LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO

ĮSAKYMAS

 

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2002 M. GRUODŽIO 24 D. ĮSAKYMO NR. 686 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 53-2:2002 „LEIDŽIAMI VARTOTI MAISTO PRIEDAI. SPECIFINIAI SALDIKLIŲ, DAŽIKLIŲ IR KITŲ MAISTO PRIEDŲ GRYNUMO KRITERIJAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2007 m. gruodžio 21 d. Nr. V-1048

Vilnius

 

Įgyvendindamas 2006 m. gruodžio 8 d. Komisijos direktyvą 2006/128/EB, iš dalies keičiančią ir pataisančią Direktyvą 95/31/EB, nustatančią tam tikrus saldiklių, skirtų naudoti maisto produktuose, grynumo kriterijus (OL 2006 L 346, p. 6), ir 2006 m. gruodžio 8 d. Komisijos direktyvą 2006/129/EB, iš dalies keičiančią Direktyvą 96/77/EB, nustatančią konkrečius maisto priedų, išskyrus dažiklius ir saldiklius, grynumo kriterijus (OL 2006 L 346, p. 15):

1. Pakeičiu Lietuvos higienos normą HN 53-2:2002 „Leidžiami vartoti maisto priedai. Specifiniai saldiklių, dažiklių ir kitų maisto priedų grynumo kriterijai“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 686 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 53-2:2002 „Leidžiami vartoti maisto priedai. Specifiniai saldiklių, dažiklių ir kitų maisto priedų grynumo kriterijai“ patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 91-4135; 2004, Nr. 8-208,   Nr. 113-4234; 2005, Nr. 11-349; 2007, Nr. 39-1452 ):

1.1. Papildau preambulę šiuo 19 punktu:

19. 2006 m. gruodžio 8 d. Komisijos direktyva 2006/128/EB, iš dalies keičianti ir pataisanti Direktyvą 95/31/EB, nustatančią tam tikrus saldiklių, skirtų naudoti maisto produktuose, grynumo kriterijus (OL 2006 L 346, p. 6).“

1.2. Papildau preambulę šiuo 20 punktu:

20. 2006 m. gruodžio 8 d. Komisijos direktyva 2006/129/EB, iš dalies keičianti Direktyvą 96/77/EB, nustatančią konkrečius maisto priedų, išskyrus dažiklius ir saldiklius, grynumo kriterijus (OL 2006 L 346, p. 15).“

1.3. Papildau 1 priedą šiuo 17 punktu:

 

17. E 968 ERITRITOLIS

Sinonimai

Mezo-eritritolis, tetrahidroksibutanas, eritritas

Apibrėžimas

Pagamintas iš angliavandenių, gautų iš saugių ir tinkamų maistui osmofilinių mielių, pvz., Moniliella pollinis arba Trichosporonoides megachilensis, fermentacijos būdu, po to valant ir džiovinant

Cheminis pavadinimas

1,2,3,4-butanetetrolis

Einecs

205-737-3

Cheminė formulė

C4H10O4

Molekulinė masė

122,12

Analizės duomenys

Ne mažiau kaip 99 % po džiovinimo

Apibūdinimas

Balti, bekvapiai, nehigroskopiški, atsparūs karščiui kristalai, kurių saldumas apytiksliai atitinka 60–80 % sacharozės saldumo

Identifikavimas

 

Tirpumas

Lengvai tirpsta vandenyje, šiek tiek tirpsta etanolyje, netirpsta dietilo eteryje

Lydymosi temperatūros diapazonas

119–123 °C

Grynumas

 

Dalis, prarandama džiovinant

Ne daugiau kaip 0,2 % (70 °C, 6 val., vakuuminiame eksikatoriuje)

Sulfatiniai pelenai

Ne daugiau kaip 0,1 %

Redukuojančiosios medžiagos

Ne daugiau kaip 0,3 %, išreikšta D-gliukozės kiekiu

Ribitolis ir glicerolis

Ne daugiau kaip 0,1 %

Švinas

Ne daugiau kaip 0,5 mg/kg“

1.4. Išdėstau 1 priedo 5 punktą taip:

 

5. E 965 (i) MALTITOLIS

Sinonimai

D-maltitolis, hidrinta maltozė

Apibrėžimas

 

Cheminis pavadinimas

(α)-D-gliukopiranozil-1,4-D-gliucitolis

Einecs

209-567-0

Cheminė formulė

C12H24O11

Santykinė molekulinė masė

344,31

Analizės duomenys

D-maltitolio kiekis ne mažesnis kaip 98 % C12H24O11 (bevandenio)

Apibūdinimas

Saldaus skonio, balti kristaliniai milteliai

Identifikavimas

 

Tirpumas

Labai gerai tirpsta vandenyje, šiek tiek tirpsta etanolyje

Lydymosi temperatūros diapazonas

148–151 °C

Savitasis sukimasis

= + 105,5º iki + 105,5º (5 % w/w tirpalas)

Grynumas

 

Vanduo

Ne daugiau kaip 1 % (Karlo Fišerio metodu)

Sulfatiniai pelenai

Ne daugiau kaip 0,1 % nuo sausos medžiagos svorio

Redukuojančiųjų cukrų kiekis

Ne daugiau kaip 0,1 % sausos medžiagos svorio (išreikšta gliukoze)

