VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS
ĮSAKYMAS
DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2006 M. BIRŽELIO 27 D. ĮSAKYMO Nr. B1-401 „DĖL PIENO SUPIRKIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2011 m. lapkričio 28 d. Nr. B1-738
Vilnius
Įgyvendindamas 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2009 (OL 2009 L 87, p. 109), ir 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 853/2004, nustatantį konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2011 m. vasario 28 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 150/2011 (OL 2011 L 46, p. 14), vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15; 2010, Nr. 148-7563), Pieno supirkimo taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. gegužės 9 d. įsakymu Nr. 146 (Žin., 2001, Nr. 40-1406; 2003, Nr. 60-2739; 2009, Nr. 149-6669), siekdamas užtikrinti žalio pieno saugą ir kokybę bei maistui netinkamo žalio pieno naudojimą ir apskaitą:
1. Pakeičiu Pieno supirkimo tvarkos aprašą, patvirtintą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2006 m. birželio 27 d. įsakymu Nr. B1-401 „Dėl Pieno supirkimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ (Žin., 2006, Nr. 73-2810; 2008, Nr. 9-328), ir jį išdėstau nauja redakcija (pridedama).
2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vidaus audito skyriaus Maisto ir veterinarinės kontrolės poskyriui.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir
veterinarijos tarnybos direktoriaus
2006 m. birželio 27 d. įsakymu Nr. B1-401
(Valstybinės maisto ir
veterinarijos tarnybos direktoriaus
2011 m. lapkričio 28 d. įsakymo Nr. B1-738 redakcija)
PIENO SUPIRKIMO TVARKOS APRAŠAS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Pieno supirkimo tvarkos aprašo (toliau – Aprašas) tikslas – nustatyti karvių, avių ar ožkų sveikatos reikalavimus, pieno supirkimo iš naujai registruotų pieno ūkių, pieno supirkimo sustabdymo, pieno supirkimo atnaujinimo, netinkamo maistui pieno naudojimo ir apskaitos tvarką ir atsakomybę. Aprašu siekiama kontroliuoti, kad perdirbti skirtas žalias pienas atitiktų 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (OL 2004 m. specialusis leidimas, 13 skyrius, 34 tomas, p. 319) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. balandžio 20 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 219/2009 (OL 2009 L 87 p. 109 ), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimas, padarytais 2011 m. vasario 18 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 150/2011 (OL 2011 L 46 p. 14), reikalavimus.
2. Vartojamos sąvokos:
Įgaliotoji laboratorija – nešališka akredituota tyrimų laboratorija, kurią Žemės ūkio ministerija įgalioja tirti pieno mėginius, siekdama nustatyti jo sudėties ir kokybės rodiklius, pagal kuriuos supirkėjai apmoka gamintojams už parduotą pieną. Jos veikla kontroliuojama Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.
Pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo registras – žurnalas, kuriame registruojami pieno supirkimo sustabdymo ir atnaujinimo atvejai.
Pieno ūkis – gamintojo nuosavybės, nuomos ar kitais pagrindais teisėtai valdomos pieno gamybos priemonės (nekilnojamasis turtas, mašinos, įranga, žemė) ir melžiamos karvės, ožkos, avys.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – teritorinė VMVT) – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinis padalinys.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija.
Valstybinis veterinarijos gydytojas – veterinarijos gydytojas, pagal veterinarijos veiklą reglamentuojančius teisės aktus atliekantis valstybinės veterinarijos funkciją.
Privatus veterinarijos gydytojas – pagal veterinarijos veiklą reglamentuojančius teisės aktus privačia veterinarijos praktika užsiimantis veterinarijos gydytojas.
