KALĖJIMŲ DEPARTAMENTO

PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS TEISINGUMO MINISTERIJOS DIREKTORIAUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL KALĖJIMŲ DEPARTAMENTO PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS TEISINGUMO MINISTERIJOS DIREKTORIAUS 2006 M. GEGUŽĖS 2 D. ĮSAKYMO Nr. 4/07-117 „DĖL ASMENŲ, LAIKOMŲ KARDOMOJO KALINIMO IR LAISVĖS ATĖMIMO VIETOSE, MAITINIMO ORGANIZAVIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2010 m. balandžio 19 d. Nr. V-94

Vilnius

 

 

1. Pakeičiu Asmenų, laikomų kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo vietose, maitinimo organizavimo taisykles, patvirtintas Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos direktoriaus 2006 m. gegužės 2 d. įsakymu Nr. 4/07-117 „Dėl Asmenų, laikomų kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo vietose, maitinimo organizavimo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2006, Nr. 52-1923, Nr. 78-3096; 2007, Nr. 58-2270; 2008, Nr. 19-716, Nr. 78-3094; 2009, Nr. 139-6148):

1.1. Įrašau 6 punkte po žodžių „Valgiaraštį nedirbančioms moterims (vegetarėms)“ žodžius „Dietinio maitinimo valgiaraštį.“

1.2. Papildau 7 punktą šia antrąja pastraipa:

„Ligoniai, kurie gydomi pataisos įstaigų gydymo įstaigose ir kuriems pagal juos gydančių gydytojų išvadas yra paskirtas dietinis maitinimas, maitinami pagal Dietinio maitinimo valgiaraštį.“

1.3. Papildau 11 punktą šia trečiąja pastraipa:

„Išrašant važtaraščius maisto produktams, kurie yra nedidelėse standartinėse pakuotėse ir jų atidaryti sandėlyje negalima arba jie nedalomi (pienas, kefyras, grietinė, varškė, jogurtas, konservų dėžutės, kiaušiniai ir t. t.), jų kiekiai suapvalinami iki pilnos pakuotės.“

1.4. Papildau 3 priedą šiuo skyriumi:

 

„DIETINIŲ PATIEKALŲ RECEPTŪROS IR GAMYBOS

TECHNOLOGINIAI APRAŠYMAI

 

MORKŲ SALOTOS

 

Morkos                          101,0

Aliejus                           10,0

Išeiga                    100,0

 

Nuskustos ir nuplautos morkos supjaustomos šiaudeliais (sutarkuojamos). Salotos paskaninamos aliejumi.

 

ŠVIEŽIŲ KOPŪSTŲ SALOTOS SU MORKOMIS

 

Morkos                          57,0

Kopūstai                       53,0

Citrinos rūgštis              0,1

Vanduo                         15,0

Druska                          0,6

Aliejus                           10,0

Išeiga                    100,0

 

Nuskustos ir nuplautos morkos supjaustomos šiaudeliais (sutarkuojamos). Nuvalyti ir nuplauti baltagūžiai kopūstai supjaustomi smulkiais šiaudeliais. Kopūstai pakaitinami su citrinos rūgšties tirpalu ir atšaldomi. Įdedama druskos. Visos supjaustytos daržovės sumaišomos su aliejumi.

 

BUROKĖLIŲ SALOTOS SU OBUOLIAIS

 

Virti burokėliai              77,0 (81 nevirtų)

Obuoliai                        25,0

Druska                          0,6

Aliejus                           10,0

Išeiga                    100,0

 

Nuvalyti virti burokėliai supjaustomi šiaudeliais, nuplauti obuoliai be sėklalizdžių supjaustomi siaurais griežinėliais. Įdedama druskos. Sumaišytos daržovės paskaninamos aliejumi.

 

ŠVIEŽIŲ KOPŪSTŲ SALOTOS SU OBUOLIAIS

 

Obuoliai                        47,0

Kopūstai                       50,0

Citrinos rūgštis              0,1

Vanduo                         15,0

Cukrus                          2,0

Aliejus                           10,0

Išeiga                    100,0

 

Nuplauti obuoliai be sėklalizdžių supjaustomi siaurais griežinėliais. Smulkiai supjaustyti baltagūžiai kopūstai pakaitinami su citrinos rūgšties tirpalu. Po to atšaldomi, pridedama pjaustytų obuolių, cukraus, išmaišoma su aliejumi.

 

BALTASIS PADAŽAS

 

Sultinys                         110,0

Miltai                            5,0

Sviestas                         10,0

Druska                          0,6

Citrinos rūgštis              0,1

Išeiga                    100

 

Miltai išsijojami, paskleidžiami plonu sluoksniu skardoje ir džiovinami kepimo krosnyje 110–120 °C temperatūroje, nuolat maišant ir stebint, kad nepasikeistų jų spalva. Atvėsinti miltai ištrinami su puse receptūroje nurodyto sviesto, įpilama karšto sultinio ir gerai išmaišoma iki vienalytės masės. Paskui praskiedžiama sultiniu iki skystos konsistencijos, supilami į verdantį sultinį ir verdami nuolat maišant 25–30 min. Pabaigoje pasūdoma ir perkošiama. Dar kartą užverdama.