Chloridai

Ne daugiau kaip 50 mg/kg sausos medžiagos svorio

Sulfatai

Ne daugiau kaip 100 mg/kg sausos medžiagos svorio

Nikelis

Ne daugiau kaip 2 mg/kg sausos medžiagos svorio

Arsenas

Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio

Švinas

Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio“

1.5. Išdėstau 1 priedo 6 punktą taip:

 

6. E 965 (ii) MALTITOLIO SIRUPAS

Sinonimai

Hidrintas daug maltozės-gliukozės turintis sirupas, hidrintas gliukozės sirupas

Apibrėžimas

Mišinys, sudarytas daugiausia iš maltitolio su sorbitoliu ir hidrintų oligo- ir polisacharidų. Jis yra gaminamas katalitinio gliukozės sirupo, kuriame yra daug maltozės, hidrinimo būdu arba jo atskirų komponentų hidrinimo būdu vėliau juos sumaišant. Gaminys prekybai yra tiekiamas kaip sirupas ir kaip kietos medžiagos pavidalo produktas

Analizės duomenys

Yra ne mažiau kaip 99 % hidrintų sacharidų (bevandenių) kiekio ir ne mažiau kaip 50 % maltitolio (bevandenio)

Apibūdinimas

Bespalviai ir bekvapiai, skaidrūs klampūs skysčiai arba baltų kristalų pavidalo masė

Identifikavimas

 

Tirpumas

Labai gerai tirpsta vandenyje, šiek tiek tirpsta etanolyje

Plonasluoksnė chromatografija

Išlaiko bandymą

Grynumas

 

Vanduo

Ne daugiau kaip 31 % (Karlo Fišerio metodu)

Redukuojančiųjų cukrų kiekis

Ne daugiau kaip 0,3 % (išreikšta gliukoze)

Sulfatiniai pelenai

Ne daugiau kaip 0,1 %

Chloridai

Ne daugiau kaip 50 mg/kg

Sulfatai

Ne daugiau kaip 100 mg/kg

Nikelis

Ne daugiau kaip 2 mg/kg

Švinas

Ne daugiau kaip 1 mg/kg“

1.6. Išdėstau 1 priedo 7 punktą taip:

 

7. E 966 LAKTITOLIS

Sinonimai

Laktitas, laktozitolis, laktobiozitas

Apibrėžimas

 

Cheminis pavadinimas

4-O-β-D-galaktopiranozil-D-gliucitolis

Einecs

209-566-5

Cheminė formulė

C12H24O11

Santykinė molekulinė masė

344,32

Analizės duomenys

Ne mažiau kaip 95 % sausosios medžiagos svorio

Apibūdinimas

Saldaus skonio kristaliniai milteliai arba bespalviai tirpalai. Kristaliniai produktai yra anhidrido, monohidrato ir dihidrato formų

Identifikavimas

 

Tirpumas

Labai gerai tirpsta vandenyje

Savitasis sukimasis

 = + 13º iki + 16º apskaičiuotas bevandeniui (10 % w/v vandeninio tirpalo)

Grynumas

 

Vanduo

Kristaliniai produktai; ne daugiau kaip 10,5 % (Karlo Fišerio metodu)

Kiti polioliai

Ne daugiau kaip 2,5 % (bevandenio)

Redukuojančiųjų cukrų kiekis

Ne daugiau kaip 0,2 % sausos medžiagos svorio (išreikšta gliukoze)

Chloridai

Ne daugiau kaip 100 mg/kg sausos medžiagos svorio

Sulfatai

Ne daugiau kaip 200 mg/kg sausos medžiagos svorio

Sulfatiniai pelenai

Ne daugiau kaip 0,1 % sausos medžiagos svorio

Nikelis

Ne daugiau kaip 2 mg/kg sausos medžiagos svorio

Arsenas

Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio

Švinas

Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio“

1.7. Išdėstau 1 priedo 12 punktą taip:

 

12. E 954 SACHARINAS IR JO Na, K IR Ca DRUSKOS

12.1. Sacharinas

 

Apibrėžimas

 

Cheminis pavadinimas

3-okso-2,3-dihidrobenz(d)izotiazol-1,1-dioksidas

Einecs

201-321-0

Cheminė formulė

C7H5NO3S

Santykinė molekulinė masė

183,18

Analizės duomenys

Ne mažiau kaip 99 % ir ne daugiau kaip 101 % C7H5NO3S (bevandenio)

Apibūdinimas

Balti kristalai arba kristaliniai milteliai, bekvapiai arba silpno aromatinio kvapo, saldaus skonio net ir labai praskiestuose tirpaluose. Apytiksliai 300–500 kartų saldesnis už sacharozę

Identifikavimas

 

Tirpumas

Šiek tiek tirpsta vandenyje, tirpsta šarminiuose tirpaluose, ribotai tirpsta etanolyje

Grynumas

 

Dalis, prarandama džiovinant

Ne daugiau kaip 1 % (105 °C, 2 val.)

