LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL DUOMENŲ APIE PIENĄ IR PIENO PRODUKTUS TEIKIMO
2002 m. gruodžio 20 d. Nr. 506
Vilnius
Įgyvendindamas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ir kaimo plėtros įstatymo (Žin., 2002, Nr. 72-3009) 28 ir 29 straipsnių nuostatas, vykdydamas Teisės derinimo priemonių 2002 metų plano, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. vasario 27 d. nutarimu Nr. 300 „Dėl Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė Acquis priėmimo programa) teisės derinimo priemonių ir Acquis įgyvendinimo priemonių 2002 m. planų patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 25-910) 3.7.2.8.-T2 priemonę bei atsižvelgdamas į Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. liepos 13 d. įsakymu Nr. 243 6 ir 7 punktus:
2. Įpareigoju pieno supirkimo ir perdirbimo įmones pasirengti ir teikti duomenis Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos duomenų tvarkytojui – Žemės ūkio rūmams šioje tvarkoje nustatytais terminais.
3. Pavedu Žemės ūkio ir maisto departamentui ir Kaimo plėtros ir informacijos departamentui iki 2003 m. rugsėjo 1 d. patikslinti duomenų apie pieną ir pieno produktus teikimo formas ir, suderinus su Statistikos departamentu prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, pateikti tvirtinti.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2002 m. gruodžio 20 d. įsakymu Nr. 506
DUOMENŲ APIE PIENĄ IR PIENO PRODUKTUS TEIKIMO TVARKA
Ši tvarka parengta remiantis Tarybos 1999 m. gegužės 17 d. reglamentu Nr. 1255/1999/EB „Dėl pieno ir pieno produktų rinkos bendro organizavimo“, Tarybos 1996 m. kovo 19 d. direktyva Nr. 96/16/EB „Dėl pieno ir pieno produktų statistinių tyrimų“, Komisijos 1996 m. gruodžio 18 d. sprendimu 97/80/EB „Dėl Tarybos direktyvos Nr. 96/16/EB „Dėl pieno ir pieno produktų statistinių tyrimų“ įgyvendinimo nuostatų“, Komisijos 1999 m. liepos 8 d. reglamentu Nr. 1498/1999/EB „Dėl šalių narių ir Komisijos tarpusavio bendravimo pieno ir pieno produktų sektoriuje“, Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos (ŽŪMPRIS) nuostatais, patvirtintais žemės ūkio ministro 2001 m. liepos 13 d. įsakymu Nr. 243, Europos Sąjungos žemės ūkio kainų statistikos vadovu (EUROSTAT, Liuksemburgas, 2001 m.).
I. Taikymo sritis
1. Ši tvarka taikoma įmonėms, užsiimančioms pieno supirkimu, apdorojimu bei perdirbimu, ir nustato duomenų apie pieno supirkimą, pieno ir pieno produktų kainas, gamybą, realizavimą teikimą Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos (ŽŪMPRIS) duomenų tvarkytojui.
II. VARTOJAMOS SąvokOS
3. Šioje tvarkoje vartojamos sąvokos:
Duomenų tvarkytojas – Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmai.
Pieninės – įmonės, superkančios pieną iš pieno gamintojų ir/ar iš pieno supirkimo įmonių ir gaminančios pieno produktus.
Pieno supirkimo įmonės – įmonės, kurios nepriklauso pieninėms ir pieno neapdoroja termiškai arba neperdirba taip kaip pieninės ir kurios superka pieną ir už jį savo vardu atsiskaito su pieno gamintojais.
III. duomenų TEIKIMAS
4. Pieninės ir pieno supirkimo įmonės duomenų tvarkytojui privalo teikti duomenis:
4.1. kas mėnesį, ne vėliau kaip iki 10 d. pasibaigus kalendoriniam mėnesiui:
4.1.1. ataskaitą apie kai kurių pieno produktų pardavimo kainas įmonėje (be PVM, įskaitant pakuotę), kurią teikia pieninės (1 priedas);
4.1.2. ataskaitą apie žalio pieno supirkimo kainas ir kiekius bei šviežių ir kitų produktų gamybą, kurią teikia pieninės (2 priedas);
4.2. kas metai, ne vėliau kaip iki balandžio 15 d. pasibaigus metams, – ataskaitą apie pieno supirkimą, jo pardavimą kitoms įmonėms bei pieno produktų gamybą, kurią teikia pieninės (4 priedas);
5. Už duomenų pateikimą laiku ir ataskaitų apskaitos tvarkymą atsakingas pieninės ir pieno supirkimo įmonės vadovas arba jo paskirtas atsakingas darbuotojas.