II. KARVIŲ, OŽKŲ, AVIŲ SVEIKATOS REIKALAVIMAI
4. Žalias pienas turi būti gaunamas iš karvių, avių ar ožkų:
4.2. neturinčių jokių klinikinių ligos, kurios sukėlėjai galėtų užteršti pieną, požymių, ištakų iš lyties organų (dėl infekcijos), nesergančių enteritu, lyties organų uždegimu, klinikiniu mastitu ir nekarščiuojančių;
4.4. negavusių jokios neleistinų medžiagų arba produktų ir neteisėtai negydytų, kaip apibrėžta Medžiagų ir medžiagų likučių gyvūnuose ir gyvūniniuose produktuose stebėsenos taisyklėse, patvirtintose Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. liepos 22 d. įsakymu Nr. B1-646 „Dėl Medžiagų ir medžiagų likučių gyvūnuose ir gyvūniniuose produktuose stebėsenos taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 76-3514); jeigu leistini veterinariniai vaistai buvo paskirti, buvo laikomasi išlaukos, nurodytos informaciniame lapelyje;
5. Žalias pienas turi būti gaunamas iš karvių, laikomų bandoje, kuriai netaikomi apribojimai dėl prekybos žaliu pienu pagal Enzootinės galvijų leukozės kontrolės nurodymus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. balandžio 13 d. įsakymu Nr. B1-236 „Dėl Enzootinės galvijų leukozės kontrolės nurodymų patvirtinimo“ (Žin., 2005, Nr. 50-1689).
III. PIENO SUPIRKIMAS IŠ NAUJAI REGISTRUOTŲ PIENO ŪKIŲ
6. Pieno gamintojas gali parduoti tik karvių, avių ir ožkų iš neužkrėstų tuberkulioze, brucelioze, leukoze bandų pieną.
7. Jeigu pieno ūkis naujai registruotas, t. y. anksčiau nebuvo tikrintas, pieno gamintojas, prieš pradėdamas tiekti pieną į rinką, turi raštu kreiptis į valstybinį veterinarijos gydytoją dėl pieno ūkio patikrinimo.
8. Valstybinis veterinarijos gydytojas per 4 darbo dienas po pieno gamintojo kreipimosi patikrina pieno ūkį, užpildo pieno ūkio patikrinimo akto (1 priedas) 2 egzempliorius.
IV. PIENO SUPIRKIMO SUSTABDYMAS
10. Pieno supirkimą sustabdo pieno supirkėjas dėl pieno kokybės rodiklių neatitikimo reikalavimams Pieno supirkimo taisyklių nustatyta tvarka (pieno supirkėjas surašo laisvos formos pieno supirkimo sustabdymo aktą, jame nurodo duomenis apie pieno ūkį, pieno supirkimo nutraukimo priežastį, datą ir pasirašo). Pieno supirkimo sustabdymo aktas atiduodamas pieno gamintojui.
11. Pieno supirkimas gali būti sustabdytas ir teritorinės VMVT viršininko įsakymu arba taikomos administracinės nuobaudos teisės aktų nustatyta tvarka, jei pieno ūkio patikrinimo metu valstybinis veterinarijos gydytojas nustato veterinarijos, higienos ar kituose teisės aktuose nustatytų reikalavimų pažeidimų.
V. PIENO SUPIRKIMO ATNAUJINIMAS
12. Pieno gamintojas nepriklausomai nuo to, ar buvo taikytas Aprašo 10 ar 11 punktas, norintis, kad jo tiekiamo pieno supirkimas būtų atnaujintas, privalo pieno ūkyje pašalinti trūkumus ir kreiptis raštu į pieno supirkėją dėl pieno mėginių paėmimo ir išsiuntimo į įgaliotąją laboratoriją pieno kokybės rodikliams ištirti. Jeigu pieno gamintojui neaiškios pieno užteršimo priežastys, jis turi kreiptis į jo pieno ūkį aptarnaujantį privatų veterinarijos gydytoją.
