LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL NAUJOS PIENO SUPIRKIMO TAISYKLIŲ REDAKCIJOS PATVIRTINIMO
2001 m. gegužės 9 d. Nr. 146
Vilnius
Atsižvelgdamas į Europos Sąjungos ekspertų komisijos išvadas, įvertindamas Pieno gamintojų asociacijos narių suvažiavimo bei pieno gamintojų, perdirbėjų ir mokslo įstaigų pasiūlymus,
3. Laikau netekusiu galios 1999 04 26 žemės ūkio ministro įsakymą Nr. 173 „Dėl naujos Pieno supirkimo taisyklių redakcijos patvirtinimo“ (Žin., 1999, Nr. 38-1180) nuo 2001 m. birželio 1 d.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2001 05 09 įsakymu Nr. 146
PIENO SUPIRKIMO TAISYKLĖS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šiomis taisyklėmis nustatoma pieno pirkimo, sudėties bei kokybės vertinimo ir atsiskaitymo tvarka superkant iš pieno gamintojų žalią pieną.
2. Iš pieno gamintojų superkamo pieno sudėtis ir kokybė vertinama vadovaujantis Lietuvos standartu LST 1137 „Žalias karvių pienas. Kokybės reikalavimai. Nustatymas ir įvertinimas“ ir šiomis taisyklėmis.
3. Pagrindinės šiose taisyklėse vartojamos sąvokos:
Pieno gamintojai – fiziniai ir juridiniai asmenys, gaminantys pieną parduoti (toliau – gamintojai).
Pieno supirkėjai – fiziniai ir juridiniai asmenys, kurie Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka perka pieną iš gamintojų savo ūkinei veiklai (toliau – supirkėjai).
Pieno siunta – vienu metu iš vieno gamintojo nupirktas pienas.
Įgaliotoji laboratorija – nešališka akredituota bandymų laboratorija, kurią Žemės ūkio ministerija įgalioja tirti pieno sudėties, kokybės ir falsifikavimo rodiklius, pagal kuriuos pieno supirkėjai apmoka gamintojams už parduotą pieną. Jos veikla kontroliuojama Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka (toliau – laboratorija).
Žalias karvių pienas – natūralus karvių pienas, nešildytas virš 40 °C temperatūros ir neapdorotas bet kokiu kitu lygiaverčio efektyvumo metodu, be priedų, nepakeistos pirminės sudėties.
Pirminiai kokybės rodikliai – pieno spalva, kvapas, konsistencija, temperatūra, skonis, rūgštingumas, švarumas, tankis, neutralizuojančios medžiagos (mažinančios pieno rūgštingumą), pvz., soda, amoniakas, kitos panašios.
Pieno sudėties rodikliai – riebalų ir baltymų kiekis procentais.
Pieno kokybės rodikliai – bendras bakterinis užterštumas, tūkst./cm3, ir somatinių ląstelių skaičius, tūkst./cm3.
Pieno falsifikavimo rodikliai – inhibitorinės medžiagos, stabdančios bakterijų augimą (antibiotikai, plovimo ir dezinfekavimo medžiagų likučiai, kitos panašios) ir pieno užšalimo temperatūra, °C.
Specialūs rodikliai – papildomi rodikliai, apibūdinantys pieno sudėties ir kokybės savybes, turinčias esminę reikšmę gaminant produktus (pvz., pieno termostabilumas, fermentinis rūgimas ir t. t.).
Nerūšinis pienas – pienas, kurio bakterinis užterštumas ir/arba somatinių ląstelių skaičius viršija antros rūšies pieno reikalavimus. Nerūšiniu laikomas ir falsifikuotas pienas, kuriame rasta inhibitorinių medžiagų arba užšalimo temperatūra aukštesnė negu minus 0,515 °C.
Vienkartinis konservuotas arba nekonservuotas bandinys – iš bet kurios pieno siuntos paimtas bandinys su konservantu arba be jo.
Sudėtinis konservuotas bandinys – iš ne ilgesniu kaip 10 parų laikotarpiu imamų vienkartinių bandinių paruoštas bandinys su konservantu.
Kontrolinis bandinys – specialiai sudarytos komisijos (kurios nariu turi būti valstybės kontroliuojančios institucijos atstovas) gamintojo ūkyje imamas bandinys.
Papildomi tyrimai – gamintojo, supirkėjo ar valstybės kontroliuojančios institucijos iniciatyva atliekami tyrimai.
Kasdieninis bandinių atrinkimo būdas – vienkartiniai bandiniai imami iš kiekvienos pieno siuntos, o tirti siunčiamas vienas bet kuris atsitiktinai parinktas bandinys.
Įskaitinis tiekimo laikotarpis – pastovios trukmės, bet ne ilgesnis kaip vieno mėnesio laikotarpis, kurio metu nustatomi pieno sudėties ir kokybės bei falsifikavimo rodikliai.
Valstybės kontroliuojančios institucijos – Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kitos valstybės įgaliotos institucijos.
4. Pienas superkamas tik sudarius su pieno gamintoju rašytinę pieno pirkimo-pardavimo sutartį, kuri turi atitikti Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos patvirtintos tipinės pieno pirkimo- pardavimo sutarties sąlygas ir gali būti papildyta šalių susitarimu.
5. Pirkimo-pardavimo sutartyse turi būti aptarta:
5.1. parduodamo pieno kiekis ir jo pateikimo terminai, gabenimo būdas, gabenimo išlaidų apmokėjimas, atsakomybė už transporto neatvykimą, pieno supirkėjų įsipareigojimai laikytis nustatytos tvarkos priimant pieną pagal jo kiekį ir kokybę, atsakomybė už šio įsipareigojimo nevykdymą, įskaitinio tiekimo laikotarpio trukmė, pieno supirkimo kainos, atsiskaitymo terminai, ne ilgesni, negu nustatyta Vyriausybės; atsakomybė už norminiuose aktuose nustatytų atsiskaitymo terminų nesilaikymą, gamintojo atsakomybė nepatiekus produkcijos, nenugalimos jėgos sąlygos – atvejai, kai nė viena šalis neatsako už prisiimtų įsipareigojimų nevykdymą; sutarties nutraukimo nepasibaigus terminui sąlygos bei tvarka ir kaltosios šalies atsakomybė už jos nutraukimą;
5.2. įsipareigojimas, kad iš kiekvieno gamintojo pieno, kurio pirminiai kokybės rodikliai atitiko LST 1137 reikalavimus, bus paimtas ir pagal laboratorijos techninius reikalavimus paruoštas bandinys išsiųstas į laboratoriją sudėties, kokybės ir falsifikavimo tyrimams atlikti;
II. PIENO SUPIRKIMO IR ĮVERTINIMO TVARKA
7. Pienas superkamas pagal iš anksto supirkėjo nustatytą ir paskelbtą grafiką. Supirkimo laikas punktuose turi būti užrašytas pieno supirkimo ir priskaitymo knygelėje. Transportui pavėlavus atvykti į supirkimo vietą daugiau kaip 30 minučių, pieno bandiniai kokybės vertinimui neimami.