Lydymosi temperatūros diapazonas

226–230 °C

Sulfatiniai pelenai

Ne daugiau kaip 0,2 % sausos medžiagos svorio

Benzenkarboksirūgštis ir salicilo rūgštis

Į 10 ml tirpalo santykiu 1:20, parūgštinto penkiais lašais acto rūgšties, įlašinti tris lašus apytiksliai 1 molio koncentracijos geležies chlorido vandeninio tirpalo. Neturi būti nuosėdų ar violetinės spalvos

o-toluensulfonamidas

Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio

p-toluensulfonamidas

Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio

Benzenkarboksirūgšties p-sulfonamidas

Ne daugiau kaip 25 mg/kg sausos medžiagos svorio

Lengvai karbonizuojamos medžiagos

Neaptinkama

Arsenas

Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio

Selenas

Ne daugiau kaip 30 mg/kg sausos medžiagos svorio

Švinas

Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio

12.2. Natrio sacharinas

 

Sinonimai

Sacharinas, sacharino natrio druska

Apibrėžimas

 

Cheminis pavadinimas

Natrio o-benzosulfimidas, 2,3-dihidro-3-oksobenzizosulfonazolo natrio druska, oksobenzizosulfonazolas, 1,2-benzizotiazolin-3-one-1,1-dioksido natrio druskos dihidratas

Einecs

204-886-1

Cheminė formulė

C7H4NNaO3S 2H2O

Santykinė molekulinė masė

241,19

Analizės duomenys

Ne mažiau kaip 99 % ir ne daugiau kaip 101 % C7H4NNaO3S (bevandenio)

Apibūdinimas

Balti kristalai ar balti fluorescuojantys kristaliniai milteliai, bekvapiai arba silpnai kvepiantys, labai saldaus skonio net ir labai praskiestuose tirpaluose. Apytiksliai 300–500 kartų saldesnis negu sacharozė praskiestuose tirpaluose

Identifikavimas

 

Tirpumas

Lengvai tirpsta vandenyje, ribotai tirpsta etanolyje

Grynumas

 

Dalis, prarandama džiovinant

Ne daugiau kaip 15 % (120 °C, 4 val.)

Benzenkarboksirūgštis ir salicilo rūgštis

Į 10 ml tirpalo santykiu 1:20, parūgštinto penkiais lašais acto rūgšties, įlašinti tris lašus apytiksliai 1 molio koncentracijos geležies chlorido vandeninio tirpalo. Neturi būti nuosėdų ar violetinės spalvos

o-toluensulfonamidas

Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio

p-toluensulfonamidas

Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio

Benzenkarboksirūgšties p-sulfonamidas

Ne daugiau kaip 25 mg/kg sausos medžiagos svorio

Lengvai karbonizuojamos medžiagos

Neaptinkama

Arsenas

Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio

Selenas

Ne daugiau kaip 30 mg/kg sausos medžiagos svorio

Švinas

Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio

12.3. Kalcio sacharinas

 

Sinonimai

Sacharinas, sacharino kalcio druska

Apibrėžimas

 

Cheminis pavadinimas

Kalcio o-benzosulfimidas,2,3-dihidro-3-oksobenzizosulfonazolo kalcio druska,1,2-benzizotiazolin-3-one-1,1-dioksido kalcio druskos hidratas (2:7)

Einecs

229-349-9

Cheminė formulė

C14H8CaN2O6S2 3½H2O

Santykinė molekulinė masė

467,48

Analizės duomenys

Ne mažiau kaip 95 % C14H8CaN2O6S2 (bevandenio)

Apibūdinimas

Balti kristalai ar balti kristaliniai milteliai, bekvapiai ar silpnai kvepiantys, stipriai saldaus skonio net ir labai praskiestuose tirpaluose. Apytiksliai 300–500 kartų saldesnis negu sacharozė praskiestuose tirpaluose

Identifikavimas

 

Tirpumas

Lengvai tirpsta vandenyje, tirpsta etanolyje

Grynumas

 

Dalis, prarandama džiovinant

Ne daugiau kaip 13,5 % (120 °C, 4 val.)

Benzenkarboksirūgštis ir salicilo rūgštis

Į 10 ml tirpalo santykiu 1:20, parūgštinto penkiais lašais acto rūgšties, įlašinti tris lašus apytiksliai 1 molio koncentracijos geležies chlorido vandeninio tirpalo. Neturi būti nuosėdų ar violetinės spalvos

o-toluensulfonamidas

Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio

p-toluensulfonamidas

Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio

Benzenkarboksirūgšties p-sulfonamidas

Ne daugiau kaip 25 mg/kg sausos medžiagos svorio

Lengvai karbonizuojamos medžiagos

Neaptinkama

Arsenas

Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio

Selenas

Ne daugiau kaip 30 mg/kg sausos medžiagos svorio

Švinas

Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio

12.4. Kalio sacharinas

 

Sinonimai

Sacharinas, sacharino kalio druska

Apibrėžimas

 

Cheminis pavadinimas

Kalio o-benzosulfimidas,2,3-dihidro-3-oksobenzizosulfonazolo kalio druska,1,2-benzizotiazolin-3-one-1,1-dioksido monohidrato kalio druska

Einecs

 

Cheminė formulė

C7H4KNO3S H2O

Santykinė molekulinė masė

239,77

Analizės duomenys

Ne mažiau kaip 99 % ir ne daugiau kaip 101 % C7H4KNO3S (bevandenio)

Apibūdinimas

Balti kristalai ar balti kristaliniai milteliai, bekvapiai ar silpnai kvepiantys, labai saldaus skonio net ir labai praskiestuose tirpaluose. Apytiksliai 300–500 kartų saldesnis už sacharozę

Identifikavimas

 

Tirpumas

Lengvai tirpsta vandenyje, ribotai tirpsta etanolyje

Grynumas

 

Dalis, prarandama džiovinant

Ne didesnis kaip 8 % (120 °C, 4 val.)

