LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL VIENKARTINIO LEIDIMO TVARKYTI MAISTĄ ŠVENTĖS, RENGINIO METU PATVIRTINIMO REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

2004 m. rugsėjo 6 d. Nr. B1-786

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574) 4 straipsnio 3 dalies 4 punktu, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatais (Žin., 2000, Nr. 53-1537; 2003, Nr. 42-1941) bei siekdamas užtikrinti tvarkomo maisto saugą bei nekenksmingumą vartotojų sveikatai, maisto tvarkymo subjektų apskaitą ir priežiūrą, kaupti, sisteminti, analizuoti duomenis apie maisto tvarkymo subjektus trumpalaikių švenčių ar renginių metu:

1. Tvirtinu pridedamus:

1.1. Vienkartinio leidimo tvarkyti maistą šventės, renginio metu patvirtinimo reikalavimus;

1.2. Vienkartinio leidimo tvarkyti maistą šventės, renginio metu formą.

2. Pavedu įsakymą:

2.1. vykdyti apskričių, miestų ir rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų viršininkams;

2.2. kontroliuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriui ir Maisto ir veterinarijos audito tarnybai.

 

 

Direktorius                                                                                  Kazimieras Lukauskas

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2004 m. rugsėjo 6 d.

įsakymu Nr. B1-786

 

VIENKARTINIO LEIDIMO TVARKYTI MAISTĄ ŠVENTĖS, RENGINIO METU PATVIRTINIMO REIKALAVIMAI

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Vienkartinio leidimo tvarkyti maistą šventės, renginio metu patvirtinimo reikalavimai (toliau – Reikalavimai) reglamentuoja vienkartinių leidimų, skirtų maisto tvarkymui šventės, renginio metu, išdavimo, atsisakymo išduoti ir panaikinimo tvarką.

2. Reikalavimai taikomi visiems maisto tvarkymo subjektams, fiziniams asmenims, vykdantiems maisto tvarkymą pagal verslo liudijimus, ir juridiniams asmenims (toliau – subjektai), užsiimantiems maisto tvarkymu šventės, renginio metu, turintiems arba neturintiems maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo, išduoto vadovaujantis Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. rugpjūčio 27 d. įsakymu Nr. B1-750, patvirtintais Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo reikalavimais (Žin., 2004, Nr. 135-4917).

3. Vienkartinis leidimas tvarkyti maistą šventės, renginio metu (toliau – vienkartinis leidimas) yra išduodamas tik tuo atveju, kai atitinkama apskrities, miesto, rajono (toliau – teritorinė) maisto ir veterinarijos tarnyba, patikrinusi subjekto pateiktus 8 punkte išvardytus dokumentus, nustato, kad subjekto veiklos sąlygos atitinka teisės aktais nustatytus privalomuosius maisto tvarkymo ir saugos reikalavimus.

4. Vienkartinio leidimo tikslas yra įvertinti, ar subjektai atitinka maisto saugos, higienos reikalavimus ir užtikrina, kad vartotojams tiekiamas maistas bus saugus ir kokybiškas.

5. Pareigūnai, atliekantys subjektų patikrinimus, privalo užtikrinti gautos iš subjektų informacijos, kuri sudaro komercinę paslaptį, konfidencialumą.

6. Vienkartinio leidimo originalas laikomas pas subjektą, kopija – atitinkamoje teritorinėje valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje.

7. Už vienkartinio leidimo išdavimą imamas mokestis, numatytas Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. rugpjūčio 22 d. įsakymu Nr. B1-690 „Dėl paslaugų įkainių patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 83-3821; 2004, Nr. 44-1475).

 

II. DOKUMENTŲ, REIKALINGŲ VIENKARTINIAM LEIDIMUI GAUTI, PATEIKIMO TVARKA, SUBJEKTŲ ĮVERTINIMAS

 

8. Subjektai, norintys verstis maisto tvarkymu šventės, renginio metu, teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai turi pateikti:

8.1. prašymą vienkartiniam leidimui gauti (laisva forma);

8.2. subjekto registracijos pažymėjimo (verslo liudijimo) kopiją ir šventės, renginio organizatoriaus išduotą leidimą;

8.3. maisto tvarkymo proceso aprašymą, gaminamų ar realizuojamų šventės, renginio metu produkcijos grupės asortimentą, norminius dokumentus (standartus ar receptūras, technologines instrukcijas);

8.4. geriamojo vandens kokybės laboratorinių tyrimų duomenis (jei reikia);

8.5. subjekto darbuotojų sveikatos žinių pažymėjimus su žymomis apie sveikatos mokymo programų išklausymą;

8.6. asmenų medicinines knygeles (sveikatos pasas) F 048/a su žyma iš sveikatos priežiūros įstaigos „Dirbti leidžiama“;

8.7. transporto priemonės maisto produktams gabenti higienos pasą (jei reikia).

