KALĖJIMŲ DEPARTAMENTO
PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS TEISINGUMO MINISTERIJOS DIREKTORIAUS
ĮSAKYMAS
DĖL KALĖJIMŲ DEPARTAMENTO PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS TEISINGUMO MINISTERIJOS DIREKTORIAUS 2006 M. GEGUŽĖS 2 D. ĮSAKYMO Nr. 4/07-117 „DĖL ASMENŲ, LAIKOMŲ KARDOMOJO KALINIMO IR LAISVĖS ATĖMIMO VIETOSE, MAITINIMO ORGANIZAVIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2010 m. balandžio 19 d. Nr. V-94
Vilnius
1. Pakeičiu Asmenų, laikomų kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo vietose, maitinimo organizavimo taisykles, patvirtintas Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos direktoriaus 2006 m. gegužės 2 d. įsakymu Nr. 4/07-117 „Dėl Asmenų, laikomų kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo vietose, maitinimo organizavimo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2006, Nr. 52-1923, Nr. 78-3096; 2007, Nr. 58-2270; 2008, Nr. 19-716, Nr. 78-3094; 2009, Nr. 139-6148):
1.1. Įrašau 6 punkte po žodžių „Valgiaraštį nedirbančioms moterims (vegetarėms)“ žodžius „Dietinio maitinimo valgiaraštį.“
1.2. Papildau 7 punktą šia antrąja pastraipa:
1.3. Papildau 11 punktą šia trečiąja pastraipa:
1.4. Papildau 3 priedą šiuo skyriumi:
„DIETINIŲ PATIEKALŲ RECEPTŪROS IR GAMYBOS
TECHNOLOGINIAI APRAŠYMAI
MORKŲ SALOTOS
Morkos 101,0
Aliejus 10,0
Išeiga 100,0
Nuskustos ir nuplautos morkos supjaustomos šiaudeliais (sutarkuojamos). Salotos paskaninamos aliejumi.
ŠVIEŽIŲ KOPŪSTŲ SALOTOS SU MORKOMIS
Morkos 57,0
Kopūstai 53,0
Citrinos rūgštis 0,1
Vanduo 15,0
Druska 0,6
Aliejus 10,0
Išeiga 100,0
Nuskustos ir nuplautos morkos supjaustomos šiaudeliais (sutarkuojamos). Nuvalyti ir nuplauti baltagūžiai kopūstai supjaustomi smulkiais šiaudeliais. Kopūstai pakaitinami su citrinos rūgšties tirpalu ir atšaldomi. Įdedama druskos. Visos supjaustytos daržovės sumaišomos su aliejumi.
BUROKĖLIŲ SALOTOS SU OBUOLIAIS
Virti burokėliai 77,0 (81 nevirtų)
Obuoliai 25,0
Druska 0,6
Aliejus 10,0
Išeiga 100,0
Nuvalyti virti burokėliai supjaustomi šiaudeliais, nuplauti obuoliai be sėklalizdžių supjaustomi siaurais griežinėliais. Įdedama druskos. Sumaišytos daržovės paskaninamos aliejumi.
ŠVIEŽIŲ KOPŪSTŲ SALOTOS SU OBUOLIAIS
Obuoliai 47,0
Kopūstai 50,0
Citrinos rūgštis 0,1
Vanduo 15,0
Cukrus 2,0
Aliejus 10,0
Išeiga 100,0
Nuplauti obuoliai be sėklalizdžių supjaustomi siaurais griežinėliais. Smulkiai supjaustyti baltagūžiai kopūstai pakaitinami su citrinos rūgšties tirpalu. Po to atšaldomi, pridedama pjaustytų obuolių, cukraus, išmaišoma su aliejumi.
BALTASIS PADAŽAS
Sultinys 110,0
Miltai 5,0
Sviestas 10,0
Druska 0,6
Citrinos rūgštis 0,1
Išeiga 100
Miltai išsijojami, paskleidžiami plonu sluoksniu skardoje ir džiovinami kepimo krosnyje 110–120 °C temperatūroje, nuolat maišant ir stebint, kad nepasikeistų jų spalva. Atvėsinti miltai ištrinami su puse receptūroje nurodyto sviesto, įpilama karšto sultinio ir gerai išmaišoma iki vienalytės masės. Paskui praskiedžiama sultiniu iki skystos konsistencijos, supilami į verdantį sultinį ir verdami nuolat maišant 25–30 min. Pabaigoje pasūdoma ir perkošiama. Dar kartą užverdama.
