LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖ VETERINARIJOS TARNYBA

 

Į S A K Y M A S

DĖL ĮMONIŲ VETERINARINIO PATVIRTINIMO

 

1999 m. sausio 29 d. Nr. 4-31

Vilnius

 

Norėdamas užtikrinti tinkamą visuomenės sveikatos apsaugą, gyvulinių produktų gamybos įmonių apskaitą ir kontrolę, nustatyti vienodus veterinarijos reikalavimus įmonėms, eksportui ir vidaus rinkai gaminamiems produktams bei įgyvendinti Europos Sąjungos direktyvų 64/433/EEB (šviežios mėsos), 71/118/EEB (paukštienos), 77/99/EEB (mėsos produktų), 89/437/EEB (kiaušinių produktų), 91/493/EEB (žuvies ir žuvies produktų), 92/45/EEB (žvėrienos) ir 92/46/EEB (pieno produktų) nuostatas dėl įmonių patvirtinimo,

ĮSAKAU:

1. Patvirtinti Įmonių veterinarinio patvirtinimo ir valstybinės veterinarijos priežiūros numerių suteikimo tvarką (1 priedas).

2. Sudaryti Valstybinės veterinarijos tarnybos patvirtintų gyvūninės kilmės produktų gamybos įmonių sąrašą (registrą).

3. Teritorinėje valstybinėje veterinarijos įstaigoje užvesti bylą kiekvienai patvirtintai įmonei, kurioje būtų segami įmonės patvirtinimui pristatyti dokumentai, planai ir programos, laboratorinių tyrimų protokolai, veterinarinio inspektavimo aktai ir kiti su įmonės veikla susiję dokumentai.

4. Apskričių valstybinėms veterinarijos tarnyboms, miestų veterinarijos ir sanitarijos stotims iki 1999 m. vasario 5 d. pateikti patvirtintų įmonių sąrašus pagal pridedamą pavyzdį (2 priedas).

5. Įsakymą kontroliuoti Valstybinės veterinarijos tarnybos Pasienio ir veterinarinės-sanitarinės kontrolės skyriaus viršininko pavaduotojui G. Čereškai.

6. Valstybinės veterinarijos tarnybos 1998 m. sausio 16 d. įsakymą Nr. 4-5 laikyti netekusiu galios.

 

 

DIREKTORIUS                                                                                                       K. LUKAUSKAS

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės veterinarijos tarnybos

1999 m. sausio 29 d. įsakymu Nr. 4-31

1 priedas

 

Įmonių veterinarinio patvirtinimo ir valstybinės veterinarijos

priežiūros numerių suteikimo tvarka

 

I. Bendroji dalis

 

1. Gaminti gyvūninės kilmės produktus gali tik patvirtintos įmonės, kurioms suteiktas valstybinės veterinarijos priežiūros numeris.

2. Įmonių atitikimą veterinarijos reikalavimams patvirtina ir valstybinės veterinarijos priežiūros numerį suteikia bei atšaukia Valstybinė veterinarijos tarnyba.

3. Įmonių veterinarinis patvirtinimas ir valstybinės veterinarijos priežiūros numerio suteikimas, taip pat įmonių pavadinimų bei savininkų pasikeitimai įforminami Valstybinės veterinarijos tarnybos įsakymu. Įsakymai dėl įmonių veterinarinio patvirtinimo rengiami bei patvirtintų įmonių sąrašas (registras) papildomas (taisomas) 1 kartą per ketvirtį. Įsakyme nurodama: įmonės adresas, kokiai gamybos veiklai įmonė patvirtinama ir suteiktas veterinarijos priežiūros numeris. Keičiant ar papildant gamybos veiklos rūšis, reikalingas naujas įmonės patvirtinimas.

4. Veterinariniam patvirtinimui ir valstybinės veterinarijos priežiūros numerio suteikimui siūlomos tik veterinarijos reikalavimus atitinkančios įmonės.

5. Įmones veterinariniam patvirtinimui ir valstybinės veterinarijos priežiūros numerių suteikimui bei anuliavimui siūlo apskričių valstybinės veterinarijos tarnybos ir miestų veterinarijos ir sanitarijos stotys.

