LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS IR MIŠKŲ ŪKIO MINISTERIJA,

LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖ VETERINARIJOS TARNYBA,

VALSTYBINĖ HIGIENOS INSPEKCIJA PRIE VALSTYBINĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS TARNYBOS

 

Į S A K Y M A S

DĖL ĮMONIŲ, UŽSIIMANČIŲ MĖSOS IR MĖSOS PRODUKTŲ ĮVEŽIMU Į LIETUVOS RESPUBLIKĄ, TURIMŲ SĄLYGŲ ŠIAM VERSLUI ĮVERTINIMO

 

1997 m. vasario 10 d. Nr. 53/4-17/2

Vilnius

 

 

Žemės ir miškų ūkio ministerija, Valstybinė veterinarijos tarnyba ir Valstybinė higienos inspekcija pažymi, kad kai kurios įmonės, užsiimančios mėsos ir mėsos produktų įvežimu į Lietuvos Respubliką, neturėdamos šiam verslui tinkamų sąlygų, pažeidžia veterinarinius, sanitarinius bei higienos reikalavimus ir tuo kelia pavojų gyventojų ir gyvulių sveikatai.

Tikrinant importuojančių iš užsienio šalių mėsą ir mėsos produktus įmonių veiklą nustatoma atvejų, kad įvežama produkcija laikoma netinkamose sąlygose arba tokiuose sandėliuose, kurių veterinarinės, sanitarinės bei higieninės būklės neprižiūri Valstybinė veterinarijos tarnyba bei Valstybinė higienos inspekcija. Kartais mėsa ir jos produktai gabenami nepritaikytais automobiliais, reikiamai neįforminus dokumentų arba įvardijus kitomis prekėmis, kurių veterinarinė ir higieninė priežiūra nebūtina. Pasitaiko atvejų, kai į Valstybinę veterinarijos tarnybą leidimų mėsos produktams įvežti kreipiasi įmonės, neregistruotos Lietuvos Respublikoje.

Siekdami įvertinti įmonių, užsiimančių mėsos ir mėsos produktų įvežimu į Lietuvos Respubliką, galimybes laikytis veterinarinių, sanitarinių bei higienos reikalavimų, ĮSAKOME:

1. Nustatyti, kad įmonės, įvežančios mėsą ir mėsos produktus, privalo turėti sandėlius – šaldytuvus bei transporto priemones, kurios atitinka veterinarinius, sanitarinius bei higienos reikalavimus ir yra kontroliuojamos Valstybinės veterinarijos tarnybos bei Valstybinės higienos inspekcijos.

Įvežėjas, neturintis tokios materialinės – techninės bazės, privalo turėti ilgalaikes (ne trumpesnes kaip metams) sutartis produkcijai sandėliuoti ir vežti su įmonėmis, galinčiomis įvykdyti išvardytuosius reikalavimus.

2. Sudaryti komisiją, kuri išsiaiškintų ir įvertintų įmonių, užsiimančių mėsos ir mėsos produktų įvežimu, pasirengimą ir galimybes įvykdyti nustatytus veterinarinius, sanitarinius bei higienos reikalavimus:

V. Drūlia – Žemės ir miškų ūkio ministerija – komisijos pirmininkas;

Š. Janavičius – Žemės ir miškų ūkio ministerija – pirmininko pavaduotojas;

I. Girdvainienė – Žemės ir miškų ūkio ministerija;

J. Burokas – Valstybinė veterinarijos tarnyba;

R. Sadūnaitė – Valstybinė higienos inspekcija.

3. Komisija, vertindama įvežėjo pasirengimą užsiimti mėsos ir mėsos produktų įvežimu, turi reikalauti:

3.1. įmonės registracijos pažymėjimo;

3.2. pažymų iš vietos Valstybinės veterinarijos bei Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų apie tai, kad sandėliai – šaldytuvai, kuriuose laikoma importuota mėsa ir mėsos produktai, bei transporto įmonių automobiliai, kuriais šie produktai vežami, yra jų prižiūrimi ir atitinka nustatytus reikalavimus.

4. Nustatyti, kad prašymai dėl mėsos ir mėsos produktų įvežimo pateikiami Žemės ir miškų ūkio ministerijos Žemės ir maisto ūkio strategijos departamentui. Komisija sprendimus apie įvežėjo pasirengimą ir galimybes įvykdyti nustatytus reikalavimus priima posėdžiuose.

Komisijos posėdžiai, esant prašymams, rengiami ne rečiau kaip kartą per dekadą, sprendimai įforminami protokolais.

Protokolus arba jų išrašus pasirašo komisijos pirmininkas arba pavaduotojas.

Komisija, pripažinusi, kad įmonės turi sąlygas užsiimti mėsos ir mėsos produktų įvežimu, jas registruoja. Komisijos posėdžių protokolai siunčiami Valstybinei veterinarijos tarnybai, išduodančiai leidimus gyvulinės kilmės produktams įvežti, o jų išrašai – atitinkamiems pareiškėjams.

Komisijos sprendimai leisti įmonei įvežti mėsą ir mėsos produktus galioja iki šių metų pabaigos ir gali būti atšaukti anksčiau, jei įvežėjas nesilaiko nustatytų veterinarinių, sanitarinių ir higienos reikalavimų.

5. Nustatyti, kad Valstybinės veterinarijos tarnyba išduoda leidimus įvežti į Lietuvos Respubliką mėsą ir mėsos produktus, įvežėjui pateikus:

5.1. šiuo įsakymu sudarytos komisijos posėdžio protokolo išrašą;

5.2. pirkimo-pardavimo sutartį;

5.3. Muitinės departamento ir Valstybinės veterinarijos tarnybos 1997 m. sausio 15 d. įsakymu Nr. 18/4 – 4 (2 ir 3 punktai) nurodytus dokumentus apie nustatytų sąlygų įvykdymą.

6. Valstybinei veterinarijos tarnybai ir Valstybinei higienos inspekcijai sugriežtinti bendrovių ir įmonių, užsiimančių mėsos ir mėsos produktų įvežimu, veiklos kontrolę.

7. Įsakymo vykdymą kontroliuoti viceministrui D. Stanikūnui, Valstybinės veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojui K. Ratkevičiui ir Valstybinės higienos inspekcijos viršininko pavaduotojui K. Jasiūnui.

 

 

 

ŽEMĖS IR MIŠKŲ ŪKIO MINISTRAS                                                                        V. KNAŠYS

 

 

 

VALSTYBINĖS VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS                   K. LUKAUSKAS

 

 

 

VALSTYBINĖS HIGIENOS INSPEKCIJOS VIRŠININKAS                          Z. STANEVIČIUS