VALSTYBINĖS SĖKLŲ IR GRŪDŲ TARNYBOS PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKO
Į S A K Y M A S
DĖL VALSTYBINĖS SĖKLŲ IR GRŪDŲ TARNYBOS PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKO 2004 M. LIEPOS 29 D. ĮSAKYMO NR. 1A-168 „DĖL ŪKIO SUBJEKTŲ, KURIE VERČIASI PAŠARŲ VEIKLA, PATVIRTINIMO IR (AR) ĮREGISTRAVIMO TAISYKLIŲ ĮGYVENDINIMO TVARKOS PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2005 m. gegužės 16 d. Nr. 1A-64
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. liepos 14 d. įsakymu Nr. 3D-413 „Dėl Ūkio subjektų, kurie verčiasi pašarų veikla, patvirtinimo ir įregistravimo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 113-4247; 2005, Nr. 52-1769):
1. Pakeičiu Ūkio subjektų, kurie verčiasi pašarų veikla, patvirtinimo ir (ar) įregistravimo taisyklių įgyvendinimo tvarką, patvirtintą Valstybinės sėklų ir grūdų tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2004 m. liepos 29 d. įsakymu Nr. 1A-168 „Dėl Ūkio subjektų, kurie verčiasi pašarų veikla, patvirtinimo ir (ar) įregistravimo taisyklių įgyvendinimo tvarkos patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 124-4507), ir išdėstau ją nauja redakcija (pridedama).
PATVIRTINTA
Valstybinės sėklų ir grūdų tarnybos
prie Žemės ūkio ministerijos viršininko
2004 m. liepos 29 d. įsakymu Nr. 1A-168
(Valstybinės sėklų ir grūdų tarnybos
prie Žemės ūkio ministerijos viršininko
2005 m. gegužės 16 d. įsakymo Nr. 1A-64 redakcija)
ŪKIO SUBJEKTŲ, KURIE VERČIASI PAŠARŲ VEIKLA, PATVIRTINIMO IR (AR)
ĮREGISTRAVIMO TAISYKLIŲ ĮGYVENDINIMO TVARKA
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Ši tvarka parengta vadovaujantis Lietuvos Respublikos pašarų įstatymo (Žin., 2000, Nr. 34-952; 2004, Nr. 73-2541), Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. liepos 14 d. įsakymo Nr. 3D-413 „Dėl ūkio subjektų, kurie verčiasi pašarų veikla, patvirtinimo ir įregistravimo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 113-4247; 2005, Nr. 52-1769) nuostatomis.
2. Valstybinė sėklų ir grūdų tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Tarnyba) patvirtina ir (ar) įregistruoja pašarus gaminančius, laikančius, pakuojančius ir tiekiančius į apyvartą ūkio subjektus.
3. Tarnybos viršininko įsakymu sudaryta komisija atlieka patikrinimus pašarų gamybos, pakavimo, laikymo ar tiekimo į apyvartą vietose.
II. PATVIRTINTŲ IR (AR) ĮREGISTRUOTŲ ŪKIO SUBJEKTŲ PAŠARŲ VEIKLOS
IR PAŠARŲ PRODUKTŲ RŪŠYS BEI IDENTIFIKAVIMO NUMERIO SUDARYMAS
5. Patvirtintų ūkio subjektų pašarų veiklos ir pašarų produktų rūšims, nurodytoms Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. liepos 14 d. įsakymu Nr. 3D-413 patvirtintų Ūkio subjektų, kurie verčiasi pašarų veikla, patvirtinimo ir įregistravimo taisyklių 5 punkte, suteikiami tokie kodai:
5.1. pašarų priedų ir (ar) baltymingų pašarinių medžiagų:
5.2. premiksų:
6. Patvirtinto pašarų ūkio subjekto identifikavimo numeris susideda iš:
6.2. raidinių ir skaitmeninių kodų, kuriuos sudaro:
7. Įregistruotų ūkio subjektų pašarų veiklos ir pašarų produktų rūšims, nurodytoms Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. liepos 14 d. įsakymu Nr. 3D-413 patvirtintų Ūkio subjektų, kurie verčiasi pašarų veikla, patvirtinimo ir įregistravimo taisyklių 6 punkte, suteikiami tokie kodai:
7.1. pašarų priedų, kuriems nustatytas didžiausias leistinas kiekis:
7.2. premiksų:
8. Įregistruotų pašarų ūkio subjekto identifikavimo numeris susideda iš:
8.2. raidinių ir skaitmeninių kodų, kuriuos sudaro:
III. TEISINIS PAGRINDIMAS
IV. PRAŠYMO IR KITŲ DOKUMENTŲ PATEIKIMAS BEI TIKRINIMAS
10. Ūkio subjektai, kurie gamina, laiko, pakuoja ir tiekia į apyvartą pašarų produktus, turi būti patvirtinti ir įtraukti į Lietuvos Respublikos patvirtintų pašarų ūkio subjektų sąrašą, o patvirtinus registrą – į Lietuvos Respublikos patvirtintų pašarų ūkio subjektų registrą ir (ar) į Lietuvos Respublikos įregistruotų pašarų ūkio subjektų sąrašą.
