LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJA
Į S A K Y M A S
DĖL PRIVALOMŲJŲ BULVIŲ KRAKMOLO, UŽ KURĮ GALI BŪTI TEIKIAMA VALSTYBĖS PARAMA, KOKYBĖS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
2002 m. gruodžio 4 d. Nr. 475
Vilnius
Siekdamas įdiegti Europos Sąjungos šalyse taikomą valstybės paramą krakmolingų bulvių augintojams bei krakmolo gamintojams:
1. Tvirtinu Privalomuosius bulvių krakmolo, už kurį gali būti teikiama valstybės parama, kokybės reikalavimus
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2002 m. gruodžio 4 d. įsakymu Nr. 475
PRIVALOMIEJI BULVIŲ KRAKMOLO, UŽ KURĮ GALI BŪTI TEIKIAMA
VALSTYBĖS PARAMA, KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Privalomieji bulvių krakmolo kokybės reikalavimai, atitinkantys paramos gamybai sąlygas, parengti vadovaujantis: Komisijos 1995 m. sausio 17 d. reglamentu 97/95/EB, kuriame išdėstytos išsamios taisyklės, reguliuojančios Tarybos reglamento 1766/92/EB taikymą nustatant minimalias kainas ir kompensacijas bulvių augintojams bei Tarybos reglamento 1868/94/EB dėl kvotų sistemos bulvių krakmolo gamybai taikymą; Komisijos 1993 m. birželio 30 d. reglamentu 1722/93/EEB, kuriame nustatytos išsamios taisyklės dėl Tarybos reglamentų 1766/92/EEB ir 1418/76/EEB taikymo mokant subsidijas grūdų ir ryžių augintojams; Komisijos 1972 m. balandžio 27 d. trečiąja direktyva 72/199/EEB, nustatančia oficialiai pašarų kontrolei taikytinus Bendrijos analizės metodus.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
2. Bulvių krakmolas vartojamas maisto pramonėje (konditerijos, koncentratų, duonos, pieno ir kt.), farmacijos produktų, dekstrinų, augalinės kilmės tirštiklių, pektininių, baltyminių medžiagų, plastikų ir jų dirbinių, įvairių chemijos produktų, medvilnės, tekstilės, popieriaus, kartono ir dirbinių iš popieriaus gamyboje.
II. ŽALIAVA
3. Bulvių krakmolo gamybai naudojamos bulvės turi atitikti šiuos reikalavimus:
3.2. Bulvių krakmolingumas turi būti ne mažesnis kaip 13 proc. Bulvių krakmolingumas (proc.) nustatomas Parrow svarstyklėmis pagal nuplautų bulvių gumbų ir vandens tankio skirtumą. Naudojamas vanduo turi būti švarus, be priedų ir žemesnės kaip 180C temperatūros.
III. PAGRINDINIAI BULVIŲ KRAKMOLO KOKYBĖS REIKALAVIMAI
IV. BULVIŲ KRAKMOLO, SKIRTO MAISTUI, HIGIENOS REIKALAVIMAI
6. Bulvių krakmolas turi būti gaminamas, laikomas, gabenamas ir parduodamas laikantis reikalavimų, nurodytų Lietuvos higienos normoje HN 15:2001 „Maisto higiena“ (Žin., 2002, Nr. 9-324).
7. Teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos neturi viršyti normų, nurodytų Lietuvos higienos normoje HN 54:2001 „Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos“ (Žin., 2002, Nr. 34-1269).
8. Radioaktyviojo užterštumo lygiai neturi viršyti nurodytų Lietuvos higienos normoje HN 84:1998 „Didžiausi leidžiami maisto, žaliavų ir maisto produktų, pašarų radioaktyviojo užterštumo lygiai po branduolinės ar radiacinės avarijos“ (Žin., 1998, Nr. 110-3048).
9. Tara ir įpakavimo medžiagos turi atitikti reikalavimus, nurodytus Lietuvos higienos normoje HN 16:2001 „Medžiagos ir gaminiai, besiliečiantys su maistu“ (Žin., 2002, Nr. 28-1010).
V. PAMATINIAI TYRIMO METODAI
10. Krakmolo kiekis bulvėse nustatomas pagal Reimann arba Parrow skalę. Ginčo atveju taikomas poliarimetrinis EWERS metodas.
11. Gryno krakmolo kiekis nustatomas poliarimetriniu metodu, patvirtintu Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. birželio 30 d. įsakymu Nr. 212 (Žin., 2000, Nr. 66–1995) arba LST EN ISO 10520 „Natūralusis krakmolas. Krakmolo kiekio nustatymas. EWERS poliarimetrinis metodas“.