8. Pieno sudėtis, kokybė ir falsifikavimas tiriami ne rečiau kaip LST 1137 nurodytu periodiškumu. Tyrimų periodiškumas ir tvarka nurodyti schemoje:
Pirminiai kokybės rodikliai Pieno spalva, kvapas, konsistencija, temperatūra – priimant kiekvieną pieno siuntą, skonis, rūgštingumas, švarumas, tankis, neutralizuojančios medžiagos – kilus įtarimui. |
Nustato supirkėjas |
Pieno sudėtis ir kokybė Riebalų ir baltymų kiekis – ne rečiau kaip du kartus per mėnesį. Bendras bakterijų ir somatinių ląstelių skaičius – ne rečiau kaip du kartus per mėnesį. |
Nustato laboratorija |
Pieno falsifikavimas Inhibitorinės medžiagos – ne rečiau kaip du kartus per mėnesį, pieno užšalimo temperatūra – ne rečiau kaip vieną kartą per mėnesį. |
Nustato laboratorija |
9. Supirkimo metu vadovaujantis Žalio pieno pirminių kokybės rodiklių įvertinimo instrukcija, patvirtinta žemės ūkio ministro 1999 06 29 įsakymu Nr. 287, nustatomi pirminiai kokybės rodikliai. Specialius rodiklius savo technologinėms reikmėms tiria supirkėjas nustatyta tvarka įteisintais tyrimų metodais.
9.2. Kai supirkimo vietose nėra galimybių patikrinti neutralizuojančių medžiagų, pienas priimamas paimant bandinius. Jei randama neutralizuojančių medžiagų, pienas toliau nesuperkamas iki įskaitinio tiekimo laikotarpio pabaigos (jeigu tiekimo laikotarpis 1 mėnuo – ne ilgiau kaip 15 dienų) arba laikotarpį, aptartą sutartyse.
9.3. Pienas superkamas, jei pirminiai kokybės rodikliai atitinka nurodytus LST 1137. Tyrimo atlikimo dieną pieno supirkimo apskaitos dokumentuose pažymimi pirminių pieno kokybės rodiklių rezultatai (jusliniai, temperatūra, tankis ir kt.). Jei pirminiai kokybės rodikliai standarto neatitinka, pienas nesuperkamas ir grąžinamas su atitinkamomis žymomis lydimuosiuose dokumentuose.
10. Pienas sveriamas ar matuojamas jo tūris, perskaičiuojant jį į svorį pagal faktinį tankį arba naudojant perskaičiavimo (dauginimo) koeficientą 1,027. Kai pieno kiekiai nedideli, matuojant pieno tūrį matuokliais arba sveriant pieną, matavimo tikslumas turi būti ne žemesnis kaip 0,1 l (0,1 kg).
11. Pieno supirkimo metu 1 priede nurodytais būdais imami bandiniai sudėčiai, kokybei ir falsifikavimui tirti. Bandinių atrinkimas vyksta supirkėjo nuožiūra pasirinktomis dienomis. Konteineriai ir bandiniai plombuojami 1 priede nurodyta tvarka. Apmokėjimo už pieno tyrimus tvarką nustato Žemės ūkio ministerija.
III. PIENO SUDĖTIES ĮVERTINIMAS
12. Pieno svoris pagal bazinius riebalų ir baltymų rodiklius perskaičiuojamas vadovaujantis Žalio pieno kiekio perskaičiavimo pagal bazinius sudėties rodiklius (riebumą ir baltymingumą) į bazinį pieno kiekį metodika. Faktinis pieno kiekis perskaičiuojamas į bazinį pagal laboratorijos pateiktą perskaičiavimo (dauginimo) koeficientą.
13. Perskaičiavimo koeficientas nustatomas vertinant pieno sudėties tyrimo rezultatų šimtąsias procento dalis.
IV. PIENO KOKYBĖS IR FALSIFIKAVIMO VERTINIMAS
16. Pieno bakterinis užterštumas skaičiuojamas pagal per du mėnesius atliktų visų tyrimų geometrinį vidurkį, atliekant ne mažiau kaip du tyrimus per mėnesį. Somatinių ląstelių skaičius skaičiuojamas pagal per tris mėnesius atliktų visų tyrimų geometrinį vidurkį, atliekant ne mažiau kaip vieną tyrimą per mėnesį. Atsiskaitymui už pieną taikomas paskutinis įskaitinį tiekimo laikotarpį apskaičiuotas kokybės tyrimų geometrinis vidurkis.
17. Jeigu per įskaitinį tiekimo laikotarpį paskutinis apskaičiuotas kokybės rodiklių tyrimų geometrinis vidurkis yra aukštesnis, nei reikalaujama antros rūšies pienui, šį laikotarpį (jeigu tiekimo laikotarpis 1 mėnuo – ne ilgiau kaip 15 dienų) pienas vertinamas kaip nerūšinis ir jo supirkimas nutraukiamas. Atnaujinus pieno supirkimą, kokybės tyrimų geometriniai vidurkiai pradedami skaičiuoti iš naujo, po supirkimo atnaujinimo atlikus ne mažiau kaip keturis bendro bakterinio užterštumo ir tris somatinių ląstelių skaičiaus tyrimus. Po supirkimo atnaujinimo du kartus iš eilės nustačius nerūšinį pieną, pieno supirkimas nutraukiamas ne trumpiau kaip 15 dienų.
