LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL ALYVUOGIŲ IR ALYVUOGIŲ IŠSPAUDŲ ALIEJŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ
2003 m. kovo 31 d. Nr. 3D-132
Vilnius
2.Nustatau, kad alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejams netaikomi Privalomųjų maistinio augalinio aliejaus kokybės reikalavimai, patvirtinti Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 1999 m. balandžio 15 d. įsakymu Nr. 155 (Žin., 1999, Nr. 37-1134).
Aplinkos ministras,
pavaduojantis žemės ūkio ministrą Arūnas Kundrotas
SUDERINTA
Lietuvos Respublikos
valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
2003 02 24 raštu Nr. B6-(1.8)-319,
Respublikinio mitybos centro
2003 02 21 raštu Nr. 02-108
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos
žemės ūkio ministro
2003 m. kovo 31 d.
įsakymu Nr. 3D-132
ALYVUOGIŲ IR ALYVUOGIŲ IŠSPAUDŲ ALIEJŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
1. Alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų kokybės reikalavimai nustato Lietuvos rinkai tiekiamų alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų kokybės reikalavimus.
2. Šie reikalavimai parengti atsižvelgiant į ES teisės aktus:
1991 m. liepos 11 d. Europos Komisijos reglamentą Nr. 2568/91/EEB dėl alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų charakteristikų ir atitinkamų analizės metodų (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2002 m. gegužės 6 d. Europos Tarybos reglamentu Nr. 796/2002/EB, papildančiu reglamentą Nr. 2568/91/EEB dėl alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų charakteristikų ir atitinkamų analizės metodų);
1987 m. liepos 23 d. Europos Tarybos reglamentą Nr. 2658/87/EEB dėl tarifų ir statistinės prekių nomenklatūros bei dėl bendrųjų muitų tarifų (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2002 m. rugpjūčio 1 d. Europos Tarybos reglamentu Nr. 1832/2002/EB, pakeičiančiu Europos Tarybos reglamento Nr. 2658/87/EEB dėl tarifų ir statistinės prekių nomenklatūros bei dėl bendrųjų muitų tarifo I priedą).
II. ALYVUOGIŲ IR ALYVUOGIŲ IŠSPAUDŲ ALIEJŲ APIBŪDINIMAI
3. Alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejai apibūdinami taip:
Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Virgin olive oil) – aliejus, išgautas iš alyvuogių, naudojant tiktai mechanines arba kitas fizines priemones, nekeičiančias aliejaus prigimties. Jis negali būti apdorojamas jokiais kitais būdais, išskyrus plovimą, dekantavimą, centrifugavimą ar filtravimą. Šiai kategorijai nepriskiriamas aliejus, išgautas naudojant tirpiklius (arba priedus, pasižyminčius cheminiu ar biocheminiu poveikiu *), peresterinimo būdu gautas aliejus ir jokie jo mišiniai su kitų rūšių aliejumi.
Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Virgin olive oil) klasifikuojamas ir apibūdinamas taip:
Aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Extra virgin olive oil): aliejus, kuriame laisvųjų riebalų rūgščių kiekis, išreikštas oleino rūgštimi, yra ne didesnis kaip 1 g /100 g
(0,8 g/100 g *), ir pasižymintis kitomis savybėmis, atitinkančiomis šiai kategorijai keliamus reikalavimus.
Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Virgin olive oil): aliejus, kuriame laisvųjų riebalų rūgščių kiekis, išreikštas oleino rūgštimi, yra ne didesnis kaip 2 g/100 g, ir pasižymintis kitomis savybėmis, atitinkančiomis šiai kategorijai keliamus reikalavimus.
Paprastasis pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Ordinary virgin olive oil): aliejus, kuriame laisvųjų riebalų rūgščių kiekis, išreikštas oleino rūgštimi, yra ne didesnis kaip 3,3 g/100 g, ir pasižymintis kitomis savybėmis, atitinkančiomis šiai kategorijai keliamus reikalavimus **.
Klasikinis alyvuogių aliejus (Lampante) (Lampante olive oil): aliejus, kuriame laisvųjų riebalų rūgščių kiekis, išreikštas oleino rūgštimi, yra didesnis kaip 3,3 g/100 g (2 g/100 g *) ir pasižymintis kitomis savybėmis, atitinkančiomis šiai kategorijai keliamus reikalavimus.
