LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL NACIONALINIO SVEIKUMO ŽENKLO NAUDOJIMO ĮMONĖSE TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

 

2004 m. balandžio 13 d. Nr. B1-315

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin., 2000, Nr. 32-893) bei siekdamas įgyvendinti Šviežios mėsos paruošimo ir tiekimo į rinką (Žin., 2004, Nr. 27-854), Mėsos ir žuvų produktų tvarkymo prekybos įmonėse (Žin., 2002, Nr. 56-2290), Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką (Žin., 2001, Nr. 1-26), Smulkintos mėsos ir mėsos pusgaminių gamybos ir tiekimo į rinką (Žin., 2001, Nr. 16-517), Šviežios paukštienos ruošimo ir tiekimo į rinką (Žin., 2004, Nr. 14-441) taisyklių reikalavimus:

1. Tvirtinu pridedamas Nacionalinio sveikumo ženklo naudojimo įmonėse taisykles.

2. Nurodau teritorinėms valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms raštu įpareigoti mažo pajėgumo įmones ženklinti produktus nacionaliniu sveikumo ženklu.

3. Pavedu įsakymo vykdymą kontroliuoti Maisto ir veterinarijos audito tarnybai.

 

 

DIREKTORIAUS PAVADUOTOJAS,

L. E. DIREKTORIAUS PAREIGAS                                                                 DARIUS REMEIKA

______________

 


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir

veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2004 m. balandžio

13 d. įsakymu Nr. B1-315

 

NACIONALINIO SVEIKUMO ŽENKLO NAUDOJIMO ĮMONĖSE TAISYKLĖS

 

Nacionalinio sveikumo ženklo naudojimo įmonėse taisyklės parengtos vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Šviežios mėsos paruošimo ir tiekimo į rinką (Žin., 2004, Nr. 27-854), Mėsos ir žuvų produktų tvarkymo prekybos įmonėse (Žin., 2002, Nr. 56-2290), Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką (Žin., 2000, Nr. 1-26), Smulkintos mėsos ir mėsos pusgaminių gamybos ir tiekimo į rinką (Žin., 2001, Nr. 16-517), Šviežios paukštienos ruošimo ir tiekimo į rinką (Žin., 2004, Nr. 14-441) taisyklėmis.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Nacionalinio sveikumo ženklo naudojimo įmonėse taisyklių (toliau – Taisyklės) tikslas:

1.1. apibūdinti nacionalinio sveikumo ženklą;

1.2. nustatyti mėsos, mėsos produktų ir kitų gyvūninių produktų, skirtų realizuoti Lietuvos Respublikos rinkoje, ženklinimo nacionaliniu sveikumo ženklu taisykles.

2. Nacionaliniu sveikumo ženklu turi būti paženklinta mėsa, mėsos produktai ir kiti gyvūniniai produktai, pagaminti mažo pajėgumo įmonėse, patvirtintose pagal Šviežios mėsos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių, Mėsos ir žuvų produktų tvarkymo prekybos įmonėse taisyklių, Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių, Smulkintos mėsos ir mėsos pusgaminių gamybos ir tiekimo į rinką taisyklių, Šviežios paukštienos ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių reikalavimus, ir didelio pajėgumo įmonėse, kaip nurodyta Šviežios mėsos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių 21 punkte.

3. Taisyklėse vartojamos pagrindinės sąvokos:

Didelio pajėgumo įmonė – įmonė, nepatenkanti į mažo pajėgumo įmonių kategoriją.

Kiti gyvūniniai produktai – mėsos ekstraktai, lydyti gyvūniniai taukai, spirgai, mėsos milteliai, odų milteliai, konservuotas ar džiovintas kraujas, sūdyta ar džiovinta kraujo plazma, skrandžiai, pūslės ir žarnos, kaip nurodyta Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse.