Benzenkarboksirūgštis ir salicilo rūgštis

Į 10 ml tirpalo santykiu 1:20, parūgštinto penkiais lašais acto rūgšties, įlašinti tris lašus apytiksliai 1 molio koncentracijos geležies chlorido vandeninio tirpalo. Neturi būti nuosėdų ar violetinės spalvos

o-toluensulfonamidas

Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio

p-toluensulfonamidas

Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio

Benzoinė p-sulfonamido rūgštis

Ne daugiau kaip 25 mg/kg sausos medžiagos svorio

Lengvai karbonizuojamos medžiagos

Neaptinkama

Arsenas

Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio

Selenas

Ne daugiau kaip 30 mg/kg sausos medžiagos svorio

Švinas

Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio“

1.8. Išdėstau 1 priedo 15 punktą taip:

 

15. E 955 SUKRALOZĖ

Sinonimai

4,1′,6′-trichlorgalaktosukrozė

Apibrėžimas

 

Cheminis pavadinimas

1,6-dichlor-1,6-dideoksi-β-D-fruktofuranozil-4-chlor-4-deoksi-α-D-galaktopiranozidas

Einecs

259-952-2

Cheminė formulė

C12H19Cl3O8

Molekulinė masė

397,64

Analizės duomenys

Ne mažiau kaip 98 % ir ne daugiau kaip 102 % C12H19Cl3O8                  (bevandenio)

Apibūdinimas

Balti ar bespalviai, bekvapiai kristaliniai milteliai

Identifikavimas

 

Tirpumas

Lengvai tirpsta vandenyje, metanolyje ir etanolyje. Šiek tiek tirpsta etilo acetate

Infraraudonųjų spindulių absorbcija

Kalio bromido mėginio infraraudonųjų spindulių spektro dispersija rodo santykinį maksimumą panašaus ilgio bangoms kaip ir atitinkamas referencijos spektras, gautas naudojant sukralozės pamatinį standartą

Plonasluoksnė chromatografija

Pagrindinė dėmė bandomajame tirpale turi tą pačią Rf vertę kaip ir pagrindinė dėmė standartiniame A tirpale, į kurią nurodoma bandyme su kitais chlorintais disacharidais. Standartinis tirpalas yra gaunamas ištirpinant 1,0 g sukralozės pamatinio standarto 10 ml metanolio

Savitasis sukimasis

 = + 84,0° iki + 87,5° apskaičiuoto bevandeniui (10 % w/vtirpalas)

Grynumas

 

Vanduo

Ne daugiau kaip 2,0 % (Karlo Fišerio metodu)

Sulfatiniai pelenai

Ne daugiau kaip 0,7 %

Kiti chlorinti disacharidai

Ne daugiau kaip 0,5 %

Chlorinti monosacharidai

Ne daugiau kaip 0,1 %

Trifenilfosfino oksidas

Ne daugiau kaip 150 mg/kg

Metanolis

Ne daugiau kaip 0,1 %

Švinas

Ne daugiau kaip 1 mg/kg“

1.9. Išdėstau 1 priedo 16 punktą taip:

 

16. E 962 ASPARTAMO-ACESULFAMO DRUSKA

Sinonimai

Aspartamas-acesulfamas, aspartamo-acesulfamo druska

Apibrėžimas

Druska yra ruošiama kaitinant aspartamą ir acesulfamą K santykiu apytiksliai 2:1 (w/w) rūgštaus pH tirpale ir leidžiant vykti kristalizacijai. Kalis ir drėgmė yra pašalinami. Produktas yra stabilesnis negu aspartamas

Cheminis pavadinimas

L-fenilalanil-2-metil-L-α-asparto rūgšties 6-metil-1,2,3-oksatiazin-4(3H)-one-2,2-dioksido druska

Cheminė formulė

C18H23O9N3S

Molekulinė masė

457,46

Analizės duomenys

63,0–66,0 % aspartamo (sausos medžiagos) ir 34,0–37 % acesulfamo (kaip rūgštis sausos medžiagos)

Apibūdinimas

Balti, bekvapiai, kristaliniai milteliai

Identifikavimas

 

Tirpumas

Šiek tiek tirpsta vandenyje, etanolyje

Pralaidumas

1 % vandeninio tirpalo pralaidumas, nustatytas 1 cm kiuvetėje, kai bangos ilgis 430 nm, tinkamu spektrofotometru ir naudojant vandenį kaip etaloną, yra ne mažesnis negu 0,95, ekvivalentiškas absorbcijai ne daugiau nei apytiksliai 0,022

Savitasis sukimasis

= + 14,5° iki + 16,5°Nustatomas tirpale, esant medžiagos koncentracijai 6,2 g 100 ml skruzdžių rūgšties (15 N) ruošiant tirpalą 30 min. Apskaičiuotą savitąjį sukimąsi padalyti iš 0,646 siekiant patikslinti aspartamo kiekį aspartamo-acesulfamo druskoje

Grynumas

 

Dalis, prarandama džiovinant

Ne daugiau kaip 0,5 % (105 °C, 4 val.)

