LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL EKSPORTUOJAMŲ MAISTO PREKIŲ RADIOAKTYVIOJO UŽTERŠTUMO KONTROLĖS TVARKOS

 

1999 m. balandžio 29 d. Nr. 197

Vilnius

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos radiacinės saugos įstatymo 19 straipsnio 1 dalies nuostatas (Žin., 1999, Nr. 11-239) ir siekdamas sugriežtinti išvežamų iš Lietuvos Respublikos maisto prekių radioaktyviojo užterštumo kontrolę,

1. Tvirtinu Eksportuojamų maisto prekių radioaktyviojo užterštumo kontrolės tvarką (pridedama).

2. Nustatau, kad Tvarka įsigalioja 1999 m. birželio 1 d.

 

 

 

SVEIKATOS

APSAUGOS MINISTRAS                                                            MINDAUGAS STANKEVIČIUS

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos

ministro 1999 04 29 įsakymu Nr. 197

 

EKSPORTUOJAMŲ MAISTO PREKIŲ RADIOAKTYVIOJO UŽTERŠTUMO KONTROLĖS TVARKA

 

1. Ši tvarka nustato išvežamų iš Lietuvos Respublikos maisto prekių radioaktyviojo užterštumo kontrolę, kontrolės institucijų veiklą bei prekių eksportuotojų atsakomybę. Jos tikslas – užtikrinti, kad iš Lietuvos Respublikos nebūtų išvežamos maisto prekės, kurių radioaktyvusis užterštumas viršija didžiausią leidžiamą aktyvumo lygį.

2. Šioje tvarkoje vartojamos sąvokos:

2.1. maisto prekės – bet kokie apdoroti, pusiau apdoroti ar neapdoroti maisto produktai ir jų žaliavos, kurias eksportuojant kontroliuojamas radioaktyvusis užterštumas ir kurių sąrašas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą yra patvirtintas (priedas);

2.2. eksportas – maisto prekių išvežimas iš Lietuvos Respublikos muitų teritorijos;

2.3. reeksportas – maisto prekių, anksčiau importuotų į muitų teritoriją, eksportas iš šios teritorijos;

2.4. ūkio subjektas – juridinis asmuo ar juridinio asmens statuso neturinti įmonė, įstaiga ar organizacija, kuri verčiasi komercine, ūkine, finansine, profesine ar panašia veikla;

2.5. maisto prekių eksportuotojas – Lietuvos Respublikos ūkio subjektas, pardavęs eksportuojamas maisto prekes užsienio fiziniam ar juridiniam asmeniui ar sudaręs su šiuo asmeniu kitą jų tiekimo sandorį;

2.6. radioaktyvusis užterštumas – bet kokios maisto prekės užterštumas radioaktyviosiomis medžiagomis;

2.7. didžiausias leidžiamas aktyvumo lygis – didžiausias leidžiamas maisto žaliavos ar maisto produkto užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygis. Matavimo vienetas – bekerelis kilogramui (Bq/kg) ar bekerelis litrui (Bq/l).

3. Eksportuojamų maisto prekių radioaktyvusis užterštumas neturi viršyti Lietuvos higienos normos HN 54 – 1998 „Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai“ nustatytų didžiausių leidžiamų aktyvumo lygių arba tų užterštumo lygių, kokie yra nustatyti maisto prekes importuojančioje šalyje. Už eksportuojamų iš Lietuvos Respublikos maisto prekių radioaktyviojo užterštumo reikalavimų vykdymą atsako jų eksportuotojai įstatymų nustatyta tvarka. Šių reikalavimų atitikimą pagal kompetenciją tikrina Sveikatos apsaugos ministerijos ir Valstybinės veterinarijos tarnybos įgaliotos maisto kontrolės įstaigos.

4. Apie numatomą maisto prekių eksportą šių prekių eksportuotojas informuoja maisto kontrolės įstaigas ne anksčiau kaip likus 10 dienų iki pasirinktosios eksporto procedūros konkrečiai maisto prekių siuntai įforminimo (eksporto deklaracijos pateikimo) muitinėje.