IV. duomenų apskaitA ir saugoJIMAS
7. Duomenų tvarkytojas privalo užtikrinti duomenų konfidencialumą ir duomenis saugoti bei tvarkyti jų apskaitą neribotą laiką.
8. Pieninės ir pieno supirkimo įmonės privalo ataskaitas saugoti bei tvarkyti jų apskaitą trejus metus.
Duomenų apie pieną ir pieno produktus
teikimo techninio reglamento
1 priedas
(Ataskaitos formos pavyzdys)
____________________________
(įmonės ar asociacijos pavadinimas)
MĖNESINĖ ATASKAITA APIE PIENO PRODUKTŲ PARDAVIMO KAINAS ĮMONĖJE
__________ Nr.___________
(data)
Produkto pavadinimas |
|
Pardavimo (įmonės) kaina Lt/kg (Lt/l) |
||||
Švieži produktai |
1 |
X |
||||
Nenormalizuotas, nenugriebtas (natūralus pienas), pasterizuotas, 1 l pakuotėje, ne mažesnio kaip 3,5 % riebumo |
11211 |
|
||||
Normalizuotas, nenugriebtas, pasterizuotas, 1 l pakuotėje, 3,2 % riebumo |
11241 |
|
||||
Pusriebis, pasterizuotas, 1 l pakuotėje, 1,5–1,8 % riebumo |
11311 |
|
||||
Pusriebis, pasterizuotas, 1 l pakuotėje, 2,5 % riebumo |
11312 |
|
||||
Nugriebtas, pasterizuotas, 1 l pakuotėje, ne didesnio kaip 0,5 % riebumo |
1141 |
|
||||
Grietinėlė, ne daugiau kaip 29 % riebumo* |
131 |
|
||||
Grietinė |
133 |
|
||||
Jogurtas su priedais* |
1411 |
|
||||
Jogurtas be priedų* |
1421 |
|
||||
Kefyras (rūgpienis) be priedų |
1422 |
|
||||
Kiti pieno produktai |
2 |
X |
||||
Sutirštintas pienas* |
21 |
X |
||||
|
nesaldintas |
211 |
|
|||
|
saldintas |
212 |
|
|||
Sausi pieno produktai |
22 |
X |
||||
|
grietinėlės milteliai |
221 |
|
|||
|
nenugriebto pieno milteliai |
222 |
|
|||
|
nugriebto pieno milteliai |
224 |
|
|||
|
pasukų milteliai |
225 |
|
|||
Sviestas ir kiti pieno riebalų produktai |
23 |
X |
||||
sviestas, 82 %, 25 kg pakuotėse |
2311 |
|
||||
kiti pieno riebalų produktai |
233 |
|
||||
|
tepūs pieno riebalai, 62–80 % |
2331 |
|
|||
|
lietuviškas „Valstiečių“ sviestas, 72 % |
23311 |
|
|||
|
tepūs riebalų mišiniai, 62–80 % |
2332 |
|
|||
Sūriai (visi) pagal kategorijas |
242 |
X |
||||
|
minkšti ** |
2421 |
|
|||
|
pusminkščiai** |
2422 |
|
|||
|
puskiečiai** |
2423 |
|
|||
|
kieti** |
2424 |
|
|||
|
labai kieti** |
2425 |
|
|||
|
švieži** (įskaitant varškę) |
2426 |
|
|||
Lydytas sūris ** |
25 |
|
||||
Laktozė |
274 |
|
||||
|
|
|
|
|||
* nurodyti pakuotės dydį (g, l) ir riebumo procentą |
||||||
** šioms kategorijoms pateikti kelių pagrindinių rūšių sūrių pavadinimus ir riebumo procentą |
||||||
|
|
|
|
|||
PASTABA. Duomenys teikiami kas mėnesį, ne vėliau kaip iki 10 d. mėnesiui pasibaigus. |
||||||
_________
(pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
______________
Duomenų apie pieną ir pieno produktus
teikimo tvarkos 2 priedas
(Ataskaitos formos pavyzdys)
