LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL BALTYMINGŲ PAŠARINIŲ MEDŽIAGŲ IR NEBALTYMINIŲ AZOTINIŲ MEDŽIAGŲ, SKIRTŲ GYVŪNŲ MITYBAI, VERTINIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO
2002 m. rugsėjo 20 d. Nr. 357
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos pašarų įstatymo (Žin., 2000, Nr. 34-952) 9 straipsniu ir siekdamas užtikrinti tikslų pašarų kokybės įvertinimą:
1. Tvirtinu Baltymingų pašarinių žaliavų ir nebaltyminių azotinių žaliavų, skirtų gyvūnų mitybai, vertinimo taisykles (pridedama).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2002 m. rugsėjo 20 d. įsakymu Nr. 357
Baltymingų pašarinių Medžiagų ir nebaltyminių azotinių žaliavų, skirtų gyvūnų mitybai, vertinimo taisyklės
Taisyklės parengtos pagal Europos Bendrijos 1983 m. balandžio 18 d. Tarybos direktyvą 83/228/EEB, nustatančią produktų, naudojamų gyvūnų mitybai, vertinimo reikalavimus, ir kitus Lietuvos Respublikos pašarus reglamentuojančius teisės aktus.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Baltymingų pašarinių medžiagų ir nebaltyminių azotinių žaliavų, skirtų gyvūnų mitybai, vertinimo taisyklių (toliau – taisyklės) nuostatos reglamentuoja baltymingų pašarinių medžiagų ir nebaltyminių azotinių žaliavų, skirtų gyvūnų mitybai (toliau – pašariniai produktai) tapatumo, veiksmingumo ir saugaus naudojimo tyrimų bendruosius įvertinimo principus ir sąrankos dokumentų sudarymo tvarką.
2. Ūkio subjektas, pradedantis gaminti šių taisyklių 1 punkte nurodytus pašarinius produktus ir/ar norintis pakeisti (išplėsti) registruotų produktų naudojimo paskirtį, atlieka jų tapatumo, veiksmingumo ir saugaus naudojimo tyrimus, nurodytus šių taisyklių IV, V ir VI skyriuose. Gauti tyrimų rezultatai su palyginimais ir išvadomis kaupiami dokumentų sąrankoje.
3. Šių taisyklių 1 punkte nurodytų pašarinių produktų grupės ir produkto pavadinimas, kodas, sudėtis, kultūros substratas ir kiti rodikliai nurodyti Pašarų klasifikatoriuje patvirtintame žemės ūkio ministro 2000 m. birželio 30 d. įsakymu Nr. 205 (Žin., 2000, Nr. 69-2064).
II. SĄVOKOS
5. Taisyklėse vartojamos sąvokos turi tą pačią reikšmę kaip Lietuvos Respublikos pašarų įstatyme (Žin., 2000, Nr. 34-952) ir Pašarų klasifikatoriuje.
III. SĄRANKOS DOKUMENTAI IR JŲ EKSPERTIZĖ
IV. PAŠARINIŲ PRODUKTŲ TAPATUMAS, APIBŪDINIMAS, NAUDOJIMO SĄLYGOS IR TYRIMO METODAI
7. Ūkio subjektas pašariniam produktui aprobuoti nurodo:
7.1. mikroorganizmą:
7.2. maitinamąją terpę ir gamybos procesą:
7.3. pašarinio produkto požymius:
7.3.1. fizines ir fizikines-chemines savybes: makro- ir mikromorfologiją, dalelių dydį, tankumą, specifinį svorį, higroskopiškumą, tirpstamumą, elektrostatines savybes ir kt.;
7.3.2. cheminę sudėtį ir požymius:
7.3.2.1. drėgnį, žalius baltymus, žalius riebalus, žalią ląstelieną, žalius pelenus, angliavandenius. Šių medžiagų leidžiamų kiekių svyravimo ribas;
7.3.2.2. bendrojo amonio, amido, azoto nitrato ir azoto nitrito kiekį, nukleinines rūgštis, baltymus. Kokybinę ir kiekybinę visų ir atskirai laisvųjų amino rūgščių sudėtį bei purino ir pirimidino bazes;
7.3.2.3. kokybinę ir kiekybinę visų lipidų (riebalų) sudėtį: riebiąsias rūgštis, medžiagas, iš kurių nesusidaro muilai, riebaluose tirpius pigmentus, fosfolipidus;
7.4. tapatumą ir naudojimo sąlygas;
V. PAŠARINIŲ PRODUKTŲ MAISTINIŲ SAVYBIŲ IR VEIKSMINGUMO TYRIMAI
8. Pašarinių produktų maistinės savybės įvertinamos pagal baltymų vertingumą, kuris nustatomas taikant tokius tyrimus:
9. Pašarinių produktų azotinių nebaltyminių žaliavų tyrimai atliekami su atrajojančių gyvūnų rūšių grupėmis, lyginant jas su kontroline gyvūnų grupe, kuriai, esant vienodoms maistingumo sąlygoms, skiriamas pašaro davinys, turintis ekvivalentinį viso azoto kiekį.
