LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO

ĮSAKYMAS

 

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2004 M. SPALIO 22 D. ĮSAKYMO NR. 3D-570 „DĖL BULVIŲ, DARŽOVIŲ IR VAISIŲ SANDĖLIO VEIKLOS LICENCIJAVIMO DOKUMENTŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2010 m. lapkričio 8 d. Nr. 3D-982

Vilnius

 

 

Pakeičiu Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. spalio 22 d. įsakymą Nr. 3D-570 „Dėl bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklos licencijavimo dokumentų patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 157-5747) ir išdėstau jį nauja redakcija:

 

„LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO

MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL BULVIŲ, DARŽOVIŲ IR VAISIŲ SANDĖLIO VEIKLOS LICENCIJAVIMO DOKUMENTŲ PATVIRTINIMO

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymo (Žin., 2002, Nr. 74-3139; 2010, Nr. 70-3469) 4 straipsnio 2 dalimi ir 5 straipsnio 3 dalimi bei Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. rugsėjo 25 d. nutarimu Nr. 1486 „Dėl įgaliojimų suteikimo įgyvendinant Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymą“ (Žin., 2002, Nr. 94-4046; 2010, Nr. 107-5519),

tvirtinu pridedamus:

1. Licencijuoto sandėlio bulvių ir daržovių šaldomų saugyklų techninį reglamentą.

2. Licencijuoto sandėlio vaisių saugyklų techninį reglamentą.

3. Licencijuoto sandėlio bulvių ir daržovių saugyklų su aktyviąja ventiliacija techninį reglamentą.“

 

 

 

Žemės ūkio ministras                                                             Kazys Starkevičius

 

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio

ministro 2004 m. spalio 22 d.

įsakymu Nr. 3D-570

(Lietuvos Respublikos žemės ūkio

ministro 2010 m. lapkričio 8 d.

įsakymo Nr. 3D-982 redakcija)

 

LICENCIJUOTO SANDĖLIO BULVIŲ IR DARŽOVIŲ ŠALDOMŲ SAUGYKLŲ TECHNINIS REGLAMENTAS

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Licencijuoto sandėlio bulvių ir daržovių šaldomų saugyklų techninis reglamentas (toliau – reglamentas) parengtas vadovaujantis Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymu (Žin., 2002, Nr. 74-3139; 2010, Nr. 70-3496).

2. Šiuo reglamentu nustatomi bulvių ir daržovių šaldomų saugyklų (toliau – saugyklos) įrengimo, jų aplinkos, bulvių ir daržovių laikymo ir technologinės įrangos reikalavimai.

3. Reglamento nuostatos taikomos saugykloms, pastatytoms iš betono, plytų, metalo, medinių ar kitokių konstrukcijų.

4. Šio reglamento privalo laikytis visi ūkio subjektai, vykdantys licencijuoto bulvių ir daržovių sandėlio veiklą – laikantys bulves ir daržoves šaldomose saugyklose.

 

II. BULVIŲ IR DARŽOVIŲ ŠALDOMų SAUGYKLų įrengimo IR JŲ APLINKos REIKALAVIMAI

 

5. Saugyklų pastatai turi atitikti Lietuvos Respublikos teisės aktuose nustatytus reikalavimus: Techninių reikalavimų statybos reglamentą STR 2.01.01(3):1999 „Esminiai statinio reikalavimai. Higiena, sveikata, aplinkos apsauga“, patvirtintą Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 1999 m. gruodžio 27 d. įsakymu Nr. 420 (Žin., 2000, Nr. 8-215); Statybos techninį reglamentą STR 2.01.01 (4):2008 „Esminis statinio reikalavimas „Naudojimo sauga“, patvirtintą Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2007 m. gruodžio 27 d. įsakymu Nr. D1-706 (Žin., 2008, Nr. 1-34).

6. Saugyklos ir jų aplinka turi atitikti Licencijuotų bulvių, daržovių ir vaisių sandėlių saugyklų ir patalpų higienos reikalavimus, patvirtintus Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. spalio 1 d. įsakymu Nr. 3D-536 (Žin., 2004, Nr. 148-5372; 2010, Nr. 124-6346). Saugyklos turi būti švarios ir įrengtos taip, kad jas būtų galima tinkamai išvalyti, išvengiant vabzdžių ir graužikų, palaikyti reikiamą mikroklimatą ir kitas sąlygas, apsaugančias bulves ir daržoves nuo užteršimo ir saugos bei kokybės pablogėjimo, mechaninių sužalojimų, jos turi būti be perteklinės drėgmės, tinkamai šaldomos ir vėdinamos.

7. Saugyklų ir visų joms priklausančių statinių bei įrenginių teritorija turi būti aptverta.

8. Saugyklose turi būti sąlygos mėginiams imti, sverti, kokybei tikrinti, bulvių ir daržovių siuntoms formuoti, prekiniam paruošimui atlikti.

9. Teritorijoje turi būti priešgaisrinės apsaugos priemonės.

10. Teritorijos vartai ir saugyklų durys turi būti rakinami.

11. Saugyklos sienos ir visi paviršiai, kurie gali liestis su produktais, turi būti švarūs, prieinami valyti, be plyšių ir įdubų, neabsorbuoti dezinfekcinių medžiagų.

12. Lubos (ir ant jų bei sienų esantys įrenginiai) turi būti švarios ir taip įrengtos, kad nesikauptų nešvarumai, kondensatas, pelėsiai, kad netrupėtų ir būtų lengvai valomos.

13. Durys turi sandariai užsidaryti, langai prekinio paruošimo ar kitose pagalbinėse patalpose turi būti įstiklinti ir su tinkleliais.

