LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO

 

ĮSAKYMAS

DĖL REIKALAVIMŲ SPECIALIOS MEDICININĖS PASKIRTIES MAISTO PRODUKTŲ SUDĖČIAI PATVIRTINIMO

 

2003 m. liepos 9 d. Nr. V-411

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. kovo 5 d. nutarimu Nr. 292 „Dėl Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė Acquis priėmimo programa) teisės derinimo priemonių ir Acquis įgyvendinimo priemonių 2003 metų planų patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 25-1019) patvirtintu Teisės derinimo priemonių 2003 metų planu,

 

1. Tvirtinu Reikalavimus specialios medicininės paskirties maisto produktų sudėčiai (pridedama).

 

2. Nustatau, kad maisto produktų priskyrimas specialios medicininės paskirties maisto produktams turi būti vykdomas vadovaujantis šiais patvirtintais reikalavimais.

 

3. Pavedu įsakymo vykdymą kontroliuoti Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos viršininkui.

 

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                            JUOZAS OLEKAS

______________


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 9 d. įsakymu

Nr. V-411

 

 

REIKALAVIMAI SPECIALIOS MEDICININĖS PASKIRTIES MAISTO PRODUKTŲ SUDĖČIAI

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

 

1. Reikalavimais specialios medicininės paskirties maisto produktų sudėčiai (toliau – reikalavimai) nustatomi vitaminų bei mineralinių medžiagų kiekiai specialios medicininės paskirties maisto produktuose.

2. Reikalavimai parengti vadovaujantis Europos Komisijos 1999 m. kovo 25 d. direktyva 1999/21/EB „Dėl specialios medicininės paskirties maisto produktų“.

3. Reikalavimai taikomi produktams, paruoštiems vartoti  arba gaminamiems pagal gamintojo nurodymus.

4. Specialios medicininės paskirties maisto produktų sudėtis turi atitikti medicinos ir mitybos principus. Jų vartojimas pagal gamintojo nurodymus turi būti saugus, naudingas ir veiksmingas, atitinkantis asmenų, kuriems jie skirti, mitybos poreikius, ir tai turi būti  pagrįsta   pripažintais mokslo duomenimis.

 

II. REIKALAVIMAI SPECIALIOS MEDICININĖS PASKIRTIES MAISTO PRODUKTŲ SUDĖČIAI

 

 

5. Specialios medicininės paskirties maisto produktai skirstomi į tris kategorijas:

5.1. visaverčiai produktai, kurie vartojami pagal gamintojo nurodymus gali būti vieninteliu mitybos šaltiniu;

5.2. visaverčiai produktai, kurių sudėtis pritaikyta konkrečiam sveikatos sutrikimui ar būklei ir kurie vartojami pagal gamintojo nurodymus gali būti vieninteliu mitybos šaltiniu;

5.3.  nevisaverčiai  produktai,  kurių sudėtis pritaikyta konkrečiam sveikatos sutrikimui ar būklei ir  netinkami vartoti kaip vienintelis mitybos šaltinis.

5.1 ir 5.2 punktuose nurodyti produktai gali būti vartojami kaip maisto pakaitalai ar papildai.

6. Vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai kūdikių mitybai skirtuose produktuose, minimuose 5.1 punkte,  turi atitikti nurodytus 1 lentelėje.

7. Vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai kūdikių mitybai skirtuose produktuose, minimuose 5.2 punkte, turi atitikti kiekius, nurodytus 1 lentelėje, tačiau, jei reikia, atsižvelgiant į produkto paskirtį, šiuos kiekius galima nežymiai keisti.

8. Didžiausi vitaminų ir mineralinių medžiagų, esančių kūdikių mitybai skirtuose produktuose, minimuose 5.3 punkte, kiekiai neturi viršyti nurodytų 1 lentelėje.

9. Vartojami pagal paskirtį specialios medicininės paskirties maisto produktai, skirti kūdikių mitybai, turi atitikti sąlygas, keliamas kitoms maistinėms medžiagoms, naudojamoms kūdikių mitybai, kaip numatyta direktyvoje 91/321/EEB ir jos pakeitimuose.

10. Vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai produktuose, minimuose  5.1 punkte, išskyrus skirtus kūdikių mitybai, turi atitikti nurodytus 2 lentelėje.

11. Vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai produktuose, minimuose 5.2 punkte, išskyrus skirtus kūdikių mitybai, turi atitikti nurodytus 2 lentelėje, tačiau, jei reikia, atsižvelgiant į produkto paskirtį, šiuos kiekius galima nežymiai keisti.

12. Didžiausi vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai produktuose, minimuose 5.3 punkte, išskyrus skirtus kūdikių mitybai, negali viršyti nurodytų 2 lentelėje, tačiau, jei reikia, atsižvelgiant į produkto paskirtį, šiuos kiekius galima nežymiai keisti.