10. Atliekant tyrimus su gyvūnais, nustatoma:
10. 2. pašarinių produktų įtaka gyvūnų augimui, pašaro pasisavinimui, sergamumui, kritimui, naudojant jį nurodytomis sąlygomis;
10. 3. optimalus pašarinių produktų maistinių medžiagų kiekis pašaro davinyje;
11. Atliekant tyrimus su gyvūnais, pateikiamas smulkus atliktų tyrimų aprašymas ir šie duomenys:
11.2. tiriamų ir kontrolinių gyvūnų grupių skaičius, gyvūnų kiekis kiekvienoje grupėje (šio kiekio turi pakakti statistinei analizei atlikti, taikant atitinkamus statistinius dydžius);
11.3. pašarinių produktų įdėjimo kiekis, kokybinė ir kiekybinė pašaro davinio sudėtis ir jo analizė;
VI. PAŠARINIŲ PRODUKTŲ SAUGAUS NAUDOJIMO TYRIMAI
12. Šiais tyrimais įvertinamas pašarinių produktų saugumas tiriamoms gyvūnų rūšims bei pavojai žmogui ir aplinkai, kylantys dėl pašarinių produktų tiesioginio ir netiesioginio naudojimo.
13. Šiuo tikslu atliekami toksikologiniai tyrimai priklauso nuo pašarinių produktų kilmės, tiriamų gyvūnų rūšies ir šių produktų apykaitos gyvūnų organizme.
14. Atliekant tyrimus su atrajojančių gyvūnų rūšių grupėmis, lyginant jas su kontroline gyvūnų grupe, kuriai, esant vienodoms maistingumo sąlygoms, skiriamas pašaro davinys, turintis ekvivalentinį baltyminio azoto kiekį, nustatoma:
14.3. pašarinių produktų, patekusio į organizmą nurodytomis sąlygomis, poveikis virškinamojo trakto floros mikroorganizmams bei patogenų kolonijų susidarymui virškinamajame trakte;
14.4. pašarinių produktų likučiai (substratai, maitinamoji terpė, tirpikliai, užkratai) valgomuose gyvūniniuose produktuose ir jų tyrimas nurodytomis sąlygomis;
15. Atliekant tyrimus su gyvūnais, tiriama:
15.1. medžiagų apykaita – pašarinių produktų, patekusių į gyvūno organizmą, kaita: absorbcija, kaupimasis, biotransformacija, šalinimas;
15.2. galimos mutacijos dėl pašarinio produkto užkratų (ypač mikotoksinų ir bakterijų) bei likučių (substratų, maitinamosios terpės, tirpiklių) tyrimai, iš jų in vitro pirminės atrankos mėginiai, naudojant medžiagų apykaitos suaktyvinimo sistemas;
15.3. įvairūs toksikologiniai poveikiai, jų procesai, atsiradimo priežastys: dėl mitybos disbalanso ar dėl pašarinių produktų, esančio pašaro davinyje, perdozavimo:
15.3.1. pusiau lėtinis toksiškumas (ne mažiau kaip 90 dienų):
15.3.1.1. tyrimai atliekami su dviem gyvūnų rūšimis, iš kurių viena – graužikai. Pašariniai produktai į kasdieninį pašaro davinį įmaišomi mažiausiai dviem skirtingais kiekiais. Šie kiekiai parenkami taip, kad būtų galima nustatyti šalutinį poveikį arba nebuvimą. Tiriamų gyvūnų grupėse turi būti atitinkamas skirtingų lyčių gyvūnų kiekis bei kontrolinė grupė;