11. Ūkio subjektai pateikia prašymą pagal Tarnybos patvirtintą formą bei dokumentus, nurodytus Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. liepos 14 d. įsakyme Nr. 3D-413 patvirtintų Ūkio subjektų, kurie verčiasi pašarų veikla, patvirtinimo ir įregistravimo taisyklių: patvirtinimui – II skyriuje, įregistravimui – III skyriuje.
12. Tarnyba tikrina prašyme pateiktą informaciją ir dokumentus, nurodytus šių taisyklių 11 punkte. Rizikos veiksnių analizės bei svarbiausių kontrolės taškų sistemos ir pašarų produktų laikymo sąlygų aprašymai turi būti suderinti su teritorine Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT).
13. Tarnybai išnagrinėjus ir nustačius, kad pateiktuose dokumentuose aprašyta gamybos technologija, apskaita, savikontrolė ir laikymo sąlygos atitinka minimalius reikalavimus, keliamus pašarų produktų gamintojams ir tarpininkams, Tarnybos viršininko įsakymu paskirtas komisijos pirmininkas, suderinęs su komisijos nariais, planuoja tikrinimą vietoje.
15. Jei patvirtinus ir (ar) įregistravus ūkio subjektą dėl taikomos naujos technologijos ar kitų esminių gamybos, pakavimo, tiekimo į apyvartą pakeitimų pasikeičia reikšminga informacija, nurodyta prašyme ar pateiktuose dokumentuose, ūkio subjektas nedelsdamas turi informuoti Tarnybą, atsiųsdamas laisvos formos pažymą, prieš tai ją suderinęs su teritorine VMVT, o jei reikia – ir papildomus dokumentus.
Nurodytą informaciją Tarnyba įvertina ne ilgiau kaip per 30 dienų, o komisija priima sprendimą dėl tikrinimo vietoje.
V. TIKRINIMAS GAMYBOS IR (AR) TIEKIMO Į APYVARTĄ VIETOJE
17. Komisija, nustačiusi trūkumus, su ūkio subjektu suderina terminus jiems pašalinti. Ūkio subjektas, pašalinęs trūkumus, praneša Tarnybai raštu.
18. Prireikus komisijos pirmininkas, suderinęs su komisijos nariais, skiria pakartotinio tikrinimo datą ir laiką.
20. Komisijos pirmininkas, suderinęs su komisijos nariais, nustato komisijos posėdžio datą, laiką ir vietą.
21. Komisijos posėdyje priimami sprendimai dėl pasiūlymo Tarnybos viršininkui įtraukti ūkio subjektą į Lietuvos Respublikos patvirtintų pašarų ūkio subjektų sąrašą, o patvirtinus registrą – į Lietuvos Respublikos patvirtintų pašarų ūkio subjektų registrą ir (ar) į Lietuvos Respublikos įregistruotų pašarų ūkio subjektų sąrašą.
22. Tarnybos viršininkas įsakymu tvirtina ir (ar) įregistruoja pašarų ūkio subjektus, kurie vykdo veiklą pagal prašyme nurodytas pašarų veiklos ir pašarų produktų rūšis. Įsakymas skelbiamas „Valstybės žinių“ priede „Informaciniai pranešimai“.
