LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO
ĮSAKYMAS
DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2002 M. GRUODŽIO 24 D. ĮSAKYMO NR. 686 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 53-2:2002 „LEIDŽIAMI VARTOTI MAISTO PRIEDAI. SPECIFINIAI SALDIKLIŲ, DAŽIKLIŲ IR KITŲ MAISTO PRIEDŲ GRYNUMO KRITERIJAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2007 m. gruodžio 21 d. Nr. V-1048
Vilnius
Įgyvendindamas 2006 m. gruodžio 8 d. Komisijos direktyvą 2006/128/EB, iš dalies keičiančią ir pataisančią Direktyvą 95/31/EB, nustatančią tam tikrus saldiklių, skirtų naudoti maisto produktuose, grynumo kriterijus (OL 2006 L 346, p. 6), ir 2006 m. gruodžio 8 d. Komisijos direktyvą 2006/129/EB, iš dalies keičiančią Direktyvą 96/77/EB, nustatančią konkrečius maisto priedų, išskyrus dažiklius ir saldiklius, grynumo kriterijus (OL 2006 L 346, p. 15):
1. Pakeičiu Lietuvos higienos normą HN 53-2:2002 „Leidžiami vartoti maisto priedai. Specifiniai saldiklių, dažiklių ir kitų maisto priedų grynumo kriterijai“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 686 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 53-2:2002 „Leidžiami vartoti maisto priedai. Specifiniai saldiklių, dažiklių ir kitų maisto priedų grynumo kriterijai“ patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 91-4135; 2004, Nr. 8-208, Nr. 113-4234; 2005, Nr. 11-349; 2007, Nr. 39-1452 ):
1.1. Papildau preambulę šiuo 19 punktu:
1.2. Papildau preambulę šiuo 20 punktu:
1.3. Papildau 1 priedą šiuo 17 punktu:
„17. E 968 ERITRITOLIS
Sinonimai |
Mezo-eritritolis, tetrahidroksibutanas, eritritas |
Apibrėžimas |
Pagamintas iš angliavandenių, gautų iš saugių ir tinkamų maistui osmofilinių mielių, pvz., Moniliella pollinis arba Trichosporonoides megachilensis, fermentacijos būdu, po to valant ir džiovinant |
Cheminis pavadinimas |
1,2,3,4-butanetetrolis |
Einecs |
205-737-3 |
Cheminė formulė |
C4H10O4 |
Molekulinė masė |
122,12 |
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 99 % po džiovinimo |
Apibūdinimas |
Balti, bekvapiai, nehigroskopiški, atsparūs karščiui kristalai, kurių saldumas apytiksliai atitinka 60–80 % sacharozės saldumo |
Identifikavimas |
|
Tirpumas |
Lengvai tirpsta vandenyje, šiek tiek tirpsta etanolyje, netirpsta dietilo eteryje |
Lydymosi temperatūros diapazonas |
119–123 °C |
Grynumas |
|
Dalis, prarandama džiovinant |
Ne daugiau kaip 0,2 % (70 °C, 6 val., vakuuminiame eksikatoriuje) |
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,1 % |
Redukuojančiosios medžiagos |
Ne daugiau kaip 0,3 %, išreikšta D-gliukozės kiekiu |
Ribitolis ir glicerolis |
Ne daugiau kaip 0,1 % |
Švinas |
Ne daugiau kaip 0,5 mg/kg“ |
“
1.4. Išdėstau 1 priedo 5 punktą taip:
„5. E 965 (i) MALTITOLIS
Sinonimai |
D-maltitolis, hidrinta maltozė |
Apibrėžimas |
|
Cheminis pavadinimas |
(α)-D-gliukopiranozil-1,4-D-gliucitolis |
Einecs |
209-567-0 |
Cheminė formulė |
C12H24O11 |
Santykinė molekulinė masė |
344,31 |
Analizės duomenys |
D-maltitolio kiekis ne mažesnis kaip 98 % C12H24O11 (bevandenio) |
Apibūdinimas |
Saldaus skonio, balti kristaliniai milteliai |
Identifikavimas |
|
Tirpumas |
Labai gerai tirpsta vandenyje, šiek tiek tirpsta etanolyje |
Lydymosi temperatūros diapazonas |
148–151 °C |
Savitasis sukimasis |
= + 105,5º iki + 105,5º (5 % w/w tirpalas) |
Grynumas |
|
Vanduo |
Ne daugiau kaip 1 % (Karlo Fišerio metodu) |
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,1 % nuo sausos medžiagos svorio |
Redukuojančiųjų cukrų kiekis |
Ne daugiau kaip 0,1 % sausos medžiagos svorio (išreikšta gliukoze) |
Chloridai |
Ne daugiau kaip 50 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Sulfatai |
Ne daugiau kaip 100 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Nikelis |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio“ |
“
1.5. Išdėstau 1 priedo 6 punktą taip:
„6. E 965 (ii) MALTITOLIO SIRUPAS
Sinonimai |
Hidrintas daug maltozės-gliukozės turintis sirupas, hidrintas gliukozės sirupas |