18. Pieno kokybę pagal geometrinį vidurkį vertina laboratorija. Jei neatlikta pakankamai tyrimų geometrinio vidurkio apskaičiavimui, pieno kokybė įvertinama pagal paskutiniojo tyrimo rezultatą.
19. Kai pieno užšalimo temperatūra yra tarp minus 0,515°C ir minus 0,520°C, gamintojas įspėjamas, o kainos nuoskaita netaikoma.
20. Nustačius, kad pieno užšalimo temperatūra yra aukštesnė negu minus 0,515°C, tą įskaitinį laikotarpį, kada paimtas bandinys (jeigu tiekimo laikotarpis 1 mėnuo – ne ilgiau kaip 15 dienų), pienas vertinamas kaip nerūšinis. Antrą kartą iš eilės nustačius aukštesnę negu minus 0,515°C užšalimo temperatūrą, pienas vertinamas nerūšiniu ir iš šio gamintojo nebepriimamas.
21. Kai pieno užšalimo temperatūra yra tarp minus 0,514°C ir minus 0,510°C, vienai iš šalių pageidaujant ir tą įskaitinį laikotarpį raštiškai kreipiantis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, imamas kontrolinis bandinys ūkyje.
21.2. Nustačius, kad užšalimo temperatūra yra šiame intervale, surašomas aktas, kuris galioja 1 mėnesį nuo bandinio paėmimo. Šiuo atveju kainos nuoskaitos netaikomos.
22. Radus piene inhibitorinių medžiagų, gamintojui tą įskaitinį laikotarpį, kada paimtas bandinys (jeigu tiekimo laikotarpis 1 mėnuo – ne ilgiau kaip 15 dienų), pienas vertinamas kaip nerūšinis. Antrą kartą iš eilės radus inhibitorinių medžiagų, pienas vertinamas nerūšiniu ir iš šio gamintojo nebepriimamas.
V. PAPILDOMI TYRIMAI
24. Papildomi bandiniai (dažnesniu negu numatyta minimaliu LST 1137 periodiškumu) pieno sudėties, kokybės ir falsifikavimo tyrimams imami gamintojo ar supirkėjo iniciatyva. Pieno gamintojams, turintiems melžimo ir šaldymo įrangą, pateikus raštišką prašymą, supirkėjas turi užtikrinti bandinių paėmimą dažnesniu periodiškumu.
25. Pieno gamintojo raštišku prašymu arba supirkėjo iniciatyva pieno sudėčiai ištirti imamas papildomas bandinys, jeigu to paties gamintojo pieno sudėties rodikliai ženkliai skiriasi nuo anksčiau nustatytųjų (skirtumas – daugiau kaip 1% riebalų ar 0,5 % baltymų kiekių). Šiuo atveju įskaitomas papildomo tyrimo rezultatas, atmetant prieš tai atlikto tyrimo rezultatą.
26. Pieno gamintojo raštišku prašymu arba supirkėjo iniciatyva kokybės tyrimams imamas papildomas bandinys, jeigu prieš tai buvę tyrimai kelia abejonių dėl realios pieno kokybės. Šiuo atveju papildomų tyrimų rezultatai įtraukiami į geometrinio vidurkio apskaičiavimą bendra tvarka. Esant svarbioms priežastims (kilus įtarimui, kad galėjo įvykti klaida bandinių paėmimo ar paruošimo metu), pagal raštišką pieno supirkėjo pranešimą laboratorijai, nurodžius pagrįstą tyrimų anuliavimo priežastį, prieš tai buvę tyrimų rezultatai anuliuojami ir netraukiami į geometrinio vidurkio apskaičiavimą.
27. Pieno gamintojo raštišku pagrįstu prašymu arba supirkėjo iniciatyva papildomas bandinys imamas falsifikavimo tyrimams. Atliekant papildomus tyrimus inhibitorinių medžiagų ir pieno užšalimo temperatūrai nustatyti, nuo papildomų bandinių paėmimo datos už pieną atsiskaitoma pagal šių tyrimų rezultatą arba sutartyse nustatyta tvarka.
28. Kai bandiniai sudėties ir falsifikavimo tyrimams atrenkami dalyvaujant valstybės kontroliuojančių institucijų atstovams, gautų tyrimų rezultatai atsiskaitymui taikomi bendra tvarka.
29. Jei dėl kurių nors ypatingų nenugalimos jėgos aplinkybių laboratorijoje negalėjo būti atliktas pieno sudėties ir kokybės tyrimas, įskaitomas paskutiniojo tyrimo rezultatas.
30. Jeigu pienas, neįspėjus supirkėjo, nepatiekiamas pagal grafiką nustatytą sudėties ir kokybės rodiklių tyrimo dieną arba patiekto pieno kiekis ženkliai skiriasi nuo kitomis dienomis pristatyto, įskaitomas paskutiniojo sudėties tyrimo rezultatas ir prieš tai buvusi pieno rūšis (ne žemesnė kaip antra), jei pieno pirkimo-pardavimo sutartyse nenumatyta kitaip. Tokie atvejai turi būti pažymėti pieno supirkimo ir priskaitymo knygelėje.
31. Jeigu į laboratoriją atsiunčiamas netinkamas tyrimui bandinys, supirkėjas tą įskaitinį tiekimo laikotarpį privalo paimti bandinius papildomiems tyrimams.
VI. SUPERKAMO PIENO APSKAITA
34. Iš fizinių asmenų superkamo pieno apskaitos dokumentai yra: pieno supirkimo ir priskaitymo knygelė bei pieno pirkimo apskaitos žurnalas (žiniaraštis) – kai pieną surenka arba stacionariuose punktuose priima supirkėjas, arba pieno lydraštis – kai pieną savo transportu į gamyklą pristato gamintojas.
35. Pieno supirkimo ir priskaitymo knygelę gamintojui išduoda supirkėjas. Jos registruojamos įrištame, numeruotais lapais, vyr. finansininko (arba vadovo) pasirašytame, antspauduotame pieno supirkimo ir priskaitymo knygelių išdavimo registracijos žurnale.