23. Patvirtintas ūkio subjektas įtraukiamas į Lietuvos Respublikos patvirtintų pašarų ūkio subjektų sąrašą, o patvirtinus registrą – į Lietuvos Respublikos patvirtintų pašarų ūkio subjektų registrą, įregistruotas – į Lietuvos Respublikos įregistruotų pašarų ūkio subjektų sąrašą.
VI. ŪKIO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR (AR) ĮREGISTRAVIMO
GALIOJIMO PANAIKINIMAS BEI PAPILDYMAS
25. VMVT tikrinimo metu nustačiusi nesaugių pašarų gamybą ir (ar) tiekimą į apyvartą, apie tai ne vėliau kaip per 3 darbo dienas raštu informuoja Tarnybą ir pateikia tai įrodančius dokumentus bei siūlymą dėl ūkio subjekto patvirtinimo ir (ar) išregistravimo panaikinimo.
26. Komisijos pirmininkas, gavęs dokumentus iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, nustato posėdžio datą, laiką, o prireikus organizuoja pakartotinį patikrinimą.
27. Komisija siūlymą Tarnybos viršininkui dėl ūkio subjekto patvirtinimo ir (ar) išregistravimo panaikinimo pateikia ne vėliau kaip per 5 darbo dienas.
28. Sprendimą dėl ūkio subjekto patvirtinimo ir (ar) išregistravimo panaikinimo priima Tarnybos viršininkas.
29. Tarnybos viršininkas įsakymu panaikina ūkio subjekto patvirtinimą ir (ar) įregistravimą, o Pašarų skyrius ne vėliau kaip per 3 darbo dienas pažymi Lietuvos Respublikos patvirtintų pašarų ūkio subjektų sąraše, patvirtinus registrą – Lietuvos Respublikos patvirtintų pašarų ūkio subjektų registre, o įregistruoto – Lietuvos Respublikos įregistruotų pašarų ūkio subjektų sąraše. Ūkio subjektas per 3 darbo dienas nuo įsakymo gavimo datos privalo grąžinti dokumentus, nurodytus šių taisyklių 24 punkte. Įsakymas skelbiamas „Valstybės žinių“ priede „Informaciniai pranešimai“.
30. Patvirtinimas ir (ar) įregistravimas gali būti panaikinamas, jei ūkio subjektas sustabdo veiklą, kuriai buvo gavęs patvirtinimą ir (ar) įregistravimą arba įrodoma, kad jis nebeatitinka esminio jo veiklai taikytino reikalavimo ir nesilaiko to reikalavimo atitinkamą laiko tarpą.
31. Įsakymas dėl ūkio subjekto patvirtinimo ir (ar) įregistravimo pakeičiamas, jeigu ūkio subjektas įrodė savo sugebėjimą užsiimti pašarų veiklos rūšimis, papildančiomis arba pakeičiančiomis veiklą, kuriai jis buvo pirmą kartą patvirtintas ar įregistruotas.
32. Patvirtintam ir (ar) įregistruotam ūkio subjektui praradus šios tvarkos 24 punkte nurodytus dokumentus, Tarnyba ne vėliau kaip per 15 dienų po rašytinio prašymo gavimo išduoda minėtų dokumentų dublikatus.
VII. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
34. Už ūkio subjektų patvirtinimo ir (ar) įregistravimo procedūras ūkio subjektai moka Valstybinei mokesčių inspekcijai Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu nustatyto dydžio rinkliavą.
PATVIRTINTA
Valstybinės sėklų ir grūdų tarnybos
prie Žemės ūkio ministerijos viršininko
2004 m. liepos 29 d. įsakymu Nr. 1A-168 (Žin., 2004, Nr. 124-4507)
________________________________________________________________________________
(fizinio arba juridinio asmens, kuris verčiasi pašarų veikla, vardas, pavardė arba teisinė forma ir pavadinimas)
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
(fizinio asmens kodas arba juridinio asmens kodas, adresas, telefono Nr., faksas, el. paštas)
Valstybinei sėklų ir grūdų tarnybai
prie Žemės ūkio ministerijos
PRAŠYMAS
____________
(data)
______________
(sudarymo vieta)
1. Prašau patvirtinti □ ir (ar) įregistruoti □ gamintoju □ ar tarpininku □ ir įtraukti į patvirtintų □ ir (ar) įregistruotų □ Lietuvos Respublikos pašarų ūkio subjektų sąrašą (registrą)_____________________
__________________________________________________________________________
2. Pašarų veiklos ir pašarų produktų rūšys ir kodai: _________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
3. Gamybos vieta: ___________________________________________________________
4. Laikymo vieta: ____________________________________________________________
5. Tiekimo į apyvartą vieta: ____________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
6. Didmeninė ÿ ir (ar) mažmeninė ÿ, išvežiojamoji ÿ prekyba:________________________
__________________________________________________________________________
7. Veiklos pradžia: ___________________________________________________________
8. Asmuo bendrauti: vardas, pavardė, telefono Nr., el. paštas _________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
PRIDEDAMA: lapų skaičius
1. Ūkio subjekto registravimo pažymėjimo kopija......................................................................