____________________________
(įmonės ar asociacijos pavadinimas)
MĖNESINĖ ATASKAITA APIE ŽALIO PIENO SUPIRKIMO KAINAS IR KIEKIUS BEI PIENO PRODUKTŲ GAMYBĄ
__________ Nr.___________
(data)
Supirktas žalias pienas iš ūkių |
Kodas |
Žalio, natūralaus riebumo, karvės pieno kiekis t |
Supirkimo kaina ct/kg |
Priemoka ct/kg |
Nuoskaita ct/kg |
|||||
Už kiekį |
(įrašyti) |
(įrašyti) |
(įrašyti) |
(įrašyti) |
||||||
Aukščiausiosios rūšies |
10011 |
|
|
|
|
|
|
|
||
Pirmos rūšies |
10012 |
|
|
|
|
|
|
|
||
Antros rūšies |
10013 |
|
|
|
|
|
|
|
||
Nerūšinis |
10014 |
|
|
|
|
|
|
|
||
Vidutinė svertinė supirkimo kaina |
|
|
||||||||
Supirktas žalias pienas: |
|
|
|
|||||||
iš supirkimo įmonių |
1002 |
|
|
|||||||
iš kitų pieninių |
1003 |
|
|
|||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
Supirkto pieno rodikliai: |
|
|
|
|
||||||
Riebumas % |
|
|||||||||
Riebalų vieneto vertė ct/1 proc. |
|
|||||||||
Baltymingumas % |
|
|||||||||
Baltymų vieneto vertė ct/1 proc. |
|
|||||||||
Gamyba |
Kodas |
Kiekis t |
Atsargos sandėliuose apžvalginio mėnesio pabaigoje t |
Geriamasis pienas |
11 |
|
|
Rauginti pieno gėrimai (įskaitant jogurtą) |
14 |
|
|
Grietinėlė (įskaitant grietinę) |
13 |
|
|
Sutirštintas pienas |
21 |
|
|
Grietinėlės milteliai |
221 |
|
|
Nenugriebto pieno milteliai |
222 |
|
|
Iš dalies nugriebto pieno milteliai |
223 |
|
|
Nugriebto pieno milteliai |
224 |
|
|
Sviestas |
231 |
|
|
Sūriai (tik karvių pieno) |
2411 |
|
|
Lydyti sūriai |
25 |
|
|
Kazeinas ir kazeinatai |
26 |
|
|
Išrūgų milteliai |
273 |
|
|
Laktozė |
274 |
|
|
PASTABA. Duomenis pateikti kas mėnesį, ne vėliau kaip iki 10 d. mėnesiui pasibaigus. |
____________________ _____________________
(pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
______________
Duomenų apie pieną ir pieno produktus
teikimo techninio reglamento
3 priedas
(Ataskaitos formos pavyzdys)
____________________________
(įmonės ar asociacijos pavadinimas)
__________ Nr.___________
(data)
Mėnesinė ataskaita apie žalio pieno supirkimo kiekius ir kainas
Supirktas žalias pienas iš ūkių |
Kodas |
Žalio, natūralaus riebumo, karvės pieno kiekis t |
Supirkimo kaina ct/kg |
Priemoka ct/kg |
Nuoskaita ct/kg |
|
|||||||||||||||||||
Už kiekį |
(įrašyti) |
(įrašyti) |
(įrašyti) |
(įrašyti) |
|
||||||||||||||||||||
Aukščiausiosios rūšies |
10011 |
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||
Pirmos rūšies |
10012 |
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||
Antros rūšies |
10013 |
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||
Nerūšinis |
10014 |
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||
Vidutinė svertinė supirkimo kaina |
|
|
|
||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||
