Lietuvos Respublikos ir Norvegijos karalystės
susitarimas
dėl prekybos žemės ūkio produktais*
Lietuvos Respublikos Vyriausybė (toliau vadinama Lietuvos Vyriausybe) ir Norvegijos Karalystės Vyriausybė (toliau vadinama Norvegijos Vyriausybė), atsižvelgdamos į 1995 m. gruodžio 7 d. pasirašytos Laisvosios prekybos sutarties tarp ELPA Valstybių ir Lietuvos Respublikos 12 straipsnį,
1 straipsnis
2 straipsnis
3 straipsnis
4 straipsnis
5 straipsnis
6 straipsnis
Lietuva ir Norvegija yra pasirengusios skatinti abipusį mokslinį ir techninį bendradarbiavimą žemės ūko ir su juo susijusiose srityse abipusės naudos pagrindu. Bendradarbiavimas gali pasireikšti bendrų įmonių kūrimu, informacijos bei dokumentų pasikeitimu, ekspertų pasikeitimu, taip pat bendrų seminarų ir žemės ūkio sekcijų organizavimu.
8 straipsnis
9 straipsnis
Šis Susitarimas taikomas nuo Laisvosios prekybos sutarties tarp ELPA Valstybių ir Lietuvos Respublikos įsigaliojimo datos ir galioja, kol Susitarimo Šalys yra Laisvosios prekybos sutarties Šalimis.
TAI PALIUDYDAMI, žemiau pasirašę ir tinkamai įgalioti atitinkamų Vyriausybių asmenys, pasirašė šį Susitarimą.
SUDARYTA Vilniuje, 1996 m. gegužės 22 d. dviem egzemplioriais lietuvių, norvegų ir anglų kalbomis. Esant tekstų aiškinimo skirtumams, Šalys vadovaujasi tekstu anglų kalba.
Lietuvos Respublikos |
Norvegijos Karalystės |
Vyriausybės vardu |
Vyriausybės vardu |
1 Priedas
CN kodas |
|
Prekės aprašymas |
Bazinis muitas (NOK/kg) |
Muitas, taikomas pagal šį susitarimą (NOK/kg) |
|
|
|
|
|
|
|
04.05 |
|
Sviestas ir kiti pieno riebalai ir aliejai |
25.19 |
3.981 |
|
04.09 |
|
Natūralus medus |
24.47 |
23.47 |
|
06.01 |
|
Svogūnėliai, gumbai, šakniagumbiai, šaknų skrotelės, šakniastiebiai, |
|
|
|
|
|
esantys ramybės, vegetacijos arba žydėjimo būsenoje; cikorijos augalai |
|
|
|
|
|
ir jų šaknys, išskyrus šaknis, klasifikuojamas pozicijoje Nr. 12.12: |
|
|
|
|
.10 |
- Svogūnėliai, gumbai, šakniagumbiai, šaknų skrotelės, šakniastiebiai, esantys vegetacinės ramybės būsenoje |
0.10% |
- |
|
|
|
|
|
|
|
|
.20 |
- Svogūnėliai, gumbai, šakniagumbiai, šaknų skrotelės, šakniastiebiai, |
0.40% |
- |
|
|
|
esantys vegetacijos arba žydėjimo būsenoje; cikorijos augalai ir jų šaknys |
|
|
|
06.02 |
|
Kiti gyvi augalai (įskaitant jų šaknis), auginiai ir poskiepiai; grybiena: |
|
|
|
|
.10 |
- Neįsišakniję auginiai ir poskiepiai: |
|
|
|
|
|
-- Neįsišakniję auginiai sodininkystei |
|
|
|
|
|
-- Vynuogienojai (15.12 - 30.04) |
0.50% |
- |
|
|
|
-- Kiti |
51.00% |
50.10% |
|
|
|
-- Kiti neįsišakniję auginiai ir poskiepiai |
0.50% |
- |
|
|
.20 |
- Valgomus vaisius arba riešutus vedančių rūšių medžiai, krūmai ir |
0.30 |
- |
|
|
|
kerai, skiepyti arba neskiepyti |
|
|
|
|
.30 |
- Rododendrai ir azalijos, skiepyti arba neskiepyti: |
|
|
|
|
|
-- Azalijos |
17% |
16.50% |
|
|
|
-- Kiti |
0.03 |
- |
|
|
.40 |
- Rožės, skiepytos arba neskiepytos |
64% |
56.70% |
|
|
.90 |
-Kiti: |
|
|
|
|
|
-- Sodiniai ir poskiepai |
1.00% |
- |
|
|
|
-- Kiti: |
|
|
|
|
|
-- Su suvytomis į kamuolį šaknimis arba kitaip sukultūrinti: |
|
|
|
|
|
kalmia, palmė (palae), užburtas lazdynas (hamamelis), aukuba, |
1.00% |
- |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pieris, ugnis erškėtis (pyracantha) ir stranvaesia |
|
|
|
|
|
---- Medžiai, krūmai ir kerai, kiti, negu pažymėti aukščiau, ir daugiamečiai augalai |
1.00% |
- |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
---- Žoliniai augalai |
|
|
|
|
|
---- Žali sodinami (vazoniniai) augalai (15.12 - 30.04) |
1.00% |
- |
|
|
.22 |
---- Kiti |
75% |
73.70% |
|
|
|
---- Kiti |
75% |
73.70% |
|
|
|