2. Dokumentai ir duomenys apie minimalių numatytos veiklos reikalavimų atitikimą:
2.1. gamybinių pastatų bei įrangos projekto kopija....................................................................
2.2. technologinio proceso schema ir gamybos organizavimo tvarka.........................................
2.3. rizikos veiksnių analizės bei svarbiausių kontrolės taškų sistemos aprašymas (arba geros gamybos praktikos vadovas).................................................................................................................................
2.4. informacija apie pašarų ūkio subjekto pagrindinių gamybinių padalinių personalo bei vidaus kontrolės darbuotojų kvalifikaciją ir atsakomybės pasiskirstymą..........................................................................
2.5. vidaus kontrolės laboratorijos atliekamų tyrimų aprašymas ir/ar sutarties su samdomąja laboratorija kopija, kokybės kontrolės detalusis planas ir, jeigu ūkio subjektas turi standarto ISO 9001 sertifikatą, jo kopija)
2.6. informacija apie pašarų produktų apskaitą.………………………………………......................
2.7. informacija apie pašarų produktų laikymo sąlygų atitikimą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro patvirtintų taisyklių reikalavimus...........................................................................................................
2.8. ūkio subjekto nustatytos pretenzijų priėmimo, nagrinėjimo ir pašarų produktų išėmimo iš apyvartos tvarkos aprašymas..................................................................................................................................
Gaminu □, pakuoju □, laikau □, tiekiu į apyvartą □, gaminu savo reikmėms □ pašarų produktus, gamyboje naudoju gyvūninės kilmės pašarines žaliavas □ (pažymėti x 2, 4, 6 skiltyse).
1 lentelė
Premiksai |
|
Kombinuotieji pašarai |
|
Gyvūninės kilmės pašarinės žaliavos |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Atrajotojams |
|
Atrajotojams |
|
Žuvų miltai |
|
Galvijų prieaugliui |
|
Galvijų prieaugliui |
|
Mėsos miltai |
|
Kiaulėms |
|
Kiaulėms |
|
Mėsos kaulų miltai |
|
Paukščiams |
|
Paukščiams |
|
Kraujo miltai |
|
Arkliams |
|
Arkliams |
|
Šerių miltai |
|
Kailiniams žvėreliams |
|
Kailiniams žvėreliams |
|
Plunksnų miltai |
|
Naminiams gyvūnėliams |
|
Naminiams gyvūnėliams |
|
Dikalcio fosfato miltai |
|
Žuvims |
|
Žuvims |
|
Trikalcio fosfato miltai |
|
Kiti |
|
Kiti |
|
Kiti |
|
Gaminu □, pakuoju □, laikau □, tiekiu į apyvartą □ pašarų produktus (pažymėti x 2, 3, 4, 5 skiltyse).
