vynų rūšių sąrašas |
x |
x |
|
|
|
pateikiamos atitinkamos taurės atitinkamiems gėrimams |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Gėrimai: arbata, kava, sultys, vaisvandeniai |
x |
x |
x |
|
|
nuo 10 iki 23 valandos |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Darbo laikas: nurodytos darbo valandos |
x |
x |
x |
x |
x |
BENDRO NAUDOJIMO TUALETAI |
KLASĖ |
||||
|
5* |
4* |
3* |
2* |
1* |
|
|
|
|
|
|
Bendrieji tualetai: įrengti atskiri vyrams ir moterims, |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
aiškiai pažymėti, su vėdinamu prieškambariu |
|
|
|
|
|
(1* – jeigu įrengiama) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vieta: lengvai prieinama iš fojė bei bendro naudojimo patalpų |
x |
x |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Sienos: padengtos keraminėmis plytelėmis ar kita |
x |
x |
x |
x |
x |
vandeniui nepralaidžia medžiaga |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grindys: vandeniui nepralaidi, gerai valoma danga |
x |
x |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Kiekvienoje kabinoje turi būti: sanitarinis |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
krepšys ir tualetinis popierius |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Unitazai |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Užraktai: įrengti iš vidaus visose tualeto kabinų duryse |
x |
x |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Kabyklos: kiekvienoje tualeto kabinoje ir prieškambaryje |
x |
x |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Praustuvai: gerai įrengti kokybiški praustuvai su |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
pastoviai tiekiamu šaltu ir karštu vandeniu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muilas, rankšluosčiai (ar elektrinė rankų |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
džiovinimo priemonė): pastoviai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Veidrodžiai: pritvirtinti kiekviename prieškambaryje |
x |
x |
x |
|
|
didelis veidrodis |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ventiliacija: įrengta efektyvi natūrali ir mechaninė |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
ventiliacinė sistema |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Apšvietimas: mažiausiai 75 W lemputė kiekvienoje kabinoje |
x |
x |
x |
x |
x |
KONFERENCIJŲ IR POKYLIŲ PATALPOS |
KLASĖ |
||||
|
5* |
4* |
3* |
2* |
1* |
|
|
|
|
|
|
Pagal viešbučio pajėgumus, specialiai įrengtos, |
x |
x |
x |
|
|
atskiros, garsui nepralaidžios, patalpos. Patalpos turi turėti |
|
|
|
|
|
atskirą įėjimą ir atitinkamą įrangą, bendro naudojimo |
|
|
|
|
|
tualetus bei pagalbines patalpas renginių aptarnavimui |
|
|
|
|
|
(Reikalavimas netaikomas poilsio viešbučiams bei moteliams) |
|
|
|
|
|
VIRTUVĖ |
KLASĖ |
||||
|
5* |
4* |
3* |
2* |
1* |
|
|
|
|
|
|
Visa maisto laikymo, šaldymo, apdorojimo, |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
gaminimo ir aptarnavimo įranga bei priemonės |
|
|
|
|
|
pagamintos iš lengvai valomų medžiagų |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Virtuvės pajėgumai: leidžiantys aptarnauti vienu metu |
x |
x |
x |
x |
x |
valgomąjį ir kitas patalpas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Virtuvės vieta: patogi produktų tiekimui ir maisto |
x |
x |
x |
x |
x |
pateikimui ar įrengta prie valgomojo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ventiliacija: sistema, efektyviai valanti orą nuo dūmų ir |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
kvapų. Minimali oro apykaita per valandą = 20 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grindys, sienos ir lubos: padengtos plytelėmis ar |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
vandeniui nepralaidžia plaunama medžiaga |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Šaldytuvai ir šaldikliai: gendančių produktų laikymui |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Stalai: atskiri maisto, užkandžių ir gėrimų |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
ruošimo stalai (pagal technologijas) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Įranga: maisto virimui, kepimui ir kt. technologijoms |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Atskiros kriauklės su tiekiamu karštu ir šaltu vandeniu: |
|
|
|
|
|
skirtos virėjų ruošos darbams |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
pritaikytos puodų plovimui |
x |
x |
x |
x |
|
tarnautojams (muilas, šepetėlis nagams, rankų džiovintuvas) |
x |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
