LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖ VETERINARIJOS TARNYBA
Į S A K Y M A S
DĖL ĮMONIŲ VETERINARINIO PATVIRTINIMO
1999 m. sausio 29 d. Nr. 4-31
Vilnius
Norėdamas užtikrinti tinkamą visuomenės sveikatos apsaugą, gyvulinių produktų gamybos įmonių apskaitą ir kontrolę, nustatyti vienodus veterinarijos reikalavimus įmonėms, eksportui ir vidaus rinkai gaminamiems produktams bei įgyvendinti Europos Sąjungos direktyvų 64/433/EEB (šviežios mėsos), 71/118/EEB (paukštienos), 77/99/EEB (mėsos produktų), 89/437/EEB (kiaušinių produktų), 91/493/EEB (žuvies ir žuvies produktų), 92/45/EEB (žvėrienos) ir 92/46/EEB (pieno produktų) nuostatas dėl įmonių patvirtinimo,
1. Patvirtinti Įmonių veterinarinio patvirtinimo ir valstybinės veterinarijos priežiūros numerių suteikimo tvarką (1 priedas).
2. Sudaryti Valstybinės veterinarijos tarnybos patvirtintų gyvūninės kilmės produktų gamybos įmonių sąrašą (registrą).
3. Teritorinėje valstybinėje veterinarijos įstaigoje užvesti bylą kiekvienai patvirtintai įmonei, kurioje būtų segami įmonės patvirtinimui pristatyti dokumentai, planai ir programos, laboratorinių tyrimų protokolai, veterinarinio inspektavimo aktai ir kiti su įmonės veikla susiję dokumentai.
4. Apskričių valstybinėms veterinarijos tarnyboms, miestų veterinarijos ir sanitarijos stotims iki 1999 m. vasario 5 d. pateikti patvirtintų įmonių sąrašus pagal pridedamą pavyzdį (2 priedas).
5. Įsakymą kontroliuoti Valstybinės veterinarijos tarnybos Pasienio ir veterinarinės-sanitarinės kontrolės skyriaus viršininko pavaduotojui G. Čereškai.
6. Valstybinės veterinarijos tarnybos 1998 m. sausio 16 d. įsakymą Nr. 4-5 laikyti netekusiu galios.
PATVIRTINTA
Valstybinės veterinarijos tarnybos
1999 m. sausio 29 d. įsakymu Nr. 4-31
1 priedas
Įmonių veterinarinio patvirtinimo ir valstybinės veterinarijos
priežiūros numerių suteikimo tvarka
I. Bendroji dalis
1. Gaminti gyvūninės kilmės produktus gali tik patvirtintos įmonės, kurioms suteiktas valstybinės veterinarijos priežiūros numeris.
2. Įmonių atitikimą veterinarijos reikalavimams patvirtina ir valstybinės veterinarijos priežiūros numerį suteikia bei atšaukia Valstybinė veterinarijos tarnyba.
3. Įmonių veterinarinis patvirtinimas ir valstybinės veterinarijos priežiūros numerio suteikimas, taip pat įmonių pavadinimų bei savininkų pasikeitimai įforminami Valstybinės veterinarijos tarnybos įsakymu. Įsakymai dėl įmonių veterinarinio patvirtinimo rengiami bei patvirtintų įmonių sąrašas (registras) papildomas (taisomas) 1 kartą per ketvirtį. Įsakyme nurodama: įmonės adresas, kokiai gamybos veiklai įmonė patvirtinama ir suteiktas veterinarijos priežiūros numeris. Keičiant ar papildant gamybos veiklos rūšis, reikalingas naujas įmonės patvirtinimas.
4. Veterinariniam patvirtinimui ir valstybinės veterinarijos priežiūros numerio suteikimui siūlomos tik veterinarijos reikalavimus atitinkančios įmonės.
5. Įmones veterinariniam patvirtinimui ir valstybinės veterinarijos priežiūros numerių suteikimui bei anuliavimui siūlo apskričių valstybinės veterinarijos tarnybos ir miestų veterinarijos ir sanitarijos stotys.