9. Subjektų veiklos sąlygas tikrina teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų pareigūnai šventės, renginio metu.

 

III. VIENKARTINIO LEIDIMO IŠDAVIMO, ATSISAKYMO IŠDUOTI IR PANAIKINIMO TVARKA

 

10. Per ne ilgesnį kaip 7 darbo dienų terminą nuo 8 punkte išvardytų dokumentų gavimo teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, įvertinusi pateiktus dokumentus, išduoda subjektui vienkartinį leidimą arba informuoja subjektą raštu apie dokumentų patikrinimo metu nustatytus neatitikimus ir trūkumus.

11. Vienkartinis leidimas neišduodamas, jeigu:

11.1. subjektas nepateikia visų 8 punkte išvardytų dokumentų;

11.2. iš pateiktų dokumentų nustatoma, kad pažeidžiami teisės aktų reikalavimai;

11.3. buvo pateikti suklastoti dokumentai.

12. Nustačiusi, kad subjekto veiklos sąlygos atitinka privalomuosius maisto saugos ir higienos norminių teisės aktų reikalavimus, teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba išduoda vienkartinį leidimą, nurodo jame vykdyti leistinos veiklos rūšį. Pateikti dokumentų originalai yra grąžinami subjektui.

13. Vienkartinio leidimo galiojimas gali būti panaikintas teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko sprendimu, vadovaujantis Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2001 m. birželio 12 d. įsakymu Nr. 257 „Dėl tipinių formų patvirtinimo“ (Žin., 2001, Nr. 52-1857), jeigu:

13.1. subjektas nutraukia maisto tvarkymą;

13.2. subjekto veiklos sąlygos pakito ir neatitinka teisės aktų reikalavimų;

13.3. subjektas per nustatytą terminą nepašalino nurodytų pažeidimų;

13.4. subjekto veikla padarė žalos vartotojų gyvybei arba sveikatai.

14. Vienkartinio leidimo galiojimas gali būti sustabdytas, atsiradus 13 punkte nurodytoms sąlygoms, išskyrus 13.1 papunktyje nurodytą sąlygą.

15. Subjektui nepašalinus teisės aktų pažeidimų per nurodytą terminą, sustabdyto vienkartinio leidimo galiojimas neatnaujinamas.

16. Teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko sprendimas dėl vienkartinio leidimo galiojimo panaikinimo įteikiamas subjekto vadovui ir apie tai raštu informuojama teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, įregistravusi subjektą, ir šventės, renginio organizatorius.

17. Vienkartinis leidimas įregistruojamas teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto tvarkymo subjektų registre. Duomenys apie teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduotus vienkartinius leidimus pateikiami Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, vadovaujantis Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo reikalavimų (Žin., 2004, Nr. 135-4917) 21 punkto nustatyta tvarka.

18. Sprendimas dėl vienkartinio leidimo panaikinimo gali būti skundžiamas Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

______________

 


Forma patvirtinta

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2004 m. rugsėjo 6 d.

įsakymu Nr. B1-786

 

VIENKARTINIS LEIDIMAS TVARKYTI MAISTĄ ŠVENTĖS, RENGINIO METU

 

200 – – Nr.                                 

 

___________________________  VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA

(vietovė)

 

remdamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893) ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatais (Žin., 2000, Nr. 53-1537; 2003, Nr. 42-1941),

 

leidžiu

________________________________________________________________________________

(juridinio asmens (struktūrinio padalinio) pavadinimas, kodas (jei tai juridinio asmens struktūrinis padalinys, nurodomas juridinio asmens kodas),

_____________________________________________________________ ___________________

adresas, telefonas, faksas, el. paštas; fizinio asmens kodas, verslo liudijimo Nr., adresas, telefonas, faksas, el. paštas)

 

verstis maisto tvarkymu 200 m. _____________ dienomis

 

________________________________________________________________________________

(šventės, renginio pavadinimas, adresas)

________________________________________________________________________________

 

Gaminamos ir/ar realizuojamos produkcijos grupių asortimentas: _______________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

 

 

Viršininkas ___________________________                                                 

                                       (parašas)                                (vardas, pavardė)

 

                                                      A. V.

______________