-- Nesuvytomis į kamuolį šaknimis arba kitaip nesukultūrinti |
1.00% |
- |
|
06.04 |
|
Lapai, šakos ir kitos augalų dalys be žiedų arba žiedpumpurių, |
|
|
|
|
|
taip pat žolės, samanos ir kerpės, tinkamos puokštėms ar kitiems |
|
|
|
|
|
dekoratyviniams tikslams, gyvos, džiovintos, dažytos, balintos, |
|
|
|
|
|
impregnuotos arba apdorotos kitu būdu: |
|
|
|
|
.10 |
- Samanos ir kerpės |
1.20% |
- |
|
|
|
- Kitos: |
|
|
|
|
.91 |
-- Gyvos, išskyrus paparčius (maidenhair farn) ir šparagus |
|
|
|
|
|
nuo birželio 1 d. iki spalio 31 d. |
0.12 |
- |
|
|
|
-- Gyvi paparčiai (maidenhair farn) ir šparagai nuo birželio 1 d. |
|
|
|
|
|
iki spalio 31 d. |
67% |
54.60% |
|
|
.99 |
- Kiti |
3.90% |
- |
|
ex 07.02 |
|
Pomidorai, švieži arba šaldyti |
|
|
|
|
ex .00 |
- nuo birželio 1 d. iki liepos 10 d. |
12.21 |
11.21 |
|
|
|
- nuo liepos 11 d. iki spalio 14 d. |
8.86 |
7.86 |
|
|
|
- nuo spalio 15 d. iki spalio 31 d. |
1.60 |
0.60 |
|
ex 07.04 |
|
Gūžiniai, žiediniai, garbanotieji kopūstai, kaliaropės ir kitos maistinės |
|
|
|
|
|
kopūstinės daržovės, šviežios arba šaldytos |
ex .10 |
- |
|
|
|
Žiediniai kopūstai ir brokoliai: |
|
|
|
|
|
-- Žiediniai kopūstai: |
|
|
|
|
|
-- nuo birželio 15 d. iki liepos 31 d. |
5.82 |
5.52 |
|
|
|
-- nuo rugpjūčio 1 d. iki spalio 14 d. |
1.77 |
1.47 |
|
|
|
-- nuo spalio 15 d. iki lapkričio 30 d. |
0.18 |
- |
|
|
|
-- Brokoliai |
0.64 |
0.24 |
|
|
.20 |
- Briuselio kopūstai: |
|
|
|
|
|
-- nuo rugsėjo 21 d. iki gegužės 31 d. |
9.16 |
8.76 |
|
|
|
-- nuo birželio 1 d. iki rugsėjo 20 d. |
0.24 |
- |
|
|
ex .90 |
- Kiti: |
|
|
|
|
|
-- Baltagūžiai kopūstai: |
|
|
|
|
|
-- nuo spalio 1 d. iki gegužės 31 d. |
1.71 |
1.63 |
|
|
|
-- nuo birželio 1 d. iki liepos 31 d. |
3.58 |
3.5 |
|
|
|
-- nuo rugpjūčio 1 d. iki rugsėjo 30 d. |
0.05 |
- |
|
|
|
-- Raudongūžiai kopūstai: |
|
|
|
|
|
-- nuo spalio 1 d. iki liepos 31 d. |
1.86 |
1.78 |
|
|
|
-- nuo rugpjūčio 1 d. iki rugsėjo 30 d. |
0.05 |
- |
|
ex 07.05 |
|
Salotos (Lactuca sativa) ir cikorijos (Cichorium spp.), šviežios arba šaldytos |
|
|
|
|
|
- Salotos: |
|
|
|
|
ex .11 |
-- Gūžinės salotos |
|
|
|
|
|
-- Kitos, išskyrus garbanotąsias salotas |
|
|
|
|
|
-- nuo balandžio 1 d. iki gegužės 31 d. |
166% |
163% |
|
|
|
-- nuo birželio 1 d. iki rugsėjo 30 d. |
74% |
70% |
|
|
|
-- nuo spalio 1 d. iki lapkričio 30 d. |
165% |
161% |
|
|
ex .19 |
-- Kitos: |
|
|
|
|
|
-- nuo balandžio 1 d. iki lapkričio 30 d. |
17.40 |
17.00 |
|
|
|
- Cikorijos: |
|
|
|
|
ex .21 |
-- Witloof rūšies cikorijos (Cichorium intybus var. foliosum): |
|
|
|
|
|
-- nuo balandžio 1 d. iki lapkričio 30 d. |
0.24 |
- |
|
|
ex .29 |
-- Kitos: |
|
|
|
|
|
-- nuo balandžio 1 d. iki lapkričio 30 d. |
10.95 |
10.55 |
|
ex 07.06 |
|
Morkos, ropės, salotiniai burokėliai, pūteliai, salierai, ridikai |
|
|
|
|
|
ir kiti panašūs maistiniai šakniavaisiai, švieži ar šaldyti |
ex .10 |
- |
|
|
|
Morkos ir ropės: |
|
|
|
|
|
-- Morkos |
|
|
|
|
|
-- nuo gegužės 1 d. iki rugpjūčio 31 d. |
2.61 |
2.53 |
|
|
|
-- nuo rugsėjo 1 d. iki balandžio 30 d. |
1.15 |
1.07 |
|
ex 07.07 |
|
Agurkai ir kornišonai, švieži arba šaldyti |
|
|
|
|
ex .00 |
- nuo balandžio 1 d. iki spalio 31 d. |
7.74 |
7.34 |
|
|
|
- nuo lapkričio 1 d. iki lapkričio 30 d. |
0.60 |
0.20 |
|
ex 07.09 |
|
Kitos daržovės, šviežios arba šaldytos |
|
|
|
|
.51 |
-- Grybai |
0.30 |
- |
|
|
ex .60 |
- Capsicum ir Pimenta genčių vaisiai: |
|
|
|
|
|
-- Saldieji pipirai (Capsicum annuum var. annuum): |
|
|
|
|
|
-- nuo birželio 1 d. iki lapkričio 30 d. |
0.24 |
- |
|
|
|
-- nuo gruodžio 1 d. iki gegužės 31 d. |
0.12 |
- |
|
|
.70 |
- Špinatai, naujazelandiniai špinatai ir sodinės balandūnės |
