LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

2005 m. gruodžio 29 d. Nr. B1-727

Vilnius

 

Vadovaudamasis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos 6 straipsnio, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 882/2004 dėl valstybinės kontrolės, kuri atliekama siekiant užtikrinti, kad būtų įvertinama, ar laikomasi pašarus ir maistą reglamentuojančių teisės aktų, gyvūnų sveikatos ir gerovės taisyklių 31 straipsnio nuostatomis, Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574; 2003, Nr. 92-4139; 2004, Nr. 93-3397; 2005, Nr. 142-5107) 4 straipsnio 3 dalies 4 punktu, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų (Žin., 2000, Nr. 53-1537; 2003, Nr. 42-1941) 6.1.12 ir 6.6.7 punktais bei siekdamas užtikrinti tvarkomo maisto saugą bei nekenksmingumą vartotojų sveikatai, maisto tvarkymo subjektų apskaitą ir priežiūrą:

1. Tvirtinu pridedamus:

1.1. Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo reikalavimus;

1.2. Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo formą.

2. Pavedu:

2.1. įsakymą vykdyti apskričių, miestų, rajonų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms;

2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriui.

3. Nurodau, kad įsakymas įsigalioja nuo 2006 m. sausio 1 d.

4. Laikau netekusiu galios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. rugpjūčio 27 d. įsakymą Nr. B1-750 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 135-4917).

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS

 

SUDERINTA

Sveikatos apsaugos ministras

Žilvinas Padaiga

2005 12 23


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu

Nr. B1-727

 

MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO REIKALAVIMAI

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo reikalavimai reglamentuoja steigiamų ir veikiančių maisto tvarkymo subjektų (toliau – subjektai) patvirtinimo pažymėjimų išdavimo, atsisakymo išduoti, galiojimo sustabdymo ir panaikinimo tvarką.

2. Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo reikalavimai (toliau – Reikalavimai) taikomi fiziniams ir juridiniams asmenims, tvarkantiems maistą. Reikalavimai netaikomi gyvūninio maisto tvarkymo subjektams, turintiems veterinarinio patvirtinimo numerį, suteiktą vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. rugpjūčio 1 d. įsakymu Nr. 355 patvirtinta Įmonių veterinarinio patvirtinimo tvarka (Žin., 2002, Nr. 79-3401), ir kaimo turizmo sodyboms, vadovaujantis Maisto tvarkymo kaimo turizmo sodybose reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. lapkričio 22 d. įsakymu Nr. B1-633 (Žin., 2005, Nr. 139-5036).

3. Vartojamos sąvokos:

Maisto tvarkymas – poveikis maistui arba veiksmai su juo ar atskiromis jo sudėtinėmis dalimis (įskaitant maisto gaminimą, ruošimą, perdirbimą, pakavimą, laikymą, saugojimą, vežimą, paskirstymą, tiekimą, pateikimą parduoti, pardavimą), galintys turėti įtakos maisto saugai, kokybei ir mitybos vertei.

Maisto tvarkymo subjektas – fizinis ar juridinis asmuo, kuris vykdo maisto tvarkymą. Juridinio asmens, tvarkančio maistą, struktūrinis padalinys prilyginamas atskiram maisto tvarkymo subjektui.

Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimas – apskričių, miestų ar rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų (toliau – teritorinių VMVT) maisto tvarkymo subjektui suteikiama teisė užsiimti maisto tvarkymu, kuri patvirtinama išduodant dokumentą – Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą.

Visuomenės sveikatos saugos ekspertizės protokolas (toliau – ekspertizės protokolas) – visuomenės sveikatos centrų apskrityse maisto tvarkymo subjektui Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktoriaus nustatyta tvarka išduotas dokumentas, patvirtinantis, kad maisto tvarkymo subjektas atitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų, išskyrus reglamentuojančių maisto saugą bei tvarkymą, reikalavimus ar jų neatitinka.

4. Subjektų patvirtinimo tikslas – įvertinti, ar jie atitinka maisto saugos, higienos bei visuomenės sveikatos saugos reikalavimus ir užtikrina saugų maisto tvarkymą.

5. Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą (toliau – pažymėjimas) privalo turėti visi subjektai, tvarkantys maistą: stambios įmonės (pvz.: duonos, alaus gamybos įmonės, prekybos centrai, viešojo maitinimo įmonės ar kt.), smulkios įmonės (pvz.: prekybos kioskai, gatvės prekeiviai ar kt.), fiziniai asmenys, vykdantys maisto tvarkymą pagal verslo liudijimus, fiziniai asmenys, užsiregistravę Valstybinėje mokesčių inspekcijoje, ir subjektai, užsiimantys maisto tvarkymu tam tikro sezono metu.

6. Teritorinių VMVT pareigūnai, atliekantys subjektų patikrinimus, privalo užtikrinti gautos iš subjektų informacijos, kuri sudaro komercinę paslaptį, konfidencialumą.

7. Pažymėjimo originalą laiko subjektas, kopiją – atitinkama teritorinė VMVT.

8. Apie maisto tvarkymo pasikeitimus (subjektas likviduojamas, reorganizuojamas arba baigia veiklą kaip savarankiškas juridinis asmuo, keičiasi subjekto veiklos sąlygos, subjekto veiklos rūšis arba subjekto gamybos technologijos) subjekto atsakingasis asmuo per 10 darbo dienų privalo raštu pranešti teritorinei VMVT.

9. Viešojo maitinimo subjektai, numatantys rengti pobūvius, kurių metu vietų skaičius didesnis nei subjekto numatytas projektinėje gamybos apimtyje, privalo apie tai raštu ar žodžiu informuoti teritorinę VMVT.

10. Už pažymėjimo išdavimą imamas mokestis, numatytas Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. rugpjūčio 22 d. įsakyme Nr. B1-690 „Dėl paslaugų įkainių patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 83-3821; 2004, Nr. 44-1475, Nr. 186-6957).

 

II. DOKUMENTU, REIKALINGU GAUTI PAŽYMĖJIMĄ, JĮ PRATĘSTI ARBA PAPILDYTI, PATEIKIMO TVARKA

 

11. Subjektai dėl pažymėjimo gavimo turi kreiptis į teritorines VMVT ir pateikti:

11.1. prašymą gauti pažymėjimą (laisva forma);

11.2. subjekto registracijos pažymėjimo (verslo liudijimo) ir nuosavybės arba pastato, patalpų nuomos sutarties kopijas;

11.3. subjekto projektą su patalpų, įrenginių išdėstymu;

11.4. maisto tvarkymo proceso aprašymą, projektines gamybos apimtis (viešojo maitinimo subjektai – vietų skaičių), darbuotojų skaičių, norminius dokumentus (standartus, technologines instrukcijas ir kt.);

11.5. geriamojo vandens laboratorinių tyrimų duomenis (jei reikia);

11.6. subjekto vadovo patvirtinimą dėl RVASVT principais pagrįstos savikontrolės sistemos diegimo vadovaujantis Lietuvos higienos normos HN 15: 2005 „Maisto higiena“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023) (toliau – HN 15) nuostatomis;

11.7. sutartį su akredituotąja ar atestuotąja laboratorija dėl numatytų laboratorinių tyrimų atlikimo (jei reikia);

11.8. darbuotojų sveikatos žinių pažymėjimus su žymomis apie sveikatos mokymo programų išklausymą;

11.9. asmenų medicinines knygeles (sveikatos pasas) F 048/a su žyma „Dirbti leidžiama“;

11.10. ekspertizės protokolą.

12. Ekspertizės protokolo teritorinei VMVT pateikti nereikia šiems subjektams:

12.1. kaimo turizmo sodyboms, kioskams, laikinoms patalpoms, sandėliams, degalinėms, smulkių prekių automatams, maisto pardavimo automobiliams, vežimėliams, gatvės prekeiviams;

12.2. bendrojo lavinimo mokykloms, aukštesniosioms ir aukštosioms mokykloms, asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, socialinės globos ir rūpybos įstaigoms, vaikų poilsio stovykloms, viešbučiams, jei turimas leidimas-higienos pasas, išduotas pagal Leidimo-higienos paso išdavimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. kovo 21 d. įsakymu Nr. V-180 (Žin., 2005, Nr. 41-1319), nuostatas. Šiuo atveju pateikiama leidimo-higienos paso kopija.