Apibrėžimas |
Mišinys, sudarytas daugiausia iš maltitolio su sorbitoliu ir hidrintų oligo- ir polisacharidų. Jis yra gaminamas katalitinio gliukozės sirupo, kuriame yra daug maltozės, hidrinimo būdu arba jo atskirų komponentų hidrinimo būdu vėliau juos sumaišant. Gaminys prekybai yra tiekiamas kaip sirupas ir kaip kietos medžiagos pavidalo produktas |
Analizės duomenys |
Yra ne mažiau kaip 99 % hidrintų sacharidų (bevandenių) kiekio ir ne mažiau kaip 50 % maltitolio (bevandenio) |
Apibūdinimas |
Bespalviai ir bekvapiai, skaidrūs klampūs skysčiai arba baltų kristalų pavidalo masė |
Identifikavimas |
|
Tirpumas |
Labai gerai tirpsta vandenyje, šiek tiek tirpsta etanolyje |
Plonasluoksnė chromatografija |
Išlaiko bandymą |
Grynumas |
|
Vanduo |
Ne daugiau kaip 31 % (Karlo Fišerio metodu) |
Redukuojančiųjų cukrų kiekis |
Ne daugiau kaip 0,3 % (išreikšta gliukoze) |
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,1 % |
Chloridai |
Ne daugiau kaip 50 mg/kg |
Sulfatai |
Ne daugiau kaip 100 mg/kg |
Nikelis |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg |
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg“ |
“
1.6. Išdėstau 1 priedo 7 punktą taip:
„7. E 966 LAKTITOLIS
Sinonimai |
Laktitas, laktozitolis, laktobiozitas |
Apibrėžimas |
|
Cheminis pavadinimas |
4-O-β-D-galaktopiranozil-D-gliucitolis |
Einecs |
209-566-5 |
Cheminė formulė |
C12H24O11 |
Santykinė molekulinė masė |
344,32 |
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 95 % sausosios medžiagos svorio |
Apibūdinimas |
Saldaus skonio kristaliniai milteliai arba bespalviai tirpalai. Kristaliniai produktai yra anhidrido, monohidrato ir dihidrato formų |
Identifikavimas |
|
Tirpumas |
Labai gerai tirpsta vandenyje |
Savitasis sukimasis |
= + 13º iki + 16º apskaičiuotas bevandeniui (10 % w/v vandeninio tirpalo) |
Grynumas |
|
Vanduo |
Kristaliniai produktai; ne daugiau kaip 10,5 % (Karlo Fišerio metodu) |
Kiti polioliai |
Ne daugiau kaip 2,5 % (bevandenio) |
Redukuojančiųjų cukrų kiekis |
Ne daugiau kaip 0,2 % sausos medžiagos svorio (išreikšta gliukoze) |
Chloridai |
Ne daugiau kaip 100 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Sulfatai |
Ne daugiau kaip 200 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,1 % sausos medžiagos svorio |
Nikelis |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio“ |
“
1.7. Išdėstau 1 priedo 12 punktą taip:
„12. E 954 SACHARINAS IR JO Na, K IR Ca DRUSKOS
12.1. Sacharinas |
|
Apibrėžimas |
|
Cheminis pavadinimas |
3-okso-2,3-dihidrobenz(d)izotiazol-1,1-dioksidas |
Einecs |
201-321-0 |
Cheminė formulė |
C7H5NO3S |
Santykinė molekulinė masė |
183,18 |
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 99 % ir ne daugiau kaip 101 % C7H5NO3S (bevandenio) |
Apibūdinimas |
Balti kristalai arba kristaliniai milteliai, bekvapiai arba silpno aromatinio kvapo, saldaus skonio net ir labai praskiestuose tirpaluose. Apytiksliai 300–500 kartų saldesnis už sacharozę |
Identifikavimas |
|
Tirpumas |
Šiek tiek tirpsta vandenyje, tirpsta šarminiuose tirpaluose, ribotai tirpsta etanolyje |
Grynumas |
|
Dalis, prarandama džiovinant |
Ne daugiau kaip 1 % (105 °C, 2 val.) |
Lydymosi temperatūros diapazonas |
226–230 °C |
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,2 % sausos medžiagos svorio |
Benzenkarboksirūgštis ir salicilo rūgštis |
Į 10 ml tirpalo santykiu 1:20, parūgštinto penkiais lašais acto rūgšties, įlašinti tris lašus apytiksliai 1 molio koncentracijos geležies chlorido vandeninio tirpalo. Neturi būti nuosėdų ar violetinės spalvos |
o-toluensulfonamidas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
p-toluensulfonamidas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Benzenkarboksirūgšties p-sulfonamidas |
Ne daugiau kaip 25 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Lengvai karbonizuojamos medžiagos |
Neaptinkama |
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Selenas |
Ne daugiau kaip 30 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