Patiekiant į stalą įdedama citrinos rūgštis ir likęs sviestas. Sviestas supjaustomas mažais gabalėliais, sudedamas į padažą, išmaišomas, kol ištirps ir tolygiai pasklis visoje masėje.

 

ŽUVIES KUKULIAI SU PADAŽU

 

Žuvis                               65,0

Kvietinė duona               13,0

Vanduo                           20,0

Svogūnai                         12,0

Kiaušiniai                        14,0

Miltai                               8,0

Aliejus                             8,0

Baltasis padažas              50,0

Druska                             1,0

Išeiga                      100,0

 

Žuvies filė be odos ir kaulų supjaustoma ir sumalama mėsmale kartu su nuplikytais svogūnais ir išmirkyta piene ar vandenyje kvietine duona. Sudedami kiaušiniai, pasūdoma ir išmaišoma. Daromi kukuliai po 3–5 vnt. porcijai, apvoliojami miltais, užpilami padažu, dar įpilama vandens (10 proc. padažo masės) ir 10–15 min. troškinama. Patiekiant apipilami padažu.

 

GARINIAI ŽUVIES MALTINIAI

 

Žuvies faršas                   75,0

Kvietinė duona               15,0

Pienas                              16,0

Kiaušiniai                        14,0

Sviestas                           5,0

Druska                             0,6

Išeiga                      100

 

Žuvis sumalama arba imamas žuvies faršas. Dedama piene išmirkyta kvietinė duona dar kartą permalama. Dedami kiaušiniai, pasūdoma, sumaišoma ir išplakama. Formuojami maltiniai ir troškinami garuose 20–25 min. Patiekiant pašlakstoma ištirpintu sviestu.

 

VIRTA MĖSA

 

Kiauliena (kumpis)          167,0

Morkos                            4,0

Svogūnai                         4,0

Prieskoniai                       0,25

Vanduo                           250

Druska                             0,6

Išeiga                      100,0

 

Mėsa supjaustoma 2 kg gabalais, užpilama šaltu vandeniu (1–1,5 l 1 kg mėsos). Greitai užvirinama, nugraibomos putos. Toliau verdama ant mažos ugnies (96–98 °C). Likus 30–40 min. iki virimo pabaigos, dedami prieskoniai, svogūnai, morkos. Sultiniui užvirus, pasūdoma. Išvirusi mėsa pjaustoma skersai raumenų skaidulų maždaug 0,5–1 cm storio gabalėliais. Sudedama į puodą, užpilama sultinio, kuriame mėsa virė, ir užvirinama. Taip mėsa laikoma maždaug 2–3 val. 55–60 °C temperatūroje, kol bus realizuojama.

 

PAUKŠTIENOS KUKULIAI

 

Paukštiena                       84,0

Kvietinė duona               18,0

Vanduo                           26,0

Kiaušinis                         14,0

Sviestas                           5,0

Druska                             0,6

Išeiga                      100,0

 

Paukštiena be kaulų supjaustoma gabalais ir sumalama. Į masę dedama vandenyje išmirkyta kvietinė duona, kiaušiniai, pasūdoma, sumaišoma, dar kartą sumalama ir išplakama. Iš masės daromi kukuliai ir troškinami garuose. Patiekiami su ištirpintu sviestu.

 

GARINIAI MĖSOS FARŠO MALTINIAI

 

Kiaulienos faršas             85,0

Kvietinė duona               19,0

Pienas arba vanduo         23,0

Kiaušinis                         14,0

Aliejus                             7,0

Druska                             0,9

Sviestas                           5,0

Išeiga                      100

 

Mėsa sumalama mėsmale arba imamas faršas, įdedama piene arba vandenyje išmirkyta kvietinė duona, kiaušiniai, pasūdoma, sumaišoma. Masė pakartotinai malama mėsmale. Formuojami maltiniai. Gaminiai apkepinami iš abiejų pusių 3–5 min. Toliau troškinami garuose. Patiekiami su ištirpintu sviestu.

 

VIRTI MAKARONAI SU VARŠKE

 

Makaronai                       27,0

Liesa varškė                    25,0

Sviestas                           5,0

Druska                             0,6

Išeiga                      100,0

 

Makaronai verdami pasūdytame vandenyje 20–30 min., naminiai lakštiniai – 20–25 min., vermišeliai – 10–12 min. Nupylus nuovirą, pusė sviesto, nurodyto receptūroje, sudedama į makaronus. Varškė pertrinama ir sumaišoma su virtais makaronais. Patiekiant palaistoma likusiu sviestu.“

2. Nustatau, kad šis įsakymas įsigalioja 2010 m. gegužės 1 d.

3. Pavedu Administracijos reikalų skyriui šį įsakymą paskelbti „Valstybės žiniose“.

 

 

 

Direktorius                                                                                    Saulius Vitkūnas