36. Pieno supirkimo ir priskaitymo knygelėse supirkimo dienomis žymimas faktinis supirkto pieno kiekis litrais (jei pienas perkamas matuojant tūrį) ir kilogramais (pieno kiekis, perskaičiuotas iš tūrio į svorį arba pasvertas). Jei iš gamintojo pienas nebuvo supirktas dėl pirminių kokybės rodiklių neatitikimo, pieno supirkimo ir priskaitymo knygelėje tą dieną rašoma „Grąžinta“, nurodant grąžinimo priežastis (rūgštingumas, švarumas, skonis ar kitos).
37. Pieno supirkimo ir priskaitymo knygelėse supirkėjas pažymi per įskaitinį tiekimo laikotarpį iš gamintojo supirkto pieno riebumą, baltymingumą, faktinį pieno kiekį, perskaičiavimo koeficientą, rūšį, kokybės rodiklius ir, jei buvo nustatytas, falsifikavimą pagal laboratorijos duomenis. Įrašai atliekami ne vėliau kaip per 7 dienas po įskaitinio tiekimo laikotarpio pabaigos.
38. Pieno pirkimo apskaitos žurnalą (žiniaraštį) pildo supirkėjas ir juo remdamasis gamintojams – fiziniams asmenims išrašo pieno pirkimo kvitą. Apskaitos žurnalas turi būti įrištas arba susegtas metalinėmis sankabėlėmis, numeruotais lapais, vyr. finansininko (arba vadovo) pasirašytas ir antspauduotas. Žurnale turi būti surašytos gamintojų pavardės ir kodai, atitinkantys klijuojamus ant pieno bandinių indelių.
39. Pieno pirkimo apskaitos žurnale (žiniaraštyje) įrašomas tik faktinis supirkto pieno kiekis (kilogramais). Iš laboratorijos gauti tyrimų protokolai yra privalomi apskaitos žurnalo (žiniaraščio) priedai.
40. Iš gamintojų – juridinių asmenų perkamam pienui įforminti naudojamas važtaraštis ir pieno pirkimo kvitas.
41. Gamintojo – juridinio asmens išrašytame pieno važtaraštyje ir fizinio asmens išrašytame pieno lydraštyje turi būti nurodytas faktinis pieno kiekis ir, jei yra nustatyta, sudėties ir/arba kokybės rodikliai. Priimdamas pieną, supirkėjas šiame važtaraštyje turi įrašyti tuos duomenis, kuriuos tikrina priėmimo metu: faktinį pieno kiekį, pirminius kokybės ir/arba kitus įmonėje nustatomus rodiklius.
42. Atsiskaitymui už kiekvieną įskaitinį tiekimo laikotarpį pateiktą pieną įforminti fiziniams ir juridiniams asmenims išrašomi pieno pirkimo kvitai. Šie kvitai išrašomi Žemės ir miškų ūkio ministerijos 1997 06 30 įsakymu Nr. 393 (Žin., 1997, Nr. 64- 1519) nustatyta tvarka, papildomai įrašant vidutinius sudėties, kokybės ir falsifikavimo duomenis, gautus iš laboratorijos.
43. Pieno pirkimo kvitą supirkėjas išrašo juridiniams asmenims per įskaitinį tiekimo laikotarpį išrašytų pieno važtaraščių, o fiziniams asmenims – pieno pirkimo apskaitos žurnalo (žiniaraščio) arba per įskaitinį tiekimo laikotarpį išrašytų pieno lydraščių pagrindu.
VII. PIENO KAINOS APSKAIČIAVIMAS IR ATSISKAITYMAS UŽ PIENĄ
45. Už gamintojo parduotą pieną apmokama sutartyje nustatyta tvarka priklausomai nuo jo svorio, sudėties, kokybės, falsifikavimo rodiklių, vadovaujantis atsiskaitymo už pieną klausimus reglamentuojančiais teisės aktais. Atsiskaitant už supirktą pieną būtina vadovautis laboratorijos tyrimų duomenimis. Skirtumas tarp aukščiausiosios ir pirmos rūšies pieno kainos turi būti ne mažesnis kaip 10 proc.
46. Už supirktą pieną atsiskaitoma du kartus per mėnesį. Kai įskaitinis tiekimo laikotarpis yra kalendorinis mėnuo, už pirmą mėnesio dalį patiekto natūralaus (neperskaičiuoto) pieno kiekį reikia išmokėti ne mažesnį kaip 80 proc. antros rūšies pieno kainos avansą, o galutinai atsiskaityti mėnesiui pasibaigus ir įvertinus vidutinius sudėties, kokybės bei falsifikavimo rodiklius. Galima atsiskaityti atskirai už per kiekvieną trumpesnį kaip mėnuo įskaitinį tiekimo laikotarpį supirktą pieną, nustačius faktinę pieno sudėtį ir kokybę.
VIII. INFORMAVIMAS APIE TYRIMO REZULTATUS
47. Laboratorija ne vėliau kaip po 3 darbo dienų nuo bandinių atvežimo pateikia supirkėjui tyrimo protokolus 2 egzemplioriais, elektroniniu paštu – ne vėliau kaip po 2 parų. Protokoluose pateikiama aktuali informacija pieno supirkimo klausimais ir ankstesnio pieno sudėties tyrimo duomenys. Tyrimo protokolai negali būti taisomi, tikslinami ir kitaip keičiami. Laboratorijoje atliktų tyrimų duomenys pagal gamintojų kodus pateikiami laboratorijos interneto svetainėje.
IX. REIKALAVIMAI GAMINTOJAMS
49. Gamintojas turi parduodamą pieną paruošti pagal LST 1137 reikalavimus; neparduoti pieno per 7 pirmas ir paskutines laktacijos dienas, neturėdamas specialios šaldymo įrangos, nemaišyti rytinio ir vakarinio melžimo pieno, užtikrinti asmens ir karvių sveikatingumą, pieną laikyti ir pristatyti švarioje uždengtoje ir tinkamoje taroje: plastmasinėje arba alavuotoje, nerūdijančio plieno, aliumininėje, emaliuotoje, skirtoje tik maisto produktams laikyti (draudžiama pieną pristatyti cinkuotame inde); sutartą pieno kiekį pristatyti laiku į pieno supirkimo vietą; vykdyti kitus sutarties su supirkėju reikalavimus.
