LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL METODINIŲ NURODYMŲ DIDŽIAUSIAM LEIDŽIAMAM PASKERSTI GYVULIŲ SKAIČIUI NUSTATYTI PATVIRTINIMO

 

2004 m. vasario 5 d. Nr. B1-118

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893) bei siekdamas įgyvendinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 1999 m. sausio 29 d. įsakymu Nr. 4-30 patvirtintas Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisykles (Žin., 1999, Nr. 16-438):

1. Tvirtinu pridedamus Metodinius nurodymus didžiausiam leidžiamam paskersti gyvulių skaičiui nustatyti.

2. Pavedu:

2.1. teritorinėms valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms iki 2004 m. balandžio 1 d. nustatyti veikiančiose gyvulių skerdyklose didžiausią leidžiamą paskersti gyvulių skaičių;

2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriui.

 

 

Direktoriaus pavaduotojas

l. E. direktoriaus pareigas                                                                 Darius Remeika

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2004 m. vasario 5 d.

įsakymu Nr. B1-118

 

METODINIAI NURODYMAI DIDŽIAUSIAM LEIDŽIAMAM PASKERSTI GYVULIŲ SKAIČIUI NUSTATYTI

 

Metodiniai nurodymai didžiausiam leidžiamam paskersti gyvulių skaičiui nustatyti parengti vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų (Žin., 2003, Nr. 42-1941) 6.5.4 punktu bei remiantis šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisyklėmis (Žin., 1999, Nr. 16-438) ir Skerdžiamų arba žudomų gyvūnų gerovės reikalavimais (Žin., 2002, Nr. 126-5747).

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Metodiniai nurodymai didžiausiam leidžiamam paskersti gyvulių skaičiui nustatyti nurodo procedūras ir tvarką gyvulių skerdyklų didžiausiam leidžiamam paskersti gyvulių skaičiui nustatyti.

2. Vartojamos sąvokos atitinka Šviežios mėsos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse ir Skerdžiamų arba žudomų gyvūnų gerovės reikalavimuose vartojamas sąvokas.

 

II. DIDŽIAUSIO LEIDŽIAMO PASKERSTI GYVULIŲ SKAIČIAUS NUSTATYMAS

 

3. Teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos turi nustatyti didžiausią leidžiamą paskersti gyvulių skerdyklose gyvulių skaičių. Ši procedūra atliekama, jei veikiančių, rekonstruojamų ir naujai statomų gyvulių skerdyklų projektų dokumentai yra suderinti su teritorine valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

4. Jei 3 punkte minimas suderinimas neatliktas, gyvulių skerdyklos vadovas ar atsakingas asmuo dviem egzemplioriais (vienas vėliau atiduodamas gyvulių skerdyklos vadovui ar atsakingam asmeniui, kitas lieka teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai) pateikia teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai:

4.1. patalpų planus su technologinių skerdimo, skerdenų šalutinių produktų (subproduktų) ir skerdimo produktų apdorojimo įrengimų išdėstymu;

4.2. skerdyklos technologinių įrengimų specifikaciją ar eksplikaciją;

4.3. patalpų planus su nurodytomis karšto ir šalto vandens tiekimo ir nuotekų surinkimo sistemomis;

4.4. patalpų planus, kuriuose nurodyti gyvulių, skerdenų, skerdimo šalutinių produktų, talpyklų, darbuotojų judėjimo srautai;

4.6. technologijos aprašymą (gyvulių priėmimas, skerdimas, skerdenų apdorojimas ir atšaldymas).

5. Teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pagal pateiktus projektų dokumentus įvertina, ar skerdykloje yra (numatomos) tinkamos sąlygos:

5.1. skersti gyvulius nepažeidžiant gyvūnų gerovės reikalavimų (pradedant nuo gyvulių iškrovimo ir baigiant apsvaiginimu ir kraujo nuleidimu);

5.2. apdoroti skerdenas ir skerdimo produktus, išvengiant mikrobinio, fizinio, cheminio ir kito užteršimo;

5.3. tvarkyti skerdimo šalutinius produktus, nekeliant pavojaus maisto saugai;

5.4. tvarkyti galvijų, avių, ožkų specifines pavojingas medžiagas;

5.5. atlikti gyvūnų priešskerdiminę apžiūrą;

5.6. atlikti mėsos poskerdiminį patikrinimą;

5.7. netinkančią žmonių maistui mėsą ir skerdimo šalutinius produktus laikyti atskirai nuo mėsos ir skerdimo produktų, pripažintų tinkamais žmonių maistui;

5.8. mėsą ir skerdimo produktus tinkamai atšaldyti ir laikyti; mėsos atšaldymo ir sušaldymo patalpose skerdenos negali liesti viena kitos;

5.9. higieniškam mėsos pakrovimui į tinkamas transporto priemones.

6. Atsižvelgusi į 5 punkto įvertinimą, teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per 15 darbo dienų nuo projektų dokumentų pateikimo raštu suderina, suderina su pastabomis arba nesuderina pateiktus gyvulių skerdyklos patalpų planus, jei reikia, nurodo tokio sprendimo priežastis.

7. Teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas ant pateiktų įvertinti patalpų plano su technologinių skerdimo ir mėsos apdorojimo įrengimų išdėstymu abiejų egzempliorių nurodo pagal 6 punktą priimtą sprendimą, jį patvirtina įstaigos antspaudu, pasirašo ir nurodo datą. Teritorinėje valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje liekantis suderinto dokumento egzempliorius registruojamas tam tikslui skirtame žurnale ir saugomas, kol reikia.

8. Jei gyvulių skerdyklos projektų dokumentai suderinti, gyvulių skerdyklos vadovas ar atsakingas asmuo pateikia teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai prašymą patikrinti, ar veikianti gyvulių skerdykla gali tinkamomis higienos sąlygomis, laikantis Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką reikalavimų, paskersti gyvulių skaičių, kurį gyvulių skerdyklos vadovas ar atsakingas asmuo nurodo pagal projekto dokumentus arba, kai šis skaičius dokumentuose nenurodytas, atsižvelgęs į skerdimo technologijos ypatumus, gamybinių patalpų plotus, jų išdėstymą, personalo skaičių ir pan.

9. Teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba:

9.1. per 15 darbo dienų nuo prašymo pateikimo patikrina gyvulių skerdyklą, jos atitiktį 4, 5 punktų nuostatoms ir surašo patikrinimo aktą;

9.2. patikrinimo akto išvadose nurodo didžiausią leidžiamą paskersti gyvulių skaičių per parą ar pamainą; šis skaičius negali būti didesnis už nurodytą projekto dokumentuose;

9.3. patikrinimo aktą registruoja tam skirtame žurnale ir saugo 3 m. po gyvulių skerdyklos didžiausio leidžiamo paskersti gyvulių skaičiaus pakeitimo;

9.4. privalo reguliariai kontroliuoti, kad gyvulių skerdyklose skerdžiamų gyvulių skaičius neviršytų nustatyto didžiausio leidžiamo paskersti gyvulių skaičiaus.

10. Gyvulių skerdyklai draudžiama po remonto, patalpų paskirties, technologinės įrangos ar jos pastatymo vietos pakeitimo pradėti skersti gyvulius, kol teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba neįvertina skerdimo sąlygų ir nenustato naujo didžiausio leidžiamo paskersti gyvulių skaičiaus.

11. Didžiausias nustatytas leidžiamas paskersti gyvulių skaičius keičiamas 8, 9 punktuose nurodyta tvarka:

11.1. kai gyvulių skerdykla pakeičia gamybinių patalpų paskirtį, patalpų išdėstymą, modernizuoja technologinę įrangą, atlieka įmonės rekonstrukciją ir pan.;

11.2. kai inspekcinių tikrinimų metu nustatoma gamybos, skerdenų atšaldymo, saugojimo pažeidimų ar esant kitoms priežastims.

______________