13. Pasibaigus pažymėjimo galiojimo laikui arba papildant ekonominės veiklos rūšis, subjektas teritorinei VMVT turi pateikti:

13.1. prašymą (laisva forma);

13.2. pasikeitusias (jeigu skiriasi nuo numatytų projekte) maisto gamybos technologijų charakteristikas;

13.3. jeigu reikia ar pasikeitė technologijos – subjekto projektą su patalpų, įrenginių išdėstymu;

13.4. jei pasikeitė maisto tvarkymo procesai – jų pakeitimus;

13.5. geriamojo vandens laboratorinių tyrimų duomenis (jei reikia);

13.6. dokumentus, reglamentuojančius RVASVT principais pagrįstą savikontrolės sistemą, kaip nurodyta HN 15;

13.7. ekspertizės protokolą (išskyrus 12.1 p. nurodytus subjektus) arba leidimo-higienos paso kopiją (12.2 punkte nurodytiems subjektams).

14. 11 punkte nurodyti reikalavimai taikomi subjektui, jeigu keičiasi subjekto adresas ar/ir jo vykdomos ekonominės veiklos sąlygos. Jeigu keičiasi subjekto savininkas, subjekto pavadinimas, juridinio asmens kodas, fizinio asmens verslo liudijimo numeris ar kiti su vykdomos ekonominės veiklos sąlygomis nesusiję duomenys (rekvizitai), 11 punkte nurodyti reikalavimai netaikomi. Teritorinė VMVT išrašo naują pažymėjimą ir jį prideda prie atitinkamo subjekto bylos. Už šią paslaugą Reikalavimų 10 punkte nurodytas mokestis neimamas.

 

III. SUBJEKTŲ VERTINIMAS

 

15. Subjektų veiklos sąlygas tikrina teritorinių VMVT pareigūnai. Jie tikrina, ar:

15.1. teritorija, pastatai, transporto priemonės, sandėliai, buitinės patalpos, jų apšvietimas, vėdinimas, vandentiekis, kanalizacija, technologiniai įrenginiai bei kitos sąlygos ir priemonės atitinka nustatytų teisės aktų reikalavimus;

15.2. įgyvendinama RVASVT principais pagrįsta savikontrolės sistema;

15.3. laboratoriniai tyrimai atliekami akredituotosiose ar atestuotosiose laboratorijose.

 

IV. PAŽYMĖJIMO IŠDAVIMO, ATSISAKYMO IŠDUOTI, GALIOJIMO SUSTABDYMO IR SUSTABDYMO PANAIKINIMO BEI JO GALIOJIMO PANAIKINIMO TVARKA

 

16. Per 10 darbo dienų nuo 11 ar 13 punktuose visų išvardytų dokumentų gavimo teritorinė VMVT, įvertinusi subjektą, išduoda pažymėjimą arba, esant neatitikimų, subjektui raštu pateikia patikrinimo metu nustatytų neatitikimų duomenis.

17. Pažymėjimas išduodamas ne ilgesniam kaip 5 metų laikotarpiui.

18. Pažymėjimas neišduodamas, jeigu:

18.1. subjektas nepateikia visų 11 ar 13 punkte nurodytų dokumentų;

18.2. pateikiamas ekspertizės protokolas su išvada, kad subjektas neatitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimų;

18.3. iš pateiktų (kitų) dokumentų nustatoma, kad pažeidžiami teisės aktų reikalavimai;

18.4. buvo pateikti suklastoti dokumentai;

18.5. subjekto veiklos sąlygos neatitinka maisto saugos ir higienos norminių teisės aktų reikalavimų.