14. Visi vėdinimo kanalai turi būti dengti apsauginiu tinkleliu nuo paukščių.

15. Antžeminio sandėlio grindys turi būti kieto pagrindo, aukštesnės už išorinio grunto paviršių.

16. Požeminio sandėlio grindys turi būti kieto pagrindo, su gerai veikiančia drenažo sistema.

17. Visos saugyklos turi būti numeruotos. Saugyklos brėžiniai saugomi vietoje.

18. Saugyklose neturi būti pašalinių kvapų.

19. Saugyklos turi būti apsaugotos nuo gaisro.

 

III. bulvių ir daržovių LAIKYMO REIKALAVIMAI

 

20. Bulvės ir daržovės turi būti laikomos tik saugyklose, nurodytose licencijuoto bulvių ir daržovių sandėlio licencijoje, patvirtintoje Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos direktoriaus įsakymu.

21. Saugyklos ir įrenginiai, taip pat technologijos, taikomos priimant, apdorojant ir saugant produktus, turi nepakenkti jų kokybei bei saugai.

22. Prieš priimant naujo derliaus bulves ir daržoves, saugyklose neturi likti ankstesnio derliaus likučių.

23. Saugyklų teritorijoje ir viduje neturi būti išbarstytų bulvių ir daržovių.

24. Prieš priimant bulves ir daržoves, saugyklos turi būti kruopščiai išvalytos, atlikta dezinfekcija, dezinsekcija ir deratizacija.

25. Prieš keletą dienų iki priimant bulves ir daržoves saugyklų patalpos turi būti atvėsintos iki bulvėms ar tam tikrų rūšių daržovėms laikyti optimalios temperatūros.

26. Šaldymo sistema turi būti įrengta taip, kad leistų greitai atvėsinti priimtą produkciją ir nuolat palaikyti optimalią temperatūrą ir santykinį oro drėgnį.

27. Temperatūros svyravimai laikymo metu neturi būti didesni kaip ± 1 °C.

28. Bulvės ir daržovės gali būti laikomos sekcijose, konteineriuose, dėžėse ar maišuose.

29. Konteineriai ar kita tara, naudojami bulvėms ir daržovėms laikyti, turi būti nekiauri, švarūs, sausi ir be pašalinio kvapo. Konteineriai ir kita tara prieš dedant naują derlių turi būti išvalyti ir dezinfekuoti.

30. Saugyklose tarp dėžių rietuvių ar konteinerių dviejų eilių turi būti ne siauresni kaip 60 cm pločio praėjimo takai. Konteineriai kraunami paliekant 50–60 cm tarpą iki lubų. Tarp konteinerių eilių ventiliacijai ir oro judėjimui užtikrinti turi būti paliktas bent 10 cm tarpas.

31. Dėžės ar maišai su produkcija turi būti dedami ant padėklų, o ne tiesiog ant saugyklos grindų.

32. Bulvės į šaldomą saugyklą dedamos tik po 10–12 dienų gydomojo periodo 14–18 °C temperatūroje. Tam turi būti įrengtos atskiros patalpos arba gydomasis periodas tinkamai organizuojamas pačioje saugykloje. Po to bulvės turi būti palengva atvėsinamos iki optimalios laikymo temperatūros: atšaldymo greitis nuo 0,5 °C iki 1,0 °C per parą.

33. Temperatūra bulvių pagrindinio laikymo metu – 2–4 °C. Optimali laikymo temperatūra priklauso nuo bulvių veislės ir paskirties. Maistui skirtos bulvės laikomos – 4–6 °C, perdirbti – 6–10 °C, sėklinės – 2–3 °C temperatūroje. Jeigu produkcijos savininkas raštu nurodo kitokią laikymo temperatūrą, reikia saugykloje ją palaikyti. Santykinis oro drėgnis saugykloje – 92–95 proc.

34. Optimalios daržovių laikymo sąlygos:

 

Pavadinimas

Optimalūs oro parametrai

temperatūra, °C

santykinis drėgnis, proc.

Burokėliai

0–+2

95–98

Česnakai

0–+2

65–70

Ropiniai kopūstai

0–+2

95–98

Baltagūžiai kopūstai

0–+2

95–98

Briuseliniai kopūstai

-1–+1

95–98

Kininiai kopūstai

0–+2

95–98

Raudongūžiai kopūstai

0–+2

95–98

Savojiniai kopūstai

0–+2

95–98

Krienai

0–+1

95–98

Morkos

0–+2

95–98

Pasternokai

0–+2

95–98

Petražolės (šakniavaisiai)

0–+2

95–98

Porai

0–+2

95–98

Juodieji ridikai

0–+2

95–98

Salierai (šakniavaisiai)

0–+2

90–95

Svogūnai

0–+2

65–70

Raudonieji svogūnai

0–+2

65–70

 

35. Saugyklose turi būti temperatūros ir santykinio oro drėgnio matavimo įranga. Matuojama bulvių ir daržovių sluoksnio ir saugyklos oro temperatūra. Termometrai gali būti distanciniai (elektroniniai) arba paprasti spiritiniai. Termometrai dedami 0,5–3 m aukštyje saugyklos galuose ir viduryje.

36. Priimamų į licencijuotus sandėlius bulvių ir daržovių kokybės rodikliai turi atitikti nustatytus šviežių vaisių ir daržovių prekybos standartus. Negalima priimti saugoti prastesnės negu antros kokybės klasės bulvių ir daržovių.

37. Į saugyklas dedamos bulvės ir daržovės turi būti sausos ir švarios, nepradėjusios pūti ar kitaip gesti, be ligų požymių, nepažeistos kenkėjų.

38. Bulvės ir daržovės dedamos į atskiras saugyklas ar talpyklas pagal rūšis, veisles ir kokybės klases, o, jeigu reikia, ir pagal papildomus kokybės rodiklius.

