LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL DUOMENŲ APIE PIENĄ IR PIENO PRODUKTUS TEIKIMO

 

2002 m. gruodžio 20 d. Nr. 506

Vilnius

 

 

Įgyvendindamas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ir kaimo plėtros įstatymo (Žin., 2002, Nr. 72-3009) 28 ir 29 straipsnių nuostatas, vykdydamas Teisės derinimo priemonių 2002 metų plano, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. vasario 27 d. nutarimu Nr. 300 „Dėl Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė Acquis priėmimo programa) teisės derinimo priemonių ir Acquis įgyvendinimo priemonių 2002 m. planų patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 25-910) 3.7.2.8.-T2 priemonę bei atsižvelgdamas į Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. liepos 13 d. įsakymu Nr. 243 6 ir 7 punktus:

1. Tvirtinu Duomenų apie pieną ir pieno produktus teikimo tvarką (pridedama).

2. Įpareigoju pieno supirkimo ir perdirbimo įmones pasirengti ir teikti duomenis Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos duomenų tvarkytojui – Žemės ūkio rūmams šioje tvarkoje nustatytais terminais.

3. Pavedu Žemės ūkio ir maisto departamentui ir Kaimo plėtros ir informacijos departamentui iki 2003 m. rugsėjo 1 d. patikslinti duomenų apie pieną ir pieno produktus teikimo formas ir, suderinus su Statistikos departamentu prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, pateikti tvirtinti.

4. Šis įsakymas įsigalioja nuo 2003 m. spalio 1 d.

 

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                   JERONIMAS KRAUJELIS


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2002 m. gruodžio 20 d. įsakymu Nr. 506

 

DUOMENŲ APIE PIENĄ IR PIENO PRODUKTUS TEIKIMO TVARKA

 

Ši tvarka parengta remiantis Tarybos 1999 m. gegužės 17 d. reglamentu Nr. 1255/1999/EB „Dėl pieno ir pieno produktų rinkos bendro organizavimo“, Tarybos 1996 m. kovo 19 d. direktyva Nr. 96/16/EB „Dėl pieno ir pieno produktų statistinių tyrimų“, Komisijos 1996 m. gruodžio 18 d. sprendimu 97/80/EB „Dėl Tarybos direktyvos Nr. 96/16/EB „Dėl pieno ir pieno produktų statistinių tyrimų“ įgyvendinimo nuostatų“, Komisijos 1999 m. liepos 8 d. reglamentu Nr. 1498/1999/EB „Dėl šalių narių ir Komisijos tarpusavio bendravimo pieno ir pieno produktų sektoriuje“, Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos (ŽŪMPRIS) nuostatais, patvirtintais žemės ūkio ministro 2001 m. liepos 13 d. įsakymu Nr. 243, Europos Sąjungos žemės ūkio kainų statistikos vadovu (EUROSTAT, Liuksemburgas, 2001 m.).

 

I. Taikymo sritis

 

1. Ši tvarka taikoma įmonėms, užsiimančioms pieno supirkimu, apdorojimu bei perdirbimu, ir nustato duomenų apie pieno supirkimą, pieno ir pieno produktų kainas, gamybą, realizavimą teikimą Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos (ŽŪMPRIS) duomenų tvarkytojui.

2. Teikiami duomenys naudojami Lietuvos pieno sektoriaus politikai formuoti bei ataskaitoms Europos Sąjungos atsakingoms institucijoms teikti.

 

II. VARTOJAMOS SąvokOS

 

3. Šioje tvarkoje vartojamos sąvokos:

Duomenų tvarkytojas – Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmai.

Pieninės – įmonės, superkančios pieną iš pieno gamintojų ir/ar iš pieno supirkimo įmonių ir gaminančios pieno produktus.

Pieno supirkimo įmonės – įmonės, kurios nepriklauso pieninėms ir pieno neapdoroja termiškai arba neperdirba taip kaip pieninės ir kurios superka pieną ir už jį savo vardu atsiskaito su pieno gamintojais.