PASTABA. Šis aliejus gali būti vartojamas techniniams tikslams, o po rafinavimo – maistui.
Rafinuotas alyvuogių aliejus (Refined olive oil) – aliejus, gautas rafinuojant pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų. Laisvųjų riebalų rūgščių kiekis, išreikštas oleino rūgštimi, šiame aliejuje yra ne didesnis kaip 0,5 g/100 g (0,3 g/100 g *), aliejus pasižymi savybėmis, atitinkančiomis šiai kategorijai keliamus reikalavimus.
Maišytas alyvuogių aliejus (Olive oil) – aliejus, gautas maišant rafinuotą alyvuogių aliejų ir pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų (išskyrus klasikinį alyvuogių aliejų (lampante)). Laisvųjų riebalų rūgščių kiekis, išreikštas oleino rūgštimi, šiame aliejuje yra ne didesnis kaip 1,5 g/100 g (1 g/100 g *), aliejus pasižymi savybėmis, atitinkančiomis šiai kategorijai keliamus reikalavimus.
Alyvuogių išspaudų aliejus (Crude olive-pomace oil) – aliejus, išgautas iš alyvuogių išspaudų, naudojant tirpiklius ar fizines priemones, arba aliejus, kokybe atitinkantis klasikinį alyvuogių aliejų (lampante), išskyrus neabejotinas charakteristikas. Aliejus pasižymi savybėmis, atitinkančiomis šiai kategorijai keliamus reikalavimus. Šiai kategorijai nepriskiriamas aliejus, gautas peresterinimo būdu, bei mišiniai su kitų rūšių aliejumi.
Rafinuotas alyvuogių išspaudų aliejus (Refined oilive-residue oil) (Refined oilive-pomace oil *) – aliejus, gautas rafinuojant alyvuogių išspaudų aliejų. Laisvųjų riebalų rūgščių kiekis, išreikštas oleino rūgštimi, šiame aliejuje yra ne didesnis kaip 0,5 g/100 g (0,3 g/100 g *), aliejus pasižymi savybėmis, atitinkančiomis šiai kategorijai keliamus reikalavimus.
Maišytas alyvuogių išspaudų aliejus (Olive-residue oil) (Olive-pomace oil *) – aliejus, gautas maišant rafinuotą alyvuogių išspaudų aliejų ir pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų (išskyrus klasikinį alyvuogių aliejų (lampante)). Laisvųjų riebalų rūgščių kiekis, išreikštas oleino rūgštimi, šiame aliejuje yra ne didesnis kaip 1,5 g/100 g (1 g/100 g *), aliejus pasižymi savybėmis, atitinkančiomis šiai kategorijai keliamus reikalavimus.
* Įsigalioja nuo 2003 11 01
** Galioja iki 2003 11 01
III. ALYVUOGIŲ ALIEJAUS KPN KODAI IR JŲ KOKYBINIAI RODIKLIAI
4. 1509 ir 1510 pozicijose klasifikuojamas tik iš alyvuogių pagamintas aliejus, kurio riebalų rūgščių ir sterolių kiekis, nustatytas taikant alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų tyrimo metodus, tvirtinamus žemės ūkio ministro, parengtus remiantis 1991 m. liepos 11 d. Europos Komisijos reglamento Nr. 2568/91/EEB*** dėl alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų charakteristikų ir atitinkamų analizės metodų V, X – A ir X – B prieduose nurodytais metodais, pateiktas 1 ir 2 lentelėse.
