LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL Į ŠVEDIJOS KARALYSTĘ IR SUOMIJOS RESPUBLIKĄ EKSPORTUOJAMOS ŠVIEŽIOS JAUTIENOS, VERŠIENOS IR KIAULIENOS MĖGINIŲ ĖMIMO IR SALMONELIOZĖS MIKROBIOLOGINIO TYRIMO REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

2003 m. balandžio 7 d. Nr. B1-354

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir įgyvendindamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. kovo 5 d. nutarimu Nr. 292 „Dėl Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė ACQUIS priėmimo programa) teisės derinimo priemonių ir ACQUIS įgyvendinimo priemonių 2003 metų planų patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 25-1019) patvirtintą Teisės derinimo priemonių 2003 metų planą (priemonės kodas 3.7.4.1-T45):

1. Tvirtinu pridedamus Į Švedijos Karalystę ir Suomijos Respubliką eksportuojamos šviežios jautienos, veršienos ir kiaulienos mėginių ėmimo ir salmoneliozės mikrobiologinio tyrimo reikalavimus.

2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo skyriui.

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS

______________

 


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2003 m. balandžio 7 d.

įsakymu Nr. B1-354

 

Į ŠVEDIJOS KARALYSTĘ IR SUOMIJOS RESPUBLIKĄ EKSPORTUOJAMOS ŠVIEŽIOS JAUTIENOS, VERŠIENOS IR KIAULIENOS MĖGINIŲ ĖMIMO IR SALMONELIOZĖS MIKROBIOLOGINIO TYRIMO REIKALAVIMAI

 

Į Švedijos Karalystę ir Suomijos Respubliką eksportuojamos šviežios jautienos, veršienos ir kiaulienos mėginių ėmimo ir salmoneliozės mikrobiologinio tyrimo reikalavimai parengti vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir įgyvendina 1995 m. birželio 22 d. Tarybos sprendimą 95/409/EB dėl šviežios jautienos, veršienos ir kiaulienos, skirtos Švedijai ir Suomijai, mikrobiologinių tyrimų ir mėginių ėmimo reikalavimų salmoneliozei nustatyti.

1. Reikalavimų tikslas – nustatyti į Švedijos Karalystę ir Suomijos Respubliką eksportuojamos šviežios jautienos, veršienos ir kiaulienos mėginių ėmimo ir mikrobiologinių tyrimų reikalavimus.

2. Atsižvelgus į Šviežios mėsos tiekimo į rinką taisykles (Žin., 1999, Nr. 16-438), šviežia jautiena, veršiena ir kiauliena, eksportuojama į Švedijos Karalystę ir Suomijos Respubliką, turi būti ištirta dėl salmoneliozės pagal reikalavimus, nurodytus 3 ir 4 punktuose.

3. Šviežia jautiena, veršiena ir kiauliena, eksportuojama į Švedijos Karalystę ir Suomijos Respubliką, turi būti ištirta dėl salmoneliozės pagal Šviežios mėsos tiekimo į rinką taisyklų reikalavimus. Mėginiai šiam tyrimui imami skerdyklose pagal 5, 6 ar 7 punktų reikalavimus.

4. Iš įmonių, kuriose vykdoma salmoneliozės kontrolės programa, kaip numatyta 1964 m. birželio 26 d. Tarybos direktyvoje 64/433/EEB dėl šviežios mėsos tiekimo į rinką reikalavimų, tolygi salmoneliozės kontrolės programai, įgyvendintai Suomijos Respublikoje ar Švedijos Karalystėje, eksportuojama šviežia jautiena, veršiena ir kiauliena gali būti netiriama dėl salmoneliozės.

5. Skerdenų, jų puselių ar ketvirčių mėginiai:

5.1. imami skerdykloje su tamponu nuo skerdenos vietų, kuriose yra didžiausia užteršimo tikimybė;

5.2. imami nuo atvirų skerdenos vietų ir pjūviuose;

5.3. papildomi jautienos skerdenos mėginiai imami nuo kojų, šonų ir kaklo, o kiaulių skerdenų – nuo kojų ir krūtinės;

5.4. imami naudojant sterilius tamponus ir ruošinius;

5.5. imami neliečiant mėsos rankomis.