 

III. duomenų TEIKIMAS

 

4. Pieninės ir pieno supirkimo įmonės duomenų tvarkytojui privalo teikti duomenis:

4.1. kas mėnesį, ne vėliau kaip iki 10 d. pasibaigus kalendoriniam mėnesiui:

4.1.1. ataskaitą apie kai kurių pieno produktų pardavimo kainas įmonėje (be PVM, įskaitant pakuotę), kurią teikia pieninės (1 priedas);

4.1.2. ataskaitą apie žalio pieno supirkimo kainas ir kiekius bei šviežių ir kitų produktų gamybą, kurią teikia pieninės (2 priedas);

4.1.3. ataskaitą apie žalio pieno supirkimo kainas bei kiekius, kurią teikia pieno supirkimo įmonės (3 priedas);

4.2. kas metai, ne vėliau kaip iki balandžio 15 d. pasibaigus metams, – ataskaitą apie pieno supirkimą, jo pardavimą kitoms įmonėms bei pieno produktų gamybą, kurią teikia pieninės (4 priedas);

4.3. kitą rinkos informaciją – reikalingu periodiškumu.

5. Už duomenų pateikimą laiku ir ataskaitų apskaitos tvarkymą atsakingas pieninės ir pieno supirkimo įmonės vadovas arba jo paskirtas atsakingas darbuotojas.

6. Duomenys teikiami pagal patvirtintas formas arba patvirtintose formose per interaktyviąją duomenų įvesties sistemą naudojant analogiškus duomenų įrašymo šablonus.

 

IV. duomenų apskaitA ir saugoJIMAS

 

7. Duomenų tvarkytojas privalo užtikrinti duomenų konfidencialumą ir duomenis saugoti bei tvarkyti jų apskaitą neribotą laiką.

8. Pieninės ir pieno supirkimo įmonės privalo ataskaitas saugoti bei tvarkyti jų apskaitą trejus metus.

9. Ataskaitos apskaitomos pieninėse ir pieno supirkimo įmonėse, pildant Žemės ūkio ministerijos nustatytos formos žurnalus.

______________


 

Duomenų apie pieną ir pieno produktus

teikimo techninio reglamento

1 priedas

 

(Ataskaitos formos pavyzdys)

____________________________

                                                                           (įmonės ar asociacijos pavadinimas)

 

MĖNESINĖ ATASKAITA APIE PIENO PRODUKTŲ PARDAVIMO KAINAS ĮMONĖJE

__________ Nr.___________

                                                                                                   (data)

 

Produkto pavadinimas

 

Pardavimo (įmonės) kaina Lt/kg (Lt/l)

Švieži produktai

1

X

Nenormalizuotas, nenugriebtas (natūralus pienas), pasterizuotas,

1 l pakuotėje, ne mažesnio kaip 3,5 % riebumo

11211

 

Normalizuotas, nenugriebtas, pasterizuotas, 1 l pakuotėje, 3,2 % riebumo

11241

 

Pusriebis, pasterizuotas, 1 l pakuotėje, 1,5–1,8 % riebumo

11311

 

Pusriebis, pasterizuotas, 1 l pakuotėje, 2,5 % riebumo

11312

 

Nugriebtas, pasterizuotas, 1 l pakuotėje, ne didesnio kaip 0,5 % riebumo

1141

 

Grietinėlė, ne daugiau kaip 29 % riebumo*

131

 

Grietinė

133

 

Jogurtas su priedais*

1411

 

Jogurtas be priedų*

1421

 

Kefyras (rūgpienis) be priedų

1422

 

Kiti pieno produktai

2

X

Sutirštintas pienas*

21

X

 

nesaldintas

211

 

 

saldintas

212

 

Sausi pieno produktai

22

X

 

grietinėlės milteliai

221

 

 

nenugriebto pieno milteliai

222

 

 

nugriebto pieno milteliai

224

 

 

pasukų milteliai

225

 