5-benzil-3,6-diokso-2-piperazin-acto rūgštis

Ne daugiau kaip 0,5 %

Švinas

Ne daugiau kaip 1 mg/kg“

1.10. Pripažįstu netekusiais galios 3 priedo 10 ir 11 punktus.

1.11. Išdėstau 3 priedo 53 punktą taip:

 

53. E 307 ALFA-TOKOFEROLIS

Sinonimai

DL-a-tokoferolis

Apibrėžimas

 

Cheminis pavadinimas

DL-5,7,8-trimetiltokolis, DL-2,5,7,8-tetrametil-2-(4',8',12'-trimetiltridecil)-6-chromanolis

Einecs

233-466-0

Cheminė formulė

C29H50O2

Molekulinė masė

430,71

Analizės duomenys

Ne mažiau kaip 96 %

Apibūdinimas

Šviesiai geltonas iki gintaro spalvos, beveik bekvapis, skaidrus, klampus aliejus, kuris oksiduojasi ir tamsėja veikiant orui ir šviesai

Identifikavimas

 

Tirpumas

Netirpsta vandenyje, lengvai tirpsta etanolyje, maišus eteryje

Spektrofotometrija

Absoliučiame etanolyje maksimali sugertis yra apie 292 nm

Grynumas

 

Lūžio rodiklis

 1,503 – 1,507

Specifinė sugertis  etanolyje

 (292 nm) 72 – 76 (0,01 g/ 200 ml absoliutaus etanolio)

Sulfatiniai pelenai

Ne daugiau kaip 0,1 %

Savitasis sukimasis

 0 o ± 0,05 o (1:10 santykio tirpalas chloroforme)

Švinas

Ne daugiau kaip 2 mg/kg“

1.12. Išdėstau 3 priedo 59 punktą taip:

 

59. E 315 ERITORBO RŪGŠTIS

Sinonimai

Izoaskorbo rūgštis, D-araboaskorbo rūgštis

Apibrėžimas

 

Cheminis pavadinimas

D-eritro-heksa-2-enoinės rūgšties g-laktonas, izoaskorbo rūgštis, D-izoaskorbo rūgštis

Einecs

201-928-0

Cheminė formulė

C6H8O6

Molekulinė masė

176,13

Analizės duomenys

Ne mažiau kaip 98 % (bevandenės)

Apibūdinimas

Balta ar gelsva kristalinė kieta medžiaga, kuri veikiant šviesai palaipsniui tamsėja

Identifikavimas

 

Lydymosi temperatūros diapazonas

164 oC – 172 oC (suskyla)

Teigiamas bandymas su askorbo rūgštimi ir (ar) spalvinė reakcija

 

Grynumas

 

Dalis, prarandama džiovinant

Ne daugiau kaip 0,4 %, 3 val. džiovinant sumažintame slėgyje virš silikagelio 

Sulfatiniai pelenai

Ne daugiau kaip 0,3 %

Savitasis sukimasis

 10 % (w/v) vandeninis tirpalas nuo –16,5 o iki –18,0 o

Oksalatas

Į 1 g 10 ml vandeninį tirpalą įlašinti 2 lašus ledinės acto rūgšties ir 5 ml 10 % kalcio acetato tirpalo. Tirpalas turi išlikti skaidrus.

Švinas

Ne daugiau kaip 2 mg/kg“

1.13. Išdėstau 3 priedo 106 punktą taip:

 

106. E 415 KSANTANO DERVA

Apibrėžimas

Ksantano derva yra didelės molekulinės masės polisacharidų derva, pagaminta grynos kultūros angliavandenių su natūraliais Xanthomonas campestris štamais fermentacijos būdu, išvalyta rektifikuojant etanoliu arba propan-2-oliu, džiovinta ir susmulkinta. Joje yra D-gliukozės ir D-manozės kaip vyraujančių heksozės vienetų, kartu su D-gliukurono ir piruvo rūgštimi, ir ji yra pagaminta kaip natrio, kalio ar kalcio druska. Jos tirpalai yra neutralūs.

Molekulinė masė

Apytiksliai 1 000 000

Einecs

234-394-2

Analizės duomenys

Sausoje medžiagoje yra ne mažiau kaip 4,2 % ir ne daugiau kaip 5 % CO2, atitinkančio 91–108 % ksantano dervos

Apibūdinimas

Smėlinės spalvos milteliai

Identifikavimas

 

Tirpumas

Tirpsta vandenyje, netirpsta etanolyje

Grynumas

 

Dalis, prarandama džiovinant

Ne daugiau kaip 15 % (105 °C, 2½ valandos)

Suminis pelenų kiekis

Ne daugiau kaip 16 % bevandenėje medžiagoje, 650 °C temperatūroje, po 4 val. džiovinimo 105 °C temperatūroje

Piruvo rūgštis

Ne mažiau kaip 1,5 %

Azotas

Ne daugiau kaip 1,5 %

Etanolis ir propan-2-olis

Ne daugiau kaip 500 mg/kg, atskirai kiekvieno arba kartu

Švinas

Ne daugiau kaip 2 mg/kg

Bendras bakterijų skaičius

Ne daugiau kaip 5 000 kolonijų 1 grame medžiagos

Mielės ir pelėsiai

Ne daugiau kaip 300 kolonijų 1 grame medžiagos

E. coli

Neaptinkama 5 g

Salmonella spp.

Neaptinkama 10 g

Xanthomonas campestris

Gyvybingų ląstelių neaptinkama 1 grame medžiagos“

1.14. Išdėstau 3 priedo 145 punktą taip:

 

145. E 472c CITRINŲ RŪGŠTIES IR RIEBALŲ RŪGŠČIŲ MONO- IR DIGLICERIDŲ ESTERIAI

Sinonimai

Citremas, citrinų rūgšties mono- ir digliceridų esteriai, citrogliceridai, riebalų rūgščių mono- ir digliceridai, esterinti citrinų rūgštimi

Apibrėžimas

Glicerolio esteriai su citrinų rūgštimi ir riebalų rūgštimis, aptinkamomis maisto aliejuose ir riebaluose. Juose gali būti nedideli laisvojo glicerolio, laisvųjų riebalų rūgščių, laisvosios citrinų rūgšties ir laisvųjų gliceridų kiekiai. Jie gali būti iš dalies arba visiškai neutralizuoti natrio hidroksidu arba kalio hidroksidu.