39. Priimamos saugoti bulvės ir daržovės, kurioms išrašomi sandėliavimo liudijimai, turi būti laikomos ir apskaitomos atskirai nuo kitos paskirties bulvių ir daržovių.

40. Licencijuoto bulvių ir daržovių sandėlio licencijos turėtojas privalo rūpintis, kad būtų sudaromos tinkamos bulvių ir daržovių laikymo sąlygos ir užtikrinti jų išsaugojimą iki išvežimo. Turi būti tvarkoma specialioji produktų kiekio ir kokybės apskaita.

41. Turi būti kontroliuojama bulvių ir daržovių kokybės būklė – ar nevyksta savaiminis kaitimas, ar nėra gedimo požymių, stebima produktų temperatūra, drėgnumas, užsikrėtimas ligomis, kvapas, skonis, spalva bei kiti kokybės rodikliai ir daromi atitinkami įrašai stebėjimo žurnaluose.

42. Licencijuotame sandėlyje turi būti įrengta laboratorija bulvių ir daržovių kokybei tikrinti. Neturint savo laboratorijos, turi būti sudaryta sutartis su laboratorija arba paskirtas asmuo, atsakingas už bulvių ir daržovių kokybės nustatymą.

43. Laboratorijoje turi būti reikiami laboratoriniai prietaisai bei įranga, standartai, privalomieji kokybės reikalavimai, metodikos ar kiti teisės aktai, reglamentuojantys kokybės vertinimą.

44. Turi būti atlikta laboratorinių matavimo prietaisų metrologinė patikra.

 

IV. REIKALAVIMAI TECHNOLOGINEI ĮRANGAI

 

45. Licencijuotame sandėlyje turi būti techniškai tvarkinga įranga bulvių ir daržovių derliui priimti, iškrauti, gabenti bei džiovinti ir valyti.

46. Saugyklose bulvių ir daržovių krovimo, siuntų formavimo bei prekinio paruošimo reikmėms turi būti pakankamas kiekis elektrinių krautuvų. Naudoti automobilinius krautuvus draudžiama.

47. Įrenginiai turi atitikti nustatytas technines sąlygas, prie jų turi būti techniniai pasai ir naudojimo instrukcijos.

48. Svarstyklės turi būti pakankamos keliamosios galios sunkiasvoriam autotransportui sverti, techniškai tvarkingos ir metrologiškai patikrintos.

49. Draudžiama naudotis sugadintomis svarstyklėmis, taip pat be galiojančio metrologinės patikros žymens.

50. Prieš darbo pradžią kiekvienas įrenginys patikrinamas tuščiąja eiga ir tinkamai sureguliuojamas.

51. Technologiniai įrenginiai turi būti tvarkingi, su apsauginėmis dangomis, sandarūs. Šių įrenginių vibracija turi neviršyti dydžių, leidžiamų Lietuvos higienos norma HN 50:2003 „Visą žmogaus kūną veikianti vibracija: didžiausi leidžiami dydžiai ir matavimo reikalavimai gyvenamuosiuose ir visuomeniniuose pastatuose“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. V-791 (Žin., 2004, Nr. 45-1490).

52. Triukšmo lygis darbo aplinkoje turi neviršyti leidžiamų lygių, nurodytų Lietuvos higienos normoje HN 33:2007 „Akustinis triukšmas. Triukšmo ribiniai dydžiai gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų aplinkoje“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2007 m. liepos 2 d. įsakymu Nr. V-555 (Žin., 2007, Nr. 75-2990).

53. Dulkėtumas darbo aplinkos ore turi neviršyti leistinų normų, nustatytų Lietuvos higienos normoje HN 23:2007 „Cheminių medžiagų profesinio poveikio ribiniai dydžiai. Matavimo ir poveikio vertinimo bendrieji reikalavimai“ patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ir Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministrų 2007 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. V-827/A1-287 (Žin., 2007, Nr. 108-4434).

54. Baigus darbą, nuodugniai apžiūrima įrenginių būklė, nuvalomi nešvarumai ir dulkės, pašalinami pastebėti gedimai.

 

V. BULVIŲ IR DARŽOVIŲ GABENIMO REIKALAVIMAI

 

55. Bulvėms ir daržovėms gabenti naudojamos transporto priemonės turi būti sandarios, uždaros arba dengtos, sausos, švarios. Vežant tolimesniais atstumais (per 100 km), transporto priemonės turi būti izoterminės, pageidautina – šaldomos.

56. Licencijuotas bulvių, daržovių ir vaisių sandėlis neprivalo turėti nuosavo transporto. Bulvėms ir daržovėms gabenti galima transportą nuomoti.

57. Bulves ir daržoves gabenti tikslinga tomis pačiomis transporto priemonėmis. Šios priemonės turi būti mechaniškai išvalomos ir kas mėnesį dezinfekuojamos. Jeigu bulvių ir daržovių gabenimo priemonės naudojamos ir kitiems tikslams arba keičiasi gabenamos produkcijos rūšis, jos mechaniškai išvalomos, išplaunamos ir prireikus dezinfekuojamos.

58. Konteineriai, maišai ir transporto priemonių apdangalai turi būti nekiauri, švarūs, sausi, neužkrėsti kenkėjais ir be pašalinio kvapo.

 

_________________

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio

ministro 2004 m. spalio 22 d.

įsakymu Nr. 3D-570

(Lietuvos Respublikos žemės ūkio

ministro 2010 m. lapkričio 8 d.

įsakymo Nr. 3D-982 redakcija)

 

LICENCIJUOTO SANDĖLIO VAISIŲ SAUGYKLŲ TECHNINIS REGLAMENTAS

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Licencijuoto sandėlio vaisių saugyklų techninis reglamentas (toliau – reglamentas) parengtas vadovaujantis Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymu (Žin., 2002, Nr. 74-3139; 2010, Nr. 70-3469).