X. REIKALAVIMAI SUPIRKĖJAMS
50. Supirkėjas turi užtikrinti: pieno pirminių kokybės rodiklių ištyrimą tinkamais metodais, pieno kiekio teisingą įvertinimą, pieno priėmimą laiku pagal grafiką, tinkamą pieno bandinių paėmimą LST 1137 ir šiose taisyklėse nurodytu periodiškumu, paruošimą, laikymą, gabenimą ir išsaugojimą iki išsiuntimo į laboratoriją, bandinių plombavimą bei gamintojų aprūpinimą plombomis ir papildomais (vienkartiniais) bandinių indeliais, jeigu gamintojai to pageidauja ir sutinka už visa tai apmokėti, lydimųjų dokumentų teisingą pildymą, konteinerių plombavimą, pieno apskaitos dokumentų teisingą išdavimą ir pildymą, bandinių identifikavimo etikečių panaudojimo kontrolę, atsiskaitymą už supirktą pieną pagal sutartyje nustatytą kainą ir numatytu laiku, kitų sutarties su gamintoju reikalavimų vykdymą, teisingą gamintojo informavimą laiku apie laboratorijos tyrimo rezultatus, gamintojų supažindinimą su aktualia informacija, pateikiama tyrimo protokoluose (ši informacija turi būti pieno supirkimo vietose), sutarties su laboratorija reikalavimų vykdymą.
XI. REIKALAVIMAI ĮGALIOTAI LABORATORIJAI
52. Laboratorija turi turėti transportą pieno bandiniams vežioti, kuriame išlaikoma žema teigiama temperatūra (4-10 °C) ir tinkamos bandinių laikymo sąlygos (0-8 °C) iki ištyrimo.
53. Laboratorija turi turėti šiuolaikišką rutininę įrangą, įteisintą nustatyta tvarka tirti superkamo pieno sudėties, kokybės ir falsifikavimo rodiklius pagal LST 1137 (riebalų ir baltymų kiekį, somatinių ląstelių skaičių, bendrą bakterinį užterštumą, pieno užšalimo temperatūrą ir inhibitorines medžiagas) bei tyrimo pamatiniais cheminiais ir mikrobiologiniais metodais padalinį; ne rečiau kaip 1 kartą per 3 mėnesius dalyvauti tarptautinėse tarplaboratorinių sulyginimų programose.
54. Laboratorijoje turi veikti pieno bandinių kokybės tyrimo vadybos sistema pagal Kokybės vadovą, užtikrinanti visų tyrimų atlikimą, kompiuterinė laboratorijos darbo ir informacijos vadybos sistema, apimanti bandinių registravimą, tyrimų eigos tikrinimą, duomenų apdorojimą, kokybės sistemos valdymą, bandymų protokolų paruošimą, tyrimų duomenų analizę.
XII. PIENO SUPIRKIMO TVARKOS KONTROLĖ
56. Ginčus, susijusius su perkamo ir parduodamo pieno sudėties, kokybės ir falsifikavimo vertinimu, sprendžia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, visus kitus – teismas.
57. Supirkimą reglamentuojančių dokumentų vykdymo kontrolę atlieka įgaliotos institucijos pagal savo kompetenciją.
Pieno supirkimo taisyklių
1 priedas
PIENO BANDINIŲ ĖMIMO IR RUOŠIMO IŠSIŲSTI Į LABORATORIJĄ TVARKA
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
II. BANDINIUS IMANTIS PERSONALAS
2. Bandinius ima asmenys, turintys valstybės įgaliotos institucijos terminuotą kvalifikacinį pažymėjimą ir supirkėjo išduotą įgaliojimą šiam darbui atlikti. Šių asmenų darbą kontroliuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ar kita valstybės įgaliota institucija. Pieno supirkimo, bandinių paėmimo ir jų perdavimo įgaliotam laboratorijos atstovui metu gali dalyvauti gamintojai ar jų įgalioti atstovai (komisijos), valstybės kontroliuojančių institucijų atstovai. Juridinių asmenų atstovai privalo dalyvauti imant pieno bandinius ir gali dalyvauti juos perduodant įgaliotam laboratorijos atstovui.
III. BANDINIŲ ĖMIMO PRIEMONĖS
3. Bandinių ėmimo priemonės turi būti pagamintos iš nerūdijančio plieno arba kitos tinkamos tokio pat stiprumo medžiagos, kuri nesukelia bandinio pokyčių, galinčių turėti įtakos tyrimo rezultatams. Jos turi būti tvirtos, kad nesideformuotų, ir pakankamai lengvos, kad bandinį imantis asmuo galėtų lengvai sukioti. Pageidautina, kad, imant bandinius pirminiams, sudėties ir falsifikavimo rodikliams, priemonės būtų sterilios, tačiau bet kokiu atveju jos turi būti švarios, sausos, neturėti įtakos produkto savybėms, kvapui ir skoniui. Mikrobiologinių tyrimų priemonės turi būti sterilios, išskyrus atvejus, kai rutininiu būdu naudojant atitinkamą tyrimo įrangą tiriamas konservuotas bandinys. Šiuo atveju jos paruošiamos kaip bandinių tara pagal 4 punktą.
Tais atvejais, kai naudojamos automatinės ar pusiau automatinės bandinių ėmimo priemonės (prietaisai, įtaisai ar pan.), jos turi būti išbandytos praktiškai ir reguliariai tikrinamos.
3.1. Nardinamosios maišyklės ir maišytuvai
Nardinamųjų maišyklių ir maišytuvų pienui išmaišyti didelėse talpyklose maišymo plotas turėtų būti toks, kad sujudintų visą pieną, bet nesukeltų daug putų. Šios priemonės turi būti tokios formos, kad nebraukytų vidinio taros paviršiaus.
Pienui maišyti kibiruose ar bidonuose rekomenduojamą nardinamąją maišyklę sudaro 150 mm skersmens diskas, perforuotas šešiomis 12,5 mm skersmens skylėmis. Disko centras pritvirtintas prie metalinio strypo, kurio kitame gale yra kilpos pavidalo rankena. Strypas kartu su rankena turi būti ne mažiau kaip metro ilgio.