1 lentelė. Riebalų rūgščių kiekis nuo bendrojo riebalų rūgščių kiekio, procentais
Riebalų rūgštis |
Kiekis, % |
Miristo rūgštis |
£ 0,05 |
Linoleno rūgštis1 |
£ 0,9 |
Eikozano rūgštis |
£ 0,6 |
Eikozeno rūgštis |
£ 0,4 |
Beheno rūgštis2 |
£ 0,3 |
Lignocero rūgštis |
£ 0,2 |
1£ 1,0 Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejui (Maroko kilmės, 1509.10.10. ir 1509.10.90 subpozicijos, iki 2003 m. spalio 31 d.). |
|
2 £ 0,2 aliejuje, klasifikuojamame 1509 pozicijoje. |
2 lentelė. Sterolių kiekis nuo bendrojo sterolių kiekio, procentais
Sterolis |
Kiekis, % |
Cholesterolis |
£ 0,5 |
Brasikasterolis1 |
£ 0,1 |
Kampesterolis |
£ 4,0 |
Stigmasterolis2 |
< kampesterolio kiekį |
b-sitosterolis3 |
≥ 93 |
D-7-stigmasterolis |
£ 0,5 |
1 £ 0,2 aliejuje, klasifikuojamame 1509 pozicijoje. |
|
2 Reikalavimas netaikomas klasikiniam alyvuogių aliejui lampante (subpoz. 1509.10.10.) ir alyvuogių išspaudų aliejui (subpoz. 1510 00 10) |
|
3 D-5,23-stigmastadienolis + klerosterolis + b-sitosterolis + sitostanolis + D-5-avenasterolis + D-5,24-stigmastadienolis |
1509 ir 1510 pozicijose neklasifikuojamas chemiškai apdorotas (ypač peresterintas) alyvuogių aliejus ir alyvuogių aliejaus mišiniai su kitu aliejumi.
Tuo, kad aliejus yra peresterintas ar turi kito aliejaus, įsitikinama taikant alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų tyrimo metodais, tvirtinamais žemės ūkio ministro, parengtais remiantis
1991 m. liepos 11 d. Europos Komisijos reglamento Nr. 2568/91/EEB dėl alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų charakteristikų ir atitinkamų analizės metodų VII priede nurodytais metodais.
5. 1509.10 subpozicijoje klasifikuojamas tik toliau 5.1 ir 5.2 skirsniuose apibūdintas alyvuogių aliejus, kuris gaunamas naudojant tik mechanines arba kitas fizines priemones, sąlygomis, ypač temperatūros (terminėmis), kuriomis neblogėja aliejaus kokybė, ir kuris nebuvo apdorojamas jokiais kitais būdais, išskyrus plovimą, dekantavimą, centrifugavimą bei filtravimą. Aliejus, pagamintas iš alyvuogių naudojant tirpiklius, klasifikuojamas 1510 pozicijoje.
5.1. 1509.10.10 subpozicijoje klasifikuojamas klasikinis alyvuogių aliejus (lampante), kuris, nepaisant rūgštingumo, pasižymi tokiomis savybėmis:
vaškų kiekis ne didesnis kaip 300 mg/kg;
eritrodiolio ir uvaolio kiekis ne didesnis kaip 4,5 %;
sočiųjų riebalų rūgščių kiekis 2-joje trigliceridų padėtyje ne didesnis kaip 1,3 %;
trans oleino rūgšties izomerų bendras kiekis ne didesnis kaip 0,10 %, ir trans linolo+trans linoleno izomerų bendras kiekis ne didesnis kaip 0,10 %;
stigmastadieno kiekis ne didesnis kaip 0,50 mg/kg;
skirtumas tarp didelio efektyvumo skysčių chromatografijos metodu (toliau – DESCh) nustatyto kiekio ir teorinio trigliceridų kiekio (pagal ECN 42) yra 0,3 arba mažesnis, ir kuris atitinka vieną ar daugiau toliau pateiktų reikalavimų:
peroksidų skaičius ne mažesnis kaip 20 mekv. O2/kg;
lakiųjų halogenintų tirpiklių bendras kiekis didesnis kaip 0,2 mg/kg arba bet kurio vieno tirpiklio kiekis didesnis kaip 0,1 mg/kg;