Supirkto pieno rodikliai: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||
Riebumas % |
|
|
|||||||||||||||||||||||
Riebalų vieneto vertė ct/1 proc. |
|
|
|||||||||||||||||||||||
Baltymingumas % |
|
|
|||||||||||||||||||||||
Baltymų vieneto vertė ct/1 proc. |
|
|
|||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||
PASTABA. Duomenis pateikti kas mėnesį, ne vėliau kaip iki 10 d. mėnesiui pasibaigus. |
|
|
|||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||
____________________ ________________________
(pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
______________
Duomenų apie pieną ir pieno produktus
teikimo tvarkos
4 priedas
(Ataskaitos formos pavyzdys)
____________________________
(įmonės ar asociacijos pavadinimas)
__________ Nr.___________
(data)
METINĖ ATASKAITA APIE PIENO SUPIRKIMĄ, PARDAVIMĄ IR PIENO PRODUKTŲ GAMYBĄ
A. Žaliavos supirkimas |
Kodas |
Kiekis t |
Riebalų kiekis produkte t |
Baltymų kiekis produkte t |
|||||||
Žalias karvių pienas
|
|
100 |
|
|
|
||||||
|
iš ūkių |
1001 |
|
|
|
||||||
iš pieno supirkimo įmonių |
1002 |
|
|
|
|||||||
iš kitų pieninių |
1003 |
|
|
|
|||||||
iš kitų valstybių |
1004 |
|
|
|
|||||||
Grietinėlė
|
|
130 |
|
|
|
||||||
Nugriebtas pienas
|
|
1140 |
|
|
|
||||||
Pasukos
|
|
120 |
|
|
|
||||||
Iš viso |
|
|
|
||||||||
|
|||||||||||
B. Gamyba |
Kodas |
Kiekis t |
Riebalų kiekis produkte t |
Panaudota |
|||||||
Nenugriebto pieno t |
Nugriebto pieno t |
||||||||||
Švieži produktai |
1 |
|
|
|
|
||||||
Geriamasis pienas |
11 |
|
|
|
|
||||||
Nenormalizuotas, nenugriebtas (natūralus pienas), ne mažesnio kaip 3,5 % riebumo |
112 |
|
|
|
|
||||||
|
pasterizuotas |
1121 |
|
|
|
|
|||||
sterilizuotas |
1122 |
|
|
|
|
||||||
apdorotas UAT |
1123 |
|
|
|
|
||||||
Normalizuotas, nenugriebtas, ne mažesnio kaip 3,2% riebumo |
1124 |
|
|
|
|
||||||
|
pasterizuotas |
11241 |
|
|
|
|
|||||
sterilizuotas |
11242 |
|
|
|
|
||||||
apdorotas UAT |
11243 |
|
|
|
|
||||||
Pusriebis |
113 |
|
|
|
|
|
|
pasterizuotas, 1,5–1,8 % riebumo |
11311 |
|
|
|
|
sterilizuotas, 1,5–1,8 % riebumo |
11321 |
|
|
|
|
|
|
apdorotas UAT, 1,5–1,8 % riebumo |
11331 |
|
|
|
|
pasterizuotas, 2,5 % riebumo |
11312 |
|
|
|
|
|
sterilizuotas, 2,5 % riebumo |
11322 |
|
|
|
|
|
apdorotas UAT, 2,5 % riebumo |
11332 |
|
|
|
|
|
pasterizuotas, 1,0 % riebumo |
11313 |
|
|
|
|
|
sterilizuotas, 1,0 % riebumo |
11323 |
|
|
|
|
|
apdorotas UAT, 1,0 % |
11333 |
|
|
|
|
|
Nugriebtas, kurio riebumas ne daugiau kaip 0,5 % |
114 |
|
|
|
|
|
|
pasterizuotas |
1141 |
|
|
|
|
sterilizuotas |
1142 |
|
|
|
|
|
apdorotas UAT |
1143 |
|
|
|
|
|
Pasukos (be priedų) |
12 |
|
|
|
|
|
Grietinėlė |
13 |
|
|
|
|
|
|