12.2. Natrio sacharinas |
|
Sinonimai |
Sacharinas, sacharino natrio druska |
Apibrėžimas |
|
Cheminis pavadinimas |
Natrio o-benzosulfimidas, 2,3-dihidro-3-oksobenzizosulfonazolo natrio druska, oksobenzizosulfonazolas, 1,2-benzizotiazolin-3-one-1,1-dioksido natrio druskos dihidratas |
Einecs |
204-886-1 |
Cheminė formulė |
C7H4NNaO3S ∙ 2H2O |
Santykinė molekulinė masė |
241,19 |
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 99 % ir ne daugiau kaip 101 % C7H4NNaO3S (bevandenio) |
Apibūdinimas |
Balti kristalai ar balti fluorescuojantys kristaliniai milteliai, bekvapiai arba silpnai kvepiantys, labai saldaus skonio net ir labai praskiestuose tirpaluose. Apytiksliai 300–500 kartų saldesnis negu sacharozė praskiestuose tirpaluose |
Identifikavimas |
|
Tirpumas |
Lengvai tirpsta vandenyje, ribotai tirpsta etanolyje |
Grynumas |
|
Dalis, prarandama džiovinant |
Ne daugiau kaip 15 % (120 °C, 4 val.) |
Benzenkarboksirūgštis ir salicilo rūgštis |
Į 10 ml tirpalo santykiu 1:20, parūgštinto penkiais lašais acto rūgšties, įlašinti tris lašus apytiksliai 1 molio koncentracijos geležies chlorido vandeninio tirpalo. Neturi būti nuosėdų ar violetinės spalvos |
o-toluensulfonamidas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
p-toluensulfonamidas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Benzenkarboksirūgšties p-sulfonamidas |
Ne daugiau kaip 25 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Lengvai karbonizuojamos medžiagos |
Neaptinkama |
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Selenas |
Ne daugiau kaip 30 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
12.3. Kalcio sacharinas |
|
Sinonimai |
Sacharinas, sacharino kalcio druska |
Apibrėžimas |
|
Cheminis pavadinimas |
Kalcio o-benzosulfimidas,2,3-dihidro-3-oksobenzizosulfonazolo kalcio druska,1,2-benzizotiazolin-3-one-1,1-dioksido kalcio druskos hidratas (2:7) |
Einecs |
229-349-9 |
Cheminė formulė |
C14H8CaN2O6S2 ∙ 3½H2O |
Santykinė molekulinė masė |
467,48 |
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 95 % C14H8CaN2O6S2 (bevandenio) |
Apibūdinimas |
Balti kristalai ar balti kristaliniai milteliai, bekvapiai ar silpnai kvepiantys, stipriai saldaus skonio net ir labai praskiestuose tirpaluose. Apytiksliai 300–500 kartų saldesnis negu sacharozė praskiestuose tirpaluose |
Identifikavimas |
|
Tirpumas |
Lengvai tirpsta vandenyje, tirpsta etanolyje |
Grynumas |
|
Dalis, prarandama džiovinant |
Ne daugiau kaip 13,5 % (120 °C, 4 val.) |
Benzenkarboksirūgštis ir salicilo rūgštis |
Į 10 ml tirpalo santykiu 1:20, parūgštinto penkiais lašais acto rūgšties, įlašinti tris lašus apytiksliai 1 molio koncentracijos geležies chlorido vandeninio tirpalo. Neturi būti nuosėdų ar violetinės spalvos |
o-toluensulfonamidas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
p-toluensulfonamidas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Benzenkarboksirūgšties p-sulfonamidas |
Ne daugiau kaip 25 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Lengvai karbonizuojamos medžiagos |
Neaptinkama |
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Selenas |
Ne daugiau kaip 30 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
12.4. Kalio sacharinas |
|
Sinonimai |
Sacharinas, sacharino kalio druska |
Apibrėžimas |
|
Cheminis pavadinimas |
Kalio o-benzosulfimidas,2,3-dihidro-3-oksobenzizosulfonazolo kalio druska,1,2-benzizotiazolin-3-one-1,1-dioksido monohidrato kalio druska |
Einecs |
|
Cheminė formulė |
C7H4KNO3S ∙ H2O |
Santykinė molekulinė masė |
239,77 |
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 99 % ir ne daugiau kaip 101 % C7H4KNO3S (bevandenio) |
Apibūdinimas |
Balti kristalai ar balti kristaliniai milteliai, bekvapiai ar silpnai kvepiantys, labai saldaus skonio net ir labai praskiestuose tirpaluose. Apytiksliai 300–500 kartų saldesnis už sacharozę |
Identifikavimas |
|
Tirpumas |
Lengvai tirpsta vandenyje, ribotai tirpsta etanolyje |
Grynumas |
|
Dalis, prarandama džiovinant |
