LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS
Į S A K Y M A S
DĖL MĖSOS PRODUKTŲ IMPORTO Į LIETUVOS RESPUBLIKĄ IŠ TREČIŲJŲ ŠALIŲ
2004 m. kovo 25 d. Nr. B1-243
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir įgyvendindamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. kovo 5 d. nutarimu Nr. 292 „Dėl Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė ACQUIS priėmimo programa) teisės derinimo priemonių ir ACQUIS įgyvendinimo priemonių 2003 metų planų patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 25-1019) patvirtintą Teisės derinimo priemonių 2003 metų planą (priemonės kodas 3.7.4.1-T45) bei 1997 m. vasario 28 d. Komisijos sprendimą 97/222/EB dėl trečiųjų šalių, iš kurių ES šalys leidžia importuoti mėsos produktus, sąrašo:
2. Nustatau, kad:
2.1. leidžiama importuoti mėsos produktus iš trečiųjų šalių, nurodytų 1 punkto sąraše, jei jie yra apdoroti teisės aktų nustatyta tvarka ir jų siuntą lydi patvirtintas veterinarijos sertifikatas;
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2004 m. kovo 25 d.
įsakymu Nr. B1-243
MĖSOS PRODUKTŲ, IMPORTUOJAMŲ Į LIETUVOS RESPUBLIKĄ, SĄRAŠAS
I. TERITORIJŲ, IŠ KURIŲ LEIDŽIAMA Į LIETUVOS RESPUBLIKĄ IMPORTUOTI MĖSOS PRODUKTUS, APRAŠYMAS
Šalis |
Teritorija |
Teritorijos aprašymas* |
|
Kodas |
Versija |
||
Argentina |
AR-1 |
01/2002 |
Provincijos: Buenos Aires, Catamarca, Chaco, Córdoba, Corrientes, Entre Ríos, Formosa, Jujuy, La Pampa, La Rioja, Mendoza, Misiones, Neuquen, Rio Negro, Salta, San Juan, San Luis, Santa Fe, Santiagodel Estero ir Tucuman |
AR-3 |
01/2002 |
Chubut, Santa Cruz and Tierra del Fuego |
|
Bulgarija |
BG |
|
Visa šalis |
|
BG-1 |
- |
Provincijos: Varna, Dobrich, Solistra, Choumen, Targovichte, Razgrad, Rousse, V.Tarnovo, Gabrovo, Pleven, Lovetch, Plovdiv, Smolian, Pasardjik, Sofia rajonas, Sofia miestas, Pernik, Kustendil, Blagoevgrad, Vratza, Montana ir Vidin |
|
BG-2 |
- |
Provincijos: Bourgas, Jambol, Sliven, Starazagora, Hasskovo ir Kardjali, išskyrus 20 km pločio koridorių pasienyje su Turkija |
|
BG-3 |
- |
20 km pločio koridorius pasienyje su Turkija |
Brazilija |
BR |
|
Visa šalis |
|
BR-1 |
- |
Provincijos: Distrito Federal ir Goias, Minas Gerais, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Parana, Rio Grande do Sul, Santa Catarina and Sao Paulo |
Serbija ir Juodkalnija |
CS |
|
Visa šalis |
|
CS-1 |
- |
Serbija ir Juodkalnija, išskyrus Kosovo ir Metohija regionus |
|
CS-2 |
- |
Kosovo ir Metohija regionai |
Malaizija |
MY |
|
Visa šalis |
|
MY-1 |
95/1 |
Vakarų Malaizija |
II. REIKALAVIMAI MĖSOS PRODUKTAMS, IMPORTUOJAMIEMS Į LIETUVOS RESPUBLIKĄ IŠ TREČIŲJŲ ŠALIŲ
ISO kodas
|
Kilmės šalis ar jos dalis |
Iš naminių galvijų, ūkiuose laikomų laukinių porakanopių (išskyrus kiaules) |
Iš naminių avių, ožkų |
Iš naminių kiaulių, ūkiuose laikomų laukinių kiaulių |
Iš naminių neporakanopių |
Iš naminių paukščių, ūkiuose laikomų laukinių paukščių |
Iš naminių triušių ir ūkiuose laikomų skeltalūpių |
Iš laukinių porakanopių (išskyrus laukines kiaules) |
Iš laukinių kiaulių |
Iš laukinių neporakanopių |
Iš laukinių skeltalūpių (triušių ir kiškių) |
Iš laukinių paukščių |