ne daugiau kaip 29 % riebumo |
131 |
|
|
|
|
plakamoji, daugiau kaip 29 % riebumo |
132 |
|
|
|
|
|
grietinė |
133 |
|
|
|
|
|
Rauginti pieno gėrimai |
14 |
|
|
|
|
|
|
jogurtas su priedais |
1411 |
|
|
|
|
kefyras, rūgpienis su priedais |
1412 |
|
|
|
|
|
jogurtas be priedų |
1421 |
|
|
|
|
|
kefyras, rūgpienis be priedų |
1422 |
|
|
|
|
|
Kiti pieno gėrimai (pvz., šokoladinis pienas, pasukos su priedais) |
15 |
|
|
|
|
|
Kiti pieno produktai (pieno drebučiai, desertai, tortai, ledai ir pan.) |
16 |
|
|
|
|
|
|
valgomieji ledai |
161 |
|
|
|
|
Kiti produktai |
2 |
|
|
|
|
|
Sutirštintas pienas |
21 |
|
|
|
|
|
|
nesaldintas |
211 |
|
|
|
|
saldintas |
212 |
|
|
|
|
|
Sausi pieno produktai |
22 |
|
|
|
|
|
|
grietinėlės milteliai |
221 |
|
|
|
|
nenugriebto pieno milteliai |
222 |
|
|
|
|
|
iš dalies nugriebto pieno milteliai |
223 |
|
|
|
|
|
nugriebto pieno milteliai |
224 |
|
|
|
|
|
pasukų milteliai |
225 |
|
|
|
|
|
kiti |
226 |
|
|
|
|
|
Sviestas ir kiti pieno riebalų produktai |
23 |
|
|
|
|
|
Sviestas, 80–90% riebumo |
231 |
|
|
|
|
|
Lydytas sviestas, pieno riebalai |
232 |
|
|
|
|
Kiti pieno riebalų produktai |
233 |
|
|
|
|
||||||
|
tepūs pieno riebalai, 62–80% |
2331 |
|
|
|
|
|||||
lietuviškas „Valstiečių“ sviestas, 72 % |
23311 |
|
|
|
|
||||||
tepūs riebalų mišiniai, 62–80 % |
2332 |
|
|
|
|
||||||
Sūriai |
24 |
|
|
|
|
||||||
Sūriai (iš karvių pieno) |
2411 |
|
|
|
|
||||||
Sūriai (visi) pagal kategorijas |
242 |
|
|
|
|
||||||
|
minkšti |
2421 |
|
|
|
|
|||||
pusminkščiai |
2422 |
|
|
|
|
||||||
puskiečiai |
2423 |
|
|
|
|
||||||
kieti |
2424 |
|
|
|
|
||||||
labai kieti |
2425 |
|
|
|
|
||||||
švieži (įskaitant varškę) |
2426 |
|
|
|
|
||||||
varškė |
24261 |
|
|
|
|
||||||
Lydytas sūris |
25 |
|
|
|
|
||||||
Kazeinas (ir kazeinatai) |
26 |
|
|
|
|
||||||
Išrūgos |
27 |
|
|
|
|
||||||
|
skystos |
271 |
|
|
|
|
|||||
sutirštintos |
272 |
|
|
|
|
||||||
milteliai |
273 |
|
|
|
|
||||||
laktozė |
274 |
|
|
|
|
||||||
Kiti produktai (nenurodyti kitur) |
28 |
|
|
|
|
||||||
Iš viso |
|
|
|
|
|||||||
|
|||||||||||
C. Pardavimas |
Kodas |
Kiekis t |
Riebalų kiekis produkte t |
Panaudota |
|||||||
Nenugriebtas pienas t |
Nugriebtas pienas t |
||||||||||
Žalias karvių pienas |
|
|
1000 |
|
|
|
|
||||
Grietinėlė |
|
|
1300 |
|
|
|
|
||||
Nugriebtas pienas |
|
|
11400 |
|
|
|
|
||||
Pasukos |
1200 |
|
|
|
|
||||||
Iš viso |
|
|
|
|
|||||||
|
|
|
|
|
|
|
|||||
Balansas (A+B-C) |
|
|
|
|
|||||||
|
|
|
|
|
|
|
|||||
PASTABA. Duomenis pateikti ne vėliau kaip iki balandžio 15 d. metams pasibaigus. |
|||||||||||
_______________ ____________________________________________
(pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
______________