ekstinkcijos koeficientas K270 didesnis kaip 0,25, bet po aliejaus apdorojimo aliumogeliu ne didesnis kaip 0,11. Tikrovėje kai kuris aliejus, turintis daugiau kaip 3,3 g/100 g riebalų rūgščių, išreikštų oleino rūgštimi, po apdorojimo aliumogeliu, tiriant alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų tyrimo metodus, tvirtinamus žemės ūkio ministro, parengtus remiantis 1991 m. liepos 11 d. Europos Komisijos reglamento Nr. 2568/91/EEB dėl alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų charakteristikų ir atitinkamų analizės metodų IX priede nurodytu metodu, gali pasižymėti didesniu kaip 0,10 ekstinkcijos koeficientu K270. Tokiu atveju laboratorijoje aliejų neutralizavus ir išbalinus taikant alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų tyrimo metodus, tvirtinamus žemės ūkio ministro, parengtus remiantis 1991 m. liepos 11 d. Europos Komisijos reglamento Nr. 2568/91/EEB dėl alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų charakteristikų ir atitinkamų analizės metodų XIII priede nurodytą metodą, jis turi atitikti tokius reikalavimus:
ekstinkcijos koeficientas K270 ne didesnis kaip 1,20;
ekstinkcijos koeficiento pokytis (DK) 270 nm bangos ilgio srityje didesnis kaip 0,01, bet ne didesnis kaip 0,16, t. y:
DK = Km – 0,5 (Km-4 + Km+4)
čia: Km – ekstinkcijos koeficientas 270 nm bangos ilgio srityje, esant didžiausiai absorbcijai;
Km-4 ir Km+4 – ekstinkcijos koeficientai, kai bangos ilgis 4 nm didesnis ir mažesnis kaip nustatymo bangos ilgis Km;
vadovaujantis alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų tyrimo metodais, tvirtinamais žemės ūkio ministro, parengtais remiantis 1991 m. liepos 11 d. Europos Komisijos reglamento Nr. 2568/91/EEB dėl alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų charakteristikų ir atitinkamų analizės metodų XII priede nurodytu metodu įvertintos juslinės charakteristikos apskaičiuota defektų mediana didesnė kaip 6,0.
5.2. 1509.10.90 subpozicijoje klasifikuojamas pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, pasižymintis tokiomis savybėmis:
rūgščių kiekis, išreikštas oleino rūgštimi, ne didesnis kaip 3,3 g/100 g;
peroksidų skaičius ne didesnis kaip 20 mekv. O2/kg;
vaškų kiekis ne didesnis kaip 250 mg/kg;
lakiųjų halogenintų tirpiklių bendras kiekis ne didesnis kaip 0,2 mg/kg, o bet kurio vieno tirpiklio kiekis ne didesnis kaip 0,1 mg/kg;
ekstinkcijos koeficientas K270 ne didesnis kaip 0,25, o apdorojus aliumogeliu ne didesnis kaip 0,10;
ekstinkcijos koeficiento pokytis (DK) 270 nm bangos ilgio srityje ne didesnis kaip 0,01;
vadovaujantis alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų tyrimo metodais tvirtinamais žemės ūkio ministro, parengtais remiantis 1991 m. liepos 11 d. Europos Komisijos reglamento Nr. 2568/91/EEB dėl alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų charakteristikų ir atitinkamų analizės metodų XII priede nurodytu metodu įvertintos juslinės charakteristikos apskaičiuota defektų mediana ne didesnė kaip 6,0.
eritrodiolio ir uvaolio kiekis ne didesnis kaip 4,5 %;
sočiųjų riebalų rūgščių kiekis 2-joje trigliceridų padėtyje ne didesnis kaip 1,3 %;
trans oleino rūgšties izomerų bendras kiekis ne didesnis kaip 0,05 % ir trans linolo + trans linoleno izomerų rūgščių bendras kiekis ne didesnis kaip 0,05 %;
stigmastadienų kiekis ne didesnis kaip 0,15 mg/kg;
skirtumas tarp DESCh metodu nustatyto kiekio ir teorinio trigliceridų kiekio (pagal ECN 42) yra 0,2 arba mažesnis.
