LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO

IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

ĮSAKYMAS

 

DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2008 M. RUGSĖJO 29 D. ĮSAKYMO Nr. B1-509 „DĖL GYVŪNINIO IR NEGYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ, PRIKLAUSANČIŲ MAŽAI RIZIKOS GRUPEI, INFORMACIJOS TEIKIMO VALSTYBINEI MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBAI“ PAKEITIMO

 

2010 m. balandžio 8 d. Nr. B1-146

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 (Žin., 2000, Nr. 53-1537; 2007, Nr. 107-4376), 7 punktu ir siekdamas užtikrinti efektyvią ir veiksmingą valstybinę maisto ir veterinarinę kontrolę,

pakeičiu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. rugsėjo 29 d. įsakymą Nr. B1-509 „Dėl gyvūninio ir negyvūninio maisto tvarkymo subjektų, priklausančių mažai rizikos grupei, informacijos teikimo Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai“ (Žin., 2008, Nr. 114-4376) ir jį išdėstau nauja redakcija:

 

„LIETUVOS RESPUBLIKOS

VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

ĮSAKYMAS

 

DĖL GYVŪNINIO IR NEGYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ, PRIKLAUSANČIŲ MAŽAI RIZIKOS GRUPEI, INFORMACIJOS TEIKIMO VALSTYBINEI MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBAI

 

 

Vadovaudamasis 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 178/2002, nustatančio maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančio Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančio su maisto saugos klausimais susijusias procedūras (OL 2004 m. specialusis leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 463), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. birželio 18 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 596/2009 (OL 2009 L 188, p. 14), 19 straipsniu:

1. Tvirtinu Gyvūninio ir negyvūninio maisto tvarkymo subjekto savikontrolės klausimyną (pridedama).

2. Nurodau:

2.1. gyvūninio ir negyvūninio maisto tvarkymo subjektams, priklausantiems mažai rizikos grupei, kurių sąrašas skelbiamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos interneto svetainėje, kiekvieną metų ketvirtį atlikti savikontrolę, užpildyti klausimyną, nurodytą šio įsakymo 1 punkte, ir jį pateikti valstybinę maisto ir veterinarinę kontrolę atliekančiam apskrities, miesto ar rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnui subjekto patikrinimo metu;

2.2. apskričių, miestų, rajonų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms įvertinti valstybinės maisto ir veterinarinės kontrolės metu gautus gyvūninio ir negyvūninio maisto tvarkymo subjektų užpildytus klausimynus ir, palyginus juose pateiktus duomenis su valstybinės maisto ir veterinarinės kontrolės duomenimis, įvertinti subjekto atitiktį mažai rizikos grupei.

3. Pavedu:

3.1. įsakymą pagal kompetenciją vykdyti apskričių, miestų, rajonų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms ir gyvūninio ir negyvūninio maisto tvarkymo subjektams, priklausantiems mažai rizikos grupei;

3.2. įsakymo vykdymą kontroliuoti Maisto ir veterinarijos vidaus audito tarnybai.“

 

 

 

Direktorius                                                                        Kazimieras Lukauskas


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir

veterinarijos tarnybos direktoriaus

2008 m. rugsėjo 29 d. įsakymu Nr. B1-509

(Valstybinės maisto ir

veterinarijos tarnybos direktoriaus

2010 m. balandžio 8 d. įsakymo Nr. B1-146 redakcija)

 

GYVŪNINIO IR NEGYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO

SAVIKONTROLĖS KLAUSIMYNAS

 

______________ Nr. _________

(data)

___________________________

(vieta)

 

___________________________________________________________________________

(gyvūninio ir negyvūninio maisto tvarkymo subjekto pavadinimas, adresas,

 

___________________________________________________________________________

veterinarinio patvirtinimo / maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo numeris)

 

___________________________________________________________________________

(ekonominės veiklos rūšys)

 

Gyvūninio ir negyvūninio maisto subjekto patalpų / veiklos pakeitimai / atnaujinimai:

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

 

Eil. Nr.

Reikalavimas

Taip / Ne

Netikrinta

Pastabos

 

Patalpų ir įrangos reikalavimai

 

 

1.

Maisto tvarkymo, sandėliavimo ir buitinės patalpos tvarkingos, gerai prižiūrimos, nelaikomi pašaliniai daiktai

 

 

2.

Patalpų lubos, sienos, grindys, durys, langai švarūs, valomi numatytu dažnumu

 

 

3.

Buitinės, persirengimo patalpos, spintelės tinkamai įrengtos, tvarkingos, gerai vėdinamos

 

 

4.

Maisto tvarkymo technologinė įranga tvarkinga, švari

 

 

5.

Kur reikalinga, tiekiamas šiltas ir šaltas geriamasis vanduo

 

 

6.

Kanalizacijos trapai tvarkingi, tinkamai uždengti, švarūs

 

 

7.

Šiukšlės ir maistinės atliekos laikomos uždarose, švariose talpose ir laiku šalinamos

 

 

8.

Įrengta pakankamai šaldymo įrenginių laikyti žaliavoms ir pagamintiems maisto produktams; šaldytuvai neperpildyti

 

 

9.