|
|
|
|
|
(gigantiškieji špinatai) |
|
|
|
|
|
-- nuo gegužės 1 d. iki rugsėjo 30 d. |
19.28 |
18.88 |
|
|
|
-- nuo spalio 1 d. iki balandžio 30 d. |
0.24 |
- |
|
ex 07.12 |
|
Džiovintos daržovės, sveikos, supjaustytos stambiais gabalais, |
|
|
|
|
|
griežinėliais, susmulkintos arba sumaltos į miltelius, |
|
|
|
|
|
bet toliau neapdorotos |
|
|
|
|
.20 |
- Svogūnai |
0.20 |
- |
|
|
ex .90 |
- Kitos daržovės; daržovių mišiniai: |
|
|
|
|
|
-- Kitos daržovės, išskyrus bulves, susmulkintas arba sumaltas |
|
|
|
|
|
į miltelius, česnakus ir saldžiuosius kukurūzus |
0.20 |
- |
|
ex 08.09 |
|
Abrikosai, vyšnios, persikai (įskaitant nektarinus (nectarine)), |
|
|
|
|
|
slyvos ir dygiosios slyvos vaisiai, švieži: |
|
|
|
|
.30 |
- Persikai, įskaitant nektarinus: |
|
|
|
|
|
-- Persikai: |
|
|
|
|
|
-- nuo gegužės 16 d. iki rugpjūčio 15 d. |
0.12 |
- |
|
|
|
-- nuo rugpjūčio 16 d. iki gegužės 15 d. |
0.24 |
- |
|
|
|
-- Nektarinai: |
|
|
|
|
|
-- nuo gegužės 16 d. iki rugpjūčio 15 d. |
0.12 |
- |
|
|
|
-- nuo rugpjūčio 16 d. iki gegužės 15 d. |
0.24 |
- |
|
|
ex .40 |
- Slyvos ir dygiosios slyvos vaisiai: |
|
|
|
|
|
-- Slyvos: |
|
|
|
|
|
-- nuo balandžio 15 d. iki birželio 30 d. |
0.15 |
- |
|
|
|
-- nuo liepos 1 d. iki rugpjūčio 20 d. |
0.36 |
- |
|
|
|
-- nuo rugpjūčio 21 d. iki spalio 10 d. |
5.44 |
4.24 |
|
|
|
-- nuo rugsėjo 11 d. iki spalio 31 d. |
0.72 |
- |
|
|
|
-- nuo lapkričio 1 d. iki balandžio 14 d. |
0.36 |
- |
|
|
ex 08.10 |
Kiti švieži vaisiai (uogos) |
|
|
|
|
.10 |
-Braškės ir žemuogės: |
|
|
|
|
|
-- nuo balandžio 15 d. iki birželio 8 d. |
0.18 |
- |
|
|
|
-- nuo birželio 9 d. iki birželio 30 d. |
7.21 |
6.61 |
|
|
|
-- nuo liepos 1 d. iki rugsėjo 9 d. |
7.21 |
4.81 |
|
|
|
-- nuo rugsėjo 10 d. iki spalio 31 d. |
1.92 |
- |
|
|
|
-- nuo lapkričio 1 d. iki balandžio 14 d. |
0.36 |
- |
|
|
ex .20 |
- Avietės, gervuogės, šilkmedžio uogos ir loganberijos: |
|
|
|
|
|
-- Gervuogės |
0.09 |
- |
|
|
ex 12.09 |
Sėklos, vaisiai ir sporos, skirtos sėjai |
|
|
|
|
|
- Runkelių sėklos |
|
|
|
|
.11 |
-- Cukrinių runkelių sėklos |
0.72 |
- |
|
|
ex .19 |
-- Kitos: |
|
|
|
|
|
-- Pašarinių runkelių sėklos |
29.06 |
28.46 |
|
|
|
-- Kitos, išskyrus ropių ir griežčių sėklas |
29.06 |
26.66 |
|
|
|
- Kitų pašarinių kultūrų sėklos, išskyrus runkelių sėklas: |
|
|
|
|
ex .22 |
-- Dobilų (Trifolium spp.) sėklos: |
|
|
|
|
|
-- Kitos, išskyrus raudonųjų dobilų sėklas |
29.06 |
28.26 |
|
|
.23 |
-- Eraičino sėklos |
17.66 |
17.28 |
|
|
.24 |
-- Pievinės miglės (Poa pratensis L.) sėklos |
29.06 |
28..66 |
|
|
.25 |
-- Svidrės (Lolium multiflorum Lam., Lolium perenne L.) sėklos |
29.06 |
28.66 |
|
|
ex .29 |
-- Kitos: |
|
|
|
|
|
-- Smilgos (Agrostis) sėklos |
29.06 |
28.86 |
|
|
|
-- “Vaisių sodo” žolės arba “gaidžio pėdos” pievos žolės |
|
|
|
|
|
ir “lapės uodegos” žolės sėklos |
14.81 |
14.41 |
|
|
|
-Kitos: |
|
|
|
|
ex .91 |
--Daržovių sėklos: |
|
|
|
|
|
--Agurkų, žiedinių kopūstų, morkų, svogūnų, šalotų (shallot), porų, |
|
|
|
|
|
petražolių, endivų (endive) ir salotų sėklos |
0.18 |
- |
|
|
|
-- Kitos, išskyrus kopūstų sėklas |
0.72 |
- |
|
|
ex 13.02 |
Augalų syvai ir ekstraktai; pektininės medžiagos, pektinatai ir pektatai; |
|
|
|
|
|
agar-agaras ir kitos augalinės kilmės gleivės bei tirštikliai, modifikuoti |
|
|
|
|
|
arba nemodifikuoti |
|
|
|
|
|
- Augalų syvai ir ekstraktai : |
|
|
|
|
.11 |
-- Opiumo |
4.50% |
- |
|
|
.13 |
-- Apynių |
4.50% |
- |
|
|
.14 |
-- Skaistenio (piretrumo) arba augalų šaknų, turinčių rotenono |
3.00% |
- |
|
|
.19 |
-- Kiti: |
3.00% |
- |
|
|
|
