LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
Į S A K Y M A S
DĖL MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
2005 m. gruodžio 29 d. Nr. B1-727
Vilnius
Vadovaudamasis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos 6 straipsnio, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 882/2004 dėl valstybinės kontrolės, kuri atliekama siekiant užtikrinti, kad būtų įvertinama, ar laikomasi pašarus ir maistą reglamentuojančių teisės aktų, gyvūnų sveikatos ir gerovės taisyklių 31 straipsnio nuostatomis, Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574; 2003, Nr. 92-4139; 2004, Nr. 93-3397; 2005, Nr. 142-5107) 4 straipsnio 3 dalies 4 punktu, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų (Žin., 2000, Nr. 53-1537; 2003, Nr. 42-1941) 6.1.12 ir 6.6.7 punktais bei siekdamas užtikrinti tvarkomo maisto saugą bei nekenksmingumą vartotojų sveikatai, maisto tvarkymo subjektų apskaitą ir priežiūrą:
1. Tvirtinu pridedamus:
2. Pavedu:
4. Laikau netekusiu galios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. rugpjūčio 27 d. įsakymą Nr. B1-750 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 135-4917).
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu
Nr. B1-727
MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO REIKALAVIMAI
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo reikalavimai reglamentuoja steigiamų ir veikiančių maisto tvarkymo subjektų (toliau – subjektai) patvirtinimo pažymėjimų išdavimo, atsisakymo išduoti, galiojimo sustabdymo ir panaikinimo tvarką.
2. Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo reikalavimai (toliau – Reikalavimai) taikomi fiziniams ir juridiniams asmenims, tvarkantiems maistą. Reikalavimai netaikomi gyvūninio maisto tvarkymo subjektams, turintiems veterinarinio patvirtinimo numerį, suteiktą vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. rugpjūčio 1 d. įsakymu Nr. 355 patvirtinta Įmonių veterinarinio patvirtinimo tvarka (Žin., 2002, Nr. 79-3401), ir kaimo turizmo sodyboms, vadovaujantis Maisto tvarkymo kaimo turizmo sodybose reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. lapkričio 22 d. įsakymu Nr. B1-633 (Žin., 2005, Nr. 139-5036).
3. Vartojamos sąvokos:
Maisto tvarkymas – poveikis maistui arba veiksmai su juo ar atskiromis jo sudėtinėmis dalimis (įskaitant maisto gaminimą, ruošimą, perdirbimą, pakavimą, laikymą, saugojimą, vežimą, paskirstymą, tiekimą, pateikimą parduoti, pardavimą), galintys turėti įtakos maisto saugai, kokybei ir mitybos vertei.
Maisto tvarkymo subjektas – fizinis ar juridinis asmuo, kuris vykdo maisto tvarkymą. Juridinio asmens, tvarkančio maistą, struktūrinis padalinys prilyginamas atskiram maisto tvarkymo subjektui.
Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimas – apskričių, miestų ar rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų (toliau – teritorinių VMVT) maisto tvarkymo subjektui suteikiama teisė užsiimti maisto tvarkymu, kuri patvirtinama išduodant dokumentą – Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą.
Visuomenės sveikatos saugos ekspertizės protokolas (toliau – ekspertizės protokolas) – visuomenės sveikatos centrų apskrityse maisto tvarkymo subjektui Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktoriaus nustatyta tvarka išduotas dokumentas, patvirtinantis, kad maisto tvarkymo subjektas atitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų, išskyrus reglamentuojančių maisto saugą bei tvarkymą, reikalavimus ar jų neatitinka.
4. Subjektų patvirtinimo tikslas – įvertinti, ar jie atitinka maisto saugos, higienos bei visuomenės sveikatos saugos reikalavimus ir užtikrina saugų maisto tvarkymą.
5. Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą (toliau – pažymėjimas) privalo turėti visi subjektai, tvarkantys maistą: stambios įmonės (pvz.: duonos, alaus gamybos įmonės, prekybos centrai, viešojo maitinimo įmonės ar kt.), smulkios įmonės (pvz.: prekybos kioskai, gatvės prekeiviai ar kt.), fiziniai asmenys, vykdantys maisto tvarkymą pagal verslo liudijimus, fiziniai asmenys, užsiregistravę Valstybinėje mokesčių inspekcijoje, ir subjektai, užsiimantys maisto tvarkymu tam tikro sezono metu.
