LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL GYVŪNŲ ŠVIEŽIOS MĖSOS PREKYBOS SU EUROPOS SĄJUNGOS ŠALIMIS VETERINARIJOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

2001 m. spalio 29 d. Nr. 461

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir įgyvendindamas ES Tarybos direktyvos 72/461/EEB nuostatas:

1. Tvirtinu pridedamus Gyvūnų šviežios mėsos prekybos su Europos Sąjungos šalimis veterinarijos reikalavimus.

2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Veterinarijos sanitarijos ir Gyvūnų sveikatingumo skyriams.

 

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS


 

PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos

Tarnybos direktoriaus 2001 m. spalio 29 d. įsakymu Nr. 461

 

GYVŪNŲ ŠVIEŽIOS MĖSOS PREKYBOS SU EUROPOS SĄJUNGOS ŠALIMIS VETERINARIJOS REIKALAVIMAI

 

Gyvūnų šviežios mėsos prekybos su Europos Sąjungos šalimis veterinarijos reikalavimai (toliau – Reikalavimai) parengti remiantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir įgyvendina Europos Sąjungos Tarybos direktyvą 72/461/EEB.

 

I. Bendrosios nuostatos

 

1. Reikalavimų tikslas – nustatyti gyvūnų šviežios mėsos prekybos su Europos Sąjungos (toliau – ES) šalimis reikalavimus.

2. Vartojamos sąvokos:

AKM – afrikinis kiaulių maras.

Eksportuojanti šalis – ES valstybė ar Lietuvos Respublika, iš kurios išvežama šviežia mėsa į kitą ES valstybę ar į Lietuvos Respubliką.

KKM – klasikinis kiaulių maras.

Mėsa – visos atrajotojų, kiaulių, neporakanopių ūkinės paskirties gyvulių ir nelaisvėje užaugintų žvėrių, išskyrus paukščius, kūno dalys, tinkančios žmonių maistui.

Paskirties šalis – ES valstybė ar Lietuvos Respublika, į kurią įvežama šviežia mėsa iš ES valstybės ar Lietuvos Respublikos.

Šviežia mėsa – mėsa, taip pat ir įpakuota vakuuminiu būdu ar inertinių dujų atmosferoje, kuri, saugant nuo gedimo, nebuvo specialiai apdorota jokiu kitu būdu, išskyrus šaltį.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT)Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija.

Valstybinis veterinarijos gydytojas – VMVT įgaliotas valstybinis arba privatus veterinarijos gydytojas.

 

II. BENDRIEJI PREKYBOS GYVŪNŲ ŠVIEŽIA MĖSA VETERINARIJOS REIKALAVIMAI

 

3. Gali būti prekiaujama tik šviežia mėsa:

3.1. gauta iš naminių avių, ožkų ir neporakanopių ūkinės paskirties gyvulių, kurie eksportuojančios šalies teritorijoje išbuvo bent 21 dieną iki skerdimo arba nuo gimimo, jei gyvuliai yra jaunesni nei 21dienos amžiaus;

3.2. gauta iš gyvulių, kilusių ūkyje arba teritorijoje, kuriems nėra taikomi prekybos apribojimai dėl galvijų ir kiaulių snukio ir nagų ligos, KKM ir AKM, kiaulių vezikulinės ligos ar kontaginio kiaulių paralyžiaus (Tešeno liga) protrūkio;

3.3. gauta iš skerdyklų, kuriose nebuvo nustatyta snukio ir nagų liga, KKM ir AKM, kiaulių vezikulinė liga ar kontaginis kiaulių paralyžius (Tešeno liga); jeigu kiltų vienos iš šių ligų epizootija, eksportuojančios šalies kompetentinga institucija turi užtikrinti, kad mėsa, gauta iš įtariamų sergant gyvūnų, nebūtų prekiaujama;

3.4. kuriai netaikomi apribojimai dėl KKM.

4. Nepažeidžiant 3.2 punkto reikalavimų, šviežia kiauliena, aviena ar ožkiena leidžiama prekiauti, kai gyvuliai, iš kurių gauta šviežia mėsa, nėra kilę eksportuojančios šalies ūkyje, kuriam taikomi apribojimai dėl kiaulių, avių arba ožkų bruceliozės protrūkio. Apribojimai prekiauti galioja šešias savaites po paskutinio ligos atvejo užregistravimo.