6. Prieš įmonę pateikiant patvirtinimui būtina įvertinti, ar įmonė atitinka veterinarijos reikalavimus bei pasiruošusi gamybai, ir:

6.1. nustatyti įmonės valstybinei veterinarijos priežiūrai ir kontrolei reikalingų veterinarijos gydytojų skaičių;

6.2. nustatyti įmonės veterinarinio inspektavimo periodiškumą, tačiau pirmaisiais įmonės veiklos metais ar neįdiegus savikontrolės sistemos turi būti inspektuojama ne rečiau kaip 1 kartą per mėnesį;

6.3. pagal įmonės gamybos pobūdį ir apimtis nustatyti kontrolinių gaminamos produkcijos saugos, vandens, patalpų įrengimų, įrankių, dezinfekcijų efektyvumo laboratorinių tyrimų periodiškumą;

6.4. suderinti įmonės savikontrolės sistemą, o jei ji dar nėra parengta, įmonės nustatytus svarbius valdymo taškus (SVT) ir jų kontrolės programą;

6.5. sudaryti su įmone veterinarinės priežiūros atlikimo sutartį pagal Valstybinės veterinarijos tarnybos 1998 11 20 įsakymu Nr. 4-276 patvirtintą sutarties pavyzdį;

6.6. nustačius, kad įmonė neatitinka reikalavimų, raštu pateikti įmonei neatitikimo priežastis ir kartu su įmonės savininku numatyti kito įmonės patikrinimo datą.

 

II. Reikalavimai įmonių patvirtinimui

 

7. Įmonės veterinariniam patvirtinimui ir valstybinės veterinarijos priežiūros numerio suteikimui siūlomos, jeigu:

7.1. gyvulių skerdyklos atitinka Valstybinės veterinarijos tarnybos 1999 01 29 įsakymu Nr. 4-30 patvirtintas Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisykles;

7.2. mėsos perdirbimo įmonės atitinka Valstybinės veterinarijos tarnybos 1998 05 28 įsakymu Nr. 4-128 patvirtintus Mėsos ir gyvūninių produktų gamybos ir prekybos veterinarinius reikalavimus;

7.3. žuvies perdirbimo įmonės atitinka Valstybinės veterinarijos tarnybos 1998 02 12 įsakymu Nr. 4-34 patvirtintus Veterinarinius reikalavimus žuviai ir žuvies produktų gamybai;

7.4. pieno perdirbimo įmonės atitinka Valstybinės veterinarijos tarnybos 1997 10 27 įsakymu Nr. 4-169 patvirtintus Veterinarijos-sanitarijos reikalavimus pieno apdorojimo ir perdirbimo įmonėms;

7.5. žvėrienos perdirbimo įmonės atitinka Valstybinės veterinarijos tarnybos 1998 11 09 įsakymu Nr. 4-269 patvirtintus Šviežios žvėrienos paruošimo ir prekybos veterinarinius reikalavimus;

7.6. paukščių skerdyklos atitinka Valstybinės veterinarijos tarnybos 1998 05 28 įsakymu Nr. 4-128 patvirtintus Veterinarijos reikalavimus šviežiai paukštienai;

7.7. kiaušinių produktų gamybos įmonės atitinka Valstybinės veterinarijos tarnybos 1998 04 07 įsakymu Nr. 4-80 patvirtintus Maistinių kiaušinių, jų produktų gamybos ir realizavimo veterinarijos reikalavimus;

7.8. atitinka Sveikatos apsaugos ministerijos 1998 10 02 įsakymu Nr. 554 patvirtintą higienos normą HN 15:1998 „Maisto higiena. Bendrieji reikalavimai“;

7.9. įmonė numatomai produktų gamybai turi būtinus norminius, technologinius dokumentus (standartus, technines sąlygas, receptūras);

7.10. įmonės dirbantieji turi Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka išduotas medicinines sveikatos pažymas, suteikiančias teisę dirbti su maisto produktais;

7.11. įmonė pateikia 9 punkte nurodytus dokumentus bei parengtas programas.

8. Statomų ar rekonstruojamų įmonių projektai turi būti parengti atsižvelgiant į 7.1–7.8 punktuose nurodytų dokumentų reikalavimus ir suderinti su apskrities valstybine veterinarijos tarnyba.