13. Pieno supirkėjas privalo per 2 darbo dienas paimti pieno mėginį pieno kokybės rodikliams ištirti ir jį paruošti išsiųsti į įgaliotąją laboratoriją, kaip numatyta Pieno supirkimo taisyklių 1 priede. Įgaliotojoje laboratorijoje ištyrus pieno mėginį, pieno supirkėjas ar pieno gamintojas informuojamas apie tyrimų rezultatus, kaip numatyta Pieno supirkimo taisyklėse.
14. Jei iš įgaliotosios laboratorijos gaunami neatitinkantys teisės aktų reikalavimų pieno tyrimų rezultatai, t. y. neaiškios pieno užteršimo priežastys arba nustatytas padidėjęs somatinių ląstelių skaičius (toliau – SLS) (800 tūkst./ml), pieno gamintojas privalo kreiptis į pieno ūkį aptarnaujantį privatų veterinarijos gydytoją dėl pieno ūkio patikrinimo ir priežasčių nustatymo. Pakartotinio pieno mėginių ėmimo metu dėl pieno supirkimo atnaujinimo dalyvauja privatus veterinarijos gydytojas ar / ir teritorinės VMVT valstybinis veterinarijos gydytojas.
15. Jei iš įgaliotosios laboratorijos gaunami Pieno supirkimo taisyklių reikalavimus atitinkantys pieno tyrimų rezultatai, pieno gamintojas raštu turi kreiptis į valstybinį veterinarijos gydytoją dėl pieno ūkio patikrinimo pieno supirkimui atnaujinti.
16. Valstybinis veterinarijos gydytojas per 4 darbo dienas po pieno gamintojo kreipimosi:
16.1. priima sprendimą dėl pieno supirkimo atnaujinimo pagal pateiktus pieno tyrimų rezultatus, jei pieno gamintojas prašyme nurodė pieno užteršimo priežastį, užtikrino karvių, avių ar ožkų sveikatos reikalavimų laikymąsi ir netinkamo maistui pieno naudojimą ir apskaitą;
17. Jei valstybinis veterinarijos gydytojas pieno ūkio patikrinimo akte dėl pieno supirkimo atnaujinimo parašo teigiamą išvadą dėl pieno supirkimo atnaujinimo, tai pieno supirkimo sustabdymo akte valstybinis veterinarijos gydytojas turi įrašyti išvadą dėl pieno supirkimo atnaujinimo, nurodydamas įgaliotosios laboratorijos tyrimų protokolo numerį, datą, ir uždėti spaudą bei pasirašyti.
18. Įgaliotosios laboratorijos tyrimų protokolo numerį valstybinis veterinarijos gydytojas įrašo į pieno ūkio patikrinimo aktą dėl pieno supirkimo atnaujinimo ir prideda informaciją apie per paskutinius 3 mėnesius VĮ „Pieno tyrimai“ atliktų pieno mėginių tyrimų rezultatus.
19. Pieno supirkimas atnaujinamas, kai pieno gamintojas pieno supirkėjui pristato pieno supirkimo sustabdymo aktą ir pieno ūkio patikrinimo aktą dėl pieno supirkimo atnaujinimo su valstybinio veterinarijos gydytojo įrašu, kad galima atnaujinti pieno supirkimą. Pieno supirkimo sustabdymo akto ir pieno ūkio patikrinimo akto dėl supirkimo atnaujinimo originalai saugomi pieno supirkimo įmonėje, o jų kopijos saugomos pieno supirkimo punkte 1 metus. Jeigu pieno supirkimas vykdomas iš pieno ūkyje esančio pieno aušintuvo, pieno supirkimo sustabdymo akto ir pieno ūkio patikrinimo akto dėl pieno supirkimo atnaujinimo originalai saugomi pieno supirkimo įmonėje.
