LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL KIAULIŲ SKERDENŲ KOKYBĖS ĮVERTINIMO IR KLASIFIKACIJOS TECHNINIO REGLAMENTO
2002 m. liepos 29 d. Nr. 279
Vilnius
Atsižvelgdamas į tai, kad papildyti Europos Sąjungos teisės aktų dėl kiaulių skerdenų klasifikacijos skalės įgyvendinimo reikalavimai:
2. Pripažįstu netekusiu galios Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 1999 m. birželio 8 d. įsakymą Nr. 249 „Dėl privalomųjų kiaulių ir galvijų skerdenų kokybės reikalavimų“ (Žin., 1999, Nr. 51-1654).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2002 m. liepos 29 d. įsakymu Nr. 279
KIAULIŲ SKERDENŲ KOKYBĖS ĮVERTINIMO IR KLASIFIKACIJOS TECHNINIS REGLAMENTAS
Kiaulių skerdenų kokybės įvertinimo ir klasifikacijos techninis reglamentas parengtas remiantis šiais dokumentais:
Europos Tarybos 1984 m. lapkričio 13 d. reglamentu Nr. 3220/84, nustatančiu kiaulių skerdenų klasifikavimo skalę Bendrijoje;
Europos Komisijos 1985 m. spalio 24 d. reglamentu Nr. 2967/185, nustatančiu detalias taisykles, taikant kiaulių skerdenų klasifikavimo skalę Bendrijoje;
Lietuvos standartu LST 1371 „Kiaulių skerdenos. Techninės sąlygos“.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šis techninis reglamentas taikomas kiaulių skerdenoms, skirtoms perdirbti ar parduoti bei įvertinamoms ir klasifikuojamoms:
2. Skerdenas įvertinti ir klasifikuoti pagal raumeningumą turi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintos skerdyklos, kurių vidutinis metinis paskerstų per savaitę kiaulių skaičius yra ne mažesnis kaip 100 vnt., išskyrus:
II. SĄVOKOS
3. Šiame reglamente vartojamos sąvokos:
Skerdena – paskerstas ir nukraujintas kiaulės kūnas su oda arba be odos, su galva arba be galvos, be vidurių, vidaus organų ir riebalų, galvos, uodegos, kojų, nupjautų per kulno ir riešo sąnarius, be lyties organų ir šerių, kai kiaulių skerdenos įvertinamos ir klasifikuojamos pagal masę ir lašinių storį
arba
Skerdena – paskerstas ir nukraujintas kiaulės kūnas su oda, galva, uodega, priekinėmis ir užpakalinėmis kojomis, be vidurių, vidaus organų, vidaus riebalų, inkstų, diafragmos, lyties organų, šerių ir kanopų, kai kiaulių skerdenos įvertinamos ir klasifikuojamos pagal raumeningumą.
Skerdenos pusė – per stuburo vidurį perpjauta skerdena.
Skerdenos masė – apdorotos šiltos skerdenos masė, kai kiaulių skerdenos įvertinamos ir klasifikuojamos pagal masę ir lašinių storį
arba
Skerdenos masė – apdorotos atšaldytos skerdenos masė, kai kiaulių skerdenos įvertinamos ir klasifikuojamos pagal raumeningumą.
Skerdenos raumeningumas – skerdenos raumenų masės santykis su skerdenos mase, išreikštas procentais.
Raumeningumo klasė – skerdenos raumeningumas, išreikštas nustatytu procentų intervalu, priskiriamas skerdenų grupei bei žymimas viena iš šių raidžių: S, E, U, R, O, P.
III. KLASIFIKAVIMAS
4. Pagal apdorojimą skerdena skirstoma į:
7. Kiaulių skerdenos, įvertinamos pagal masę ir lašinių storį, skirstomos į kategorijas:
7.1. su oda:
Kategorija |
Žymuo |
Skerdenos masė, kg |
Lašinių storis, mm |
|
|
|
|
Aukščiausioji |
A |
50–65 |
Iki 20 |
Pirmoji |
1 |
45–70 |
15–35 |
Antroji |
2 |
71–77 |
15–40 |
Trečioji |
3 |
78–90 |
15–40 |
Ketvirtoji |
4 |
91 ir daugiau |
41 ir daugiau |
Šeštoji |
6 arba 6K |
45–60 |
Neribojamas |
Septintoji |
7 |
9–44 |
5 ir daugiau |
Aštuntoji |
8 |
4–12 |
Neribojamas |
Devintoji |
9 |
Neribojama |
Neribojamas |
7.2. be odos:
Kategorija |
Žymuo |
Skerdenos masė, kg |
Lašinių storis, mm |
|
|
|
|
Pirmoji |
1 |
40–62 |
15–35 |
Antroji |
2 |
63–70 |
15–40 |
Trečioji |
3 |
71–80 |
15–40 |
Ketvirtoji |
4 |
81 ir daugiau |
41 ir daugiau |
Penktoji |
5 arba 5K |
Neribojama |
15 ir daugiau |
Šeštoji |
6 arba 6K |
40–52 |
Neribojamas |
Septintoji |
7 |
7–39 |
5 ir daugiau |
Devintoji |
9 |
Neribojama |
Neribojamas |
IV. TERŠALAI
V. HIGIENA
VI. ŽENKLINIMAS
11. Ant abiejų skerdenų pusių, įvertinamų pagal masę ir lašinių storį, menčių ir kumpių dedamas kategorijos spaudas.
VII. TYRIMO METODAI
13. Skerdenų, įvertinamų pagal masę ir lašinių storį, masė nustatoma sveriant valstybinės patikros spaudą turinčiomis svarstyklėmis, kurių leidžiama svėrimo paklaida yra ne didesnė kaip 0,1 proc.
14. Skerdenų, įvertinamų pagal raumeningumą, masė nustatoma sveriant valstybinės patikros spaudą turinčiomis elektroninėmis svarstyklėmis, kurių duomenys fiksuojami (atspausdinami) automatiškai ir leidžiama svėrimo paklaida ne didesnė kaip 0,1 proc.
15. Skerdenų raumeningumas apskaičiuojamas vertinant kiaulių skerdeną raumeningumo matuokliu „Fat-o-Meat’er“, lašinių storio matuokliu „Introscope“ arba analogiškais kito tipo matuokliais.
16. Skerdenų temperatūra matuojama kumpio raumenyse 6 cm gylyje į metalinį įtaisą įtvirtintais stikliniais spiritiniais, puslaidininkiniais arba kitais negyvsidabriniais termometrais.