Ne didesnis kaip 8 % (120 °C, 4 val.) |
Benzenkarboksirūgštis ir salicilo rūgštis |
Į 10 ml tirpalo santykiu 1:20, parūgštinto penkiais lašais acto rūgšties, įlašinti tris lašus apytiksliai 1 molio koncentracijos geležies chlorido vandeninio tirpalo. Neturi būti nuosėdų ar violetinės spalvos |
o-toluensulfonamidas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
p-toluensulfonamidas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Benzoinė p-sulfonamido rūgštis |
Ne daugiau kaip 25 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Lengvai karbonizuojamos medžiagos |
Neaptinkama |
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Selenas |
Ne daugiau kaip 30 mg/kg sausos medžiagos svorio |
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio“ |
“
1.8. Išdėstau 1 priedo 15 punktą taip:
„15. E 955 SUKRALOZĖ
Sinonimai |
4,1′,6′-trichlorgalaktosukrozė |
Apibrėžimas |
|
Cheminis pavadinimas |
1,6-dichlor-1,6-dideoksi-β-D-fruktofuranozil-4-chlor-4-deoksi-α-D-galaktopiranozidas |
Einecs |
259-952-2 |
Cheminė formulė |
C12H19Cl3O8 |
Molekulinė masė |
397,64 |
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 98 % ir ne daugiau kaip 102 % C12H19Cl3O8 (bevandenio) |
Apibūdinimas |
Balti ar bespalviai, bekvapiai kristaliniai milteliai |
Identifikavimas |
|
Tirpumas |
Lengvai tirpsta vandenyje, metanolyje ir etanolyje. Šiek tiek tirpsta etilo acetate |
Infraraudonųjų spindulių absorbcija |
Kalio bromido mėginio infraraudonųjų spindulių spektro dispersija rodo santykinį maksimumą panašaus ilgio bangoms kaip ir atitinkamas referencijos spektras, gautas naudojant sukralozės pamatinį standartą |
Plonasluoksnė chromatografija |
Pagrindinė dėmė bandomajame tirpale turi tą pačią Rf vertę kaip ir pagrindinė dėmė standartiniame A tirpale, į kurią nurodoma bandyme su kitais chlorintais disacharidais. Standartinis tirpalas yra gaunamas ištirpinant 1,0 g sukralozės pamatinio standarto 10 ml metanolio |
Savitasis sukimasis |
= + 84,0° iki + 87,5° apskaičiuoto bevandeniui (10 % w/vtirpalas) |
Grynumas |
|
Vanduo |
Ne daugiau kaip 2,0 % (Karlo Fišerio metodu) |
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,7 % |
Kiti chlorinti disacharidai |
Ne daugiau kaip 0,5 % |
Chlorinti monosacharidai |
Ne daugiau kaip 0,1 % |
Trifenilfosfino oksidas |
Ne daugiau kaip 150 mg/kg |
Metanolis |
Ne daugiau kaip 0,1 % |
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg“ |
“
1.9. Išdėstau 1 priedo 16 punktą taip:
„16. E 962 ASPARTAMO-ACESULFAMO DRUSKA
Sinonimai |
Aspartamas-acesulfamas, aspartamo-acesulfamo druska |
Apibrėžimas |
Druska yra ruošiama kaitinant aspartamą ir acesulfamą K santykiu apytiksliai 2:1 (w/w) rūgštaus pH tirpale ir leidžiant vykti kristalizacijai. Kalis ir drėgmė yra pašalinami. Produktas yra stabilesnis negu aspartamas |
Cheminis pavadinimas |
L-fenilalanil-2-metil-L-α-asparto rūgšties 6-metil-1,2,3-oksatiazin-4(3H)-one-2,2-dioksido druska |
Cheminė formulė |
C18H23O9N3S |
Molekulinė masė |
457,46 |
Analizės duomenys |
63,0–66,0 % aspartamo (sausos medžiagos) ir 34,0–37 % acesulfamo (kaip rūgštis sausos medžiagos) |
Apibūdinimas |
Balti, bekvapiai, kristaliniai milteliai |
Identifikavimas |
|
Tirpumas |
Šiek tiek tirpsta vandenyje, etanolyje |
Pralaidumas |
1 % vandeninio tirpalo pralaidumas, nustatytas 1 cm kiuvetėje, kai bangos ilgis 430 nm, tinkamu spektrofotometru ir naudojant vandenį kaip etaloną, yra ne mažesnis negu 0,95, ekvivalentiškas absorbcijai ne daugiau nei apytiksliai 0,022 |
Savitasis sukimasis |
= + 14,5° iki + 16,5°Nustatomas tirpale, esant medžiagos koncentracijai 6,2 g 100 ml skruzdžių rūgšties (15 N) ruošiant tirpalą 30 min. Apskaičiuotą savitąjį sukimąsi padalyti iš 0,646 siekiant patikslinti aspartamo kiekį aspartamo-acesulfamo druskoje |
Grynumas |
|
Dalis, prarandama džiovinant |
Ne daugiau kaip 0,5 % (105 °C, 4 val.) |
5-benzil-3,6-diokso-2-piperazin-acto rūgštis |
Ne daugiau kaip 0,5 % |
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg“ |
“
