LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO
ĮSAKYMAS
DĖL REIKALAVIMŲ SPECIALIOS MEDICININĖS PASKIRTIES MAISTO PRODUKTŲ SUDĖČIAI PATVIRTINIMO
2003 m. liepos 9 d. Nr. V-411
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. kovo 5 d. nutarimu Nr. 292 „Dėl Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė Acquis priėmimo programa) teisės derinimo priemonių ir Acquis įgyvendinimo priemonių 2003 metų planų patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 25-1019) patvirtintu Teisės derinimo priemonių 2003 metų planu,
2. Nustatau, kad maisto produktų priskyrimas specialios medicininės paskirties maisto produktams turi būti vykdomas vadovaujantis šiais patvirtintais reikalavimais.
3. Pavedu įsakymo vykdymą kontroliuoti Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos viršininkui.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 9 d. įsakymu
Nr. V-411
REIKALAVIMAI SPECIALIOS MEDICININĖS PASKIRTIES MAISTO PRODUKTŲ SUDĖČIAI
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Reikalavimais specialios medicininės paskirties maisto produktų sudėčiai (toliau – reikalavimai) nustatomi vitaminų bei mineralinių medžiagų kiekiai specialios medicininės paskirties maisto produktuose.
2. Reikalavimai parengti vadovaujantis Europos Komisijos 1999 m. kovo 25 d. direktyva 1999/21/EB „Dėl specialios medicininės paskirties maisto produktų“.
4. Specialios medicininės paskirties maisto produktų sudėtis turi atitikti medicinos ir mitybos principus. Jų vartojimas pagal gamintojo nurodymus turi būti saugus, naudingas ir veiksmingas, atitinkantis asmenų, kuriems jie skirti, mitybos poreikius, ir tai turi būti pagrįsta pripažintais mokslo duomenimis.
II. REIKALAVIMAI SPECIALIOS MEDICININĖS PASKIRTIES MAISTO PRODUKTŲ SUDĖČIAI
5. Specialios medicininės paskirties maisto produktai skirstomi į tris kategorijas:
5.1. visaverčiai produktai, kurie vartojami pagal gamintojo nurodymus gali būti vieninteliu mitybos šaltiniu;
5.2. visaverčiai produktai, kurių sudėtis pritaikyta konkrečiam sveikatos sutrikimui ar būklei ir kurie vartojami pagal gamintojo nurodymus gali būti vieninteliu mitybos šaltiniu;
5.3. nevisaverčiai produktai, kurių sudėtis pritaikyta konkrečiam sveikatos sutrikimui ar būklei ir netinkami vartoti kaip vienintelis mitybos šaltinis.
6. Vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai kūdikių mitybai skirtuose produktuose, minimuose 5.1 punkte, turi atitikti nurodytus 1 lentelėje.
7. Vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai kūdikių mitybai skirtuose produktuose, minimuose 5.2 punkte, turi atitikti kiekius, nurodytus 1 lentelėje, tačiau, jei reikia, atsižvelgiant į produkto paskirtį, šiuos kiekius galima nežymiai keisti.
8. Didžiausi vitaminų ir mineralinių medžiagų, esančių kūdikių mitybai skirtuose produktuose, minimuose 5.3 punkte, kiekiai neturi viršyti nurodytų 1 lentelėje.
9. Vartojami pagal paskirtį specialios medicininės paskirties maisto produktai, skirti kūdikių mitybai, turi atitikti sąlygas, keliamas kitoms maistinėms medžiagoms, naudojamoms kūdikių mitybai, kaip numatyta direktyvoje 91/321/EEB ir jos pakeitimuose.
10. Vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai produktuose, minimuose 5.1 punkte, išskyrus skirtus kūdikių mitybai, turi atitikti nurodytus 2 lentelėje.
11. Vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai produktuose, minimuose 5.2 punkte, išskyrus skirtus kūdikių mitybai, turi atitikti nurodytus 2 lentelėje, tačiau, jei reikia, atsižvelgiant į produkto paskirtį, šiuos kiekius galima nežymiai keisti.
12. Didžiausi vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai produktuose, minimuose 5.3 punkte, išskyrus skirtus kūdikių mitybai, negali viršyti nurodytų 2 lentelėje, tačiau, jei reikia, atsižvelgiant į produkto paskirtį, šiuos kiekius galima nežymiai keisti.
