LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL SŪDYTOS JAUTIENOS KONSERVŲ TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO
2000 m. gruodžio 15 d. Nr. 359
Vilnius
Įgyvendindamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. rugsėjo 29 d. nutarimu Nr. 1076 „Dėl Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė acquis priėmimo programa) teisės derinimo priemonių ir acquis įgyvendinimo priemonių 1999 metų planų patvirtinimo“ (Žin., 1999, Nr. 83-2473) patvirtintą Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungos programos (Nacionalinė acquis priėmimo programa) teisės derinimo priemonių 1999 metų planą (priemonės kodas 3.4.2.4-T-A3),
2. Nustatau, kad Sūdytos jautienos konservų techninio reglamento nuostatos taikomos nuo 2002 m. sausio 1 d.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2000 12 15 įsakymu Nr. 359
SŪDYTOS JAUTIENOS KONSERVŲ TECHNINIS REGLAMENTAS
(Parengtas pagal Komisijos 1986 m. liepos 31 d. reglamentą Nr. 2429/86/EEB „Dėl mėsos kiekio nustatymo procedūros mėsos produktuose bei mėsos konservuose pagal nomenklatūros kodą ex 16.02 B III, nurodytą reglamente Nr. 2184/86“, Komisijos 1987 m. gruodžio 17 d. reglamentą Nr. 3846/87/EEB, nustatantį žemės ūkio produktų nomenklatūrą eksporto subsidijoms gauti, ir Maisto kodekso komisijos pasaulinį standartą CODEX STAN 88-1981 „Konservuota sūdyta jautiena“.)
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
II. PAGRINDINĖS SĄVOKOS
2. Konservuota sūdyta jautiena – įpakuota į sandarią tarą ir po įpakavimo termiškai apdorota kapota, sūdyta, be kaulų įvairių veislių galvijų mėsa, taip pat galvijų galvos ir širdys.
III. PAGRINDINIAI SUDĖTIES IR KOKYBĖS RODIKLIAI
4. Žaliavos:
4.1. produktas ruošiamas iš stambiai supjaustytos prieš tai termiškai apdorotos jautienos arba iš termiškai apdorotos jautienos ir ne daugiau kaip 5% žalios jautienos mišinio;
5. Produkto sudėtis:
6. Priedai:
7. Cheminė sudėtis:
IV. MAISTO PRIEDAI
V. TERŠALAI
10. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai turi neviršyti nurodytų Lietuvos higienos normoje HN 54 „Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviais izotopais lygiai“.
VI. HIGIENOS REIKALAVIMAI
11. Mėsos konservai turi būti gaminami, pakuojami, laikomi ir gabenami laikantis Lietuvos higienos normų HN 15 „Maisto higiena. Bendrieji reikalavimai“, HN 16 „Medžiagos ir gaminiai, kontaktuojantys su maisto produktais. Bendrieji reikalavimai“, HN 26 „Maisto žaliavos ir produktai. Didžiausias leidžiamas mikrobinio užterštumo lygis“ nuostatų.
VII. ŽENKLINIMAS
VIII. PAGRINDINIAI BANDINIŲ PAĖMIMO IR TYRIMO METODAI
13. Bandiniai paimami pagal LST 3100 „Mėsa ir mėsos produktai. Bandinių ėmimas ir paruošimas tyrimams. 1-oji dalis. Bandinių ėmimas. 2-oji dalis. Bandinių paruošimas mikrobiologiniams tyrimams“.
14. Mėsos kiekis procentais turi būti nustatomas pagal 1 priede pateiktą metodiką (sąvoka „mėsa“ neapima nei subproduktų, nei riebalų, įskaitant mėsos riebalus, nei kaulų).
15. Toksiškieji elementai, radioaktyviųjų izotopų lygiai nustatomi pagal Lietuvos higienos normoje HN 54 „Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviais izotopais lygiai“ nurodytus metodus.
SUDERINTA |
SUDERINTA |
Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius |
Respublikinio mitybos centro direktorė |
K. Lukauskas |
K. Kadziauskienė |
______________
1 priedas
MĖSOS KIEKIO PROCENTAIS NUSTATYMO METODIKA
1. Analizė turi būti atliekama naudojant vienodus ir būdingus jautienos konservų bandinius. Rezultatai skaičiuojami iš ne mažiau kaip dviejų lygiagrečių tyrimų.
2. Taikomi analizės metodai yra šie:
2.5. Mėsos kiekio apskaičiavimas:
2.5.1. mėsos kiekis apskaičiuojamas pagal šią formulę:
čia:
NT – analizės metu nustatytas bendrasis azoto kiekis procentais;
Nx – ne mėsos kilmės azotas procentais;
2.5.2. bendrasis azoto kiekis apskaičiuojamas pagal metodą, aprašytą 2.1.
Drėgmės (2.2) ir pelenų (2.4) kiekių nustatymas leidžia daryti išvadas apie produkto sudedamųjų dalių kiekį;
2.5.3. ne mėsos kilmės azoto kiekis Nx skaičiuojamas žinant kiekvienos produkto sudedamosios dalies, turinčios azoto, kiekį ir azoto kiekį kiekvienoje iš jų. Lentelėje pateiktas vidutinis ne mėsos kilmės azoto kiekis jautienos konservų gamybai naudojamuose komponentuose.
Komponento pavadinimas |
Azoto kiekis % |
|
|
Džiūvėsiai |
2,0 |
Kazeinas |
15,8 |
Natrio kazeinatas |
14,8 |
Sojos baltymų izoliatas |
14,5 |
Tekstūruoti sojos baltymai |
8,0 |
Sojos miltai |
8,0 |
Mononatrio gliutamatas |
8,3 |
Jaučio inkstai |
2,7 |
Jaučio liežuvis |
3,0 |
______________