Didesnių talpyklų nardinamoji maišyklė susideda iš trumpesnio kaip 2 m strypo ir prie jo pritvirtinto 300 mm skersmens disko, perforuoto 12 skylių, kurių kiekvienos skersmuo 30 mm.
Didelių indų arba talpyklų, automobilių ir geležinkelio cisternų turiniui sumaišyti patartina naudoti mechaninius maišytuvus.
3.2. Samčiai
Bandiniai gali būti imami samčiais, pritvirtintais prie nelanksčios, ne trumpesnės kaip 150 mm rankenos. Samčio talpa – ne mažesnė kaip 250 ml.
3.3. Cilindrai
Tinkamas bandinių ėmimo cilindras susideda iš dviejų tiksliai pritaikytų koncentrinių vamzdžių, kurių vienas sukasi kito viduje. Vamzdžiai sukiojami cilindro galvute. Ji gali pasisukti 90(o) kampu. Per visą abiejų vamzdžių ilgį (priešprieša) išdėstyti 50 mm ilgio ir 6 mm pločio plyšiai, vienas nuo kito per 20 mm.
Kai vidinis vamzdis pasuktas į vieną iš kraštinių padėčių, abiejų vamzdžių plyšiai sutampa atidarymo pozicijoje, kuri leidžia skysčiui tekėti į cilindrą. Pasukus cilindro galvutę į kitą kraštinę padėtį, plyšiai nebesutampa ir cilindras uždaromas. Viršutiniame ir apatiniame cilindro galuose įtaisyti užsukami gaubteliai, kad būtų lengva jį išvalyti. Cilindrai gali būti įvairių ilgių – naudojamas atsižvelgiant į taros, iš kurios imami bandiniai, gylį. Paprastai užtenka maždaug 1 m ilgio cilindro.
IV. BANDINIŲ TARA
4. Bandinių tara turi atitikti laboratorijos techninius reikalavimus. Bandinių tarą mikrobiologiniams tyrimams ruošia supirkėjas arba laboratorija. Prie paruoštos bandinių taros pridedama informacija, nurodant taros paruošimo datą, ją ruošusio asmens vardą, pavardę ir jam pasirašant arba taros paruošimo datą ir ją ruošusios asmens kodą. Bandinių tara mikrobiologiniams tyrimams laboratorijoje ruošiama pagal šiuos reikalavimus:
4.1. dezinfekuojant natrio hipochlorito tirpalu (200 mg/l aktyvaus chloro) arba jodoforo tirpalu (nuo 40 mg/l iki 50 mg/l aktyvaus jodo) arba kita dezinfekcijos priemone;
4.2. įmerkiant ne trumpiau kaip 30 s į ne žemesnės kaip 85°C temperatūros vandenį, kuris nuo paviršiaus pašalinamas, pavyzdžiui, nukratant;
4.3. laboratorijoje paruošta bandinių tara iki bandinio paėmimo gali būti laikoma ne ilgiau kaip 7 paras;
V. BANDINIŲ ATRINKIMO TVARKA
5. Prieš imant bandinius pienas turi būti gerai išmaišytas rankiniu ar mechaniniu būdu, siekiant gauti reprezentatyvų visos partijos bandinį. Maišymas priklauso nuo:
5.4. laiko trukmės, kurios metu pienas buvo nejudinamas;
Bandinys turi būti paimtas tuojau pat po išmaišymo, kol pienas dar juda. Bandinių tūris turi sudaryti ne mažiau kaip 2/3 indelio talpos, kad jo užtektų tyrimui ir kad bandinį prieš tyrimą būtų galima gerai išmaišyti. Indelis neturi būti labai pilnas, nes gali nusilaistyti nusistoję riebalai.
6. Pieno sudėčiai ir somatinių ląstelių skaičiui nustatyti imamas vienkartinis, vienkartinis kasdieninis arba sudaromas sudėtinis konservuotas bandinys (1 kodas). Sudėtinis konservuotas bandinys ruošiamas ne ilgiau kaip 10 dienų laikotarpiu imant vienkartinius bandinius ir dedant konservanto (2 priedas). Sudėtiniai bandiniai renkami į 200 ml talpos ar laboratorijos techninius reikalavimus atitinkančią tarą. Sudėtiniai bandiniai visą laikymo laikotarpį turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip 8 °C temperatūroje, plombuojami, rakinami kontroline spyna, kurią uždedant ir nuimant turi teisę dalyvauti gamintojų atstovai, arba saugomi kitu gamintojo ir supirkėjo raštiškai suderintu būdu. Jeigu sudėtiniai bandiniai renkami ne į laboratorijos tarą, jie ne vėliau kaip po 10 parų turi būti pašildomi iki 35 ± 2 °C ir perpilami į laboratorijos tarą.
8. Inhibitorinėms medžiagoms ir pieno užšalimo temperatūrai nustatyti imami vienkartiniai nekonservuoti bandiniai (atitinkamai 2 ir 4 kodai).
9. Pieno sudėčiai, somatinėms ląstelėms ir užšalimo temperatūrai nustatyti gali būti imamas ir vienkartinis nekonservuotas bandinys (5 kodas).
10. Pieno bakteriniam užterštumui ir inhibitorinėms medžiagoms tirti bandiniai imami iš tos pačios pieno siuntos. Kai supirkėjas taiko kasdieninį bandinių atrinkimo būdą (griežtesnę kontrolės tvarką), bandiniai bendram bakteriniam užterštumui ir inhibitorinėms medžiagoms nustatyti gali būti imami iš skirtingų pieno siuntų.
11. Jei pieno siunta pristatoma keliuose induose, sudaromas jungtinis bandinys proporcingai taros tūriui.
12. Kai tuo pačiu metu skirtingiems tyrimams imama keletas bandinių, tai bandinys mikrobiologiniams tyrimams turi būti imamas pirmas.
13. Bandiniai pieno riebalų, baltymų, somatinių ląstelių kiekiui nustatyti konservuojami konservantu „Broad Spectrum Microtabs“. Atskirais atvejais, suderinus su laboratorija, konservavimui gali būti naudojamas natrio azidas. Bandiniai bakteriniam užterštumui nustatyti konservuojami tik konservantu „Broad Spectrum Microtabs“ pieno supirkimo vietose iš karto po bandinio paėmimo.