1.11. Išdėstau 3 priedo 53 punktą taip:
„53. E 307 ALFA-TOKOFEROLIS
Sinonimai |
DL-a-tokoferolis |
Apibrėžimas |
|
Cheminis pavadinimas |
DL-5,7,8-trimetiltokolis, DL-2,5,7,8-tetrametil-2-(4',8',12'-trimetiltridecil)-6-chromanolis |
Einecs |
233-466-0 |
Cheminė formulė |
C29H50O2 |
Molekulinė masė |
430,71 |
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 96 % |
Apibūdinimas |
Šviesiai geltonas iki gintaro spalvos, beveik bekvapis, skaidrus, klampus aliejus, kuris oksiduojasi ir tamsėja veikiant orui ir šviesai |
Identifikavimas |
|
Tirpumas |
Netirpsta vandenyje, lengvai tirpsta etanolyje, maišus eteryje |
Spektrofotometrija |
Absoliučiame etanolyje maksimali sugertis yra apie 292 nm |
Grynumas |
|
Lūžio rodiklis |
1,503 – 1,507 |
Specifinė sugertis etanolyje |
(292 nm) 72 – 76 (0,01 g/ 200 ml absoliutaus etanolio) |
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,1 % |
Savitasis sukimasis |
0 o ± 0,05 o (1:10 santykio tirpalas chloroforme) |
Švinas |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg“ |
“
1.12. Išdėstau 3 priedo 59 punktą taip:
„59. E 315 ERITORBO RŪGŠTIS
Sinonimai |
Izoaskorbo rūgštis, D-araboaskorbo rūgštis |
Apibrėžimas |
|
Cheminis pavadinimas |
D-eritro-heksa-2-enoinės rūgšties g-laktonas, izoaskorbo rūgštis, D-izoaskorbo rūgštis |
Einecs |
201-928-0 |
Cheminė formulė |
C6H8O6 |
Molekulinė masė |
176,13 |
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 98 % (bevandenės) |
Apibūdinimas |
Balta ar gelsva kristalinė kieta medžiaga, kuri veikiant šviesai palaipsniui tamsėja |
Identifikavimas |
|
Lydymosi temperatūros diapazonas |
164 oC – 172 oC (suskyla) |
Teigiamas bandymas su askorbo rūgštimi ir (ar) spalvinė reakcija |
|
Grynumas |
|
Dalis, prarandama džiovinant |
Ne daugiau kaip 0,4 %, 3 val. džiovinant sumažintame slėgyje virš silikagelio |
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,3 % |
Savitasis sukimasis |
10 % (w/v) vandeninis tirpalas nuo –16,5 o iki –18,0 o |
Oksalatas |
Į 1 g 10 ml vandeninį tirpalą įlašinti 2 lašus ledinės acto rūgšties ir 5 ml 10 % kalcio acetato tirpalo. Tirpalas turi išlikti skaidrus. |
Švinas |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg“ |
“
1.13. Išdėstau 3 priedo 106 punktą taip:
„106. E 415 KSANTANO DERVA
Apibrėžimas |
Ksantano derva yra didelės molekulinės masės polisacharidų derva, pagaminta grynos kultūros angliavandenių su natūraliais Xanthomonas campestris štamais fermentacijos būdu, išvalyta rektifikuojant etanoliu arba propan-2-oliu, džiovinta ir susmulkinta. Joje yra D-gliukozės ir D-manozės kaip vyraujančių heksozės vienetų, kartu su D-gliukurono ir piruvo rūgštimi, ir ji yra pagaminta kaip natrio, kalio ar kalcio druska. Jos tirpalai yra neutralūs. |
Molekulinė masė |
Apytiksliai 1 000 000 |
Einecs |
234-394-2 |
Analizės duomenys |
Sausoje medžiagoje yra ne mažiau kaip 4,2 % ir ne daugiau kaip 5 % CO2, atitinkančio 91–108 % ksantano dervos |
Apibūdinimas |
Smėlinės spalvos milteliai |
Identifikavimas |
|
Tirpumas |
Tirpsta vandenyje, netirpsta etanolyje |
Grynumas |
|
Dalis, prarandama džiovinant |
Ne daugiau kaip 15 % (105 °C, 2½ valandos) |
Suminis pelenų kiekis |
Ne daugiau kaip 16 % bevandenėje medžiagoje, 650 °C temperatūroje, po 4 val. džiovinimo 105 °C temperatūroje |
Piruvo rūgštis |
Ne mažiau kaip 1,5 % |
Azotas |
Ne daugiau kaip 1,5 % |
Etanolis ir propan-2-olis |
Ne daugiau kaip 500 mg/kg, atskirai kiekvieno arba kartu |
Švinas |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg |
Bendras bakterijų skaičius |
Ne daugiau kaip 5 000 kolonijų 1 grame medžiagos |
Mielės ir pelėsiai |
Ne daugiau kaip 300 kolonijų 1 grame medžiagos |
E. coli |
Neaptinkama 5 g |
Salmonella spp. |
Neaptinkama 10 g |
Xanthomonas campestris |
Gyvybingų ląstelių neaptinkama 1 grame medžiagos“ |
“
1.14. Išdėstau 3 priedo 145 punktą taip:
„145. E 472c CITRINŲ RŪGŠTIES IR RIEBALŲ RŪGŠČIŲ MONO- IR DIGLICERIDŲ ESTERIAI
Sinonimai |
Citremas, citrinų rūgšties mono- ir digliceridų esteriai, citrogliceridai, riebalų rūgščių mono- ir digliceridai, esterinti citrinų rūgštimi |