2. Šiuo reglamentu nustatomi vaisių saugyklų įrangos, jų aplinkos, vaisių laikymo ir kiti reikalavimai.

3. Reglamento nuostatos taikomos vaisių saugykloms, pastatytoms iš betono, plytų, metalo, medinių ar kitokių konstrukcijų.

4. Šio reglamento privalo laikytis visi ūkio subjektai, vykdantys licencijuoto vaisių sandėlio veiklą – laikantys vaisius saugyklose.

 

II. REIKALAVIMAI VAISIŲ SAUGYKLOMS IR JŲ APLINKAI

 

5. Vaisių saugyklų pastatai turi atitikti Lietuvos Respublikos teisės aktuose nustatytus reikalavimus: Techninių reikalavimų statybos reglamentą STR 2.01.01(3):1999 „Esminiai statinio reikalavimai. Higiena, sveikata, aplinkos apsauga“, patvirtintą Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 1999 m. gruodžio 27 d. įsakymu Nr. 420 (Žin., 2000, Nr. 8-215); Statybos techninį reglamentą STR 2.01.01(4):2008 „Esminis statinio reikalavimas „Naudojimo sauga“, patvirtintą 2007 m. gruodžio 27 d. Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymu Nr. D1-706 (Žin., 2008, Nr. 1-34).

6. Vaisių saugyklos ir jų aplinka turi atitikti Licencijuotų bulvių, daržovių ir vaisių sandėlių saugyklų ir patalpų higienos reikalavimus, patvirtintus Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. spalio 1 d. įsakymu Nr. 3D-536 (Žin., 2004, Nr. 148-5372; 2010, Nr. 124-6346). Vaisių saugyklos turi būti švarios ir įrengtos taip, kad jas būtų galima tinkamai išvalyti, išvengti vabzdžių ir graužikų patekimo, palaikyti reikiamą mikroklimatą ir kitas sąlygas, apsaugančias vaisius nuo užteršimo ir saugos bei kokybės pablogėjimo, mechaninių sužalojimų, turi būti be perteklinės drėgmės, tinkamai šaldomos ir vėdinamos.

7. Saugyklų ir visų joms priklausančių statinių bei įrenginių teritorija turi būti aptverta.

8. Saugyklose turi būti sąlygos vaisiams sverti, atvėsinti, jų mėginiams imti, kokybei tikrinti, siuntoms formuoti, prekiniam paruošimui atlikti.

9. Teritorijoje turi būti priešgaisrinės apsaugos priemonės.

10. Teritorijos vartai ir saugyklų durys turi būti rakinami. Saugyklos su kontroliuojama atmosfera vaisių laikymo metu turi būti taip užrakintos, kad į jas galėtų patekti tik išimtiniais atvejais sandėlio vadovui leidus specialiai tam parengti darbuotojai su specialiomis apsaugos priemonėmis.

11. Saugyklos sienos ir visi paviršiai, kurie gali liestis su produktais, turi būti švarūs, prieinami valyti be plyšių ir įdubų, neabsorbuoti dezinfekcinių medžiagų.

12. Lubos (ir ant jų bei sienų esantys įrenginiai) turi būti švarios ir įrengtos taip, kad nesikauptų nešvarumai, kondensatas, pelėsiai, kad netrupėtų ir būtų lengvai valomos.

13. Durys turi sandariai užsidaryti, o saugyklose su kontroliuojama atmosfera – hermetiškai. Langai prekinio paruošimo ar kitose pagalbinėse patalpose turi būti įstiklinti ir su tinkleliais.

14. Visi vėdinimo kanalai turi būti uždengti apsauginiu tinkleliu nuo paukščių.

15. Antžeminio sandėlio grindys turi būti kieto pagrindo, aukštesnės už išorinio grunto paviršių.

16. Požeminio sandėlio grindys turi būti kieto pagrindo, su gerai veikiančia drenažo sistema.

17. Visos saugyklos turi būti numeruotos. Saugyklos brėžiniai saugomi vietoje.

18. Saugyklose neturi būti pašalinių, nebūdingų vaisiams, kvapų.

19. Saugyklos turi būti apsaugotos nuo gaisro.

 

III. VAISIŲ LAIKYMO REIKALAVIMAI

 

20. Vaisiai turi būti laikomi šaldomose ar su kontroliuojama atmosfera saugyklose, nurodytose licencijuoto vaisių sandėlio licencijoje, patvirtintoje Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos direktoriaus įsakymu.

21. Saugyklos ir įrenginiai, taip pat taikomos technologijos priimant, apdorojant ir laikant vaisius, turi nepakenkti jų kokybei bei saugai.

22. Prieš priimant naujo derliaus vaisius, saugyklose neturi likti ankstesnio derliaus vaisių likučių.

23. Saugyklų teritorijoje ir viduje neturi būti išbarstytų vaisių.

24. Prieš priimant vaisius, saugyklos turi būti kruopščiai išvalytos, atlikta, jeigu reikia, dezinfekcija, dezinsekcija ir deratizacija.

25. Saugyklos prieš keletą dienų iki priimant vaisius turi būti atšaldytos iki atskirų rūšių vaisiams optimalios temperatūros.

26. Šaldymo sistema turi būti įrengta taip, kad būtų galima greitai atvėsinti sudėtą į saugyklą produkciją ir palaikyti laikymo metu optimalią temperatūrą ir santykinį oro drėgnį.

27. Temperatūros svyravimai laikymo metu neturi būti didesni kaip ± 1 °C.

28. Saugyklose su kontroliuojama atmosfera deguonies ir anglies dioksido koncentracija turi būti optimali kiekvienai vaisių rūšiai ar veislei. Deguonies ir anglies dioksido koncentracija turi būti palaikoma pastovi ir ji negali kisti laikymo metu daugiau kaip ±0,5 %.