6. Teritorinių VMVT pareigūnai, atliekantys subjektų patikrinimus, privalo užtikrinti gautos iš subjektų informacijos, kuri sudaro komercinę paslaptį, konfidencialumą.
8. Apie maisto tvarkymo pasikeitimus (subjektas likviduojamas, reorganizuojamas arba baigia veiklą kaip savarankiškas juridinis asmuo, keičiasi subjekto veiklos sąlygos, subjekto veiklos rūšis arba subjekto gamybos technologijos) subjekto atsakingasis asmuo per 10 darbo dienų privalo raštu pranešti teritorinei VMVT.
9. Viešojo maitinimo subjektai, numatantys rengti pobūvius, kurių metu vietų skaičius didesnis nei subjekto numatytas projektinėje gamybos apimtyje, privalo apie tai raštu ar žodžiu informuoti teritorinę VMVT.
II. DOKUMENTU, REIKALINGU GAUTI PAŽYMĖJIMĄ, JĮ PRATĘSTI ARBA PAPILDYTI, PATEIKIMO TVARKA
11. Subjektai dėl pažymėjimo gavimo turi kreiptis į teritorines VMVT ir pateikti:
11.2. subjekto registracijos pažymėjimo (verslo liudijimo) ir nuosavybės arba pastato, patalpų nuomos sutarties kopijas;
11.4. maisto tvarkymo proceso aprašymą, projektines gamybos apimtis (viešojo maitinimo subjektai – vietų skaičių), darbuotojų skaičių, norminius dokumentus (standartus, technologines instrukcijas ir kt.);
11.6. subjekto vadovo patvirtinimą dėl RVASVT principais pagrįstos savikontrolės sistemos diegimo vadovaujantis Lietuvos higienos normos HN 15: 2005 „Maisto higiena“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023) (toliau – HN 15) nuostatomis;
11.7. sutartį su akredituotąja ar atestuotąja laboratorija dėl numatytų laboratorinių tyrimų atlikimo (jei reikia);
12. Ekspertizės protokolo teritorinei VMVT pateikti nereikia šiems subjektams:
12.1. kaimo turizmo sodyboms, kioskams, laikinoms patalpoms, sandėliams, degalinėms, smulkių prekių automatams, maisto pardavimo automobiliams, vežimėliams, gatvės prekeiviams;
12.2. bendrojo lavinimo mokykloms, aukštesniosioms ir aukštosioms mokykloms, asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, socialinės globos ir rūpybos įstaigoms, vaikų poilsio stovykloms, viešbučiams, jei turimas leidimas-higienos pasas, išduotas pagal Leidimo-higienos paso išdavimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. kovo 21 d. įsakymu Nr. V-180 (Žin., 2005, Nr. 41-1319), nuostatas. Šiuo atveju pateikiama leidimo-higienos paso kopija.
13. Pasibaigus pažymėjimo galiojimo laikui arba papildant ekonominės veiklos rūšis, subjektas teritorinei VMVT turi pateikti:
13.2. pasikeitusias (jeigu skiriasi nuo numatytų projekte) maisto gamybos technologijų charakteristikas;
13.6. dokumentus, reglamentuojančius RVASVT principais pagrįstą savikontrolės sistemą, kaip nurodyta HN 15;
14. 11 punkte nurodyti reikalavimai taikomi subjektui, jeigu keičiasi subjekto adresas ar/ir jo vykdomos ekonominės veiklos sąlygos. Jeigu keičiasi subjekto savininkas, subjekto pavadinimas, juridinio asmens kodas, fizinio asmens verslo liudijimo numeris ar kiti su vykdomos ekonominės veiklos sąlygomis nesusiję duomenys (rekvizitai), 11 punkte nurodyti reikalavimai netaikomi. Teritorinė VMVT išrašo naują pažymėjimą ir jį prideda prie atitinkamo subjekto bylos. Už šią paslaugą Reikalavimų 10 punkte nurodytas mokestis neimamas.