6. 1509.90 subpozicijoje klasifikuojamas alyvuogių aliejus, gaunamas apdorojant 1509.10.10 ir (arba) 1509.10.90 subpozicijose klasifikuojamą aliejų, maišytas arba nemaišytas su pirmojo spaudimo alyvuogių aliejumi ir pasižymintis tokiomis savybėmis:
rūgščių kiekis, išreikštas oleino rūgštimi, ne didesnis kaip 1,5 g/100 g;
vaškų kiekis ne didesnis kaip 350 mg/kg;
ekstinkcijos koeficientas K270 ne didesnis kaip 1,0;
ekstinkcijos koeficiento pokytis (DK) 270 nm bangos ilgio srityje ne didesnis kaip 0,13;
eritrodiolio ir uvaolio kiekis ne didesnis kaip 4,5 %;
sočiųjų riebalų rūgščių kiekis 2-joje trigliceridų pozicijoje ne didesnis kaip 1,5 %;
trans oleino rūgšties izomerų bendras kiekis ne didesnis kaip 0,20 % ir bendras trans linolo + trans linoleno izomerų rūgščių bendras kiekis ne didesnis kaip 0,30 %;
skirtumas tarp DESCh metodu nustatyto kiekio ir teorinio trigliceridų kiekio (pagal ECN 42) yra 0,3 arba mažesnis.
7. 1510.00.10 subpozicijoje klasifikuojamas aliejus visų pirma alyvuogių išspaudų aliejų, taip pat kitus aliejus, pasižyminčius tokiomis savybėmis:
rūgščių kiekis, išreikštas oleino rūgštimi, ne didesnis kaip 0,5 g/100 g;
eritrodiolio ir uvaolio kiekis didesnis kaip 4,5 %;
sočiųjų riebalų rūgščių kiekis 2-joje trigliceridų padėtyje ne didesnis kaip 1,8 %;
trans oleino rūgšties izomerų bendras kiekis ne didesnis kaip 0,20 % ir trans linolo + trans linoleno izomerų rūgščių bendras kiekis ne didesnis kaip 0,10 %;
skirtumas tarp DESCh metodu nustatyto kiekio ir teorinio trigliceridų kiekio (pagal ECN 42) yra 0,6 arba mažesnis.
8. 1510.00.90 subpozicijoje klasifikuojamas aliejus, gaunamas iš aliejaus, klasifikuojamo subpozicijoje 1510 10 10, maišytas arba nemaišytas su pirmojo spaudimo alyvuogių aliejumi, ir aliejus, nepasižymintis papildomose 5, 6 ir 7 pastabose nurodytomis savybėmis. Aliejus, klasifikuojamas šioje subpozicijoje, 2-joje trigliceridų padėtyje turi turėti sočiųjų riebalų rūgščių kiekį ne didesnį kaip 2,0 %, bendrąjį trans oleino rūgšties izomerų kiekį ne didesnį kaip 0,40 %, trans linolo + trans linoleno rūgščių izomerų bendrąjį kiekį ne didesnį kaip 0,35 % ir skirtumas tarp DESCh metodu nustatyto kiekio ir teorinio trigliceridų kiekio (pagal ECN 42) turi būti ne didesnis kaip 0,5.
9. 1522.00.31 ir 1522.00.39 subpozicijose neklasifikuojamos:
9.1. atliekos (išspaudos), gautos apdorojant riebalines medžiagas, turinčias aliejaus, kurių jodo skaičius, nustatytas taikant alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų tyrimo metodus, tvirtinamus žemės ūkio ministro, parengtus remiantis 1991 m. liepos 11 d. Europos Komisijos reglamento Nr. 2568/91/EEB dėl alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų charakteristikų ir atitinkamų analizės metodų XVI priede nurodytą metodą, yra mažesnis kaip 70 arba didesnis kaip 100;
9.2. atliekos (išspaudos), gautos apdorojant riebalines medžiagas, turinčias aliejaus, kurių jodo skaičius didesnis kaip 70 arba mažesnis kaip 100 ir kurių b-sitosterolio1) sulaikymo tūrį atitinkančios smailės plotas, nustatytas taikant alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų tyrimo metodus tvirtinamus žemės ūkio ministro, parengtus remiantis 1991 m. liepos 11 d. Europos Komisijos, reglamento Nr. 2568/91/EEB dėl alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų charakteristikų ir atitinkamų analizės metodų V priede nurodytą metodą, yra mažesnis kaip 93 % bendrojo sterolių smailių ploto.