5. VMVT turi užtikrinti, kad išvežama iš Lietuvos Respublikos šviežia mėsa, kuri atitinka 3 ir 4 punktų reikalavimus, būtų ženklinama sveikumo ženklu, nurodytu Šviežios mėsos paruošimo ir pateikimo į rinką taisyklėse (Žin., 1999, Nr. 16-438).

6. VMVT gali uždrausti įvežti šviežią mėsą į Lietuvos Respubliką, jei nesilaikoma 3 ir 4 punktų reikalavimų.

7. VMVT gali leisti, siuntėjui ar jo atstovui prašant, grąžinti visą šviežios mėsos siuntą, jei tai neprieštarauja gyvulių sveikatos reikalavimams.

8. VMVT gali nurodyti siuntą sunaikinti, jeigu įvežimas uždraustas, kaip nurodyta 6 punkte, ir eksportuojanti ar tranzito šalis neleidžia grąžinti siuntos.

9. Įgyvendinant 6-8 punktų nuostatas, reikia taikyti reikalavimus, reglamentuojančius prekybą galvijais ir kiaulėmis.

10. VMVT turi užtikrinti, kad šviežia mėsa, neatitinkanti 5 punkto reikalavimų, būtų ženklinama 24 punkte nustatyta tvarka. Ženklinimui skirtus instrumentus turi prižiūrėti valstybinis veterinarijos gydytojas. 5 punkte nurodyta šviežia mėsa privalo būti gaunama, paruošiama, transportuojama ir sandėliuojama atskirai nuo šviežios mėsos, kuri nėra skirta prekybai su ES šalimis.

11. VMVT suteikia eksportuotojams, kai šviežia mėsa negali būti įvežta pagal 6 punkto reikalavimus, teisę gauti veterinarijos eksperto išvadas. VMVT turi taip pat užtikrinti, kad veterinarijos ekspertai turėtų galimybę nustatyti, ar yra laikomasi reikalavimų, numatytų 6 punkte, kol šalies kompetentinga institucija dar nenurodė sunaikinti šviežios mėsos. Veterinarijos ekspertas negali būti šviežios mėsos paskirties šalies pilietis.

12. VMVT gali išduoti leidimą šviežios mėsos importui į savo teritoriją, nesilaikydama 3.1 punkto reikalavimų.

13. VMVT, išdavusi leidimą, turi nedelsiant informuoti Europos Komisiją ir ES šalis.

14. Kai VMVT išduoda leidimą, nurodytą 12 punkte, atitinkamas leidimas turi būti gautas iš šalių, per kurias vykdomas tranzitas.

 

III. KONTROLĖS PRIEMONĖS

 

15. Nepažeisdama 3, 4, 11 ir 12 punktuose išdėstytų reikalavimų, VMVT, kilus pavojui, kad gyvūnų ligos gali išplisti įvežus į šalies teritoriją šviežią mėsą, imasi šių priemonių:

15.1. kilus epizootijos protrūkiui kitoje šalyje, gali laikinai uždrausti arba apriboti šviežios mėsos įvežimą iš tos vietovės, kurioje kilo epizootija;

15.2. jeigu liga išplito arba jeigu nustatytas kitos užkrečiamosios gyvūnų ligos protrūkis, gali laikinai uždrausti arba apriboti šviežios mėsos įvežimą iš visos šalies teritorijos; įtarus, kad kiaulės užsikrėtusios AKM, taikomos 18 – 20 punkte nurodytos priemonės.

16. Vykdydama 15 punkto reikalavimus, VMVT privalo nedelsdama pranešti ES valstybėms ir Europos Komisijai apie ligos protrūkį Lietuvos Respublikoje, priemones jai kontroliuoti ir ligos likvidavimą.

17. Informacija apie šalyje taikomas priemones, numatytas 15 punkte, ir jų panaikinimą privalo būti perduota nedelsiant kitoms šalims ir Europos Komisijai kartu nurodant tikslias šių priemonių taikymo priežastis.

18. ES šalis ar Lietuvos Respublika, kurios teritorijoje per paskutinius 12 mėnesių nustatytas AKM, negali išvežti šviežios mėsos į kitą šalį. VMVT gali uždrausti įvežti šviežią mėsą tik iš tos ES šalies teritorijos ar jos dalies, kurioje pasireiškė AKM.