15.3.1.2. tam tikrais laiko tarpais žymimi visi svarbūs biologiniai duomenys, ypač augimo intensyvumo, pašarų sąnaudų, hematologijos, šlapimo analizės, biocheminių parametrų, mirtingumo, organų svorio, pagrindinių organų ir audinių bendrosios patologijos ir histopatologijos;
15.3.1.3. nurodytus biologinius tyrimus per visą tyrimo laikotarpį tam tikrais laiko tarpais pageidautina atlikti su nedidele gretutine gyvūnų grupe (gretutinė gyvūnų grupė atskiriama nuo pagrindinės tiriamosios grupės, tačiau yra nuo jos priklausoma) ir su gyvūnais, likusiais gyvais pasibaigus tyrimui;
15.3.2. bendras lėtinis toksiškumas nustatomas tyrimuose su dviem gyvūnų rūšimis, iš kurių viena yra graužikai. Pašarinius produktus į kasdieninį davinį įmaišoma dviem lygiais. Su žiurkėmis tyrimai atliekami mažiausiai dvejus metus, su pelėmis – 80 savaičių. Tiriamosiose gyvūnų grupėse turi būti atitinkamas skirtingų lyčių gyvūnų kiekis ir kontrolinė grupė;
15.3.3. kancerogeniškumas nustatomas pagal visų pastebėtų auglių pasireiškimo laiką, histopatologinį tipą, jų išplitimą. Bet kokie poveikiai, dėl kurių atsiranda augliai ir/ar susergama arba liga paūmėja, nustatomi lyginant su kontrolinėmis grupėmis. Rezultatai smulkiai aprašomi ir, esant galimybei, pateikiamas jų statistinis įvertinimas;
15.4. reprodukcijos tyrimai atliekami mažiausiai su dviem gyvūnų giminingomis kartomis; kartu gali būti atliekami embriono toksiškumo, iš jų teratogeniškumo, tyrimai. Ypatingas dėmesys kreipiamas į vaisingumą, vislumą ir postnatalinį palikuonių vystymąsi. Gali būti panaudoti kiti moksliškai pagrįsti ir duodantys patikimų rezultatų metodai (pvz., sąlyginis toksiškumas).
16. Atliekant tyrimus su gyvūnais, pateikiamas smulkus atliktų tyrimų aprašymas ir šie duomenys:
16.2. tiriamų ir kontrolinių grupių skaičius, gyvūnų kiekis kiekvienoje grupėje (šio kiekio turi pakakti statistinei analizei atlikti, taikant atitinkamus statistinius dydžius);
17. Kiti tyrimai:
17.1. aplinkos tyrimai gali būti atliekami atsižvelgiant į pašarinių produktų likučių tiriamų rūšių gyvūnų išmatose kilmę (substratai, maitinamoji terpė, tirpikliai, užkratai), duomenis apie šių likučių išlikimą mėšle, dirvožemyje ir vandenyje, jų poveikį dirvožemio biologijai, augalų auginimui, vandens augmenijai ir gyvūnijai;
17.2. įvertinus pašarinių produktų kilmę ir jų naudojimo sąlygas, pateikiami duomenys apie alergines reakcijas, odos ir akių gleivinės dirginimą, kvėpavimo arba virškinimo traktą, kurių gali prireikti galimiems rizikos faktoriams nustatyti ir jiems išvengti.
SUDERINTA SUDERINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Lietuvos gyvulininkystės instituto
direktorius direktoriaus pavaduotojas
Kazimieras Lukauskas Virginijus Uchockis
2002 m. rugsėjo 17 d. 2002 m. rugsėjo 16 d.
______________