2 lentelė
Pašarų priedų grupės |
Pašarų priedai |
Premiksai |
Visaverčiai pašarai |
Baltyminiai vitamininiai mineraliniai papildai |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Antibiotikai ir visi šios grupės pašarų priedai |
|
|
|
|
Kokcidiostatikai ir kitos vaistinės medžiagos ir visi šios grupės pašarų priedai |
|
|
|
|
Augimą skatinančios medžiagos ir visi šios grupės pašarų priedai |
|
|
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Vitaminai, provitaminai bei chemiškai aiškiai apibrėžtos panašaus poveikio medžiagos: visos grupės priedai su vitaminu A ir D |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikroelementai: visos grupės pašarų priedai su Cu ir Se |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fermentai ir visi šios grupės pašarų priedai |
|
|
|
|
Mikroorganizmai ir visi šios grupės pašarų priedai |
|
|
|
|
Karotinoidai ir ksantofilai ir visi šios grupės pašarų priedai |
|
|
|
|
Antioksidacinio poveikio medžiagos su nustatytu maksimaliu kiekiu |
|
|
|
|
Kiti |
|
|
|
|
ir (ar) baltymingos pašarinės medžiagos
3 lentelė
Baltymingos pašarinės medžiagos |
|
Premiksai |
Visaverčiai pašarai |
Baltyminiai vitamininiai mineraliniai papildai |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Baltymingos medžiagos, gautos iš mikroorganizmams priklausančių bakterijų, mielių, jūros dumblių, žemesniųjų grybų grupių ir visų šios grupės medžiagų, išskyrus mieles, išaugintas ant gyvūninės ar augalinės kilmės substratų |
|
|
|
|
Bendri produktai, gauti gaminant amino rūgštis fermentavimo būdu ir visi šios grupės produktai |
|
|
|
|
Aminorūgščių hidroksilo analogai |
|
|
|
|
Kiti |
|
|
|
|
5 lentelę pildo tik pašarų gamintojai
Pašarų produktus apdoroju šiais gamybos būdais (žymėti x 4 skiltyje)
5 lentelė
Apdorojimo būdas |
Apdorojimo būdo apibrėžimas |
Apdorojimo rezultatas (terminas) |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
Nulukštenimas |
Grūdų, sėklų, vaisių, riešutų ir kitų išorinio sluoksnio dalinis ar visiškas pašalinimas |
Nulukštenta |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
Džiovinimas |
Dirbtiniu ar natūraliu būdu atliekama dehidratacija |
Išdžiovinta, sausa (saulėje ar dirbtiniu būdu) |
|
Ekstrahavimas |
Riebalų ar aliejų išskyrimas tam tikrais organiniais tirpikliais, taip pat cukraus ar kitų vandenyje tirpių sudėtinių dalių išskyrimas vandeniniais tirpikliais, siekiant, kad gautame produkte neliktų tirpiklio likučių |
Ekstrahuota. Rupiniai, kai apdorojami aliejaus turintys produktai; melasa, vaisių masė, kai apdorojami cukraus ar kitų vandenyje tirpių medžiagų turintys produktai
|
|
Ekstrudavimas |
Medžiagos aukštu slėgiu išspaudimas ar išstūmimas per skylutes ar plyšelius |
Ekstruduota |
|
Dribsnių gaminimas |
Sudrėkinto ir karščiu apdoroto produkto išvolavimas |
Dribsniai |
|
Miltų malimas |
Fizinis grūdų perdirbimas smulkinant dalelėmis ir atskiriant jas frakcijomis (miltai, sėlenos ir pamiltės) |
Miltai, sėlenos |
|
Kaitinimas |
Bendrasis terminas, apibūdinantis daugelį atitinkamomis sąlygomis karščiu vykdomų operacijų, siekiant padidinti medžiagų virškinamumą ar pakeisti jų struktūrą |
Kepinta, garinta, šutinta |
|
Presavimas (išgarinimas ar išspaudimas) |
Riebalų ir aliejaus pašalinimas mechaninio ekstrahavimo būdu (srieginio ar kitokio tipo spaustuvu), pakaitinant arba nepakaitinant, iš aliejingų ar riebalingų medžiagų arba iš vaisių ar kitų augalininkystės produktų sulčių |
Apdorojimas ekspeleriu (išspaudos, kai apdorojamos aliejingos ar riebalingos medžiagos; vaisių minkštimas, obuolių išspaudos, kai apdorojami vaisiai) |
|
Granuliavimas |
Produkto suspaudimas į kompaktišką formą turintį gaminį |
Granulės |
|
Smulkinimas |
Mechaninis grūdų ar kitų pašarinių žaliavų susmulkinimas į reikiamo dydžio daleles |
Smulkinta, trupiniai |
|
Įsipareigoju pranešti apie pašarų gamybos ir (ar) laikymo ir (ar) tiekimo į apyvartą pakeitimus.
Patvirtinu, kad ūkio subjektas atitinka pašarų veiklai nustatytus minimalius reikalavimus.
____________________________ __________________________
(pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
A. V.