Sviestas ir kiti pieno riebalų produktai

23

X

sviestas, 82 %, 25 kg pakuotėse

2311

 

kiti pieno riebalų produktai

233

 

 

tepūs pieno riebalai, 62–80 %

2331

 

 

lietuviškas „Valstiečių“ sviestas, 72 %

23311

 

 

tepūs riebalų mišiniai, 62–80 %

2332

 

Sūriai (visi) pagal kategorijas

242

X

 

minkšti **

2421

 

 

pusminkščiai**

2422

 

 

puskiečiai**

2423

 

 

kieti**

2424

 

 

labai kieti**

2425

 

 

švieži** (įskaitant varškę)

2426

 

Lydytas sūris **

25

 

Laktozė

274

 

 

 

 

 

* nurodyti pakuotės dydį (g, l) ir riebumo procentą

** šioms kategorijoms pateikti kelių pagrindinių rūšių sūrių pavadinimus ir riebumo procentą

 

 

 

 

PASTABA. Duomenys teikiami kas mėnesį, ne vėliau kaip iki 10 d. mėnesiui pasibaigus.

 

                                                                                              _________                                 

                                     (pareigos)                                                          (parašas)                                             (vardas ir pavardė)

______________

 


 

Duomenų apie pieną ir pieno produktus

teikimo tvarkos 2 priedas

 

(Ataskaitos formos pavyzdys)

____________________________

                                                                           (įmonės ar asociacijos pavadinimas)

 

MĖNESINĖ ATASKAITA APIE ŽALIO PIENO SUPIRKIMO KAINAS IR KIEKIUS BEI PIENO PRODUKTŲ GAMYBĄ

 

__________ Nr.___________

                                                                                                   (data)

 

Supirktas žalias pienas iš ūkių

Kodas

Žalio, natūralaus riebumo, karvės pieno kiekis t

Supirkimo kaina ct/kg

Priemoka ct/kg

Nuoskaita ct/kg

Už kiekį

(įrašyti)

(įrašyti)

(įrašyti)

(įrašyti)

Aukščiausiosios rūšies

10011

 

 

 

 

 

 

 

Pirmos rūšies

10012

 

 

 

 

 

 

 

Antros rūšies

10013

 

 

 

 

 

 

 

Nerūšinis

10014

 

 

 

 

 

 

 

Vidutinė svertinė supirkimo kaina

 

 

Supirktas žalias pienas:

 

 

 

iš supirkimo įmonių

1002

 

 

iš kitų pieninių

1003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Supirkto pieno rodikliai:

 

 

 

 

Riebumas %

 

Riebalų vieneto vertė ct/1 proc.

 

Baltymingumas %

 

Baltymų vieneto vertė ct/1 proc.

 

 

Gamyba

Kodas

Kiekis t

Atsargos sandėliuose apžvalginio mėnesio pabaigoje t

Geriamasis pienas

11

 

 

Rauginti pieno gėrimai (įskaitant jogurtą)

14

 

 

Grietinėlė (įskaitant grietinę)

13

 

 

Sutirštintas pienas

21

 

 

Grietinėlės milteliai

221

 

 

Nenugriebto pieno milteliai

222

 

 

Iš dalies nugriebto pieno milteliai

223

 

 

Nugriebto pieno milteliai

224

 

 

Sviestas

231

 

 

Sūriai (tik karvių pieno)

2411

 

 

Lydyti sūriai

25

 

 

Kazeinas ir kazeinatai

26

 

 

Išrūgų milteliai

273

 

 

Laktozė

274

 

 

 

PASTABA. Duomenis pateikti kas mėnesį, ne vėliau kaip iki 10 d. mėnesiui pasibaigus.