10. Šiuose kokybės reikalavimuose nurodytų produktų rodiklių nustatymo analizės metodai bus pateikti alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų tyrimo metoduose, tvirtinamuose žemės ūkio ministro, parengtuose remiantis 1991 m. liepos 11 d. Europos Komisijos reglamento Nr. 2568/91/EEB dėl alyvuogių ir alyvuogių išspaudų aliejų charakteristikų ir atitinkamų analizės metodų priedais bei jų išnašomis.
IV. ALYVUOGIŲ IR ALYVUOGIŲ IŠSPAUDŲ ALIEJŲ KOKYBĖS IR IDENTIFIKAVIMO RODIKLIAI
Rūšis |
Rūgštingumas, %* |
Peroksi dų skaičius, mekv. O2/kg* |
Halogenintieji tirpikliai, mg/kg* 1 |
Vaškai, mg/kg ** |
Sočiosios riebalų rūgštys 2-ojoje triglice ridų pozicijoje |
Stigmas-tadienai, mg/kg2 |
Skirtu mas tarp DESCh ir teorinio ECN42 skaičia-vimo |
K232* |
K270 * |
K270 po apdoro- jimo aliu- mogeliu3 |
DK* |
Juslinis vertini- mas Defektų mediana (Md)* |
Juslinis vertini- mas „vaisų“ pojūčio mediana (Mf)* |
|||||||||||||||||
1. Aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus |
£ 1,0 |
£ 20 |
£ 0,20 |
£ 250 |
£ 1,3 |
£ 0,15 |
£ 0,2 |
£ 2,50 |
£ 0,20 |
£ 0,10 |
£ 0,01 |
Md = 0 |
Mf > 0 |
|||||||||||||||||
2. Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus |
£ 2,0
|
£ 20 |
£ 0,20 |
£ 250 |
£ 1,3 |
£ 0,15 |
£ 0,2 |
£ 2,60 |
£ 0,25 |
£ 0,10 |
£ 0,01 |
Md ≤ 2,5 |
Mf > 0 |
|||||||||||||||||
3. Paprastasis pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus |
£ 3,3
|
£ 20 |
£ 0,20 |
£ 250 |
£ 1,3 |
£ 0,15 |
£ 0,2 |
£ 2,60 |
£ 0,25 |
£ 0,10 |
£ 0,01 |
Md ≤ 6,04 |
- |
|||||||||||||||||
4. Klasikinis alyvuogių aliejus (lamante) |
> 3,3 |
> 20 |
> 0,20 |
£ 3005 |
£ 1,3 |
£ 0,50 |
£ 0,3 |
£ 3,70 |
> 0,25 |
£ 0,11 |
- |
Md > 6 |
- |
|||||||||||||||||
5. Rafinuotas alyvuogių aliejus |
£ 0,5 |
£ 5 |
£ 0,20 |
£ 350 |
£ 1,5 |
- |
£ 0,3 |
£ 3,40 |
£ 1,20 |
- |
£ 0,16 |
- |
- |
|||||||||||||||||
6. Maišytas alyvuogių aliejus |
£ 1,5 |
£ 15 |
£ 0,20 |
£ 350 |
£ 1,5 |
- |
£ 0,3 |
£ 3,30 |
£ 1,00 |
- |
£ 0,13 |
- |
- |
|||||||||||||||||
7. Alyvuogių išspaudų aliejus |
> 0,5** |
- |
- |
> 3506 |
£ 1,8 |
- |
£ 0,6 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
|||||||||||||||||
8. Rafinuotas alyvuogių išspaudų aliejus |
£ 0,5 |
£ 5 |
£ 0,20 |
> 350 |
£ 2,0 |
- |
£ 0,5 |
£ 5,50 |
£ 2,50 |
- |
£ 0,25 |
- |
- |
|||||||||||||||||
9. Maišytas alyvuogių išspaudų aliejus |
£ 1,5 |
£ 15 |
£ 0,20 |
> 350 |
£ 2,0 |
- |
£ 0,5 |
£ 5,30 |
£ 2,00 |
- |
£ 0,20 |
- |
- |
|||||||||||||||||
1 Viršutinė bendrojo kiekio riba junginiams, nustatytiems elektronų gaudymo detektoriumi. Atskirai nustatomiems junginiams viršutinė riba – 0,10 mg/kg. |