- Augalinės gleivės ir tirštikliai, modifikuoti arba nemodifikuoti: |
|
|
|
|
ex .31 |
-- Agar-agaras: |
|
|
|
|
|
-- Kitas, negu modifikuotas |
4.50% |
- |
|
|
ex .39 |
-- Kiti: |
|
|
|
|
|
-- Kiti, negu modifikuoti |
3.00% |
- |
|
|
ex 15.14 |
Rapsų, aliejinių ropių (rapsukų) ir garstyčių aliejai bei jų frakcijos, |
|
|
|
|
|
nerafinuoti arba rafinuoti, bet chemiškai nemodifikuoti |
|
|
|
|
.10 |
- Neapdoroti aliejai: |
|
|
|
|
|
-- Gyvulių pašarams |
4.88 |
4.72 |
|
|
|
-- Kiti |
0.05 |
- |
|
|
ex 15.15 |
Kiti nelakūs augaliniai riebalai ir aliejai (įskaitant chochoba (jojoba) aliejų) |
|
|
|
|
|
ir jų frakcijos, nerafinuoti arba rafinuoti, bet chemiškai nemodifikuoti |
|
|
|
|
|
- Sėmenų aliejus ir jo frakcijos |
|
|
|
|
.11 |
-- Neapdorotas aliejus: |
|
|
|
|
|
-- Gyvulių pašarams |
4.88 |
4.72 |
|
|
|
-- Kitas |
0.05 |
- |
|
15.18 |
|
Gyvuliniai arba augaliniai riebalai, aliejai ir jų frakcijos, virti, oksiduoti, |
|
|
|
|
|
dehidratuoti, sulfuruoti, prapūsti, polimerizuoti šiluma vakuume |
|
|
|
|
|
arba inertinėse dujose arba kitaip chemiškai modifikuoti, išskyrus |
|
|
|
|
|
klasifikuojamus pozicijoje Nr. 15.16; nevalgomi gyvulinių arba augalinių |
|
|
|
|
|
riebalų, aliejų ir įvairių šiame skirsnyje klasifikuojamų riebalų ir aliejų |
|
|
|
|
|
frakcijų mišiniai bei gaminiai, nenurodyti kitoje vietoje |
|
|
|
|
ex .00 |
-Linoksinas |
12.70% |
- |
|
17.01 |
|
Cukranendrių arba cukrinių runkelių cukrus ir chemiškai gryna sacharozė kietame būvyje |
|
|
|
|
|
- Gyvulių pašarams |
1.41 |
1.31 |
|
|
|
- Kiti |
0.03 |
- |
|
ex 20.02 |
|
Pomidorai, paruošti arba konservuoti be acto ar acto rūgšties |
|
|
|
|
ex.90 |
- Kiti: |
|
|
|
|
|
-- Orui nepralaidžiose pakuotėse: |
|
|
|
|
|
-- Pomidorų piurė, įskaitant pomidorų minkštimą, turintys 25% |
|
|
|
|
|
arba daugiau masės sauso produkto, pilnai susidedanti iš pomidorų |
|
|
|
|
|
ir vandens, su druska ar kitais konservantais ar uždarais arba be jų |
0.21 |
- |
|
ex 20.05 |
|
Kitos daržovės, paruoštos arba konservuotos be acto arba acto |
|
|
|
|
|
rūgšties, neužšaldytos, kitos, negu klasifikuojamos pozicijoje Nr. 20.06 |
|
|
|
|
.30 |
- Rauginti kopūstai |
0.20 |
- |
|
|
.70 |
- Alyvos |
0.60 |
- |
|
ex 20.08 |
|
Vaisiai, riešutai ir kitos valgomosios augalų dalys, paruoštos |
|
|
|
|
|
ar konservuotos kitais būdais, įskaitant produktus su cukraus arba kitų |
|
|
|
|
|
saldžiųjų medžiagų priedais, taip pat su alkoholiu, nenurodytos |
|
|
|
|
|
kitoje vietoje: |
|
|
|
|
.40 |
- Kriaušės |
0.30 |
- |
|
|
.60 |
- Vyšnios |
8.34 |
7.14 |
|
|
ex .99 |
- Kiti |
|
|
|
|
|
-- Obuoliai |
34.92 |
34.28 |
|
20.09 |
|
Vaisių sultys (įskaitant vynuogių misą) ir daržovių sultys, nefermentuotos |
|
|
|
|
|
ir be cukraus ar kitų saldžiųjų medžiagų priedų |
|
|
|
|
.50 |
- Pomidorų sultys |
0.15 |
- |
|
|
.60 |
- Vynuogių sultys (įskaitant vynuogių misą) |
0.15 |
- |
|
|
.70 |
- Obuolių sultys |
27.20 |
-2 |
|
ex 2309 |
|
Produktai, naudojami gyvūnų maistui |
|
|
|
|
ex .10 |
- Kačių ir šunų maistas, paruoštas mažmeninei prekybai |
|
|
|
|
|
-- Turintys sausumos gyvūnų mėsos arba mėsos maistinių subprodukčių, |
|
|
|
|
|
orui nepralaidžiose pakuotėse |
0.42 |
- |
|
______________
2 Priedas
CN kodas |
|
Prekės aprašymas |
Bazinis muitas |
Muitas, taikomas pagal šį susitarimą |
04.09 |
|
Natūralus medus |
30% |
28% |
06.01 |
|
Svogūnėliai, gumbai, šakniagumbiai, šaknų skrotelės, šakniastiebiai, |
|
|
|
|
esantys ramybės, vegetacijos arba žydėjimo būsenoje; cikorijos augalai |
|
|
|
|
ir jų šaknys, išskyrus šaknis, klasifikuojamas pozicijoje 12.12: |
|
|
|
.10 |
- Svogūnėliai, gumbai, šakniagumbiai, šaknų skrotelės, šakniastiebiai, |