Apibūdinimas

Gelsvi arba šviesiai rudi skysčiai ar vaško pavidalo kietos arba pusiau kietos medžiagos

Identifikavimas

 

Teigiami bandymai dėl glicerolio, riebalų rūgščių ir citrinų rūgšties

 

Tirpumas

Netirpsta šaltame vandenyje. Išsisklaido karštame vandenyje. Tirpsta aliejuose ir riebaluose. Netirpsta šaltame etanolyje

Grynumas

 

Rūgštys, išskyrus citrinų rūgštį ir riebalų rūgštis

Neaptinkama

Laisvasis glicerolis

Ne daugiau kaip 2 %

Suminis glicerolio kiekis

Ne mažiau kaip 8 % ir ne daugiau kaip 33 %

Suminis citrinų rūgšties kiekis

Ne mažiau kaip 13 % ir ne daugiau kaip 50 %

Sulfatiniai pelenai (nustatyta 800 ± 25 °C temperatūroje)

Produktai, kurie nebuvo neutralizuoti: ne daugiau kaip 0,5 %. Iš dalies arba visiškai neutralizuoti produktai: ne daugiau kaip 10 %

Švinas

Ne daugiau kaip 2 mg/kg

Laisvosios riebalų rūgštys

Ne daugiau kaip 3 % (išreikšta oleino rūgštimi)

Grynumo kriterijai taikomi priedui, kuriame nėra riebalų rūgščių natrio, kalio ir kalcio druskų, tačiau šių medžiagų gali būti aptinkama iki 6 % (išreikšta natrio oleato kiekiu)“

 

1.15. Išdėstau 3 priedo 269 punktą taip:

 

269. E 559 ALIUMINIO SILIKATAS (KAOLINAS)

Sinonimai

Kaolinas (lengvasis ar sunkusis)

Apibrėžimas

Hidratuotas aliuminio silikatas (kaolinas) yra išvalytas baltas plastiškas molis, sudarytas iš kaolinito, kalio-aliuminio silikato, putnagų ir kvarco. Kalcinavimas neturi būti apdorojimo būdas. Žaliaviniame kaolinito molyje, naudojamame aliuminio silikato gamybai, dioksino kiekis turi būti toks, kad nepakenktų sveikatai arba nepadarytų produkto netinkamu vartoti žmonėms.

Einecs

215-286-4 (kaolinitas)

Cheminė formulė

Al2Si2O5(OH)4 (kaolinitas)

Molekulinė masė

264

Analizės duomenys

Ne mažiau kaip 90 % (kartu silicio dioksido ir aliuminio oksido, po iškaitinimo). Silicio dioksidas (SiO2): 45–55 %. Aliuminio oksidas (Al2O3): 30–39 %

Apibūdinimas

Smulkūs balti arba pilkšvi riebūs milteliai. Kaoliną sudaro puri atsitiktinai orientuotųjų kaolinito dribsnių sankaupų ar atskirų šešiakampių dribsnių masė

Identifikavimas

 

Teigiamas aliuminio oksido ir silikato jono bandymas

 

Rentgeno spinduliuotės difrakcija

Būdingos smailės atitinka 7,18/3,58/2,38/1,78 Å

IR spinduliuotės sugertis

Smailės atitinka 3 700 ir 3 620 cm-1

Grynumas

 

Masės sumažėjimas kaitinant

10–14 % (1000 °C, iki pastoviosios masės)

Vandenyje tirpi medžiaga

Ne daugiau kaip 0,3 %

Rūgštyje tirpi medžiaga

Ne daugiau kaip 2 %

Geležis

Ne daugiau kaip 5 %

Kalio oksidas (K2O)

Ne daugiau kaip 5 %

Anglis

Ne daugiau kaip 0,5 %

Arsenas

Ne daugiau kaip 3 mg/kg

Švinas

Ne daugiau kaip 5 mg/kg

Gyvsidabris

Ne daugiau kaip 1 mg/kg“

1.16. Papildau 3 priedą šiuo 299 punktu:

 

299. E 319 TRETINIS – BUTILHIDROCHINONAS (TBHQ)

Sinonimai

TBHQ

Apibrėžimas

 

Cheminiai pavadinimai

Tret-butil-1,4-benzendiolas; 2-(1,1-dimetiletil)-1,4-benzendiolas

Einecs

217-752-2

Cheminė formulė

C10H14O2

Molekulinė masė

166,22

Analizės duomenys

Ne mažiau kaip 99 % C10H14O2

Apibūdinimas

Balta kristalinė kieta medžiaga, turinti specifinį kvapą

Identifikavimas

 

Tirpumas

Netirpsta vandenyje, tirpsta etanolyje

Lydymosi temperatūra

Ne mažesnė kaip 126,5 °C

Fenoliai

Ištirpinti apie 5 mg mėginio 10 ml metanolio ir pridėti 10,5 ml dimetilamino tirpalo (santykiu 1:4). Atsiranda raudona ar rožinė spalva