Lietuvos Respublikos rinka – rinka, egzistuojanti Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Mažo pajėgumo įmonė – patvirtinta mažo pajėgumo gyvulių ar paukščių skerdykla, išpjaustymo įmonė, mėsos produktų gamybos įmonė arba įmonė, jungianti kelias tokias įmones:

mažo pajėgumo mėsos išpjaustymo įmonė – mėsos išpjaustymo įmonė, kuri nėra patvirtinta skerdimo veiklai ir kuri pagamina ne daugiau kaip 5 tonas iškaulinėtos mėsos per savaitę ar atitinkamą neiškaulinėtos mėsos kiekį, kaip nurodyta Šviežios mėsos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių 15 punkte;

mažo pajėgumo mėsos perdirbimo įmonė – mėsos produktų gamybos įmonė, kurioje perdirbamų produktų kiekis neviršija 7,5 tonų galutinio produkto per savaitę arba vienos tonos galutinio produkto per savaitę, jei gaminamas žąsų kepenų paštetas, kaip nurodyta Mažo pajėgumo nustatymo kriterijuose mėsos perdirbimo įmonėms (Žin., 2003, Nr. 67-3066);

mažo pajėgumo paukštienos išpjaustymo įmonė – išpjaustymo įmonė, kurioje pagal Šviežios paukštienos ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių 40 punkto reikalavimus išpjaustoma ne daugiau kaip 3 t paukštienos per savaitę;

mažo pajėgumo skerdykla – skerdykla, kurioje pagal Šviežios mėsos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių 8 punkto reikalavimus per savaitę paskerdžiama ne daugiau kaip 20 sąlyginių gyvulių, o per metus – ne daugiau kaip 1000 sąlyginių gyvulių;

mažo pajėgumo paukščių skerdykla – skerdykla, kurioje pagal Šviežios paukštienos ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių 40 punkto reikalavimus paskerdžiama ne daugiau kaip 150 000 paukščių per metus.

Mėsa – visos naminių galvijų, kiaulių, avių, ožkų ir neporakanopių gyvulių dalys, tinkamos žmonių maistui (skerdenos, skerdenų pusės, skerdenų ketvirčiai, šalutiniai skerdimo produktai ir kita), kaip nurodyta Šviežios mėsos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse, visos naminių paukščių, kalakutų, perlinių vištų, ančių, žąsų kūno dalys, tinkamos žmonių maistui (paukščių skerdenėlės, jų dalys, bei skerdenėlės šalutiniai produktai), kaip nurodyta Šviežios paukštienos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse.

Mėsos produktai – mėsos gaminiai (dešros, vyniotiniai) ir mėsos pusgaminiai, kaip apibūdinama Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką ir Smulkintos mėsos ir mėsos pusgaminių gamybos ir tiekimo į rinką taisyklėse.

Nacionalinis sveikumo ženklas – sveikumo ženklas, kuriuo turi būti paženklinti produktai, pagaminti įmonėse ir skirti parduoti Lietuvos Respublikos rinkoje.

 

II. NACIONALINIS SVEIKUMO ŽENKLAS IR JO NAUDOJIMAS

 

4. Nacionalinis sveikumo ženklas – apskritimo formos 5 cm skersmens ženklas, kurio viršutinėje dalyje turi būti didžiosios raidės „LT“, apskritimo centre – įmonės veterinarinio patvirtinimo numeris. Raidės turi būti ne mažesnės kaip 0,8 cm aukščio, o skaičiai – ne mažesni kaip 1 cm aukščio.

5. Kai mėsa, mėsos produktai ar kiti gyvūniniai produktai pakuojami į individualias ar mažas pakuotes, 4 punkte nurodytas nacionalinis sveikumo ženklas turi būti ne mažesnio kaip 1,2 cm skersmens, o raidės ir skaičiai – ne mažesni kaip 0,2 cm aukščio.

6. Nacionaliniu sveikumo ženklu turi būti ženklinamos:

6.1. skerdenos ir jų dalys pagal Šviežios mėsos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių reikalavimus;

6.2. mėsos ir kiti gyvūniniai produktai pagal Mėsos ir kitų gyvūninių produktų ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių reikalavimus;

6.3. paukštiena pagal Šviežios paukštienos ruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių reikalavimus;

6.4. smulkinta mėsa ir mėsos pusgaminiai pagal Smulkintos mėsos ir mėsos pusgaminių gamybos ir tiekimo į rinką taisyklių reikalavimus.

7. Mažo pajėgumo mėsos perdirbimo įmonės gali ženklinti pagamintus produktus didelio pajėgumo įmonei skirtu sveikumo ženklu, jei produktų gamybai naudoja mėsos žaliavą, gautą tik iš didelio pajėgumo įmonių.

______________