1 lentelė

 

Vitaminų, mineralų ir mikroelementų kiekiai visaverčiuose specialios medicininės paskirties maisto produktuose, skirtuose kūdikiams

 

 

Vitaminai

 

Kiekis 100-ui kJ

Kiekis 100-ui kcal

mažiausias

didžiausias

mažiausias

didžiausias

Vitaminas A (µg RE)

14

43

60

180

Vitaminas D (µg)

0,25

0,75

1

3

Vitaminas K (µg)

1

5

4

20

Vitaminas C (mg)

1,9

6

8

25

Tiaminas (mg)

0,01

0,075

0,04

0,3

Riboflavinas (mg)

0,014

0,1

0,06

0,45

Vitaminas B 6 (mg)

0,009

0,075

0,035

0,3

Niacinas (mg NE)

0,2

0,75

0,8

3

Folio rūgštis (µg)

1

6

4

25

Vitaminas B 12 (µg)

0,025

0,12

0,1

0,5

Pantoteno rūgštis (mg)

0,07

0,5

0,3

2

Biotinas (µg)

0,4

5

1,5

20

Vitaminas E (mg α – TE)

0,5/g

polinesočios riebalų rūgštys, perskaičiuotos į linolo rūgštį, bet ne mažiau kaip 0,1 mg 100 kJ

 

0,75

0,5/g

polinesočios riebalų rūgštys, perskaičiuo-tos į linolo rūgštį , bet ne mažiau kaip 0,5 mg 100 kcal

3

 

Mineralai

 

Kiekis 100-ui kJ

Kiekis 100-ui kcal

mažiausias

didžiausias

mažiausias

didžiausias

Natris (mg)

5

14

20

60

Chloras (mg)

12

29

50

125

Kalis (mg)

15

35

60

145

Kalcis (mg)

12

60

50

250

Fosforas (mg)*

6

22

25

90

Magnis (mg)

1,2

3,6

5

15

Geležis (mg)

0,12

0,5

0,5

2

Cinkas (mg)

0,12

0,6

0,5

2,4

Varis  (µg)

4,8

29

20

120

Jodas (µg)

1,2

8,4

5

35

Selenas (µg)

0,25

0,7

1

3

Manganas (mg)

0,012

0,005

0,05

0,2

Chromas (µg)

-

2,5

-

10

Molibdenas  (µg)

-

2,5

-

10

Fluoras (mg)

-

0,05

-

0,2

* Kalcio ir fosforo santykis turi būti ne mažesnis kaip 1,2 ir ne didesnis kaip 2,0.

 

2 lentelė

 

Vitaminų, mineralų ir mikroelementų kiekiai pakankamo maistingumo specialios medicininės paskirties maisto produktuose, skirtuose ne kūdikiams

 

 

Vitaminai

 

Kiekis 100-ui kJ

Kiekis 100-ui kcal

mažiausias

didžiausias

mažiausias

didžiausias

Vitaminas A (µg RE)

8,4

43

35

180

Vitaminas D (µg)

0,12

0,65/0,75*

0,5

25/3*

Vitaminas K (µg)

0,85

5

3,5

20

Vitaminas C (mg)

0,54

5,25

2,25

22

Tiaminas (mg)

0,015

0,12

0,06

0,5

Riboflavinas (mg)

0,02

0,12

0,08

0,5

Vitaminas B 6 (mg)

0,02

0,12

0,08

0,5

Niacinas (mg NE)

0,22

0,75

0,9

3

Folio rūgštis (µg)

2,5

12,5

10

50

Vitaminas B 12 (µg)

0,017

0,17

0,07

0,7

Pantoteno rūgštis (mg)

0,035

0,35

0,15

1,5

Biotinas (µg)

0,18

1,8

0,75

7,5

Vitamin E (mg α – TE)

0,5/g polinesočios riebalų rūgštys, perskaičiuotos į linolo rūgštį, bet ne mažiau kaip 0,1 mg 100 kJ

 

0,75

0,5/g polinesočios riebalų rūgštys, perskaičiuotos į linolo rūgštį, bet ne mažiau kaip 0,5 mg 100 kcal

3

* Produktuose, skirtuose vaikams nuo 1 iki 10 metų amžiaus.

 

Mineralai

 

Kiekis 100-ui kJ

Kiekis 100-ui kcal

mažiausias

didžiausias

mažiausias

didžiausias

Natris (mg)

7,2

42

30

175

Chloras (mg)

7,2

42

30

175

Kalis (mg)

19

70

80

295

Kalcis (mg)

8,4/12*

42/60*

35/50*

175/250*

Fosforas (mg)

7,2

19

30

80

Magnis (mg)

1,8

6

7,5

25

Geležis (mg)

0,12

0,5

0,5

2,0

Cinkas (mg)

0,12

0,36

0,5

1,5

Varis (µg)

15

125

60

500

Jodas (µg)

1,55

8,4

6,5

35

Selenas (µg)

0,6

2,5

2,5

10

Manganas (mg)

0,012

0,12

0,05

0,5

Chromas (µg)

0,3

3,6

1,25

15

Molibdenas  (µg)

0,72

4,3

3,5

18

Fluoras (mg)

-

0,05

-

0,2

* Produktuose, skirtuose vaikams nuo 1 iki 10 metų amžiaus.

______________