Apibrėžimas |
Glicerolio esteriai su citrinų rūgštimi ir riebalų rūgštimis, aptinkamomis maisto aliejuose ir riebaluose. Juose gali būti nedideli laisvojo glicerolio, laisvųjų riebalų rūgščių, laisvosios citrinų rūgšties ir laisvųjų gliceridų kiekiai. Jie gali būti iš dalies arba visiškai neutralizuoti natrio hidroksidu arba kalio hidroksidu. |
Apibūdinimas |
Gelsvi arba šviesiai rudi skysčiai ar vaško pavidalo kietos arba pusiau kietos medžiagos |
Identifikavimas |
|
Teigiami bandymai dėl glicerolio, riebalų rūgščių ir citrinų rūgšties |
|
Tirpumas |
Netirpsta šaltame vandenyje. Išsisklaido karštame vandenyje. Tirpsta aliejuose ir riebaluose. Netirpsta šaltame etanolyje |
Grynumas |
|
Rūgštys, išskyrus citrinų rūgštį ir riebalų rūgštis |
Neaptinkama |
Laisvasis glicerolis |
Ne daugiau kaip 2 % |
Suminis glicerolio kiekis |
Ne mažiau kaip 8 % ir ne daugiau kaip 33 % |
Suminis citrinų rūgšties kiekis |
Ne mažiau kaip 13 % ir ne daugiau kaip 50 % |
Sulfatiniai pelenai (nustatyta 800 ± 25 °C temperatūroje) |
Produktai, kurie nebuvo neutralizuoti: ne daugiau kaip 0,5 %. Iš dalies arba visiškai neutralizuoti produktai: ne daugiau kaip 10 % |
Švinas |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg |
Laisvosios riebalų rūgštys |
Ne daugiau kaip 3 % (išreikšta oleino rūgštimi) |
Grynumo kriterijai taikomi priedui, kuriame nėra riebalų rūgščių natrio, kalio ir kalcio druskų, tačiau šių medžiagų gali būti aptinkama iki 6 % (išreikšta natrio oleato kiekiu)“ |
|
“
1.15. Išdėstau 3 priedo 269 punktą taip:
„269. E 559 ALIUMINIO SILIKATAS (KAOLINAS)
Sinonimai |
Kaolinas (lengvasis ar sunkusis) |
Apibrėžimas |
Hidratuotas aliuminio silikatas (kaolinas) yra išvalytas baltas plastiškas molis, sudarytas iš kaolinito, kalio-aliuminio silikato, putnagų ir kvarco. Kalcinavimas neturi būti apdorojimo būdas. Žaliaviniame kaolinito molyje, naudojamame aliuminio silikato gamybai, dioksino kiekis turi būti toks, kad nepakenktų sveikatai arba nepadarytų produkto netinkamu vartoti žmonėms. |
Einecs |
215-286-4 (kaolinitas) |
Cheminė formulė |
Al2Si2O5(OH)4 (kaolinitas) |
Molekulinė masė |
264 |
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 90 % (kartu silicio dioksido ir aliuminio oksido, po iškaitinimo). Silicio dioksidas (SiO2): 45–55 %. Aliuminio oksidas (Al2O3): 30–39 % |
Apibūdinimas |
Smulkūs balti arba pilkšvi riebūs milteliai. Kaoliną sudaro puri atsitiktinai orientuotųjų kaolinito dribsnių sankaupų ar atskirų šešiakampių dribsnių masė |
Identifikavimas |
|
Teigiamas aliuminio oksido ir silikato jono bandymas |
|
Rentgeno spinduliuotės difrakcija |
Būdingos smailės atitinka 7,18/3,58/2,38/1,78 Å |
IR spinduliuotės sugertis |
Smailės atitinka 3 700 ir 3 620 cm-1 |
Grynumas |
|
Masės sumažėjimas kaitinant |
10–14 % (1000 °C, iki pastoviosios masės) |
Vandenyje tirpi medžiaga |
Ne daugiau kaip 0,3 % |
Rūgštyje tirpi medžiaga |
Ne daugiau kaip 2 % |
Geležis |
Ne daugiau kaip 5 % |
Kalio oksidas (K2O) |
Ne daugiau kaip 5 % |
Anglis |
Ne daugiau kaip 0,5 % |
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg |
Švinas |
Ne daugiau kaip 5 mg/kg |
Gyvsidabris |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg“ |
“
1.16. Papildau 3 priedą šiuo 299 punktu:
„299. E 319 TRETINIS – BUTILHIDROCHINONAS (TBHQ)
Sinonimai |
TBHQ |
Apibrėžimas |
|
Cheminiai pavadinimai |
Tret-butil-1,4-benzendiolas; 2-(1,1-dimetiletil)-1,4-benzendiolas |
Einecs |
217-752-2 |
Cheminė formulė |
C10H14O2 |
Molekulinė masė |
166,22 |
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 99 % C10H14O2 |
Apibūdinimas |
Balta kristalinė kieta medžiaga, turinti specifinį kvapą |
Identifikavimas |
|
Tirpumas |
Netirpsta vandenyje, tirpsta etanolyje |
Lydymosi temperatūra |
Ne mažesnė kaip 126,5 °C |
Fenoliai |
Ištirpinti apie 5 mg mėginio 10 ml metanolio ir pridėti 10,5 ml dimetilamino tirpalo (santykiu 1:4). Atsiranda raudona ar rožinė spalva |
Grynumas |
|