19. Nustačiusi, kad subjekto veiklos sąlygos atitinka maisto saugos ir visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus, teritorinė VMVT išduoda pažymėjimą, nurodo jame visas veiklos rūšis, kurias leista vykdyti. Subjektą, kuriam išduotas pažymėjimas, teritorinė VMVT įrašo į Maisto tvarkymo subjektų registrą. Pateikti dokumentų originalai yra grąžinami subjektams.

20. Pažymėjimo galiojimas gali būti panaikintas teritorinių VMVT viršininkų sprendimu, vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2001 m. birželio 12 d. įsakymu Nr. 257 „Dėl tipinių formų patvirtinimo“ (Žin., 2001, Nr. 52-1857), jeigu:

20.1. subjektas nutraukia maisto tvarkymą;

20.2. subjekto veiklos sąlygos pakito ir neatitinka teisės aktų reikalavimų;

20.3. subjektas per nustatytą terminą nepašalino nurodytų pažeidimų;

20.4. subjekto veikla padarė žalos vartotojų sveikatai ar buvo mirties priežastis;

20.5. subjektas likviduojamas, reorganizuojamas arba baigia veiklą kaip savarankiškas juridinis asmuo.

21. Pažymėjimo galiojimas gali būti sustabdytas, atsiradus 20 punkte nurodytoms sąlygoms, išskyrus 20.1 ir 20.5 punktuose nurodytas sąlygas, ar visuomenės sveikatos centrui apskrityje pateikus motyvuotą informaciją raštu, kad subjektas neatitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimų.

22. Teritorinės VMVT viršininko sprendimas dėl subjekto veiklos sustabdymo ar uždraudimo prilyginamas pažymėjimo galiojimo sustabdymui ar atitinkamai panaikinimui.

23. Pažymėjimo galiojimo sustabdymas gali būti panaikintas jį išdavusios teritorinės VMVT viršininko sprendimu, subjektui pašalinus visus teisės aktų pažeidimus. Jei pažymėjimo galiojimo sustabdymo priežastis buvo visuomenės sveikatos centro apskrityje raštu pateikta motyvuota informacija, kad subjektas neatitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimų, pažymėjimo galiojimo sustabdymas panaikinamas tik gavus visuomenės sveikatos centro apskrityje motyvuotą informaciją raštu, kad nustatyti pažeidimai pašalinti.

24. Teritorinės VMVT viršininko sprendimas dėl subjekto veiklos uždraudimo/pažymėjimo galiojimo panaikinimo įteikiamas subjekto vadovui ar jo įgaliotajam asmeniui.

25. Teritorinių VMVT pareigūnų veiksmai ir sprendimai dėl šių Reikalavimų nuostatų taikymo gali būti skundžiami Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

______________

 


Forma patvirtinta

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu

Nr. B1-727

 

_____________________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA

(apskrities, miesto, rajono)

 

MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO PATVIRTINIMO PAŽYMĖJIMAS

 

200 – – Nr. ________

________________

(vieta)

 

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574; 2003, Nr. 92-4139; 2004, Nr. 93-3397; 2005, Nr. 142-5107) ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatais (Žin., 2000, Nr. 53-1537; 2003, Nr. 42-1941),

 

________________________________________________________________________________

(juridinio asmens (struktūrinio padalinio) pavadinimas, kodas (jei tai juridinio asmens struktūrinis padalinys, nurodomas juridinio asmens kodas),

________________________________________________________________________________

adresas, telefonas, faksas, el. paštas; fizinio asmens vardas, pavardė, verslo liudijimo numeris, adresas, telefonas, faksas, el. paštas)

 

turi teisę verstis maisto tvarkymu:

 

Leidžiama (-os) ekonominės veiklos rūšis (-ys)

Pagrindinė

________________________________________________________________________________

(kodas, pavadinimas)

 

Papildoma (-os)

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

(kodas (-ai), pavadinimas (-ai))

 

Leidžiamas produktų grupių asortimentas

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

(kodas (-ai), papildoma informacija)

 

Pažymėjimas galioja iki___________________

 

Viršininkas                                   _____________          _________________________

                                                                                (parašas)                                        (vardas, pavardė)

A. V.

______________