6. Mėginys (20 cm x 20 cm) iš mėginio ėmimo vietos, nurodytos 5 punkte, yra imamas dviem steriliais tamponais. Pirmasis tamponas suvilgomas steriliu peptono vandeniu, keletą kartų tvirtai perbraukiama juo per mėginio ėmimo vietą. Antrasis tamponas naudojamas sausas, kuriuo keletą kartų perbraukiama ta pati mėginio ėmimo vieta. Kiekvienas tamponas įdedamas į 100 ml sterilaus buferizuoto peptono vandens tirpalą.

7. Skerdenos ketvirčių, dalių ar mažesnių mėsos gabalų mėginiai imami steriliu mėsos mėginio ėmimo zondu arba steriliais instrumentais atpjaunant apie 25 cm ilgio mėsos gabalėlį. Mėginys talpinamas į mėginio konteinerį ar plastikinį atskiedimo maišelį ir homogenizuojamas. Šaldytos mėsos mėginiai turi išlikti užšaldyti transportavimo į laboratoriją metu. Atšildytos mėsos mėginiai nesušaldomi, bet laikomi šaldytuve. Tos pačios siuntos mėginiai gali būti sumaišomi.

8. Mėginiai turi būti aiškiai pažymėti ir identifikuoti.

9. Mėginių skaičius, kuris turi būti paimtas, nurodytas priede.

10. Mėginiai turi būti tiriami dėl salmonelių pagal ISO 6579:1993 paskutinį variantą arba pagal paskutinį Šiaurės Komiteto maisto analizei patvirtintą metodą (Nr. 71, ketvirtas leidimas, 1991).

11. Mėginiai gali būti tiriami lygiaverčiais metodais, patvirtintais pagal 1964 m. birželio 26 d. Tarybos direktyvos 64/433/EEB 16 punkto reikalavimus.

12. Jei tarp šalių kyla ginčų dėl rezultatų patikimumo, ISO 6579:1993 nurodytas metodas turi būti naudojamas kaip kontrolinis.

______________

 


Į Švedijos Karalystę ir

Suomijos Respubliką eksportuojamos

šviežios jautienos, veršienos ir kiaulienos

mėginių ėmimo ir salmoneliozės

mikrobiologinio tyrimo reikalavimų

priedas

 

MĖGINIŲ SKAIČIUS, KURIS TURI BŪTI PAIMTAS IŠ ATSKIRŲ SKERDENOS AR SKERDENOS PUSELIŲ VIENETŲ, ESANČIŲ SIUNTOJE

 

Siunta (skerdenų ar skerdenos puselių skaičius)

Mėginių skaičius

1–24

Mėginių skaičius lygus skerdenų ar skerdenos puselių skaičiui, daugiausiai 20 mėginių

25–29

20

30–39

25

40–49

30

50–59

35

60–89

40

90–199

50

200–499

55

500 ar daugiau

60

 

MĖGINIŲ SKAIČIUS, KURIS TURI BŪTI PAIMTAS IŠ SKERDENOS KETVIRČIŲ, DALIŲ AR MAŽESNIŲ MĖSOS GABALŲ PAKUOČIŲ, ESANČIŲ SIUNTOJE

 

Siunta (skerdenos ketvirčių, dalių ar mažesnių mėsos gabalų pakuočių)

Mėginių skaičius

1–24

Mėginių skaičius lygus skerdenos ketvirčių, dalių ar mažesnių mėsos gabalų pakuočių skaičiui, daugiausiai 20 mėginių

25–29

20

30–39

25

40–49

30

50–59

35

60–89

40

90–199

50

200–499

55

500 ar daugiau

60

 

Atsižvelgus į siuntos svorį, mėginių skaičius gali būti apskaičiuojamas:

 

Pakuočių svoris

> 20 kg

10–20 kg

< 10 kg

Daugiklis

1

3/4

1/2

______________