 

____________________              _____________________                                  

                                             (pareigos)                                             (parašas)                                     (vardas ir pavardė)

______________

 


 

Duomenų apie pieną ir pieno produktus

teikimo techninio reglamento

3 priedas

 

(Ataskaitos formos pavyzdys)

____________________________

                                                                           (įmonės ar asociacijos pavadinimas)

 

 

__________ Nr.___________

                                                                                                   (data)

 

Mėnesinė ataskaita apie žalio pieno supirkimo kiekius ir kainas

 

Supirktas žalias pienas iš ūkių

Kodas

Žalio, natūralaus riebumo, karvės pieno kiekis t

Supirkimo kaina ct/kg

Priemoka ct/kg

Nuoskaita ct/kg

 

Už kiekį

(įrašyti)

(įrašyti)

(įrašyti)

(įrašyti)

 

Aukščiausiosios rūšies

10011

 

 

 

 

 

 

 

 

Pirmos rūšies

10012

 

 

 

 

 

 

 

 

Antros rūšies

10013

 

 

 

 

 

 

 

 

Nerūšinis

10014

 

 

 

 

 

 

 

 

Vidutinė svertinė supirkimo kaina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Supirkto pieno rodikliai:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Riebumas %

 

 

Riebalų vieneto vertė ct/1 proc.

 

 

Baltymingumas %

 

 

Baltymų vieneto vertė ct/1 proc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PASTABA. Duomenis pateikti kas mėnesį, ne vėliau kaip iki 10 d. mėnesiui pasibaigus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________              ________________________                                  

                                         (pareigos)                                                     (parašas)                                         (vardas ir pavardė)

______________

 


 

Duomenų apie pieną ir pieno produktus

teikimo tvarkos

4 priedas

 

(Ataskaitos formos pavyzdys)

____________________________

                                                                           (įmonės ar asociacijos pavadinimas)

 

__________ Nr.___________

                                                                                                   (data)

 

METINĖ ATASKAITA APIE PIENO SUPIRKIMĄ, PARDAVIMĄ IR PIENO PRODUKTŲ GAMYBĄ

 

A. Žaliavos supirkimas

Kodas

Kiekis t

Riebalų kiekis produkte t

Baltymų kiekis produkte t

Žalias karvių pienas

 

 

100

 

 

 

 

 

iš ūkių

1001

 

 

 

iš pieno supirkimo įmonių

1002

 

 

 

iš kitų pieninių

1003

 

 

 

iš kitų valstybių

1004

 

 

 

Grietinėlė

 

 

130

 

 

 

Nugriebtas pienas

 

 

1140

 

 

 

Pasukos

 

 

120

 

 

 

Iš viso

 

 

 

 

B. Gamyba

Kodas

Kiekis t

Riebalų kiekis produkte t

Panaudota

Nenugriebto pieno t

Nugriebto pieno t

Švieži produktai

1

 

 

 

 

 

Geriamasis pienas

11

 

 

 

 

 

Nenormalizuotas, nenugriebtas (natūralus pienas), ne mažesnio kaip 3,5 % riebumo

112

 

 

 

 

 

 

pasterizuotas

1121

 

 

 

 

sterilizuotas

1122

 

 

 

 

apdorotas UAT

1123

 

 

 

 

 

Normalizuotas, nenugriebtas, ne mažesnio kaip 3,2% riebumo

1124

 

 

 

 

 

pasterizuotas

11241

 

 

 

 

sterilizuotas

11242

 

 

 

 

apdorotas UAT

11243

 

 

 

 

 

 

Pusriebis

113

 

 

 

 

 

pasterizuotas, 1,5–1,8 % riebumo

11311

 

 

 

 

sterilizuotas, 1,5–1,8 % riebumo

11321

 

 

 

 

 

apdorotas UAT, 1,5–1,8 % riebumo

11331

 

 

 

 

pasterizuotas, 2,5 % riebumo

11312

 

 

 

 

sterilizuotas, 2,5 % riebumo

11322

 

 

 

 

apdorotas UAT, 2,5 % riebumo

11332

 

 

 

 

pasterizuotas, 1,0 % riebumo

11313

 

 

 

 

sterilizuotas, 1,0 % riebumo

11323

 

 

 

 

apdorotas UAT, 1,0 %

11333

 

 

 