9. Įmonė norėdama gauti veterinarinį patvirtinimą ir valstybinės veterinarijos priežiūros numerį turi pateikti:

9.1. prašymą, nurodant nustatytų reikalavimų įvykdymą ir pasiruošimą gamybai bei veterinariniam inspektavimui;

9.2. įmonės registravimo pažymėjimą;

9.3. įmonės ir jos teritorijos planus (M 1:1000 ir M 1:4000);

9.4. gamybos proceso aprašymą, projektines ir numatomas gamybos apimtis per savaitę, personalo skaičių;

9.5. vandens tiekimo planą (su nurodytais vandens naudojimo taškais) ir vandens kokybės laboratorinių tyrimų duomenis;

9.6. įmonės higienos, gamyboje naudojamo vandens tinkamumo, gaminamų produktų mikrobiologinės ir cheminės laboratorinės kontrolės programas (šias programas turi patvirtinti teritorinė veterinarijos įstaiga);

9.7. sutartį su laboratorija dėl programose numatytų laboratorinių tyrimų atlikimo;

9.8. vandens šalinimo sistemos planą ir aprašymą;

9.9. atliekų panaudojimo ar nukenksminimo programą;

9.10. kenkėjų (graužikų, vabzdžių) kontrolės programą;

9.11. įmonės valymo, plovimo ir dezinfekavimo programą;

9.12. personalo higienos ir profesinio mokymo programą;

9.13. svarbių valdymo taškų (SVT) kontrolės programą, jeigu įmonė nėra parengusi savikontrolės sistemos, programa turi būti suderinta su teritorine veterinarijos įstaiga.

 

III. Įmonės veterinarinio patvirtinimo atšaukimas

 

10. Įmonės veterinarinis patvirtinimas bei suteiktas veterinarijos priežiūros numeris anuliuojamas, jeigu:

10.1. įmonė nutraukia gamybą;

10.2. įmonė neatitinka nustatytų veterinarijos reikalavimų ir neatitikimų nepašalino per nustatytą laikotarpį.

______________


2 priedas

 

Valstybinės veterinarijos tarnybos patvirtintų

............ rajono (miesto) įmonių sąrašas

 

Eil./Nr.

Patvirtinimo numeris

Įmonės pavadinimas

Vieta (adresas)

Rajonas, miestas

Produkcijos (gamybos) tipas

Gamybos apimtys

1

2

3

4

5

6

7

 

Produkcijos (gamybos) tipas:

1. Mėsos gamybos įmonėms:

S        gyvulių skerdimas

MI     mėsos išpjaustymas

MM   mėsos malimas, smulkinimas

MP    mėsos produktų gamyba

MD   produktų su mėsa ir daržovėmis gamyba

MK   mėsos konservų gamyba

MŽ    žvėrienos perdirbimas

SP     paukščių skerdimas

FŽS                        fermose augintų žvėrių ir triušių skerdimas

VO    žarnų, skrandžių tvarkymas

PPR   produktų perpakavimas

GEL  želatinos gamyba

ŠS     šaltasis sandėliavimas, prekyba

 

2. Žuvies gamybos įmonėms:

ŽŠ     šviežia ir šaldyta žuvis

ŽP     žuvies produktų gamyba

ŽK    žuvies konservai

ŽKP  kulinariniai žuvies produktai

ŽKT  kitos rūšies žuvies produktai

VŽ    vėžiagyviai, moliuskai, sraigės ir kiti vandens gyvūnai

ŽL     žvejybiniai laivai

ŽGL  žvejybiniai–gamykliniai laivai

ŠS     šaltasis sandėliavimas

 

3. Pieno gamybos įmonėms:

PP     pieno produktų gamyba

PG     peptato gamyba

PK     pieno konservų gamyba

PKZ  kazeino gamyba

PM    sausų pieno miltų gamyba

PSP   pieno surinkimo punktai

ŠS     šaltasis sandėliavimas, prekyba

 

4. Kiaušinių ir jų produktų gamybos įmonėms:

K       kiaušinių gamyba

KM   kiaušinių miltų gamyba

 

5. Pašarų gamybos įmonėms:

GM   gyvūnėlių maisto gamyba

AP     atliekų perdirbimas (mėsos, žuvies, kaulų, kraujo miltų gamyba)

KPG  kombinuotųjų pašarų gamyba

VPG  priedų kombinuotiesiems pašarams, premiksų gamyba

KKG kaulų klijų gamyba

 

Pastabos:

1. Lentelės 6 skiltyje reikia nurodyti gamybinės veiklos grupę 1, 2, 3, 4 ar 5 ir gamybos rūšį nurodantį kodą. Pvz.: jeigu tai yra gyvulių skerdykla su mėsos išpjaustymu, reikia nurodyti taip: 1. S; MI.

2. Lentelės 7 skiltyje nurodyti skerdžiamų gyvulių ar paukščių kiekį vienetais, o gaminamos produkcijos – tonomis per savaitę.

______________