5. Numatomų eksportuoti maisto prekių radioaktyviojo užterštumo kontrolę maisto kontrolės įstaigų pareigūnai atlieka eksportuotojui pateikus dokumentus, įrodančius, kur šios prekės išaugintos (išaugusios) arba pagamintos (perdirbtos).

6. Sveikatos apsaugos ministerijos ar valstybinių veterinarijos įstaigų maisto kontrolės pareigūnai, dalyvaujant numatomos eksportuoti maisto prekių siuntos savininkui arba jo įgaliotam asmeniui, atrenka maisto prekių siuntos bandinius. Surašomas bandinių atrinkimo aktas radionuklidų savitajam ir tūriniam aktyvumui nustatyti (Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtinta forma Nr. 708/a) ar maistinių žaliavų ir maisto produktų, pašarų ir jų žaliavų, aplinkos bandinių paėmimo aktas (patvirtintas Valstybinės veterinarijos tarnybos). Bandiniai atrenkami vadovaujantis Lietuvos higienos norma HN 72 – 1997 „Maisto produktų, pašarų, dirvožemio ir vandens bandinių atrinkimo metodai radionuklidų savitajam ir tūriniam aktyvumui nustatyti“.

7. Maisto prekių bandiniai yra atrenkami tose vietose, kur yra laikomos numatomos eksportuoti arba reeksportuoti maisto prekės (muitinės sandėliuose, įmonių sandėliuose, šaldytuvuose ir kt.).

8. Visais atvejais maisto prekių eksportuotojas arba patalpų, kuriose laikomos numatomos eksportuoti maisto prekės, įskaitant muitinės sandėlius, savininkas privalo sudaryti tinkamas sąlygas maisto kontrolės įstaigų pareigūnams atrinkti bandinius (patogų priėjimą prie padėklų, konteinerių, atskirų pakuočių ir kt.)

9. Jeigu numatomos eksportuoti maisto prekės, kurių kodai pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą yra 0709.51, 0710.80.69.0, 0711. 90.60.0, 0712.30.00.0, 0810.40, 0811.90.50.0, 0811.90.70.0, 0812. 90.40.0 pagal jų kilmę yra ne iš vienos šalies (pavyzdžiui, 2t šviežių grybų kilmės šalis – Lietuva, 4t šviežių grybų kilmės šalis – Baltarusija), iš kiekvienos siuntos dalies pagal jos kilmę atrenkami bandiniai radioaktyviajam užterštumui nustatyti ir atitinkamai kiekvienai siuntos daliai pagal kilmę išduodami higieniniai pažymėjimai.

10. Maisto prekių bandinių radioaktyviojo užterštumo tyrimai atliekami Radiacinės saugos centro ir jo skyrių, Visuomenės sveikatos centrų ir jų filialų, Valstybinės veterinarijos tarnybos įstaigų arba kitose akredituotose (atestuotose) atlikti šiuos tyrimus laboratorijose. Laboratorijos, atlikusios bandinių radioaktyviojo užterštumo tyrimus, bandymų protokolus pateikia maisto kontrolės įstaigoms, kurios atrinko bandinius ištyrimui.

Bandymų protokolas negali būti laikomas numatomų eksportuoti maisto prekių higieninio ar veterinarinio įvertinimo dokumentu ir maisto prekių savininkui neišduodamas.

Maisto prekių bandinių radioaktyviojo užterštumo laboratorinių tyrimų išlaidas įstatymų ar kitų teisės aktų nustatyta tvarka apmoka maisto prekių savininkas.

11. Numatomoms eksportuoti maisto prekėms, išaugintoms (išaugusioms) arba pagamintoms (perdirbtoms) Lietuvoje, kurių radioaktyvųjį užterštumą kontroliuoja Valstybinės veterinarijos tarnybos įgaliotos maisto kontrolės įstaigos (priedas), veterinarijos sertifikatai gali būti išduodami remiantis jų radioaktyviojo užterštumo monitoringo rezultatais.