 

 

Nugriebtas, kurio riebumas ne daugiau kaip 0,5 %

114

 

 

 

 

 

pasterizuotas

1141

 

 

 

 

sterilizuotas

1142

 

 

 

 

apdorotas UAT

1143

 

 

 

 

 

Pasukos (be priedų)

12

 

 

 

 

 

Grietinėlė

13

 

 

 

 

 

ne daugiau kaip 29 % riebumo

131

 

 

 

 

plakamoji, daugiau kaip 29 % riebumo

132

 

 

 

 

grietinė

133

 

 

 

 

 

Rauginti pieno gėrimai

14

 

 

 

 

 

 

 

 

jogurtas su priedais

1411

 

 

 

 

kefyras, rūgpienis su priedais

1412

 

 

 

 

jogurtas be priedų

1421

 

 

 

 

kefyras, rūgpienis be priedų

1422

 

 

 

 

 

Kiti pieno gėrimai (pvz., šokoladinis pienas, pasukos su priedais)

15

 

 

 

 

 

Kiti pieno produktai (pieno drebučiai, desertai, tortai, ledai ir pan.)

16

 

 

 

 

 

valgomieji ledai

161

 

 

 

 

Kiti produktai

2

 

 

 

 

 

Sutirštintas pienas

21

 

 

 

 

 

nesaldintas

211

 

 

 

 

saldintas

212

 

 

 

 

 

Sausi pieno produktai

22

 

 

 

 

 

grietinėlės milteliai

221

 

 

 

 

nenugriebto pieno milteliai

222

 

 

 

 

iš dalies nugriebto pieno milteliai

223

 

 

 

 

nugriebto pieno milteliai

224

 

 

 

 

pasukų milteliai

225

 

 

 

 

kiti

226

 

 

 

 

 

Sviestas ir kiti pieno riebalų produktai

23

 

 

 

 

 

Sviestas, 80–90% riebumo

231

 

 

 

 

Lydytas sviestas, pieno riebalai

232

 

 

 

 

 

Kiti pieno riebalų produktai

233

 

 

 

 

 

tepūs pieno riebalai, 62–80%

2331

 

 

 

 

lietuviškas „Valstiečių“ sviestas, 72 %

23311

 

 

 

 

tepūs riebalų mišiniai, 62–80 %

2332

 

 

 

 

 

Sūriai

24

 

 

 

 

Sūriai (iš karvių pieno)

2411

 

 

 

 

Sūriai (visi) pagal kategorijas

242

 

 

 

 

 

 

minkšti

2421

 

 

 

 

pusminkščiai

2422

 

 

 

 

puskiečiai

2423

 

 

 

 

kieti

2424

 

 

 

 

labai kieti

2425

 

 

 

 

švieži (įskaitant varškę)

2426

 

 

 

 

varškė

24261

 

 

 

 

 

Lydytas sūris

25

 

 

 

 

 

Kazeinas (ir kazeinatai)

26

 

 

 

 

 

Išrūgos

27

 

 

 

 

 

 

skystos

271

 

 

 

 

sutirštintos

272

 

 

 

 

milteliai

273

 

 

 

 

laktozė

274

 

 

 

 

 

Kiti produktai (nenurodyti kitur)

28

 

 

 

 

Iš viso

 

 

 

 

 

C. Pardavimas

Kodas

Kiekis t

Riebalų kiekis produkte t

Panaudota

Nenugriebtas pienas t

Nugriebtas pienas t

Žalias karvių pienas

 

 

1000

 

 

 

 

Grietinėlė

 

 

1300

 

 

 

 

Nugriebtas pienas

 

 

11400

 

 

 

 

Pasukos

1200

 

 

 

 

Iš viso

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balansas (A+B-C)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PASTABA. Duomenis pateikti ne vėliau kaip iki balandžio 15 d. metams pasibaigus.

 

_______________                             ____________________________________________

                             (pareigos)                                                              (parašas)                                             (vardas ir pavardė)

 

______________