||||||||||||||||||||||||||||||
2 Bendras kiekis izomerų, kurie gali būti (arba negali būti) atskirti kapiliarinėje kolonėlėje. |
||||||||||||||||||||||||||||||
3 Rafinuoto aliejaus buvimui nustatyti. Jei K270 viršija analizuojamai rūšiai nurodytą ribą, jis po aliejaus apdorojimo aliumogeliu turi būti nustatomas iš naujo. |
||||||||||||||||||||||||||||||
4 Jeigu „vaisių“ pojūčio mediana yra lygi 0, defektų mediana turi būti ne didesnė kaip 2,5. |
||||||||||||||||||||||||||||||
5 Aliejus, kuriame vaškų kiekis yra nuo 300 mg/kg iki 350 mg/kg, priskiriamas klasikinio alyvuogių aliejaus (lampante) rūšiai, jeigu bendrasis alifatinių alkoholių kiekis yra mažesnis ar lygus 350 mg/kg arba jeigu eritrodiolio ir uvaolio kiekis yra mažesnis ar lygus 3,5 %. |
||||||||||||||||||||||||||||||
6 Aliejus, kuriame vaškų kiekis yra nuo 300 mg/kg iki 350 mg/kg, priskiriamas žalio alyvuogių išspaudų aliejaus rūšiai, jeigu bendrasis alifatinių alkoholių kiekis yra didesnis kaip 350 mg/kg bei eritrodiolio ir uvaolio kiekis yra didesnis kaip 3,5 %. |
||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||||
Rūšis |
Rūgščių sudėtis, % |
Bendras trans oleino r. izomerų kiekis, % |
Bendras trans linolo ir trans linoleno r. izomerų kiekis, % |
Cholesterolis, % |
Brasikaste rolis, % |
Kampe sterolis, % |
Stigma sterolis, % |
b-sito sterolis 1, % |
D-7-sitoste rolis, % |
Ben- dras sterolių kiekis, mg/kg |
Eritro- diolis ir uvao-lis**, % |
|||||||||||||||||||
Miristo |
Linoleno |
Eikozano |
Eikozeno |
Beheno |
Lig no cero |
|||||||||||||||||||||||||
1. Aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus |
≤ 0,05 |
£ 0,9 |
£ 0,6 |
£ 0,4 |
£ 0,2 |
£ 0,2 |
£ 0,05 |
£ 0,05 |
£ 0,5 |
£ 0,1 |
£ 4,0 |
< kamp |
³ 93 |
£ 0,5 |
³ 1000 |
£ 4,5 |
||||||||||||||
2. Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus |
≤ 0,05 |
£ 0,9 |
£ 0,6 |
£ 0,4 |
£ 0,2 |
£ 0,2 |
£ 0,05 |
£ 0,05 |
£ 0,5 |
£ 0,1 |
£ 4,0 |
< kamp |
³ 93 |
£ 0,5 |
³ 1000 |
£ 4,5 |
||||||||||||||
3. Paprastasis pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus |
≤ 0,05 |
£ 0,9 |
£ 0,6 |
£ 0,4 |
£ 0,2 |
£ 0,2 |
£ 0,05 |
£ 0,05 |
£ 0,5 |
£ 0,1 |
£ 4,0 |
< kamp |
³ 93 |
£ 0,5 |
³ 1000 |
£ 4,5 |
||||||||||||||
4. Klasikinis alyvuogių aliejus (lampante) |
≤ 0,05 |
£ 0,9 |
£ 0,6 |
£ 0,4 |
£ 0,2 |
£ 0,2 |
£ 0,10 |
£ 0,10 |
£ 0,5 |
£ 0,1 |
£ 4,0 |
- |
³ 93 |
£ 0,5 |
³ 1000 |
£ 4,52 |
||||||||||||||
5. Rafinuotas alyvuogių aliejus |
≤ 0,05 |
£ 0,9 |
£ 0,6 |
£ 0,4 |
£ 0,2 |
£ 0,2 |
£ 0,20 |
£ 0,30 |
£ 0,5 |
£ 0,1 |
£ 4,0 |
< kamp |
³ 93 |
£ 0,5 |
³ 1000 |
£ 4,5 |
||||||||||||||
6. Maišytas alyvuogių aliejus |