12. Eksportuojant maisto prekes, kurių kodai pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą yra 0709.51; 0710.80.69.0, 0711.90.60.0, 0712.30.00.0, 0810.40, 0811.90.50.0, 0811.90.70.0, 0812.90.40.0 kiekviena pakuotė turi būti pažymėta etikete, kurioje nurodyta: a) prekės pavadinimas, b) eksportuotojo pavadinimas ir adresas, c) prekės kilmės šalis, d) pagaminimo data. Šių prekių ženklinime gali būti ir kitos su importuotoju sutartos informacijos. Kitos priede nurodytos maisto prekės ženklinamos taip, kaip sutartyse nustato importuotojas, arba taip, kaip priimta ženklinti Lietuvoje.

13. Jeigu didžiausi leidžiami radioaktyviojo užterštumo lygiai neviršijami, maisto kontrolės įstaigos pagal savo kompetenciją išduoda maisto produkto higieninį pažymėjimą, forma Nr. 392/a, arba nustatytos formos veterinarijos sertifikatus.

14. Deklaruojant priede išvardytas maisto prekes pasirinktajai eksporto procedūrai, kartu su muitinės deklaracija turi būti pateikiama higieninio pažymėjimo ar veterinarijos sertifikato kopija, kuriame, be kitų nekenksmingumo ir kokybės rodiklių, turi būti įrašytas užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygis. Higieninio pažymėjimo ar veterinarijos sertifikato originalas gabenamas kartu su eksportuojama maisto prekių siunta. Higieninio pažymėjimo ar veterinarijos sertifikato išdavimo data turi būti ne ankstesnė kaip 10 dienų iki prekių deklaravimo pasirinktajai eksporto procedūrai.

15. Šviežių, šaldytų, sūdytų, džiovintų grybų, šviežių ar užšaldytų, laikinai konservuotų spanguolių, mėlynių ir kitų šilauogių genties uogų (kodai pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą – 0709.51, 0710.80.69.0, 0711.90.60.0, 0712.30.00.0, 0810.40, 0811.90.50.0, 0811.90.70.0, 0812.90.40.0) eksportuojamos siuntos išvežamos tik per tuos valstybės sienos perėjimo punktus, kuriuose veikia muitinės įstaigos ir Valstybinės veterinarijos tarnybos pasienio postai (Lazdijų, Kalvarijos, Klaipėdos terminalo, Kuršių (tarptautinė jūrų perkėla), Šalčininkų, Medininkų, Panemunės ir Saločių). Kitos maisto prekės gali būti išvežamos per bet kurį valstybės sienos perėjimo punktą, kuriame veikia muitinės įstaiga ir Valstybinės veterinarijos tarnybos pasienio postas.

16. Maisto kontrolės įstaigos, nustačius, kad numatytų eksportuoti maisto prekių radioaktyvusis užterštumas viršija didžiausią leidžiamą aktyvumo lygį, išduoda prekių savininkui pažymą su išvada, kad prekės yra netinkamos eksportuoti. Maisto kontrolės įstaigos teikimu šių prekių savininkas ar jo įgaliotas asmuo, dalyvaujant maisto kontrolės pareigūnui, prekes sunaikina ar padaro komerciniu požiūriu bevertėmis. Maisto kontrolės įstaigos pareigūnas, dalyvaujant prekių savininkui ar jo įgaliotam asmeniui, surašo maisto prekės sunaikinimo aktą.

Jeigu maisto prekių radioaktyviojo užterštumo aktyvumo lygis neviršija 10 000 Bq/kg ar Bq/l, jos laidojamos kietų buitinių atliekų sąvartynuose. Esant didesniam aktyvumui nei 10 000 Bq/kg ar Bq/l, maisto prekės priskiriamos radioaktyviosioms atliekoms ir laidojamos šios kategorijos medžiagoms nustatyta tvarka.

Maisto prekių sunaikinimo, jų gabenimo ir laidojimo išlaidas apmoka prekių savininkas.