19. Nustatant teritorijos dalį, kurioje nustatyta epizootija, turi būti atsižvelgta į kriterijus, nurodytus 22 punkte. Vienas ar daugiau AKM protrūkių ES šalies teritorijos dalyje, kuri geografiškai nėra susijusi su pagrindine šalies teritorijos dalimi, netrukdo taikyti 22 punkto nuostatų.

20. 19 punkto reikalavimai taikomi, jeigu:

20.1. AKM protrūkis ar protrūkiai, nurodyti 19 punkte, buvo likviduoti per trumpiausią laiką;

20.2. nauji ligos protrūkiai, dėl kurių būtina priimti naujus sprendimus, kaip nurodyta 19 punkte, epizootiniu požiūriu nesusiję su ligos protrūkiu ar protrūkiais, nurodytais 20.1 punkte.

21. Siekiant nustatyti šalies teritorijos dalį, kuri nurodyta 18 punkte, turi būti atsižvelgta į:

21.1. metodus, naudotus AKM ligos kontrolei ir likvidavimui;

21.2. patvirtinimą, jog liga mažiausiai 12 mėnesių atliekant visus tyrimus, įskaitant serologinį tyrimą, nenustatyta;

21.3. šalies teritorijos dalių plotą, jų administracines ir geografines ribas;

21.4. profilaktikos priemones, taikytas apsaugoti kiaulių bandas nuo užsikrėtimo ar pakartotinio užsikrėtimo AKM;

21.5. kiaulių judėjimą kontroliuojančias priemones.

22. Siekiant nustatyti šalies teritorijos dalį, kuri nurodyta 19 ir 20 punktuose, turi būti atsižvelgta į:

22.1. metodus, naudojamus kovai su šia liga, ypač kiaulių likvidavimui užkrėstuose ar įtariamai užkrėstuose ūkiuose;

22.2. šalies teritorijų dalių plotą, jų administracines ir geografines ribas;

22.3. ligos paplitimą ir tendenciją plisti;

22.4. priemones, taikomas ligos plitimui užkirsti;

22.5. priemones, taikomas riboti ir kontroliuoti kiaulių judėjimą į teritoriją, kuriai taikomi apribojimai, ir iš jos.

23. ES šalys ar Lietuvos Respublika, kuriose nėra KKM ar AKM, negali uždrausti įvežti kiaulienos iš kitos ES šalies ar Lietuvos Respublikos, jeigu kiauliena gauta paskerdus kiaules, kurios atitinka gyvulių sveikatos reikalavimus.

 

IV. ŠVIEŽIOS MĖSOS, NESKIRTOS PREKYBAI SU EUROPOS SĄJUNGOS ŠALIMIS, ŽENKLINIMAS

 

24. Šviežia mėsa, neskirta prekybai su ES šalimis, ženklinama dviem ženklais, dedamais vienas ant kito. Pirma dedamas sveikumo ženklas, nurodytas Šviežios mėsos paruošimo ir pateikimo į rinką taisyklėse. Ant jo uždedamas ovalus spaudas su įstrižu kryžiumi, sudarytu iš dviejų tiesių linijų, susikertančių stačiu kampu spaudo viduryje. Uždėjus šį spaudą, informacija sveikumo ženkle turi likti įskaitoma.

25. Vietoj 24 punkte nurodytų dviejų ženklų gali būti dedamas spaudas, kuris turėtų būti ovalus, 6,5 cm ilgio ir 4,5 cm pločio. Spaude turi būti:

25.1. viršutinėje dalyje – eksportuojančios šalies pavadinimas didžiosiomis raidėmis;

25.2. viduryje – skerdyklos veterinarinio patvirtinimo numeris;

25.3. apačioje – Europos Bendrijos trumpinys – EB;

25.4. dvi tiesios linijos, susikertančios stačiu kampu spaudo viduryje, tokiu būdu, kad 25.1-25.3 punktuose paminėta informacija būtų įskaitoma.

26. Raidės turi būti 0,8 cm, o skaičiai – 1 cm aukščio.

27. Spaude taip pat privalo būti informacija, pagal kurią valstybinis veterinarijos gydytojas, kuris tikrina mėsą, galėtų būti identifikuotas.

 

V. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

28. Reikalavimų 11, 23 ir 25.3 punktai įsigalioja nuo Lietuvos Respublikos įstojimo į Europos Sąjungą.

______________