5% |
4% |
|
|
esantys ramybės būsenoje |
|
|
|
.20 |
- Svogūnėliai, gumbai, šakniagumbiai, šaknų skrotelės, šakniastiebiai, |
|
|
|
|
esantys vegetacijos arba žydėjimo būsenoje; cikorijos augalai ir jų šaknys |
5% |
4% |
06.02 |
|
Kiti gyvi augalai (įskaitant jų šaknis), auginiai ir poskiepiai; grybiena: |
|
|
|
.10 |
- Neįsišakniję auginiai ir poskiepiai |
5% |
4% |
|
.20 |
- Valgomus vaisius arba riešutus vedančių rūšių medžiai, krūmai ir kerai, |
5% |
4% |
|
|
skiepyti arba neskiepyti |
|
|
|
.30 |
- Rododendrai ir azalijos, skiepyti arba neskiepyti |
5% |
4% |
|
.40 |
- Rožės, skiepytos arba neskiepytos |
5% |
4% |
|
.90 |
- Kiti: |
|
|
|
|
– Grybiena (micelis) |
5% |
4% |
|
|
– Kiti |
5% |
4% |
06.04 |
|
Lapai, šakos ir kitos augalų dalys be žiedų arba žiedpumpurių, |
|
|
|
|
taip pat žolės, samanos ir kerpės, tinkamos puokštėms ar kitiems |
|
|
|
|
dekoratyviniams tikslams, gyvos, džiovintos, dažytos, balintos, |
|
|
|
|
impregnuotos arba apdorotos kitu būdu: |
|
|
|
.10 |
- Samanos ir kerpės |
5% |
4% |
|
|
- Kitos : |
|
|
|
.91 |
– Gyvos |
5% |
4% |
|
.99 |
– Kitos |
5% |
4% |
07.04 |
|
Gūžiniai, žiediniai, garbanotieji kopūstai, kaliaropės ir kitos maistinės |
|
|
|
|
kopūstinės daržovės, šviežios arba šaldytos: |
|
|
|
.10 |
- Žiediniai kopūstai ir brokoliai |
5% |
4% |
|
.20 |
- Briuselio kopūstai |
5% |
4% |
|
.90 |
- Kiti: |
|
|
|
|
– Baltagūžiai ir raudongūžiai kopūstai |
20% |
18% |
|
|
– Kiti |
5% |
4% |
07.05 |
|
Salotos (Lactuca sativa) ir cikorijos (Cichorium spp.), šviežios ir šaldytos: |
|
|
|
|
- Salotos: |
|
|
|
.11 |
– Gūžinės salotos |
5% |
4% |
|
.19 |
– Kitos |
5% |
4% |
|
|
- Cikorijos: |
|
|
|
.21 |
– Witloof rūšies cikorijos (Cichorium intybus var. foliosum) |
5% |
4% |
|
.29 |
– Kitos |
5% |
4% |
07.06 |
|
Morkos, ropės, salotiniai burokėliai, pūteliai, salierai, ridikai ir kiti |
|
|
|
|
panašūs maistiniai šakniavaisiai, švieži ar šaldyti: |
|
|
|
.10 |
- Morkos ir ropės |
5% |
4% |
|
.90 |
- Kiti |
5% |
4% |
07.08 |
|
Ankštinės kultūros, įskaitant išgliaudytas, šviežios arba šaldytos: |
|
|
|
.10 |
-Žirniai (Pisum sativum) |
5% |
4% |
|
.20 |
- Pupelės (Vigna spp., Phaseolus spp.) |
5% |
4% |
|
.90 |
- Kitos ankštinės daržovės |
5% |
4% |
07.09 |
|
Kitos daržovės, šviežios arba šaldytos: |
|
|
|
.10 |
- Artišokai |
5% |
4% |
|
.20 |
- Šparagai |
5% |
4% |
|
.30 |
- Baklažanai |
5% |
4% |
|
.40 |
- Salierai (išskyrus šakniavaisius) |
5% |
4% |
|
.60 |
- Capsicum ir Pimenta genčių vaisiai |
5% |
4% |
|
.70 |
- Špinatai, naujazelandiniai špinatai ir sodinės balandūnės |
|
|
|
|
(gigantiškieji špinatai) |
5% |
4% |
|
.90 |
- Kitos |
5% |
4% |
07.12 |
|
Džiovintos daržovės, sveikos, supjaustytos stambiais gabalais, |
|
|
|
|
griežinėliais, susmulkintos arba sumaltos į miltelius, bet toliau neapdorotos: |
|
|
|
.20 |
- Svogūnai |
5% |
4% |
|
.30 |
- Grybai ir triufeliai |
5% |
4% |
|
.90 |
- Kitos daržovės; daržovių mišiniai |
5% |
4% |
ex 08.09 |
|
Abrikosai, vyšnios, persikai (įskaitant nektarinus (nectarine), |
|
|
|
|
slyvos ir dygiosios slyvos vaisiai, švieži: |
|
|
|
ex.40 |
- Slyvos ir dygiosios slyvos vaisiai: |
|
|
|
|
– Slyvos: |
|
|
|
|
– nuo liepos 1 d. iki rugsėjo 30 d. |
10% |
9% |
ex 08.10 |
|
Kiti švieži vaisiai (uogos): |
|
|
|
ex.10 |
-Braškės ir žemuogės: |
|
|
|
|
– nuo gegužės 1 d. iki liepos 31 d. |
10% |
9% |
ex 13.02 |
|
Augalų syvai ir ekstraktai; pektininės medžiagos, pektinatai ir pektatai; |
|
|
|
|
agar-agaras ir kitos augalinės kilmės gleivės bei tirštikliai, modifikuoti |
|
|
|
|
arba nemodifikuoti: |
|
|
|
|
- Augalų syvai ir ekstraktai : |
|
|
|
.11 |
– Opiumo |
5% |
4% |
|