Iš laukinių žinduolių (išskyrus jūros, kanopinius, ir skeltalūpius) |
AR |
Argentina AR-1 (1) |
C |
C |
C |
A |
A |
A |
C |
C |
- |
A |
D |
- |
|
Argentina AR-3 (1) |
A (4) |
A (4) |
C |
A |
A |
A |
C |
C |
- |
A |
D |
- |
AU |
Australija |
A |
A |
A |
A |
D |
A |
A |
A |
- |
A |
D |
A |
BG |
Bulgarija BG |
D |
D |
D |
A |
D |
A |
D |
D |
- |
A |
D |
- |
|
Bulgarija BG-1 |
A |
A |
D |
A |
D |
A |
A |
D |
- |
A |
D |
- |
|
Bulgarija BG-2 |
A |
A |
D |
A |
D |
A |
A |
D |
- |
A |
D |
- |
|
Bulgarija BG-3 |
D |
D |
D |
A |
D |
A |
D |
D |
- |
A |
D |
- |
BH |
Bahreinas |
B |
B |
B |
B |
- |
A |
C |
C |
- |
A |
- |
- |
BR |
Brazilija |
C |
C |
C |
A |
D |
A |
C |
C |
- |
A |
D |
- |
|
Brazilija BR-1 |
C |
C |
C |
A |
A |
A |
C |
C |
- |
A |
A |
- |
BW |
Botsvana |
B |
B |
B |
B |
- |
A |
B |
B |
A |
A |
- |
- |
BY |
Baltarusija |
C |
C |
C |
B |
- |
A |
C |
C |
- |
A |
- |
- |
CA |
Kanada |
A |
A |
A |
A |
A |
A |
A |
A |
- |
A |
A |
A |
CH |
Šveicarija |
A |
A |
A |
A |
A |
A |
A |
D |
- |
A |
A |
- |
CL |
Čilė |
A |
A |
A |
A |
A |
A |
B |
B |
- |
A |
A |
- |
CN |
Kinijos Liaudies Respublika |
B |
B |
B |
B |
B |
A |
B |
B |
- |
A |
B |
- |
CO |
Kolumbija |
B |
B |
B |
B |
- |
A |
B |
B |
- |
A |
- |
- |
ET |
Etiopija |
B |
B |
B |
B |
- |
A |
B |
B |
- |
A |
- |
- |
GL |
Grenlandija |
- |
- |
- |
- |
- |
A |
- |
- |
- |
A |
A |
A |
HK |
Honkongas |
B |
B |
B |
B |
D |
A |
B |
B |
- |
A |
- |
- |
HR |
Kroatija |
A |
A |
D |
A |
A |
A |
A |
D |
- |
A |
A |
- |
IL |
Izraelis |
B |
B |
B |
B |
D |
A |
B |
B |
- |
A |
D |
- |
IN |
Indija |
B |
B |
B |
B |
- |
A |
B |
B |
- |
A |
- |
- |
IS |
Islandija |
B |
B |
B |
A |
- |
A |
B |
B |
- |
A |
- |
- |
KE |
Kenija |
B |
B |
B |
B |
- |
A |
B |
B |
- |
A |
- |
- |
KR |
Korėja |
- |
- |
- |
- |
D |
A |
- |
- |
- |
A |
D |
- |
MA |
Marokas |
B |
B |
B |
B |
- |
A |
B |
B |
- |
A |
- |
- |
MG |
Madagaskaras |
B |
B |
B |
B |
D |
A |
B |
B |
- |
A |
D |
- |
MK |
Buvusioji Jugoslavijos Respublika Makedonija |
A |
A |
B |
A |
- |
A |
B |
B |
- |
A |
- |
- |
MU |
Mauricijus |
B |
B |
B |
B |
- |
A |
B |
B |
- |
A |
- |
- |
MX |
Meksika |
A |
D |
D |
A |
D |
A |
D |
D |
- |
A |
D |
- |
MY |
Malaizija MY |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
|
Malaizija MY-1 |
- |
- |
- |
- |
D |
A |
- |
- |
- |
A |
D |
- |
NA |
Namibija (1) |
B |
B |
B |
B |
D |
A |
B |
B |
A |
A |
D |
- |
NZ |
Naujoji Zelandija |
A |
A |
A |
A |
A |
A |
A |
A |
- |
A |
A |
A |
PY |
Paragvajus |
C |
C |
C |
B |
- |
A |
C |
C |
- |
A |
- |
- |
RO |
Rumunija |
A |
A |
D |
A |
A |
A |
A |
D |
- |
A |
A |
A |
RU |
Rusija |
C |
C |
C |
B |
- |
A |
C |
C |
- |
A |
- |
A |
SG |
Singapūras |
B |
B |
B |
B |
D |
A |
B |
B |
- |
A |
- |
- |
SZ |
Svazilandas |
B |
B |
B |
B |
- |
A |
B |
B |
- |
A |
D |
- |
TH |
Tailandas |
B |
B |
B |
B |
A |
A |
B |
B |
- |
A |
D |
- |
TN |
Tunisas |
C |
C |
B |
B |
A |
A |
B |
B |
- |
A |
D |
- |
TR |
Turkija |
- |
- |
- |
- |
D |
A |
- |
- |
- |
A |
D |
- |
UA |
Ukraina |
- |
- |
- |
- |
- |
A |
- |
- |
- |
A |
- |
- |
US |
Jungtinės Amerikos Valstijos |
A |
A |
A |
A |
A |
A |
A |
A |
- |
A |
A |
- |
UY |