VI. BANDINIŲ ĖMIMAS
14. Bandinių ėmimas iš bidono ir kibiro
Atsargiai panerti nardinamąją maišyklę į pieno bidoną, saugant, kad pienas nenusilaistytų, leisti ją iki dugno ir greitai traukti į viršų, sukeliant skysčio maišymą iš apačios į viršų. Šiais aukštyn žemyn judesiais pienas gerai išmaišomas, prie bidono kaklelio nepaliekant prilipusių pieno riebalų.
Imant bandinį iš kibiro pienas rūpestingai išmaišomas mentele arba nardinamąja maišykle.
15. Bandinių ėmimas iš svėrimo vonios
Tinkamas bandinys paimamas tuomet, kai pienas gerai išmaišomas svėrimo vonioje. Iš dalies tai atliekama pilant pieną į svėrimo indą. Išmaišymo lygis priklauso nuo indo formos ir pylimo būdo. Svarbu dar pamaišyti rankiniu ar mechaniniu būdu, kad vienodai pasiskirstytų riebalai.
16. Bandinių ėmimas iš pieno atšaldymo vonių ar talpyklų ūkyje
Pienas maišomas mechaniškai, kol pasiekiamas homogeniškumas (mažiausiai 5 min). Jeigu talpykloje įrengta periodinė, programuota pagal laiką maišymo sistema, bandiniai gali būti imami pamaišius 1-2 min.
Jeigu talpykloje pieno yra mažiau nei 15% jos talpos, maišoma rankiniu būdu.
17. Bandinių ėmimas iš sekcijinių talpyklų
Jeigu pienas yra keliose talpyklose (ar jos sekcijose), bandinys pirminiams kokybės rodikliams nustatyti (kilus įtarimui) imamas iš kiekvienos talpyklos, prieš tai išmaišius. Jeigu iš kiekvienos talpyklos (sekcijos) paimti bandiniai atskirai netikrinami, tai jie sumaišomi tokiu santykiu, kuris atitinka pieno kiekį atskirose talpyklose ar sekcijose. Bandinys imamas iš šio proporcingai sumaišyto ir kruopščiai išmaišyto pieno.
VII. BANDINIŲ IDENTIFIKAVIMAS IR LYDIMŲJŲ DOKUMENTŲ PARENGIMAS
19. Siunčiamiems į laboratoriją bandiniams identifikuoti ant kiekvieno indelio dangtelio (arba kitoje laboratorijos nurodytoje vietoje) bandinį imantis asmuo arba gamintojas užklijuoja gamintojo identifikavimo numerį (brūkšninį kodą).
20. Etiketę su gamintojo kodu paruošia laboratorija. Etikečių panaudojimo kontrolę vykdo supirkėjas.
VIII. PLOMBAVIMAS
22. Konteineriai su bandiniais turi būti plombuojami pieno supirkimo vietose. Mobiliuose punktuose konteineriai plombuojami paskutinėje bandinių surinkimo maršruto vietoje. Kilus nesutarimams, bandinių plombavimo kontrolę tarpinėse maršruto vietose užtikrina pieno gamintojų įgalioti atstovai. Plombų gamybą ir platinimą organizuoja laboratorija pagal supirkėjo iš anksto pateiktą užsakymą (poreikį).
23. Taikant kasdieninį bandinių atrinkimo būdą, visi paimti ir tyrimui siunčiami bandiniai turi būti registruojami apskaitos žurnale. Šis žurnalas turi būti įrištas arba susegtas, numeruotais lapais, pasirašomas vadovo ir antspauduojamas. Žurnale surašoma: supirkimo punkto pavadinimas, paimtų bandinių skaičius, konteinerio numeris, panaudotos plombos numeris, bandinio kodas, išsiuntimo tyrimui data. Jei bandiniai tyrimui nesiunčiami, tai turi būti pažymėta žurnale.
24. Gamintojui pageidaujant bei įsigijus pagal laboratorijos techninius reikalavimus nustatytos formos plombas, indelius ir dangtelius, bandinių surinkimo vietose plombuojami individualūs pieno bandiniai. Plombas gamina laboratorija. Plombavimui naudojamos lipnios, nuo indelių nenusiplaunančios, etiketės, turinčios nesikartojantį numerį. Šiuo atveju indeliai ir dangteliai gali būti naudojami tik vieną kartą.
IX. BANDINIŲ LAIKYMAS
27. Paruošti bandiniai turi būti laikomi žemos teigiamos temperatūros, ne aukštesnės kaip 10°C, aplinkoje. Jei pieno supirkimo vietose nėra galimybių atšaldyti, bandiniai per 4 valandas po jų paėmimo turi būti sudedami į šaldytuvą.
X. BANDINIŲ IŠSIUNTIMAS
29. Bandinius į laboratoriją išsiunčia arba pristato supirkėjas ar jo įgaliotas asmuo. Pieno gamintojai, kurių ūkiuose naudojama melžimo ir šaldymo įranga, turintys supirkėjo įgaliojimą ir tai numatę tarpusavio sutartyse, bandinius į laboratoriją gali pristatyti patys, laikydamiesi privalomų bandinio gabenimo reikalavimų.
30. Supirkimo vietose surinkti pieno bandiniai supirkėjo transportu atvežami į vietą, sutartą su laboratorija. Plombuotus konteinerius supirkėjo įgaliotas asmuo perduoda laboratorijos įgaliotam asmeniui. Surašomas konteinerių perdavimo-priėmimo aktas, kurį pasirašo supirkėjo ir laboratorijos įgalioti asmenys ir, jeigu dalyvauja, gamintojai.
31. Jei įgaliotas laboratorijos asmuo, priimdamas konteinerius iš supirkėjo, nustato, kad konteineriai neplombuoti ar pažeisti (sugadinti), jų nepriima, tai pažymėdamas bandinių perdavimo- priėmimo akte.
32. Bandiniai iš sutartų vietų gabenami į laboratoriją pagal iš anksto suderintą grafiką šios laboratorijos transportu, kuriame palaikoma žema teigiama temperatūra, ne aukštesnė kaip 10°C.