.12 |
– Rudmenės (saldymedžio) |
5% |
4% |
|
.13 |
– Apynių |
5% |
4% |
|
.14 |
– Skaistenio (piretrumo) arba augalų šaknų, turinčių rotenono |
5% |
4% |
|
.19 |
– Kiti |
5% |
4% |
|
|
- Augalinės gleivės ir tirštikliai, modifikuoti arba nemodifikuoti: |
|
|
|
ex.31 |
– Agar-agaras: |
5% |
4% |
|
ex.32 |
– Gleivės ir tirštikliai iš saldžiavaisio pupmedžio vaisių ir sėklų arba |
5% |
4% |
|
|
iš guarėjos (guar) sėklų, modifikuoti arba nemodifikuoti |
|
|
|
ex.39 |
– Kiti (-os) |
5% |
4% |
ex 15.17 |
|
Margarinas; gyvulinių arba augalinių riebalų, aliejų bei įvairių riebalų |
|
|
|
|
arba aliejų, klasifikuojamų šiame skirsnyje, frakcijų maistiniai mišiniai |
|
|
|
|
ir gaminiai, išskyrus maistinius riebalus, aliejus arba jų frakcijas, |
|
|
|
|
nurodytus pozicijoje 15.16 |
|
|
|
.10 |
- Margarinas, išskyrus skystą margariną |
20% |
16% 1 |
15.18 |
|
Gyvuliniai arba augaliniai riebalai, aliejai ir jų frakcijos, virti, oksiduoti, |
|
|
|
|
dehidratuoti, sulfuruoti, prapūsti, polimerizuoti šiluma vakuume arba |
|
|
|
|
inertinėse dujose arba kitaip chemiškai modifikuoti, išskyrus |
|
|
|
|
klasifikuojamus pozicijoje 15.16; nevalgomi gyvulinių arba augalinių |
|
|
|
|
riebalų, aliejų ir įvairių šiame skirsnyje klasifikuojamų riebalų ir aliejų |
|
|
|
|
frakcijų mišiniai bei gaminiai, nenurodyti kitoje vietoje: |
|
|
|
.00 |
-Linoksinas |
5% |
4% |
|
ex 20.02 |
Pomidorai, paruošti arba konservuoti be acto ar acto rūgšties: |
|
|
|
.90 |
- Kiti, išskyrus klasifikuojamus pozicijoje Nr. 2002.10 |
5% |
4% |
ex 20.05 |
|
Kitos daržovės, paruoštos arba konservuotos be acto arba acto rūgšties, |
|
|
|
|
neužšaldytos, kitos negu klasifikuojamos pozicijoje 20.06: |
|
|
|
.30 |
- Rauginti kopūstai |
5% |
4% |
|
.40 |
- Žirniai (Pisum savitum) |
5% |
4% |
|
|
- Pupelės (Vigna spp., Phaseolus spp.): |
|
|
|
.51 |
– Aižytos pupelės |
5% |
4% |
|
.59 |
– Kitos |
5% |
4% |
|
.60 |
- Šparagai |
5% |
4% |
|
.70 |
- Alyvos |
5% |
4% |
|
.80 |
- Saldieji kukurūzai (Zea mays var. saccharata) |
5% |
4% |
|
.90 |
- Kitos daržovės ir daržovių mišiniai |
5% |
4% |
20.08 |
|
Vaisiai, riešutai ir kitos valgomosios augalų dalys, paruoštos |
|
|
|
|
ar konservuotos kitais būdais, įskaitant produktus su cukraus ar kitų |
|
|
|
|
saldžiųjų medžiagų priedais, taip pat su alkoholiu, nenurodytos kitoje vietoje: |
|
|
|
|
- Riešutai, žemės riešutai (arachisai) ir kitos sėklos, sumaišytos arba nesumaišytos tarpusavyje: |
|
|
|
.11 |
– Žemės riešutai (arachisai) |
5% |
4% |
|
.19 |
– Kitos, įskaitant mišinius |
5% |
4% |
|
.20 |
- Ananasai |
5% |
4% |
|
.30 |
- Citrusų vaisiai |
5% |
4% |
|
.40 |
- Kriaušės |
5% |
4% |
|
.50 |
- Abrikosai |
5% |
4% |
|
.60 |
- Vyšnios |
5% |
4% |
|
.70 |
- Persikai |
5% |
4% |
|
.80 |
- Braškės ir žemuogės |
5% |
4% |
|
|
- Kiti, įskaitant mišinius, išskyrus klasifikuojamus subpozicijoje 2008.19 |
|
|
|
.91 |
– Palmių šerdys |
5% |
4% |
|
.92 |
– Mišiniai |
5% |
4% |
|
.99 |
– Kiti |
5% |
4% |
20.09 |
|
Vaisių sultys (įskaitant vynuogių misą) ir daržovių sultys, nefermentuotos |
|
|
|
|
ir be alkoholio priedų, su cukraus ar kitų saldžiųjų medžiagų priedais |
|
|
|
|
arba be jų: |
|
|
|
.11/.19 |
- Apelsinų sultys |
5% |
0% |
|
.20 |
- Greipfrutų sultys |
5% |
0% |
|
.40 |
- Ananasų sultys |
5% |
0% |
|
.50 |
- Pomidorų sultys |
5% |
0% |
|
.60 |
- Vynuogių sultys (įskaitant vynuogių misą) |
5% |
0% |
|
.70 |
- Obuolių sultys |
40% |
25% |
|
.90 |
- Sulčių mišiniai |
5% |
0% |
______________
3 Priedas
PREKIŲ KILMĖS TAISYKLĖS
1. (1) Įgyvendinant šią sutartį, prekė vadinama turinti Lietuvos arba Norvegijos kilmę, jeigu ji yra visiškai ten gauta.