 

SUDERINTA

Valstybinės veterinarijos

tarnybos direktorius

Kazimieras Lukauskas

 

Muitinės departamento prie

Finansų ministerijos

direktorius

Stasys Stažys

 

 

______________

 

Priedas

 

MAISTO PREKIŲ, KURIAS EKSPORTUOJANT KONTROLIUOJAMAS JŲ RADIOAKTYVUSIS UŽTERŠTUMAS, SĄRAŠAS

 

Prekės kodas

Prekės aprašymas

Kontroliuojanti institucija *

2 skirsnis

Mėsa ir valgomieji mėsos subproduktai

V

4 skirsnis

Pienas ir pieno produktai; paukščių kiaušiniai; natūralus medus; gyvūninės kilmės maisto produktai, nenurodyti kitoje vietoje (išskyrus produktus, kurių kodai yra 0408.11.20.0, 0408.19. 20.0, 0408.91.20.0 ir 0408.99.20.0)

V

0709.51

Švieži arba šaldyti grybai (išskyrus Agaricus rūšies grybus, t. y. pievagrybius, kurių kodas 0709.51.10.0)

S

0710.80.69.0

Grybai, nevirti arba virti garuose ar vandenyje, užšaldyti

S

0711.90.60.0

Konservuoti grybai, netinkami ilgai laikyti ir papildomai neapdorojus tiesiogiai vartoti maistui (pavyzdžiui, dujiniame sieros diokside, sūrime, sieros vandenyje arba kituose konservuojančiuose tirpaluose)

S

0712.30.00.0

Džiovinti grybai ir trumai (sveiki, supjaustyti stambiais gabalais, griežinėliais, susmulkinti arba sumalti į miltelius, bet toliau neapdoroti)

S

0810.40

Šviežios spanguolės, mėlynės ir kiti šilauogių genties augalų vaisiai

S

0811.90.50.0

Mėlynės (nevirtos arba išvirtos garuose ar vandenyje, užšaldytos, į kurias pridėta arba nepridėta cukraus ar kitų saldiklių)

S

0811.90.70.0

Vaccinium myrtilloides ir Vaccinium angustifolium rūšių augalų vaisiai, nevirti arba išvirti garuose ar vandenyje, užšaldyti, į kuriuos pridėta arba nepridėta cukraus ar kitų saldiklių

S

0812.90.40.0

Konservuotos mėlynės, netinkamos ilgai laikyti ir papildomai neapdorojus tiesiogiai vartoti maistui (pavyzdžiui, dujiniame sieros diokside, sieros vandenyje arba kituose laikinai konservuojančiuose tirpaluose)

S

09.02

Arbata, aromatinta arba nearomatinta

S

0910.40

Čiobreliai, lauro lapai

S

1501.0 0 -

Gyvūniniai arba augaliniai riebalai,

V

1506.00.00.0,

aliejus ir jų frakcijos, paruošti

 

1516.10

maistiniai riebalai

 

1601.00 -

Gaminiai iš mėsos, žuvies arba

V

16.05

vėžiagyvių, moliuskų arba kitų vandens bestuburių

 

2001.90.50.0

Grybai, paruošti arba konservuoti su actu arba acto rūgštimi

S

2003.10.80.0

Grybai, paruošti arba konservuoti be acto arba acto rūgšties

S

2101.20

Arbatos arba matės ekstraktai, esencijos ir koncentratai, taip pat produktai, daugiausia sudaryti iš šių ekstraktų, esencijų ar koncentratų arba iš arbatos ar matės

S

 

PASTABOS:

1. Importuotojui reikalaujant, radioaktyvusis užterštumas gali būti nustatomas ir kitose maisto prekėse.

2. Maisto prekėse nustatomas cezio izotopų (-134Cs ir -137Cs) radioaktyvusis užterštumas. Jeigu importuotojas reikalauja, gali būti nustatomi ir kitų radioaktyviųjų izotopų aktyvumo lygiai.

* S – Sveikatos apsaugos ministerijos maisto kontrolės įstaigos,

V – Valstybinės veterinarijos tarnybos maisto kontrolės įstaigos.

______________