Vitaminų, mineralų ir mikroelementų kiekiai visaverčiuose specialios medicininės paskirties maisto produktuose, skirtuose kūdikiams
Vitaminai
|
Kiekis 100-ui kJ |
Kiekis 100-ui kcal |
||
mažiausias |
didžiausias |
mažiausias |
didžiausias |
|
Vitaminas A (µg RE) |
14 |
43 |
60 |
180 |
Vitaminas D (µg) |
0,25 |
0,75 |
1 |
3 |
Vitaminas K (µg) |
1 |
5 |
4 |
20 |
Vitaminas C (mg) |
1,9 |
6 |
8 |
25 |
Tiaminas (mg) |
0,01 |
0,075 |
0,04 |
0,3 |
Riboflavinas (mg) |
0,014 |
0,1 |
0,06 |
0,45 |
Vitaminas B 6 (mg) |
0,009 |
0,075 |
0,035 |
0,3 |
Niacinas (mg NE) |
0,2 |
0,75 |
0,8 |
3 |
Folio rūgštis (µg) |
1 |
6 |
4 |
25 |
Vitaminas B 12 (µg) |
0,025 |
0,12 |
0,1 |
0,5 |
Pantoteno rūgštis (mg) |
0,07 |
0,5 |
0,3 |
2 |
Biotinas (µg) |
0,4 |
5 |
1,5 |
20 |
Vitaminas E (mg α – TE) |
0,5/g polinesočios riebalų rūgštys, perskaičiuotos į linolo rūgštį, bet ne mažiau kaip 0,1 mg 100 kJ
|
0,75 |
0,5/g polinesočios riebalų rūgštys, perskaičiuo-tos į linolo rūgštį , bet ne mažiau kaip 0,5 mg 100 kcal |
3 |
Mineralai
|
Kiekis 100-ui kJ |
Kiekis 100-ui kcal |
||
mažiausias |
didžiausias |
mažiausias |
didžiausias |
|
Natris (mg) |
5 |
14 |
20 |
60 |
Chloras (mg) |
12 |
29 |
50 |
125 |
Kalis (mg) |
15 |
35 |
60 |
145 |
Kalcis (mg) |
12 |
60 |
50 |
250 |
Fosforas (mg)* |
6 |
22 |
25 |
90 |
Magnis (mg) |
1,2 |
3,6 |
5 |
15 |
Geležis (mg) |
0,12 |
0,5 |
0,5 |
2 |
Cinkas (mg) |
0,12 |
0,6 |
0,5 |
2,4 |
Varis (µg) |
4,8 |
29 |
20 |
120 |
Jodas (µg) |
1,2 |
8,4 |
5 |
35 |
Selenas (µg) |
0,25 |
0,7 |
1 |
3 |
Manganas (mg) |
0,012 |
0,005 |
0,05 |
0,2 |
Chromas (µg) |
- |
2,5 |
- |
10 |
Molibdenas (µg) |
- |
2,5 |
- |
10 |
Fluoras (mg) |
- |
0,05 |
- |
0,2 |
Vitaminų, mineralų ir mikroelementų kiekiai pakankamo maistingumo specialios medicininės paskirties maisto produktuose, skirtuose ne kūdikiams
Vitaminai
|
Kiekis 100-ui kJ |
Kiekis 100-ui kcal |
||
mažiausias |
didžiausias |
mažiausias |
didžiausias |
|
Vitaminas A (µg RE) |
8,4 |
43 |
35 |
180 |
Vitaminas D (µg) |
0,12 |
0,65/0,75* |
0,5 |
25/3* |
Vitaminas K (µg) |
0,85 |
5 |
3,5 |
20 |
Vitaminas C (mg) |
0,54 |
5,25 |
2,25 |
22 |
Tiaminas (mg) |
0,015 |
0,12 |
0,06 |
0,5 |
Riboflavinas (mg) |
0,02 |
0,12 |
0,08 |
0,5 |
Vitaminas B 6 (mg) |
0,02 |
0,12 |
0,08 |
0,5 |
Niacinas (mg NE) |
0,22 |
0,75 |
0,9 |
3 |
Folio rūgštis (µg) |
2,5 |
12,5 |
10 |
50 |
Vitaminas B 12 (µg) |
0,017 |
0,17 |
0,07 |
0,7 |
Pantoteno rūgštis (mg) |
0,035 |
0,35 |
0,15 |
1,5 |
Biotinas (µg) |
0,18 |
1,8 |
0,75 |
7,5 |
Vitamin E (mg α – TE) |
0,5/g polinesočios riebalų rūgštys, perskaičiuotos į linolo rūgštį, bet ne mažiau kaip 0,1 mg 100 kJ
|
0,75 |
0,5/g polinesočios riebalų rūgštys, perskaičiuotos į linolo rūgštį, bet ne mažiau kaip 0,5 mg 100 kcal |
3 |
Mineralai
|
Kiekis 100-ui kJ |
Kiekis 100-ui kcal |
||
mažiausias |
didžiausias |
mažiausias |
didžiausias |
|
Natris (mg) |
7,2 |
42 |
30 |
175 |
Chloras (mg) |
7,2 |
42 |
30 |
175 |
Kalis (mg) |
19 |
70 |
80 |
295 |
Kalcis (mg) |
8,4/12* |
42/60* |
35/50* |
175/250* |
Fosforas (mg) |
7,2 |
19 |
30 |
80 |
Magnis (mg) |
1,8 |
6 |
7,5 |
25 |
Geležis (mg) |
0,12 |
0,5 |
0,5 |
2,0 |
Cinkas (mg) |
0,12 |
0,36 |
0,5 |
1,5 |
Varis (µg) |
15 |
125 |
60 |
500 |
Jodas (µg) |
1,55 |
8,4 |
6,5 |
35 |
Selenas (µg) |
0,6 |
2,5 |
2,5 |
10 |
Manganas (mg) |
0,012 |
0,12 |
0,05 |
0,5 |
Chromas (µg) |
0,3 |
3,6 |
1,25 |
15 |
Molibdenas (µg) |
0,72 |
4,3 |
3,5 |
18 |
Fluoras (mg) |
- |
0,05 |
- |
0,2 |