(2) Tai, kas žemiau išvardinta, yra laikoma visiškai gautais Lietuvoje arba Norvegijoje:
d) prekės, pagamintos ten tik iš produktų, išvardintų (a)–(c) papunkčiuose.
(3) Įpakavimo medžiagos ir konteineriai, panaudoti prekės įpakavimui, yra nepriskiriami tai prekei, siekiant apibrėžti, ar ji yra visiškai gauta, be to, nėra būtina nustatyti, ar tokios įpakavimo medžiagos ir konteineriai turi kilmę ar ne.
2. Nepaisant 1 punkto, šio priedo priedėlio 1 ir 2 stulpelių sąraše išvardintos prekės, gautos Lietuvoje arba Norvegijoje, ir savo sudėtyje turinčios medžiagų, kurios nepilnai ten gautos, yra taip pat vadinamos turinčiomis vienos iš šio susitarimo šalių kilmę, jei jos tenkina sąlygas, pateiktas 3 stulpelyje dėl tokių medžiagų būtino apdirbimo ar perdirbimo.
3. (1) Preferencijos pagal šią Sutartį taikomos tik toms prekėms, kurios tiesiogiai transportuojamos iš Lietuvos į Norvegiją arba iš Norvegijos į Lietuvą, nekertant kitos šalies teritorijos. Tačiau prekės, turinčios Lietuvos arba Norvegijos kilmę ir sudarančios vieną atskirą krovinį, kuris yra neskaidomas, gali būti transportuojamos per kitas negu Lietuvos ar Norvegijos teritorijas, esant reikalui, jas perkraunant ar laikinai sandėliuojant jose su sąlyga, kad prekės yra tranzito ar sandėliavimo šalių muitinių prižiūrimos, kad jos nedalyvauja tų šalių prekybiniuose santykiuose ar netiekiamos ten vietiniam naudojimui ir kad jų atžvilgiu nėra atliekamos jokios operacijos, išskyrus iškrovimą ir pakrovimą bei jų būklės išsaugojimo operacijas.
(2) Įrodymas, kad sąlygos, pateiktos (1) papunktyje, buvo įvykdytos, yra pateikiamas muitinėms pagal Laisvosios prekybos sutarties tarp ELPA valstybių ir Lietuvos B Protokolo atitinkamas nuostatas.
4. Prekėms, pagal šį Priedą turinčioms kilmę, importuojant jas į Lietuvą ar Norvegiją, Sutartyje numatytos lengvatos suteikiamos pateikus EUR.1 judėjimo sertifikatą arba sąskaitos deklaraciją, išduotą pagal Laisvosios prekybos sutarties tarp ELPA valstybių ir Lietuvos B Protokolo atitinkamas nuostatas.
5. Nuostatos dėl draudimo grąžinti muito mokestį arba atleisti nuo muito mokėjimo, kilmės įrodymo ir susitarimų dėl administracinio bendradarbiavimo, pateiktos Laisvosios prekybos sutarties tarp ELPA Valstybių ir Lietuvos B Protokole, yra taikomos mutatis mutandis. Tai yra suprantama taip, kad draudimas grąžinti muito mokestį arba atleisti nuo muito mokėjimo, pateikiamas šiose nuostatose, taikomas tik medžiagoms, kurioms yra taikoma Laisvosios prekybos sutartis tarp ELPA Valstybių ir Lietuvos ir šis Susitarimas tarp Lietuvos ir Norvegijos dėl prekybos žemės ūkio produktais.