≤ 0,05 |
£ 0,9 |
£ 0,6 |
£ 0,4 |
£ 0,2 |
£ 0,2 |
£ 0,20 |
£ 0,30 |
£ 0,5 |
£ 0,1 |
£ 4,0 |
< kamp |
³ 93 |
£ 0,5 |
³ 1000 |
£ 4,5 |
||||||||||||||
7. Alyvuogių išspaudų aliejus |
≤ 0,05 |
£ 0,9 |
£ 0,6 |
£ 0,4 |
£ 0,3 |
£ 0,2 |
£ 0,20 |
£ 0,10 |
£ 0,5 |
£ 0,2 |
£ 4,0 |
- |
³ 93 |
£ 0,5 |
³ 2500 |
> 4,53 |
||||||||||||||
8. Rafinuotas alyvuogių išspaudų aliejus |
≤ 0,05 |
£ 0,9 |
£ 0,6 |
£ 0,4 |
£ 0,3 |
£ 0,2 |
£ 0,40 |
£ 0,35 |
£ 0,5 |
£ 0,2 |
£ 4,0 |
< kamp |
³ 93 |
£ 0,5 |
³ 1800 |
> 4,5 |
||||||||||||||
9. Maišytas alyvuogių išspaudų aliejus |
≤ 0,05 |
£ 0,9 |
£ 0,6 |
£ 0,4 |
£ 0,3 |
£ 0,2 |
£ 0,40 |
£ 0,35 |
£ 0,5 |
£ 0,2 |
£ 4,0 |
< kamp |
³ 93 |
£ 0,5 |
³ 1600 |
> 4,5 |
||||||||||||||
1 D-5,23-stigmastadienolis + klerosterolis + b-sitosterolis + sitostanolis + D-5-avenasterolis + D-5,24-stigmastadienolis. |
||||||||||||||||||||||||||||||
2 Aliejus, kuriame vaškų kiekis yra nuo 300 mg/kg iki 350 mg/kg, priskiriamas alyvuogių aliejaus rūšiai (lampante), jeigu bendrasis alifatinių alkoholių kiekis yra mažesnis ar lygus 350 mg/kg arba jeigu eritrodiolio ir uvaolio kiekis yra mažesnis ar lygus 3,5%. |
||||||||||||||||||||||||||||||
3 Aliejus, kuriame vaškų kiekis yra nuo 300 mg/kg iki 350 mg/kg, priskiriamas alyvuogių išspaudų aliejaus rūšiai, jeigu bendrasis alifatinių alkoholių kiekis yra didesnis kaip 350 mg/kg bei eritrodiolio ir uvaolio kiekis yra didesnis kaip 3,5 %. |
||||||||||||||||||||||||||||||
Pastabos: |
||||||||||||||||||||||||||||||
(a) Analizės rezultatai turi būti pateikiami su tuo pačiu skaitmenų po kablelio skaičiumi, kuris nurodytas kiekvienam rodikliui. |
||||||||||||||||||||||||||||||
Paskutinis skaitmuo turi būti padidintas vienetu, jei paskesnis skaitmuo didesnis kaip 4. |
||||||||||||||||||||||||||||||
(b) Jei bet kuris rodiklis neatitinka nustatytos ribos, aliejus turi būti priskiriamas kitai rūšiai arba jis turi būti laikomas neatitinkančiu grynumo reikalavimų. |
||||||||||||||||||||||||||||||
(c) Išnaša * pažymėti kokybės rodikliai reiškia, kad: - klasikinio alyvuogių aliejaus (lamante) atveju ne visų nustatytų ribų (išskyrus K232 ribą) turi būti laikomasi vienu metu; |
||||||||||||||||||||||||||||||
- kitų rūšių alyvuogių aliejaus atveju neatitinkant bent vienai iš ribų keičiama aliejaus rūšis toje pačioje aliejaus grupėje. |
||||||||||||||||||||||||||||||
(d) Išnaša ** pažymėti kokybės rodikliai reiškia, kad visų rūšių alyvuogių išspaudų aliejaus atveju ne visų nustatytų ribų turi būti laikomasi vienu metu. |
||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
||||||||||||||||||||||||||||
______________