29. Vaisiai gali būti laikomi konteineriuose ar dėžėse.

30. Konteineriai ir dėžės, naudojamos vaisiams laikyti, turi būti nekiauri, švarūs, sausi ir be pašalinio kvapo. Konteineriai ir kita tara prieš dedant naują derlių turi būti išvalyta ir dezinfekuota.

31. Saugyklose tarp dėžių rietuvių ar konteinerių dviejų eilių turi būti ne siauresni kaip 60 cm pločio praėjimo takai. Konteineriai kraunami paliekant 50–60 cm tarpą iki lubų. Tarp konteinerių eilių ventiliacijai ir oro judėjimui užtikrinti turi būti paliktas bent 10 cm tarpas. Saugyklose su kontroliuojama atmosfera praėjimo takai nepaliekami.

32. Dėžės su vaisiais turi būti dedamos ant padėklų, o ne tiesiog ant saugyklos grindų.

33. Saugykla turi būti pripildoma per 3–4 dienas. Ji turi būti pilna, nes tik tai garantuoja optimalų santykinio drėgnio režimą.

34. Optimalios vaisių laikymo sąlygos:

 

Pavadinimas

Oro parametrai

Kontroliuojamos atmosferos sudėtis, proc.

temperatūra, °C

santykinis drėgnis, proc.

deguonis

anglies dioksidas

Kriaušės

-1–+1

90–95

2–3

1–2

Obuoliai 

0–+2

90–95

2–3

2–3

Slyvos

-0,5–+1

90–95

2

0,5–1

Spanguolės

0–2

90–95

 

 

Svarainiai

0–1

90–95

 

 

 

35. Šio reglamento 34 punkte nurodytos optimalios laikymo sąlygos yra orientacinės. Kiekvienos vaisių veislės optimalios laikymo sąlygos gali šiek tiek skirtis ir turi būti parinktos individualiai.

36. Saugyklose turi būti temperatūros ir santykinio drėgnio matavimo įranga. Termometrai gali būti distanciniai (elektroniniai) arba paprasti spiritiniai. Termometrai dedami 0,5–3 m aukštyje saugyklos galuose ir viduryje.

37. Priimamų į licencijuotus sandėlius vaisių kokybės rodikliai turi atitikti nustatytus šviežių vaisių ir daržovių prekybos standartus. Negalima priimti saugoti prastesnės negu antros kokybės klasės vaisių.

38. Į saugyklas dedami vaisiai turi būti sausi ir švarūs, nepradėję pūti ar kitaip gesti, be ligų požymių, nepažeisti kenkėjų.

39. Vaisiai dedami į atskiras saugyklas ar talpyklas pagal rūšis, veisles ir kokybės klases, o jeigu reikia, ir pagal papildomus kokybės rodiklius.

40. Priimami saugoti vaisiai, kuriems išrašomi sandėliavimo liudijimai, turi būti laikomi ir apskaitomi atskirai nuo kitų vaisių.

41. Licencijuoto vaisių sandėlio licencijos turėtojas privalo rūpintis, kad būtų sudaromos tinkamos vaisių laikymo sąlygos ir užtikrinti jų išsaugojimą iki išvežimo. Turi būti tvarkoma vaisių kiekio ir kokybės apskaita.

42. Turi būti kontroliuojama vaisių kokybės būklė – ar nevyksta savaiminis kaitimas, ar nėra gedimo požymių, stebima temperatūra, drėgnumas, užsikrėtimas ligomis, kvapas, skonis, spalva bei kiti kokybės rodikliai ir daromi atitinkami įrašai stebėjimo žurnaluose.

43. Licencijuotame vaisių sandėlyje turi būti įrengta laboratorija vaisių kokybei tikrinti. Neturint savo laboratorijos, turi būti sudaryta sutartis su laboratorija arba paskirtas asmuo, atsakingas už vaisių kokybės nustatymą.

44. Laboratorijoje turi būti visi reikiami laboratoriniai prietaisai bei įranga, standartai, privalomieji kokybės reikalavimai, metodikos ar kiti teisės aktai, reglamentuojantys kokybės vertinimą.

45. Turi būti atlikta laboratorinių matavimo prietaisų metrologinė patikra.

 

IV. REIKALAVIMAI TECHNOLOGINEI ĮRANGAI

 

46. Licencijuotame sandėlyje turi būti techniškai tvarkinga įranga vaisių derliui priimti, iškrauti, gabenti ir, jeigu reikia, rūšiuoti bei pakuoti.

47. Saugyklose vaisių krovimo, siuntų formavimo bei prekinio paruošimo reikmėms turi būti pakankamas kiekis elektrinių krautuvų. Naudoti automobilinius krautuvus draudžiama.

48. Įrenginiai turi atitikti nustatytas technines sąlygas, prie jų turi būti techniniai pasai ir naudojimo instrukcijos.

49. Svarstyklės turi būti pakankamos keliamosios galios sunkiasvoriam autotransportui sverti, techniškai tvarkingos ir metrologiškai patikrintos.

50. Draudžiama naudotis sugadintomis svarstyklėmis, taip pat be galiojančio metrologinės patikros žymens.

51. Prieš darbo pradžią kiekvienas įrenginys patikrinamas tuščiąja eiga ir tinkamai sureguliuojamas.

52. Technologiniai įrenginiai turi būti tvarkingi, su apsauginėmis dangomis, sandarūs. Šių įrenginių vibracija turi neviršyti dydžių, leidžiamų Lietuvos higienos norma HN 50:2003 „Visą žmogaus kūną veikianti vibracija: didžiausi leidžiami dydžiai ir matavimo reikalavimai gyvenamuosiuose ir visuomeniniuose pastatuose“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. V-791 (Žin., 2004, Nr. 45-1490).