Urugvajus |
C |
C |
B |
A |
D |
A |
- |
- |
- |
A |
D |
- |
CS |
Serbija ir Juodkalnija CS |
D |
D |
D |
A |
D |
A |
C |
C |
- |
A |
- |
- |
|
Serbija ir Juodkalnija CS-1 |
A |
A |
D |
A |
D |
A |
A |
D |
- |
A |
- |
- |
|
Serbija ir Juodkalnija
CS-2 |
D |
D |
D |
A |
D |
A |
C |
C |
- |
A |
- |
- |
ZA |
Pietų Afrika (1) |
C |
C |
C |
A |
D |
A |
C |
C |
A |
A |
D |
- |
ZW |
Zimbabvė (1) |
C |
C |
B |
A |
D |
A |
B |
B |
- |
A |
D |
- |
- draudžiama importuoti
A - mėsos produktams nenustatyta minimali apdorojimo temperatūra, tačiau produktas turi būti apdorotas, kad įpjovus jo paviršių būtų matoma, jog tai ne šviežia mėsa
B - apdorota konservų dėžutėse, pasiekiant Fc 3 ar didesnį
C - apdorojant mėsos produktą turi būti pasiekta bent 80°C temperatūra produkto viduje
D - apdorojant mėsos produktą turi būti pasiekta bent 70 oC temperatūra produkto viduje arba, jei tai kumpis, apdorojama natūralios fermentacijos būdu ir brandinama ne trumpiau kaip devynis mėnesius, pasiekiant šias produkto charakteristikas:
Aw - ne didesnis nei 0,93
PH - ne didesnis nei 6,0
Jei mėsos produktai apdoroti, bet ne karščiu, konservų dėžutėse, pasiekiant Fo 3 ir didesnį, šviežia mėsa, iš kurios pagaminti produktai, turi atitikti gyvūnų sveikatos reikalavimus importuojant jų mėsą į ES
(1) minimalūs reikalavimai pasterizuotiems produktams ir džiovintiems produktams
(2) mėsos produktai, pagaminti iš šviežios kiaulienos, kaip nurodyta Veterinarijos reikalavimuose šviežiai mėsai, importuojamai iš trečiųjų šalių (Žin., 2002, Nr. 52-2036)
(3) mėsos produktai, pagaminti iš ūkiuose laikomų laukinių kiaulių
(4) mėsos produktai, pagaminti iš šviežios gyvūnų, paskerstų po 2002 m. kovo 1 d., mėsos
(5) mėsos produktai, pagaminti iš paukštienos
(6) mėsos produktai, pagaminti iš ūkiuose laikomų laukinių paukščių
III. REIKALAVIMAI MĖSOS PRODUKTAMS IR DŽIOVINTIEMS PRODUKTAMS
ISO kodas |
Kilmės šalis arba jos dalis |
Iš naminių galvijų, ūkiuose laikomų kanopinių žvėrių, išskyrus laukines kiaules |
Iš naminių avių ir ožkų |
Iš naminių kiaulių, ūkiuose laikomų laukinių kiaulių |
Iš naminių neporakanopių |
Iš naminių paukščių, ūkiuose laikomų laukinių paukščių |
Iš naminių triušių ir ūkiuose laikomų skeltalūpių |
Iš laukinių kanopinių žvėrių, išskyrus kiaules |
Iš laukinių kiaulių |
Iš laukinių neporakanopių |
Iš laukinių skeltalūpių (triušių ir kiškių) |
Iš laukinių paukščių |
Iš laukinių žvėrių (išskyrus jūros, kanopinius, ir skeltalūpius) |
AR |
Argentina |
F |
F |
- |
- |
- |
G |
- |
- |
- |
G |
- |
- |
NA |
Namibija |
E |
E |
- |
- |
E |
G |
- |
- |
G |
G |
E |
- |
ZA |
Pietų Afrika |
E |
E |
- |
- |
E |
G |
- |
- |
G |
G |
E |
- |
ZW |
Zimbabvė |
E |
E |
- |
- |
E |
G |
- |
- |
E |
G |
E |
- |
- draudžiama importuoti
E - džiovinti produktai apdoroti pasiekiant:
Aw - ne didesnį nei 0,93
pH - ne didesnį nei 6,0
F - apdorota karščiu, pasiekiant mažiausiai 65 oC produkto viduje, užtikrinant produkto pasterizaciją, kai pv = 40 ir daugiau
G - mėsos produktams nenustatyta minimali apdorojimo temperatūra, tačiau produktas turi būti apdorotas, kad įpjovus jo paviršių būtų matoma, jog tai ne šviežia mėsa
______________