Grynumas

 

Tretinis-butil-p-benzochinonas

Ne daugiau kaip 0,2 %

2,5-di-tretinis-butilhidrochinonas

Ne daugiau kaip 0,2 %

Hidroksichinonas

Ne daugiau kaip 0,1 %

Toluenas

Ne daugiau kaip 25 mg/kg

Švinas

Ne daugiau kaip 2 mg/kg“

1.17. Papildau 3 priedą šiuo 300 punktu:

 

300. E 426 SOJŲ HEMICELIULIOZĖ

Sinonimai

 

Apibrėžimas

Sojų hemiceliuliozė yra rafinuotas vandenyje tirpstantis polisacharidas, pagamintas iš natūralių atmainų sojos pupelių pluošto ekstrahuojant karštu vandeniu

Cheminiai pavadinimai

Vandenyje tirpūs sojos pupelių polisacharidai, vandenyje tirpus sojos pupelių pluoštas

Analizės duomenys

Ne mažiau kaip 74 % angliavandenių

Apibūdinimas

Lengvi balti milteliai, pagaminti purškiamuoju džiovinimu

Identifikavimas

 

Tirpumas

Tirpsta karštame ir šaltame vandenyje nesudarydamas gelio

1 % tirpalo pH

5,5 ± 1,5

10 % tirpalo klampumas

Ne didesnis kaip 200 mPa.s

Grynumas

 

Dalis, prarandama džiovinant

Ne daugiau kaip 7 % (105 °C, 4 val.)

Baltymai

Ne daugiau kaip 14 %

Suminis pelenų kiekis

Ne daugiau kaip 9,5 % (600 °C, 4 val.)

Arsenas

Ne daugiau kaip 2 mg/kg

Švinas

Ne daugiau kaip 5 mg/kg

Gyvsidabris

Ne daugiau kaip 1 mg/kg

Kadmis

Ne daugiau kaip 1 mg/kg

Standartinis bakterijų skaičius

Ne daugiau kaip 3 000 kolonijų 1grame medžiagos

Mielės ir pelėsiai

Ne daugiau kaip 100 kolonijų 1 grame medžiagos

E. Coli

Neaptinkama 10 g“

1.18. Papildau 3 priedą šiuo 301 punktu:

 

301. E 462 ETILCELIULIOZĖ

Sinonimai

Celiuliozės etilo eteris

Apibrėžimas

Etilceliuliozė yra celiuliozė, gaunama tiesiogiai iš augalinio pluošto medžiagos ir iš dalies eterinta etilo grupėmis

Cheminis pavadinimas

Celiuliozės etilo eteris

Cheminė formulė

Polimerai, kuriuose yra pakeistų anhidrogliukozės vienetų, kurių bendroji formulė yra tokia:C6H7O2(OR1)(OR2), kai R1 ir R2 gali būti bet kuris iš šių:– H– CH2CH3

Analizės duomenys

Ne mažiau kaip 44 % ir ne daugiau kaip 50 % etoksilo grupių (-OC2H5) sausoje medžiagoje (atitinka ne daugiau kaip 2,6 etoksilo grupių viename anhidrogliukozės vienete)

Apibūdinimas

Šiek tiek higroskopiški balti ar labai šviesūs bekvapiai beskoniai milteliai

Identifikavimas

 

Tirpumas

Netirpsta vandenyje, glicerolyje ir propan-1,2-diole, bet tirpsta įvairiomis proporcijomis tam tikruose organiniuose tirpikliuose priklausomai nuo etoksilo kiekio. Etilceliuliozė, kurioje yra mažiau kaip 46–48 % etoksilo grupių, lengvai tirpsta tetrahidrofurane, metilo acetate, chloroforme ir aromatinių angliavandenilių etanolio mišiniuose. Etilceliuliozė, kurioje yra 46–48 % arba daugiau etoksilo grupių, lengvai tirpsta etanolyje, metanolyje, toluene, chloroforme ir etilo acetate

Plėvelės formavimo bandymas

Ištirpinti 5 g mėginio 95 g tolueno ir etanolio mišinyje 80:20 (w/w). Susidaro skaidrus stabilus šiek tiek gelsvas tirpalas. Įpilti kelis ml tirpalo į stiklo lėkštelę ir leisti tirpikliui išgaruoti. Lieka stora, kieta, tolygi skaidri plėvelė. Plėvelė yra degi

Grynumas

 

Dalis, prarandama džiovinant

Ne daugiau kaip 3 % (105 °C, 2 val.)

Sulfatiniai pelenai

Ne daugiau kaip 0,4 %

1 % koloidinio tirpalo pH

Neutralus pagal lakmusą

Arsenas

Ne daugiau kaip 3 mg/kg

Švinas

Ne daugiau kaip 2 mg/kg

Gyvsidabris

Ne daugiau kaip 1 mg/kg

Kadmis

Ne daugiau kaip 1 mg/kg“

1.19. Papildau 3 priedą šiuo 302 punktu:

 

302. E 586 4-HEKSILREZORCINOLIS

Sinonimai

4-heksil-1,3-benzendiolas, heksilrezorcinolis

Apibrėžimas

 

Cheminis pavadinimas

4-heksilrezorcinolis

Einecs

205-257-4

Cheminė formulė

C12H18O2

Molekulinė masė

197,24

Analizės duomenys

Ne mažiau kaip 98,0 % sausosios medžiagos

Apibūdinimas

Balti milteliai

Identifikavimas

 