53. Triukšmo lygis darbo aplinkoje turi neviršyti lygio, leidžiamo Lietuvos higienos normoje HN 33:2007 „Akustinis triukšmas. Triukšmo ribiniai dydžiai gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų aplinkoje“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2007 m. liepos 2 d. įsakymu Nr. V-555 (Žin., 2007, Nr. 75-2990).

54. Baigus darbą, nuodugniai apžiūrima įrenginių būklė, nuvalomi nešvarumai ir dulkės, pašalinami pastebėti gedimai.

 

V. VAISIŲ GABENIMO REIKALAVIMAI

 

55. Vaisiams gabenti naudojamos transporto priemonės turi būti sandarios, uždaros arba dengtos, sausos, švarios. Vežant tolimesniais atstumais (per 100 km), transporto priemonės turi būti izoterminės, pageidautina – šaldomos.

56. Licencijuotas bulvių, daržovių ir vaisių sandėlis neprivalo turėti nuosavo transporto. Vaisius gabenti galima ir nuomojamu transportu.

57. Vaisius gabenti tikslinga tomis pačiomis transporto priemonėmis. Šios priemonės kaskart mechaniškai išvalomos ir kas mėnesį dezinfekuojamos. Jeigu vaisių gabenimo priemonės naudojamos ir kitiems tikslams arba keičiasi gabenamos produkcijos rūšis, jos mechaniškai išvalomos, išplaunamos ir prireikus dezinfekuojamos.

58. Konteineriai, dėžės ir transporto priemonių apdangalai turi būti nekiauri, švarūs, sausi, neužkrėsti kenkėjais ir be pašalinio kvapo.

 

_________________

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio

ministro 2004 m. spalio 22 d.

įsakymu Nr. 3D-570

(Lietuvos Respublikos žemės ūkio

ministro 2010 m. lapkričio 8 d.

įsakymo Nr. 3D-982 redakcija)

 

LICENCIJUOTO SANDĖLIO BULVIŲ ir DARŽOVIŲ SAUGYKLŲ SU AKTYVIĄJA VENTILIACIJA TECHNINIS REGLAMENTAS

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Licencijuoto sandėlio bulvių ir daržovių saugyklų su aktyviąja ventiliacija techninis reglamentas (toliau – reglamentas) parengtas vadovaujantis Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymu (Žin., 2002, Nr. 74-3139; 2010, Nr. 70-3469).

2. Šiuo reglamentu nustatomi bulvių ir daržovių saugyklų su aktyviąja ventiliacija (toliau – saugykla) įrangos, jų aplinkos, jose laikomų bulvių ir daržovių laikymo bei kiti reikalavimai.

3. Reglamento nuostatos taikomos bulvių ir daržovių saugykloms su aktyviąja ventiliacija, pastatytoms iš betono, plytų, metalo, medinių ar kitokių konstrukcijų.

4. Šio reglamento privalo laikytis visi ūkio subjektai, vykdantys licencijuoto bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklą – laikantys bulves ir daržoves saugyklose su aktyviąja ventiliacija.

 

II. REIKALAVIMAI bulvių ir daržovių SAUGYKLOMS IR JŲ APLINKAI

 

5. Saugyklų pastatai turi atitikti Lietuvos Respublikos teisės aktuose nustatytus reikalavimus: Techninių reikalavimų statybos reglamentą STR 2.01.01(3):1999 „Esminiai statinio reikalavimai. Higiena, sveikata, aplinkos apsauga“, patvirtintą Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 1999 m. gruodžio 27 d. įsakymu Nr. 420 (Žin., 2000, Nr. 8-215); Statybos techninį reglamentą STR 2.01.01(4):2008 „Esminis statinio reikalavimas „Naudojimo sauga“, patvirtintą 2007 m. gruodžio 27 d. Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymu Nr. D1-706 (Žin., 2008, Nr. 1-34).

6. Saugyklos ir jų aplinka turi atitikti Licencijuotų bulvių, daržovių ir vaisių sandėlių saugyklų ir patalpų higienos reikalavimus, patvirtintus Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. spalio 1 d. įsakymu Nr. 3D-536 (Žin., 2004, Nr. 148-5372; 2010, Nr. 124-6346;). Saugyklos turi būti švarios ir įrengtos taip, kad jas būtų galima tinkamai išvalyti, išvengti vabzdžių ir graužikų patekimo, palaikyti reikiamą mikroklimatą ir kitas sąlygas, apsaugančias bulves ir daržoves nuo užteršimo ir saugos bei kokybės pablogėjimo, mechaninių sužalojimų, jos turi būti be perteklinės drėgmės, tinkamai vėdinamos.

7. Saugyklų ir visų jiems priklausančių statinių bei įrenginių teritorija turi būti aptverta.

8. Saugyklose turi būti sąlygos bulvėms ir daržovėms sverti, atvėsinti, jų mėginiams imti, kokybei tikrinti, siuntoms formuoti ir prekiniam paruošimui atlikti.

9. Teritorijoje turi būti priešgaisrinės apsaugos priemonės.

10. Teritorijos vartai ir saugyklų durys turi būti rakinami.

11. Saugyklos sienos ir visi paviršiai, kurie gali liestis su produktais, turi būti švarūs, prieinami valyti, be plyšių ir įdubų, neabsorbuoti dezinfekcinių medžiagų.

12. Lubos (ir ant jų bei sienų esantys įrenginiai) turi būti švarios ir taip įrengtos, kad nesikauptų nešvarumai, kondensatas, pelėsiai, kad netrupėtų ir būtų lengvai valomos.

13. Durys turi sandariai užsidaryti, langai prekinio paruošimo ar kitose pagalbinėse patalpose turi būti įstiklinti ir su tinkleliais.