Patiekiant į stalą įdedama citrinos rūgštis ir likęs sviestas. Sviestas supjaustomas mažais gabalėliais, sudedamas į padažą, išmaišomas, kol ištirps ir tolygiai pasklis visoje masėje.
ŽUVIES KUKULIAI SU PADAŽU
Žuvis 65,0
Kvietinė duona 13,0
Vanduo 20,0
Svogūnai 12,0
Kiaušiniai 14,0
Miltai 8,0
Aliejus 8,0
Baltasis padažas 50,0
Druska 1,0
Išeiga 100,0
Žuvies filė be odos ir kaulų supjaustoma ir sumalama mėsmale kartu su nuplikytais svogūnais ir išmirkyta piene ar vandenyje kvietine duona. Sudedami kiaušiniai, pasūdoma ir išmaišoma. Daromi kukuliai po 3–5 vnt. porcijai, apvoliojami miltais, užpilami padažu, dar įpilama vandens (10 proc. padažo masės) ir 10–15 min. troškinama. Patiekiant apipilami padažu.
GARINIAI ŽUVIES MALTINIAI
Žuvies faršas 75,0
Kvietinė duona 15,0
Pienas 16,0
Kiaušiniai 14,0
Sviestas 5,0
Druska 0,6
Išeiga 100
Žuvis sumalama arba imamas žuvies faršas. Dedama piene išmirkyta kvietinė duona dar kartą permalama. Dedami kiaušiniai, pasūdoma, sumaišoma ir išplakama. Formuojami maltiniai ir troškinami garuose 20–25 min. Patiekiant pašlakstoma ištirpintu sviestu.
VIRTA MĖSA
Kiauliena (kumpis) 167,0
Morkos 4,0
Svogūnai 4,0
Prieskoniai 0,25
Vanduo 250
Druska 0,6
Išeiga 100,0
Mėsa supjaustoma 2 kg gabalais, užpilama šaltu vandeniu (1–1,5 l 1 kg mėsos). Greitai užvirinama, nugraibomos putos. Toliau verdama ant mažos ugnies (96–98 °C). Likus 30–40 min. iki virimo pabaigos, dedami prieskoniai, svogūnai, morkos. Sultiniui užvirus, pasūdoma. Išvirusi mėsa pjaustoma skersai raumenų skaidulų maždaug 0,5–1 cm storio gabalėliais. Sudedama į puodą, užpilama sultinio, kuriame mėsa virė, ir užvirinama. Taip mėsa laikoma maždaug 2–3 val. 55–60 °C temperatūroje, kol bus realizuojama.
PAUKŠTIENOS KUKULIAI
Paukštiena 84,0
Kvietinė duona 18,0
Vanduo 26,0
Kiaušinis 14,0
Sviestas 5,0
Druska 0,6
Išeiga 100,0
Paukštiena be kaulų supjaustoma gabalais ir sumalama. Į masę dedama vandenyje išmirkyta kvietinė duona, kiaušiniai, pasūdoma, sumaišoma, dar kartą sumalama ir išplakama. Iš masės daromi kukuliai ir troškinami garuose. Patiekiami su ištirpintu sviestu.
GARINIAI MĖSOS FARŠO MALTINIAI
Kiaulienos faršas 85,0
Kvietinė duona 19,0
Pienas arba vanduo 23,0
Kiaušinis 14,0
Aliejus 7,0
Druska 0,9
Sviestas 5,0
Išeiga 100
Mėsa sumalama mėsmale arba imamas faršas, įdedama piene arba vandenyje išmirkyta kvietinė duona, kiaušiniai, pasūdoma, sumaišoma. Masė pakartotinai malama mėsmale. Formuojami maltiniai. Gaminiai apkepinami iš abiejų pusių 3–5 min. Toliau troškinami garuose. Patiekiami su ištirpintu sviestu.
VIRTI MAKARONAI SU VARŠKE
Makaronai 27,0
Liesa varškė 25,0
Sviestas 5,0
Druska 0,6
Išeiga 100,0
Makaronai verdami pasūdytame vandenyje 20–30 min., naminiai lakštiniai – 20–25 min., vermišeliai – 10–12 min. Nupylus nuovirą, pusė sviesto, nurodyto receptūroje, sudedama į makaronus. Varškė pertrinama ir sumaišoma su virtais makaronais. Patiekiant palaistoma likusiu sviestu.“