Šaldymo įrenginiuose maistas laikomas tvarkingai, apsaugant nuo kryžminės ar kitos fizinės taršos galimybės

 

 

10.

Šaldymo įrenginių temperatūra matuojama ir registruojama numatytu dažnumu (nurodykite, kokie būna temperatūriniai svyravimai, kada buvo nustatytas nukrypimas nuo kritinių ribų)

 

 

11.

Šaldymo įrenginiai, kuriuose laikomas maistas, valomi ir atitirpinami numatytu dažnumu

 

 

 

Reikalavimai maistui

 

 

12.

Maistas priimamas su lydinčiais dokumentais

 

 

13.

Vykdoma maisto priėmimo kontrolė

(pastabose nurodykite, dėl kokių neatitikimų produktai buvo nepriimti)

 

 

14.

Užtikrinamas maisto atsekamumas

(nurodykite, kokiu būdu užtikrinamas atsekamumas)

 

 

15.

Maistas laikomas tinkamomis sąlygomis, t. y. tokioje temperatūroje, kurią nurodo gamintojas ženklinimo etiketėje

 

 

16.

Maisto produktai ženklinami pagal teisės aktus, informacija nurodoma teisingai, neklaidina vartotojų (nurodykite ženklinimo pažeidimų, nustatytų įmonėje per vieną metų ketvirtį, skaičių ir pobūdį)

 

 

17.

Nurodytos maisto produktų kainos neklaidina vartotojų

(šis reikalavimas taikomas mažmeninės prekybos ir viešojo maitinimo subjektams)

 

 

18.

Maisto produktų tinkamumo vartojimo terminai nepasibaigę (nurodykite per vieną mėnesį nustatytų šių atvejų skaičių)

 

 

19.

Maisto kokybė vertinama nustatytu dažnumu

(trumpai nurodykite maisto kokybės tikrinimo būdus, tikrinančius asmenis, dažnumus)

 

 

20.

Atliekami maisto produktų laboratoriniai tyrimai

(jei taip, užpildykite šio klausimyno Maisto / nuoplovų atliktų laboratorinių tyrimų lentelę)

 

 

21.

Gaminamiems maisto produktams, patiekalams parengtos vadovo ar jo įgalioto asmens patvirtintos receptūros, technologiniai aprašymai

(pildoma tik tuo atveju, jei įmonėje vykdoma maisto, patiekalų gamyba)

 

 

 

Reikalavimai darbuotojams

 

 

22.

Darbuotojai pasitikrinę sveikatą ir išklausę higienos žinių kursą

 

 

23.

Darbuotojai laikosi elementarios higienos reikalavimų, rankas plauna laiku ir su tinkamomis priemonėmis

(nurodykite, kaip tai tikrinate)

 

 

24.

Darbuotojų apranga tvarkinga, švari

 

 

25.

Darbuotojams planingai organizuojami mokymai dėl saugaus ir kokybiško maisto tvarkymo, bendrųjų higienos reikalavimų, protrūkių atsiradimo priežasčių

(nurodykite paskutinių mokymų datą ir vietą)

 

 

 

Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (RVASVT) sistemos įgyvendinimas

 

 

26.

Įdiegta ir veikia RVASVT sistema (nurodykite, ar RVASVT sistema individuali ar veikia pagal šakines geros higienos praktikos taisykles)

 

 

27.

Nustatyti svarbieji valdymo taškai, jų stebėsena vykdoma numatytu dažnumu ir laiku registruojama stebėsenos žurnaluose

 

 

28.

Naudojami matavimo prietaisai kalibruoti

 

 

29.

Esant nukrypimams nuo kritinių ribų, taikomos koregavimo priemonės, užtikrinančios maisto saugą, ir jos registruojamos

 

 

30.

Gavus vartotojų skundus, aiškinamasi jų atsiradimo priežastys

 

 

31.

Vykdomas RVASVT sistemos vidinis auditas

(nurodykite paskutinio vidaus audito datą)

 

 

32.

Užtikrinamas dokumentų atsekamumas ir saugojimas

 

 

33.

Įdiegtos kokybės vadybos sistemos, jos sertifikuotos, atliekami išoriniai auditai maisto saugos ir kokybės srityse* (nurodykite, kokia sistema įdiegta, pagal kokį standartą ir kokios kontrolės įstaigos ar įmonės atlieka išorinius auditus, nurodykite paskutinio išorinio audito datą ir išvadas)

 

 

* – šis reikalavimas neprivalomas.

 

Maisto, nuoplovų atlikti laboratoriniai tyrimai:

 

Eil. Nr.

Maisto / nuoplovų pavadinimas / ėmimo vieta

Tiriamasis rodiklis

Tyrimo rezultatai

Pastabos

 

 

 

 

 

 

Papildoma informacija:

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

Trūkumų šalinimo planas:

 

Eil. Nr.

Neatitikimo esmė

Trūkumo pašalinimo data

Atsakingas asmuo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tikrino:

 

 

 

 

 

(pareigos)

 

 

(parašas)

 

 

(vardas ir pavardė)

(pareigos)

 

(parašas)

 

 

(vardas ir pavardė)

 

Gyvūninio ir negyvūninio maisto tvarkymo subjekto

savikontrolės klausimynas Nr. ______, _____________

(data)

Puslapis ____ iš ____

_________________