______________
Priedėlis
Sąrašas prekių, kurioms pagal 2 punktą yra nustatytos kitokios sąlygos negu visiško gavimo kriterijus
HS kodas |
Prekės aprašymas |
Kilmės neturinčių medžiagų apdirbimas ar perdirbimas, suteikiantis prekei kilmę |
|
04.05 |
Sviestas ir kiti pieno riebalai ir aliejai |
Gamyba, kurioje visos panaudotos |
|
|
|
medžiagos, klasifikuojamos 4 skirsnyje, |
|
|
|
turi būti visiškai gautos |
|
ex 07.12 |
Džiovintos daržovės, sveikos, supjaustytos stambiais gabalais, |
|
|
|
griežinėliais, susmulkintos arba sumaltos į miltelius, |
|
|
|
bet toliau neapdorotos |
|
|
|
|
|
|
|
- Kitos daržovės; daržovių mišiniai |
Gamyba, kurioje visos panaudotos daržovės |
|
|
|
turi būti visiškai gautos |
|
13.02 |
Augalų syvai ir ekstraktai; pektininės medžiagos, pektinatai |
|
|
|
ir pektatai; agar-agaras ir kitos augalinės kilmės gleivės |
|
|
|
bei tirštikliai, modifikuoti arba nemodifikuoti |
|
|
|
|
|
|
|
- Augalinės kilmės gleivės ir tirštikliai, modifikuoti |
Gamyba iš nemodifikuotų gleivių ir tirštiklių |
|
|
- Kiti (-os) |
Gamyba, kurioje visų panaudotų medžiagų |
|
|
|
vertė neviršija 50% prekės ex-works kainos |
|
ex 15.14 |
Rapsų, aliejinių ropių (rapsukų) ir garstyčių aliejai bei jų frakcijos, |
Gamyba iš nerafinuotų rapsų, aliejinių |
|
|
nerafinuoti arba rafinuoti, bet chemiškai nemodifikuoti, |
ropių (rapsukų) ir garstyčių aliejų ar jų frakcijų |
|
|
išskyrus neapdorotą aliejų |
|
|
15.17 |
Margarinas ir gyvulinių arba augalinių riebalų, aliejų bei įvairių |
Gamyba, kurioje: |
|
|
riebalų arba aliejų, klasifikuojamų šiame skirsnyje, frakcijų |
|
|
|
maistiniai mišiniai ir gaminiai, išskyrus maistinius riebalus, |
- visos panaudotos medžiagos klasifikuojamos |
|
|
aliejus arba jų frakcijas, klasifikuojamus pozicijoje 15.16 |
kitoje pozicijoje negu prekė, ir |
|
|
|
|
|
|
|
- visos panaudotos medžiagos, klasifikuojamos |
|
|
|
4 skirsnyje, turi būti visiškai gautos |
|
ex 17.01 |
Cukranendrių arba cukrinių runkelių cukrus ir chemiškai gryna |
Gamyba iš medžiagų, neklasifikuojamų |
|
|
sacharozė kieto būvio su aromatiniais ir dažančiaisiais priedais |
toje pačioje pozicijoje kaip prekė. |
|
|
|
Tačiau visos panaudotos aromatinės ir |
|
|
|
dažančiosios medžiagos turi jau turėti kilmę |
|
20.02 |
Pomidorai, paruošti arba konservuoti be acto ar acto rūgšties |
Gamyba, kurioje visi panaudoti pomidorai, |
|
|
|
klasifikuojami 7 arba 20 skirsniuose, |
|
|
|
turi būti visiškai gauti |
|
20.05 |
Kitos daržovės, paruoštos arba konservuotos be acto arba |
Gamyba, kurioje visos panaudotos |
|
|
acto rūgšties, neužšaldytos, kitos nei produktai, klasifikuojami |
daržovės turi būti visiškai gautos |
|
|
pozicijoje 20.06 |
|
|
20.08 |
Vaisiai, riešutai ir kitos valgomosios augalų dalys, paruoštos arba |
Gamyba, kurioje visi panaudoti vaisiai, |
|
|
konservuotos kitais būdais, įskaitant produktus su cukraus arba kitų |
riešutai ir kitos valgomosios augalų dalys |
|
|
saldžiųjų medžiagų priedais, taip pat su alkoholiu, nenurodytos |
turi būti visiškai gauti |
|
|
kitoje vietoje |
|
|
20.09 |
Vaisių sultys (įskaitant vynuogių misą) ir daržovių sultys, |
Gamyba, kurioje visi panaudoti vaisiai, |
|
|
nefermentuotos ir be alkoholio priedų, su cukraus ar kitų saldžiųjų |
daržovės ar bet kokios medžiagos, |
|
|
medžiagų priedais arba be jų |
gautos iš vaisių, turi būti visiškai gauti |
|
23.09 |
Produktai, naudojami gyvulių maistui |
Gamyba, kurioje: |
|
|
|
|
|
|
|
- visos panaudotos medžiagos klasifikuojamos |
|
|
|
kitoje pozicijoje negu prekė, ir |
|
|
|
|
|
|
|
- visos medžiagos, klasifikuojamos |
|
|
|
2 ir 3 skirsniuose, išskyrus klasifikuojamas |
|
|
|
pozicijoje 02.07, turi būti visiškai gautos |
|
______________
Tarpusavio supratimo protokolas prie Susitarimo tarp Lietuvos Respublikos ir Norvegijos Karalystės dėl prekybos žemės ūkio produktais
Siekdamos skatinti harmoningą prekybos žemės ūkio produktais vystymąsi, Lietuvos Respublikos Vyriausybė ir Norvegijos Karalystės Vyriausybė, remdamosi minėto Susitarimo 8 straipsniu, taip pat Laisvosios prekybos tarp ELPA valstybių ir Lietuvos Respublikos 12 straipsniu, sutaria nagrinėti abipusiškumo pagrindu galimas ateityje nuolaidas prekyboje žemės ūkio produktais, įskaitant prekyboje pieno produktais.
______________
* Įsigalioja 1997 m. sausio 1 d.
1 Norvegija taiko 3.98 NOK/kg muito tarifą specialios 35 tonų dydžio tarifinės kvotos ribose. Ši 35 tonų dydžio kvota yra dalis Norvegijos kvotos Pasaulio prekybos organizacijai. Jeigu importas viršija 35 tonas, Norvegija taiko 4.42 NOK/kg muito tarifą kvotos Pasaulio prekybos organizacijai ribose.
2 Tarifinė kvota - 300 tonų per metus
1 Muitas taikomas pagal Europos Asociacijos sutarties tarp Lietuvos Respublikos ir Europos Bendrijų 2 Protokolą.