Tretinis-butil-p-benzochinonas |
Ne daugiau kaip 0,2 % |
2,5-di-tretinis-butilhidrochinonas |
Ne daugiau kaip 0,2 % |
Hidroksichinonas |
Ne daugiau kaip 0,1 % |
Toluenas |
Ne daugiau kaip 25 mg/kg |
Švinas |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg“ |
“
1.17. Papildau 3 priedą šiuo 300 punktu:
„300. E 426 SOJŲ HEMICELIULIOZĖ
Sinonimai |
|
Apibrėžimas |
Sojų hemiceliuliozė yra rafinuotas vandenyje tirpstantis polisacharidas, pagamintas iš natūralių atmainų sojos pupelių pluošto ekstrahuojant karštu vandeniu |
Cheminiai pavadinimai |
Vandenyje tirpūs sojos pupelių polisacharidai, vandenyje tirpus sojos pupelių pluoštas |
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 74 % angliavandenių |
Apibūdinimas |
Lengvi balti milteliai, pagaminti purškiamuoju džiovinimu |
Identifikavimas |
|
Tirpumas |
Tirpsta karštame ir šaltame vandenyje nesudarydamas gelio |
1 % tirpalo pH |
5,5 ± 1,5 |
10 % tirpalo klampumas |
Ne didesnis kaip 200 mPa.s |
Grynumas |
|
Dalis, prarandama džiovinant |
Ne daugiau kaip 7 % (105 °C, 4 val.) |
Baltymai |
Ne daugiau kaip 14 % |
Suminis pelenų kiekis |
Ne daugiau kaip 9,5 % (600 °C, 4 val.) |
Arsenas |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg |
Švinas |
Ne daugiau kaip 5 mg/kg |
Gyvsidabris |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg |
Kadmis |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg |
Standartinis bakterijų skaičius |
Ne daugiau kaip 3 000 kolonijų 1grame medžiagos |
Mielės ir pelėsiai |
Ne daugiau kaip 100 kolonijų 1 grame medžiagos |
E. Coli |
Neaptinkama 10 g“ |
“
1.18. Papildau 3 priedą šiuo 301 punktu:
„301. E 462 ETILCELIULIOZĖ
Sinonimai |
Celiuliozės etilo eteris |
Apibrėžimas |
Etilceliuliozė yra celiuliozė, gaunama tiesiogiai iš augalinio pluošto medžiagos ir iš dalies eterinta etilo grupėmis |
Cheminis pavadinimas |
Celiuliozės etilo eteris |
Cheminė formulė |
Polimerai, kuriuose yra pakeistų anhidrogliukozės vienetų, kurių bendroji formulė yra tokia:C6H7O2(OR1)(OR2), kai R1 ir R2 gali būti bet kuris iš šių:– H– CH2CH3 |
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 44 % ir ne daugiau kaip 50 % etoksilo grupių (-OC2H5) sausoje medžiagoje (atitinka ne daugiau kaip 2,6 etoksilo grupių viename anhidrogliukozės vienete) |
Apibūdinimas |
Šiek tiek higroskopiški balti ar labai šviesūs bekvapiai beskoniai milteliai |
Identifikavimas |
|
Tirpumas |
Netirpsta vandenyje, glicerolyje ir propan-1,2-diole, bet tirpsta įvairiomis proporcijomis tam tikruose organiniuose tirpikliuose priklausomai nuo etoksilo kiekio. Etilceliuliozė, kurioje yra mažiau kaip 46–48 % etoksilo grupių, lengvai tirpsta tetrahidrofurane, metilo acetate, chloroforme ir aromatinių angliavandenilių etanolio mišiniuose. Etilceliuliozė, kurioje yra 46–48 % arba daugiau etoksilo grupių, lengvai tirpsta etanolyje, metanolyje, toluene, chloroforme ir etilo acetate |
Plėvelės formavimo bandymas |
Ištirpinti 5 g mėginio 95 g tolueno ir etanolio mišinyje 80:20 (w/w). Susidaro skaidrus stabilus šiek tiek gelsvas tirpalas. Įpilti kelis ml tirpalo į stiklo lėkštelę ir leisti tirpikliui išgaruoti. Lieka stora, kieta, tolygi skaidri plėvelė. Plėvelė yra degi |
Grynumas |
|
Dalis, prarandama džiovinant |
Ne daugiau kaip 3 % (105 °C, 2 val.) |
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,4 % |
1 % koloidinio tirpalo pH |
Neutralus pagal lakmusą |
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg |
Švinas |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg |
Gyvsidabris |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg |
Kadmis |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg“ |
“
1.19. Papildau 3 priedą šiuo 302 punktu:
„302. E 586 4-HEKSILREZORCINOLIS
Sinonimai |
4-heksil-1,3-benzendiolas, heksilrezorcinolis |
Apibrėžimas |
|
Cheminis pavadinimas |
4-heksilrezorcinolis |
Einecs |
205-257-4 |
Cheminė formulė |
C12H18O2 |
Molekulinė masė |
197,24 |
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 98,0 % sausosios medžiagos |