VI. NETINKAMO MAISTUI PIENO NAUDOJIMAS IR APSKAITA
21. Karvių, avių ar ožkų, neatitinkančių Aprašo II skyriaus reikalavimų, žalio pieno negalima vartoti maistui.
22. Gavus teritorinės VMVT leidimą, pieną, kuris neatitinka Aprašo II skyriaus reikalavimų, galima naudoti:
22.1. gyvūnų šėrimui:
22.1.1. karvių, avių arba ožkų, kurioms atlikus tuberkuliozės arba bruceliozės tyrimą buvo gauti neigiami tyrimų rezultatai ir kurios neturi klinikinių šių ligų požymių, pieną,
22.2. karvių, avių arba ožkų, kurioms atlikus tuberkuliozės arba bruceliozės tyrimą buvo gauti neigiami tyrimų rezultatai ar kurios buvo vakcinuotos nuo bruceliozės, ar kurioms nenustatyta klinikinių bruceliozės požymių, pieną – sūrių, kurių nokinimo trukmė yra ne trumpesnė kaip du mėnesiai arba kurie gaminami iš tokių karvių, avių arba ožkų pieno, prieš tai jį termiškai apdorojus, gamybai.
23. Užterštas inhibitorinėmis medžiagomis ir gydomų karvių, avių ar ožkų pienas, nepasibaigus išlaukai, yra 2 kategorijos šalutinis gyvūninis produktas, kurį draudžiama vartoti kaip maistą ar gyvūnų šėrimui; jis turi būti tvarkomas pagal 2009 m. spalio 21 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1069/2009, kuriuo nustatomos žmonėms vartoti neskirtų šalutinių gyvūninių produktų ir jų gaminių sveikumo taisyklės ir panaikinamas reglamentas (EB) Nr. 1774/2002 (Šalutinių gyvūninių produktų reglamentas (OL L 2009 300, p. 1), 13 straipsnį, kompostuojamas komposto gamybos įmonėje arba pieno ūkio mėšlidėje, naudojamas biologinių dujų gamybai arba perdirbamas kituose teisės aktuose numatyta tvarka.
24. Gydomos karvės, avys ar ožkos turi būti melžiamos pabaigoje arba atskiru melžimo aparatu ar rankomis. Gydomos karvės, avys ar ožkos, į kurių pieną galėjo patekti veterinarinių vaistų, turi būti registruojamos Gydomų gyvūnų registracijos žurnale, patvirtintame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. balandžio 18 d. įsakymu Nr. B1-390 „Dėl veterinarinės medicinos produktų ir vaistinių pašarų, naudojamų produkcijos gyvūnams, apskaitos ir naudojimo kontrolės“ (Žin., 2003, Nr. 39-1808), ir ženklinamos taip, kad būtų galima lengvai atskirti nuo sveikų karvių, avių ar ožkų. Iki nustatytos išlaukos tokių karvių, avių ar ožkų pienas negali būti vartojamas kaip maistas ar šeriamas maistiniams gyvūnams.
25. Karvių, avių ar ožkų, kurioms nustatyti klinikiniai mastito požymiai, pienas maistui negali būti vartojamas. Kitoms reikmėms toks pienas gali būti naudojamas tik laikantis valstybinio veterinarijos gydytojo nurodymų.
27. Pienas, viršijantis bendro bakterinio užterštumo ir somatinių ląstelių normas, nurodytas Pieno supirkimo taisyklėse, gali būti sušeriamas to ūkio penimiems gyvuliams, tačiau jame negali būti specifinių patogenų, galinčių sukelti ligą. Toks pienas prieš šeriant gyvuliams turi būti ištirtas. Kol bus gauti tyrimų rezultatai, pienas turi būti naudojamas termiškai apdorotas arba raugintas, kaip nurodyta reglamente (EB) Nr. 1069/2009.
VII. ATSAKOMYBĖ
30. Pieno gamintojas, pažeidęs Aprašo reikalavimus, traukiamas administracinėn atsakomybėn Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.
31. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ar kitoje akredituotoje laboratorijoje ištirtame piene nustačius chloramfenikolio ar kitų A grupės medžiagų, pieno supirkimas iš pieno ūkio sustabdomas 15 dienų ir pieno ūkyje 6 mėnesius valstybinė veterinarinė kontrolė atliekama dažniau.