14. Visi vėdinimo kanalai turi būti uždengti apsauginiu tinkleliu nuo paukščių, o aktyviosios ventiliacijos kanalų angos – sandariai uždaromos.

15. Antžeminio sandėlio grindys turi būti kieto pagrindo, aukštesnės už išorinio grunto paviršių.

16. Požeminio sandėlio grindys turi būti kieto pagrindo, su gerai veikiančia drenažo sistema.

17. Visos saugyklos turi būti numeruotos. Saugyklos brėžiniai saugomi vietoje.

18. Saugyklose neturi būti pašalinių, nebūdingų bulvėms ir daržovėms, kvapų.

19. Saugyklos turi būti apsaugotos nuo gaisro.

 

III. bulvių ir daržovių LAIKYMO REIKALAVIMAI

 

20. Bulvės ir daržovės turi būti laikomos saugyklose, nurodytose licencijuoto bulvių ir daržovių sandėlio licencijoje, patvirtintoje Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos direktoriaus įsakymu.

21. Saugyklos ir įrenginiai, taip pat technologijos, taikomos priimant, apdorojant ir saugant produktus, turi nepakenkti jų kokybei bei saugai.

22. Prieš priimant naujo derliaus bulves ir daržoves, saugyklose neturi likti ankstesnio derliaus likučių.

23. Saugyklų teritorijoje ir viduje neturi būti išbarstytų bulvių ir daržovių.

24. Prieš priimant bulves ir daržoves, saugyklos turi būti kruopščiai išvalytos, atlikta dezinfekcija, dezinsekcija ir deratizacija.

25. Saugyklose turi būti įrengta aktyvioji ventiliacija, kad būtų galima bulves ir daržoves vėdinti ir / arba atšaldyti.

26. Aktyviosios ventiliacijos sistema turi būti įrengta taip, kad į bulvių ir daržovių sluoksnį būtų galima tiekti:

išorės orą;

išorės orą, sumaišytą su saugyklos oru;

saugyklos orą (recirkuliacija);

pašildytą orą didelių šalčių metu.

27. Bulvės ir daržovės gali būti laikomos palaidai supiltos, sekcijose, aruoduose ar konteineriuose.

28. Konteineriai ar kita tara, naudojami bulvėms ir daržovėms laikyti, turi būti nekiauri, švarūs, sausi ir be pašalinio kvapo. Konteineriai ir kita tara prieš dedant naują derlių turi būti išvalyti ir dezinfekuoti.

29. Saugyklose tarp aruodų ar konteinerių dviejų eilių turi būti ne siauresni kaip 60 cm pločio praėjimo takai. Konteineriai kraunami paliekant 50–60 cm tarpą iki lubų. Tarp konteinerių eilių ventiliacijai ir oro judėjimui užtikrinti turi būti paliktas bent 10 cm tarpas.

30. Bulvių laikymo režimas:

temperatūra gydomojo periodo metu – 14–18 °C;

atšaldymo greitis – nuo 0,5 °C iki 1,0 °C per parą;

temperatūra pagrindinio laikymo metu – 2–4 °C. Optimali laikymo temperatūra priklauso nuo bulvių veislės ir paskirties. Maistui skirtos bulvės laikomos – 4–6 °C, perdirbti – 6–10 °C, sėklinės – 2–3 °C temperatūroje. Jeigu produkcijos savininkas raštu nurodo kitą laikymo temperatūrą, saugykloje reikia palaikyti jo nurodytą temperatūrą;

santykinis oro drėgnis saugykloje – 92–95 proc.;

didžiausias maistinių bulvių sampilo aukštis – 3–4 m;

didžiausias sėklinių bulvių sampilo aukštis – iki 2 m;

pučiamo oro srautas – 50–60 m3 t-1 h-1.

31. Raudonųjų burokėlių ir morkų laikymo režimas:

optimali laikymo temperatūra – 0–+2 °C;

santykinis oro drėgnis saugykloje – 95–98 proc.;

didžiausias sampilo aukštis – 3 m;

pučiamo oro srautas – 70–80 m3 t-1 h-1.

32. Kopūstų laikymo režimas:

optimali laikymo temperatūra – 0–+2 °C;

santykinis oro drėgnis saugykloje – 95–98 proc.;

didžiausias sampilo aukštis – 2,5 m;

pučiamo oro srautas – 70–100 m3 t-1 h-1.

33. Svogūnai prieš laikymą išdžiovinami. Jų džiovinimo parametrai:

temperatūra – 25–40 °C;

pučiamo oro srautas – 450–650 m3 h-1 t-1;

džiovinama, kol lukštų drėgnis bus ne didesnis kaip – 16–18 proc.

Svogūnai po džiovinimo turi būti tinkamai atvėsinami, jų temperatūra neturi viršyti aplinkos oro temperatūros daugiau kaip +10 °C.

34. Svogūnų laikymo režimas:

optimali laikymo temperatūra – 0–3 °C;

santykinis oro drėgnis saugykloje – 75–80 proc.;

didžiausias svogūnų sampilo aukštis – 4–5 m.

35. Saugyklose turi būti temperatūros ir santykinio oro drėgnio matavimo įranga. Matuojama bulvių ir daržovių sluoksnio ir saugyklos oro temperatūra. Termometrai gali būti distanciniai (elektroniniai) arba paprasti spiritiniai. Termometrai dedami 0,5–3 m aukštyje saugyklos galuose ir viduryje, ventiliacijos kanale ir išorėje.

36. Priimamų į licencijuotus sandėlius bulvių ir daržovių kokybės rodikliai turi atitikti privalomuosius kokybės reikalavimus. Negalima priimti saugoti prastesnės negu antros kokybės klasės bulvių ir daržovių.