6. Prieš įmonę pateikiant patvirtinimui būtina įvertinti, ar įmonė atitinka veterinarijos reikalavimus bei pasiruošusi gamybai, ir:
6.1. nustatyti įmonės valstybinei veterinarijos priežiūrai ir kontrolei reikalingų veterinarijos gydytojų skaičių;
6.2. nustatyti įmonės veterinarinio inspektavimo periodiškumą, tačiau pirmaisiais įmonės veiklos metais ar neįdiegus savikontrolės sistemos turi būti inspektuojama ne rečiau kaip 1 kartą per mėnesį;
6.3. pagal įmonės gamybos pobūdį ir apimtis nustatyti kontrolinių gaminamos produkcijos saugos, vandens, patalpų įrengimų, įrankių, dezinfekcijų efektyvumo laboratorinių tyrimų periodiškumą;
6.4. suderinti įmonės savikontrolės sistemą, o jei ji dar nėra parengta, įmonės nustatytus svarbius valdymo taškus (SVT) ir jų kontrolės programą;
6.5. sudaryti su įmone veterinarinės priežiūros atlikimo sutartį pagal Valstybinės veterinarijos tarnybos 1998 11 20 įsakymu Nr. 4-276 patvirtintą sutarties pavyzdį;
II. Reikalavimai įmonių patvirtinimui
7. Įmonės veterinariniam patvirtinimui ir valstybinės veterinarijos priežiūros numerio suteikimui siūlomos, jeigu:
7.1. gyvulių skerdyklos atitinka Valstybinės veterinarijos tarnybos 1999 01 29 įsakymu Nr. 4-30 patvirtintas Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisykles;
7.2. mėsos perdirbimo įmonės atitinka Valstybinės veterinarijos tarnybos 1998 05 28 įsakymu Nr. 4-128 patvirtintus Mėsos ir gyvūninių produktų gamybos ir prekybos veterinarinius reikalavimus;
7.3. žuvies perdirbimo įmonės atitinka Valstybinės veterinarijos tarnybos 1998 02 12 įsakymu Nr. 4-34 patvirtintus Veterinarinius reikalavimus žuviai ir žuvies produktų gamybai;
7.4. pieno perdirbimo įmonės atitinka Valstybinės veterinarijos tarnybos 1997 10 27 įsakymu Nr. 4-169 patvirtintus Veterinarijos-sanitarijos reikalavimus pieno apdorojimo ir perdirbimo įmonėms;
7.5. žvėrienos perdirbimo įmonės atitinka Valstybinės veterinarijos tarnybos 1998 11 09 įsakymu Nr. 4-269 patvirtintus Šviežios žvėrienos paruošimo ir prekybos veterinarinius reikalavimus;
7.6. paukščių skerdyklos atitinka Valstybinės veterinarijos tarnybos 1998 05 28 įsakymu Nr. 4-128 patvirtintus Veterinarijos reikalavimus šviežiai paukštienai;
7.7. kiaušinių produktų gamybos įmonės atitinka Valstybinės veterinarijos tarnybos 1998 04 07 įsakymu Nr. 4-80 patvirtintus Maistinių kiaušinių, jų produktų gamybos ir realizavimo veterinarijos reikalavimus;
7.8. atitinka Sveikatos apsaugos ministerijos 1998 10 02 įsakymu Nr. 554 patvirtintą higienos normą HN 15:1998 „Maisto higiena. Bendrieji reikalavimai“;
7.9. įmonė numatomai produktų gamybai turi būtinus norminius, technologinius dokumentus (standartus, technines sąlygas, receptūras);
7.10. įmonės dirbantieji turi Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka išduotas medicinines sveikatos pažymas, suteikiančias teisę dirbti su maisto produktais;
8. Statomų ar rekonstruojamų įmonių projektai turi būti parengti atsižvelgiant į 7.1–7.8 punktuose nurodytų dokumentų reikalavimus ir suderinti su apskrities valstybine veterinarijos tarnyba.
9. Įmonė norėdama gauti veterinarinį patvirtinimą ir valstybinės veterinarijos priežiūros numerį turi pateikti:
9.1. prašymą, nurodant nustatytų reikalavimų įvykdymą ir pasiruošimą gamybai bei veterinariniam inspektavimui;
9.4. gamybos proceso aprašymą, projektines ir numatomas gamybos apimtis per savaitę, personalo skaičių;
9.5. vandens tiekimo planą (su nurodytais vandens naudojimo taškais) ir vandens kokybės laboratorinių tyrimų duomenis;
9.6. įmonės higienos, gamyboje naudojamo vandens tinkamumo, gaminamų produktų mikrobiologinės ir cheminės laboratorinės kontrolės programas (šias programas turi patvirtinti teritorinė veterinarijos įstaiga);
III. Įmonės veterinarinio patvirtinimo atšaukimas
2 priedas
Valstybinės veterinarijos tarnybos patvirtintų
............ rajono (miesto) įmonių sąrašas
Eil./Nr. |
Patvirtinimo numeris |
Įmonės pavadinimas |
Vieta (adresas) |
Rajonas, miestas |
Produkcijos (gamybos) tipas |
Gamybos apimtys |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Produkcijos (gamybos) tipas:
1. Mėsos gamybos įmonėms:
S gyvulių skerdimas
MI mėsos išpjaustymas
MM mėsos malimas, smulkinimas
MP mėsos produktų gamyba
MD produktų su mėsa ir daržovėmis gamyba
MK mėsos konservų gamyba
MŽ žvėrienos perdirbimas
SP paukščių skerdimas
FŽS fermose augintų žvėrių ir triušių skerdimas
VO žarnų, skrandžių tvarkymas
PPR produktų perpakavimas
GEL želatinos gamyba
ŠS šaltasis sandėliavimas, prekyba
2. Žuvies gamybos įmonėms:
ŽŠ šviežia ir šaldyta žuvis
ŽP žuvies produktų gamyba
ŽK žuvies konservai
ŽKP kulinariniai žuvies produktai
ŽKT kitos rūšies žuvies produktai
VŽ vėžiagyviai, moliuskai, sraigės ir kiti vandens gyvūnai
ŽL žvejybiniai laivai
ŽGL žvejybiniai–gamykliniai laivai
ŠS šaltasis sandėliavimas
3. Pieno gamybos įmonėms:
PP pieno produktų gamyba
PG peptato gamyba
PK pieno konservų gamyba
PKZ kazeino gamyba
PM sausų pieno miltų gamyba
PSP pieno surinkimo punktai
ŠS šaltasis sandėliavimas, prekyba
5. Pašarų gamybos įmonėms:
GM gyvūnėlių maisto gamyba
AP atliekų perdirbimas (mėsos, žuvies, kaulų, kraujo miltų gamyba)
KPG kombinuotųjų pašarų gamyba
VPG priedų kombinuotiesiems pašarams, premiksų gamyba
KKG kaulų klijų gamyba
Pastabos:
1. Lentelės 6 skiltyje reikia nurodyti gamybinės veiklos grupę 1, 2, 3, 4 ar 5 ir gamybos rūšį nurodantį kodą. Pvz.: jeigu tai yra gyvulių skerdykla su mėsos išpjaustymu, reikia nurodyti taip: 1. S; MI.