33. Laboratorijos paruošti plombuoti konteineriai perduodami supirkėjui, surašant konteinerių perdavimo-priėmimo aktą, kurį pasirašo supirkėjo ir laboratorijos įgalioti asmenys. Pervežant konteinerius tarp supirkėjų ir supirkimo vietų, konteineriai turi būti registruojami apskaitos žurnaluose arba konteinerių priėmimo-perdavimo aktuose. Juose turi būti nurodytas supirkimo punkto pavadinimas, konteinerių numeriai, atsakingų asmenų parašai.
Pieno supirkimo taisyklių
2 priedas
PIENO BANDINIŲ KONSERVAVIMAS
I. KONSERVANTO „BROAD SPECTRUM MICROTABS“ NAUDOJIMAS
1. Šiuo konservantu konservuojami žalio pieno bandiniai riebumui, baltymingumui, somatinių ląstelių kiekiui ištirti ir bakteriniam užterštumui nustatyti bakterijų analizatoriumi „Cobra-Asterias“. Konservuoti bandiniai netinka tirti sėjimo į Petri lėkšteles būdu.
2. Pieno bandiniams konservuoti naudojamos bronopolo tabletės „Broad Spectrum Microtabs“ (susidedančios iš 8 mg bronopolo ir 0,3 mg natamicino). Riebumui, baltymingumui ir somatinių ląstelių kiekiui ištirti gali būti ruošiamas vienkartinis arba sudėtinis bandinys, pieno bakteriniam užterštumui ištirti – tik vienkartinis bandinys.
3. Ruošiant vienkartinį bandinį, į indą įpilama pieno ir dedama „Broad Spectrum Microtabs“ tabletė. Jei kitaip nenurodyta firmos- gamintojos rekomendacijoje, į 40 ml pieno įdedama viena konservanto tabletė.
4. Ruošiant sudėtinį bandinį, konservanto pridedama proporcingai įpilto šviežio pieno kiekiui, t. y. po vieną tabletę į 40 ml pieno.
5. Įdėjus konservantą, pienas gerai išmaišomas (nesuplakant, kad neatsiskirtų riebalai). Indeliai su pienu keletą kartų pavartomi, kol vizualiai įsitikinama, kad tabletė ištirpo ir konservantas gerai išmaišytas. Viso bandinio spalvos intensyvumas turi būti vienodas, o indelio dugne neturi būti tabletės dalelių. Tai ypač svarbu ruošiant bandinį mikrobiologiniam tyrimui.
6. Šiuo būdu konservuoti bandiniai riebumui, baltymingumui ir somatinių ląstelių kiekiui ištirti uždengtuose induose esant ne aukštesnei kaip 10°C temperatūrai gali būti laikomi ne ilgiau kaip 10 parų. Po to bandiniai pašildomi iki 35 ± 2°C ir perpilami į įgaliotos laboratorijos tarą.
7. Šiuo būdu konservuoti bandiniai bakteriniam užterštumui nustatyti išsiunčiami į įgaliotą laboratoriją per 24 valandas. Įgaliotoje laboratorijoje bandiniai iki ištyrimo laikomi esant ne aukštesnei kaip 4°C temperatūrai. Bendras konservuoto bandinio išlaikymo laikas neturi viršyti 3 parų.
8. Konservanto laikymas ir saugos priemonės jį naudojant:
8.1. tabletės laikomos sausoje, tiesioginių saulės spindulių neapšviečiamoje vietoje. Negalima laikyti šalia maisto produktų. Saugoti nuo vaikų, vengti patekimo į akis, ant odos ir drabužių. Ilgai dirbant su konservantu, dėvėti apsauginius rūbus, pirštines ir akinius;
8.2. patekus konservanto į akis – plauti jas vandeniu ne trumpiau kaip 10 minučių ir kreiptis medicinos pagalbos;
II. KONSERVAVIMAS NATRIO AZIDU
9. Šiuo konservantu gali būti konservuojami žalio pieno bandiniai riebumui, baltymingumui ir somatinių ląstelių kiekiui ištirti prietaisais. Šis konservantas netinka konservuoti bandiniams, tiriamiems rūgštiniu Gerberio metodu.
11. Konservanto tirpalui pagaminti naudojamos cheminės medžiagos: natrio azidas NaN3, indikatorius metileno mėlis ir prietaisai: techninės svarstyklės 0,01 g tikslumo, matavimo kolba 1000 ml, stikliniai indai 250 ml.
12. Konservanto tirpalo pagaminimas ir laikymas:
12.1. paruošiamas 8% natrio azido tirpalas. Į 250 ml stiklinį indą įpilama 100 ml distiliuoto vandens ir jame ištirpinama 80 g natrio azido;
12.2. į 250 ml stiklinį indą įpilama 100 ml distiliuoto vandens ir jame ištirpinama 0,7 g metileno mėlio;
13. Konservuojant pieno bandinius, į 40 ml pieno įpilama 0,2 ml paruošto natrio azido tirpalo. Pienas gerai išmaišomas (nesuplakant, kad neatsiskirtų riebalai). Ruošiant sudėtinį bandinį, konservanto pridedama proporcingai įpilto šviežio pieno kiekiui, t. y. po 0,2 ml tirpalo į 40 ml pieno. Tabletės dedamos pagal firmos gamintojos rekomendaciją.
14. Šiuo būdu konservuoti bandiniai riebumui, baltymingumui ir somatinių ląstelių kiekiui nustatyti uždengtuose induose esant ne aukštesnei kaip 10 °C temperatūrai gali būti laikomi ne ilgiau kaip 10 parų. Po to bandiniai pašildomi iki 35 ± 2 °C ir perpilami į įgaliotos laboratorijos tarą.
15. Konservanto laikymas ir saugos priemonės jį naudojant:
15.1. pagamintas konservantas laikomas gerai uždengtas, saulės neapšviečiamoje vietoje ne ilgiau kaip 3 mėnesius esant 4-8°C temperatūrai;
15.2. negalima laikyti šalia maisto produktų. Saugoti nuo vaikų, vengti patekimo į akis, ant odos ir drabužių. Ilgai dirbant su konservantu dėvėti apsauginius rūbus, pirštines ir akinius;
15.3. patekus konservanto į akis – plauti jas vandeniu ne trumpiau kaip 15 minučių ir kreiptis medicinos pagalbos;