Apibūdinimas |
Balti milteliai |
Identifikavimas |
|
Tirpumas |
Lengvai tirpsta eteryje ir acetone; šiek tiek tirpsta vandenyje |
Nitrito rūgšties bandymas |
Į 1 ml mėginio sočiojo tirpalo įpilti 1 ml nitrito rūgšties. Atsiranda vos rausva spalva |
Bromo bandymas |
Į 1 ml mėginio sočiojo tirpalo įpilti 1 ml bromo TS. Geltonos dribsnių pavidalo nuosėdos ištirpsta ir lieka geltonos spalvos tirpalas |
Lydymosi temperatūros diapazonas |
62–67 °C |
Grynumas |
|
Rūgštingumas |
Ne daugiau kaip 0,05 % |
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,1 % |
Rezorcinolis ir kiti fenoliai |
Sukratyti apie 1 g mėginio su 50 ml vandens (kelias minutes), filtruoti, po to į filtrą įlašinti 3 lašus geležies chlorido TS. Neturi atsirasti raudona arba mėlyna spalva |
Nikelis |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg |
Švinas |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg |
Gyvsidabris |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg“ |
“
1.20. Papildau 3 priedą šiuo 303 punktu:
„303. E 1204 PULULANAS
Apibrėžimai |
Linijiniai neutralūs gliukanai, sudaryti daugiausia iš maltotriozės vienetų, sujungtų -1,6 glikozidų jungtimis. Jis yra gaminamas maistui naudojamo hidrolizuoto krakmolo fermentacijos būdu naudojant toksinų neišskiriantį Aureobasidium pullulans štamą. Pasibaigus fermentacijai grybelių ląstelės yra pašalinamos mikrofiltracijos būdu, filtratas sterilizuojamas karščiu, o pigmentai ir kitos priemaišos pašalinamos adsorbcija ir jonų mainų chromatografija. |
Einecs |
232-945-1 |
Cheminė formulė |
(C6H10O5)x |
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 90 % gliukanų sausoje medžiagoje |
Apibūdinimas |
Balti ar labai šviesūs bekvapiai milteliai |
Identifikavimas |
|
Tirpumas |
Tirpsta vandenyje, netirpsta etanolyje |
10 % tirpalo pH |
5,0 – 7,0 |
Nusodinimas su polietileno glikoliu 600 |
Įpilti 2 ml polietilenglikolio 600 į 10 ml 2 % pululano vandeninį tirpalą. Susidaro baltos nuosėdos. |
Depolimerizacija su pululanaze |
Paruošti du bandymų vamzdelius, kiekviename po 10 ml pululano 10 % vandeninio tirpalo. Įpilti 0,1 ml pululanazės tirpalo, kurio aktyvumas 10 vienetų/g, į vieną vamzdelį ir 0,1 ml vandens – į kitą. Po 20 min. inkubacijos 25 °C temperatūroje pululanaze apdoroto tirpalo klampumas yra pastebimai mažesnis negu neapdoroto tirpalo. |
Grynumas |
|
Dalis, prarandama džiovinant |
Ne daugiau kaip 6 % (90 °C, slėgis ne daugiau kaip 50 mm Hg, 6 val.) |
Mono-, di- ir oligosacharidai |
Ne daugiau kaip 10 % gliukozės |
Klampumas |
100–180 mm2/s (10 % w/w vandeninio tirpalo 30 °C temperatūroje) |
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg |
Mielės ir pelėsiai |
Ne daugiau kaip 100 kolonijų 1 grame medžiagos |
Koliforminės bakterijos |
Neaptinkama 25 g |
Salmonella spp. |
Neaptinkama 25 g“ |
“
1.21. Papildau 3 priedą šiuo 304 punktu:
„304. E 1452 KRAKMOLO ALIUMINIO OKTENILSUKCINATAS
Sinonimai |
SAOS |
Apibrėžimas |
Krakmolo aliuminio oktenilsukcinatas yra oktenilgintaro rūgšties anhidridu esterintas ir apdorotas aliuminio sulfatu krakmolas |
Apibūdinimas |
Balti arba beveik balti milteliai arba granulės, dribsniai (jei prieš tai želatininta), amorfiniai milteliai arba šiurkščios dalelės |
Identifikacija |
|
Jei neželatininta stebint per mikroskopą |
|
Jodo nusidažymas teigiamas (nuo tamsiai mėlyno iki šviesiai rausvo) |
|
Grynumas(išskyrus masės sumažėjimą džiovinant, visi dydžiai nurodyti remiantis bevandeniu krakmolu) |
|
Dalis, prarandama džiovinant |
Ne daugiau kaip 21 % |
Oktenilsukcinil- grupės |
Ne daugiau kaip 3 % |
Oktenilgintaro rūgšties liekanos |
Ne daugiau kaip 0,3 % |
Sieros dioksidas |
Ne daugiau kaip 50 mg/kg (modifikuoto grūdų krakmolo) |
|
Ne daugiau kaip 10 mg/kg (kitų rūšių modifikuoto krakmolo, jei nenurodyta kitaip) |
Arsenas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg |
Švinas |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg |
Gyvsidabris |
Ne daugiau kaip 0,1 mg/kg |
Aliuminis |
Ne daugiau kaip 0,3 %“ |
“