Tirpumas

Lengvai tirpsta eteryje ir acetone; šiek tiek tirpsta vandenyje

Nitrito rūgšties bandymas

Į 1 ml mėginio sočiojo tirpalo įpilti 1 ml nitrito rūgšties. Atsiranda vos rausva spalva

Bromo bandymas

Į 1 ml mėginio sočiojo tirpalo įpilti 1 ml bromo TS. Geltonos dribsnių pavidalo nuosėdos ištirpsta ir lieka geltonos spalvos tirpalas

Lydymosi temperatūros diapazonas

62–67 °C

Grynumas

 

Rūgštingumas

Ne daugiau kaip 0,05 %

Sulfatiniai pelenai

Ne daugiau kaip 0,1 %

Rezorcinolis ir kiti fenoliai

Sukratyti apie 1 g mėginio su 50 ml vandens (kelias minutes), filtruoti, po to į filtrą įlašinti 3 lašus geležies chlorido TS. Neturi atsirasti raudona arba mėlyna spalva

Nikelis

Ne daugiau kaip 2 mg/kg

Švinas

Ne daugiau kaip 2 mg/kg

Gyvsidabris

Ne daugiau kaip 3 mg/kg“

1.20. Papildau 3 priedą šiuo 303 punktu:

 

303. E 1204 PULULANAS

Apibrėžimai

Linijiniai neutralūs gliukanai, sudaryti daugiausia iš maltotriozės vienetų, sujungtų -1,6 glikozidų jungtimis. Jis yra gaminamas maistui naudojamo hidrolizuoto krakmolo fermentacijos būdu naudojant toksinų neišskiriantį Aureobasidium pullulans štamą. Pasibaigus fermentacijai grybelių ląstelės yra pašalinamos mikrofiltracijos būdu, filtratas sterilizuojamas karščiu, o pigmentai ir kitos priemaišos pašalinamos adsorbcija ir jonų mainų chromatografija.

Einecs

232-945-1

Cheminė formulė

(C6H10O5)x

Analizės duomenys

Ne mažiau kaip 90 % gliukanų sausoje medžiagoje

Apibūdinimas

Balti ar labai šviesūs bekvapiai milteliai

Identifikavimas

 

Tirpumas

Tirpsta vandenyje, netirpsta etanolyje

10 % tirpalo pH

5,0 – 7,0

Nusodinimas su polietileno glikoliu 600

Įpilti 2 ml polietilenglikolio 600 į 10 ml 2 % pululano vandeninį tirpalą. Susidaro baltos nuosėdos.

Depolimerizacija su pululanaze

Paruošti du bandymų vamzdelius, kiekviename po 10 ml pululano 10 % vandeninio tirpalo. Įpilti 0,1 ml pululanazės tirpalo, kurio aktyvumas 10 vienetų/g, į vieną vamzdelį ir 0,1 ml vandens – į kitą. Po 20 min. inkubacijos 25 °C temperatūroje pululanaze apdoroto tirpalo klampumas yra pastebimai mažesnis negu neapdoroto tirpalo.

Grynumas

 

Dalis, prarandama džiovinant

Ne daugiau kaip 6 % (90 °C, slėgis ne daugiau kaip 50 mm Hg, 6 val.)

Mono-, di- ir oligosacharidai

Ne daugiau kaip 10 % gliukozės

Klampumas

100–180 mm2/s (10 % w/w vandeninio tirpalo 30 °C temperatūroje)

Švinas

Ne daugiau kaip 1 mg/kg

Mielės ir pelėsiai

Ne daugiau kaip 100 kolonijų 1 grame medžiagos

Koliforminės bakterijos

Neaptinkama 25 g

Salmonella spp.

Neaptinkama 25 g“

1.21. Papildau 3 priedą šiuo 304 punktu:

 

304. E 1452 KRAKMOLO ALIUMINIO OKTENILSUKCINATAS

Sinonimai

SAOS

Apibrėžimas

Krakmolo aliuminio oktenilsukcinatas yra oktenilgintaro rūgšties anhidridu esterintas ir apdorotas aliuminio sulfatu krakmolas

Apibūdinimas

Balti arba beveik balti milteliai arba granulės, dribsniai (jei prieš tai želatininta), amorfiniai milteliai arba šiurkščios dalelės

Identifikacija

 

Jei neželatininta stebint per mikroskopą

 

Jodo nusidažymas teigiamas (nuo tamsiai mėlyno iki šviesiai rausvo)

 

Grynumas(išskyrus masės sumažėjimą džiovinant, visi dydžiai nurodyti remiantis bevandeniu krakmolu)

 

Dalis, prarandama džiovinant

Ne daugiau kaip 21 %

Oktenilsukcinil- grupės

Ne daugiau kaip 3 %

Oktenilgintaro rūgšties liekanos

Ne daugiau kaip 0,3 %

Sieros dioksidas

Ne daugiau kaip 50 mg/kg (modifikuoto grūdų krakmolo)

 

Ne daugiau kaip 10 mg/kg (kitų rūšių modifikuoto krakmolo, jei nenurodyta kitaip)

Arsenas

Ne daugiau kaip 1 mg/kg

Švinas

Ne daugiau kaip 2 mg/kg

Gyvsidabris

Ne daugiau kaip 0,1 mg/kg

Aliuminis

Ne daugiau kaip 0,3 %“

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                  RIMVYDAS TURČINSKAS

 

_________________