III. SUBJEKTŲ VERTINIMAS
15. Subjektų veiklos sąlygas tikrina teritorinių VMVT pareigūnai. Jie tikrina, ar:
15.1. teritorija, pastatai, transporto priemonės, sandėliai, buitinės patalpos, jų apšvietimas, vėdinimas, vandentiekis, kanalizacija, technologiniai įrenginiai bei kitos sąlygos ir priemonės atitinka nustatytų teisės aktų reikalavimus;
IV. PAŽYMĖJIMO IŠDAVIMO, ATSISAKYMO IŠDUOTI, GALIOJIMO SUSTABDYMO IR SUSTABDYMO PANAIKINIMO BEI JO GALIOJIMO PANAIKINIMO TVARKA
16. Per 10 darbo dienų nuo 11 ar 13 punktuose visų išvardytų dokumentų gavimo teritorinė VMVT, įvertinusi subjektą, išduoda pažymėjimą arba, esant neatitikimų, subjektui raštu pateikia patikrinimo metu nustatytų neatitikimų duomenis.
18. Pažymėjimas neišduodamas, jeigu:
18.2. pateikiamas ekspertizės protokolas su išvada, kad subjektas neatitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimų;
19. Nustačiusi, kad subjekto veiklos sąlygos atitinka maisto saugos ir visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus, teritorinė VMVT išduoda pažymėjimą, nurodo jame visas veiklos rūšis, kurias leista vykdyti. Subjektą, kuriam išduotas pažymėjimas, teritorinė VMVT įrašo į Maisto tvarkymo subjektų registrą. Pateikti dokumentų originalai yra grąžinami subjektams.
20. Pažymėjimo galiojimas gali būti panaikintas teritorinių VMVT viršininkų sprendimu, vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2001 m. birželio 12 d. įsakymu Nr. 257 „Dėl tipinių formų patvirtinimo“ (Žin., 2001, Nr. 52-1857), jeigu:
21. Pažymėjimo galiojimas gali būti sustabdytas, atsiradus 20 punkte nurodytoms sąlygoms, išskyrus 20.1 ir 20.5 punktuose nurodytas sąlygas, ar visuomenės sveikatos centrui apskrityje pateikus motyvuotą informaciją raštu, kad subjektas neatitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimų.
22. Teritorinės VMVT viršininko sprendimas dėl subjekto veiklos sustabdymo ar uždraudimo prilyginamas pažymėjimo galiojimo sustabdymui ar atitinkamai panaikinimui.
23. Pažymėjimo galiojimo sustabdymas gali būti panaikintas jį išdavusios teritorinės VMVT viršininko sprendimu, subjektui pašalinus visus teisės aktų pažeidimus. Jei pažymėjimo galiojimo sustabdymo priežastis buvo visuomenės sveikatos centro apskrityje raštu pateikta motyvuota informacija, kad subjektas neatitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimų, pažymėjimo galiojimo sustabdymas panaikinamas tik gavus visuomenės sveikatos centro apskrityje motyvuotą informaciją raštu, kad nustatyti pažeidimai pašalinti.
24. Teritorinės VMVT viršininko sprendimas dėl subjekto veiklos uždraudimo/pažymėjimo galiojimo panaikinimo įteikiamas subjekto vadovui ar jo įgaliotajam asmeniui.
Forma patvirtinta
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu
Nr. B1-727
_____________________ VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA
(apskrities, miesto, rajono)
MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO PATVIRTINIMO PAŽYMĖJIMAS
200 – – Nr. ________
________________
(vieta)
Vadovaujantis Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574; 2003, Nr. 92-4139; 2004, Nr. 93-3397; 2005, Nr. 142-5107) ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatais (Žin., 2000, Nr. 53-1537; 2003, Nr. 42-1941),
________________________________________________________________________________
(juridinio asmens (struktūrinio padalinio) pavadinimas, kodas (jei tai juridinio asmens struktūrinis padalinys, nurodomas juridinio asmens kodas),
________________________________________________________________________________
adresas, telefonas, faksas, el. paštas; fizinio asmens vardas, pavardė, verslo liudijimo numeris, adresas, telefonas, faksas, el. paštas)
turi teisę verstis maisto tvarkymu:
Leidžiama (-os) ekonominės veiklos rūšis (-ys)
Pagrindinė
________________________________________________________________________________
(kodas, pavadinimas)
Papildoma (-os)
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
(kodas (-ai), pavadinimas (-ai))
Leidžiamas produktų grupių asortimentas
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
(kodas (-ai), papildoma informacija)
Pažymėjimas galioja iki___________________
Viršininkas _____________ _________________________
(parašas) (vardas, pavardė)
A. V.