Mechaninė indų plovimo įranga: įgalinanti sterilizuoti |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Spintelės/indaujos: pritaikytos virtuvės reikmenų, |
x |
x |
x |
x |
x |
indų, įrankių ir kt. laikymui |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pašildytos lėkštės, lėkštelės: tinkamos formos bei |
x |
x |
x |
|
|
reikiamos temperatūros maisto pateikimui |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tiekimas: įrengtas privažiavimas ir transportavimas |
x |
x |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Sandėliavimo patalpa: šalia virtuvės, saugi, vėdinama, |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
su sandėliavimo įranga |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Šiukšlių konteineriai: patogioje vietoje, tvirtai pastatyti, |
x |
x |
x |
x |
x |
lengvai valomi (keičiami), uždaromi |
|
|
|
|
|
TARNYBINĖS PATALPOS |
KLASĖ |
||||
|
5* |
4* |
3* |
2* |
1* |
|
|
|
|
|
|
Vieta: atskirta nuo svečių naudojamų patalpų |
x |
x |
x |
x |
x |
tualetai įrengti atskirai vyrams ir moterims |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Persirengimo kambariai: individualios kabinos |
x |
x |
x |
|
|
drabužiams ir uniformoms |
|
|
|
|
|
tinkama patalpa ar vieta tarnautojų drabužiams |
o |
o |
o |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Dušas: šilto ir karšto vandens tiekimas, muilas, rankšluosčiai |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Valgomojo ir poilsio patalpos: valgomasis aptarnaujamas |
x |
|
|
|
|
iš virtuvės, atskirtas nuo bendrojo naudojimo patalpų |
|
|
|
|
|
patalpa ir įranga tarnautojų maitinimui bei poilsiui |
o |
o |
x |
x |
|
PERSONALAS IR KVALIFIKACIJA |
KLASĖ |
||||
|
5* |
4* |
3* |
2* |
1* |
|
|
|
|
|
|
Savininkas, vadovas ar pavaduotojas, kurių vienas |
x |
|
|
|
|
turi nuolat būti tarnyboje |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Savininkas, vadovas ar pavaduotojas turi nuolat būti tarnyboje |
o |
x |
x |
x |
|
ar būti iškviečiamas telefonu per 12 valandų |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Turi būti suformuoti skyriai ir paskirti viršininkai |
|
|
|
|
|
arba atskiri struktūriniai vienetai: |
|
|
|
|
|
priėmimo (rezervavimo) skyrius, svečių kambarių skyrius, maisto |
x |
x |
x |
|
|
ir gėrimų skyrius (su virtuve ir restoranu), ūkio-administracijos |
|
|
|
|
|
skyrius, informacijos ir paslaugų skyrius |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Personalas: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Personalo išvaizda – visi tarnautojai nepriekaištingos ir |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
nerėžiančios akies išvaizdos, susipažinę ir vykdantys vidaus |
|
|
|
|
|
darbo ir elgsenos taisykles ir pareigybines instrukcijas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tarnautojai su uniformomis |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
Vadovas ir skyrių tarnautojai turi skirtingas |
x |
|
|
|
|
uniformas ir pažymėjimus (ženkliukus) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Naujų darbuotojų apmokymas ir supažindinimas su |
x |
x |
x |
x |
x |
darbo taisyklėmis bei pareigybinėmis instrukcijomis |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tarnautojai, užimantys vadovaujančias pareigas turi |
|
|
|
|
|
turėti pažymėjimus (ženkliukus): |
|
|
|
|
|
visuose skyriuose |
x |
x |
|
|
|
maitinimo / paslaugų / priėmimo skyriuose |
o |
o |
x |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
Svečių priėmimas registruojamas užsakymo kortele |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
|
|
|
|
|
|
Palyginamasis darbuotojų skaičius/vietoms: |
|
|
|
|
|
1/3 |
x |
|
|
|
|
1/5 |
|
x |
|
|
|
1/7 |
|
|
x |
|
|
1/10 |
|
|
|
x |
|
Darbuotojų skaičius gali kisti priklausomai nuo sezono |
|
|
|
|
|
ir viešbučio (motelio) užimtumo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vadovas ir atsakingi darbuotojai su svečiais turi |
x |
|
|
|
|
kalbėti lietuviškai, angliškai (vokiškai), rusiškai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Registratūros ir restorano darbuotojai turi mokėti |
x |
x |
x |
|
|
bendrauti lietuviškai, angliškai (vokiškai), rusiškai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Registratūros darbuotojai turi mokėti bendrauti |
|
|
|
x |
x |
lietuviškai, angliškai (vokiškai), rusiškai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vadovaujantys ir atsakingi darbuotojai turi turėti jų |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
¨ |
kvalifikaciją patvirtinančius dokumentus (sertifikatus) |
|
|
|
|
|
SUDERINTA
Lietuvos viešbučių asociacijos prezidentas
R. Miknius
Nacionalinės viešbučių ir
restoranų asociacijos prezidentas
V. Kontrauskas
1998 m. birželio 25 d.