37. Priimtos drėgnos ir žemėtos bulvės ir daržovės pilamos atskirai ir nedelsiant turi būti džiovinamos aktyviąja ventiliacija.

38. Į saugyklas dedamos bulvės ir daržovės turi būti sausos ir švarios, nepradėjusios pūti ar kitaip gesti, be ligų požymių, nepažeistos kenkėjų.

39. Bulvės ir kiekvienos rūšies daržovės dedamos į atskiras saugyklas ar talpyklas pagal veisles ir kokybės klases, o jeigu reikia, ir pagal papildomus kokybės rodiklius.

40. Priimamos saugoti bulvės ir daržovės, kurioms išrašomi sandėliavimo liudijimai, turi būti laikomos ir apskaitomos atskirai nuo kitos paskirties bulvių ir daržovių.

41. Licencijuotas sandėlis privalo rūpintis, kad būtų sudaromos tinkamos bulvių ir daržovių laikymo sąlygos, ir užtikrinti jų išsaugojimą iki išvežimo. Turi būti tvarkoma specialioji produktų kiekio ir kokybės apskaita.

42. Turi būti kontroliuojama bulvių ir daržovių kokybės būklė – ar nevyksta savaiminis kaitimas, ar nėra gedimo požymių, stebima bulvių ir daržovių temperatūra, drėgnumas, užsikrėtimas ligomis, kvapas, skonis, spalva bei kiti kokybės rodikliai ir daromi atitinkami įrašai stebėjimo žurnaluose.

43. Licencijuotame sandėlyje turi būti įrengta laboratorija bulvių ir daržovių kokybei tikrinti. Neturint savo laboratorijos, turi būti sudaryta sutartis su laboratorija arba paskirtas asmuo, atsakingas už bulvių ir daržovių kokybės nustatymą.

44. Laboratorijoje turi būti visi reikiami laboratoriniai prietaisai bei įranga, standartai, privalomieji kokybės reikalavimai, metodikos ar kiti teisės aktai, reglamentuojantys kokybės vertinimą.

45. Turi būti atlikta laboratorinių matavimo prietaisų metrologinė patikra.

 

IV. REIKALAVIMAI TECHNOLOGINEI ĮRANGAI

 

46. Licencijuotame sandėlyje turi būti techniškai tvarkinga įranga bulvių ir daržovių derliui priimti, iškrauti, gabenti bei džiovinti ir valyti.

47. Saugyklose bulvių ir daržovių krovimo, siuntų formavimo bei prekinio paruošimo reikmėms turi būti pakankamas kiekis elektrinių krautuvų. Naudoti automobilinius krautuvus draudžiama.

48. Įrenginiai turi atitikti nustatytas technines sąlygas, prie jų turi būti techniniai pasai ir naudojimo instrukcijos.

49. Svarstyklės turi būti pakankamos keliamosios galios sunkiasvoriam autotransportui sverti, techniškai tvarkingos ir metrologiškai patikrintos.

50. Draudžiama naudotis sugadintomis svarstyklėmis, taip pat be galiojančio metrologinės patikros žymens.

51. Prieš darbo pradžią kiekvienas įrenginys patikrinamas tuščiąja eiga ir tinkamai sureguliuojamas.

52. Technologiniai įrenginiai turi būti tvarkingi, su apsauginėmis dangomis, sandarūs. Šių įrenginių vibracija turi neviršyti dydžių, leidžiamų Lietuvos higienos norma HN 50:2003 „Visą žmogaus kūną veikianti vibracija: didžiausi leidžiami dydžiai ir matavimo reikalavimai gyvenamuosiuose ir visuomeniniuose pastatuose“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. V-791 (Žin., 2004, Nr. 45-1490).

53. Triukšmo lygis darbo aplinkoje turi neviršyti lygio, leidžiamo Lietuvos higienos normoje HN 33:2007 „Akustinis triukšmas. Triukšmo ribiniai dydžiai gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų aplinkoje“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2007 m. liepos 2 d. įsakymu Nr. V-555 (Žin., 2007, Nr. 75-2990).

54. Dulkėtumas darbo aplinkos ore turi neviršyti leistinų normų, nustatytų Lietuvos higienos normoje HN 23:2007 „Cheminių medžiagų profesinio poveikio ribiniai dydžiai. Matavimo ir poveikio vertinimo bendrieji reikalavimai“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ir Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministrų 2007 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. V-827/A1-287 (Žin., 2007, Nr. 108-4434).

55. Baigus darbą, nuodugniai apžiūrima įrenginių būklė, nuvalomi nešvarumai ir dulkės, pašalinami pastebėti gedimai.

 

V. BULVIŲ IR DARŽOVIŲ GABENIMO REIKALAVIMAI

 

56. Bulvėms ir daržovėms gabenti naudojamos transporto priemonės turi būti sandarios, uždaros arba dengtos, sausos, švarios. Vežant tolimesniais atstumais (per 100 km), transporto priemonės turi būti izoterminės, pageidautina – šaldomos.

57. Licencijuotas bulvių, daržovių ir vaisių sandėlis neprivalo turėti nuosavo transporto. Bulves ir daržoves gabenti galima ir nuomojamu transportu.

58. Bulves ir daržoves gabenti tikslinga tomis pačiomis transporto priemonėmis. Šios priemonės kaskart mechaniškai išvalomos ir kas mėnesį dezinfekuojamos. Jeigu šios gabenimo priemonės naudojamos ir kitiems tikslams, taip pat keičiantis gabenamų daržovių rūšiai, jos mechaniškai išvalomos, išplaunamos ir prireikus dezinfekuojamos.

59. Konteineriai, maišai ir transporto priemonių apdangalai turi būti nekiauri, švarūs, sausi, neužkrėsti kenkėjais ir be pašalinio kvapo.

 

_________________